«Όλες μας» του Λύο Καλοβυρνά (κριτική) – Η ισχύς εν τη ενώσει

Για το μυθιστόρημα του Λύο Καλοβυρνά «Όλες μας» (εκδ. Gutenberg). Κεντρική εικόνα: © Diego San / Unsplash.

Γράφει η Χριστίνα Μουκούλη

Γυναικοκτονίες. Ένας όρος που υιοθετήθηκε πρόσφατα για να περιγράψει ένα φαινόμενο που λαμβάνει χώρα ανά τους αιώνες. Ένα φαινόμενο πολύ συχνό, το οποίο κάποιοι το προσπερνούν, θεωρώντας το φυσιολογικό, ή το ανέχονται, αρνούμενοι να πάρουν θέση. Υπάρχουν όμως και κάποιοι που αποφασίζουν να μιλήσουν γι’ αυτό, να το καταγγείλουν με τον τρόπο τους, και, ει δυνατόν, να το σταματήσουν, αναζητώντας μια λύση, έστω και μυθοπλαστική.

Το καλά κρυμμένο μυστικό

Η Σία, η Νίκη και η Κατερίνα, αν και είναι αδελφές και μένουν στην ίδια πόλη, δεν συναντιούνται συχνά, ούτε έχουν κάποιο ιδιαίτερο δέσιμο μεταξύ τους, χωρίς να έχει προηγηθεί κάτι που να δικαιολογεί αυτή την απόσταση που έχει δημιουργηθεί ανάμεσά τους. Το ατύχημα όμως που παθαίνει η Κατερίνα, τις αναγκάζει να συνυπάρξουν, να επικοινωνήσουν και να έρθουν κοντά. Καθώς η σχέση τους αργά αλλά σταθερά αποκαθίσταται, ανακαλύπτουν ότι τις συνδέει κι ένα οικογενειακό μυστικό, στο οποίο οφείλεται και το ότι η μάνα τους διέκοψε τις επαφές με τις δύο δικές της αδελφές.

Αυτοδικία; Εκδίκηση; Τιμωρία; Ή αποκατάσταση της ηθικής τάξης;

Μαθαίνουν λοιπόν ότι πάντα στην οικογένειά τους γεννιούνται από τη μεσαία αδελφή τρία κορίτσια, τα οποία διαθέτουν μια ξεχωριστή δύναμη. Όταν ενηλικιώνονται, μπορούν να μπαίνουν στον ονειροχρόνο και να βοηθούν γυναίκες που κακοποιούνται. Για να λειτουργήσει αυτή η δύναμη χρειάζεται μυστικότητα, εξάσκηση, και απόλυτη συνεργασία μεταξύ των αδελφών. Η κάθε μια από τις τρεις έχει τον ρόλο της. Η μία βλέπει όνειρα, η άλλη ξεκαθαρίζει τις θολές εικόνες των ονείρων και η τρίτη κατευθύνει τις κινήσεις εκείνης που ονειρεύεται, έτσι ώστε να εξουδετερωθεί ο κακοποιητής. Αυτοδικία; Εκδίκηση; Τιμωρία; Ή αποκατάσταση της ηθικής τάξης;

Η απόφαση που καλούνται να πάρουν οι τρεις αδερφές, μόνο εύκολη δεν είναι. Η συνειδητοποίηση της δύναμης που διαθέτουν, συνεπάγεται και την ανάληψη από μέρους τους μιας τεράστιας ευθύνης προς τις ομόφυλές τους, καθώς επίσης και την αναγκαιότητα της παραίτησής τους από το να ζήσουν μια συμβατική οικογενειακή ζωή. Θα επιλέξουν τις αποστολές σωτηρίας των κακοποιημένων γυναικών ή την προσωπική τους ευτυχία;

Το τέλος της ανοχής

Ο συγγραφέας είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος με το θέμα της γυναικείας κακοποίησης και της κακοποίησης εν γένει. Κάνει μια σχετική έρευνα και διαπιστώνει ότι μέσα στα τελευταία επτά χρόνια, έχουν καταγραφεί εννέα χιλιάδες περιστατικά βίας με θύματα γυναίκες. Είναι αυτά που καταγγέλθηκαν. Προφανώς υπάρχουν πολλά ακόμα. Όσα ονόματα γυναικών μπόρεσε ο συγγραφέας να συγκεντρώσει αποτυπώνονται διάσπαρτα στις σελίδες του βιβλίου, μαζί με την ηλικία, το έτος και τον τόπο κατοικίας τους.

Η βία γι’ αυτούς «είναι φυσιολογική. Σαν ν’ αναπνέεις. Έτσι διδάσκονται. Όσο πιο βίαιος τόσο πιο άντρας».

Ανέκαθεν επικρατούσε η άποψη ότι η βία από μέρους των αντρών είναι αποδεκτή γιατί δηλώνει τον ανδρισμό τους, τη δύναμή τους. Κι αυτός ο ανδρισμός, χρειάζεται διαρκή επιβεβαίωση. Η βία γι’ αυτούς «είναι φυσιολογική. Σαν ν’ αναπνέεις. Έτσι διδάσκονται. Όσο πιο βίαιος τόσο πιο άντρας. Η βία είναι θεμελιώδες γνώρισμα του γνήσιου αρσενικού». Οι γυναίκες από την άλλη μεριά, εκπαιδεύονται να υποχωρούν, να καταπίνουν την άσχημη συμπεριφορά των αντρών, να ντρέπονται γι’ αυτό που τους συμβαίνει λες κι ευθύνονται οι ίδιες, λες κι εκείνες το προκάλεσαν. Ως πότε, όμως;

lyo k

Ο Λύο Καλοβυρνάς είναι ψυχοθεραπευτής (υπαρξιστική προσέγγιση), σύμβουλος σχέσεων (Emotionally Focused Therapy), συγγραφέας και μεταφραστής. Από το 2008 οργανώνει ψυχοθεραπευτικές ομάδες και εργαστήρια για γκέι άντρες, για τη σεξουαλικότητα, για τη γυναικεία σεξουαλική επιθυμία, καθώς και για τις διάφορες μορφές οικογενειακής κακοποίησης. Το 2012 οργάνωσε, πρώτη φορά στην Ελλάδα, βιωματικά εργαστήρια και ομάδες με θέμα την αμφιθυμία όσον αφορά τη μητρότητα και τις πιέσεις που ασκούνται στις γυναίκες να τεκνοποιήσουν. Έχει μεταφράσει περισσότερα από 50 βιβλία από τα αγγλικά και τα δανέζικα και έχει εκδώσει εννέα βιβλία μυθοπλασίας και μια μελέτη για την ομοφυλοφιλία και τους νέους τρόπους σεξουαλικής ύπαρξης.

Μαζί με την ιστορία των τριών γυναικών, ο συγγραφέας καταθέτει και την προσωπική του ιστορία, την κακοποίηση που έχει υποστεί λόγω του σεξουαλικού του προσανατολισμού. Μιλάει για το μυστικό της δικής του οικογένειας, για τους λόγους που τον ώθησαν να γράψει αυτό το βιβλίο και για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε. Παράλληλα παραθέτει κάποια αποσπάσματα από πραγματικές ιστορίες κακοποιημένων γυναικών.

Όλες μαςΣτο βιβλίο δεν υπάρχουν κεφάλαια. Η μία ιστορία μπαίνει μέσα στην άλλη, αλληλοσυνδέονται και, σε συνδυασμό με πολλά στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, δίνουν ώθηση στην εξέλιξη του μυθοπλαστικού μέρους. Η συχνή εναλλαγή του αφηγητή, στην αρχή μπερδεύει τον αναγνώστη, αλλά μόνο στις πρώτες σελίδες. Στη συνέχεια, αυτό το αφηγηματικό στιλ, αποκτά γοητεία και ενδιαφέρον. Η κλιμάκωση στην αποκάλυψη των πληροφοριών που οι ηρωίδες αγνοούν, προκαλεί κλιμάκωση και στην αγωνία του αναγνώστη.

Ο συγγραφέας απευθύνεται στις ηρωίδες του, τις προτρέπει να δράσουν, όταν εφησυχάζουν, φανερώνει τις μύχιες σκέψεις και τις επιθυμίες που δεν τολμούν να παραδεχτούν, προσαρμόζει την εξέλιξη της πλοκής, όταν δεν συμφωνεί με τα πιστεύω του. Δεν είναι σε καμία περίπτωση υπέρ της βίας, ούτε θεωρεί την αυτοδικία σωστό τρόπο αντιμετώπισης. Εκείνο που θέλει είναι, έστω μυθοπλαστικά, να βρεθεί ένας τρόπος να σταματήσει η εξολόθρευση των γυναικών και των αδυνάμων.

Είναι ένα βιβλίο που γεννήθηκε από τον θυμό, τον φόβο και τον πόνο που προκαλεί η κακοποίηση, η οποία μπορεί να αναχαιτιστεί μόνο με τη συνεργασία και την αλληλοϋποστήριξη των γυναικών και με τη συνειδητοποίηση της δύναμής τους.


Η ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΟΥΚΟΥΛΗ είναι εκπαιδευτικός.

Απόσπασμα από το βιβλίο

«Μυστικά. Τα μυστικά είναι βαριά. Το να κρατάς μυστικά σού τραβάει το σώμα στο χώμα. Σιγά σιγά προσαρμόζεται το κορμί σου. Σ’ αυτό το παραπανίσιο φορτίο, σκληραίνουν οι μύες, η ραχοκοκαλιά σου γέρνει, δεν στέκεσαι πια το ίδιο στη ζωή. Βλέμμα το βλέμμα, σιωπή τη σιωπή, τα μυστικά αποθέτουν λάσπη γύρω απ’ την καρδιά σου, η λάσπη στεγνώνει, γίνεται πέτρωμα, σκληρή, αδιαπέραστη, πότε χτίστηκε αυτός ο τοίχος ανάμεσα σ’ εσένα και στους άλλους;»

politeia link more

 

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Τσιγάρο βαρ;» του Σπύρου Κιοσσέ και «Κακό ανήλιο» του Κωνσταντίνου Δομηνίκ (κριτική) – Λόγια απλά και μετρημένα

«Τσιγάρο βαρ;» του Σπύρου Κιοσσέ και «Κακό ανήλιο» του Κωνσταντίνου Δομηνίκ (κριτική) – Λόγια απλά και μετρημένα

Για τη συλλογή διηγημάτων του Σπύρου Κιοσσέ «Τσιγάρο βαρ;» (εκδ. Μεταίχμιο) και του Κωνσταντίνου Δομηνίκ «Κακό ανήλιο» (εκδ. Ίκαρος). Oι διαφορετικές όψεις της ελληνικής επαρχίας. Κεντρική εικόνα: © Frederic Boissonnas.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
«Τρότζαν» του Θανάση Χειμωνά (κριτική) – Αντιμεσσιανισμός σε ένα «τέλειο» μέλλον!

«Τρότζαν» του Θανάση Χειμωνά (κριτική) – Αντιμεσσιανισμός σε ένα «τέλειο» μέλλον!

Για το μυθιστόρημα του Θανάση Χειμωνά «Τρότζαν» (εκδ. Πατάκη). Κεντρική εικόνα: Ο Θανάσης Χειμωνάς με τη βοήθεια της Α.Ι. το 2073.

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Τα τελευταία χρόνια αυξάνονται τα κείμενα επιστημονικής φαντασίας που φαντάζονται ένα μέ...

«Διακοπές στην Αβησσυνία» της Ελίζας Παναγιωτάτου (κριτική) – Ταξίδι στο βάθος του εαυτού και του οικογενειακού παρελθόντος

«Διακοπές στην Αβησσυνία» της Ελίζας Παναγιωτάτου (κριτική) – Ταξίδι στο βάθος του εαυτού και του οικογενειακού παρελθόντος

Για το μυθιστόρημα της Ελίζας Παναγιωτάτου «Διακοπές στην Αβησσυνία» (εκδ. Αντίποδες). Κεντρική εικόνα: © Wikipedia.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Βρίσκονται εκεί έξω. Περπατούν στους ίδιους δρόμους μ’ εμάς, αναζητώντας ωσ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Την Κυριακή 28 Απριλίου στις 20:00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ανάγνωση της επιτυχημένης σειράς «Παραβάσεις / Αναγνώσεις», του θεατρικού αναλόγιου που επιμελείται η σκηνοθέτης Σύλβια Λιούλιου. Αυτή τη φορά, η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» τ...

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Καλεσμένοι στη βραδιά μιλούν για το έργο του κορυφαίου στιχουργού, ενώ θα ακουστούν και τραγούδια σε ποίηση Νίκου Γκάτσου με τη Μαρία Κρασοπούλου και τον Νικόλα Παλαιολόγο.

Επιμέλεια: Book Press

Ο Δήμος Καλαμάτας και ο Τομέας Λόγου και Γραμμάτων της Κ.Ε. «ΦΑΡΙΣ», διοργανώνουν...

Κώστας Καλτσάς: «Η αναμέτρηση με το παρελθόν δεν τελειώνει ποτέ»

Κώστας Καλτσάς: «Η αναμέτρηση με το παρελθόν δεν τελειώνει ποτέ»

Με αφορμή το πρώτο του μυθιστόρημα «Νικήτρια σκόνη» (εκδ. Ψυχογιός) που κυκλοφόρησε πρόσφατα, συνομιλούμε με τον μεταφραστή και συγγραφέα Κώστα Καλτσά για τα Δεκεμβριανά, το πρόσφατο Δημοψήφισμα, αλλά και τον Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας. Κεντρική εικόνα: © Μαρίνα Δογάνου. 

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

«Κάτι σαν αγάπη» του Πολυχρόνη Κουτσάκη (προδημοσίευση)

«Κάτι σαν αγάπη» του Πολυχρόνη Κουτσάκη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του Πολυχρόνη Κουτσάκη «Κάτι σαν αγάπη – Μια υπόθεση για τον Γιώργο Δάντη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 22 Απριλίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ιφιγένει...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ