«Όλες μας» του Λύο Καλοβυρνά (κριτική) – Η ισχύς εν τη ενώσει

Για το μυθιστόρημα του Λύο Καλοβυρνά «Όλες μας» (εκδ. Gutenberg). Κεντρική εικόνα: © Diego San / Unsplash.

Γράφει η Χριστίνα Μουκούλη

Γυναικοκτονίες. Ένας όρος που υιοθετήθηκε πρόσφατα για να περιγράψει ένα φαινόμενο που λαμβάνει χώρα ανά τους αιώνες. Ένα φαινόμενο πολύ συχνό, το οποίο κάποιοι το προσπερνούν, θεωρώντας το φυσιολογικό, ή το ανέχονται, αρνούμενοι να πάρουν θέση. Υπάρχουν όμως και κάποιοι που αποφασίζουν να μιλήσουν γι’ αυτό, να το καταγγείλουν με τον τρόπο τους, και, ει δυνατόν, να το σταματήσουν, αναζητώντας μια λύση, έστω και μυθοπλαστική.

Το καλά κρυμμένο μυστικό

Η Σία, η Νίκη και η Κατερίνα, αν και είναι αδελφές και μένουν στην ίδια πόλη, δεν συναντιούνται συχνά, ούτε έχουν κάποιο ιδιαίτερο δέσιμο μεταξύ τους, χωρίς να έχει προηγηθεί κάτι που να δικαιολογεί αυτή την απόσταση που έχει δημιουργηθεί ανάμεσά τους. Το ατύχημα όμως που παθαίνει η Κατερίνα, τις αναγκάζει να συνυπάρξουν, να επικοινωνήσουν και να έρθουν κοντά. Καθώς η σχέση τους αργά αλλά σταθερά αποκαθίσταται, ανακαλύπτουν ότι τις συνδέει κι ένα οικογενειακό μυστικό, στο οποίο οφείλεται και το ότι η μάνα τους διέκοψε τις επαφές με τις δύο δικές της αδελφές.

Αυτοδικία; Εκδίκηση; Τιμωρία; Ή αποκατάσταση της ηθικής τάξης;

Μαθαίνουν λοιπόν ότι πάντα στην οικογένειά τους γεννιούνται από τη μεσαία αδελφή τρία κορίτσια, τα οποία διαθέτουν μια ξεχωριστή δύναμη. Όταν ενηλικιώνονται, μπορούν να μπαίνουν στον ονειροχρόνο και να βοηθούν γυναίκες που κακοποιούνται. Για να λειτουργήσει αυτή η δύναμη χρειάζεται μυστικότητα, εξάσκηση, και απόλυτη συνεργασία μεταξύ των αδελφών. Η κάθε μια από τις τρεις έχει τον ρόλο της. Η μία βλέπει όνειρα, η άλλη ξεκαθαρίζει τις θολές εικόνες των ονείρων και η τρίτη κατευθύνει τις κινήσεις εκείνης που ονειρεύεται, έτσι ώστε να εξουδετερωθεί ο κακοποιητής. Αυτοδικία; Εκδίκηση; Τιμωρία; Ή αποκατάσταση της ηθικής τάξης;

Η απόφαση που καλούνται να πάρουν οι τρεις αδερφές, μόνο εύκολη δεν είναι. Η συνειδητοποίηση της δύναμης που διαθέτουν, συνεπάγεται και την ανάληψη από μέρους τους μιας τεράστιας ευθύνης προς τις ομόφυλές τους, καθώς επίσης και την αναγκαιότητα της παραίτησής τους από το να ζήσουν μια συμβατική οικογενειακή ζωή. Θα επιλέξουν τις αποστολές σωτηρίας των κακοποιημένων γυναικών ή την προσωπική τους ευτυχία;

Το τέλος της ανοχής

Ο συγγραφέας είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος με το θέμα της γυναικείας κακοποίησης και της κακοποίησης εν γένει. Κάνει μια σχετική έρευνα και διαπιστώνει ότι μέσα στα τελευταία επτά χρόνια, έχουν καταγραφεί εννέα χιλιάδες περιστατικά βίας με θύματα γυναίκες. Είναι αυτά που καταγγέλθηκαν. Προφανώς υπάρχουν πολλά ακόμα. Όσα ονόματα γυναικών μπόρεσε ο συγγραφέας να συγκεντρώσει αποτυπώνονται διάσπαρτα στις σελίδες του βιβλίου, μαζί με την ηλικία, το έτος και τον τόπο κατοικίας τους.

Η βία γι’ αυτούς «είναι φυσιολογική. Σαν ν’ αναπνέεις. Έτσι διδάσκονται. Όσο πιο βίαιος τόσο πιο άντρας».

Ανέκαθεν επικρατούσε η άποψη ότι η βία από μέρους των αντρών είναι αποδεκτή γιατί δηλώνει τον ανδρισμό τους, τη δύναμή τους. Κι αυτός ο ανδρισμός, χρειάζεται διαρκή επιβεβαίωση. Η βία γι’ αυτούς «είναι φυσιολογική. Σαν ν’ αναπνέεις. Έτσι διδάσκονται. Όσο πιο βίαιος τόσο πιο άντρας. Η βία είναι θεμελιώδες γνώρισμα του γνήσιου αρσενικού». Οι γυναίκες από την άλλη μεριά, εκπαιδεύονται να υποχωρούν, να καταπίνουν την άσχημη συμπεριφορά των αντρών, να ντρέπονται γι’ αυτό που τους συμβαίνει λες κι ευθύνονται οι ίδιες, λες κι εκείνες το προκάλεσαν. Ως πότε, όμως;

lyo k

Ο Λύο Καλοβυρνάς είναι ψυχοθεραπευτής (υπαρξιστική προσέγγιση), σύμβουλος σχέσεων (Emotionally Focused Therapy), συγγραφέας και μεταφραστής. Από το 2008 οργανώνει ψυχοθεραπευτικές ομάδες και εργαστήρια για γκέι άντρες, για τη σεξουαλικότητα, για τη γυναικεία σεξουαλική επιθυμία, καθώς και για τις διάφορες μορφές οικογενειακής κακοποίησης. Το 2012 οργάνωσε, πρώτη φορά στην Ελλάδα, βιωματικά εργαστήρια και ομάδες με θέμα την αμφιθυμία όσον αφορά τη μητρότητα και τις πιέσεις που ασκούνται στις γυναίκες να τεκνοποιήσουν. Έχει μεταφράσει περισσότερα από 50 βιβλία από τα αγγλικά και τα δανέζικα και έχει εκδώσει εννέα βιβλία μυθοπλασίας και μια μελέτη για την ομοφυλοφιλία και τους νέους τρόπους σεξουαλικής ύπαρξης.

Μαζί με την ιστορία των τριών γυναικών, ο συγγραφέας καταθέτει και την προσωπική του ιστορία, την κακοποίηση που έχει υποστεί λόγω του σεξουαλικού του προσανατολισμού. Μιλάει για το μυστικό της δικής του οικογένειας, για τους λόγους που τον ώθησαν να γράψει αυτό το βιβλίο και για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε. Παράλληλα παραθέτει κάποια αποσπάσματα από πραγματικές ιστορίες κακοποιημένων γυναικών.

Όλες μαςΣτο βιβλίο δεν υπάρχουν κεφάλαια. Η μία ιστορία μπαίνει μέσα στην άλλη, αλληλοσυνδέονται και, σε συνδυασμό με πολλά στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, δίνουν ώθηση στην εξέλιξη του μυθοπλαστικού μέρους. Η συχνή εναλλαγή του αφηγητή, στην αρχή μπερδεύει τον αναγνώστη, αλλά μόνο στις πρώτες σελίδες. Στη συνέχεια, αυτό το αφηγηματικό στιλ, αποκτά γοητεία και ενδιαφέρον. Η κλιμάκωση στην αποκάλυψη των πληροφοριών που οι ηρωίδες αγνοούν, προκαλεί κλιμάκωση και στην αγωνία του αναγνώστη.

Ο συγγραφέας απευθύνεται στις ηρωίδες του, τις προτρέπει να δράσουν, όταν εφησυχάζουν, φανερώνει τις μύχιες σκέψεις και τις επιθυμίες που δεν τολμούν να παραδεχτούν, προσαρμόζει την εξέλιξη της πλοκής, όταν δεν συμφωνεί με τα πιστεύω του. Δεν είναι σε καμία περίπτωση υπέρ της βίας, ούτε θεωρεί την αυτοδικία σωστό τρόπο αντιμετώπισης. Εκείνο που θέλει είναι, έστω μυθοπλαστικά, να βρεθεί ένας τρόπος να σταματήσει η εξολόθρευση των γυναικών και των αδυνάμων.

Είναι ένα βιβλίο που γεννήθηκε από τον θυμό, τον φόβο και τον πόνο που προκαλεί η κακοποίηση, η οποία μπορεί να αναχαιτιστεί μόνο με τη συνεργασία και την αλληλοϋποστήριξη των γυναικών και με τη συνειδητοποίηση της δύναμής τους.


Η ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΟΥΚΟΥΛΗ είναι εκπαιδευτικός.

Απόσπασμα από το βιβλίο

«Μυστικά. Τα μυστικά είναι βαριά. Το να κρατάς μυστικά σού τραβάει το σώμα στο χώμα. Σιγά σιγά προσαρμόζεται το κορμί σου. Σ’ αυτό το παραπανίσιο φορτίο, σκληραίνουν οι μύες, η ραχοκοκαλιά σου γέρνει, δεν στέκεσαι πια το ίδιο στη ζωή. Βλέμμα το βλέμμα, σιωπή τη σιωπή, τα μυστικά αποθέτουν λάσπη γύρω απ’ την καρδιά σου, η λάσπη στεγνώνει, γίνεται πέτρωμα, σκληρή, αδιαπέραστη, πότε χτίστηκε αυτός ο τοίχος ανάμεσα σ’ εσένα και στους άλλους;»

politeia link more

 

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Το κόμμα του καλού θεού» του Τάκη Καμπύλη (κριτική) – Όταν στο παιχνίδι μπαίνουν οι μεγάλες δυνάμεις

«Το κόμμα του καλού θεού» του Τάκη Καμπύλη (κριτική) – Όταν στο παιχνίδι μπαίνουν οι μεγάλες δυνάμεις

Για το μυθιστόρημα του Τάκη Καμπύλη «Το κόμμα του καλού θεού» (εκδ. Καστανιώτη). Κεντρική εικόνα: Φωτογραφία © Λουκάς Βασιλικός

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Τον Απρίλιο του 2023 ο Τάκης Καμπύλης τελειώνει το τρίτο του μυθιστόρημα, πο...

«Μερκάντο» της Μαρίας Μαμαλίγκα (κριτική) – Mια ζωή εξαγορασμένη από τον θάνατο

«Μερκάντο» της Μαρίας Μαμαλίγκα (κριτική) – Mια ζωή εξαγορασμένη από τον θάνατο

Για το βιβλίο της Μαρίας Μαμαλίγκας «Μερκάντο» (εκδ. Εστία). Kεντρική εικόνα: λεπτομέρεια από το εξώφυλλο του βιβλίου.

Γράφει ο Μάνος Κοντολέων

Τη δική της πορεία έχει διανύσει η Μαρία Μαμαλίγκα στο χώρο της λογοτεχνία...

«Η πέτρα και το αυγό» του Κώστα Χατζηεμμανουήλ (κριτική) – Μια πινακοθήκη του ελληνισμού

«Η πέτρα και το αυγό» του Κώστα Χατζηεμμανουήλ (κριτική) – Μια πινακοθήκη του ελληνισμού

Για το βιβλίο του Κώστα Χατζηεμμανουήλ «Η πέτρα και το αυγό» (εκδ. Αρμός). Kεντρική εικόνα: Τσέτες του Τάγματος της Κυανής Σημαίας. 

Γράφει η Τασούλα Τσιλιμένη

Η πίστη μου στη δύναμη της φαντασίας είναι σε υπερθετικό β...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Βίος και Πολιτεία»: Η Βίβιαν Στεργίου έρχεται στο Υπόγειο

«Βίος και Πολιτεία»: Η Βίβιαν Στεργίου έρχεται στο Υπόγειο

Στο 47ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και της σκέψης, o Κώστας Κατσουλάρης συνομιλεί με τη συγγραφέα και αρθογράφο Βίβιαν Στεργίου. Η συζήτηση θα μεταδοθεί, την Πέμπτη, 18 Ιουλίου, στις 7.00μμ.

Επιμέλεια: Book Press

...
Η Ερνό, ο Ουελμπέκ και οι πρόσφατες Γαλλικές εκλογές

Η Ερνό, ο Ουελμπέκ και οι πρόσφατες Γαλλικές εκλογές

Ανάμεσα στο έργο και στις πολιτικές αντιλήψεις συχνά... «η σκιά πέφτει». Η Ανί Ερνό και ο Μισέλ Ουελμπέκ, το έργο τους, οι αντιφάσεις τους και οι πρόσφατες Γαλλικές εκλογές.

Γράφει ο Παναγιώτης Γούτας

«Η άλλη κόρη»

...
To 7ο Θερινό Βιβλιοστάσιο έρχεται στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

To 7ο Θερινό Βιβλιοστάσιο έρχεται στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

To 7o Θερινό Βιβλιοστάσιο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19, το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Ιουλίου, στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης. Κεντρική εικόνα από το περσινό επιτυχημένο 6ο Θερινό Βιβλιοστάσιο στον Κήπο Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Επιμέλεια: Book Press

To 7o Θερινό Βι...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ο λαγός έχει λεφτά» του Τζον Απντάικ (προδημοσίευση)

«Ο λαγός έχει λεφτά» του Τζον Απντάικ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση του επίμετρου του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη, από το μυθιστόρημα του Τζον Απντάικ [John Updike] «Ο λαγός έχει λεφτά» (μτφρ. Πάνος Τομαράς), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 12 Ιουλίου από τις εκδόσεις Οξύ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η Μεγάλη Αμερικανική βόλτα τε...

«Σκάβοντας εντός» του Χρήστου Β. Μασσαλά (προδημοσίευση)

«Σκάβοντας εντός» του Χρήστου Β. Μασσαλά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του ομότιμου καθηγητή πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 
Χρήστου Β. Μασσαλά «Σκάβοντας εντός», το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ξύπνησε μέσα μου η επιθ...

«Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» του Αλέξις Ραβέλο (προδημοσίευση)

«Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» του Αλέξις Ραβέλο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αστυνομικό μυθιστόρημα του Αλέξις Ραβέλο [Alexis Ravelo] «Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» (μτφρ. Κρίτων Ηλιόπουλος), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 25 Ιουνίου από τις εκδόσεις Τόπος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

2ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ελληνικά και μεταφρασμένα αστυνομικά – 24 επιλογές για ένα καλοκαίρι γεμάτο μυστήριο

Ελληνικά και μεταφρασμένα αστυνομικά – 24 επιλογές για ένα καλοκαίρι γεμάτο μυστήριο

12 ελληνικά + 12 μεταφρασμένα μυθιστορήματα, αστυνομικά και ψυχολογικά θρίλερ, είναι η αναγνωστική μας πρόταση για ένα καλοκαίρι γεμάτο μυστήριο.

Γράφει η Χίλντα Παπαδημητρίου

Όπως φαίνεται και από τον κατάλογο που ακολουθεί με τις επιλογές της Χίλντας...

«Διαβάζοντας σε ανοιχτούς ορίζοντες» – 50 βιβλία λογοτεχνίας για το καλοκαίρι και για κάθε εποχή

«Διαβάζοντας σε ανοιχτούς ορίζοντες» – 50 βιβλία λογοτεχνίας για το καλοκαίρι και για κάθε εποχή

Μυθιστορήματα, νουβέλες και διηγήματα από την ελληνική και μεταφρασμένη πεζογραφία που κυκλοφόρησαν μέσα στο 2024: καλά βιβλία λογοτεχνίας που μας ανοίγουν ορίζοντες και μας κρατούν συντροφιά στις ημέρες των διακοπών του καλοκαιριού, αλλά και πριν και μετά από αυτές.

Επιλογή–κείμενα...

Αρχιτεκτονική της νέας και της παλιάς Ελλάδας – Πέντε νέες εκδόσεις, πέντε εξαιρετικές προτάσεις

Αρχιτεκτονική της νέας και της παλιάς Ελλάδας – Πέντε νέες εκδόσεις, πέντε εξαιρετικές προτάσεις

Πέντε νέα βιβλία αρχιτεκτονικής για την Αθήνα, για τις εθνικές υποδομές αλλά και για τη συμβολή των Ελλήνων στην αρχιτεκτονική της Σμύρνης. Επίσης, δυο ιδιαίτερα βιβλία, ένα κείμενο του Le Corbusier απευθυνόμενο σε φοιτητές του, και μια μελέτη για το πώς είναι να ζεις σε έναν χώρο έκτακτης ανάγκης.

Γράφει η ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ