exarxia 1985

Για το μυθιστόρημα της Μαρίας Μαυρικάκη «Εξαρτάται – Μια ιστορία ζωής δίπλα στην εξάρτηση» (εκδ. Πατάκη). Κεντρική εικόνα: Πλατεία Εξαρχείων 1985 © φωτογραφία Γιώργος Νικολαΐδης.

Γράφει η Έλενα Χουζούρη

Πώς εξοικονομείς μια μέγιστη απώλεια; Πώς αναμετράσαι με το πένθος; Πώς διαχειρίζεσαι αναμνήσεις μιας πορείας καταστροφής και θανάτου που σε θέτουν μπροστά σε πιθανές ενοχές και διαδρομές χωρίς απαντήσεις; Η Μαρία Μαυρικάκη επέλεξε τον τρόπο της γραφής, της λογοτεχνίας, για να αποφορτίσει το πένθιμο γαϊτανάκι που της προκάλεσε η πορεία προς τον θάνατο του, εξαρτημένου από τα ναρκωτικά, αδελφού της αφενός, και, αφετέρου για να στείλει ένα μήνυμα σε όσους αυταπατώνται ότι μπορεί να υπάρξει ένα φως σε αυτό το μακάβριο τούνελ.

Παρά το συναισθηματικό όμως βάρος που εκ των πραγμάτων προκαλεί ένα τέτοιο γεγονός, η Μαυρικάκη απέφυγε, και ορθά, να το εκβάλλει στις αυτοβιογραφικές σελίδες του μυθιστορήματός της, σεβόμενη τη λογοτεχνία που θέλησε να διακονήσει. Επέλεξε λοιπόν την οδό του πολυφωνικού μυθιστορήματος, ο οποίος τη βοηθά να πάρει αποστάσεις από το βαρυφορτωμένο της βίωμα υποδυόμενη πολλαπλούς ρόλους, με πολλαπλά προσωπεία. Έτσι στο πολυφωνικό αυτό μυθιστόρημά της, επτά διαφορετικές αφηγηματικές φωνές, μιλούν σε πρωτοπρόσωπο λόγο και, ψηφίδα την ψηφίδα, αφήγηση την αφήγηση, προσπαθούν να σκιαγραφήσουν τόσο το προφίλ του μοιραίου κεντρικού αντι-ήρωα, όσο και να σχεδιάσουν τις διαδρομές που εκείνος ακολουθεί από τις πρώτες επαφές του με την παραβατικότητα, έως τον τελικό αφανισμό του.

Στο πολυφωνικό αυτό μυθιστόρημά της, επτά διαφορετικές αφηγηματικές φωνές, μιλούν σε πρωτοπρόσωπο λόγο και, ψηφίδα την ψηφίδα, αφήγηση την αφήγηση, προσπαθούν να σκιαγραφήσουν τόσο το προφίλ του μοιραίου κεντρικού αντι-ήρωα, όσο και να σχεδιάσουν τις διαδρομές που εκείνος ακολουθεί από τις πρώτες επαφές του με την παραβατικότητα, έως τον τελικό αφανισμό του.

Η αδελφή, φύλακας-άγγελος Ρία, ο αυθεντικός ροκάς Γεράσιμος, ο ξάδελφος, ναυτικός Γαβρίλος, ο επαρχιώτης Γαρύφαλος, η ερωτευμένη Τούλα, ο φλιπεράκιας Αρίστος, ο γιατρός Γρηγόρης. Κάθε αφηγητής/αφηγήτρια «μιλάει» με το ιδιόλεκτο της κοινωνικής κατηγορίας στην οποία ανήκει ή της σχέσης που έχει με τον βασικό πρωταγωνιστή. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις είναι εντυπωσιακό το πόσο η συγγραφέας κατορθώνει να μιμηθεί τις εκφράσεις τους. Ανάμεσα σε αυτές τις φωνές, η Μαυρικάκη, εμβολίζει και εκείνη του αντι-ήρωα της, που μοιάζει σαν να συνομιλεί με όλες τις φωνές που αναφέρονται σε αυτόν. Δημιουργείται έτσι μια κυκλική αφήγηση που παραπέμπει σε αρχαίο χορό με κορυφαία φωνή, εκείνη της Ρίας, της αδελφής του Άκη, ο οποίος είναι το τραγικό πρόσωπο.

Ο μυθιστορηματικός χρόνος διακτινίζεται μέσα από τις αφηγήσεις των επτά προσώπων συν του Άκη. Όσο για τη Ρία, εκτός του ότι επιφορτίζεται το βάρος της αφήγησης αφού ξεκλειδώνει τα μυστικά της καταστροφικής πορείας του εξαρτημένου αδελφού, παράλληλα, καταθέτει την προσωπική της ιστορία ενηλικίωσης και ωρίμανσης δίπλα του. Μια ιστορία προσωπικής εσωτερικής οδύνης, ενοχών, αντιφατικών συναισθημάτων, και τελικά παραδοχής και συμφιλίωσης με το αναπότρεπτο γεγονός της απώλειας, του θανάτου. Ταυτόχρονα, τόσο η Ρία –κυρίως– όσο και οι άλλοι που συνθέτουν το αφηγηματικό παζλ αναβιώνουν και την ατμόσφαιρα των δεκαετιών τις οποίες διασχίζει ο Άκης, από τις πρώτες απόπειρας παραβατικότητας στα χρόνια της αθώας ακόμη νιότης του, έως το πλήρες και αμετάκλητο βύθισμά του στην καταστροφή και στον αφανισμό που επιφέρουν τα ναρκωτικά.

Μια ιστορία προσωπικής εσωτερικής οδύνης, ενοχών, αντιφατικών συναισθημάτων, και τελικά παραδοχής και συμφιλίωσης με το αναπότρεπτο γεγονός της απώλειας, του θανάτου.

Η αυλαία ανοίγει στην Αθήνα των πρώτων μεταπολιτευτικών χρόνων, όπου το να δοκιμάσεις οτιδήποτε που θα σου έδινε την αίσθηση της ελευθερίας –η δικτατορία είχε αφήσει πολλά απωθημένα στην νεολαία– ήταν απολύτως μέσα στο πνεύμα της εποχής. Ένας μεταχρονολογημένος Μάης του ’68 στα καθ’ ημάς. Δεν ήταν τότε λίγοι που άρχισαν με τον λεγόμενο «μπάφο», κοινώς χασίσι. Ο Άκης του μυθιστορήματος είναι ανάμεσά τους. Κάποιοι την επόμενη δεκαετία, όταν οι επαναστατικοί ή επαναστατίζοντες ορίζοντες είχαν αρχίσει να στενεύουν απελπιστικά ανακάλυψαν την... sister morphine και όχι μόνον στη μουσική των Rolling Stones.

patakis mavrikaki eksartataiΑπoκεί και πέρα η Αθήνα αλλάζει σταδιακά όψη. Στο παιχνίδι μπαίνουν χοντρά, έμποροι και βαποράκια. Οι γωνιές των Εξαρχείων γεμίζουν σκιές και συνθήματα στους τοίχους, του τύπου «Οι μπάτσοι πουλάν την ηρωίνη». Στο μυθιστόρημα, πάντα μέσα από τις κυκλικές αφηγήσεις, εμφανίζονται καινούργιες λέξεις που σηματοδοτούν καινούργιους χώρους, όπως «18 άνω», «Δώδεκα βήματα», «ΚΕΘΕΑ», «ΟΚΑΝΑ», Δημόσιο Ψυχιατρείο, ναρκομανείς Ανώνυμοι, Νι Άλφα, κλινικές απεξάρτησης, νοσοκομεία, EKAB. Τις σελίδες του μυθιστορήματος τις διατρέχει η ροκ μουσική των δεκαετιών 1970 και 1980, η οποία εμφανίζεται ως ένα είδος ηχητικού εικονοστάσιου για τον Άκη, τον Γεράσιμο, τη Ρία, σαν συνδετικός κρίκος εκείνων των εποχών και των γεγονότων που τις συγκροτούν ή σαν ένα είδος μυστικής επικοινωνίας ανάμεσα στην μητρική φιγούρα της αδελφής με τον πολυεξαρτημένο αδελφό. Δεν είναι τυχαία η συχνή μνημονική επίκληση της Ρίας σπουδαίων ροκ συγκροτημάτων, όπως Jethro Tull, Talking Heads, Doors , Rolling Stones, Black Sabbath, Guns ’N’ Roses καθώς και εμβληματικών ρόκερς όπως ο Rory Galacher και ο Erik Clapton.

Στο τέλος του μυθιστορήματος η συγγραφέας εγκαταλείπει τα αφηγηματικά της προσωπεία και καταθέτει, με περισσότερο συγκινησιακό λόγο, το πώς η οδυνηρή αυτή περιπέτειά της έφτασε να μεταπλαστεί σε λογοτεχνία, σαν ένα είδος κάθαρσης και συμφιλίωσης με την απώλεια του αδελφού. Ένα έντιμο, ειλικρινές αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα, χωρίς συναισθηματικές κορόνες, για ένα εξαιρετικά δύσκολο θέμα.


 Η ΕΛΕΝΑ ΧΟΥΖΟΥΡΗ είναι συγγραφέας και δημοσιογράφος. Τελευταίο της μυθιστόρημα, «Στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού. Μια παλιά ιστορία» (εκδ. Πατάκη). 

Απόσπασμα από το βιβλίο

Μιλάει η Ρία

«Δεν άλλαξα ποτέ στάση. Διαπραγματευόμουν μαζί σου την δική μου φαντασίωση και γινόμουν βαθιά αντιπαθής. Ήθελα να σφραγίσω τα αυτιά μου με κερί να μη σε ακούω, να γίνω εγώ ο Οδυσσέας, αφού εσύ υπέκυπτες στις Σειρήνες. Κάθε φορά η ίδια αντίδραση, αποκύημα μιας ελπίδας που παρέμενε φρούδα. Έκανα αγώνα να συγκρατηθώ. Στο παρελθόν, αν μου ζητιάνευαν στον δρόμο πρεζάκια, γύριζα αλλού το πρόσωπο μου. Τελευταία τους απαντούσα απότομα, μέχρι που έβριζα κιόλας. “Μια βοήθεια κοπελιά, ένα εισιτήριο…” πρόλαβε να πει ο ανυποψίαστος. Τον ανάγκασα να αφήσει το ποίημα μισοτελειωμένο. Απομακρύνθηκε βλαστημώντας. “Μάζεψε το στόμα σου, κακομοίρη” συνέχισα τις τσιρίδες. Δε μου περίσσευε ίχνος συμπάθειας για τους ομοίους σου. Ήθελα να πάψουν να βγαίνουν στη ζήτα με την κλαψοφωνή τους. Είχα μπουχτίσει από ψέματα. Τα ψέματά σου ατελείωτα. Ευρηματικά, αφελή, αναμενόμενα, αστεία, αχρείαστα. Πουλούσες και αγόραζες κόσμο, πολλές φορές και εμένα».

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Τσιγάρο βαρ;» του Σπύρου Κιοσσέ και «Κακό ανήλιο» του Κωνσταντίνου Δομηνίκ (κριτική) – Λόγια απλά και μετρημένα

«Τσιγάρο βαρ;» του Σπύρου Κιοσσέ και «Κακό ανήλιο» του Κωνσταντίνου Δομηνίκ (κριτική) – Λόγια απλά και μετρημένα

Για τη συλλογή διηγημάτων του Σπύρου Κιοσσέ «Τσιγάρο βαρ;» (εκδ. Μεταίχμιο) και του Κωνσταντίνου Δομηνίκ «Κακό ανήλιο» (εκδ. Ίκαρος). Oι διαφορετικές όψεις της ελληνικής επαρχίας. Κεντρική εικόνα: © Frederic Boissonnas.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
«Τρότζαν» του Θανάση Χειμωνά (κριτική) – Αντιμεσσιανισμός σε ένα «τέλειο» μέλλον!

«Τρότζαν» του Θανάση Χειμωνά (κριτική) – Αντιμεσσιανισμός σε ένα «τέλειο» μέλλον!

Για το μυθιστόρημα του Θανάση Χειμωνά «Τρότζαν» (εκδ. Πατάκη). Κεντρική εικόνα: Ο Θανάσης Χειμωνάς με τη βοήθεια της Α.Ι. το 2073.

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Τα τελευταία χρόνια αυξάνονται τα κείμενα επιστημονικής φαντασίας που φαντάζονται ένα μέ...

«Διακοπές στην Αβησσυνία» της Ελίζας Παναγιωτάτου (κριτική) – Ταξίδι στο βάθος του εαυτού και του οικογενειακού παρελθόντος

«Διακοπές στην Αβησσυνία» της Ελίζας Παναγιωτάτου (κριτική) – Ταξίδι στο βάθος του εαυτού και του οικογενειακού παρελθόντος

Για το μυθιστόρημα της Ελίζας Παναγιωτάτου «Διακοπές στην Αβησσυνία» (εκδ. Αντίποδες). Κεντρική εικόνα: © Wikipedia.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Βρίσκονται εκεί έξω. Περπατούν στους ίδιους δρόμους μ’ εμάς, αναζητώντας ωσ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Την Κυριακή 28 Απριλίου στις 20:00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ανάγνωση της επιτυχημένης σειράς «Παραβάσεις / Αναγνώσεις», του θεατρικού αναλόγιου που επιμελείται η σκηνοθέτης Σύλβια Λιούλιου. Αυτή τη φορά, η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» τ...

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Καλεσμένοι στη βραδιά μιλούν για το έργο του κορυφαίου στιχουργού, ενώ θα ακουστούν και τραγούδια σε ποίηση Νίκου Γκάτσου με τη Μαρία Κρασοπούλου και τον Νικόλα Παλαιολόγο.

Επιμέλεια: Book Press

Ο Δήμος Καλαμάτας και ο Τομέας Λόγου και Γραμμάτων της Κ.Ε. «ΦΑΡΙΣ», διοργανώνουν...

Κώστας Καλτσάς: «Η αναμέτρηση με το παρελθόν δεν τελειώνει ποτέ»

Κώστας Καλτσάς: «Η αναμέτρηση με το παρελθόν δεν τελειώνει ποτέ»

Με αφορμή το πρώτο του μυθιστόρημα «Νικήτρια σκόνη» (εκδ. Ψυχογιός) που κυκλοφόρησε πρόσφατα, συνομιλούμε με τον μεταφραστή και συγγραφέα Κώστα Καλτσά για τα Δεκεμβριανά, το πρόσφατο Δημοψήφισμα, αλλά και τον Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας. Κεντρική εικόνα: © Μαρίνα Δογάνου. 

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

«Κάτι σαν αγάπη» του Πολυχρόνη Κουτσάκη (προδημοσίευση)

«Κάτι σαν αγάπη» του Πολυχρόνη Κουτσάκη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του Πολυχρόνη Κουτσάκη «Κάτι σαν αγάπη – Μια υπόθεση για τον Γιώργο Δάντη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 22 Απριλίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ιφιγένει...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ