exarxia 1985

Για το μυθιστόρημα της Μαρίας Μαυρικάκη «Εξαρτάται – Μια ιστορία ζωής δίπλα στην εξάρτηση» (εκδ. Πατάκη). Κεντρική εικόνα: Πλατεία Εξαρχείων 1985 © φωτογραφία Γιώργος Νικολαΐδης.

Γράφει η Έλενα Χουζούρη

Πώς εξοικονομείς μια μέγιστη απώλεια; Πώς αναμετράσαι με το πένθος; Πώς διαχειρίζεσαι αναμνήσεις μιας πορείας καταστροφής και θανάτου που σε θέτουν μπροστά σε πιθανές ενοχές και διαδρομές χωρίς απαντήσεις; Η Μαρία Μαυρικάκη επέλεξε τον τρόπο της γραφής, της λογοτεχνίας, για να αποφορτίσει το πένθιμο γαϊτανάκι που της προκάλεσε η πορεία προς τον θάνατο του, εξαρτημένου από τα ναρκωτικά, αδελφού της αφενός, και, αφετέρου για να στείλει ένα μήνυμα σε όσους αυταπατώνται ότι μπορεί να υπάρξει ένα φως σε αυτό το μακάβριο τούνελ.

Παρά το συναισθηματικό όμως βάρος που εκ των πραγμάτων προκαλεί ένα τέτοιο γεγονός, η Μαυρικάκη απέφυγε, και ορθά, να το εκβάλλει στις αυτοβιογραφικές σελίδες του μυθιστορήματός της, σεβόμενη τη λογοτεχνία που θέλησε να διακονήσει. Επέλεξε λοιπόν την οδό του πολυφωνικού μυθιστορήματος, ο οποίος τη βοηθά να πάρει αποστάσεις από το βαρυφορτωμένο της βίωμα υποδυόμενη πολλαπλούς ρόλους, με πολλαπλά προσωπεία. Έτσι στο πολυφωνικό αυτό μυθιστόρημά της, επτά διαφορετικές αφηγηματικές φωνές, μιλούν σε πρωτοπρόσωπο λόγο και, ψηφίδα την ψηφίδα, αφήγηση την αφήγηση, προσπαθούν να σκιαγραφήσουν τόσο το προφίλ του μοιραίου κεντρικού αντι-ήρωα, όσο και να σχεδιάσουν τις διαδρομές που εκείνος ακολουθεί από τις πρώτες επαφές του με την παραβατικότητα, έως τον τελικό αφανισμό του.

Στο πολυφωνικό αυτό μυθιστόρημά της, επτά διαφορετικές αφηγηματικές φωνές, μιλούν σε πρωτοπρόσωπο λόγο και, ψηφίδα την ψηφίδα, αφήγηση την αφήγηση, προσπαθούν να σκιαγραφήσουν τόσο το προφίλ του μοιραίου κεντρικού αντι-ήρωα, όσο και να σχεδιάσουν τις διαδρομές που εκείνος ακολουθεί από τις πρώτες επαφές του με την παραβατικότητα, έως τον τελικό αφανισμό του.

Η αδελφή, φύλακας-άγγελος Ρία, ο αυθεντικός ροκάς Γεράσιμος, ο ξάδελφος, ναυτικός Γαβρίλος, ο επαρχιώτης Γαρύφαλος, η ερωτευμένη Τούλα, ο φλιπεράκιας Αρίστος, ο γιατρός Γρηγόρης. Κάθε αφηγητής/αφηγήτρια «μιλάει» με το ιδιόλεκτο της κοινωνικής κατηγορίας στην οποία ανήκει ή της σχέσης που έχει με τον βασικό πρωταγωνιστή. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις είναι εντυπωσιακό το πόσο η συγγραφέας κατορθώνει να μιμηθεί τις εκφράσεις τους. Ανάμεσα σε αυτές τις φωνές, η Μαυρικάκη, εμβολίζει και εκείνη του αντι-ήρωα της, που μοιάζει σαν να συνομιλεί με όλες τις φωνές που αναφέρονται σε αυτόν. Δημιουργείται έτσι μια κυκλική αφήγηση που παραπέμπει σε αρχαίο χορό με κορυφαία φωνή, εκείνη της Ρίας, της αδελφής του Άκη, ο οποίος είναι το τραγικό πρόσωπο.

Ο μυθιστορηματικός χρόνος διακτινίζεται μέσα από τις αφηγήσεις των επτά προσώπων συν του Άκη. Όσο για τη Ρία, εκτός του ότι επιφορτίζεται το βάρος της αφήγησης αφού ξεκλειδώνει τα μυστικά της καταστροφικής πορείας του εξαρτημένου αδελφού, παράλληλα, καταθέτει την προσωπική της ιστορία ενηλικίωσης και ωρίμανσης δίπλα του. Μια ιστορία προσωπικής εσωτερικής οδύνης, ενοχών, αντιφατικών συναισθημάτων, και τελικά παραδοχής και συμφιλίωσης με το αναπότρεπτο γεγονός της απώλειας, του θανάτου. Ταυτόχρονα, τόσο η Ρία –κυρίως– όσο και οι άλλοι που συνθέτουν το αφηγηματικό παζλ αναβιώνουν και την ατμόσφαιρα των δεκαετιών τις οποίες διασχίζει ο Άκης, από τις πρώτες απόπειρας παραβατικότητας στα χρόνια της αθώας ακόμη νιότης του, έως το πλήρες και αμετάκλητο βύθισμά του στην καταστροφή και στον αφανισμό που επιφέρουν τα ναρκωτικά.

Μια ιστορία προσωπικής εσωτερικής οδύνης, ενοχών, αντιφατικών συναισθημάτων, και τελικά παραδοχής και συμφιλίωσης με το αναπότρεπτο γεγονός της απώλειας, του θανάτου.

Η αυλαία ανοίγει στην Αθήνα των πρώτων μεταπολιτευτικών χρόνων, όπου το να δοκιμάσεις οτιδήποτε που θα σου έδινε την αίσθηση της ελευθερίας –η δικτατορία είχε αφήσει πολλά απωθημένα στην νεολαία– ήταν απολύτως μέσα στο πνεύμα της εποχής. Ένας μεταχρονολογημένος Μάης του ’68 στα καθ’ ημάς. Δεν ήταν τότε λίγοι που άρχισαν με τον λεγόμενο «μπάφο», κοινώς χασίσι. Ο Άκης του μυθιστορήματος είναι ανάμεσά τους. Κάποιοι την επόμενη δεκαετία, όταν οι επαναστατικοί ή επαναστατίζοντες ορίζοντες είχαν αρχίσει να στενεύουν απελπιστικά ανακάλυψαν την... sister morphine και όχι μόνον στη μουσική των Rolling Stones.

patakis mavrikaki eksartataiΑπoκεί και πέρα η Αθήνα αλλάζει σταδιακά όψη. Στο παιχνίδι μπαίνουν χοντρά, έμποροι και βαποράκια. Οι γωνιές των Εξαρχείων γεμίζουν σκιές και συνθήματα στους τοίχους, του τύπου «Οι μπάτσοι πουλάν την ηρωίνη». Στο μυθιστόρημα, πάντα μέσα από τις κυκλικές αφηγήσεις, εμφανίζονται καινούργιες λέξεις που σηματοδοτούν καινούργιους χώρους, όπως «18 άνω», «Δώδεκα βήματα», «ΚΕΘΕΑ», «ΟΚΑΝΑ», Δημόσιο Ψυχιατρείο, ναρκομανείς Ανώνυμοι, Νι Άλφα, κλινικές απεξάρτησης, νοσοκομεία, EKAB. Τις σελίδες του μυθιστορήματος τις διατρέχει η ροκ μουσική των δεκαετιών 1970 και 1980, η οποία εμφανίζεται ως ένα είδος ηχητικού εικονοστάσιου για τον Άκη, τον Γεράσιμο, τη Ρία, σαν συνδετικός κρίκος εκείνων των εποχών και των γεγονότων που τις συγκροτούν ή σαν ένα είδος μυστικής επικοινωνίας ανάμεσα στην μητρική φιγούρα της αδελφής με τον πολυεξαρτημένο αδελφό. Δεν είναι τυχαία η συχνή μνημονική επίκληση της Ρίας σπουδαίων ροκ συγκροτημάτων, όπως Jethro Tull, Talking Heads, Doors , Rolling Stones, Black Sabbath, Guns ’N’ Roses καθώς και εμβληματικών ρόκερς όπως ο Rory Galacher και ο Erik Clapton.

Στο τέλος του μυθιστορήματος η συγγραφέας εγκαταλείπει τα αφηγηματικά της προσωπεία και καταθέτει, με περισσότερο συγκινησιακό λόγο, το πώς η οδυνηρή αυτή περιπέτειά της έφτασε να μεταπλαστεί σε λογοτεχνία, σαν ένα είδος κάθαρσης και συμφιλίωσης με την απώλεια του αδελφού. Ένα έντιμο, ειλικρινές αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα, χωρίς συναισθηματικές κορόνες, για ένα εξαιρετικά δύσκολο θέμα.


 Η ΕΛΕΝΑ ΧΟΥΖΟΥΡΗ είναι συγγραφέας και δημοσιογράφος. Τελευταίο της μυθιστόρημα, «Στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού. Μια παλιά ιστορία» (εκδ. Πατάκη). 

Απόσπασμα από το βιβλίο

Μιλάει η Ρία

«Δεν άλλαξα ποτέ στάση. Διαπραγματευόμουν μαζί σου την δική μου φαντασίωση και γινόμουν βαθιά αντιπαθής. Ήθελα να σφραγίσω τα αυτιά μου με κερί να μη σε ακούω, να γίνω εγώ ο Οδυσσέας, αφού εσύ υπέκυπτες στις Σειρήνες. Κάθε φορά η ίδια αντίδραση, αποκύημα μιας ελπίδας που παρέμενε φρούδα. Έκανα αγώνα να συγκρατηθώ. Στο παρελθόν, αν μου ζητιάνευαν στον δρόμο πρεζάκια, γύριζα αλλού το πρόσωπο μου. Τελευταία τους απαντούσα απότομα, μέχρι που έβριζα κιόλας. “Μια βοήθεια κοπελιά, ένα εισιτήριο…” πρόλαβε να πει ο ανυποψίαστος. Τον ανάγκασα να αφήσει το ποίημα μισοτελειωμένο. Απομακρύνθηκε βλαστημώντας. “Μάζεψε το στόμα σου, κακομοίρη” συνέχισα τις τσιρίδες. Δε μου περίσσευε ίχνος συμπάθειας για τους ομοίους σου. Ήθελα να πάψουν να βγαίνουν στη ζήτα με την κλαψοφωνή τους. Είχα μπουχτίσει από ψέματα. Τα ψέματά σου ατελείωτα. Ευρηματικά, αφελή, αναμενόμενα, αστεία, αχρείαστα. Πουλούσες και αγόραζες κόσμο, πολλές φορές και εμένα».

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Πλατεία Κλαυθμώνος» του Γιώργου Συμπάρδη (κριτική) – Μυστικά και ψέματα σε καιρούς σκοτεινούς

«Πλατεία Κλαυθμώνος» του Γιώργου Συμπάρδη (κριτική) – Μυστικά και ψέματα σε καιρούς σκοτεινούς

Για το μυθιστόρημα του Γιώργου Συμπάρδη «Πλατεία Κλαυθμώνος» (εκδ. Μεταίχμιο). 

Γράφει η Άννα Αφεντουλίδου

Η ...

«Φλόρενς Μπλαντ» του Ανδρέα Νικολακόπουλου (κριτική) – Πεθαίνοντας σαν ήπειρος

«Φλόρενς Μπλαντ» του Ανδρέα Νικολακόπουλου (κριτική) – Πεθαίνοντας σαν ήπειρος

Για το μυθιστόρημα του Ανδρέα Νικολακόπουλου «Φλόρενς Μπλαντ» (εκδ. Ίκαρος). Κεντρική εικόνα: Ο πίνακας του Jean Siméon Chardin, «The Kitchen Maid» (1738), λάδι σε καμβά.

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Έπειτα από δύο παρόμοιας λογικής συλλογές δ...

«Ανάληψη» του Ηλία Λ. Παπαμόσχου (κριτική) – Η αταξίδευτη μοίρα των ανθρώπων

«Ανάληψη» του Ηλία Λ. Παπαμόσχου (κριτική) – Η αταξίδευτη μοίρα των ανθρώπων

Για το μυθιστόρημα του Ηλία Λ. Παπαμόσχου «Ανάληψη» (εκδ. Πατάκη) – Για ένα πραγματικό ναυάγιο στην Καστοριά του 1929. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Θλίψη σαν κάρβουνο αναμμένο, πένθος που τυλίγει όπως η αράχνη τα σώ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Το βιβλίο της μορφής και του κενού» της Ρουθ Οζέκι (κριτική) – Αναζητώντας διέξοδο από το χάος

«Το βιβλίο της μορφής και του κενού» της Ρουθ Οζέκι (κριτική) – Αναζητώντας διέξοδο από το χάος

Για το μυθιστόρημα της Ρουθ Οζέκι [Ruth Ozeki] «Το βιβλίο της μορφής και του κενού» (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά, εκδ. Κλειδάριθμος). Κεντρική εικόνα: Στιγμιότυπο από την ταινία «Τhe Book of Henry». 

Γράφει η Χριστίνα Μουκούλη

...
Με τον «Ντετέκτιβ» του Δημήτρη Χατζή συνεχίζονται οι «Παραβάσεις / Αναγνώσεις», το αναλόγιο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Με τον «Ντετέκτιβ» του Δημήτρη Χατζή συνεχίζονται οι «Παραβάσεις / Αναγνώσεις», το αναλόγιο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Τρίτη παρουσίαση για τις «Παραβάσεις / Αναγνώσεις» –το θεατρικό αναλόγιο του ΚΠΙΣΝ στον Φάρο– την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου με τη Μαρία Σκουλά να διαβάζει το διήγημα «Ο Ντέτεκτιβ» του Δημήτρη Χατζή, σε επιμέλεια του συνθέτη Κορνήλιου Σελαμσή.

Επιμέλεια: ...

«Πολύ αργά πια» της Κλερ Κίγκαν (προδημοσίευση)

«Πολύ αργά πια» της Κλερ Κίγκαν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Κλερ Κίγκαν [Claire Keegan] «Πολύ αργά πια» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 7 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Την Παρασκευή, 29 Ιουλίου, το...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Πολύ αργά πια» της Κλερ Κίγκαν (προδημοσίευση)

«Πολύ αργά πια» της Κλερ Κίγκαν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Κλερ Κίγκαν [Claire Keegan] «Πολύ αργά πια» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 7 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Την Παρασκευή, 29 Ιουλίου, το...

«Η εμμονή» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

«Η εμμονή» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ανί Ενρό [Annie Ernaux] «Η εμμονή» (μτφρ. Ρίτα Κολαΐτη), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 7 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Δεν ήθελε να μου πει το όνομά της.

...
«Μερικές ακόμα σημειώσεις ενός πορνόγερου» του Τσαρλς Μπουκόβσκι (προδημοσίευση)

«Μερικές ακόμα σημειώσεις ενός πορνόγερου» του Τσαρλς Μπουκόβσκι (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αυτοβιογραφικό βιβλίο του Τσαρλς Μπουκόβσκι [Charles Bukowski] «Μερικές ακόμα σημειώσεις ενός πορνόγερου» (νέα μτφρ. Γιάννης Λειβαδάς), που κυκλοφορεί στις 7 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα δέκα καλύτερα βιβλία του 2023 σύμφωνα με τους New York Times

Τα δέκα καλύτερα βιβλία του 2023 σύμφωνα με τους New York Times

Η συντακτική ομάδα των New York Times ξεχώρισε τα καλύτερα βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2023, επιλέγοντας πέντε έργα μυθοπλασίας και πέντε δοκίμια. Στην κεντρική εικόνα, η Ζέιντι Σμιθ [Zadie Smith], συγγραφέας του «The fraud», το οποίο αναφέρεται στη λίστα ως ένα από τα πέντε σημαντικότερα μυθιστορήματα του έτους που ...

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

Τι κοινό μπορεί να έχει η Μαρινέλλα με τον Έλον Μάσκ; Η Μαρία Κάλλας με τον Ανδρέα Παπανδρέου και ο Πρίγκιπας Χάρι με τον Διονύση Σιμόπουλο; Οι βιογραφίες όλων αυτών, και μερικές ακόμη, κυκλοφόρησαν τους προηγούμενους μήνες και σας τις παρουσιάζουμε.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστό...

Κλερ Κίγκαν – Η Ιρλανδή που ανέδειξε τις χάρες της μικρής φόρμας

Κλερ Κίγκαν – Η Ιρλανδή που ανέδειξε τις χάρες της μικρής φόρμας

Η Ιρλανδή συγγραφέας έχει αγαπηθεί από το ελληνικό αναγνωστικό κοινό και όχι άδικα. Τι είναι αυτό που την κάνει ιδιαίτερη και γιατί η πρόσφατη νουβέλα της «Πολύ αργά πια» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου, εκδ. Μεταίχμιο) την καταξιώνει. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ