topos maragopoulos

Για το μυθιστόρημα του Άρη Μαραγκόπουλου «Φλλσστ, φλλσστ, φλλλσσστ» (εκδ. Τόπος).

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου

Το 2012, μέσα στην κρίση, τρεις ηλικιωμένοι κολυμβητές που μοιράζονται το ίδιο όνομα, Θωμάς, καταφεύγουν σε μια απάνεμη παραλία κοντά στη Βάρκιζα. Η παραλία είναι το καταφύγιό τους: οι τρεις τους μοιράζονται ιστορίες, ακούν μουσική στο ραδιόφωνο, πίνουν, καυγαδίζουν φιλικά και πότε πότε κολυμπούν. 

Πρόκειται για μια ετερόκλητη παρέα: ο ένας είναι συνδικαλιστής, βασανισμένος από τη Χούντα, άνθρωπος που ακολουθεί χωρίς δεύτερη σκέψη τη γραμμή του κόμματός του• ο δεύτερος είναι παλιός βασιλόφρονας, επιχειρηματίας, άνθρωπος της νύχτας χωρίς ταξική συνείδηση• ο τρίτος, πρώην εύζωνας, πρώην εργολάβος, υποστηριχτής του ΠΑΣΟΚ, είναι παντρεμένος με μια πολύ νεότερη γυναίκα και σε κάθε συζήτηση φροντίζει να κρατά ίσες αποστάσεις.

Η παραλία του μυθιστορήματος του Άρη Μαραγκόπουλου είναι στην ουσία μια μικρογραφία της ελληνικής κοινωνίας κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Οι ηλικιωμένοι συνονόματοι γίνονται φίλοι με τον συνομήλικό τους Φώντα, έναν συνταξιούχο καθηγητή, έναν άνδρα προβληματισμένο, δέσμιο του παρελθόντος, που μονίμως συζητά για τις πολιτικές εξελίξεις, για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και για την άνοδο της ακροδεξιάς, και συνήθως διαφωνεί με τους υπόλοιπους κολυμβητές. Η παρέα μεγαλώνει με την άφιξη του ναυτικού Νώντα και της συζύγου του, της Μεξικανής Ινέθ, αμφότεροι πρώην σύμμαχοι των Ζαπατίστας.

Μετά από μια στυγερή δολοφονία, οι πρωταγωνιστές θα ενώσουν τις δυνάμεις τους και θα κυνηγήσουν τους ενόχους με στόχο την απονομή της δικαιοσύνης.

Aris M 2015

O Άρης Μαραγκόπουλος (γεν.: Αθήνα 1948) έχει εκδώσει περισσότερα από είκοσι βιβλία πεζογραφίας, κριτικής και τέχνης, και πάνω από δέκα μεταφράσεις (από τα γαλλικά και τα αγγλικά). Γράφει ανέκαθεν κριτική σε θέματα κουλτούρας ιδεών και πολιτισμού στoν έντυπο και στον ηλεκτρονικό Tύπο (βλ. εν προκειμένω, το δοκίμιό του πολιτισμικής θεωρίας: Πεδία Μάχης Αφύλακτα (Τόπος 2014) ή το πολύ πρόσφατο (σε επιμέλεια των παν/κών Κατερίνας Κωστίου και Άννας Κατσιγιάννη) Πορτρέτο του Συγγραφέα ως Κριτικού (Τόπος 2020). © photo: Ήρα Πανανίδου

Η παραλία του μυθιστορήματος του Άρη Μαραγκόπουλου είναι στην ουσία μια μικρογραφία της ελληνικής κοινωνίας κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Καθώς περιγράφει τις ζωές και τις σκέψεις των τριών συνονόματων ηρώων, ο Μαραγκόπουλος συνοψίζει αρκετές από τις παθογένειες της νεοελληνικής πραγματικότητας. Εν ολίγοις, οι τρεις Θωμάδες ενσαρκώνουν τον παραλογισμό της εποχής μας.

O Μαραγκόπουλος συνοψίζει αρκετές από τις παθογένειες της νεοελληνικής πραγματικότητας. Εν ολίγοις, οι τρεις Θωμάδες ενσαρκώνουν τον παραλογισμό της εποχής μας.

Βέβαια, η χρήση του ευρήματος της συνωνυμίας εγκυμονεί κάποιους κινδύνους: ένας άπειρος συγγραφέας εύκολα θα έπεφτε στην παγίδα της ηθικολογίας και θα αρκούταν να παρουσιάσει τους συγκεκριμένους ήρωες ως απλές καρικατούρες ή ως αρχετυπικές φιγούρες. Από την άλλη, ο Μαραγκόπουλος δημιουργεί τρεις χαρακτήρες που θυμίζουν πραγματικούς ανθρώπους, εφόσον ο καθένας κρύβει μια συμπαθητική, καθώς και μια τραγική πλευρά. Ο εργολάβος Θωμάς ναι μεν είναι ένας άνθρωπος που δεν παίρνει ποτέ θέση, όπως πολλοί σημερινοί Έλληνες, αλλά ταυτοχρόνως κρύβει ένα σκοτεινό μυστικό, το οποίο μαρτυρά στους φίλους του μόνο αφού δεθεί πραγματικά μαζί τους.

fllsst fllsst flllssstΟ Μαραγκόπουλος παραδίδει ένα φιλόδοξο και σύνθετο μυθιστόρημα, που δεν ακολουθεί πιστά μια γραμμική αφήγηση, που συχνά αποκρύπτει κάποια στοιχεία της ιστορίας, ώστε να φανερωθούν αργότερα. Μετά από τον χαμό της Ινέθ, ο απεγνωσμένος πρώην σύζυγός της κάνει μια βόλτα στην Αθήνα ακολουθώντας ένα σύννεφο. Σε αυτό το σημείο, η αφήγηση εστιάζει σε απόκοσμες φιγούρες που συναντά στον δρόμο του ο πρωταγωνιστής, σε τοξικομανείς και βασανισμένους μετανάστες, σε απολιτικούς φοιτητές και αναρχικούς που σχεδιάζουν την επόμενη κίνησή τους, σε δημόσιους υπαλλήλους που έχουν παρατήσει το πόστο τους, σε κατοίκους των βορείων προαστίων που αντιμετωπίζουν με περιφρόνηση τους πάντες. Αυτή η απαισιόδοξη περιγραφή του αθηναϊκού κέντρου είναι πολυσέλιδη, «σπάει» τη συνέχεια της ιστορίας και θυμίζει περισσότερο την παραίσθηση κάποιου καταθλιπτικού. Μόνο αργότερα μαθαίνουμε πως ο ήρωας, μην μπορώντας να διαχειριστεί την απώλεια της αγαπημένης του συζύγου, είχε προηγουμένως καταναλώσει πεγιότλ, μια ψυχοδηλωτική ουσία από το Μεξικό. Χάρη στην επιλογή του Μαραγκόπουλου να αποκρύψει αυτή τη σημαντική πληροφορία, ο αναγνώστης βυθίζεται χωρίς προειδοποίηση στη δυστυχία του ήρωα, καθώς βλέπει μέσα από τα μάτια του το παρακμιακό σκηνικό και τους παρατημένους ανθρώπους, και ύστερα καταλαβαίνει τι πραγματικά συνέβη.

Στο τέλος του μυθιστορήματος, οι τρεις Θωμάδες συμμαχούν με τον σκεπτόμενο καθηγητή και τον πληγωμένο ναυπηγό προκειμένου να δικάσουν τους χρυσαυγίτες που δολοφόνησαν την Ινέθ - η δίκη λαμβάνει χώρα σε ένα ερημονήσι, μακριά από τον πολιτισμό. Λίγο νωρίτερα, οι Θωμάδες καταναλώνουν το μεξικανικό πεγιότλ και αρχίζουν να παραληρούν, να συνομιλούν με πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στον Εμφύλιο, να αναφέρουν ξεχασμένα πολιτικά σλόγκαν από τη δεκαετία του ’80, να τσακώνονται και να χειροδικούν. Βλέποντάς τους, ο ναυπηγός συνειδητοποιεί πως ο αγώνας αυτών των τόσο διαφορετικών ανθρώπων ενάντια στον φασισμό της Χρυσής Αυγής δεν θα οδηγήσει απαραίτητα σε ένα καλύτερο μέλλον. Λίγο πεγιότλ αρκεί για να τους διχάσει, για να τους θυμίσει τα τραύματα που δεν θα επουλωθούν ποτέ.

Πράγματι, οι κολυμβητές αποκαθιστούν μια αδικία, όμως οι ίδιοι δεν αλλάζουν, δεν αναθεωρούν. Μοναδική εξαίρεση ο καθηγητής Φώντας, που πλέον είναι πρόθυμος να αντιμετωπίσει τα φαντάσματα του παρελθόντος.

Στον επίλογο, οι δρόμοι των πρωταγωνιστών χωρίζουν και η παρέα διαλύεται. Και η παραλία;

* Ο Σόλων Παπαγεωργίου είναι φοιτητής φαρμακευτικής και συγγραφέας. Φέτος κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο, η συλλογή διηγημάτων «Ονειρεύομαι πίνακες» (εκδ. Στίξις)


Απόσπασμα από το βιβλίο 

«Το κρησφύγετο των κολυμπητών, στο πλαίσιο του προγράμματος Athens Riviera που σαρώνει τον Σαρωνικό βιάζοντας τα τελευταία απομεινάρια της ομορφιάς του, δέχτηκε ριζική ‘’ανάπλαση’’ με καντίνα, παρκινγκ τριάντα θέσεων, ομπρέλες, βρομερές ξαπλώστρες, θλιβερά παιχνίδια θαλάσσης, θορυβώδεις ρακέτες, σκασμένες μπάλες, αποτσίγαρα, σωληνάρια αντηλιακών, καπάκια απ’ οτιδήποτε, τσαλακωμένα πλαστικά κύπελλα, μισογεμάτα μπουκάλια νερού, λεμονόκουπες, καρπουζόφλουδες, καλαμάκια και ξεραμένες πίτες, ξεχασμένες πετσέτες και μαγιό, ξεσκισμένες ψάθες, σπασμένα μπουκάλια μπίρας, θαμμένα στην άμμο παιδικά, παιχνίδια, ξεχασμένα κασκέτα, χαλασμένες σαγιονάρες, απομεινάρια φαστφούντ, σκισμένες πλαστικές ψάθες μισοχωμένες στην άμμο, τρύπια φουσκωτά στρώματα, διαλυμένα τενεκεδένια κουτιά κ.λπ.»

politeia link more

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Κιθαιρώνας» του Νίκου Α. Μάντη (κριτική) – Στη μαγική ενδοχώρα των Βακχών

«Κιθαιρώνας» του Νίκου Α. Μάντη (κριτική) – Στη μαγική ενδοχώρα των Βακχών

Για το μυθιστόρημα του Νίκου Α. Μάντη «Κιθαιρώνας» (εκδ. Καστανιώτη). Στην κεντρική εικόνα, ένας άντρας και μια γυναίκα κοιτάζουν τον διάσημο πίνακα του William-Adolphe Bouguereau (1825-1905) - The Youth of Bacchus. Νέο βλέμμα, σε ένα αρχέγονο θέμα. 

Γράφει ο Διονύση...

«Ιστορίες από ένα περασμένο μέλλον» του Μιχάλη Μακρόπουλου (κριτική) – Μικροί συμπυκνωμένοι κόσμοι

«Ιστορίες από ένα περασμένο μέλλον» του Μιχάλη Μακρόπουλου (κριτική) – Μικροί συμπυκνωμένοι κόσμοι

Για τη συλλογή διηγημάτων του Μιχάλη Μακρόπουλου «Ιστορίες από ένα περασμένο μέλλον» (εκδ. Κίχλη). Στην κεντρική εικόνα, στιγμιότυπο από την ταινία «Στάλκερ» του Αντρέι Ταρκόφσκι. 

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Μπορεί τα διηγήματα του Μιχάλη Μα...

«Το λευκό κουστούμι» του Ξενοφώντα Μπρουντζάκη (κριτική) – τοιχογραφία μιας εποχής που παρήλθε

«Το λευκό κουστούμι» του Ξενοφώντα Μπρουντζάκη (κριτική) – τοιχογραφία μιας εποχής που παρήλθε

Για το μυθιστόρημα του Ξενοφώντα Μπρουντζάκη «Το λευκό κουστούμι», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Στην κεντρική εικόνα, έργο του Νίκου Λύτρα, «Βάρκα με πανί» (Πάνορμος, Τήνος), 1925.

Γράφει η Λεύκη Σαραντινού

Έ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Σοκ στον χώρο του βιβλίου: Πέθανε ο Γενικός Διευθυντής και «ψυχή» της Εθνικής Βιβλιοθήκης, Φίλιππος Τσιμπόγλου

Σοκ στον χώρο του βιβλίου: Πέθανε ο Γενικός Διευθυντής και «ψυχή» της Εθνικής Βιβλιοθήκης, Φίλιππος Τσιμπόγλου

Ο Φίλιππος Τσιμπόγλου, Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης, έφυγε ξαφνικά από τη ζωή σήμερα το πρωί σε ηλικία 66 χρονών.

Επιμέλεια: Book Press

Η ανακοίνωση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος

...
Ο Μάριο Ντεζιάτι, συγγραφέας του μυθιστορήματος «Ασυμβίβαστοι» που τιμήθηκε με το βραβείο Strega 2022, έρχεται στην Αθήνα

Ο Μάριο Ντεζιάτι, συγγραφέας του μυθιστορήματος «Ασυμβίβαστοι» που τιμήθηκε με το βραβείο Strega 2022, έρχεται στην Αθήνα

Ο βραβευμένος συγγραφέας Μάριο Ντεζιάτι θα παρουσιάσει το βιβλίο του στις 9 Φεβρουαρίου 2023, στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Επιμέλεια: Book Press

O Mario Desiati, συγγραφέας του μυθιστορήματος Ασυμβίβαστοι (πρωτ. τίτλος Spatriat...

Πέθανε ο πολυβραβευμένος συγγραφέας Αλέξις Ραβέλο – Μεγάλη απώλεια για την ισπανική λογοτεχνία

Πέθανε ο πολυβραβευμένος συγγραφέας Αλέξις Ραβέλο – Μεγάλη απώλεια για την ισπανική λογοτεχνία

Πέθανε το πρωί της Δευτέρας 30 Ιανουαρίου 2023 από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 51 ετών ο Ισπανός πολυβραβευμένος συγγραφέας Αλέξις Ραβέλο [Alexis Ravelo] ο οποίος κατείχε εξέχουσα θέση στη σύγχρονη ισπανική λογοτεχνία, έχοντας γράψει πολλά και επιτυχημένα αστυνομικά και όχι μόνο μυθιστορήματα. Μέσα στο 2023, οι εκδό...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ο Βασίλης –ψευδώνυμο Γιάννης– στην αριστερά (1971 - 2008)» του Θόδωρου Σούμα (προδημοσίευση)

«Ο Βασίλης –ψευδώνυμο Γιάννης– στην αριστερά (1971 - 2008)» του Θόδωρου Σούμα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογράφημα - πολιτική μαρτυρία του Θόδωρου Σούμα, «Ο Βασίλης –ψευδώνυμο Γιάννης– στην αριστερά (1971 - 2008)» το οποίο θα κυκλοφορήσει την ερχόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Επίκεντρο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«Τις μέρες που λιγόστευε το φως» του Όιγκεν Ρούγκε (προδημοσίευση)

«Τις μέρες που λιγόστευε το φως» του Όιγκεν Ρούγκε (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Όιγκεν Ρούγκε [Eugen Ruge] «Τις μέρες που λιγόστευε το φως» (μτφρ. Τεό Βότσος), το οποίο θα κυκλοφορήσει την ερχόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

1 ΟΚΤΩΒΡΙ...

«Ιστορίες από ένα περασμένο μέλλον» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Ιστορίες από ένα περασμένο μέλλον» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Μιχάλη Μακρόπουλου «Ιστορίες από ένα περασμένο μέλλον», που θα κυκλοφορήσει στις 19 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Γιανγκσὶ-ντιέναο (τρεῖς σκηνὲς)  ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

7 μυθιστορήματα από όλον τον κόσμο για τους φίλους του φανταστικού

7 μυθιστορήματα από όλον τον κόσμο για τους φίλους του φανταστικού

Πρώτος μήνας του νέου έτους και πριν δούμε τι θα φέρει η φετινή πραγματικότητα ας επιτρέψουμε στον εαυτό μας ένα φανταστικό λογοτεχνικό ταξίδι. Οι εκδόσεις Βακχικόν προτείνουν επτά μυθιστορήματα για τους φίλους του φανταστικού. Γιατί η φαντασία σε πάει παντού...

Επιμέλεια: Book Press

...
Γουίλιαμ Χ. Γκας: «Τα δώδεκα σημαντικότερα βιβλία που διάβασα στη ζωή μου»

Γουίλιαμ Χ. Γκας: «Τα δώδεκα σημαντικότερα βιβλία που διάβασα στη ζωή μου»

Στο βιβλίο του με τίτλο «The William H. Gass Reader», ο Αμερικανός πεζογράφος William H. Gass επέλεξε τα δώδεκα βιβλία που διαμόρφωσαν τη λογοτεχνική ματιά του. Μια λίστα που, όπως σημειώνει και ο ίδιος στην εισαγωγή του, δεν περιλαμβάνει απαραιτήτως τα «δώδεκα καλύτερα βιβλία» που έχει διαβάσει, καθώς «κάθε σπουδαί...

Τα 100 καλύτερα μυθιστορήματα στην αγγλόφωνη πεζογραφία σύμφωνα με τον Γκάρντιαν

Τα 100 καλύτερα μυθιστορήματα στην αγγλόφωνη πεζογραφία σύμφωνα με τον Γκάρντιαν

Ο κριτικός λογοτεχνίας της βρετανικής εφημερίδας, Guardian, Robert McCrum επέλεξε τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία γραμμένα στα αγγλικά. Στη λίστα του εντοπίζουμε έργα που θεωρούνται πλέον κλασικά, από συγγραφείς όπως οι Ντίκενς, Μέλβιλ, κ.ά., καθώς και μυθιστορήματα από τους ΝτεΛίλο, Ισιγκούρο, Ροθ, Κουτσί, κ.ά. ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ