LGBT 728

Για τον συλλογικό τόμο «Από φύλο σε φύλο – 10 ιστορίες για την ελευθερία και την ισότητα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας» (επιμ. Εύα Στάμου, Free Thinking Zone – Εκδοτικός Οίκος Ανοχής & Athens Voice Books). Δέκα συγγραφείς προσφέρουν «στο ΛΟΑΤΚΙ+ κοινό ιστορίες, με τις οποίες θα μπορέσουν λίγο πολύ να ταυτιστούν».

Της Ελένης Αβδούλου

Η πρώτη συλλογή διηγημάτων με ΛΟΑΤΚΙ+ περιεχόμενο είναι γεγονός χάρη στην εκδοτική συνεργασία της Athens Voice και του Free Thinking Zone. Δέκα μοντέρνα διηγήματα με ΛΟΑΤΚΙ πρωταγωνιστ@ από ΛΟΑΤΚΙ+ και μη συγγραφείς, τα οποία θα προσφέρουν στο ΛΟΑΤΚΙ+ κοινό ιστορίες, με τις οποίες θα μπορέσουν λίγο πολύ να ταυτιστούν.

Η συλλογή ξεκινάει με ένα διήγημα της Άννας Αφεντουλίδου («Εμμονική εκδοχή μιας επαναλαμβανόμενης ιστορίας») με πρωταγωνιστές δύο άνδρες που σμίγουν περιστασιακά. Το διήγημα ξεδιπλώνεται από την οπτική ενός εκ των δύο ανδρών και συγκεκριμένα εκείνου που επιθυμεί μια σταθερότερη, όχι πλέον περιστασιακή, σχέση με τον άλλον άνδρα. Το αμέσως επόμενο διήγημα του Χρήστου Αρμάντο Γκέζου, το οποίο τιτλοφορείται «Το κλουβί», έχει ως πρωταγωνιστή έναν «τραυματισμένο» ομοφυλόφιλο νεαρό, ο οποίος πηγαινοέρχεται σε χώρους-κλουβιά: από τη μια το πατρικό σπίτι που δεν αποδέχεται την ομοφυλοφιλία του και από την άλλη η επιθυμία του για σύνδεση με άλλους ομοφυλόφιλους άνδρες τον οδηγεί σε έναν αποπνικτικό χώρο, στον οποίο δεσπόζει ένα κλουβί που περικλείνει μέσα του την ομοφυλόφιλη σαρκική ηδονή, μια ηδονή την οποία ο πρωταγωνιστής δυσκολεύεται να απολαύσει, καθώς ο έρωτάς του για έναν ετεροφυλόφιλο άνδρα δεν βρίσκει ανταπόκριση. Ο ήρωάς μας προχωρά μέχρι το τέλος του διηγήματος στον δρόμο της ματαίωσης. Ωστόσο, το διήγημα κλείνει με μια αισιόδοξη αίσθηση.

Η συλλογή συνεχίζεται με ένα διήγημα του Φώτη Θαλασσινού, του οποίου ο τίτλος αντικατοπτρίζει άψογα το περιεχόμενό του: «Ψάχνοντας έρωτα». Ο πρωταγωνιστής με τα φετίχ του, οι γλαφυρές περιγραφές των ανδρικών σωμάτων, οι αλλεπάλληλες απογοητεύσεις, η λαχτάρα για σωματική επαφή και όχι μόνο αποτελούν τα δομικά υλικά του διηγήματος: «Η διάπυρος καρδιά μου λαχταρούσε φιλία, σμίξιμο ή σεξ. Έστω έναν γκέι να με χαιρετά στη χάση και στη φέξη». Πόσα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα δεν θα ταυτίζονταν σε αυτό το σημείο με τον πρωταγωνιστή;

Η αγωνία του μαθητή, όπως παρουσιάζεται στο διήγημα, μιλάει στις ψυχές πολλών ανθρώπων που πέρασαν δύσκολα σχολικά χρόνια λόγω της διαφορετικότητάς τους.

Το διήγημα του Λύο Καλοβυρνά «Io sono», μας μεταφέρει στο σχολικό προαύλιο του πρωταγωνιστή που διαφέρει από τους υπόλοιπους συμμαθητές του και υφίσταται μπούλινγκ από αυτούς. Τα διαλείμματα είναι η κόλασή του. Μοναδικό του καταφύγιο μια γραμματική ιταλικών. Η αγωνία του μαθητή, όπως παρουσιάζεται στο διήγημα, μιλάει στις ψυχές πολλών ανθρώπων που πέρασαν δύσκολα σχολικά χρόνια λόγω της διαφορετικότητάς τους. Από το σχολικό προαύλιο μεταβαίνουμε στο αστυνομικό τμήμα, στο οποίο μας μεταφέρει το διήγημα της Άννας Κουρουπού («Παρέκκλιση»). Οι τέσσερις τρανς γυναίκες που είναι οι πρωταγωνίστριες του διηγήματος καταλήγουν στο αστυνομικό τμήμα, όπου δέχονται τα επικριτικά σχόλια και βλέμματα των αστυνομικών. Διαβάζουμε ένα διήγημα, στο οποίο ξεδιπλώνεται μια σχέση εξουσίας: οι αστυνομικοί συμπεριφέρονται όπως θέλουν στις τρανς γυναίκες, οι οποίες βιώνουν την σκληρή εξουσία.

collage loatki

Το πρωτότυπο διήγημα της Έλενας Μαρούτσου («Το έγκλημα») μας μεταθέτει σε έναν ιδιωτικό χώρο, στο σπίτι μιας τυφλής νεαρής γυναίκας, η οποία καλεί τον πρωταγωνιστή της ιστορίας να της διαβάσει λογοτεχνία. Ο αφηγητής-πρωταγωνιστής της ιστορίας καταφέρνει να κατακτήσει –σύμφωνα με τον ίδιο– σταδιακά την ερωτική προσοχή της τυφλής γυναίκας μέσω της αναγνωστικής του δεινότητας. Τι κρίμα όμως που δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό το συναίσθημα. Όχι λόγω της ομοφυλοφιλίας του, αλλά λόγω της αδυναμίας του να ανταποκριθεί στον έρωτα γενικότερα.

Το επόμενο διήγημα με τίτλο «Libertango» της Χίλντα Παπαδημητρίου διαδραματίζεται κυρίως σε ένα reunion παλαιών συμμαθητών, στο οποίο η πρωταγωνίστρια, αν και δε θέλει να παρευρεθεί, γιατί τα σχολικά της χρόνια ήταν δύσκολα λόγω της διαφορετικότητάς της, πηγαίνει τελικά για να ξανασυναντήσει την αγαπημένη της καθηγήτρια από το σχολείο. Εκεί μαθαίνει ότι και η καθηγήτριά της διατηρεί μια λεσβιακή σχέση εδώ και πολλά χρόνια.

Η απονομή του βραβείου γίνεται μυστικά, καθώς η κοινωνία του νησιού δεν είναι έτοιμη για μια δημόσια βράβευση του βιβλίου.

«Φράνκι και Σόνια» είναι ο τίτλος του διηγήματος της Εύα Στάμου. Πρωταγωνιστής είναι ο Φράνκι, ο οποίος δυσκολεύεται να αποδεχτεί την ομοφυλοφιλία του. Στην Γλασκώβη, όπου μετακομίζει, συναντά τη Σόνια, μια εντυπωσιακή ετεροφυλόφιλη γυναίκα. Ο Φράνκι πολλές φορές φαντάζεται τη ζωή του μέσα από τη ζωή της Σόνιας, γιατί ξέρει «ότι εκείνη θα μπορούσε να πετύχει εκεί όπου είχε αποτύχει ο Φράνκι». Στο «Γράμμα στον Φ» του Δημήτρη Σωτάκη ένας άνδρας που ζει μια συμβατική ετεροφυλόφιλη ζωή γράφει ένα γράμμα στον γιατρό που πραγματοποίησε την εγχείρηση του πριν λίγο καιρό, για να του εκφράσει τον έρωτά του γι᾽ αυτόν.

Athens voice syllogiko apo fylo se fyloΗ συλλογή κλείνει με το διήγημα «Μυστική απονομή» του Βασίλη Σωτηρόπουλου. Ένα γκέι ζευγάρι βρίσκεται στις Σπέτσες για διακοπές. Εκεί αποκαλύπτονται πράγματα από το παρελθόν για τον έναν από τους δύο άνδρες, ο οποίος διατηρούσε σχέση με έναν ξένο queer συγγραφέα που έγραψε ένα γκέι βιβλίο για την ιστορία ενός γκέι έρωτα δύο αγοριών στις Σπέτσες. Το ένα από τα δύο αγόρια της ιστορίας ταυτίζεται με τον έναν άνδρα από το ζευγάρι που έχει πάει διακοπές στις Σπέτσες. Σε αυτόν τον άνδρα απονέμεται ένα βραβείο για το βιβλίο του ξένου συγγραφέα, ο οποίος είναι εδώ και χρόνια νεκρός. Η απονομή του βραβείου γίνεται μυστικά, καθώς η κοινωνία του νησιού δεν είναι έτοιμη για μια δημόσια βράβευση του βιβλίου.

Κοινή θεματική των διηγημάτων είναι η έννοια του χώρου. Οι ΛΟΑΤΚΙ+ ήρωες φαίνονται να ασφυκτιούν και να εγκλωβίζονται μέσα σε διαφορετικούς χώρους: το ξενοδοχείο, το αστυνομικό τμήμα, το σχολικό προαύλιο, το νησί (Κως, Ρόδος, Σπέτσες), το πατρικό σπίτι, ο χώρος που γίνεται το reunion των συμμαθητών, το σπίτι της τυφλής γυναίκας, η ξένη πόλη (Γλασκώβη) στην περίπτωση του Φράνκι, ο χώρος του νοσοκομείου, όπου ο ασθενής έβρισκε συνέχεια εμπόδια στην προσπάθειά του να εκφράσει τον έρωτά του στον γιατρό. Ο χώρος φαίνεται να δυσκολεύει τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και φέρνει στο προσκήνιο τα βαθιά τραύματά τους. Επιθυμούν βαθιά να αγαπήσουν και να αγαπηθούν, να φλερτάρουν και να ζήσουν τη ζωή τους.

Στο τέλος άφησα λίγα μαθηματικά. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι σε μια τέτοια συλλογή το ογδόντα τοις εκατό των διηγημάτων περιστρέφεται αποκλειστικά γύρω από ομοφυλόφιλους άνδρες. Μόνο η ιστορία της Άννας Κουρουπού καταγίνεται με τις τρανς γυναίκες και η ιστορία της Χίλντας Παπαδημητρίου φέρνει στο προσκήνιο διακριτικά τις λεσβιακές σχέσεις. Παρόλο που θεωρώ σημαντικότατη την έκδοση ενός τέτοιου βιβλίου, το ΛΟΑΤΚΙ+ κοινό αναμένει, νομίζω με ανυπομονησία, ιστορίες που θα αντιπροσωπεύουν επαρκώς όλα τα μέλη της.


Η ΕΛΕΝΗ ΑΒΔΟΥΛΟΥ είναι Δρ. κλασικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Κολονίας.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Παλμίτα» της Αντιγόνης Ζόγκα (κριτική) – Γυναίκες που διψούν για ζωή και αναγεννιούνται

«Παλμίτα» της Αντιγόνης Ζόγκα (κριτική) – Γυναίκες που διψούν για ζωή και αναγεννιούνται

Για το μυθιστόρημα της Αντιγόνης Ζόγκα «Παλμίτα» (εκδ. Ψυχογιός). Κεντρική εικόνα: από την ταινία του Τάκη Κανελλόπουλου «Παρένθεση». 

Γράφει η Χριστίνα Μουκούλη

«Μερικές φορές πρέπει να καείς για να ξαναγεννηθείς.» Όπ...

«Τσιγάρο βαρ;» του Σπύρου Κιοσσέ και «Κακό ανήλιο» του Κωνσταντίνου Δομηνίκ (κριτική) – Λόγια απλά και μετρημένα

«Τσιγάρο βαρ;» του Σπύρου Κιοσσέ και «Κακό ανήλιο» του Κωνσταντίνου Δομηνίκ (κριτική) – Λόγια απλά και μετρημένα

Για τη συλλογή διηγημάτων του Σπύρου Κιοσσέ «Τσιγάρο βαρ;» (εκδ. Μεταίχμιο) και του Κωνσταντίνου Δομηνίκ «Κακό ανήλιο» (εκδ. Ίκαρος). Oι διαφορετικές όψεις της ελληνικής επαρχίας. Κεντρική εικόνα: © Frederic Boissonnas.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
«Τρότζαν» του Θανάση Χειμωνά (κριτική) – Αντιμεσσιανισμός σε ένα «τέλειο» μέλλον!

«Τρότζαν» του Θανάση Χειμωνά (κριτική) – Αντιμεσσιανισμός σε ένα «τέλειο» μέλλον!

Για το μυθιστόρημα του Θανάση Χειμωνά «Τρότζαν» (εκδ. Πατάκη). Κεντρική εικόνα: Ο Θανάσης Χειμωνάς με τη βοήθεια της Α.Ι. το 2073.

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Τα τελευταία χρόνια αυξάνονται τα κείμενα επιστημονικής φαντασίας που φαντάζονται ένα μέ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Γυναικείο Βραβείο Μυθοπλασίας»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα του Women's Prize for Fiction 2024

«Γυναικείο Βραβείο Μυθοπλασίας»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα του Women's Prize for Fiction 2024

Η νικήτρια του βραβείου Women's Prize for Fiction 2024 (όπως και της κατηγορίας Non fiction που θεσμοθετήθηκε από φέτος) θα ανακοινωθεί στις 13 Ιουνίου. Κεντρική εικόνα: Από αριστερά προς τα δεξιά οι Aube Rey Lescure, Claire Kilroy και V. V. Ganeshananthan.

Επιμέλεια: ...

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

Για το βιβλίο «Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ [Guadalupe Nettel] (μτφρ. Νάννα Παπανικολάου, εκδ. Ίκαρος). Kεντρική εικόνα: έργο της street artist Οla Volo © olavolo.com.

Γράφει η Φανή Χατζή

Όσο η άποψη ότι ο γενε...

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

Για το ντοκιμαντέρ «TACK» (παραγωγή Onassis Culture) της Βάνιας Τέρνερ με πρωταγωνίστριες τη Σοφία Μπεκατώρου, που πρώτη ξεκίνησε το ελληνικό #MeToo, και την Αμαλία Προβελεγγίου, της οποίας η καταγγελία για βιασμό από τον προπονητή της από τα έντεκά της οδήγησε στην πρώτη δίκη-ορόσημο όχι μόνο για τη δικαίωσή της αλ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Υπάρχει μια «μικρή» ή μια «σύντομη» ιστορία για το… οτιδήποτε. Οι τίτλοι βιβλίων που επιχειρούν (και καταφέρνουν) να συμπυκνώσουν μεγάλα θέματα σε, συνήθως, ολιγοσέλιδα βιβλία είναι πάρα πολλοί. Εντυπωσιακά πολλοί. Στην παρακάτω πολύ ενδεικτική επιλογή είκοσι ενός βιβλίων μπορεί καν...

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ