karkanebatos o pateras

Για το μυθιστόρημα του Γιάννη Καρκανέβατου «Ο πατέρας δεν μιλούσε γι’ αυτά» (εκδ. Εστία). Φωτογραφία © Pablò / Unsplash.

Του Γιώργου Ν. Περαντωνάκη

Αυτό το πρώτο μυθιστόρημα του Γιάννη Καρκανέβατου μιλά για την Ιστορία μέσω των προσωπικών ιστοριών: από το συγγραφικό παρόν του 2022 έως το αφηγηματικό του 2004 κι από εκεί πίσω στα 1946, η Ιστορία ψάχνει τις δέστρες των λιμανιών για να αγκυροβολήσει. Άλλοτε με αναμνήσεις, με λόγια και με κινηματογραφικά πλάνα κι άλλοτε με σιωπές και με αποσιωπήσεις, τα δρώντα πρόσωπα, οι αφανείς ήρωες που δεν πέρασαν στα επίσημα κιτάπια της ιστοριογραφίας, κουβαλάνε τα μπαγκάζια της από το παρελθόν που βιώθηκε και χαράχτηκε στο δέρμα μέχρι σήμερα, όταν η επόμενη γενιά αντιλαμβάνεται την Ιστορία ως οικογενειακή προκυμαία.

Είναι συνηθισμένο πλέον στην πεζογραφία μας ο αφηγητής να μην καμουφλάρεται πίσω από ένα μυθοπλαστικό alter ego, με άλλο όνομα και ιδιότητα, αλλά να παρουσιάζεται με το πραγματικό του πρόσωπο. Έτσι κι εδώ, ο Γιάννης Καρκανέβατος αναλαμβάνει σε πρώτο πρόσωπο να μας εξιστορήσει, αποσπασματικά, χωρίς ομαλό μοντάζ, χωρίς να δένει το ένα επεισόδιο με το άλλο, την ιστορία του πατέρα του Σωκράτη και του θείου του Αντρέα, με κέντρο τον Εμφύλιο. Έτσι, με τη μορφή μαρτυριών, με τη μορφή διαλόγου, με τη μορφή μαγνητοφώνησης των αναμνήσεων των δύο αδελφών, το οικογενειακό δράμα ξεδιπλώνεται, και μαζί, στο πλαίσιο της προφορικής Ιστορίας, απλώνεται και το ευρύτερο πλαίσιο: οι Αριστεροί της Ανατολικής Μακεδονίας (Σερρών), που γλίτωσαν από τους Βούλγαρους, πολέμησαν τον κυβερνητικό στρατό και τους δωσίλογους, κι έπειτα υπέστησαν την οδύσσεια της εξορίας στο παραπέτασμα.

Ο πατέρας του αφηγητή έγινε δάσκαλος, προσπερνώντας άπειρα εμπόδια, καθώς είχε αδελφό «αντεθνικώς φρονούντα» στο παραπέτασμα, και προσπάθησε αφενός να διατηρήσει την επαφή του με τον κομμουνιστή Αντρέα, να στείλει το 1961 τους γονείς τους να τον δουν, να πάει ο ίδιος το 1977...

Η αφήγηση τριχοτομείται σε ανάκατα επεισόδια, στιγμές και μνήμες. Ο αφηγητής και τα σκόρπια γεγονότα της ζωής του, ο θείος Αντρέας και η περιπέτειά του στη Ρουμανία του Γκεοργκίου-Ντεζ και του Τσαουσέσκου και τέλος ο Σωκράτης, που αποτελεί και την κορυφή του τριγώνου, η οποία συνδέει τις άλλες δύο γωνίες. Ο πατέρας του αφηγητή έγινε δάσκαλος, προσπερνώντας άπειρα εμπόδια, καθώς είχε αδελφό «αντεθνικώς φρονούντα» στο παραπέτασμα, και προσπάθησε αφενός να διατηρήσει την επαφή του με τον κομμουνιστή Αντρέα, να στείλει το 1961 τους γονείς τους να τον δουν, να πάει ο ίδιος το 1977 και εντέλει να φροντίσει με κόπους και θυσίες να του δοθεί πάλι η ελληνική ιθαγένεια, ώστε να μπορέσει κάποια στιγμή να επαναπατριστεί. Στέκομαι λίγο παραπάνω στον Σωκράτη, όχι μόνο επειδή ο τίτλος του μυθιστορήματος τον ορίζει ως τον βασικό πρωταγωνιστή, αλλά κι εξαιτίας της οπτικής του γωνίας, αυτής του παραμένοντος πίσω αδελφού Αριστερού, σοσιαλιστή κατά τη Μεταπολίτευση, ο οποίος νοιάζεται και αγωνιά για την τύχη του εξορισμένου αδελφού του.

Και ποια σχέση έχουν όλα αυτά με τις ένθετες ιστορίες από τη ζωή του αφηγητή; Πώς τελικά το παρόν σηματοδοτείται από το παρελθόν και πώς οι επόμενες γενιές, άμεσα ή έμμεσα, στιγματίζονται από τις προηγούμενες; Στο ανά χείρας μυθιστόρημα, το οποίο με τον τρόπο της ιστοριογραφικής μεταμυθοπλασίας νοηματοδοτεί το παρελθόν, τα ξέφτια της αφανούς Ιστορίας γίνονται νήματα που ράβουν τα ρούχα του σήμερα, είτε το θέλουμε είτε όχι. Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο συγγραφέας εναλλάσσοντας τα κεφάλαια, που αφορούν το παρόν και τις δικές του αναμνήσεις κι εμπειρίες, με τα κεφάλαια, που ανακαλούν τον Εμφύλιο και το μετά, μέσω των λόγων του πατέρα Σωκράτη και του θείου του Αντρέα, ξαναχτίζει τις γέφυρες που γκρέμισε η σιωπή. «Ο πατέρας δεν μιλούσε γι’ αυτά» είναι η φυσιολογική κατάσταση της σκόπιμης αποσιώπησης (δες και τις ανάλογες παρατηρήσεις της Ρέας Γαλανάκη στο «Εμμανουήλ και Αικατερίνη», όπου πάλι οι γονείς δεν μιλάνε πολύ για τη ζωή τους), σιωπής, η οποία εντέλει σπάει, όταν τα δύο αδέλφια ξανασμίγουν και αποκαλύπτουν, συμπληρώνοντας ο ένας τον άλλο, ορόσημα της οικογενειακής τους μοίρας.

Η μνήμη δεν είναι πάντα αυτόματη, αλλά εν μέρει χειραγωγείται και εν μέρει κατασκευάζεται, η λήθη δεν είναι πάντα ακούσια, αφού πολλές φορές είναι μια μορφή αποσιώπησης για όσα πρέπει να ξεχάσουμε, στο πλαίσιο της συμφιλίωσης ή της επούλωσης των τραυμάτων.

Είπα και προηγουμένως ότι τα ονόματα των πρωταγωνιστών, όπως και του αφηγητή, είναι τα πραγματικά, δείγμα της προσπάθειας πολλών σημερινών συγγραφέων να πείσουν ότι όλα όσα αφηγούνται είναι απόλυτα αληθινά, πέρα από ρεαλιστικά. Έτσι, το ιστορικό μυθιστόρημα στηρίζεται και προβάλλει πραγματικά πρόσωπα και γεγονότα, εν είδει μαρτυρίας, εν είδει προφορικής ιστορίας, και αναζητεί, όπως η ιστοριογραφία, μνήμες, ντοκουμέντα, προφορικές καταθέσεις κ.λπ., ώστε να αναπλάσει ζωντανά, παραστατικά, έστω και αποσπασματικά, το φλέγον παρελθόν.

estia Karkanevatos o pateras den miloyse gi aytaΉδη από το εξώφυλλο, ο τίτλος υποδηλώνει το παιχνίδι της μνήμης και της λήθης με το οποίο προσεγγίζουμε την ιστορία, ειδικά τη βιωμένη. Η μνήμη δεν είναι πάντα αυτόματη, αλλά εν μέρει χειραγωγείται και εν μέρει κατασκευάζεται, η λήθη δεν είναι πάντα ακούσια, αφού πολλές φορές είναι μια μορφή αποσιώπησης για όσα πρέπει να ξεχάσουμε, στο πλαίσιο της συμφιλίωσης ή της επούλωσης των τραυμάτων. Ωστόσο ο τοίχος της Ιστορίας έχει τρύπες, που αφήνουν να περάσει το παρελθόν, με λόγια και μνήμες, τόσο αυτό της προηγούμενης γενιάς όσο και της αμέσως προηγούμενης, τόσο των προσωπικών τραυμάτων όσο και της Ελλάδας ολόκληρης, που διχάστηκε, μάτωσε, πόνεσε, διαμελίστηκε, ειδικά στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα.

Η αποκάλυψη στο τέλος, η αποκάλυψη για τις πραγματικές προθέσεις του Αντρέα, στίζει αντιθετικά όλα όσα προηγήθηκαν. Ανάμεσα στο πραγματικό «θέλω» και τον δρόμο που πήραν τα πράγματα ο άνθρωπος γραπώνεται συχνά από το βιωμένο, έστω κι αν είναι αθέλητο, και προσπαθεί να χτίσει τη ζωή του με αυτό. Αλλά και ως σχόλιο στην εθνική ιστορία (κομματική και πολιτική) η αποκάλυψη θρυμματίζει τον μύθο περί ηρώων που εκούσια και παθιασμένα πολεμούσαν για τη σοσιαλιστική πατρίδα. Έτσι, το βιβλίο του Γιάννη Καρκανέβατου εντάσσεται στη χορεία όσων από τη σκοπιά των Αριστερών δείχνουν τη φόδρα στην πίσω πλευρά του υφάσματος και μέσα από τις προσωπικές τραγωδίες καθαιρούν μύθους και συλλογικά ιδεολογήματα.


 Ο ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΠΕΡΑΝΤΩΝΑΚΗΣ είναι διδάκτορας Νεοελληνικής Φιλολογίας, κριτικός βιβλίου και συγγραφέας. Τελευταίο του βιβλίο, το μυθιστόρημα «Πυθαγόρας» (εκδ. Καστανιώτη).

Απόσπασμα από το βιβλίο

«Αναρωτιέμαι γιατί το λέει σ’ εμένα και γιατί το λέει τώρα. Μια ζωή ο ίδιος δεινοπάθησε για να στηρίξει τις επιλογές του μεγάλου του αδερφού. Ο Αντρέας πάλεψε για μια ιδέα και ο Σωκράτης πάλεψε για τον αδερφό του. Ίσως από επιθυμία να βγάλει το αγκάθι από μέσα του που έχει χρονίσει και αγνοεί αν ο πόνος είναι πραγματικός ή με τον καιρό έκλεισε η πληγή, έφυγε η σκλήθρα κι έμεινε να τον πληγώνει η μνήμη του πόνου».

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Παλμίτα» της Αντιγόνης Ζόγκα (κριτική) – Γυναίκες που διψούν για ζωή και αναγεννιούνται

«Παλμίτα» της Αντιγόνης Ζόγκα (κριτική) – Γυναίκες που διψούν για ζωή και αναγεννιούνται

Για το μυθιστόρημα της Αντιγόνης Ζόγκα «Παλμίτα» (εκδ. Ψυχογιός). Κεντρική εικόνα: από την ταινία του Τάκη Κανελλόπουλου «Παρένθεση». 

Γράφει η Χριστίνα Μουκούλη

«Μερικές φορές πρέπει να καείς για να ξαναγεννηθείς.» Όπ...

«Τσιγάρο βαρ;» του Σπύρου Κιοσσέ και «Κακό ανήλιο» του Κωνσταντίνου Δομηνίκ (κριτική) – Λόγια απλά και μετρημένα

«Τσιγάρο βαρ;» του Σπύρου Κιοσσέ και «Κακό ανήλιο» του Κωνσταντίνου Δομηνίκ (κριτική) – Λόγια απλά και μετρημένα

Για τη συλλογή διηγημάτων του Σπύρου Κιοσσέ «Τσιγάρο βαρ;» (εκδ. Μεταίχμιο) και του Κωνσταντίνου Δομηνίκ «Κακό ανήλιο» (εκδ. Ίκαρος). Oι διαφορετικές όψεις της ελληνικής επαρχίας. Κεντρική εικόνα: © Frederic Boissonnas.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
«Τρότζαν» του Θανάση Χειμωνά (κριτική) – Αντιμεσσιανισμός σε ένα «τέλειο» μέλλον!

«Τρότζαν» του Θανάση Χειμωνά (κριτική) – Αντιμεσσιανισμός σε ένα «τέλειο» μέλλον!

Για το μυθιστόρημα του Θανάση Χειμωνά «Τρότζαν» (εκδ. Πατάκη). Κεντρική εικόνα: Ο Θανάσης Χειμωνάς με τη βοήθεια της Α.Ι. το 2073.

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Τα τελευταία χρόνια αυξάνονται τα κείμενα επιστημονικής φαντασίας που φαντάζονται ένα μέ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Γυναικείο Βραβείο Μυθοπλασίας»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα του Women's Prize for Fiction 2024

«Γυναικείο Βραβείο Μυθοπλασίας»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα του Women's Prize for Fiction 2024

Η νικήτρια του βραβείου Women's Prize for Fiction 2024 (όπως και της κατηγορίας Non fiction που θεσμοθετήθηκε από φέτος) θα ανακοινωθεί στις 13 Ιουνίου. Κεντρική εικόνα: Από αριστερά προς τα δεξιά οι Aube Rey Lescure, Claire Kilroy και V. V. Ganeshananthan.

Επιμέλεια: ...

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

Για το βιβλίο «Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ [Guadalupe Nettel] (μτφρ. Νάννα Παπανικολάου, εκδ. Ίκαρος). Kεντρική εικόνα: έργο της street artist Οla Volo © olavolo.com.

Γράφει η Φανή Χατζή

Όσο η άποψη ότι ο γενε...

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

Για το ντοκιμαντέρ «TACK» (παραγωγή Onassis Culture) της Βάνιας Τέρνερ με πρωταγωνίστριες τη Σοφία Μπεκατώρου, που πρώτη ξεκίνησε το ελληνικό #MeToo, και την Αμαλία Προβελεγγίου, της οποίας η καταγγελία για βιασμό από τον προπονητή της από τα έντεκά της οδήγησε στην πρώτη δίκη-ορόσημο όχι μόνο για τη δικαίωσή της αλ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Υπάρχει μια «μικρή» ή μια «σύντομη» ιστορία για το… οτιδήποτε. Οι τίτλοι βιβλίων που επιχειρούν (και καταφέρνουν) να συμπυκνώσουν μεγάλα θέματα σε, συνήθως, ολιγοσέλιδα βιβλία είναι πάρα πολλοί. Εντυπωσιακά πολλοί. Στην παρακάτω πολύ ενδεικτική επιλογή είκοσι ενός βιβλίων μπορεί καν...

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ