theos piso apo ntoulapa

Για τη συλλογή με διηγήματα του Γρηγόρη Φεϊζατίδη «Ο Θεός πίσω από την ντουλάπα» (εκδ. Βακχικόν)

Της Λεύκης Σαραντινού

Βγαλμένα από τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα και με αφετηρία πάντοτε τον έρωτα -ή έστω την απλή παρουσία του- είναι τα εννέα διηγήματα που συγκεντρώνει στον τόμο με τίτλο «Ο Θεός πίσω από την ντουλάπα» ο βραβευμένος διηγηματογράφος Γρηγόρης Φεϊζατίδης, οδοντίατρος στο επάγγελμα.

Σε κάποια από αυτά επιλέγει να αρχίσει την αφήγηση με μια σκηνή από το τέλος και μετά να εξηγήσει στους αναγνώστες του τι έχει συμβεί χρησιμοποιώντας την τεχνική της αναδρομής. Πρόκειται για απεικονίσεις της καθημερινής ζωής στο νεοελληνικό περιβάλλον πολλών και διαφορετικών προσώπων, δοσμένες με μια φυσική, στρωτή και καλοδουλεμένη γραφή.

 «Βηματίζει ξανά στον μικρό διάδρομο. Όταν έμπαινε αισθανόταν ότι βυθίζεται σε πηγάδι που καταλήγει σε κολαστήριο, τώρα νιώθει ότι ανεβαίνει στο φως κλεισμένη μέσα σε ένα μικροσκοπικό κορμί, χωρίς βάρος, ένα κορμί που δεν χωράει ούτε τις σκέψεις της ούτε τις μεγάλες ανάσες που φουσκώνουν το στήθος της».

Το πρώτο από τα διηγήματα ξεχωρίζει αφού ο αφηγητής δεν είναι άλλος από ένα μικρό παιδί, το οποίο βιώνει την εμπειρία μιας οικογενειακής κηδείας, η οποία όμως θα σταθεί αφορμή για να βγουν στη φόρα κρυμμένα μυστικά συναισθηματικής φύσεως της θανούσας θείας Όλγας. Το ενδιαφέρον στο διήγημα αυτό είναι η απόδοση της οπτικής του μικρού παιδιού στον κόσμο των μεγάλων.

Το ενδιαφέρον στο διήγημα αυτό είναι η απόδοση της οπτικής του μικρού παιδιού στον κόσμο των μεγάλων.

Το δεύτερο διήγημα είναι αυτό που δίνει στο βιβλίο τον τίτλο του και μας μιλάει για έναν πολιτικό μηχανικό, τον Ιάσονα, και τις συναισθηματικές του ατασθαλίες, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα να κάνουν τη Φωνή του Θεού να τρυπώσει στο σπίτι του -συγκεκριμένα πίσω από τη ντουλάπα- υπό μορφή τύψεων.

Ακολουθεί μία ιστορία έρωτα αλλά και βίας, κυρίως βίας, καθώς και η ιστορία του Σάκη, της Νόρας και του Ντόνα που έχει τον ιδιαίτερο τίτλο «Κοιτάζοντας από το Έβερεστ».

Στη συνέχεια, παρουσιάζεται η εξομολόγηση ενός μουσικού σε έναν ψυχολόγο σχετικά με τον έρωτά του για τη Μάρθα και η αναπάντεχη συνάντηση που έχει ένας εβδομηντάχρονος, καταμεσίς στο κατακαλόκαιρο, κατά τη διάρκεια της καθημερινής περιπατητικής του άσκησης. Αυτή θα τον κάνει να δει τα πράγματα με άλλο μάτι.

theos piso apo ntoulapa feizatidisΤο προτελευταίο διήγημα του βιβλίου αφορά το δράμα μιας γιατρού με κατάκοιτο πατέρα που αγωνίζεται να απολαύσει τη ζωή και τον έρωτα παρά τις αντιξοότητες. Πρόκειται για το πιο συγκλονιστικό διήγημα του βιβλίου που θίγει εμμέσως και το ζήτημα της ευθανασίας.

Εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το τελευταίο διήγημα το οποίο αφορά τον βίο και την πολιτεία μιας ανύπαντρης μητέρας που δουλεύει ως σερβιτόρα. Το τέλος του διηγήματος θα μας καταπλήξει, δεν είναι όμως μονάχα εδώ που ο συγγραφέας καταφέρνει να ξαφνιάσει τους αναγνώστες του.

Συνολικά, πρόκειται για διηγήματα ρεαλιστικά, διηγήματα των ανθρώπων της διπλανής πόρτας που διαβάζονται ευχάριστα, χωρίς να είναι δυσνόητα. Πότε μας συγκινούν, πότε μας κάνουν να γελάμε και πότε να αναρωτιόμαστε. 

politeia link more

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ω Λαλά!» του Δαμιανού Αγραβαρά (κριτική) – Σβήσε το Ευάγγελος, γράψε «Λαλά»!

«Ω Λαλά!» του Δαμιανού Αγραβαρά (κριτική) – Σβήσε το Ευάγγελος, γράψε «Λαλά»!

Για το βιβλίο του Δαμιανού Αγραβαρά «Ω Λαλά!» (εκδ. Νήσος). Κεντρική εικόνα: Η Λόλα, ο πατέρας του πρωταγωνιστή στην ταινία του Πέδρο Αλμοδόβαρ «Όλα για τη μητέρα μου».

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

«Εν αρχή ην ο λόγος». Στη λογοτεχνία αυτ...

«Τεφτέρια» του Μανόλη Χατζηπαναγιώτου (κριτική) – Αφηγήσεις με τον χαρακτήρα του επείγοντος

«Τεφτέρια» του Μανόλη Χατζηπαναγιώτου (κριτική) – Αφηγήσεις με τον χαρακτήρα του επείγοντος

Για τη συλλογή διηγημάτων του Μανόλη Χατζηπαναγιώτου «Τεφτέρια» (εκδ. Θεμέλιο). Εικόνα: Ο πίνακας του Παναγιώτη Τέτση «Λαϊκή αγορά». 

Γράφει η Ιωάννα Σπηλιοπούλου

Τα  ...

«Αναδιάταξη» του Ανταίου Ελισαίου (κριτική) – Μυθιστόρημα για το βάρος των απόντων και τις μεταφυσικές αγωνίες

«Αναδιάταξη» του Ανταίου Ελισαίου (κριτική) – Μυθιστόρημα για το βάρος των απόντων και τις μεταφυσικές αγωνίες

Για το μυθιστόρημα του Ανταίου Ν. Ελισαίου «Αναδιάταξη» (εκδ. Επίμετρο). Εικόνα: Από την ταινία «Jacob’s Ladder».

Γράφει η Άννα Λυδάκη

Στο «αυτί» του βιβλίου ο συγγραφέας ενημερώνει ότι χρησιμοποιεί ψευδώνυμο...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Καβάφεια 2026»: Βραβεύονται ο Αλέξης Πανσέληνος και ο Νάσος Βαγενάς - Τριήμερο εκδηλώσεων σε Κάιρο και Αλεξάνδρεια

«Καβάφεια 2026»: Βραβεύονται ο Αλέξης Πανσέληνος και ο Νάσος Βαγενάς - Τριήμερο εκδηλώσεων σε Κάιρο και Αλεξάνδρεια

Τριήμερες εκδηλώσεις από τις 16 έως τις 18/02 σε Αλεξάνδρεια και Κάιρο προς τιμήν του Κωνσταντίνου Καβάφη. Θα βραβευτούν ο Αλέξης Πανσέληνος και ο Νάσος Βαγενάς.

Επιμέλεια: Book Press

Οι τριήμερες εκδηλώσεις «Καβάφεια 2026» διοργανώνονται από την Πρεσβ...

«Ιεροτελεστία» του Γκιγιόμ Πουά, σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη – Χρονικό απώλειας και αποκατάστασης μετά το πένθος

«Ιεροτελεστία» του Γκιγιόμ Πουά, σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη – Χρονικό απώλειας και αποκατάστασης μετά το πένθος

Για την παράσταση «Ιεροτελεστία» του Γκιγιόμ Πουά, που ανεβαίνει στο Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Στη σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» του Εθνικού Θεάτρου είδα την «Ιεροτελεστία» του Γκιγιόμ ...

«Μεταφορές, για την κατανόηση της Τεχνητής Νοημοσύνης»: Γ΄ ανοιχτό webinar της Εταιρείας Συγγραφέων ενόψει του Διεθνούς Συνεδρίου της

«Μεταφορές, για την κατανόηση της Τεχνητής Νοημοσύνης»: Γ΄ ανοιχτό webinar της Εταιρείας Συγγραφέων ενόψει του Διεθνούς Συνεδρίου της

Την Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου, στις 18:00, η Εταιρεία Συγγραφέων διοργανώνει το ανοιχτό webinar «Μεταφορές, για την κατανόηση της Τεχνητής Νοημοσύνης», στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου της με θέμα «Γράφω, μεταφράζω, σκέφτομαι στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης. Τι σημαίνει να είσαι συγγραφέας σήμερα». Εισηγητής, ο Α...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Απροστάτευτοι» του Μιχάλη Καστρινού (προδημοσίευση)

«Απροστάτευτοι» του Μιχάλη Καστρινού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Μιχάλη Καστρινού «Απροστάτευτοι», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 24 Φεβρουαρίου από τις εκδόσεις Μετρονόμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ήξερε πια ότι σε λίγο θα ’ρχόταν το τέλος· ήταν από αυτές τις...

«Κόκκινο φαράγγι» του Γιάννη Νικολούδη (προδημοσίευση)

«Κόκκινο φαράγγι» του Γιάννη Νικολούδη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Γιάννη Νικολούδη «Κόκκινο φαράγγι», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 26 Φεβρουαρίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

1 ...

«Στο όνομα της ελευθερίας» του Ενές Καντέρ Φρίντομ (προδημοσίευση)

«Στο όνομα της ελευθερίας» του Ενές Καντέρ Φρίντομ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από την εισαγωγή του βιβλίου του Ενές Καντέρ Φρίντομ [Enes Kanter Freedom], «Στο όνομα της Ελευθερίας – Ο αγώνας ενός πολιτικού αντιφρονούντα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο NBA και σε ολόκληρο τον κόσμο», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Παπαζήση.

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ερωτική ποίηση που γράφεται τώρα: 50 νέα ποιήματα (Β' μέρος)

Ερωτική ποίηση που γράφεται τώρα: 50 νέα ποιήματα (Β' μέρος)

Ερωτικά ποιήματα πενήντα ποιητών και ποιητριών από όλες τις γενιές, αδημοσίευτα έως τώρα, συγκεντρώνονται σε ένα μεγάλο αφιέρωμα στη σύγχρονη ποίηση. Αυτό είναι το Β' μέρος του αφιερώματος στην ερωτική ποίηση που γράφεται τώρα.

Επιμέλεια – συντονισμός αφιερώματος: Αλέξιος Μάινας

...

Ερωτική ποίηση που γράφεται τώρα: 50 νέα ποιήματα (Α' μέρος)

Ερωτική ποίηση που γράφεται τώρα: 50 νέα ποιήματα (Α' μέρος)

Ερωτικά ποιήματα πενήντα ποιητών και ποιητριών από όλες τις γενιές, αδημοσίευτα έως τώρα, συγκεντρώνονται σε ένα μεγάλο αφιέρωμα στη σύγχρονη ποίηση. Αυτό είναι το Α' μέρος του αφιερώματος στην ερωτική ποίηση που γράφεται τώρα. 

Επιμέλεια – συντονισμός αφιερώματος: Αλέξιος Μάινας ...

Διαβάζοντας για το σινεμά: Οκτώ πρόσφατα βιβλία

Διαβάζοντας για το σινεμά: Οκτώ πρόσφατα βιβλία

Συλλογικοί τόμοι, μονογραφίες, μελέτες και ανθολογίες: οκτώ βιβλία για το σινεμά που ξεχωρίσαμε από τα βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Εικόνα: Ο Ντέβιντ Λιντς και η Ναόμι Γουότς στα γυρίσματα του «Mulholland Drive».

Γράφει η Φανή Χατζή

Μπορεί τα κινη...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΦΑΚΕΛΟΙ