kastrinaki aggela

Σκέψεις για τις συναισθηματικές σχέσεις σε μια παλαιότερη –που όμως παραμένει πολύ ενδιαφέρουσα– συλλογή διηγημάτων της Αγγέλας Καστρινάκη με τίτλο «Εκδοχές της Πηνελόπης» (εκδ. Πόλις), «της γυναίκας που χαμογελά».

Του Θόδωρου Σούμα

Οι Εκδοχές της Πηνελόπης είναι μια συλλογή κομψών και λεπταίσθητων διηγημάτων, στα οποία η λογοτέχνις, δοκιμιογράφος και καθηγήτρια νεοελληνικής λογοτεχνίας Αγγέλα Καστρινάκη ψυχολογεί και αναλύει με γνώση τα πρόσωπά της, ιδίως τα γυναικεία. Μαθαίνουμε από τα λογοτεχνήματά της Και βέβαια αλλάζει!, Κάτι ν' αλλάξει, μα πώς;, Έρωτας στον καιρό της ειρωνείας, Εκδρομές με φίλες, Εκδοχές της Πηνελόπης, κ.ά., τις απόψεις της για τη ζωή, τη συμπεριφορά και την ηθική στάση των ενεργών, νέων ανθρώπων και τις ερωτολογικές σκέψεις της.

Η λογοτεχνική γλώσσα της Καστρινάκη είναι απλή και λειτουργική, περικυκλώνει τους χαρακτήρες της και σκιαγραφεί την ψυχολογία τους. Αρκετές φορές οι γυναικείοι χαρακτήρες μοιάζουν με σωσίες της συγγραφέως. Οι μυθοπλασίες είναι ελκυστικές κι ευαίσθητες, έχουν ουσία και λένε πολλά για τις σχέσεις και τον έρωτα, με εξυπνάδα και παρατηρητικότητα, με τακτ, χαμηλόφωνα μα εύγλωττα. Πρόκειται μάλλον για μια επικούρεια, στο διανοητικό πεδίο, σχεδόν ηδονιστική προσέγγιση, που αποσκοπεί στις πνευματικές ηδονές, αλλά και στις σωματικές· προσέγγιση περιπαιχτική, ειρωνική, αυτοσυγκρατημένη, υψηλής ευφυίας, πλούσιων γνώσεων και μεγάλων απαιτήσεων, μιας διανοούμενης δυναμικής, εγωκεντρικής και δυνατής, από αυτές που διαχειρίζονται τους άντρες με τρόπο που ενδεχομένως ενέχει κόστος για τους ίδιους. Αυτή είναι η μία εκδοχή της Πηνελόπης. Η συγγραφέας θα μπορούσε να είναι πολύ καλή επαγγελματίας ψυχολόγος.

Εκδοχές της Πηνελόπης –δεν τη λες και πολύ πιστή, γενικά οι γυναίκες ηρωίδες της συγγραφέως διακρίνονται για τη σχετική ελευθεριότητά τους, τουλάχιστον στη χειραφετημένη ιδιωτική σκέψη τους και στον ηθικό, προσωπικό προβληματισμό τους– είναι μια συλλογή όμορφων και βαθύνοων διηγημάτων, ένα έργο εύστροφο, διεισδυτικό, έντονο ψυχογραφικά και συναισθηματικά, παρ' όλα αυτά διακριτικό, διαυγές και σπινθιροβόλο. Μας λέει πολλά και σημαντικά για την αγάπη, τους δεσμούς και τον ερωτισμό, σημαίνουσες λεπτομέρειες που μας μεταδίδουν λεπτές αποχρώσεις και κρυφές, σπάνιες ιδέες των γυναικών σχετικά με τις σχέσεις, με οξυδερκές και απομυθοποιητικό βλέμμα.

Μας λέει πολλά και σημαντικά για την αγάπη, τους δεσμούς και τον ερωτισμό, σημαίνουσες λεπτομέρειες που μας μεταδίδουν λεπτές αποχρώσεις και κρυφές, σπάνιες ιδέες των γυναικών σχετικά με τις σχέσεις, με οξυδερκές και απομυθοποιητικό βλέμμα.

Η ηρωίδα των διηγημάτων «Μνηστηροφονία» και «Η κατασκευή της Πηνελόπης», είναι απαιτητική, θέλει ο άντρας, ο εραστής να είναι διανοητικά προηγμένος και συνειδητοποιημένος και, δικαίως, όχι αφελής, να τα δίνει όλα για τη γυναικεία ικανοποίηση και να μη διατηρεί αποστάσεις και ψυχρότητα. (Να σημειώσω εδώ πως στο διήγημα «Ανορθόγραφος έρωτας» η ηρωίδα παρατηρεί πως οι διανοούμενες χαρακτηρίζονται από μια «έλλειψη» έναντι των εραστών τους και κρατούν κάποιες αποστάσεις). Κατόπιν, η ηρωίδα παρατάει εκ συστήματος κάποιους από αυτούς – λόγω πίστης στον γάμο, παραμένοντας δηλαδή παρ' όλα αυτά Πηνελόπη. Δεν θέλει ο εραστής να γίνεται τσιμπούρι και να τη βάζει σε κίνδυνο λόγω πολλών απαιτήσεων και της επακόλουθης ανατροπής της ισορροπίας του έγγαμου βίου της. Θέλει να την ερωτεύονται και θέτει στο επίκεντρο τον εαυτό της. Μα η ίδια διατηρεί την απόσταση της ειρωνείας.

Αυτές οι αντιφάσεις των απαιτήσεών της την καθιστούν τελικά λίγο βαμπ, μια γόησσα. Ανήκει στην κατηγορία των γοητευτικών γυναικών που είναι πολυμαθείς, ενεργές κοινωνικά και δημιουργικές διανοούμενες. Γυναικεία πρόσωπα που αναζητούν έναν έρωτα «φλογερό, διψασμένο, γεμάτο ενέργεια» και τον δρέπουν στους αρσενικούς που είναι διαθέσιμοι σ' αυτό. Έχει ενδιαφέρον πως ο ήρωας του διηγήματος «Τριστάνος» αποκαλεί τους πολυγαμικούς άντρες, τους αποτελεσματικούς, βαρβάτους εραστές, γουρούνια, όμως σε χοντρικές γραμμές είναι αποδεκτοί κι αγαπητοί στις γυναίκες. Ο Τριστάνος αποτελεί μια άλλη εκδοχή Οδυσσέα, δηλαδή άντρα. Η συγγραφέας αφιερώνει το έργο της στις διάφορες εκδοχές του Οδυσσέα, των αγαπητών αντρών.

Άλλη ενδιαφέρουσα πλευρά της ψυχολογικής και συναισθηματικής συμπεριφοράς των ηρωίδων της Αγγέλας Καστρινάκη, είναι πως ερωτεύονται και προσκολλώνται περισσότερο στον άντρα που είναι απών, ενώ ξεπερνούν κι αφήνουν πίσω τους τον παρόντα, με σάρκα και οστά άντρα.

Στην «Ευεργεσία της απόστασης», καθώς και σε άλλα πεζογραφήματα της συγγραφέως, αναδεικνύεται μια άλλη πλευρά της ιδιοσυγκρασίας της κεντρικής ηρωίδας: το βίωμα του πόνου, της οδύνης του έρωτα. Η γυναίκα μπορεί κι εδώ να είναι εγωκεντρική, όμως ο μακρόχρονος, ανικανοποίητος έρωτας έχει φθείρει τα φτερά της και δεν μπορεί να πετάξει μακριά όπως οι άλλες πρωταγωνίστριες της Καστρινάκη. Αυτή είναι μια άλλη εκδοχή της Πηνελόπης.

Άλλη ενδιαφέρουσα πλευρά της ψυχολογικής και συναισθηματικής συμπεριφοράς των ηρωίδων της Αγγέλας Καστρινάκη είναι πως ερωτεύονται και προσκολλώνται περισσότερο στον άντρα που είναι απών, ενώ ξεπερνούν κι αφήνουν πίσω τους τον παρόντα, με σάρκα και οστά άντρα. Αυτό θα μπορούσε να ερμηνευτεί, ως αποτέλεσμα της τεράστιας έλξης που ασκεί το αντικείμενο του πόθου, ο άντρας που απουσιάζει, που χάνεται, που απομακρύνεται χωρίς να είναι χειροπιαστός και κατακτήσιμος σαρκικά, με δυο λόγια έχουμε το σχήμα της ελλειπτικής κι άπιαστης δομής του ανέφικτου έρωτα που γλιστρά μέσα από τα χέρια της ερωτευμένης σαν άμμος· ή τέλος θα μπορούσε να ερμηνευτεί και με τις τύψεις και τις ενοχές που θα αισθάνεται η παντρεμένη γυναίκα. Κι αυτή αποτελεί μια διαφορετική εκδοχή της Πηνελόπης.

Οι περιπέτειες του γυναικείου ερωτισμού και της ψυχολογίας της ήδη ζευγαρωμένης και δεσμευμένης γυναίκας, των πέντε διηγημάτων των Εκδοχών της Πηνελόπης, παράγουν ερωτικά τρίγωνα. Το αμέσως επόμενο διήγημα, ο «Τριστάνος» ξαφνιάζει με τη γυναικεία σύνθετη, διαλεκτική σκέψη και γνώση που αντιπαρατίθενται στην αντρική απολυτότητα ενός σύγχρονου Τριστάνου, την οποία τελικά όμως καταφέρνουν να κάμψουν τα επιχειρήματα και οι ευέλικτες συμπεριφορές της ηρωίδας· και να τον πείσουν να μετατραπεί από ηρωικός, τραγικός Τριστάνος σε χαριτωμένο, ευδιάθετο και κεφάτο Παπαγκένο του Μαγικού Αυλού.

Άλλο ένα ερωτολογικό πεζογράφημα της Αγγέλας Καστρινάκη όπου τα τεκταινόμενα στον τομέα της ερωτικής έλξης συνοδεύονται πετυχημένα από σχετικές συζητήσεις, κάτι που τα καθιστά πολύτιμα γιατί εκθέτουν σε όλους μας την κρυμμένη γυναικεία σοφία: Η ηρωίδα μαθαίνει στον Τριστάνο της πώς να αποφεύγει να κάνει τον χωρισμό οδυνηρό, επιτελώντας τον βαθμιαία, λίγο-λίγο, ώστε να επέλθει η σταδιακή, φυσιολογική φθορά της σχέσης. Ότι είναι προτιμότερο να διατηρεί την ανθρώπινη σχέση έπειτα από τον χωρισμό, εάν το άλλο πρόσωπο είναι αγαπητό και σημαντικό. Ανταλλάσουν πολλές ιδέες σχετικές με την τέχνη και την αναπαράσταση του έρωτα σ' αυτήν, η γυναίκα τού μαθαίνει πως είναι πιο δύσκολο να κλείνεις ένα αφήγημα χωρίς θάνατο, καταστροφή και τραγικό τέλος, ο αναγνώστης προτιμά και ψάχνει οποιαδήποτε συνέχεια. Επίσης, πως η παρατεταμένη διάρκεια της ευτυχίας του έρωτα σε κάθε σχέση φέρνει χορτασμό, πλησμονή, και γι' αυτό πρέπει να επέλθει το τέλος από τις άτεγκτες, εξωτερικές κοινωνικές δυνάμεις, πριν από τον κορεσμό, όπως στο Τριστάνος και Ιζόλδη.

Η κεντρική ηρωίδα των πεζογραφημάτων είναι συνήθως μια μοντέρνα, ευφυής, ατομίστρια κι ισχυρή γυναίκα που διυλίζει τα πάντα –ερωτικές συμπεριφορές, σχέσεις, συναισθήματα, ιδέες και πράξεις–, διαισθάνεται και νοιώθει πολλά, σκέφτεται πολύ και σε βάθος.

Το διήγημα «Ευφράδεια στον βορρά» θέτει προβληματισμούς στα πρόσωπα της ιστορίας αλλά και στον αναγνώστη, γύρω από τη χρήση του λόγου και της γλώσσας του έρωτα. Η ηρωίδα, όπως και άλλες πρωταγωνίστριες της Καστρινάκη, διυλίζει και ζυγιάζει το παραγόμενο νόημα των λέξεων και τη χρήση τους. Όταν θα χρησιμοποιήσει τις λέξεις της ξένης γλώσσας, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής της στη Γερμανία, μαζί με τον εραστή της Ντίτερ, θα βιώσει μια ευχάριστη και ελεύθερη επαφή με τις (ξένες) λέξεις.

polis kastrinaki pinelopi2Το επόμενο διήγημα «Ανορθόγραφος έρωτας» ξεκινά κι αυτό με τη σκέψη για τον ερωτικό λόγο: ο υποψήφιος εραστής και σύζυγος της Έρσης, ένας ιχθυοκαλλιεργητής, μιλά κάνοντας γραμματικά λάθη. Επιπλέον δεν ταιριάζουν πολύ εμφανισιακά γιατί αυτός μοιάζει με μπούλη. Η Έρση εξαιτίας της αμηχανίας της για τα γραμματικά και συντακτικά του λάθη, τον χώνει στο κρεβάτι της γρήγορα, όπου αναπάντεχα μεταμορφώνεται σε έναν άντρα τρυφερό και θερμό! [Μοιάζει με «ηθικό μύθο» του Ρομέρ, ο οποίος πάντα ασχολείται ιδιαίτερα με τα συναισθήματα και τον λόγο]. Mα το κυριότερο μοτίβο του διηγήματος είναι η σύγκριση του έρωτα που μπορεί να προσφέρει ο απλός κι αυθόρμητος άνθρωπος με αυτόν που δίνει ο διανοούμενος, η αντίθεση του διανοητικά κι ορθολογικά οργανωμένου έρωτα με τον πηγαίο, απροσχημάτιστο κι απλοϊκό του μέσου ανθρώπου.

Τα «Μικρά Διονύσια» περιγράφουν ξανά τη διαφοροποίηση του διονυσιασμού των αισθήσεων προς τις απαιτήσεις του ορθού λόγου, κατά τη διάρκεια μιας γιορτής σε έναν παλαιό μύλο της Κρήτης προς τιμή του Αγίου Διονυσίου, που τελειώνει με... αντάρτικα και μαντινάδες, οργανωμένη από έναν ντόπιο που προσπαθεί να φέρει σε επαφή, συνεργασία και σύμπνοια τα δυο στοιχεία: Τους λόγιους και τους αγρότες της περιοχής.

Η συλλογή διηγημάτων Εκδοχές της Πηνελόπης και το μυθιστόρημα Ο έρωτας στα χρόνια της ειρωνείας πραγματεύονται τα θέματα του έρωτα, του γάμου, της «απιστίας» των ανθρώπων, δηλαδή της εξωσυζυγικής σχέσης, της ζήλιας, και τα συναισθήματα ή τις σκέψεις που γεννώνται από αυτές τις καταστάσεις: χαρά, ευδαιμονία, ηδονή, ευφορία, παιχνίδισμα, ειρωνεία, απογοήτευση, απελπισία και, ενδεχομένως, το επακόλουθο άδειασμα και υπαρξιακό κενό.

Η κεντρική ηρωίδα των πεζογραφημάτων είναι συνήθως μια μοντέρνα, ευφυής, ατομίστρια κι ισχυρή γυναίκα που διυλίζει τα πάντα –ερωτικές συμπεριφορές, σχέσεις, συναισθήματα, ιδέες και πράξεις–, διαισθάνεται και νοιώθει πολλά, σκέφτεται πολύ και σε βάθος. Η γυναίκα που χαμογελά (στωικά;) με τη ζωή, με τους ανθρώπους και τα πάθη τους, είναι θαρραλέα και σκωπτική, αγαπά τις ψυχικές και υπαρξιακές διερευνήσεις, τολμά να πάει προς τον έρωτα και το σεξ, απλά, ορμητικά, διατηρώντας όμως κάποια κριτική απόσταση, εξαιτίας της ανάγκης της να αναζητά διαρκώς το καινούργιο, την εκπλήρωση των ονείρων της και την πραγμάτωση του πόθου.


* Ο ΘΟΔΩΡΟΣ ΣΟΥΜΑΣ είναι συγγραφέας και κριτικός κινηματογράφου. Τελευταίο του βιβλίο, ο τόμος «Κινηματογραφικοί δημιουργοί» (εκδ. Αιγόκερως).

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Βαθύ το σκοτάδι πριν την αυγή» της Ελένης Πριοβόλου (κριτική) – Χριστόδουλος Παμπλέκης, ένας γνήσιος εκπρόσωπος του Διαφωτισμού

«Βαθύ το σκοτάδι πριν την αυγή» της Ελένης Πριοβόλου (κριτική) – Χριστόδουλος Παμπλέκης, ένας γνήσιος εκπρόσωπος του Διαφωτισμού

Για το μυθιστόρημα της Ελένης Πριοβόλου «Βαθύ σκοτάδι πριν την αυγή» (εκδ. Καστανιώτη). Kεντρική εικόνα: Ο Γάλλος περιηγητής Σουαζέλ-Γκουφιέ συναντά στην Πάτμο ένα μοναχό που τον ρωτά αν ζουν ακόμα ο Βολταίρος και ο Ρουσσώ © Wikipedia. 

Γράφει η Διώνη Δημητ...

«Απολαύσεις της Καπούης» του Σπύρου Κακατσάκη (κριτική) – Δυνατό μυθιστόρημα ή καλογραμμένο ευπώλητο;

«Απολαύσεις της Καπούης» του Σπύρου Κακατσάκη (κριτική) – Δυνατό μυθιστόρημα ή καλογραμμένο ευπώλητο;

Για το μυθιστόρημα του Σπύρου Κακατσάκη «Απολαύσεις της Καπούης» (εκδ. Καλειδοσκόπιο).

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Αν η πλοκή του μυθιστορήματος χαρακτηρίζεται από στιβαρότητα και λελογισμένη πολυπλοκότητα, αν η γλώσσα του ρέει ομαλά και συστήνει ...

«Κλουαζονέ» της Λίνας Βαλετοπούλου (κριτική) – Επιστροφή στα χρόνια της αθωότητας και γυναικεία χειραφέτηση

«Κλουαζονέ» της Λίνας Βαλετοπούλου (κριτική) – Επιστροφή στα χρόνια της αθωότητας και γυναικεία χειραφέτηση

Για το βιβλίο της Λίνα Βαλετοπούλου «Κλουαζονέ» (εκδ.Βακχικόν). Κεντρική εικόνα: από την ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Το τελευταίο σημείωμα». 

Γράφει η Κατερίνα Ι. Παπαδημητρίου

Η Λίνα Βαλετοπούλου, μετά την τελευ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

3ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Το φετινό πρόγραμμα, οι προοπτικές και τα σχέδια για το μέλλον

3ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Το φετινό πρόγραμμα, οι προοπτικές και τα σχέδια για το μέλλον

Δόθηκε σήμερα (28/5) η Συνέντευξη Τύπου για το 3ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων (26-30 Ιουνίου 2024). Σπουδαίοι Έλληνες και ξένοι συγγραφείς αναμένονται στην Κρήτη, ενώ το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι πιο φιλόδοξο σε σχέση με τα προηγούμενα δύο χρόνια. Στην κεντρική εικόνα, εκδήλωση από το περσινό φεστιβάλ στα σκαλιά πί...

Έρχεται η 36η έκθεση βιβλίου Πειραιά

Έρχεται η 36η έκθεση βιβλίου Πειραιά

Η 36η έκθεση βιβλίου Πειραιά θα πραγματοποιηθεί από τις 14 μέχρι και τις 30 Ιουνίου στο Πασαλιμάνι.

Επιμέλεια: Book Press

Ακόμη μια χρονιά η έκθεση βιβλίου Πειραιά θα πραγματοποιηθεί σε ένα αγαπημένο σημείο συνάντησης των πειραιωτών, στο Πασαλιμάν...

 «Σ’ εσάς που με ακούτε» της Λούλας Αναγνωστάκη (κριτική) – Το πανηγύρι της εξέγερσης των καταφρονεμένων

«Σ’ εσάς που με ακούτε» της Λούλας Αναγνωστάκη (κριτική) – Το πανηγύρι της εξέγερσης των καταφρονεμένων

Για την παράσταση «Σ' εσάς που με ακούτε» της Λούλας Αναγνωστάκη που ανεβαίνει στο Αμφιθέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη. Κεντρική εικόνα: © Mike Rafail.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Γραφή κοφτερή σαν μαχαίρι» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

«Γραφή κοφτερή σαν μαχαίρι» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της βραβευμένης με Νόμπελ λογοτεχνίας Ανί Ερνό [Annie Ernaux] «Γραφή κοφτερή σαν μαχαίρι (μτφρ. Ρίτα Κολαΐτη), μια συνομιλία, μέσω μέιλ, της Ερνό με τον Φρεντερίκ Ιβ Ζανέ [Frederic-Yves Jeannet]. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στις 28 Μαΐου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμ...

«Μελέτη περίπτωσης» του Γκρέαμ Μακρέι Μπερνέτ (προδημοσίευση)

«Μελέτη περίπτωσης» του Γκρέαμ Μακρέι Μπερνέτ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Γκρέαμ Μακρέι Μπερνέτ [Graeme Macrae Burnet] «Μελέτη περίπτωσης» (μτφρ. Χίλντα Παπαδημητρίου), το οποίο κυκλοφορεί στις 28 Μαΐου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στην αρχή, καθώς ...

«Ο ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος 1946-1949 μέσα από τον τουρκικό Τύπο της εποχής» του Μουράτ Εσέρ (προδημοσίευση)

«Ο ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος 1946-1949 μέσα από τον τουρκικό Τύπο της εποχής» του Μουράτ Εσέρ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη μελέτη του Μουράτ Εσέρ [Murat Eser] «Ο ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος 1946-1949 μέσα από τον τουρκικό Τύπο της εποχής», η οποία κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εφημερίδα...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Γκόγκολ, Γκόρκι, Τολστόι, Χάμσουν: Τέσσερα κλασικά λογοτεχνικά έργα από τις εκδόσεις Νίκας

Γκόγκολ, Γκόρκι, Τολστόι, Χάμσουν: Τέσσερα κλασικά λογοτεχνικά έργα από τις εκδόσεις Νίκας

Για τα βιβλία των Κνουτ Χάμσουν [Knout Hamsun] «Η πείνα» (μτφρ. Βασίλη Δασκαλάκη), Νικολάι Γκόγκολ [Νikolai Gogol] «Το παλτό» (μτφρ. Κώστας Μιλτιάδης), Μαξίμ Γκόρκι [Maxim Gorky] «Τα ρημάδια της ζωής» (μτφρ. Κοραλία Μακρή) και Λέον Τολστόι [Leon Tolstoy] «Η σονάτα του Κρόιτσερ» (μτφρ. Κοραλία Μακρή). 

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 12 βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα και ξεχωρίζουν

Τι διαβάζουμε τώρα; 12 βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα και ξεχωρίζουν

Εαρινά αναγνώσματα από όλο τον κόσμο. Νομπελίστες, αναγνωρισμένοι συγγραφείς, αλλά και νέα ταλέντα ξεχωρίζουν και τραβούν την προσοχή. Στην κεντρική εικόνα, οι Αμπντουλραζάκ Γκούρνα, Κάρα Χόφμαν, Ντέιβιντ Μίτσελ.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος 

Από την...

Από τον κβαντικό υπολογιστή στην παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη: 3 βιβλία για ένα μέλλον που είναι ήδη εδώ

Από τον κβαντικό υπολογιστή στην παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη: 3 βιβλία για ένα μέλλον που είναι ήδη εδώ

Η επιστήμη προχωράει με ραγδαίoυς ρυθμούς. Η 4η βιομηχανική επανάσταση θα στηριχθεί στην κβαντική υπεροχή και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Για να ξέρουμε πώς θα είναι το μέλλον μας επιλέγουμε τρία βιβλία που εξηγούν λεπτομέρως όλα όσα θα συμβούν. Kεντρική εικόνα: @ Wikipedia.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ