torki bar

Για το μυθιστόρημα του Νίκου Βεργέτη «Τορκί μπαρ» (εκδ. Έρμα)

Του Γιώργου Ν. Περαντωνάκη

Το 2017 ο Νίκος Βεργέτης εκδίδει το πρώτο του έργο, το Χόλι Μάουντεν (εκδ. Κέλευθος), το οποίο περιλαμβάνεται στη μικρή λίστα των πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων των βραβείων του λογοτεχνικού περιοδικού «Ο Αναγνώστης». Είναι ένα δυναμικό ξεκίνημα, καθώς ο χειμαρρώδης μονόλογος του αφηγητή, μακροπερίοδος και προφορικός, πείθει για το λογοτεχνικό δυναμικό του νεαρού πεζογράφου. Τώρα ο συγγραφέας επιστρέφει με το τρίτο του βιβλίο, ένα μυθιστόρημα, αρκετά διαφορετικό, το οποίο όμως διατηρεί τη βεργέτεια γραφή, που φλερτάρει με ήχους αγγλικών τραγουδιών και συνδέει την ανθρωπιά με τη μαγκιά.

Το Τορκί είναι μια παραθαλάσσια πολίχνη στο Ντέβον της Αγγλίας, ενώ το ομώνυμο μπαρ λειτουργεί στη Νέα Σμύρνη. Πώς συνδέονται οι δύο τόποι; Ακόμα περισσότερο, πώς συνδέονται στο μπαρ τέσσερις θαμώνες και πολλοί άλλοι, που περνάνε φευγαλέα από το προσκήνιο της πολυδαίδαλης ιστορίας; Στην ουσία, αυτό το στέκι είναι μια μυθοπλαστική λίμνη, όπου τρία αφηγηματικά ποτάμια εκβάλλουν, είναι μια μπάρα όπου συναντιούνται τέσσερις ζωές, οι οποίες θεωρητικά δεν έχουν κάτι κοινό, αλλά... ένα μπαρ καταφέρνει πάντα να συνδέσει πεπρωμένα και παρελθόντα. Και κάπου ανάμεσα, μια κατσαρίδα περνοδιαβαίνει μεταξύ των ψυχών. Τρεις αφηγήσεις σπάνε σε πολλά μικρά κεφάλαια, τα οποία εναλλάσσονται. Έτσι οι τρεις ποταμοί ξεκινάνε από το παρελθόν και σταδιακά συρρέουν στη μεγάλη της ζωής δεξαμενή, όπου οι μουσικές των Jim Morrison, Waterboys, Moa Bones, Night Knight, Planet of Zeus, David Bowie, Johnny Cash κ.λπ. διαλύουν τους καπνούς και ξυπνάνε μνήμες και τραύματα.

Το Τορκί είναι μια παραθαλάσσια πολίχνη στο Ντέβον της Αγγλίας, ενώ το ομώνυμο μπαρ λειτουργεί στη Νέα Σμύρνη. Πώς συνδέονται οι δύο τόποι; Ακόμα περισσότερο, πώς συνδέονται στο μπαρ τέσσερις θαμώνες και πολλοί άλλοι, που περνάνε φευγαλέα από το προσκήνιο της πολυδαίδαλης ιστορίας;

Ο σκοτσέζος Τζίμι ΜακΝίκολ, ο ιδιοκτήτης του μπαρ, ήταν ποδοσφαιριστής της ομάδας Τορκί Γιουνάιτεντ μαζί με τον συντοπίτη του εξ Ίνβερνες, φίλο και εραστή του, Γκάρι Κέλι. Ο Άρης Χρήστου κουβαλά πάντα τη δυστυχία του, που έχει μάλιστα και σχήμα, μια κηλίδα αίματος σαν την Κρήτη, αφού έχασε γυναίκα και κόρη. Και κάπου ανάμεσα, μια κατσαρίδα περνοδιαβαίνει μεταξύ των ψυχών. Και τέλος, δυο αδέλφια, ο Αργύρης κι ο Βασίλης Άγρας, που είχαν στήσει μια επιχείρηση μέσω της οποίας έκαναν εορταστικές επετείους για νεκρούς, συνεχίζουν τη ζωή τους έστω και μετά το τέλος της βαριάς όπως εξελίχθηκε ιδέας τους.

Και οι τρεις ποταμοί, και οι τέσσερις πρωταγωνιστές, κουβαλάνε στην ψυχή τους έναν θάνατο, ένα πένθος που πνίγεται στο ουίσκι και στη μουσική, στους καπνούς του μπαρ και στις αναμνήσεις τους. Ωστόσο, το μυθιστόρημα δεν είναι ποσώς καταθλιπτικό, δεν είναι βουτηγμένο σε μια συνηθισμένη θολή μιζέρια, αλλά έχει κάτι από το γκάζωμα της ηλεκτρικής κιθάρας αλλά και τη σιωπή της τζαζ.

erma vergetis torki barΚλείνοντας το βιβλίο, θα νόμιζε ο επιπόλαιος αναγνώστης πως πρόκειται για τέσσερις θαμώνες που λένε τις εμπειρίες τους σε ένα συνηθισμένο μπαρ, μια απόλυτα κοινότοπη ιστορία, μια καθόλου ενδιαφέρουσα αφήγηση καθότι χιλιοειπωμένη. Ωστόσο, αν το διπλοδιαβάσει κανείς, θα καταλάβει ότι οι αλληλένδετες ιστορίες διασταυρώνονται φευγαλέα και εντέλει συστήνουν ένα δίκτυο όπου αναδεικνύεται το τσαγανό, η επιμονή κι η ανθρωπιά των ανθρώπων. Η Νέα Σμύρνη και ο Πανιώνιος, ποδοσφαιρικός τε και μπασκετικός, το παρασκήνιο του αθλητισμού και τα στημένα παιχνίδια, ο υπόκοσμος κι οι άνθρωποι της νύχτας είναι το πρώτο επίπεδο, πάνω στο οποίο ο Φάνης Χριστοδούλου και οι δύο γκέι ποδοσφαιριστές (μαζί με έναν παλαίμαχο καλαθοσφαιριστή και την ιδιοκτήτρια δισκάδικου) ορθώνουν τη μαγκιά τους απέναντι στο αθλητικό και κοινωνικό κατεστημένο, έστω και με οδυνηρές απώλειες. Οι αδελφοί Άγρα από την άλλη συναντούν στη θανατοκάπηλη δουλειά τους πολλές περιπτώσεις ανθρώπων, οι οποίες έχουν τη δική τους αυτοτελή αξία, αλλά κι έναν νταή μπράβο που εκτελεί συμβόλαια θανάτου, πριν πεθάνει κι ο ίδιος.

Και κάπου ανάμεσα, μια κατσαρίδα περνοδιαβαίνει μεταξύ των ψυχών. Κάποιος άλλος θα την έλεγε σαράκι· ο Άρης Χρήστου τρώγεται με τις σάρκες του, αφού δεν απολαμβάνει, όπως είναι φυσιολογικό, τη ζωή, αλλά σπαράσσεται από μια αδιόρατη αιτία, που τον οδηγεί στην τρέλα. Η κατσαρίδα τρέφεται από το αίμα του, μεγαλώνει κάτω από το δέρμα του, υπονομεύει κάθε του φιλήσυχη στιγμή. Πολύ πριν χάσει τη γυναίκα και την κόρη του, έχει χάσει την ηρεμία του. Η κατσαρίδα είναι ένα ον που ζει μέσα μας και μας τρώει, χωρίς να μπορούμε να γλιτώσουμε από τους εσωτερικούς μας δαίμονες.


* Ο ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΠΕΡΑΝΤΩΝΑΚΗΣ είναι διδάκτορας Νεοελληνικής Φιλολογίας, κριτικός βιβλίου και συγγραφέας. Τελευταίο του βιβλίο, το μυθιστόρημα «Πυθαγόρας» (εκδ. Καστανιώτη).

Απόσπασμα από το βιβλίο

«Στο “Τορκί Μπαρ” ο χρόνος κυλούσε αλλιώτικα. Σε αυτό το απάγκιο των κατατρεγμένων, το κυλινδρικό καφεκόκκινο μαξιλάρι κατά μήκος της μπάρας υπέμενε μητρικά σχεδόν τους ασήκωτους απ’ τους καημούς αγκώνες των ημιμεθυσμένων θαμώνων που προσπαθούσαν βουτηγμένοι μέσα στη δυστυχοευτυχία τους να καβαλήσουν τον κεραυνό για να τη βγάλουν καθαρή μέχρι το επόμενο πρωί».

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώτα Ιωαννίδου «Coffee time», Λεύκη Σαραντινού «Ψυχή από πέτρα»: Με πυξίδα τον έρωτα και την ιστορία

Γιώτα Ιωαννίδου «Coffee time», Λεύκη Σαραντινού «Ψυχή από πέτρα»: Με πυξίδα τον έρωτα και την ιστορία

Για τη νουβέλα της Γιώτας Ιωαννίδου «Coffee time» και τη συλλογή διηγημάτων της Λεύκης Σαραντινού «Ψυχή από πέτρα» (εκδ. Βακχικόν).

Γράφει ο Παναγιώτης Γούτας

...

«Δύο παράξενα πλάσματα» του Ανδρέα Μήτσου – Το ναυάγιο που γεννά ατομικά και συλλογικά τραύματα

«Δύο παράξενα πλάσματα» του Ανδρέα Μήτσου – Το ναυάγιο που γεννά ατομικά και συλλογικά τραύματα

Για τη νουβέλα του Ανδρέα Μήτσου «Δύο παράξενα πλάσματα» (εκδ. Καστανιώτη).

Γράφει ο Σπύρος Γ. Μπρίκος

Στη νέα νουβέλα του Ανδρέα Μήτσου ...

«Η υπόθεση της ερυθράς βασίλισσας» του Μιχάλη Μοδινού (κριτική) – Ζωή που μιμείται τη λογοτεχνία

«Η υπόθεση της ερυθράς βασίλισσας» του Μιχάλη Μοδινού (κριτική) – Ζωή που μιμείται τη λογοτεχνία

Για τη συλλογή διηγημάτων του Μιχάλη Μοδινού «Η υπόθεση της ερυθράς βασίλισσας» (εκδ. Καστανιώτη). 

Γράφει η Διώνη Δημητριάδου

Το κατά πόσον η τέχνη, εν προκειμένω η λογοτεχνία, αντανακλά την πραγματική ζωή (όχι, φυσι...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Καρίμ Κατάν: «Έγραψα για κάτι που χάνεται, είτε πρόκειται για την Παλαιστίνη είτε για την οικογένεια, τις σχέσεις»

Καρίμ Κατάν: «Έγραψα για κάτι που χάνεται, είτε πρόκειται για την Παλαιστίνη είτε για την οικογένεια, τις σχέσεις»

, «Προσπαθώ να μη διαχωρίζω τις επιρροές μου σε ανατολικές και δυτικές, καθώς είμαι ένα μείγμα διαμορφωμένο κι από τις δύο κουλτούρες», μας είπε ο Παλαιστίνιος συγγραφέας Καρίμ Κατάν (Karim Kattan). Τον συναντήσαμε στο 4ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων.

Συνέντευξη στον Σόλωνα Παπ...

Ιούλιος στο «Σπίτι του Ελύτη-Μουσείο»: Συναυλίες και ποιητικά δρώμενα

Ιούλιος στο «Σπίτι του Ελύτη-Μουσείο»: Συναυλίες και ποιητικά δρώμενα

Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη και άλλων μεγάλων δημιουργών θα ακουστεί μελοποιημένη στο «Σπίτι του Ελύτη-Μουσείο» τον Ιούλιο, σε δύο συναυλίες και ένα μουσικό δρώμενο.

Επιμέλεια: ...

Καλοκαίρι στην Καΐρειο Βιβλιοθήκη της Άνδρου – Παρουσίαση του δοκιμίου του Γιάννη Μαμάη «Κολοφώνες» και άλλες εκδηλώσεις

Καλοκαίρι στην Καΐρειο Βιβλιοθήκη της Άνδρου – Παρουσίαση του δοκιμίου του Γιάννη Μαμάη «Κολοφώνες» και άλλες εκδηλώσεις

Η Καΐρειος Βιβλιοθήκη της Άνδρου φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, και την παρουσίαση του δοκιμίου του Γιάννη Μαμάη «Κολοφώνες – Η μνήμη της τελευταίας σελίδας» (εκδ. Gutenberg).

Επιμέλεια: Book Press

Ως ίδρυμα που προάγει την ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Κοίτα τα φώτα, αγάπη μου» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

«Κοίτα τα φώτα, αγάπη μου» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Ανί Ερνό [Annie Ernaux], «Κοίτα τα φώτα, αγάπη μου» (μτφρ. Ρίτα Κολαΐτη), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 24 Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Τα σουπερμάρκετ και ο...

«Η απόδραση της τελείας» του Γιάννη Ζευγώλη (προδημοσίευση)

«Η απόδραση της τελείας» του Γιάννη Ζευγώλη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Γιάννη Ζευγώλη «Η απόδραση της τελείας», η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Σας μάζεψα, αγαπημένα μου σημεία, όλα εδώ για να σας ανακοινώσω την ...

«Μου πέθανες» του Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο (προδημοσίευση)

«Μου πέθανες» του Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αφήγημα του Πορτογάλου συγγραφέα Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο [José Luís Peixoto], «Μου πέθανες» (μτφρ. Ζωή Καραμπέκιου), το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Μπήκα σ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Καλοκαίρι 2025: «Διαβάζοντας σε ανοιχτούς ορίζοντες» – 50 λογοτεχνικά βιβλία για όλες τις διαθέσεις και για κάθε στιγμή

Καλοκαίρι 2025: «Διαβάζοντας σε ανοιχτούς ορίζοντες» – 50 λογοτεχνικά βιβλία για όλες τις διαθέσεις και για κάθε στιγμή

Διηγήματα, νουβέλες και μυθιστορήματα, σύγχρονα και κλασικά, όλα μαζί ανοίγουν μια αναγνωστική βεντάλια για όλες τις διαθέσεις και προτιμήσεις και για κάθε στιγμή. 

Επιλογή-κείμενα: Κώστας Αγοραστός, Διονύσης Μαρίνος

Π...

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 +1 βιογραφίες και αυτοβιογραφικά κείμενα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 +1 βιογραφίες και αυτοβιογραφικά κείμενα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα

Ανεξάρτητα από το αν καλύπτουν ολόκληρο τον κύκλο της ζωής ή ένας μέρος αυτής, οι βιογραφίες έχουν ως καταστατικό σκοπό να δείξουν όσα δεν φαίνονται, να αποκαλύψουν κίνητρα και να ερμηνεύσουν αποφάσεις. Έντεκα βιβλία από την πρόσφατη παραγωγή.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Οι βιογρα...

Πού πάει ο κόσμος μας: 50 βιβλία για την Ιστορία, την πολιτική, την κοινωνία, την επιστήμη

Πού πάει ο κόσμος μας: 50 βιβλία για την Ιστορία, την πολιτική, την κοινωνία, την επιστήμη

Επιλογή πενήντα βιβλίων από την πρόσφατη βιβλιοπαραγωγή, εστιάζοντας στην Ιστορία, ελληνική και διεθνή, στην πολιτική και τη φιλοσοφία, αλλά και σε βιβλία που αφορούν τον πολιτισμό, την κοινωνία, τη θρησκεία, την ψυχολογία, την επιστήμη. Πενήντα δοκίμια ή μελέτες που μπορούν να μας κάνουν καλύτερους και πιο ενημερωμ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

12 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογρα

ΦΑΚΕΛΟΙ