nyxtes pyretou kentriki

Για το μυθιστόρημα της Μαρίας Κουγιουμτζή «Νύχτες πυρετού» (εκδ. Καστανιώτη). Στην εικόνα, λεπτομέρεια από πίνακα του Egon Schiele [γκουάς, ακουαρέλα και μολύβι σε χαρτί, 1913, © Ιδιωτική συλλογή].

Της Χλόης Κουτσουμπέλη

Η Ε.Β. είναι μια γυναίκα που ζει με απώλεια συνείδησης και παραλυσία επί εννέα χρόνια σε μια κλινική ανιάτων. Όλο αυτό το διάστημα την επισκέπτεται ο Γεδεών, ο πρώην εραστής της μητέρας της, που μετά τον θάνατό της έγινε γι’ αυτήν προστάτης και πρότυπο ιδανικού εραστή, και μια νοσοκόμα που την περιποιείται και τη βγάζει βόλτα μαζί με τον αρραβωνιαστικό της. Το σώμα της γυναίκας έχει μια μνήμη ηδονική, ερεθίζεται, ποθεί, λαχταρά. Η γυναίκα ζει μια μυστική ζωή, εγκιβωτισμένη μέσα στην πραγματική, γεμάτη από εικόνες, σπαράγματα, αναμνήσεις, ψευδαισθήσεις, παρορμήσεις, διακατέχεται από μια ενστικτώδη ανάγκη να αγγίξει το ανέφικτο και το ανεκπλήρωτο. Από αυτή την περίεργη κατάσταση κωματώδη λήθαργου συνέρχεται την τελευταία μέρα της ζωής της, μόνο και μόνο για να πεθάνει. Όλο το μυθιστόρημα είναι η αντανάκλαση της ζωής της γυναίκας αυτής μέσα σε ένα ρευστό, θολό, παραμορφωτικό καθρέφτη, όπου το όνειρο και η πραγματικότητα συγχέονται συνέχεια μέσα σε έναν ασυνείδητο περίκλειστο κόσμο που εκτυλίσσεται όλος υπόγεια. Η γυναίκα θαρρείς και μπαίνει σε διαφορετικά κορμιά και ζει μέσα από αυτά πρωτόφαντες και συναρπαστικές εμπειρίες, έτσι ο αναγνώστης γίνεται κοινωνός των ιερών μυστηρίων και της ερωτικής ζωής πολλών ανθρώπων.

Ο αναγνώστης βυθίζεται σε μια νέκυια, σε έναν κόσμο σκιών και οραμάτων όπου κυριαρχεί η ηδονή, το σώμα είναι ένα τυφλό ζώο που απαιτεί, θέλει και λαχταρά να ζήσει έξω από συμβατικούς κανόνες και ηθικούς περιορισμούς. Η γλώσσα της Κουγιουμτζή, τόσο ζωντανή και γλαφυρή, γλώσσα σωματοποιημένη και ερωτική, «γλείφει» όλα τα φωνήεντα και τα σύμφωνα των λέξεων και τα ερεθίζει, μικρά στόματα ανοιγοκλείνουν τα γράμματα. Είναι μια γλώσσα παγίδα, μια γλώσσα γεμάτη κρυψώνες και καταπακτές, ο αναγνώστης βυθίζεται συνέχεια πολλαπλά σε πιο βαθιά στρώματα για να ανακαλύψει τελικά τις δικές του κρυφές επιθυμίες, τους δικούς του ανομολόγητους πόθους, τον δικό του κρυμμένο εαυτό. Το μυθιστόρημα εξελίσσεται στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, σε κάθε χώρα και πόλη στον κόσμο, αφού στην ουσία εξελίσσεται όλο πίσω και κάτω από την πραγματικότητα, σε μήκη και βάθη άλλων παραλλήλων. Οι συντεταγμένες του παραπέμπουν στο αχανές πεδίο της ποίησης.

Ο αναγνώστης βυθίζεται σε μια νέκυια, σε έναν κόσμο σκιών και οραμάτων όπου κυριαρχεί η ηδονή, το σώμα είναι ένα τυφλό ζώο που απαιτεί, θέλει και λαχταρά να ζήσει έξω από συμβατικούς κανόνες και ηθικούς περιορισμούς.

Ένα πολυεπίπεδο μυθιστόρημα για τη μη ζωή, ή για μια πιο πλατιά διευρυμένη ζωή γεμάτη πάθος και φαντασία, για μια μυθιστορηματική ζωή. Οι φράσεις είναι σύντομες, μικρές και ουσιαστικές και εξόχως ποιητικές. Το καλό και το κακό εναλλάσσονται συνεχώς. Ένας άνθρωπος που έχει μέσα του το κακό, μας λέει η συγγραφέας, είναι γεννημένος να διαπράττει εγκλήματα, σε όσες ζωές και αν μετενσαρκωθεί. Παράδειγμα ο Ηρακλής, ο άσπονδος φίλος της Συλβί, το θύμα που γίνεται θύτης εξαιτίας της μητέρας του.

«Αν προσπαθήσεις να καθηλώσεις οτιδήποτε σε ένα μυθιστόρημα» γράφει ο D.H. Lawrence «ή το σκοτώνεις, ή το μυθιστόρημα το βάζει στα πόδια – μαζί με το καρφί! Είναι το τέλειο μέσο που μας αποκαλύπτει το μεταβαλλόμενο ουράνιο τόξο των ζωντανών μας σχέσεων. Το μυθιστόρημα μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε όσο τίποτε άλλο: όσο καμιά διδακτική Γραφή, εν πάση περιπτώσει. Yπό τον όρον ότι ο μυθιστοριογράφος κρατάει το δάχτυλό του μακριά από το δίσκο της ζυγαριάς». Γι’ αυτό στο μυθιστόρημα αυτό όλα είναι ρευστά, διαχέονται, μετατρέπονται σε άυλη μορφή, σε ενέργεια, σε ζωή. Παραθέτω ένα απόσπασμα:

«“Τώρα άκου, αύριο μεθαύριο ο καλός μας πρωταγωνιστής θα δολοφονηθεί. Ναι, ναι... μη ρωτάς πώς το ξέρω...” “Θα τον σκοτώσεις εσύ;” ρώτησε με φανερή απόλαυση ο άλλος. “Τι ανόητος! Φυσικά... ποιος άλλος; Άρχισες πάλι τις βλακείες, δεν ξέρω ακόμα πώς, ξέρω όμως τον εχθρό του. Θα βάλω αυτό το μούτρο να τον σκοτώσει μ’ έναν τρόπο που δεν θα μπορεί να τον κατηγορήσει κανείς. Το βλέπω μέσα στις ακούσιες λάμψεις της κακίας, που στέλνουν οι ματιές του. Ο καημένος ο πρωταγωνιστής δεν έχει ιδέα, είναι ένα αρνί που κοιμάται πλάι στο λύκο”. “Κατάλαβα”, είπε ο μικρόσωμος, η φωνή του τώρα ακούστηκε ιδιαίτερα ψιλή, “μιλάς για το θεατρικό μυθιστόρημα που γράφεις”. “Φυσικά. Μιλώ για το μυθιστόρημα που γράφει η ζωή…”».

Η συγγραφέας δεν κρίνει, δεν κουνά το δάχτυλο, δεν αποφαίνεται για το πιο είναι το σωστό ηθικά, πιστεύει ότι οι άνθρωποι είναι πλασμένοι από φως και σκοτάδι, αλλά το σκοτάδι τους είναι αυτό που θέλει να εξερευνήσει. Όπως και στα διηγήματά της έτσι και σ’ αυτό το μυθιστόρημα βουτάει μέσα στον σκοτεινό, ανομολόγητο κόσμο της ηδονής και του πόνου και τον εξερευνά με θάρρος και με μια μοναδική ικανότητα. Θαρρεί κανείς ότι η γραφή της είναι ειδικά προσαρμοσμένη για να διεισδύει μέσα στο τούνελ της ανθρώπινης ψυχής, έχει βράγχια και μπορεί να αναπνέει ακόμα και εκεί που το οξυγόνο λιγοστεύει, είναι φωτεινή και τρυπάει το σκοτάδι.

Όπως και στα διηγήματά της έτσι και σ’ αυτό το μυθιστόρημα βουτάει μέσα στον σκοτεινό, ανομολόγητο κόσμο της ηδονής και του πόνου και τον εξερευνά με θάρρος και με μια μοναδική ικανότητα.

Για τη συγγραφέα ο έρωτας είναι μια φυσική, πρωταρχική δύναμη. Γράφει στη σελίδα 228:

«Ο Έρωτας ο μόνος ικανός να δημιουργεί; Ο μοναδικός δημιουργός; Η δικαιοσύνη, το ήθος, η αγάπη ήταν ενοχλητικά, άχρηστα, επικίνδυνα μικρόβια γι’ αυτόν. Καταβρόχθιζε με γοητευτική ορμή τους ηθικούς κανόνες, σαν να ήταν ο ιός που έπρεπε να εξαφανίσει.
Ο Έρωτας ήταν το άδειο που ενσαρκωνόταν;
Ο Γεδεών, ο Μαρκίς, η Συλβί δεν ήταν παρά ερωτικές μεταμορφώσεις δικές του; Παρουσίες που εκπορεύονταν από το πονηρό, εκπάγλου ομορφιάς πρόσωπό του; Μια ομορφιά που δεν είχε σχέση με καμιά τιμιότητα, με κανένα αγαθό, παρά μονάχα την απόλαυση με στόχο την εμφάνιση της ύπαρξης; Ήτανε στ’ αλήθεια λίγο αυτό; Δεν ήταν πιο μεγαλειώδες από κάθε ηθικό κανόνα; Από κάθε ήμερο και ακίνητο παράδεισο; Ένα μωρό που λάμπει από την άγνοια της ύπαρξής του;»

Η Κουγιουμτζή δεν προσπαθεί να οριοθετήσει και να κατευθύνει τη γραφή της, την αφήνει να ξετυλίγεται σαν καυτή λάβα, να απλώνεται στο χαρτί και να παίρνει μορφή μέσα σε μια ονειρική ατμόσφαιρα όπου όλα μεταμορφώνονται και μεταλλάσσονται αέναα, όπου η φιλοσοφία γίνεται ποίηση και η ποίηση φιλοσοφία. Δεν υπάρχει τίποτε στατικό, τίποτε συμπαγές. Στο μυθιστόρημα αυτό ο αναγνώστης πρέπει να παραδοθεί γυμνός και ευάλωτος όπως μέσα στο ρεύμα ενός ποταμού, με κλειστά τα μάτια να αφεθεί για να αισθανθεί όλες τις δονήσεις μιας αριστοτεχνικής γραφής.

maria kougioumtzi
  Η Μαρία Κουγιουμτζή γεννήθηκε (το 1945) και ζει στη Θεσσαλονίκη. Έχει εκδώσει τις συλλογές διηγημάτων Άγριο βελούδο (2008, βραβεία διηγήματος του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών, και του περιοδικού Διαβάζω), Γιατί κάνει τόσο κρύο στο δωμάτιό σου; (2011), Όλα μπορούν να συμβούν μ’ ένα άγγιγμα (2016, Κρατικό Βραβείο Διηγήματος) και το μυθιστόρημα Κι αν δεν ξημερώσει; (2013). Διηγήματά της έχουν δημοσιευτεί σε ηλεκτρονικά και έντυπα περιοδικά.

Ένα ασυνήθιστο, γοητευτικό, ερωτικό, μαγικό μυθιστόρημα που δεν εντάσσεται εύκολα σε κάποιο είδος γραφής, ένα μυθιστόρημα με ασυνήθιστους και πολύ ζωντανούς χαρακτήρες που τα χέρια τους αγγίζουν τους αναγνώστες, αφού η αφή είναι η κυρίαρχη του αίσθηση. Γράφει στη σελίδα 528:

«Κι όμως οι άνθρωποι είναι αόρατοι μεταξύ τους. Δεν βλέπουν ο ένας τον άλλο, παρά μονάχα μαριονέτες, καρτούν. Αν μπορείς να δεις όχι το ομοίωμα, αλλά τον άνθρωπο, θα απλώσεις χέρι μόνο για να τον χαϊδέψεις. Είναι τόσο δύσκολη η ζωή από μόνη της, δεν χρειάζεται κι εμάς να την αποτελειώσουμε.
Πόσο χώμα κουβαλάμε για να θάψουμε ο ένας τον άλλο!»

Η Συλβί, που θα μπορούσε να είναι το alter ego ή αλλιώς το avatar της Ε.Β., είναι μια γυναίκα παθιασμένη που επιθυμεί να γευτεί όλη τη ζωή ως τα ακροδάχτυλα της έκστασης και του πόνου.

«Βρίσκεται μέσα σε ένα τεράστιο ρόδινο κοχύλι, ευτυχισμένα αιχμάλωτη, μεταμορφωμένη σε μαργαριτάρι ηδονής».

Στο τέλος του βιβλίου όλοι οι χαρακτήρες συγχωνεύονται, υπάρχει μια διασάλευση των ορίων και των ταυτοτήτων, η Μαντάμ Μποβαρύ είμαι εγώ θα πει ο Φλωμπέρ. Η Ε.Γ., η Συλβί, ο φωτογράφος, ο Γεδεών, όλα τα πρόσωπα που παρελαύνουν μέσα στο μυθιστόρημα, αλλά και όλοι οι άγνωστοι άνθρωποι όπως γράφει η Κουγιουμτζή:

«Όλο το πλήθος του κόσμου που έρχεται και φεύγει αέναα, μέσα στη δίνη των πλανητών, των γαλαξιών, στα σύμπαντα που δημιουργούνται και καταστρέφονται διαρκώς».

Όλα γίνονται ο Κανείς, ο πρώτος άνθρωπος, ο τελευταίος άνθρωπος, η Ψυχή.

Ένα μυθιστόρημα ταξίδι στο κέντρο της ψυχής, μια ανίχνευση, μια εξερεύνηση, μια στοχαστική φιλοσοφική και ποιητικότατη περιπλάνηση στα μύχια της ανθρώπινης ύπαρξης. Όπως λέει και η ίδια η συγγραφέας:

«Όμως, ίσως όλοι ζούμε σ’ έναν λαβύρινθο, έναν λαβύρινθο εικασίας και οι δρόμοι μέσα σ’ αυτόν διασταυρώνονται, αποκλίνουν αλλά στην ουσία παρά την πλαστογραφία τους καταλήγουν στον εφιάλτη του πραγματικού κόσμου. Ένας Μινώταυρος περιμένει να μας κατασπαράξει. Σκέφτομαι πως οι γνώσεις, οι επιστήμες, οι ιδέες, αυτά που λέμε αξίες, στέκονται ακίνητες κι εμείς αυθαίρετοι σέρβερ τις παραποιούμε, τις τραβάμε από δω και από κει, σύμφωνα με μια άγνωστης προέλευσης οικειότητα ή τάση σε κάποια από αυτές».

* Η ΧΛΟΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΕΛΗ είναι πεζογράφος και ποιήτρια. Τελευταίο της βιβλίο, η ποιητική συλλογή «Το σημείωμα της οδού Ντεσπερέ» (εκδ. Πόλις).


Νύχτες πυρετού
ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗ
ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ 2020
Σελ. 546, τιμή εκδότη €20,00



ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗ

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Παλμίτα» της Αντιγόνης Ζόγκα (κριτική) – Γυναίκες που διψούν για ζωή και αναγεννιούνται

«Παλμίτα» της Αντιγόνης Ζόγκα (κριτική) – Γυναίκες που διψούν για ζωή και αναγεννιούνται

Για το μυθιστόρημα της Αντιγόνης Ζόγκα «Παλμίτα» (εκδ. Ψυχογιός). Κεντρική εικόνα: από την ταινία του Τάκη Κανελλόπουλου «Παρένθεση». 

Γράφει η Χριστίνα Μουκούλη

«Μερικές φορές πρέπει να καείς για να ξαναγεννηθείς.» Όπ...

«Τσιγάρο βαρ;» του Σπύρου Κιοσσέ και «Κακό ανήλιο» του Κωνσταντίνου Δομηνίκ (κριτική) – Λόγια απλά και μετρημένα

«Τσιγάρο βαρ;» του Σπύρου Κιοσσέ και «Κακό ανήλιο» του Κωνσταντίνου Δομηνίκ (κριτική) – Λόγια απλά και μετρημένα

Για τη συλλογή διηγημάτων του Σπύρου Κιοσσέ «Τσιγάρο βαρ;» (εκδ. Μεταίχμιο) και του Κωνσταντίνου Δομηνίκ «Κακό ανήλιο» (εκδ. Ίκαρος). Oι διαφορετικές όψεις της ελληνικής επαρχίας. Κεντρική εικόνα: © Frederic Boissonnas.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
«Τρότζαν» του Θανάση Χειμωνά (κριτική) – Αντιμεσσιανισμός σε ένα «τέλειο» μέλλον!

«Τρότζαν» του Θανάση Χειμωνά (κριτική) – Αντιμεσσιανισμός σε ένα «τέλειο» μέλλον!

Για το μυθιστόρημα του Θανάση Χειμωνά «Τρότζαν» (εκδ. Πατάκη). Κεντρική εικόνα: Ο Θανάσης Χειμωνάς με τη βοήθεια της Α.Ι. το 2073.

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Τα τελευταία χρόνια αυξάνονται τα κείμενα επιστημονικής φαντασίας που φαντάζονται ένα μέ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Η πλατφόρμα έδωσε στη δημοσιότητα το teaser trailer του σίριαλ 16 επεισοδίων που προσπαθεί να οπτικοποιήσει το εμβληματικό μυθιστόρημα «100 χρόνια μοναξιά» του νομπελίστα Κολομβιανού συγγραφέα. Κεντρική εικόνα: © Netflix. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Την Κυριακή 28 Απριλίου στις 20:00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ανάγνωση της επιτυχημένης σειράς «Παραβάσεις / Αναγνώσεις», του θεατρικού αναλόγιου που επιμελείται η σκηνοθέτης Σύλβια Λιούλιου. Αυτή τη φορά, η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» τ...

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Καλεσμένοι στη βραδιά μιλούν για το έργο του κορυφαίου στιχουργού, ενώ θα ακουστούν και τραγούδια σε ποίηση Νίκου Γκάτσου με τη Μαρία Κρασοπούλου και τον Νικόλα Παλαιολόγο.

Επιμέλεια: Book Press

Ο Δήμος Καλαμάτας και ο Τομέας Λόγου και Γραμμάτων της Κ.Ε. «ΦΑΡΙΣ», διοργανώνουν...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ