vathi blue

Για το βιβλίο του Πάτρικ Σβένσον [Patrik Svensson] «Βαθύ μπλε – H θάλασσα, τα βάθη της και η αναζήτηση του αγνώστου» (μτφρ. Αγγελική Νάτση, εκδ. Μεταίχμιο). Κεντρική εικόνα: Σκίτσα από τη ζωή στη θάλασσα βασισμένα σε γκραβούρες του 1849.

Γράφει η Άννα Λυδάκη

Ο Πάτρικ Σβένσον γεννήθηκε και μεγάλωσε σε ένα μικρό χωριό στο βορειοδυτικό Σκόνε της Σουηδίας, περίπου τριάντα χιλιόμετρα μακριά από τη θάλασσα. Πριν πάει στο σχολείο έμαθε να διαβάζει από ένα βιβλίο για καρχαρίες και σελάχια, για σμέρνες και μπαρακούντα, για τόνους και για άλλα είδη της θάλασσας, συνδέοντας τις εικόνες με το μικρό κείμενο από κάτω που του διάβαζε η μητέρα του. Έτσι ξεκίνησε ο θαυμασμός του, η αγάπη και το δέος για τους ωκεανούς και για τη ζωή που πάλλεται μέσα στο μπλε ή στην κατάμαυρη άβυσσο των νερών, και γεννήθηκε η επιθυμία του να μάθει όσα περισσότερα μπορούσε για τη θάλασσα.

Τα συναισθήματα αυτά αναδύονται στο υπέροχο βιβλίο του, όπου ιστορίες για γνωστούς και άγνωστους θαλασσοπόρους και για πρωτοπόρους ερευνητές συνυπάρχουν με επιστημονικές ανακαλύψεις και σκέψεις του συγγραφέα για τη θάλασσα, για τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την ομορφιά της, για τις απαρχές της ζωής.

Ο ρυθμός του κόσμου μάς λικνίζει όλους στο ίδιο μήκος κύματος, γράφει ο Σβένσον: Όλη η ζωή, τα φυτά, τα ζώα, ακόμα και οι μονοκύτταροι οργανισμοί έχουν ένα εσωτερικό ρολόι που «λέει» σε κάθε ον πότε είναι ώρα να ξυπνήσει ή να κοιμηθεί. Κάθε ζωντανός οργανισμός έχει διαφορετικές περιόδους δραστηριότητας και ανάπαυσης, όμως όλοι κοιμούνται και ξυπνούν με τον ίδιο βασικό ρυθμό που, λίγο πολύ, αντιστοιχεί στον ακριβή χρόνο που χρειάζεται η Γη για να εκτελέσει μια περιστροφή γύρω από τον άξονά της.

Ο ρυθμός αυτός δεν υπάρχει μόνο στο φως, όπου ο ήλιος ανατέλλει και δύει, αλλά και στα βάθη της θάλασσας. Και εκεί, στα βαθιά προς την άβυσσο, εκεί όπου δεν υπάρχει φως, οι μορφές ζωής βιώνουν περιόδους δραστηριότητας και ανάπαυσης, όπως κάθε ζωή στον πλανήτη. Και η ίδια η θάλασσα βρίσκεται σε αέναη κίνηση, που ρυθμίζεται από τον Ήλιο και τη Σελήνη. Ο ρυθμός αυτός του πλανήτη, ο ρυθμός της ζωής, φανερώνει ότι όλοι είμαστε συνδεδεμένοι με τη Γη που μοιραζόμαστε, το σπίτι μας, συμπεραίνει ο συγγραφέας.

Σχεδόν τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια στο παρελθόν, προέκυψε στη θάλασσα αυτό που ονομάζουμε ζωή. Μόλις πριν από πεντακόσια εκατομμύρια χρόνια, οι πρώτοι οργανισμοί άρχισαν να βγαίνουν στην ξηρά.

Σχεδόν τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια στο παρελθόν, προέκυψε στη θάλασσα αυτό που ονομάζουμε ζωή. Μόλις πριν από πεντακόσια εκατομμύρια χρόνια, οι πρώτοι οργανισμοί άρχισαν να βγαίνουν στην ξηρά. Κάποια χερσαία ζώα σίγουρα το μετάνιωσαν και μερικά σύρθηκαν ξανά στη θάλασσα, όπως οι θαλάσσιες χελώνες, και αργότερα κάποια θηλαστικά πήραν τον δρόμο της επιστροφής στη θάλασσα κι έγιναν φάλαινες και δελφίνια. Ήταν μήπως νοσταλγία για την πατρίδα; αναρωτιέται ο Σβένσον.

Κάπου ανάμεσα στις διακόσιες και τις τριακόσιες χιλιάδες χρόνια στο παρελθόν, γεννήθηκε ο Homo sapiens. Ο νεοφερμένος άνθρωπος –μια στιγμή σχεδόν αμελητέα ο ερχομός του– σε σχέση με την ιστορία της θάλασσας και της ζωής, μετακινείται, όχι πάντα από ανάγκη, αλλά επειδή νιώθει περιέργεια μπροστά στο άγνωστο και στο αινιγματικό και θέλει να το ανακαλύψει.

Οι πρώτοι ταξιδευτές οι Πολυνήσιοι, οι Φοίνικες, οι Έλληνες, οι Ρωμαίοι… ακολούθησαν τα αποδημητικά πουλιά και ήξεραν να προσανατολίζονται με τον ήλιο, τα αστέρια και τη σελήνη. Στα μεγάλα ταξίδια τους στη θάλασσα άρχισαν να παρατηρούν και να ερμηνεύουν τα σημάδια όταν το νερό άλλαζε χρώμα ή όταν τα ρεύματα άλλαζαν κατεύθυνση, γράφει ο Σβένσον. Έμαθαν να αντιλαμβάνονται τη λειτουργία των ανέμων, είδαν την άμπωτη και την πλημμυρίδα, άκουσαν τα κύματα που αποκάλυπταν ότι το βάθος από κάτω τους είχε μειωθεί, και έμαθαν να ερμηνεύουν τη ζωή κάτω από την επιφάνεια του νερού παρατηρώντας κοπάδια ψαριών.

Τα θαλάσσια ταξίδια ήταν απαραίτητα για το εμπόριο και τις κατακτήσεις αλλά επίσης, σημειώνει ο Σβένσον, η θάλασσα υποσχόταν μια νέα αρχή και συχνά ένα καταφύγιο για να ξεφύγει κανείς από τα τρέχοντα. Ίσως και γιατί σε έναν πλήρως εξερευνημένο, κατακτημένο και αποσαφηνισμένο κόσμο, η ζωή χάνει μέρος του νοήματος και του σκοπού της. Η θάλασσα, ως η ανοιχτή άβυσσος του κόσμου, προκαλεί και προσκαλεί, παρά το ότι μόλις χαθεί από τα μάτια η ξηρά, χάνεται ο έλεγχος του ανθρώπου στον κόσμο και βρίσκεται στο έλεος ενός άλλου στοιχείου.

Ο Σβένσον γράφει για τους πρώτους χάρτες και τα ναυτικά ημερολόγια και το πώς ο Ερρίκος ο Θαλασσοπόρος, ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος, ο Κολόμβος, ο Βάσκο Ντα Γκάμα, ο Ενρίκε, ο Χουάν Σεμπαστιάν Ελκάνο και άλλοι θαλασσοπόροι καθόρισαν ποικιλοτρόπως την εποχή τους.

Αυτό που έμοιαζε με εξερεύνηση και περιέργεια μετατράπηκε γρήγορα σε ευρωπαϊκή αποικιοκρατία, λεηλασία, σκλαβιά και στυγνή εκμετάλλευση των πόρων της Γης, απαράμιλλη στην ιστορία της εξέλιξης.

Στο τέλος του 15ου αιώνα και αρχές του 16ου, η θάλασσα άνοιγε τον δρόμο για τα πλούτη: μεταξωτά, γεύσεις, αρώματα, μαργαριτάρια, διαμάντια… Αυτό που έμοιαζε με εξερεύνηση και περιέργεια μετατράπηκε γρήγορα σε ευρωπαϊκή αποικιοκρατία, λεηλασία, σκλαβιά και στυγνή εκμετάλλευση των πόρων της Γης, απαράμιλλη στην ιστορία της εξέλιξης. «Το ότι την Εποχή των Ανακαλύψεων ακολουθεί ο επονομαζόμενος Διαφωτισμός είναι σίγουρα ειρωνικό», σχολιάζει ο Σβένσον αναφερόμενος στη βάναυση προέλαση προς την κυριαρχία ανθρώπων και πολιτισμών και της ίδιας της φύσης.

Τους αποικιστές ακολούθησαν οι φαλαινοθήρες, και τον 18ο αιώνα σχεδόν όλοι οι νεαροί του Ναντάκετ έκαναν τακτικά φαλαινοθηρικά ταξίδια. Η φάλαινα, το πιο θρυλικό και μυθικό από όλα τα μεγάλα θηλαστικά της θάλασσας, έγινε ένα ποθητό εμπόρευμα, κι έτσι καταδικάστηκε σε αφανισμό.

Στην παγωμένη, αιώνια νύχτα του βυθού της θάλασσας υπάρχουν πολλές και ποικίλες μορφής ζωής που δεν τις γνωρίζουμε όλες, καθώς τεράστιες περιοχές της Γης (περίπου το 80%), καλυμμένες από νερό μένουν εκτός της ανθρώπινης γνωστικής σφαίρας. «Ζούμε σε έναν θαλάσσιο πλανήτη, σε έναν βαθύ μπλε βόλο. Η θάλασσα είναι πολύ μεγαλύτερη, πολύ πιο άγρια και ισχυρή από οτιδήποτε άλλο, ταυτόχρονα όμως είναι μοναχική και εύθραυστη», τονίζει ο συγγραφέας συνεχίζοντας: «Η εξερεύνηση της θάλασσας, που ξεκίνησε από την ανθρώπινη περιέργεια, οδήγησε σε ανατροπή της ισορροπίας, και τις ακριβείς συνέπειες κανείς δεν μπορεί να τις αντιληφθεί ακόμη σήμερα».

Patrik Svensson

Ο Patrik Svensson (Πάτρικ Σβένσον, 1972) είναι δημοσιογράφος στο πολιτιστικό της εφημερίδας Sydvenskan. Ζει με την οικογένειά του στο Μάλμε της Σουηδίας. Το πρώτο του βιβλίο, Το βιβλίο των χελιών σημείωσε μεγάλη επιτυχία, ενώ το Βαθύ Μπλε, μόλις ξεκίνησε να μεταφράζεται, με την ελληνική έκδοση να βρίσκεται μεταξύ των πρώτων μεταφράσεων (φινλανδική, δανική, γερμανική, ιταλική και ελληνική οι μεταφράσεις που κυκλοφορούν).

Ο Σβένσον καταγράφει τη συναρπαστική ιστορία του Ρόμπερτ Ντικ, του φτωχού αρτοποιού από τη Σκοτία του 19ου αιώνα, ο οποίος βρήκε μια πέτρα που θα άλλαζε την άποψή μας για την προέλευση της ίδιας της ζωής.

Ο Ντικ, χωρίς κίνητρα για το σχολείο και δυστυχισμένος στο σπίτι, άρχισε να περνά όλο και περισσότερο χρόνο στη φύση. Σκαρφάλωνε στα βράχια και έπαιζε δίπλα στα ρυάκια, μελετώντας τα πουλιά τα φυτά και τα λουλούδια, τα κοχύλια και τα έντομα, τους βράχους και τα απολιθώματα και άρχισε να μαζεύει και να μελετά διάφορα είδη πετρωμάτων. Παρατηρούσε τις διάφορες μορφές ζωής και έμαθε εμπειρικά πώς κινούνταν τα φυτά, πώς ζούσαν τα ζώα, πώς πήραν το σχήμα τους οι πέτρες… Έβλεπε τα κύματα να κυλούν βίαια προς την ακτή σαν αφρισμένοι καταρράκτες και όταν ο καιρός ήταν καλός, ο ωκεανός με το ατελείωτο βουητό και το βρυχηθμό υπενθύμιζε συνεχώς την παρουσία του. Και ο Ντικ αφιέρωσε τη ζωή του στην αποκάλυψη των μυστικών που κρύβονταν ή κρύβονται ακόμη στη θάλασσα.

Ο φούρναρης του Θέρσο, σχολιάζει ο Σβένσον, παθιασμένος, μοναχικός και ποιητής, σεμνός, φτωχός και ταπεινός, όμως ικανοποιημένος από τη ζωή του, έζησε απαρατήρητος, αλλά «με έμφυτη τάση να κατανοήσει τον κόσμο γιατί δεν μπορούσε να τον αγνοήσει» και πρόσφερε πολλά στην επιστήμη.

Η «βιογράφος της θάλασσας» και πρωτοπόρος του σύγχρονου περιβαλλοντικού κινήματος, στην οποία αφιερώνει ένα κεφάλαιο ο συγγραφέας, είναι η Ρέιτσελ Κάρσον που είδε τον ωκεανό για πρώτη φορά όταν ήταν είκοσι δύο ετών. Ποτέ μέχρι τότε δεν είχε δει τα κύματα, ποτέ δεν είχε ακούσει το μουρμουρητό του ωκεανού, ποτέ δεν είχε μυρίσει το αλάτι και τα φύκια, όπως γράφει η ίδια. Όμως, η ζωή της σημαδεύτηκε από τη θάλασσα και έγραψε γι’ αυτήν τρία βιβλία. Ήταν 44 χρονών το 1951, όταν δημοσίευσε το βιβλίο Η θάλασσα γύρω μας, ένα βιβλίο με λογοτεχνική μορφή, αλλά επιστημονικό περιεχόμενο που γνώρισε μεγάλη επιτυχία και της χάρισε το βραβείο National Book Award.

metaixmio svensson vathi blueΌλα άρχισαν όταν μια μέρα, κατά τη διάρκεια μιας βόλτας στο δάσος η Ρέιτσελ Κάρσον βρήκε το απολίθωμα ενός ψαριού. «Εκεί, στους άγριους δασώδεις λόφους, τόσο βαθιά στην ενδοχώρα, εκεί που ούτε οι γλάροι με τους τσιριχτούς χαιρετισμούς τους από τη θάλασσα δεν έφταναν, ανακάλυψε τα υπολείμματα μιας μορφής ζωής που κάποτε κινούνταν βαθιά μέσα σε αυτό το τόσο ξένο για εκείνη στοιχείο. Ίσως τότε γεννήθηκε η λαχτάρα της να γνωρίσει και να κατανοήσει όλα τα άγνωστα μυστικά που κρύβει η θάλασσα», σκέφτεται ο Σβένσον. Ο συνεχής βρυχηθμός των κυμάτων ήταν για εκείνη μια συγκλονιστική μουσική εμπειρία και ένιωσε σαν να ήξερε από πάντα αυτή τη μελωδία. Τη γοήτευσε η θάλασσα για το μυστήριο και την απεραντοσύνη της, κι καταλάβαινε ότι μπροστά της ο άνθρωπος είναι μικρός και ασήμαντος και ότι η «αδυσώπητη, αμείλικτη δύναμη της θάλασσας», σαγηνεύει και κατακλύζει και μπορεί να εκμηδενίσει τα πάντα.

Όλη η ζωή προέρχεται από τη θάλασσα, την αρχική μήτρα, την αρχή και προϋπόθεση των πάντων. Αυτή είναι η απαρχή της ιστορίας, από εκεί ξεκινούν όλες οι ιστορίες, γράφει ο Σβένσον. Και όταν ο άνθρωπος βυθίζει το μολυβένιο βαρίδι του στα σκοτάδια του αγνώστου για να βρει τον πυθμένα της θάλασσας, είναι σαν να αναζητά, κατά κάποιον τρόπο, τον πυθμένα όλων των πραγμάτων και των ανθρώπων. Αναζητά το δύσκολο στον ορισμό αλλά υπαρκτό νόημα που ρέει βαθιά σαν ωκεάνιο ρεύμα κάτω από την επιφάνεια, μέσα στην ανθρώπινη ύπαρξη.

Το Βαθύ μπλε είναι ένα βιβλίο ποιητικό, γοητευτικό και ταυτόχρονα επιστημονικό που συναρπάζει τον αναγνώστη. Το βαθύ μπλε και η σκοτεινή άβυσσος αναδύονται «ζωντανά» μέσα από τις μαγευτικές περιγραφές της κρυμμένης στα νερά ζωής, ενώ οι ιστορίες και οι σκέψεις του συγγραφέα φανερώνουν τον κοινό πυρήνα που υπάρχει σε όλες οι μορφές ζωής.


* Η ΑΝΝΑ ΛΥΔΑΚΗ είναι ομότιμη καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Τελευταίο έργο της, Ο άνθρωπος και τα άλλα ζώα (εισαγωγή, επιμέλεια), εκδ. Παπαζήση, 2019.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Τα σχέδια» του Φραντς Κάφκα (κριτική) – Μια σημαντική έκδοση με τα μέχρι πρότινος άγνωστα σχέδιά του

«Τα σχέδια» του Φραντς Κάφκα (κριτική) – Μια σημαντική έκδοση με τα μέχρι πρότινος άγνωστα σχέδιά του

Για το βιβλίο «Σχέδια» του Φραντς Κάφκα [Franz Kafka] (μτφρ. Μαρία Μπεζαντάκου, Σοφία Χρυσαφοπούλου, εκδ. Οξύ).

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Φιγούρες αιωρούμενες, ρευστές, δίχως χαρακτηριστικά στα πρόσωπα, άμορφες, σχεδόν μη α...

«Κινηματογραφικοί στοχασμοί» του Κουέντιν Ταραντίνο (κριτική) – Οι ταινίες που σημάδεψαν τον πιο αιρετικό σκηνοθέτη των καιρών μας

«Κινηματογραφικοί στοχασμοί» του Κουέντιν Ταραντίνο (κριτική) – Οι ταινίες που σημάδεψαν τον πιο αιρετικό σκηνοθέτη των καιρών μας

Για το βιβλίο του Κουέντιν Ταραντίνο [Quentin Tarantino] «Κινηματογραφικοί στοχασμοί» (μτφρ. Άρης Σφακιανάκης – Ηρώ Σκάρου, εκδ. Ελληνικά Γράμματα). Κεντρική εικόνα: © Wikipedia. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Οι «κακ...

«Τι φοβάται το Ισραήλ από την Παλαιστίνη» του Ράτζα Σεχάντε (κριτική) – Μερικές νηφάλιες σκέψεις για το πώς φτάσαμε εδώ

«Τι φοβάται το Ισραήλ από την Παλαιστίνη» του Ράτζα Σεχάντε (κριτική) – Μερικές νηφάλιες σκέψεις για το πώς φτάσαμε εδώ

Για το βιβλίο του Ράτζα Σεχάντε [Raja Shehadeh] «Τι φοβάται το Ισραήλ από την Παλαιστίνη;» (μτφρ. Στέφανος Καβαλλιεράκης, εκδ. Μεταίχμιο).

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος 

Οκτώ μήνες αφότου ξεκίνησε ο καταστροφικός και αδιέξ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Συγγραφείς, εκδότες και βιβλιοθηκονόμοι υποδέχονται θετικά τις εξαγγελίες για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας στα γυμνάσια και λύκεια

Συγγραφείς, εκδότες και βιβλιοθηκονόμοι υποδέχονται θετικά τις εξαγγελίες για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας στα γυμνάσια και λύκεια

«Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχόμαστε τις εξαγγελίες του ΥΠΑΙΘΑ για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας και τη διδασκαλία τουλάχιστον δύο ολόκληρων λογοτεχνικών έργων, από τη νέα σχολική χρονιά», σημειώνουν συγγραφείς, εκδότες και βιβλιοθηκονόμοι, με αφορμή πρόσφατες εξαγγελίες του ΥΠΑΙΘΑ.

Επιμέλεια: Book Press...

«Βίος και Πολιτεία»: Η Βίβιαν Στεργίου έρχεται στο Υπόγειο

«Βίος και Πολιτεία»: Η Βίβιαν Στεργίου έρχεται στο Υπόγειο

Στο 47ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και της σκέψης, o Κώστας Κατσουλάρης συνομιλεί με τη συγγραφέα και αρθογράφο Βίβιαν Στεργίου. Η συζήτηση θα μεταδοθεί, την Πέμπτη, 18 Ιουλίου, στις 7.00μμ.

Επιμέλεια: Book Press

...
Η Ερνό, ο Ουελμπέκ και οι πρόσφατες γαλλικές εκλογές

Η Ερνό, ο Ουελμπέκ και οι πρόσφατες γαλλικές εκλογές

Ανάμεσα στο έργο και στις πολιτικές αντιλήψεις συχνά... «η σκιά πέφτει». Η Ανί Ερνό και ο Μισέλ Ουελμπέκ, το έργο τους, οι αντιφάσεις τους και οι πρόσφατες γαλλικές εκλογές.

Γράφει ο Παναγιώτης Γούτας

«Η άλλη κόρη»

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ο λαγός έχει λεφτά» του Τζον Απντάικ (προδημοσίευση)

«Ο λαγός έχει λεφτά» του Τζον Απντάικ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση του επίμετρου του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη, από το μυθιστόρημα του Τζον Απντάικ [John Updike] «Ο λαγός έχει λεφτά» (μτφρ. Πάνος Τομαράς), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 12 Ιουλίου από τις εκδόσεις Οξύ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η Μεγάλη Αμερικανική βόλτα τε...

«Σκάβοντας εντός» του Χρήστου Β. Μασσαλά (προδημοσίευση)

«Σκάβοντας εντός» του Χρήστου Β. Μασσαλά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του ομότιμου καθηγητή πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 
Χρήστου Β. Μασσαλά «Σκάβοντας εντός», το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ξύπνησε μέσα μου η επιθ...

«Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» του Αλέξις Ραβέλο (προδημοσίευση)

«Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» του Αλέξις Ραβέλο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αστυνομικό μυθιστόρημα του Αλέξις Ραβέλο [Alexis Ravelo] «Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» (μτφρ. Κρίτων Ηλιόπουλος), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 25 Ιουνίου από τις εκδόσεις Τόπος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

2ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ελληνικά και μεταφρασμένα αστυνομικά – 24 επιλογές για ένα καλοκαίρι γεμάτο μυστήριο

Ελληνικά και μεταφρασμένα αστυνομικά – 24 επιλογές για ένα καλοκαίρι γεμάτο μυστήριο

12 ελληνικά + 12 μεταφρασμένα μυθιστορήματα, αστυνομικά και ψυχολογικά θρίλερ, είναι η αναγνωστική μας πρόταση για ένα καλοκαίρι γεμάτο μυστήριο.

Γράφει η Χίλντα Παπαδημητρίου

Όπως φαίνεται και από τον κατάλογο που ακολουθεί με τις επιλογές της Χίλντας...

«Διαβάζοντας σε ανοιχτούς ορίζοντες» – 50 βιβλία λογοτεχνίας για το καλοκαίρι και για κάθε εποχή

«Διαβάζοντας σε ανοιχτούς ορίζοντες» – 50 βιβλία λογοτεχνίας για το καλοκαίρι και για κάθε εποχή

Μυθιστορήματα, νουβέλες και διηγήματα από την ελληνική και μεταφρασμένη πεζογραφία που κυκλοφόρησαν μέσα στο 2024: καλά βιβλία λογοτεχνίας που μας ανοίγουν ορίζοντες και μας κρατούν συντροφιά στις ημέρες των διακοπών του καλοκαιριού, αλλά και πριν και μετά από αυτές.

Επιλογή–κείμενα...

Αρχιτεκτονική της νέας και της παλιάς Ελλάδας – Πέντε νέες εκδόσεις, πέντε εξαιρετικές προτάσεις

Αρχιτεκτονική της νέας και της παλιάς Ελλάδας – Πέντε νέες εκδόσεις, πέντε εξαιρετικές προτάσεις

Πέντε νέα βιβλία αρχιτεκτονικής για την Αθήνα, για τις εθνικές υποδομές αλλά και για τη συμβολή των Ελλήνων στην αρχιτεκτονική της Σμύρνης. Επίσης, δυο ιδιαίτερα βιβλία, ένα κείμενο του Le Corbusier απευθυνόμενο σε φοιτητές του, και μια μελέτη για το πώς είναι να ζεις σε έναν χώρο έκτακτης ανάγκης.

Γράφει η ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ