vathi blue

Για το βιβλίο του Πάτρικ Σβένσον [Patrik Svensson] «Βαθύ μπλε – H θάλασσα, τα βάθη της και η αναζήτηση του αγνώστου» (μτφρ. Αγγελική Νάτση, εκδ. Μεταίχμιο). Κεντρική εικόνα: Σκίτσα από τη ζωή στη θάλασσα βασισμένα σε γκραβούρες του 1849.

Γράφει η Άννα Λυδάκη

Ο Πάτρικ Σβένσον γεννήθηκε και μεγάλωσε σε ένα μικρό χωριό στο βορειοδυτικό Σκόνε της Σουηδίας, περίπου τριάντα χιλιόμετρα μακριά από τη θάλασσα. Πριν πάει στο σχολείο έμαθε να διαβάζει από ένα βιβλίο για καρχαρίες και σελάχια, για σμέρνες και μπαρακούντα, για τόνους και για άλλα είδη της θάλασσας, συνδέοντας τις εικόνες με το μικρό κείμενο από κάτω που του διάβαζε η μητέρα του. Έτσι ξεκίνησε ο θαυμασμός του, η αγάπη και το δέος για τους ωκεανούς και για τη ζωή που πάλλεται μέσα στο μπλε ή στην κατάμαυρη άβυσσο των νερών, και γεννήθηκε η επιθυμία του να μάθει όσα περισσότερα μπορούσε για τη θάλασσα.

Τα συναισθήματα αυτά αναδύονται στο υπέροχο βιβλίο του, όπου ιστορίες για γνωστούς και άγνωστους θαλασσοπόρους και για πρωτοπόρους ερευνητές συνυπάρχουν με επιστημονικές ανακαλύψεις και σκέψεις του συγγραφέα για τη θάλασσα, για τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την ομορφιά της, για τις απαρχές της ζωής.

Ο ρυθμός του κόσμου μάς λικνίζει όλους στο ίδιο μήκος κύματος, γράφει ο Σβένσον: Όλη η ζωή, τα φυτά, τα ζώα, ακόμα και οι μονοκύτταροι οργανισμοί έχουν ένα εσωτερικό ρολόι που «λέει» σε κάθε ον πότε είναι ώρα να ξυπνήσει ή να κοιμηθεί. Κάθε ζωντανός οργανισμός έχει διαφορετικές περιόδους δραστηριότητας και ανάπαυσης, όμως όλοι κοιμούνται και ξυπνούν με τον ίδιο βασικό ρυθμό που, λίγο πολύ, αντιστοιχεί στον ακριβή χρόνο που χρειάζεται η Γη για να εκτελέσει μια περιστροφή γύρω από τον άξονά της.

Ο ρυθμός αυτός δεν υπάρχει μόνο στο φως, όπου ο ήλιος ανατέλλει και δύει, αλλά και στα βάθη της θάλασσας. Και εκεί, στα βαθιά προς την άβυσσο, εκεί όπου δεν υπάρχει φως, οι μορφές ζωής βιώνουν περιόδους δραστηριότητας και ανάπαυσης, όπως κάθε ζωή στον πλανήτη. Και η ίδια η θάλασσα βρίσκεται σε αέναη κίνηση, που ρυθμίζεται από τον Ήλιο και τη Σελήνη. Ο ρυθμός αυτός του πλανήτη, ο ρυθμός της ζωής, φανερώνει ότι όλοι είμαστε συνδεδεμένοι με τη Γη που μοιραζόμαστε, το σπίτι μας, συμπεραίνει ο συγγραφέας.

Σχεδόν τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια στο παρελθόν, προέκυψε στη θάλασσα αυτό που ονομάζουμε ζωή. Μόλις πριν από πεντακόσια εκατομμύρια χρόνια, οι πρώτοι οργανισμοί άρχισαν να βγαίνουν στην ξηρά.

Σχεδόν τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια στο παρελθόν, προέκυψε στη θάλασσα αυτό που ονομάζουμε ζωή. Μόλις πριν από πεντακόσια εκατομμύρια χρόνια, οι πρώτοι οργανισμοί άρχισαν να βγαίνουν στην ξηρά. Κάποια χερσαία ζώα σίγουρα το μετάνιωσαν και μερικά σύρθηκαν ξανά στη θάλασσα, όπως οι θαλάσσιες χελώνες, και αργότερα κάποια θηλαστικά πήραν τον δρόμο της επιστροφής στη θάλασσα κι έγιναν φάλαινες και δελφίνια. Ήταν μήπως νοσταλγία για την πατρίδα; αναρωτιέται ο Σβένσον.

Κάπου ανάμεσα στις διακόσιες και τις τριακόσιες χιλιάδες χρόνια στο παρελθόν, γεννήθηκε ο Homo sapiens. Ο νεοφερμένος άνθρωπος –μια στιγμή σχεδόν αμελητέα ο ερχομός του– σε σχέση με την ιστορία της θάλασσας και της ζωής, μετακινείται, όχι πάντα από ανάγκη, αλλά επειδή νιώθει περιέργεια μπροστά στο άγνωστο και στο αινιγματικό και θέλει να το ανακαλύψει.

Οι πρώτοι ταξιδευτές οι Πολυνήσιοι, οι Φοίνικες, οι Έλληνες, οι Ρωμαίοι… ακολούθησαν τα αποδημητικά πουλιά και ήξεραν να προσανατολίζονται με τον ήλιο, τα αστέρια και τη σελήνη. Στα μεγάλα ταξίδια τους στη θάλασσα άρχισαν να παρατηρούν και να ερμηνεύουν τα σημάδια όταν το νερό άλλαζε χρώμα ή όταν τα ρεύματα άλλαζαν κατεύθυνση, γράφει ο Σβένσον. Έμαθαν να αντιλαμβάνονται τη λειτουργία των ανέμων, είδαν την άμπωτη και την πλημμυρίδα, άκουσαν τα κύματα που αποκάλυπταν ότι το βάθος από κάτω τους είχε μειωθεί, και έμαθαν να ερμηνεύουν τη ζωή κάτω από την επιφάνεια του νερού παρατηρώντας κοπάδια ψαριών.

Τα θαλάσσια ταξίδια ήταν απαραίτητα για το εμπόριο και τις κατακτήσεις αλλά επίσης, σημειώνει ο Σβένσον, η θάλασσα υποσχόταν μια νέα αρχή και συχνά ένα καταφύγιο για να ξεφύγει κανείς από τα τρέχοντα. Ίσως και γιατί σε έναν πλήρως εξερευνημένο, κατακτημένο και αποσαφηνισμένο κόσμο, η ζωή χάνει μέρος του νοήματος και του σκοπού της. Η θάλασσα, ως η ανοιχτή άβυσσος του κόσμου, προκαλεί και προσκαλεί, παρά το ότι μόλις χαθεί από τα μάτια η ξηρά, χάνεται ο έλεγχος του ανθρώπου στον κόσμο και βρίσκεται στο έλεος ενός άλλου στοιχείου.

Ο Σβένσον γράφει για τους πρώτους χάρτες και τα ναυτικά ημερολόγια και το πώς ο Ερρίκος ο Θαλασσοπόρος, ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος, ο Κολόμβος, ο Βάσκο Ντα Γκάμα, ο Ενρίκε, ο Χουάν Σεμπαστιάν Ελκάνο και άλλοι θαλασσοπόροι καθόρισαν ποικιλοτρόπως την εποχή τους.

Αυτό που έμοιαζε με εξερεύνηση και περιέργεια μετατράπηκε γρήγορα σε ευρωπαϊκή αποικιοκρατία, λεηλασία, σκλαβιά και στυγνή εκμετάλλευση των πόρων της Γης, απαράμιλλη στην ιστορία της εξέλιξης.

Στο τέλος του 15ου αιώνα και αρχές του 16ου, η θάλασσα άνοιγε τον δρόμο για τα πλούτη: μεταξωτά, γεύσεις, αρώματα, μαργαριτάρια, διαμάντια… Αυτό που έμοιαζε με εξερεύνηση και περιέργεια μετατράπηκε γρήγορα σε ευρωπαϊκή αποικιοκρατία, λεηλασία, σκλαβιά και στυγνή εκμετάλλευση των πόρων της Γης, απαράμιλλη στην ιστορία της εξέλιξης. «Το ότι την Εποχή των Ανακαλύψεων ακολουθεί ο επονομαζόμενος Διαφωτισμός είναι σίγουρα ειρωνικό», σχολιάζει ο Σβένσον αναφερόμενος στη βάναυση προέλαση προς την κυριαρχία ανθρώπων και πολιτισμών και της ίδιας της φύσης.

Τους αποικιστές ακολούθησαν οι φαλαινοθήρες, και τον 18ο αιώνα σχεδόν όλοι οι νεαροί του Ναντάκετ έκαναν τακτικά φαλαινοθηρικά ταξίδια. Η φάλαινα, το πιο θρυλικό και μυθικό από όλα τα μεγάλα θηλαστικά της θάλασσας, έγινε ένα ποθητό εμπόρευμα, κι έτσι καταδικάστηκε σε αφανισμό.

Στην παγωμένη, αιώνια νύχτα του βυθού της θάλασσας υπάρχουν πολλές και ποικίλες μορφής ζωής που δεν τις γνωρίζουμε όλες, καθώς τεράστιες περιοχές της Γης (περίπου το 80%), καλυμμένες από νερό μένουν εκτός της ανθρώπινης γνωστικής σφαίρας. «Ζούμε σε έναν θαλάσσιο πλανήτη, σε έναν βαθύ μπλε βόλο. Η θάλασσα είναι πολύ μεγαλύτερη, πολύ πιο άγρια και ισχυρή από οτιδήποτε άλλο, ταυτόχρονα όμως είναι μοναχική και εύθραυστη», τονίζει ο συγγραφέας συνεχίζοντας: «Η εξερεύνηση της θάλασσας, που ξεκίνησε από την ανθρώπινη περιέργεια, οδήγησε σε ανατροπή της ισορροπίας, και τις ακριβείς συνέπειες κανείς δεν μπορεί να τις αντιληφθεί ακόμη σήμερα».

Patrik Svensson

Ο Patrik Svensson (Πάτρικ Σβένσον, 1972) είναι δημοσιογράφος στο πολιτιστικό της εφημερίδας Sydvenskan. Ζει με την οικογένειά του στο Μάλμε της Σουηδίας. Το πρώτο του βιβλίο, Το βιβλίο των χελιών σημείωσε μεγάλη επιτυχία, ενώ το Βαθύ Μπλε, μόλις ξεκίνησε να μεταφράζεται, με την ελληνική έκδοση να βρίσκεται μεταξύ των πρώτων μεταφράσεων (φινλανδική, δανική, γερμανική, ιταλική και ελληνική οι μεταφράσεις που κυκλοφορούν).

Ο Σβένσον καταγράφει τη συναρπαστική ιστορία του Ρόμπερτ Ντικ, του φτωχού αρτοποιού από τη Σκοτία του 19ου αιώνα, ο οποίος βρήκε μια πέτρα που θα άλλαζε την άποψή μας για την προέλευση της ίδιας της ζωής.

Ο Ντικ, χωρίς κίνητρα για το σχολείο και δυστυχισμένος στο σπίτι, άρχισε να περνά όλο και περισσότερο χρόνο στη φύση. Σκαρφάλωνε στα βράχια και έπαιζε δίπλα στα ρυάκια, μελετώντας τα πουλιά τα φυτά και τα λουλούδια, τα κοχύλια και τα έντομα, τους βράχους και τα απολιθώματα και άρχισε να μαζεύει και να μελετά διάφορα είδη πετρωμάτων. Παρατηρούσε τις διάφορες μορφές ζωής και έμαθε εμπειρικά πώς κινούνταν τα φυτά, πώς ζούσαν τα ζώα, πώς πήραν το σχήμα τους οι πέτρες… Έβλεπε τα κύματα να κυλούν βίαια προς την ακτή σαν αφρισμένοι καταρράκτες και όταν ο καιρός ήταν καλός, ο ωκεανός με το ατελείωτο βουητό και το βρυχηθμό υπενθύμιζε συνεχώς την παρουσία του. Και ο Ντικ αφιέρωσε τη ζωή του στην αποκάλυψη των μυστικών που κρύβονταν ή κρύβονται ακόμη στη θάλασσα.

Ο φούρναρης του Θέρσο, σχολιάζει ο Σβένσον, παθιασμένος, μοναχικός και ποιητής, σεμνός, φτωχός και ταπεινός, όμως ικανοποιημένος από τη ζωή του, έζησε απαρατήρητος, αλλά «με έμφυτη τάση να κατανοήσει τον κόσμο γιατί δεν μπορούσε να τον αγνοήσει» και πρόσφερε πολλά στην επιστήμη.

Η «βιογράφος της θάλασσας» και πρωτοπόρος του σύγχρονου περιβαλλοντικού κινήματος, στην οποία αφιερώνει ένα κεφάλαιο ο συγγραφέας, είναι η Ρέιτσελ Κάρσον που είδε τον ωκεανό για πρώτη φορά όταν ήταν είκοσι δύο ετών. Ποτέ μέχρι τότε δεν είχε δει τα κύματα, ποτέ δεν είχε ακούσει το μουρμουρητό του ωκεανού, ποτέ δεν είχε μυρίσει το αλάτι και τα φύκια, όπως γράφει η ίδια. Όμως, η ζωή της σημαδεύτηκε από τη θάλασσα και έγραψε γι’ αυτήν τρία βιβλία. Ήταν 44 χρονών το 1951, όταν δημοσίευσε το βιβλίο Η θάλασσα γύρω μας, ένα βιβλίο με λογοτεχνική μορφή, αλλά επιστημονικό περιεχόμενο που γνώρισε μεγάλη επιτυχία και της χάρισε το βραβείο National Book Award.

metaixmio svensson vathi blueΌλα άρχισαν όταν μια μέρα, κατά τη διάρκεια μιας βόλτας στο δάσος η Ρέιτσελ Κάρσον βρήκε το απολίθωμα ενός ψαριού. «Εκεί, στους άγριους δασώδεις λόφους, τόσο βαθιά στην ενδοχώρα, εκεί που ούτε οι γλάροι με τους τσιριχτούς χαιρετισμούς τους από τη θάλασσα δεν έφταναν, ανακάλυψε τα υπολείμματα μιας μορφής ζωής που κάποτε κινούνταν βαθιά μέσα σε αυτό το τόσο ξένο για εκείνη στοιχείο. Ίσως τότε γεννήθηκε η λαχτάρα της να γνωρίσει και να κατανοήσει όλα τα άγνωστα μυστικά που κρύβει η θάλασσα», σκέφτεται ο Σβένσον. Ο συνεχής βρυχηθμός των κυμάτων ήταν για εκείνη μια συγκλονιστική μουσική εμπειρία και ένιωσε σαν να ήξερε από πάντα αυτή τη μελωδία. Τη γοήτευσε η θάλασσα για το μυστήριο και την απεραντοσύνη της, κι καταλάβαινε ότι μπροστά της ο άνθρωπος είναι μικρός και ασήμαντος και ότι η «αδυσώπητη, αμείλικτη δύναμη της θάλασσας», σαγηνεύει και κατακλύζει και μπορεί να εκμηδενίσει τα πάντα.

Όλη η ζωή προέρχεται από τη θάλασσα, την αρχική μήτρα, την αρχή και προϋπόθεση των πάντων. Αυτή είναι η απαρχή της ιστορίας, από εκεί ξεκινούν όλες οι ιστορίες, γράφει ο Σβένσον. Και όταν ο άνθρωπος βυθίζει το μολυβένιο βαρίδι του στα σκοτάδια του αγνώστου για να βρει τον πυθμένα της θάλασσας, είναι σαν να αναζητά, κατά κάποιον τρόπο, τον πυθμένα όλων των πραγμάτων και των ανθρώπων. Αναζητά το δύσκολο στον ορισμό αλλά υπαρκτό νόημα που ρέει βαθιά σαν ωκεάνιο ρεύμα κάτω από την επιφάνεια, μέσα στην ανθρώπινη ύπαρξη.

Το Βαθύ μπλε είναι ένα βιβλίο ποιητικό, γοητευτικό και ταυτόχρονα επιστημονικό που συναρπάζει τον αναγνώστη. Το βαθύ μπλε και η σκοτεινή άβυσσος αναδύονται «ζωντανά» μέσα από τις μαγευτικές περιγραφές της κρυμμένης στα νερά ζωής, ενώ οι ιστορίες και οι σκέψεις του συγγραφέα φανερώνουν τον κοινό πυρήνα που υπάρχει σε όλες οι μορφές ζωής.


* Η ΑΝΝΑ ΛΥΔΑΚΗ είναι ομότιμη καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Τελευταίο έργο της, Ο άνθρωπος και τα άλλα ζώα (εισαγωγή, επιμέλεια), εκδ. Παπαζήση, 2019.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Όλα για την αγάπη» της μπελ χουκς (κριτική) – Η ποιητική της αγάπης στον αστερισμό της κοινωνικής αποξένωσης

«Όλα για την αγάπη» της μπελ χουκς (κριτική) – Η ποιητική της αγάπης στον αστερισμό της κοινωνικής αποξένωσης

Για το βιβλίο της μπελ χουκς [bell hooks] «Όλα για την αγάπη» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου, εκδ. Μεταίχμιο).

Γράφει η Πηνελόπη Αλεξίου

H μπελ χουκς, ή αλλιώς Gloria Watkins, εξέδωσε το 2000 το βιβλίο Αll about love, το οποίο ήρθε στα ...

«Σφερδούκλια στο κεφάλι» του Βρασίδα Καραλή (κριτική) – «Οι Έλληνοι ήτανε γίγαντες και θεριά και δράκοι»

«Σφερδούκλια στο κεφάλι» του Βρασίδα Καραλή (κριτική) – «Οι Έλληνοι ήτανε γίγαντες και θεριά και δράκοι»

Για το βιβλίο του Βρασίδα Καραλή «Σφερδούκλια στο κεφάλι» (εκδ. Δώμα).

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στον Ουρανό από άλλους τόπους (εκδ. Πατάκη) του Σωτήρη Δημητρίου, τούτο το γάργαρο μνημείο γλώσσας, η εκατοντάχρονη Α...

«Το πρώτο μου ταξίδι στην Ελλάδα» του Κ.Π. Καβάφη (κριτική) – O Αλεξανδρινός στην Αθήνα της Μπελ Επόκ

«Το πρώτο μου ταξίδι στην Ελλάδα» του Κ.Π. Καβάφη (κριτική) – O Αλεξανδρινός στην Αθήνα της Μπελ Επόκ

Για το βιβλίο του Κ.Π. Καβάφη «Το πρώτο μου ταξίδι στην Ελλάδα» (μτφρ. Χάρης Βλαβιανός, εκδ. Πατάκη).

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Μια επίσκεψη στο ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Στον Αλγερινό Καμέλ Νταούντ το Βραβείο Γκονκούρ 2024, το πιο έγκυρο γαλλικό λογοτεχνικό βραβείο

Στον Αλγερινό Καμέλ Νταούντ το Βραβείο Γκονκούρ 2024, το πιο έγκυρο γαλλικό λογοτεχνικό βραβείο

Για πρώτη φορά το Βραβείο Γκονκούρ (Prix Goncourt) δίνεται σε Αλγερινό, τον Καμέλ Νταούντ [Kamel Daoud] για το μυθιστόρημά του Houris (εκδ. Gallimard). Στην κεντρική φωτογραφία, ο συγγραφέας, στον παραδοσιακό χαιρετισμό του νικητή από το παράθυρο του εστιατορίου Drouant στο Παρίσι. 

Επιμέλεια: B...

«Στα κάτεργα του θανάτου» του Ανδρέα Ασσαέλ (κριτική) – Καρυά Φθιώτιδας, το ελληνικό Μαουτχάουζεν

«Στα κάτεργα του θανάτου» του Ανδρέα Ασσαέλ (κριτική) – Καρυά Φθιώτιδας, το ελληνικό Μαουτχάουζεν

Για το βιβλίο του Ανδρέα Ασσαέλ «Στα κάτεργα του θανάτου – Ένα οδοιπορικό στα καταναγκαστικά ναζιστικά έργα Χριστιανών και Εβραίων στην Ελλάδα με 350 ανέκδοτες εικόνες» (εκδ. University Studio Press). Κεντρική εικόνα: © Συλλογή Ανδρέα Ασσαέλ, στην Καρυά Φθιώτιδας, όπου διακρίνεται Έλληνας χωροφύλακας.

...
Από το βιβλίο στο σινεμά: Δύο σημαντικά μυθιστορήματα έγιναν ταινίες

Από το βιβλίο στο σινεμά: Δύο σημαντικά μυθιστορήματα έγιναν ταινίες

Δύο σημαντικά και πολυδιαβασμένα μυθιστορήματα έγιναν ταινίες σε παραγωγή Netflix. Πρόκειται για τα: «Πέδρο Παράμο» (μτφρ. Έφη Γιαννοπούλου, Πατάκης) του Χουάν Ρούλφο και «Το τρένο των παιδιών» (μτφρ. Φωτεινή Ζερβού, Πατάκης) της Βιόλα Αρντόνε, από όπου και η κεντρική φωτογραφία.

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Σου γράφω από την κοιλιά του κτήνους» του Μίνου Ευσταθιάδη (προδημοσίευση)

«Σου γράφω από την κοιλιά του κτήνους» του Μίνου Ευσταθιάδη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Μίνου Ευσταθιάδη «Σου γράφω από την κοιλιά του κτήνους», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 5 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΑ ΤΥΜΠΑΝΑ

...
«Το Τέλος. Και Ξανά» του Ντίνο Μπάουκ (προδημοσίευση)

«Το Τέλος. Και Ξανά» του Ντίνο Μπάουκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Σλοβένου συγγραφέα Ντίνο Μπάουκ (Dino Bauk) «Το Τέλος. Και Ξανά» (μτφρ. Γιούλη Σταματίου) το οποίο θα κυκλοφορήσει αρχές Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Αγαπητή μητέρα, ...

«Η κωμωδία του θανάτου 
ή Ο μακαρίτης Μαύσωλος», ανέκδοτο θεατρικό του Γρηγορίου Ξενόπουλου (προδημοσίευση)

«Η κωμωδία του θανάτου 
ή Ο μακαρίτης Μαύσωλος», ανέκδοτο θεατρικό του Γρηγορίου Ξενόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το ανέκδοτο θεατρικό έργο του Γρηγορίου Ξενόπουλου «Η κωμωδία του θανάτου 
ή Ο μακαρίτης Μαύσωλος», σε επιμέλεια & εισαγωγή της Κυριακής Πετράκου, το οποίο θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Νίκας το επόμενο διάστημα. 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

  «Η δική μου Αμερική»: 25 Έλληνες συγγραφείς και μεταφραστές γράφουν για το μυθιστόρημα που τους αποκάλυψε τη Χώρα

«Η δική μου Αμερική»: 25 Έλληνες συγγραφείς και μεταφραστές γράφουν για το μυθιστόρημα που τους αποκάλυψε τη Χώρα

«Η δική μου Αμερική»: 25 Έλληνες και Ελληνίδες συγγραφείς και μεταφραστές μας αποκαλύπτουν το μυθιστόρημα που τους μύησε στην αχανή χώρα. Οι επιλογές τους κυμαίνονται από εφηβικά αναγνώσματα μέχρι ένα πολύ επίκαιρο (και μη λογοτεχνικό) βιβλί...

Κατασκοπικά μυθιστορήματα: Οι πρωτοπόροι, οι συνεχιστές, οι κορυφαίοι – Ένας συνοπτικός οδηγός με τα καλύτερα του τότε και του σήμερα

Κατασκοπικά μυθιστορήματα: Οι πρωτοπόροι, οι συνεχιστές, οι κορυφαίοι – Ένας συνοπτικός οδηγός με τα καλύτερα του τότε και του σήμερα

Επιλογή από τα καλύτερα κατασκοπευτικά μυθιστορήματα που έχουν κυκλοφορήσει τελευταία, συν λίγα παλαιότερα, από τα κορυφαία του είδους. Ταυτόχρονα, μια ευσύνοπτη μα πλήρης παρουσίαση της ιστορίας του είδους, μαζί με έναν αναστοχασμό πάνω στα όρια και τις συντεταγμένες του.

Γράφει η Χίλντα Παπαδημητρί...

Τι διαβάζουμε τώρα; 25 βιβλία λογοτεχνίας που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ή… μόλις

Τι διαβάζουμε τώρα; 25 βιβλία λογοτεχνίας που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ή… μόλις

Ο Οκτώβριος οδεύει προς το τέλος του, οι εκδότες έχουν ήδη βγάλει, ή βγάζουν αυτές τις μέρες, σημαντικά βιβλία που θα διαβαστούν και θα συζητηθούν τους μήνες που έρχονται. Επιλέξαμε ορισμένα από αυτά, ελληνικής και ξένης πεζογραφίας, κυρίως. Θα ακολουθήσουν, το επόμενο διάστημα, πολλά περισσότερα. 

Γράφ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ