Για το βιβλίο «Συζητήσεις με τον Θεό – Ένας ασυνήθιστος διάλογος» του Neale Donald Walsch (μτφρ. Πηνελόπη Τριάδα, εκδ. Πεδίο)
Της Κατερίνας Σιδέρη
Το εν λόγω βιβλίο, το δεύτερο από την τριλογία του συγγραφέα Neale Donald Walsch, έρχεται και επιχειρεί να ρίξει άπλετο φως σε ζητήματα του 21ου αιώνα που αφορούν τόσο το άτομο, όσο και την κοινωνία.
Μέσα από μια ευκολοδιάβαστη και προσιτή δομή, που πραγματικά βοηθάει πολύ τον αναγνώστη, γίνεται λόγος για τη συλλογική και την ατομική συνείδηση, τη συναίσθηση, τη σεξουαλικότητα και τα παρακλάδια της, την πολιτική, το χρήμα, το περιβάλλον.
Γίνεται λόγος για τη συλλογική και την ατομική συνείδηση, τη συναίσθηση, τη σεξουαλικότητα και τα παρακλάδια της, την πολιτική, το χρήμα, το περιβάλλον.
Προχωρώντας στο εσωτερικού του βιβλίου, ο αναγνώστης θα προβληματιστεί, θα θυμώσει, θα σκεφτεί, θα βελτιώσει, θα αναλογιστεί, θα διαφωνήσει και θα συμφωνήσει, θα εκτιμήσει και άλλοτε θα αναθεωρήσει τις δικές του απόψεις.
Έχει τη δυνατότητα να εντρυφήσει στο τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος με Σώμα, Μυαλό και Ψυχή και να επιλέξει ανάμεσα στο «ποιος είμαι» ή «ποιος αποφασίζω να είμαι».
Μπορεί να εκμεταλλευτεί και να αξιοποιήσει τον πλούτο πληροφοριών που στριμώχνονται στις σελίδες και αφορούν την εκπαίδευση των παιδιών, τα όρια και την χρήση τους, τη διαύγεια πνεύματος και ψυχής, την αλήθεια, την αγάπη, τη χρησιμότητα του χρόνου και της παρούσας στιγμής.
Μας φέρνει αντιμέτωπους με την τρέχουσα κατάσταση και την πιθανή βελτιωμένη της εκδοχή..
Μας προτρέπει να αξιολογήσουμε την αναγκαιότητα για αλλαγή, θεωρώντας ότι δεν μπορούμε να συνεχίζουμε έτσι, μιας και κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα σε παγκόσμιο επίπεδο χωλαίνουν, μας φέρνει αντιμέτωπους με την τρέχουσα κατάσταση και την πιθανή βελτιωμένη της εκδοχή μέσω του επαναπροσδιορισμού μας με απώτερο σκοπό τη μείωση της βίας, των δολοφονιών και της μάστιγας που θερίζει, την κατάθλιψη.
Άλλη μια πολύτιμη έννοια που μπορούμε να αξιοποιήσουμε μέσα από τα λεγόμενα του Neale Donald Salsch είναι η αυτό-ικανοποίηση· επιλέγω να έχω, για να μπορώ να δώσω!
Ο NEALE DONALD WALSCH (γεν. 1943) είναι συγγραφέας, αλλά και ηθοποιός, σεναριογράφος, ομιλητής. Το έργο του Walsch τον οδήγησε από τα ιερά σκαλιά του Μάτσου Πίτσου στο Περού στα σκαλιά των σιντοϊστικών ναών της Ιαπωνίας, από την Κόκκινη Πλατεία στη Μόσχα μέχρι την Πλατεία του Αγίου Πέτρου στην Πόλη του Βατικανού και έως την Πλατεία Τιενανμέν στην Κίνα. Και σε όποιο μήκος ή πλάτος τη Γης κι αν έχει βρεθεί −από τη Νότια Αφρική στη Νορβηγία, και από την Κροατία μέχρι την Ολλανδία, τους δρόμους της Ζυρίχης και τους δρόμους της Σεούλ− έχει βιώσει τη δίψα των ανθρώπων να βρουν έναν νέο τρόπο ζωής, επιτέλους, με ειρήνη και αρμονία. Ζει με τη σύζυγό του, την Αμερικανίδα ποιήτρια Em Claire, στο Όρεγκον. |
Μας φανερώνει τον θαυμαστό κόσμο των συναισθημάτων που αποτελεί την οδό για την αλήθεια αλλά και τα άδυτα της πράξης της δημιουργίας, δίνοντάς μας τη δική του εκδοχή, αναφέροντας ότι η ζωή είναι τελικά ένα παιχνίδι που μπορεί να είναι γεμάτο περισπάσεις, αλλά εμπεριέχει σίγουρα και διαδικασίες δημιουργίας για τις οποίες χρειάζεται να μείνουμε σταθεροί στους στόχους που εμείς θέτουμε.
Ο πόλεμος, η φτώχεια, ο πλούτος και η αναδιανομή του, ο σκοπός της ζωής, ο φόβος, η έννοια του σωστού και του λάθος αλλά και ο θάνατος αποτελούν κεφάλαια του βιβλίου και προκαλούν τη βάση για τις δικές μας σκέψεις, αφυπνίσεις της συνείδησής μας, μέσα από τις συζητήσεις του συγγραφέα με τον Θεό.
Η απομόνωση μιας φράσης-κλειδί που να χαρακτηρίζει το βιβλίο ήταν πολύ δύσκολο εγχείρημα, διότι όλες οι σελίδες κρύβουν μικρούς θησαυρούς. Αν όμως θα έπρεπε να ξεχωρίσω δύο που μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση, είναι οι ακόλουθες:
Μη σπαταλάς τις πολύτιμες στιγμές, την παρούσα πραγματικότητά σου, προσπαθώντας να ανακαλύψεις όλα τα μυστικά της ζωής.
Να επιλέγεις συνέχεια το ίδιο πράγμα, έως ότου η βούλησή σου, γίνει η πραγματικότητά σου.
Ένα βιβλίο προς ανακάλυψη.