alt

Για τη μελέτη του Γεώργιου N. Σχορετσανίτη «Το πιο διάσημο πρόσωπο που κανένας δεν ήξερε – Μάργκαρετ Γουώκερ (1915-1998)» (εκδ. Οδός Πανός).

Της Χρύσας Φάντη

Στα τέλη του 20ού αιώνα, στην Αμερική αλλά και παγκοσμίως, έγιναν ευρέως γνωστές αφροαμερικανίδες συγγραφείς και ποιήτριες, με κορυφαίες την πολύ γνωστή και στη χώρα μας Τόνι Μόρισον, αλλά και τις Μάργκαρετ Γουώκερ, την Άλις Γουώκερ, τη Μάγια Αγγέλου, την Γκουέντολυν Μπρουκς, τη Σόνια Σάντσελ, τη Νίκι Τζιοβάνι κ.ά. Ανάμεσά τους όμως, εκείνη που πρώτη ανέδειξε σε λογοτεχνία τις αφηγήσεις των μαύρων σκλάβων του αμερικανικού Νότου και δεν φοβήθηκε να αμφισβητήσει επιφανείς άντρες συναδέλφους της, όπως οι Richard Wright (1908-1960) και Alex Haley (1921-1992), δεν ήταν η Μόρισον αλλά η κατά δεκαπέντε χρόνια μεγαλύτερή της, ποιήτρια, πεζογράφος, λογοτέχνης και ακαδημαϊκός Μάργκαρετ Γουώκερ.

Ο Γεώργιος Σχορετσανίτης, στην πρωτότυπη μελέτη του: Το πιο διάσημο πρόσωπο που κανένας δεν ήξερε – Μάργκαρετ Γουώκερ (1915-1998), προχωρά σε μια σφαιρική αποτίμηση του έργου της Γουώκερ, με κριτήρια κατεξοχήν λογοτεχνικά αλλά και εκτενείς αναφορές στην προσωπικότητα και το οικογενειακό περιβάλλον της, σε συνάρτηση και με τα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα που κατά τη γνώμη του το καθόρισαν. Επιπρόσθετα, εκτός από τη διεθνή βιβλιογραφία, στην οποία ποιεί ευρύτατη μνεία, μεταφράζει με αξιομνημόνευτη ευαισθησία, συνέπεια και κατευθείαν από το πρωτότυπο σημαντικά της ποιήματα, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο και δίνοντας το ερέθισμα και σε άλλους Έλληνες μελετητές να ασχοληθούν με το έργο της.

Ο Γεώργιος Σχορετσανίτης προχωρά σε μια σφαιρική αποτίμηση του έργου της Γουώκερ, με κριτήρια κατεξοχήν λογοτεχνικά αλλά και εκτενείς αναφορές στην προσωπικότητα και το οικογενειακό περιβάλλον της, σε συνάρτηση και με τα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα που κατά τη γνώμη του το καθόρισαν.

Μείναμε πιστοί πιστεύοντας στους μαύρους θεούς μιας παλιάς γης, πιστεύοντας στα μυστικά της μάντισσας και στη μαγεία των γητευτών
(Απόσπασμα από το ποίημα: «Μείναμε πιστοί»)
 
Είμαι παιδί της κοιλάδας. / Λάσπη και κοπριά και δυστυχία των κάμπων / Βρίσκονται στις πατημασιές των ποδιών μου
(Απόσπασμα από το ποίημα: «Δέλτα»)
 
Έχω γνωρίσει ποτάμια: / Αρχαία, σκοτεινά ποτάμια / Η ψυχή μου βάθυνε σαν τα ποτάμια
(Απόσπασμα από το ποίημα: «Ο νέγρος μιλάει για τα ποτάμια»)
 
Αφήστε να έρθει μια νέα γη. Ας γεννηθεί ένας άλλος κόσμος. Αφήστε μια / αιματηρή ειρήνη να γραφτεί στον ουρανό
(Απόσπασμα από το ποίημα: «Για τους ανθρώπους μου»)

Ο Σχορετσανίτης, ταυτίζοντας τη γνώμη του με τη γνώμη σπουδαίων μελετητών του έργου της Γουώκερ, θεωρεί πως η έξοχη αυτή συγγραφέας, αν και δεν περιορίστηκε στην πολιτιστική κληρονομιά των προγόνων της στην ήπειρο της Αφρικής και στην Καραϊβική, αλλά επεκτάθηκε και σε θέματα της Αμερικής του ’30, του ’40, μέχρι και του ’80, δεν αναγνωρίστηκε στον βαθμό που της άξιζε και θεωρεί πως αυτή η σχετική έλλειψη αναγνώρισης θα μπορούσε να οφείλεται, α) στις ιδιαίτερες συνθήκες μέσα στις οποίες έζησε η Γουώκερ, β) στον ασυμβίβαστο χαρακτήρα της, γ) στην προσκόλλησή της στην οικογένεια και τη διδασκαλία και σταδιοδρομία της ως ακαδημαϊκού, και δ) στο ίδιο το έργο της που σε πολλά του σημεία παρέκκλινε του επικρατούντος λογοτεχνικού ρεύματος, με αποτέλεσμα άλλοτε να αγνοηθεί και άλλοτε να πολεμηθεί. Ωστόσο, τα κείμενα της Γουώκερ, πεζογραφικά, ποιητικά και δοκιμιακά, ανατέμνουν, κατά τη γνώμη του, με τρόπο μοναδικό ζητήματα όπως η χειραφέτηση των μαύρων γυναικών και η επιβίωση με αξιοπρέπεια, καθώς και η αίσθηση της κοινότητας σε συνάρτηση με τη μητριαρχική παράδοση και τη δύναμη της προφορικής ιστορίας. Έτσι ή αλλιώς, όμως, συμπεραίνει ο μελετητής, η προσφορά της Γουώκερ είναι σημαντική, αν αναλογιστεί κανείς πως μέχρι και τη δεκαετία του ΄70, γνωστές συγγραφείς ήταν κυρίως γυναίκες λευκές, αρκετές από αυτές μέλη ενός φεμινιστικού κινήματος που δεν είχε αναπτύξει ακόμη ισχυρούς δεσμούς με άλλα κοινωνικά και πολιτικά κινήματα και δεν ενδιαφέρονταν για τα ιδιαίτερα προβλήματα των μαύρων γυναικών συναδέλφων τους. «Μέχρι τότε οι λευκές γυναίκες ήθελαν από τις μαύρες να παραμελήσουν τη φυλετική τους διαφορά για χάρη του φύλου τους, ενώ οι μαύροι άντρες να αφήσουν στην άκρη τα γυναικεία θέματα για χάρη των φυλετικών προβλημάτων» αναφέρει χαρακτηριστικά στο κεφάλαιο με τον τίτλο: «Τα καινούρια φεμινιστικά κινήματα».

Τα κείμενα της Γουώκερ, πεζογραφικά, ποιητικά και δοκιμιακά, ανατέμνουν, κατά τη γνώμη του, με τρόπο μοναδικό ζητήματα όπως η χειραφέτηση των μαύρων γυναικών και η επιβίωση με αξιοπρέπεια, καθώς και η αίσθηση της κοινότητας σε συνάρτηση με τη μητριαρχική παράδοση και τη δύναμη της προφορικής ιστορίας.

Ποιες όμως ήταν οι επιρροές της Γουώκερ και ποιο το έργο της; Γιατί χαρακτηρίστηκε ως το πιο διάσημο πρόσωπο που κανένας δεν ήξερε; Η Γουώκερ σπούδασε Σαίξπηρ, πήρε μαθήματα δημιουργικής γραφής, δημοσίευσε σε περιοδικά όπως το Poetry, ενώ σημαντική για την εξέλιξή της ως συγγραφέας στάθηκαν οι γνώσεις και η μελέτη της, τόσο της αφροαμερικάνικης όσο και της ευρωπαϊκή παράδοσης. Στα ποιήματά της συγκεκριμένα, αναφέρει ο Σχορετσανίτης, μπορεί να επηρεάστηκε από ποιητές όπως ο Τ.Σ. Έλιοτ (1888-1965) και ο Ουώλτ Ουίτμαν (1819-1892), κυρίως σε ό, τι αφορά τη μορφή (η Γουώκερ, για παράδειγμα, όπως και ο Ουίτμαν, προτιμά τον ελεύθερο στίχο και το πρώτο πρόσωπο), η ματιά της όμως ─προϊόν της μαύρης καταγωγής, της ιδιαίτερης ιδιοσυγκρασίας και των διασυνδέσεών της με τους συγγραφείς της «Αναγέννησης του Χάρλεμ» και τον Λαγκστάιν Χιούζ− ήταν και παρέμεινε διαφορετική. Εξαιτίας −ή χάρη− στην καθήλωσή της σε έναν Νότο αντιδραστικό που την απομάκρυνε από το κέντρο των λογοτεχνικών δρώμενων (μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα μετακόμισε στο Σικάγο για σπουδές) η Γουώκερ ανέπτυξε και έμεινε μέχρι το τέλος πιστή στις δικές της απόψεις σε θέματα λογοτεχνίας, εξουσίας, ταυτότητας, οικογένειας και αυθεντικότητας. Ο Ιωβηλαίος της, (Jubilee), μυθιστόρημα που εμπνεύστηκε από αφηγήσεις της γιαγιάς της και ολοκλήρωσε μετά από μακροχρόνιες έρευνες, είναι ένα λαϊκό ανάγνωσμα με αναφορές στη ζωή των σκλάβων του Νότου, προπολεμικά και την εποχή του Εμφυλίου και της Ανασυγκρότησης, και με πολλά στοιχεία από την αφροαμερικανική κουλτούρα των σπιρίτσουαλ, τη σημασία των οιωνών και τις μαγείες των μαύρων. Πρόκειται για το ένα και μόνο μυθιστόρημα που εξέδωσε, έργο που έγραφε για δεκαετίες και το οποίο την απασχολούσε ήδη από το 1934. Αλλά τα έργα της Γουώκερ δεν σταματούν στα προβλήματα του φύλου ή της φυλής της∙ θίγουν και πολλές άλλες μορφές κοινωνικής και πολιτικής ανισότητας.

Σε αυτή τη χώρα φτάσαμε σε ένα σημείο όπου ο πολιτισμός μας δεν είναι ούτε μαύρος ούτε άσπρος, αλλά μιγάς. […] Μου αρέσει να είμαι γυναίκα. Έχω μια υπερήφανη αφροαμερικανική κληρονομιά και έχω μάθει από τις δύσκολες απαιτήσεις της ζωής ότι η ελευθερία είναι μια φιλοσοφική κατάσταση του νου και της ύπαρξης. Στο μυαλό μου, είμαι εντελώς ελεύθερη. […] Κανείς δεν μπορεί να μου πει τι να γράψω, γιατί σε κανέναν δεν ανήκω κι ούτε μου τραβά κάποιος τα λουριά. Δεν γράφω για να κερδίσω χρήματα, ή το ψωμί μου. Η διδασκαλία είναι η αποστολή μου. Το γράψιμο είναι η ζωή μου, αλλά είναι μια ενασχόληση που κανένας δεν μπορεί να αγοράσει. (Αποσπάσματα από δηλώσεις της Γουώκερ)

Μετά από εκατό χρόνια κειμένων γραμμένων από λευκούς ιστορικούς του Νότου και διανοούμενους που υποστήριζαν ότι η δουλεία ήταν ένα ευεργετικό σύστημα, η Γουώκερ, συμπεραίνει ο Σχορετσανίτης, ανάτρεψε αυτό το σύστημα αποκαλύπτοντας τις σκόπιμες προκαταλήψεις του. Ο κορυφαίος Ιωβηλαίος (έργο που εστίαζε περισσότερο στη θρησκευτικότητα των μαύρων και ίσως γι’ αυτό συζητήθηκε και εκτιμήθηκε λιγότερο από εκείνα νεότερων εκείνης συγγραφέων όπως η Τόνι Μόρισον (1931-) και η Άλις Γουώκερ (1944-) έγινε ο πυρήνας του μαύρου φεμινιστικού κινήματος (Women’s Movement and Black Feminism) και υπόδειγμα για πολλούς μεταγενέστερους συγγραφείς.

* Η ΧΡΥΣΑ ΦΑΝΤΗ είναι συγγραφέας.

altΤο πιο διάσημο πρόσωπο που κανένας δεν ήξερε
Μάργκαρετ Γουώκερ (1915-1998)
Γεώργιος N. Σχορετσανίτης
Οδός Πανός 2017
 Σελ. 194, τιμή εκδότη €12,00

alt

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Ν. ΣΧΟΡΕΤΣΑΝΙΤΗ

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Συνομιλίες: Όψεις από τη ζωή και το έργο του φιλοσόφου» Άρτουρ Σοπεγχάουερ (κριτική)

«Συνομιλίες: Όψεις από τη ζωή και το έργο του φιλοσόφου» Άρτουρ Σοπεγχάουερ (κριτική)

Για το βιβλίο σχετικά με τον Άρτουρ Σοπεγχάουερ [Arthur Schopenhauer] «Συνομιλίες: Όψεις από τη ζωή και το έργο του φιλοσόφου» (μτφρ. Βάλια Κακοσίμου, Νάγια Παπασπύρου, εκδ. Printa).

Γράφει ο Γιώργος Βέης

Προβάλλεται εδώ δε...

«Ο θρίαμβος και η τραγωδία του Ρόμπερτ Οπενχάιμερ» των Κάι Μπερντ & Μάρτιν Τζ. Σέργουιν (κριτική)

«Ο θρίαμβος και η τραγωδία του Ρόμπερτ Οπενχάιμερ» των Κάι Μπερντ & Μάρτιν Τζ. Σέργουιν (κριτική)

Για το βραβευμένο με Πούλιτζερ βιβλίο των Κάι Μπερντ [Kai Bird] & Μάρτιν Τζ. Σέργουιν [Martin J. Sherwin] «Ο θρίαμβος και η τραγωδία του Ρόμπερτ Οπενχάιμερ» (μτφρ. Μαριλένα Κορωναίου, εκδ. Τραυλός).

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Είναι η στιγμ...

«Ανησυχία» της Λιν Ούλμαν (κριτική) – Πώς ήταν να είσαι κόρη του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν

«Ανησυχία» της Λιν Ούλμαν (κριτική) – Πώς ήταν να είσαι κόρη του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν

Για το αυτοβιογραφικό βιβλίο της Λιν Ούλμαν [Linn Ullmann] «Ανησυχία» (μτφρ. Χίλντα Παπαδημητρίου, εκδ. Μεταίχμιο). Στην κεντρική εικόνα, ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν με την κόρη του Λιν Ούλμαν στα γυρίσματα της ταινίας «Autumn Sonata» (1978). 

Γράφει ο Κ.Β. Κατσουλάρης ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τίλντα Σουίντον, Θεόδωρος Τερζόπουλος, Πάτι Σμιθ & Λένα Πλάτωνος, μεταξύ πολλών άλλων, στο φετινό πρόγραμμα της Στέγης

Τίλντα Σουίντον, Θεόδωρος Τερζόπουλος, Πάτι Σμιθ & Λένα Πλάτωνος, μεταξύ πολλών άλλων, στο φετινό πρόγραμμα της Στέγης

Τίλντα Σουίντον, Θεόδωρος Τερζόπουλος, Πάτι Σμιθ & Λένα Πλάτωνος, μεταξύ πολλών άλλων, κοσμούν το φετινό, πλουσιότατο και άκρως ερεθιστικό, πρόγραμμα της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. «Και τώρα, τι κάνουμε; Δεν περιμένουμε. Ούτε συνεχίζουμε αμέριμνοι. Μιλάμε και φωνάζουμε για τις πληγές, που πρέπει να τις νιώ...

«Χορός στα ποτήρια» της Γεωργίας Τάτση (κριτική) – Δύο καλογραμμένες νουβέλες με ιστορικές και πολιτικές ρίζες

«Χορός στα ποτήρια» της Γεωργίας Τάτση (κριτική) – Δύο καλογραμμένες νουβέλες με ιστορικές και πολιτικές ρίζες

Για την επανακυκλοφορία του βιβλίου της Γεωργίας Τάτση «Χορός στα ποτήρια» (εκδ. Βακχικόν, δύο νουβέλες). Κεντρική εικόνα: Φωτογραφία από την ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Θίασος» (1974-’75) 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Iεροτελεστικός από τη...

Διαβάζοντας με τον Γιώργο Τζαβάρα

Διαβάζοντας με τον Γιώργο Τζαβάρα

Πρόσωπα από το χώρο των τεχνών, των ιδεών και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν τον δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση. Σήμερα, ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Γιώργος Τζαβάρας.

Eπιμέλεια: Book Press

Ποιο βι...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα» του Βαγγέλη Μαργιωρή (προδημοσίευση)

«Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα» του Βαγγέλη Μαργιωρή (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αστυνομικό μυθιστόρημα του Βαγγέλη Μαργιωρή «Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα», το οποίο κυκλοφορεί στις 25 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μίνωας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Ήρωες, μίξερ, μανταλάκια, σερβιέτες…» Μέσα στο ...

«Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» της Τζορντάνα Λεβίν (προδημοσίευση)

«Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» της Τζορντάνα Λεβίν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Τζορντάνα Λεβίν [Jordanna Levin] «Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» (μτφρ. Νοέλα Ελιασά), που θα κυκλοφορήσει στις 25 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μίνωας. 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Ηλίας Πετρόπουλος: Σκληρός από τρυφερότητα» του Τζον Τέιλορ (προδημοσίευση)

«Ηλίας Πετρόπουλος: Σκληρός από τρυφερότητα» του Τζον Τέιλορ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση του προλόγου του μεταφραστή Γιώργου Ι. Αλλαμανή, στο βιβλίο του Τζον Τέιλορ [John Taylor] «Σκληρός από τρυφερότητα – Ο Έλληνας ποιητής και λαογράφος του άστεως Ηλίας Πετρόπουλος», το οποίο κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Δίχτυ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεσογειακό νουάρ, δικαστικό θρίλερ, whodunnit κι ένα ασήμαντο περιστατικό: 4 δυνατά ευρωπαϊκά αστυνομικά μυθιστορήματα

Μεσογειακό νουάρ, δικαστικό θρίλερ, whodunnit κι ένα ασήμαντο περιστατικό: 4 δυνατά ευρωπαϊκά αστυνομικά μυθιστορήματα

Τέσσερα πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα ανανεώνουν τις γνωστές υποκατηγορίες της αστυνομικής λογοτεχνίας. «Η σκοτεινή μούσα» του Άρμιν Έρι, «Ο κώδικας του θησαυρού» της Τζάνις Χάλετ, «Θάνατος ενός ταξιδιώτη» του Ντιντιέ Φασέν και «Η στρατηγική του πεκινουά» του Αλέξις Ραβέλο.

Γράφει η Χίλ...

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Επιλογές από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών, θεάτρου, δοκιμίων, μελετών και γκράφικ νόβελ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Επιλέξαμε και φέτος όχι την εξαντλητική παρουσίαση των νέων εκδόσεων αλλά την στ...

22 σημαντικοί συγγραφείς που έγραψαν μόνο ένα μυθιστόρημα

22 σημαντικοί συγγραφείς που έγραψαν μόνο ένα μυθιστόρημα

Τι κοινό θα μπορούσε να έχει η Έμιλι Μπροντέ [Emily Brontë] με τον Χουάν Ρούλφο [Juan Rulfo] και τον εικονιζόμενο Άρη Αλεξάνδρου; Και οι τρεις τους, όπως και πολλοί ακόμα σημαντικοί συγγραφείς, έγραψαν και εξέδωσαν ένα μόνο μυθιστόρημα στη διάρκεια της ζωής τους, που ωστόσο αρκούσε για να τους καθιερώσει στο λογοτεχ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

22 Σεπτεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Επιλογές από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών, θεάτρου, δοκιμίων, μελετών και γκράφικ νόβελ. Επιμέλεια: Κώστας Αγορα

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ