alt

Για το αυτοβιογραφικό βιβλίο του Moby Porcelain (μτφρ. Αφροδίτη Γεωργαλιού, εκδ. Ροπή).

Του Δημήτρη Αναστασόπουλου

Οι περισσότερες βιογραφίες των πρωταγωνιστών της σύγχρονης μουσικής σκηνής είναι λίγο πολύ όμοιες. Ένα παλίμψηστο από διηγήσεις για διονυσιακά όργια και μπόλικα ναρκωτικά, τσαμπουκάδες σε συναυλίες και κάποιες βαρετές και σίγουρα ανούσιες ιστορίες από το στούντιο. Ο Μόμπι δεν ήταν ποτέ σύμφωνος με το κλισέ αυτοκαταστροφικό λάιφσταιλ που συνοδεύει τους μουσικούς.

Ήταν ένας ευσεβής Χριστιανός, χορτοφάγος και υγιεινιστής, που έπινε αναψυκτικά και γάλα σόγιας παίζοντας ελεκτρόνικα μπροστά σε ένα μαστουρωμένο κοινό. Επομένως, μπορεί να μην έζησε τις ακρότητες των φημισμένων dj's τα χρόνια του '80 αλλά ήταν αρκετά νηφάλιος για να περιγράψει την χρυσή εποχή του ρέιβ με τα ολονύχτια πάρτι σε μια Νέα Υόρκη που δεν την είχε αγγίξει η μηδενική ανοχή του δημάρχου Τζουλιάνι. Και ταυτόχρονα να διηγηθεί την ιστορία της γενιάς που κάηκε στην χημική φωτιά των παράνομων πάρτυ σε εγκατελειμένα εργοστάσια και χωράφια. 

Ο Μόμπι γράφει μουσική σε ένα αρμόνιο που βρήκε στα σκουπίδια, ζει υγειινά και προσεύχεται μετά στο σεξ. Είναι ένας Αναγεννημένος Χριστιανός που έχει ήδη προλάβει να ζήσει μία άγρια εφηβεία γεμάτη μπύρα, μαριχουάνα και ταξίδια με το τρένο στο Μανχάταν για πανκ συναυλίες. 

Το 1999 ο Μόμπι έγινε ένας σταρ με το Play όπου έδωσε νέα ηλεκτρονική πνοή σε μια συλλογή παλιών μπλουζ, ανακατεύοντας τους ρυθμούς της ελεκτρόνικα με τις μελωδίες που γεννήθηκαν στα βαμβακοχώραφα του Δέλτα του Μισισιπί. Τότε χτύπησε επιτέλους με το καμάκι του τον Μόμπι Ντικ μέτα από ένα φρενήρες κυνηγητό της επιτυχίας. Ήταν το τέλος ενός κυνηγιού που είχε ξεκινήσει μία δεκαετία πριν σε εννέα τετραγωνικά μέτρα. Τόσο ήταν το άντρο του Μόμπι σε ένα εγκατελλειμένο συγκρότημα κτιρίων στο Στράτφορντ του Κονέκτικατ. Ο Μόμπι γράφει μουσική σε ένα αρμόνιο που βρήκε στα σκουπίδια, ζει υγειινά και προσεύχεται μετά το σεξ. Είναι ένας Αναγεννημένος Χριστιανός που έχει ήδη προλάβει να ζήσει μια άγρια εφηβεία γεμάτη μπύρα, μαριχουάνα και ταξίδια με το τρένο στο Μανχάταν για πανκ συναυλίες. 

Νέα εποχή νέα ήθη

Όμως οι καιροί έχουν αλλάξει. Τα κλαμπ του Μανχάταν δεν σείονται από τον πανκ μηδενισμό αλλά από την ρέιβ ευφορία και ο Μόμπι καταφέρνει να γίνει ο τελετάρχης, ο dj στις ρέιβ γιορτές. Η Νέα Υόρκη είναι η Εδέμ και η Κόλασή του, ο Μόμπι παίζει ασταμάτητα μουσική όπου τον καλέσουν, ακόμα και για ελάχιστα δολάρια, παίζει σε αίθρια εμπορικών κέντρων και κλαμπ ανταλλαγής συντρόφων, ζητώντας απεγνωσμένα μια δισκογραφική εταιρεία που θα πιστέψει σε αυτόν. Παράλληλα, προσπαθεί να επιβιώσει σε μία Νέα Υόρκη που αποτελεί εύκολο στόχο για τις νεανικές συμμορίες και τους εμπόρους του κρακ.

Οι πρόγονοι του έφερναν πίσω κουφάρια φαλαινών. Αυτός σέρνει την παράδοση των μπλουζ στους μπουχτισμένους από τους βιομηχανικούς ρυθμούς ρέιβερς.

Το Μανχάταν είναι ένα ναρκοπέδιο για τον μικρόσωμο λευκό που σέρνει τους δίσκους του στις έρημους λεωφόρους τα ξημερώματα. Είναι όμως και η μητρόπολη των ρέιβ όπου οι dj παίζουν όλη νύχτα στα έρημα κτίρια στις όχθες του ποταμού Χαντσον. Όπως οι Πουριτανοί πρόγονοι του, ο Μόμπι δουλέυει και προσεύχεται, παίζει στα κλαμπ, γράφει τη μουσική του, προσηλωμένος στο σκοπό του. Ενώ δίνει και τις πρώτες συναυλίες ημίγυμνος σαν τον Ίγκι Ποπ αλλά με ένα σταυρό, πρόχειρα ζωγραφισμένο, στο στήθος.

Όταν το Go γίνεται επιτυχία στη Βρετανία, ο Μόμπι κάνει το αεροπλάνο της πτήσης Λονδίνο-Νέα Υόρκη σπίτι του. Στην Βρετανία παίζει σε τρία παρτυ στη σειρά μέσα σε μία νύχτα. Ενώ η ρειβ σκηνή έχει εγκαταλείψει το έκστασι για την κεταμίνη ή τη πρέζα, ο Μόμπι αφηνει τους χαρούμενους εκστατικούς ύμνους της ελεκτρόνικα και ηχογραφεί το Animal Rights με σκληροπυρηνική πανκ ροκ. Ο απόγονος των φαλαινοθήρων της Νέας Αγγλίας απλώς ετοιμάζεται να ρίξει το καμάκι. Η ρέιβ σκηνή έχει εγκαταλέιψει τον διονυσιακό χορό κι ακολουθεί πιο σκοτεινά μονοπάτια. Το πανκ ήταν από την φύση του αδιέξοδο. Και ο Μόμπι στρέφεται στη μαύρη μουσική αλλά αυτήν την φορά στις ρίζες της, τα μπλουζ. Το Play είναι το λάφυρο του. Οι πρόγονοί του έφερναν πίσω κουφάρια φαλαινών. Αυτός σέρνει την παράδοση των μπλουζ στους μπουχτισμένους από τους βιομηχανικούς ρυθμούς ρέιβερς. Η λευκή φάλαινα, πολυεθνικές, μάνατζερ, δημοσιοσχετίστες έχουν ηττηθεί. 

* Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ είναι δημοσιογράφος.


Απόσπασμα απο το βιβλίο

Όταν συγκέντρωνα τους ρέιβ δίσκους μου στο σπίτι, ένιωθα σαν πωρωμένος ρέιβ Ευαγγελιστής, Θα επέστρεφα στο N.A.S.A., εγκαινίαζα μόνος μου μία νέα, αισιόδοξη τέκνο εποχή. Τώρα στεκόμουν στο θάλαμο του dj, κοίταζα τους ρέιβερς που κείτονταν απαθείς από την κεταμίνη και αισθανόμουν παραπλανημένος και ηλίθιος. Ήμουν τόσο μα τόσο κουρασμένος. (...) Έπαιξα το Go αλλά εισέπραξα ελάχιστη χλιαρή επιδοκιμασία. Ήταν χαμένοι στην κεταμίνη, τον ζοφερό φωτισμό και μια θάλασσα πυκνής ομίχλης. Ήθελα να παίξω έναν αποκλειστικά εύθυμο δίσκο, να δω αν θα κατάφερνα να διαπεράσω το κέλυφος της απάθειας. Μίξαρα το Playing with Knives των Bizzare inc. με το Go. Τίποτα. Καμία ευφορία, κανένας ενθουσιασμός, ούτε καν αναγνώριση. Μόνο ναρκωμένη απάθεια για έναν ξεπερασμένο dj  που παίζει έναν ξεπερασμένο ρέιβ δίσκο.


altPorcelain
Μια αυτοβιογραφία
Moby
Μτφρ. Αφροδίτη Γεωργαλιού
Ροπή 2016
Σελ. 432, τιμή εκδότη €19,50

alt

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Μαρίκα Κοτοπούλη» του Μήτσου Μυράτ (βιογραφία) – Η βεντέτα της αθηναϊκής Μπελ Επόκ ξαναζεί σε μια προσεγμένη έκδοση

«Μαρίκα Κοτοπούλη» του Μήτσου Μυράτ (βιογραφία) – Η βεντέτα της αθηναϊκής Μπελ Επόκ ξαναζεί σε μια προσεγμένη έκδοση

Για τη βιογραφία του Μήτσου Μυράτ «Μαρίκα Κοτοπούλη» (εκδ. Όταν). Εικόνα: Η Κοτοπούλη με τον Ίωνα Δραγούμη στην Κωνσταντινούπολη το 1908.

Γράφει ο Βάλτερ Πούχνερ

Στο μαλακό υπογάστριο της έρευνας του ελληνικού θεάτρου του 2...

«Έρωτας και εξορία» του Ισαάκ Μπασέβις Σίνγκερ (κριτική) – Πορτραίτο του συγγραφέα σε νεαρή ηλικία

«Έρωτας και εξορία» του Ισαάκ Μπασέβις Σίνγκερ (κριτική) – Πορτραίτο του συγγραφέα σε νεαρή ηλικία

Για την αυτοβιογραφική τριλογία του Ισαάκ Μπασέβις Σίνγκερ (Isaac Bashevis Singer) «Έρωτας και εξορία» (μτφρ. Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, εκδ. Δώμα). Εικόνα: Από το εξώφυλλο αγγλικής έκδοσης του «A day of pleasure» του Σίνγκερ. 

Γράφει ο Μιχάλης Μοδινός

...
«Το χρυσό κλουβί» του Βαγγέλη Δημητριάδη (κριτική) – Εξερευνώντας την Ιστορία της Σάμου μέσα από προσωπικά βιώματα

«Το χρυσό κλουβί» του Βαγγέλη Δημητριάδη (κριτική) – Εξερευνώντας την Ιστορία της Σάμου μέσα από προσωπικά βιώματα

Για το αυτοβιογραφικό βιβλίο του Βαγγέλη Δημητριάδη «Το χρυσό κλουβί» (εκδ. Απόπλους). Εικόνα: Ο ναός της θεάς Ήρας στη Σάμο.

Γράφει η Χρύσα...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Διεθνές Βραβείο Médicis στην Καταλανή Εύα Μπαλταζάρ

Διεθνές Βραβείο Médicis στην Καταλανή Εύα Μπαλταζάρ

Εγκαινιάζοντας τη σεζόν των γαλλικών λογοτεχνικών βραβείων, η κριτική επιτροπή του βραβείου Médicis ανακοίνωσε τους βραβευθέντες στις τρεις κατηγορίες: πεζογραφίας, μεταφρασμένης πεζογραφίας και δοκιμίου, καθώς και το μεγάλο βραβείο. 

Επιμέλεια: Book Press

...
«Το φευγιό»: Εκδήλωση για το μυθιστόρημα της Μαρίας Θεοδοσάκη στη Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος

«Το φευγιό»: Εκδήλωση για το μυθιστόρημα της Μαρίας Θεοδοσάκη στη Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος

Εκδήλωση για το μυθιστόρημα της Μαρίας Θεοδοσάκη «Το φευγιό» (εκδ. Αρμός) στη Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος στη Σητεία.

Επιμέλεια: Book Press

Την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2026, στις 20:30, οι εκδόσεις Αρμός διοργανώνουν εκδήλωση γ...

Η Λατινική Αμερική, το ποδόσφαιρο, οι γυναίκες: Μεγάλη εκδήλωση για το έργο του Εδουάρδο Γκαλεάνο στον Πολυχώρο Μεταίχμιο

Η Λατινική Αμερική, το ποδόσφαιρο, οι γυναίκες: Μεγάλη εκδήλωση για το έργο του Εδουάρδο Γκαλεάνο στον Πολυχώρο Μεταίχμιο

Την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2026, στις 7 μ.μ., οι εκδόσεις Μεταίχμιο και η διαδικτυακή πύλη για το βιβλίο Book Press διοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στον σπουδαίο συγγραφέα Εδουάρδο Γκαλεάνο στον Πολυχώρο Μεταίχμιο. © Mariela De Marchi Moyano / Flickr

Επιμέλεια: Book Press ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Πατρότητα» του Μιχάλη Σπέγγου (προδημοσίευση)

«Πατρότητα» του Μιχάλη Σπέγγου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Μιχάλη Σπέγγου «Πατρότητα», το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Επίμετρο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Είμαι ο Αχιλλέας Χάριγκτον. Γεννήθηκα και ζω στην Κέρκυρα, αλλά έζησα ένα ...

«Η Ευρώπη γεννήθηκε τον Μεσαίωνα;» του Ζακ Λε Γκοφ (προδημοσίευση)

«Η Ευρώπη γεννήθηκε τον Μεσαίωνα;» του Ζακ Λε Γκοφ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Ζακ Λε Γκοφ [Jacques Le Goff] «Η Ευρώπη γεννήθηκε τον Μεσαίωνα;» (μτφρ. Ελευθερία Ζέη), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 4 Νοεμβρίου, από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Πόλη και δημοκρατία;

...
«αλλά|ΖΩ» του Κωνσταντίνου Χαραντινιώτη (προδημοσίευση)

«αλλά|ΖΩ» του Κωνσταντίνου Χαραντινιώτη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Χαραντινιώτη «αλλά|ΖΩ – από την λέξη στην πράξη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 29 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Key Books.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Πόσες φορές έχεις πει στον εαυτό σου ότι θέλε...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; Βιβλία φεμινιστικής και κουίρ θεωρίας

Τι διαβάζουμε τώρα; Βιβλία φεμινιστικής και κουίρ θεωρίας

Σημαντικά βιβλία που διευρύνουν τη συζήτηση για τον φεμινισμό, τη σχέση της γλώσσας με το φύλο και τη σεξουαλικότητα αλλά και το πόσο [δεν θα έπρεπε να] μας αλλάζει το γήρας.

Επιλογή-παρουσίαση: Φανή Χατζή

...

Από τον μπαμπούλα στον Μεσημερά, από τον Δράκουλα στους βουρκόλακες: Πέντε καλά βιβλία ελληνικού λαογραφικού τρόμου

Από τον μπαμπούλα στον Μεσημερά, από τον Δράκουλα στους βουρκόλακες: Πέντε καλά βιβλία ελληνικού λαογραφικού τρόμου

Φαντάσματα, μπαμπούλες και βρικόλακες της ελληνικής επαρχίας: Πέντε καλά λογοτεχνικά βιβλία λαογραφικού τρόμου που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Εικόνα: Από τη συλλογή «Η χτυπημένη και άλλες ιστορίες με φαντάσματα» (εκδ. Ροές), παραλλαγή της κεντρικής εικόνας.

Επιλογή-παρουσίαση: ...

Η διαρκής γοητεία του Έντγκαρ Άλαν Πόε: Γιατί τον διαβάζουμε σήμερα, ποιους συγγραφείς επηρέασε – 3 πρόσφατες εκδόσεις

Η διαρκής γοητεία του Έντγκαρ Άλαν Πόε: Γιατί τον διαβάζουμε σήμερα, ποιους συγγραφείς επηρέασε – 3 πρόσφατες εκδόσεις

Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 7 Οκτωβρίου 1849, πέθανε στη Βαλτιμόρη ο Έντγκαρ Άλαν Πόε (Edgar Allan Poe). Γιατί, περισσότερα από εκατόν εβδομήντα χρόνια μετά, συνεχίζουμε να διαβάζουμε το έργο του και τρία καλά βιβλία του που κυκλοφόρησαν πρόσφατα.

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωρ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΦΑΚΕΛΟΙ