grandir 390x260

Μητέρα και κόρη σε σχέση αγάπης και κατανόησης, στο βιβλίο Μεγαλώνοντας της Sophie Fontanel.

Της Βασιλικής Λαλαγιάννη

Με ευαισθησία, συγκίνηση, σεβασμό αλλά και με λεπτό χιούμορ η Sophie Fontanel αφιερώνει το βιβλίο της Μεγαλώνοντας στην μητέρα της. Διαχειρίζεται ένα πανανθρώπινο θέμα που θα κλιθεί ο καθένας να αντιμετωπίσει: τη σχέση ανάμεσα στα παιδιά και στους γονείς σε μία περίοδο όπου τα παιδιά βιώνουν την προσωπική και επαγγελματική ολοκλήρωση, ενώ οι γονείς μετατρέπονται σε πρόσωπα που χρειάζονται προσοχή και στήριξη. Η συγγραφέας εξέπληξε το γαλλικό κοινό με την εξιστόρηση των στιγμών που πέρασε μαζί με την γηραιά μητέρα της, των συναισθημάτων που διέτρεχαν αυτήν τη σχέση, τους δεσμούς που αναπτύχθηκαν ανάμεσά τους.

Με δημοσιογραφική θητεία σε εφημερίδες όπως οι Libération, Le Monde, Le Matin de Paris, η Φοντανέλ σήμερα εργάζεται ως αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Elle. Έχει ήδη δημοσιεύσει μυθιστορήματα, με πρώτο το Sacré Paul (1995) και στη συνέχεια πολλά άλλα: LAmour dans la vie des gens (2003), Sublime amour (2005), Otages chez les foireux (2009), L’ envie (2011), για να αναφέρουμε μόνο ορισμένα από αυτά. 

grandir2Το Grandir δημοσιεύτηκε το 2010 από τον εκδοτικό οίκο Robert Laffont. H Ιφιγένεια Μποτουροπούλου απόδωσε το γαλλικό κείμενο με ευαισθησία και αρτιότητα. Με τη μορφή σύντομων κεφαλαίων-σκηνών που δομούν την αφήγηση, και μέσα από μία γραφή λιτή αλλά γεμάτη εικόνες, η Φοντανέλ σκιαγραφεί ένα συγκινητικό πορτραίτο της ηλικιωμένης μητέρας της, χωρίς μελοδραματισμούς και υπερβολές αλλά υφαίνοντας σιγά-σιγά τα νήματα της ζωής τους με συχνά φλας-μπακ, με αναμνήσεις που διατρέχουν το κείμενο, με συναισθήματα που εμφανίζονται ξαφνικά μετά από χρόνια νάρκη, με διαλόγους που προκαλούν έκπληξη και βάζουν σε τάξη, συχνά διαφορετική και ανατρεπτική, τις ιεραρχήσεις, τις απαιτήσεις και τις ανάγκες της ζωής.

H Φοντανέλ σκιαγραφεί ένα συγκινητικό πορτραίτο της ηλικιωμένης μητέρας της, χωρίς μελοδραματισμούς και υπερβολές.

Το πρώτο πέσιμο, η αναπηρική πολυθρόνα, η παραμονή σε κλινική αποκατάστασης, η ανορεξία, η ψυχολογική κατάρρευση, η απώλεια μνήμης αλλά και η καταπληκτική διαύγεια κάποιες στιγμές, αγγίζουν βαθιά την κόρη. Καταγράφει στο βιβλίο της τις δυσκολίες που συνάντησε αλλά και τις στιγμές ευτυχίας που γνώρισε όλον αυτόν τον καιρό. Μέσα από σκηνές της καθημερινότητας ανάμεσα στα αδιάκοπα δρομολόγια από το σπίτι της μητέρας της ή το κέντρο αποκατάστασης και την απαιτητική δουλειά της στο περιοδικό, ξετυλίγεται και μια άλλη πτυχή της ζωής αυτής της μητέρας: οι Αρμένιοι γονείς της εγκαταλείπουν την εχθρική Τουρκία, η ίδια γεννιέται στην Κέρκυρα την εποχή του πολέμου, πρώτη σκάλα πριν βρεθεί στη Γαλλία, όπου ερωτεύεται και παντρεύεται, αποκτά δύο παιδιά που μεγαλώνει με αγάπη. «Ναι, είχε κάνει τα παιδικά μου χρόνια αληθινή παιδική ηλικία. Μπορώ λοιπόν τώρα να της το ανταποδώσω», γράφει η συγγραφέας (σελ. 37), η οποία στην πρώτη κιόλας σελίδα του μυθιστορήματος συλλογίζεται πάνω στα γηρατειά, στη μοναξιά που τα συνοδεύουν, στην περιθωριοποίηση και την απομάκρυνση, καταγράφοντας και τους προσωπικούς της φόβους, που μέχρι τώρα δεν είχε καν αναλογισθεί ότι υπάρχουν μέσα της: «Σκέφτομαι αδιάκοπα πως μια μέρα κι εγώ θα γεράσω, θα περάσω κι εγώ το όριο πέρα από το οποίο θα πρέπει να αφεθώ στην καλή προαίρεση του άλλου [...]. Ποιος θα με στηρίξει όταν με τη σειρά μου γίνω ευάλωτη;» (σελ. 9).

sophie-fontanel
    Η Σοφί Φοντανέλ
 

Μοιρασμένη ανάμεσα στα αισθήματα προσφοράς και στην αδυναμία να αντιστρέψει τις καταστάσεις, η Σοφί στέκεται δίπλα στη μητέρα της καθημερινά, θέλοντας να ανταποδώσει το δώρο που της έκανε αυτή η μητέρα για πολλά χρόνια απαλλάσσοντάς την «από το βάρος της καθημερινότητας». Η μητέρα της εξαρτάται απόλυτα από αυτήν. Μερικές φορές ενώ είναι δίπλα της, είναι απούσα, άλλες φορές οι παρατηρήσεις και τα λόγια της είναι ακριβή και συχνά δείχνει να μην έχει χάσει την αίσθηση του χιούμορ που πάντα την χαρακτήριζε. «Τώρα που ξεχνάει τόσα πράγματα, μπορεί να απολαμβάνει τις χαρές του απρόοπτου. Λέω ότι θα έρθω, κι έρχομαι, αλλά εκείνη είχε ξεχάσει ότι θα ερχόμουν και παρά λίγο να με χειροκροτήσει. Κάθε επίσκεψη είναι κεραυνοβόλα ευχαρίστηση. Κάθε πρόσωπο μια νέα συνάντηση» (σελ. 36). Και όταν η μητέρα, κλινήρης πλέον, δεν μπορεί να βγει έξω, τα λουλούδια που λάτρευε έρχονται μέσα στο σπίτι, και φέρνουν την εικόνα του παράδεισου, ενός πολύχρωμου και ευωδιαστού ιδεατού τόπου, με τον οποίο κλείνει και το κείμενο. «Δεν έχει πια δέντρα για να θαυμάζει, εκτός από τα κλαδιά κερασιάς, που λατρεύει άλλωστε και τα οποία τοποθετώ στο βάζο απέναντι από το κρεβάτι της. Αυτοί που μπορούν να βγαίνουν έξω από το σπίτι τους δεν αντιλαμβάνονται τη σημασία των μπουμπουκιών [...] H επιμονή με την οποία δίνει οδηγίες να τους αλλάξουν το νερό, να κόβουν τους μίσχους. Κίτρινα λουλούδια, υπάρχει βεβαίως λόγος: της χρησιμεύουν σαν ήλιος» (σελ.149-150).

Ο τίτλος Μεγαλώνοντας (Grandir) αποδίδει με ειλικρίνεια το πραγματικό περιεχόμενο του βιβλίου που ήθελε να δώσει η συγγραφέας: μια συνάντηση διαφορετική ανάμεσα στη μητέρα και την κόρη, όπου η πρώτη απολαμβάνει την αγάπη που απλόχερα έδωσε, ενώ η δεύτερη μεγαλώνει, ολοκληρώνεται, ωριμάζει. Και στο τέλος η συγγραφέας καταλήγει, μετά από τόσες δυνατές εμπειρίες και αληθινές συναντήσεις με τη μητέρα της, σε ένα άλλο ερώτημα, στην τελευταία παράγραφο του βιβλίου: «Από πού μου έρχεται όλη αυτή η αγάπη;»

* Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΛΑΛΑΓΙΑΝΝΗ είναι καθηγήτρια Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

exof-megalonontasΜεγαλώνοντας
Sophie Fontanel
Μτφρ. Ιφιγένεια Μποτουροπούλου
Εκδόσεις Στερέωμα 2014
Σελ.150, τιμή € 12,00

politeia-link  

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Στο αγαπημένο Ναυσικάκι μου...»

«Στο αγαπημένο Ναυσικάκι μου...»

Σχέσεις μάνας και κόρης, στο αυτοβιογραφικό βιβλίο της Αννίτας Π. Πανάρετου Ψυχής Εγκώμιον (εκδ. Εστία).

Του Γιώργου Βέη

...

Η αδελφή μου / Πατρική κληρονομιά

Η αδελφή μου / Πατρική κληρονομιά

Του Παναγιώτη Γούτα 

Δύο βιβλία για τις παθήσεις του σώματος

Δύο βιβλία που προκάλεσαν αίσθηση μέσα στο 2012 (το ένα ανατύπωση), αφορούν παθήσε...

Πουλάμε τη ζωή χρεώνουμε το θάνατο

Πουλάμε τη ζωή χρεώνουμε το θάνατο

Του Γιώργου Χ. Θεοχάρη

Αγαθόν το εξομολογείσθαι τω Κυρίω και ψάλλειν τω ονόματί σου, Ύψιστε· του αν...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Ήλιος με ξιφολόγχες» του Γιώργου Σκαμπαρδώνη (κριτική) – Μεσοπόλεμος εντός, εκτός και επί ταυτά

«Ήλιος με ξιφολόγχες» του Γιώργου Σκαμπαρδώνη (κριτική) – Μεσοπόλεμος εντός, εκτός και επί ταυτά

Για το μυθιστόρημα του Γιώργου Σκαμπαρδώνη «Ήλιος με ξιφολόγχες» (εκδ. Πατάκη).

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Το τελευταίο μυθιστόρημα του Γιώργου Σκαμπαρδώνη ξεκινάει άκρως δελεαστικά. Εν έτει 1931 μια τυχαία φωτιά σε χαμοκέλα της Θεσσαλο...

«Στο σπίτι των ονείρων» της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο (κριτική) – Γιατί μια κουίρ γυναίκα παραμένει σε μια κακοποιητική σχέση;

«Στο σπίτι των ονείρων» της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο (κριτική) – Γιατί μια κουίρ γυναίκα παραμένει σε μια κακοποιητική σχέση;

Για το βιβλίο της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο «Στο σπίτι των ονείρων»  (μτφρ. Άγγελος Αγγελίδης, Μαρία Αγγελίδου, εκδ. Αντίποδες). Κεντρική εικόνα, πλάνο από την ταινία Ταρ, του Τοντ Φιλντ, όπου μεταξύ άλλων παρουσιάζεται μια κακοποιητική σχέση ανάμεσα σε δύο γυναίκες.

Γράφει η ...

Άνα Μαρία Σούα: «Η ζωή είναι τρελή, παράλογη, κωμική και τραγική – το ίδιο και οι ιστορίες μου!»

Άνα Μαρία Σούα: «Η ζωή είναι τρελή, παράλογη, κωμική και τραγική – το ίδιο και οι ιστορίες μου!»

Συνέντευξη με την Αργεντινή συγγραφέα Άνα Μαρία Σούα [Ana María Shua], με αφορμή την ανθολογία διηγημάτων της «Σκυλίσια ζωή και άλλες ακροβασίες» (μτφρ. Άννα Βερροιοπούλου, εκδ. Βακχικόν). Η συγγραφέας θα βρεθεί στην Αθήνα τις επόμενες μέρες, καλεσμένη του 15ου Φεστιβάλ ΛΕΑ.

Συνέ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Τα ρόδα δεν πεθαίνουν ποτέ» του Γκούναρ Στόλεσεν (προδημοσίευση)

«Τα ρόδα δεν πεθαίνουν ποτέ» του Γκούναρ Στόλεσεν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Γκούναρ Στόλεσεν [Gunnar Staalesen] «Τα ρόδα δεν πεθαίνουν ποτέ» (μτφρ. Βαγγέλης Γιαννίσης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 7 Ιουνίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Υπάρχουν κάποιε...

«Έρωτες, έρωτες, έρωτες» του Βαγγέλη Ραπτόπουλου (προδημοσίευση)

«Έρωτες, έρωτες, έρωτες» του Βαγγέλη Ραπτόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Βαγγέλη Ραπτόπουλου «Έρωτες, έρωτες, έρωτες» – δώδεκα ιστορίες με πρωταγωνιστές που επιμένουν να παλεύουν για την ικανοποίηση της ερωτικής τους επιθυμίας. Δώδεκα παραλλαγές πάνω στο ίδιο θέμα, με την τελευταία και μεγαλύτερη να αγκαλιάζει όλες τις προηγούμενες. Κυκλο...

«Αρκτικό καλοκαίρι» του Ντέιμον Γκάλγκατ (προδημοσίευση)

«Αρκτικό καλοκαίρι» του Ντέιμον Γκάλγκατ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ντέιμον Γκάλγκατ [Damon Galgut] «Αρκτικό καλοκαίρι» (μτφρ. Κλαίρη Παπαμιχαήλ), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 24 Μαΐου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Οι δύο άντρες κάθονταν στις πο...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δύο αξιοπρόσεκτα ελληνικά αστυνομικά

Δύο αξιοπρόσεκτα ελληνικά αστυνομικά

Δύο ελληνικά αστυνομικά μυθιστορήματα που ξεχωρίζουν: «Το τελευταίο κορίτσι» (εκδ. Τόπος), του Γιάννη Ξανθόπουλου και «Το σπάσιμο» (εκδ. Μεταίχμιο), του Τάσου Παπαναστασίου.

Γράφει η Χίλντα Παπαδημητρίου

...

Πατριαρχία, φεμινισμός και κουίρ λογοτεχνία – Μιχαλοπούλου, Αλεξάνδρα Κ* και Καλοβυρνάς δίνουν απαντήσεις

Πατριαρχία, φεμινισμός και κουίρ λογοτεχνία – Μιχαλοπούλου, Αλεξάνδρα Κ* και Καλοβυρνάς δίνουν απαντήσεις

Λογοτεχνία, έμφυλες ταυτότητες, πατριαρχία, φεμινιστικό κίνημα, γυναικεία γραφή. Αμάντα Μιχαλοπούλου, Αλεξάνδρα Κ*, Λύο Καλοβυρνάς φωτίζουν όψεις ενός ζητήματος που μας αφορά περισσότερο απ΄ όσο ίσως πιστεύουμε, ενώ ακολουθεί επιλογή βιβλίων ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας από τις πρόσφατες ...

Τα 25 καλύτερα λογοτεχνικά έργα γραμμένα από γυναίκες συγγραφείς – από τη Μέρι Σέλεϊ στην Έλενα Φερράντε

Τα 25 καλύτερα λογοτεχνικά έργα γραμμένα από γυναίκες συγγραφείς – από τη Μέρι Σέλεϊ στην Έλενα Φερράντε

Σε δημοσίευσή της στον Independent, η αρθρογράφος Clarisse Loughrey ξεχώρισε τα εικοσιπέντε σημαντικότερα λογοτεχνικά έργα που γράφτηκαν από γυναίκες συγγραφείς. Στη φωτογραφία, μία από αυτές, η Octavia E. Butler [1947 - 2006], συγγραφέας μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας με έντονο κοινωνικό και πολιτικό υ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ