salman rushdie kentriki

Για το βιβλίο του Σαλμάν Ρούσντι [Salman Rushdie] «Μαχαίρι» (μτφρ. Γιώργος Μπλάνας, Δημήτρης Δουλγερίδης, εκδ. Ψυχογιός).

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Υπάρχουν βιβλία που οι συγγραφείς προσδοκούν να γράψουν. Αυτά που θεωρητικά θα αποτελέσουν τα magnum opus τους. Υπάρχουν, όμως, και βιβλία που δεν θα ήθελαν με τίποτα να είχαν γράψει. Είναι αυτά που τα υπαγόρευσε μια ανάγκη, μια ατυχία, κάτι αδόκητο και ξαφνικό. Στις 12 Αυγούστου 2022, ο Σαλμάν Ρούσντι είχε προσκληθεί σε λογοτεχνική εκδήλωση στην Τσοτάκουα, μικρή πολιτιστική πόλη στο βορειοδυτικό τμήμα της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Εκεί δέχθηκε την επίθεση με μαχαίρι που κράδαινε ο 24χρονος Χάντι Ματάρ, κάτοικος Νιού Τζέρσεϊ, που αποδείχθηκε πως έτρεφε συμπάθεια προς τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν και τον σιιτικό εξτρεμισμό. Οι πολλαπλές μαχαιριές που κατάφερε ο δράστης στον Ρούσντι είχαν ως αποτέλεσμα να τον τραυματίσουν σοβαρά στο μάτι (το οποίο στη συνέχεια το έχασε) και στο χέρι.

Σ’ αυτή την περίπτωση δεν είχε να αντιμετωπίσει μια αόριστη απειλή από κάποιους φανατικούς, όπως συνέβη το 1988 όταν εξέδωσε τους Σατανικούς στίχους

Υπό συνθήκες, τούτο το ισχυρό σοκ θα ήταν ικανό να αφήσει τον Ρούσντι εκτός λογοτεχνικής δραστηριότητας. Σ’ αυτή την περίπτωση δεν είχε να αντιμετωπίσει μια αόριστη απειλή από κάποιους φανατικούς, όπως συνέβη το 1988 όταν εξέδωσε τους Σατανικούς στίχους. Τότε κρύφθηκε για να σώσει τη ζωή του. Τώρα δεν κατάφερε να αποτρέψει το κακό, καίτοι το είχε δει να συμβαίνει στο όνειρό του πέντε ημέρες πιο πριν.

psychogios rushdie maxairi

Συγγραφικό υλικό

Για έναν συγγραφέα τα πάντα μπορούν να αποτελέσουν υλικό καταγραφής. Ακόμη και μια προσωπική απώλεια. Ή, μάλλον, η προσωπική απώλεια είναι κάτι από οποίο ο συγγραφέας δεν μπορεί να ξεφύγει αν δεν την καταγράψει. Αυτό έκανε και ο Ρούσντι με το Μαχαίρι. Είναι ένα memoir εκείνων των δραματικών ημερών, σε μια προσπάθεια να το ξεπεράσει και να προχωρήσει τη ζωή του.

Τι παράξενο, όμως: Τον Αύγουστο του 2022, λίγο πριν την επίθεση, ετοιμαζόταν για την έκδοση του 15ου μυθιστορήματός του, Victory City. Είχε επίσης σημειώσεις για ένα 16ο. Ωστόσο, μετά το δραματικό γεγονός η μυθοπλασία έπρεπε να περιμένει: «Μου είχε συμβεί κάτι τεράστιο και μη φανταστικό», γράφει στο Μαχαίρι. «Μέχρι να αντιμετωπίσω την επίθεση, δεν θα μπορούσα να γράψω τίποτα άλλο».

Το Μαχαίρι δεν είναι ένα βιβλίο που γράφτηκε για να χαρίσει υστεροφημία στον συγγραφέα του ή να του προσφέρει κάποιο βραβείο. Είναι πάνω από όλα η μάχη του ανθρώπου που αναλογίζεται ότι η συγγραφική ζωή του διακόπτεται από γεγονότα που δεν είναι μυθοπλαστικά.

Αντίξοες συνθήκες

Το βιβλίο μπορεί να διαβαστεί στη λογική ότι ένας συγγραφέας και ακτιβιστής της ελευθερίας του λόγου προσπαθεί να ασκήσει την τέχνη του κάτω από αντίξοες έως επικίνδυνες συνθήκες. Με το Μαχαίρι, ο Ρούσντι προσπαθεί να αντιμετωπίσει ένα παράλογο και τραυματικό γεγονός, με το μόνο τρόπο που ξέρει: γράφοντας. Μέσα σε λίγες σχετικά σελίδες, αναπλάθει το κολασμένο πρωινό στην Τσοτάκουα, τα χειρουργεία που χρειάστηκε να κάνει και τους μήνες αποκοτάστασης που ακολούθησαν. Μια ολόκληρη περιπέτεια που ξεπερνάει τη μυθοπλασία.

Κατά τη διάρκεια αυτών των 13 μηνών, ο Ρούσντι χειρουργήθηκε στο λαιμό, το χέρι, το μάτι, το συκώτι και την κοιλιά του. Έχασε το δεξί του μάτι, υπέμεινε μήνες φυσικοθεραπείας για να χρησιμοποιήσει ξανά το αριστερό του χέρι...

Κατά τη διάρκεια αυτών των 13 μηνών, ο Ρούσντι χειρουργήθηκε στο λαιμό, το χέρι, το μάτι, το συκώτι και την κοιλιά του. Έχασε το δεξί του μάτι, υπέμεινε μήνες φυσικοθεραπείας για να χρησιμοποιήσει ξανά το αριστερό του χέρι, δημοσιεύσε το Victory City και ολοκλήρωσε το Μαχαίρι. Εν τω μεταξύ, «ο άγγελος του θανάτου», όπως γράφει, επισκέφθηκε τους φίλους του συγγραφείς: τον Κούντερα, τον Όστερ και τον Άμις, ενώ ο φίλος του Χανίφ Κιουρέισι έχει μείνει παράλυτος.

«Εσύ είσαι λοιπόν»

Υπάρχουν στιγμές στο βιβλίο που σε ταράζουν. Στο πρώτο κεφάλαιο, επί παραδείγματι, ο Ρούσντι θυμάται την εικόνα της μαυροφορεμένης φιγούρας που ανεβαίνει στη σκηνή, και θυμάται ότι σκέφτηκε φευγαλέα: «Εσύ είσαι, λοιπόν».

Ο επίδοξος δολοφόνος του είναι «ένα είδος ταξιδιώτη στο χρόνο, ένα φονικό φάντασμα από το παρελθόν». Τις τελευταίες δεκαετίες, ο Ρούσντι συμπεριφερόταν σαν να μην κρεμόταν από πάνω του η φετφά, καίτοι εξακολουθεί να υπάρχει: «Πέτυχα την ελευθερία ζώντας σαν ελεύθερος», γράφει, αλλά ο δράστης, Χάντι Ματάρ, στον οποίο ο Ρούσντι αναφέρεται μόνο ως «Α», του τσάκισε αυτή την ψευδαίσθηση.

Οι πιο τολμηρές σελίδες του βιβλίου είναι αυτές όπου ο Ρούσντι γράφει για τον «Α», ο οποίος είπε στους δημοσιογράφους ότι είχε διαβάσει μόνο δύο σελίδες από τα βιβλία του συγγραφέα και είχε παρακολουθήσει μερικά βίντεο στο YouTube πριν ξεκινήσει την αποστολή του να τον δολοφονήσει.

Ο Ρούσντι θαυμάζει (με σκοτεινό τρόπο) το γεγονός ότι η τσάντα του Α., το πρωί της επίθεσης, ήταν γεμάτη με μια ποικιλία από μαχαίρια, σαν να περίμενε ο νεαρός να κάνει την τελευταία του επιλογή εκείνη την ημέρα, ένας σεφ που διάλεγε το κατάλληλο όργανο.

salman rushdie satanic verses

Το 1988, ο Σαλμάν Ρούσντι, δημοσίευσε το μυθιστόρημα Σατανικοί Στίχοι («The Satanic Verses»), το οποίο περιείχε αναφορές στον Προφήτη Μωάμεθ και το Ισλάμ και θεωρήθηκε βλάσφημο από πολλούς μουσουλμάνους. Ένα χρόνο μετά, το 1989, ο Αγιατολάχ Χομεϊνί της Ιρανικής Επανάστασης εξέδωσε μια φετβά που καλούσε σε δολοφονία του Ρούσντι. Για πολλά χρόνια ο Ρούσντι αναγκάστηκε να ζει υπό συνεχή προστασία, ενώ πολλές χώρες απαγόρευσαν την κυκλοφορία του βιβλίου. Σε διάφορες μουσουλμανικές χώρες υπήρξαν βίαιες διαδηλώσεις. Το γενικευμένο μίσος για τον Ρούσντι είχε ως αποτέλεσμα ο μεταφραστής του βιβλίου στα Ιαπωνικά να δεχτεί μαχαιριές και ο εκδότης του στη Νορβηγία πυρά.

Φανταστικοί διάλογοι

Σε ένα κεφάλαιο του βιβλίου ο Ρούσντι φαντάζεται τον εαυτό του να έχει μια σειρά συνομιλιών στη φυλακή της κομητείας Τσοτάουα με τον Α. Επιδιώκει να τον δει ως λογοτεχνικό χαρακτήρα, «να τον φτιάξει, να τον κάνει αληθινό» και αναρωτιέται αν ο Α. είναι σαν τον Ιάγο του Οθέλλου, έναν ασήμαντος άντρας που έγινε καταστροφικός,

Ο μυθιστοριογράφος χρησιμοποιεί το συγγραφικό ταλέντο για να εξερευνήσει αυτό που δεν μπορεί να αποδοθεί με την πολεμική των ημερών: μια εικόνα δύο ανθρώπων, δύο ζωών, παγιδευμένων σε πολιτισμικές δυνάμεις πέρα από αυτούς. Πόσο τραγικό, πόσο παράλογο. πόσο πολύ Ρούσντι.

Η επιστροφή

Στο τελευταίο κεφάλαιο, αναφέρεται στην επιστροφή του (τον Σεπτέμβριο του 2023) στον τόπο που συνέβησαν όλα. Μαζί με τη σύζυγό του, τη συγγραφέα Rachel Eliza Griffiths, θα επισκεφθούν το αμφιθέατρο όπου του επιτέθηκαν, με σκοπό να βρει τη γαλήνη μέσα του.

Υπάρχει ένα ακόμη αξιοσημείωτο γεγονός στο Μαχαίρι. Ο Ρούσντι αναφέρεται στη συνταξιοδότηση του Φίλιπ Ροθ. Ως γνωστόν: πριν μπει στα 80 του, ο Ροθ κόλλησε ένα σημείωμα στον υπολογιστή του που δήλωνε ότι «ο αγώνας» έληξε.

Ωστόσο, ο αγώνας του Ροθ ήταν καθαρά καλλιτεχνικός, και ολοκληρώθηκε με δική του βούληση. Σε αντίθεση με αυτόν του Ρούσντι που περιλαμβάνει ακόμη και την ίδια τη ζωή του. Κάπως έτσι, ακόμη και να σταματήσει κάποια στιγμή να γράφει, θα χρειαστεί να συνεχίσει τον άλλο αγώνα για την ελευθερία της έκφρασης.

«Η μεγαλύτερη ζημιά» που έχει υποστεί, γράφει χαρακτηριστικά, είναι ότι η ζωή του μπορεί να έχει επισκιάσει την τέχνη του – ότι όσα του συμβαίνουν στη ζωή «αποσπούν την προσοχή από τα ίδια τα βιβλία» και ακόμη καθιστούν περιττό να διαβαστούν τα βιβλία του. Σαν να λέμε: όταν η ζωή ακυρώνει τη μυθοπλασία.

Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Το όνομά μου είναι Γιώργος Χρονάς – Αυτοβιογραφία» (κριτική) – Πρόσωπα, φράσεις, αναπνοές

«Το όνομά μου είναι Γιώργος Χρονάς – Αυτοβιογραφία» (κριτική) – Πρόσωπα, φράσεις, αναπνοές

Για την αυτοβιογραφία του Γιώργου Χρονά «Το όνομά μου είναι Γιώργος Χρονάς» (εκδ. Οδός Πανός). Στην κεντρική εικόνα, ο Γιώργος Χρονάς.

Γράφει η Διώνη Δημητριάδου

Όσο τα πρόσωπα μεταλλάσσονται σε σκιές, όσο η μνήμη αναζητάει τα ίχνη που αφήσανε, όσο ο χ...

«Για τον Γιάννη Χρήστου» του Αλέξανδρου Αδαμόπουλου (κριτική)

«Για τον Γιάννη Χρήστου» του Αλέξανδρου Αδαμόπουλου (κριτική)

Για το βιβλίο του Αλέξανδρου Αδαμόπουλου «Για τον Γιάννη Χρήστου» (εκδ. Οδός Πανός).

Γράφει η Άλκηστις Σουλογιάννη

Συνεπής στη δημιουργική τακτική του, ο Αλέξανδρος Αδαμόπουλος ενίσχυσε την καθ’ ημάς πολιτισμική αγορά με μια ενδιαφέρουσα όσο ...

«Αθέατος πόνος» της Έμιλι Γουέλς (κριτική) – Από την υστερία στην προσωπική ιστορία και τη θεραπεία

«Αθέατος πόνος» της Έμιλι Γουέλς (κριτική) – Από την υστερία στην προσωπική ιστορία και τη θεραπεία

Για το βιβλίο της Έμιλι Γουέλς [Emily Wells] «Αθέατος πόνος» (μτφρ. Βαγγέλης Προβιάς, εκδ. Ίκαρος). Στην κεντρική εικόνα, ο πίνακας του André Brouillet (1857–1914) «Ένα μάθημα κλινικής ιατρικής στην Σαλπετιέρ» (1887), απ' όπου εμπνεύστηκε η συγγραφέας μέρος του βιβλίου της. Ο πίνακας απεικονίζει την ασθενή του ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Τα άπαντα» του Φραντς Κάφκα (κριτική) – Ταξικό στοιχείο και εξουσία στο έργο του Κάφκα

«Τα άπαντα» του Φραντς Κάφκα (κριτική) – Ταξικό στοιχείο και εξουσία στο έργο του Κάφκα

Για την έκδοση του τόμου του Φραντς Κάφκα [Franz Kafka] «Τα Άπαντα: Πρόζες – Διηγήματα – Παραβολές – Στοχασμοί» (μτφρ. Χρίστος Αγγελακόπουλος, εκδ. Οξύ). Σκίτσα © Φραντς Κάφκα.

Γράφει η Λαμπριάνα Οικονόμου

Η τάξη και η λογ...

Το Βακχικόν Βιβλιοπωλείο επιστρέφει στη Στοά Φέξη

Το Βακχικόν Βιβλιοπωλείο επιστρέφει στη Στοά Φέξη

Το Βακχικόν Βιβλιοπωλείο επιστρέφει από τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2024 στη νέα του στέγη, Πατησίων 14, στην ιστορική Στοά Φέξη, στο κέντρο της Αθήνας.

Επιμέλεια: Book Press

Ο νέος, ανανεωμένος χώρος που δημιούργησαν οι εκδόσεις Βακχικόν θα λειτουργεί ως έκθεση (showroom) όλων των νέ...

«Στάχτη στο στόμα» της Μπρέντα Ναβάρο (κριτική) – Ένας χειμαρρώδης μονόλογος για το πένθος και την τρωτότητα

«Στάχτη στο στόμα» της Μπρέντα Ναβάρο (κριτική) – Ένας χειμαρρώδης μονόλογος για το πένθος και την τρωτότητα

Για το βιβλίο της Μπρέντα Ναβάρο [Brenda Navarro] «Στάχτη στο στόμα» (μτφρ. Ασπασία Καμπύλη, εκδ. Carnivora). Στην κεντρική εικόνα, ο πίνακας «Στάχτες» [1895], του Edvard Munch.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Με μια πτώση ε...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ανταρκτική» της Κλερ Κίγκαν (προδημοσίευση)

«Ανταρκτική» της Κλερ Κίγκαν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων της Κλερ Κίγκαν [Claire Keegan] «Ανταρκτική» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου), η οποία θα κυκλοφορήσει στις 3 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΟΙ ...

«Σωματογραφία» της Εύας Στάμου (προδημοσίευση)

«Σωματογραφία» της Εύας Στάμου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Εύας Στάμου «Σωματογραφία», το οποίο κυκλοφορεί στις 2 Δεκεμβρίου από τος εκδόσεις Αρμός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Κεφάλαιο 2ο

Εκείνη την εποχή καταπιανόμουν με την κατα...

«Μπάρμπα Μάρογιε» του Μάριν Ντζιτς (προδημοσίευση)

«Μπάρμπα Μάρογιε» του Μάριν Ντζιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το θεατρικό έργο του Μάριν Ντζιτς [Marin Držić] «Μπάρμπα Μάρογιε» (μτφρ. Irena Bogdanović), το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΡΙΤΗ ΠΡΑΞΗ


...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τρεις νέες πεζογραφικές φωνές από τις εκδόσεις Βακχικόν

Τρεις νέες πεζογραφικές φωνές από τις εκδόσεις Βακχικόν

Τρία μυθιστορήματα που μόλις κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Βακχικόν με τα οποία οι συγγραφείς τους συστήνονται στο αναγνωστικό κοινό με σύγχρονες και ιδιαίτερες ιστορίες.

Επιμέλεια: Book Press

Γιούλη Γιανναδάκη ...

Βία κατά των Γυναικών: 5 βιβλία σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας μας αφυπνίζουν

Βία κατά των Γυναικών: 5 βιβλία σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας μας αφυπνίζουν

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, προτείνουμε πέντε σύγχρονα βιβλία ελληνικής πεζογραφίας που καταπιάνονται με τη λεκτική, σωματική και σεξουαλική έμφυλη βία. «Σήκω από πάνω μου» (Μεταίχμιο) της Λίνας Βαρότση, «Μια γυναίκα απολογείται» (Τόπος) της Μαρίας Λούκα, «Διήγημας (Ακυ...

Μητέρα, κόρη, άλλο: Πέντε μυθιστορήματα για τη σχέση μάνας παιδιού

Μητέρα, κόρη, άλλο: Πέντε μυθιστορήματα για τη σχέση μάνας παιδιού

Πέντε σύγχρονα βιβλία μεταφρασμένης πεζογραφίας, τα οποία αναδεικνύουν τις πολλές εκφάνσεις της μητρότητας και την πολυσήμαντη σχέση μάνας-κόρης (τα τέσσερα από τα πέντε).

Γράφει η Φανή Χατζή

Ο E.M. Forster έγραψε στην ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ