Για το βιβλίο της Λίντε Ζάλμπερ «Φρίντα Κάλο, Η ζωή μιας αδάμαστης γυναίκας» (μτφρ: Σίσσυ Παπαδάκη, εκδ. Μελάνι).
Της Βίκυς Βασιλάτου
Η Μεξικάνα ζωγράφος Φρίντα Κάλο είναι μια γυναίκα που με στιγμάτισε τόσο με την καλλιτεχνία όσο και με τη δύναμη της ψυχής της. Μια μορφή που με καθήλωσε όταν την ανακάλυψα πριν από σχεδόν μια δεκαετία. Έκτοτε, εμπλουτίζω συνεχώς τη «γνωριμία» μας. Κάθε που εκδίδεται κάποιο βιβλίο ή αφιέρωμα, δεν μπορώ παρά να την τιμήσω. Έτσι λοιπόν, προέκυψε άλλη μια βιογραφική συνιστώσα στο βωμό που της έχω με τόση λατρεία ορθώσει στη βιβλιοθήκη μου.
Η καινούργια βιογραφία στην οποία αναφέρομαι έχει για τίτλο Φρίντα Κάλο, Η ζωή μιας αδάμαστης γυναίκας και για συγγραφέα τη Λίντε Ζάλμπερ, μια ψυχολόγο με ειδίκευση στη σχέση ανάμεσα στη ζωή και το έργο ενός καλλιτέχνη. Ήμουν πολύ περίεργη να διαβάσω τι άλλο θα μπορούσε κανείς να πει ή μάλλον να γράψει που δεν έχει ήδη πει ή μάλλον γράψει η εξαιρετική βιογράφος της Hayden Herrera.
Το βιβλίο το διάβασα απνευστί κι ας επαναλαμβάνει ─όπως υποψιαζόμουν─ στοιχεία της Herrera από το Frida: A biography of Frida Kahlo. Η Ζάλμπερ προσθέτει και δικές της αξιόλογες πινελιές ανάλυσης ενός δύσκολου βίου, που εικονογραφείται με μεγάλη ένταση και πόνο στην τέχνη της Κάλο. Μου ξαναθύμισε το δυστύχημά της, που ναι μεν την καθήλωσε στο κρεβάτι του πόνου, αλλά της άνοιξε παράλληλα και τις διπλοκλειδωμένες πύλες της ζωγραφικής. Τη γνωριμία της με τον Diego και τη μεγάλη μα επεισοδιακή ιστορία αγάπης τους: το γάμο, το διαζύγιο και το δεύτερο γάμο τους. Τους ανεξαρτήτως φύλου εραστές της και τη σχέση της με τον Trotsky. Την παγκόσμια αναγνώρισή της ως μίας εκ των μεγαλυτέρων καλλιτεχνών του 20ου αιώνα. Αλλά και τις επανωτές εγχειρήσεις, τους γύψινους κορσέδες, τον ακρωτηριασμό, το αναπηρικό καροτσάκι, το αλκοόλ, τα παυσίπονα. Και τέλος, τον επίλογο του ημερολογίου της: «Περιμένω με χαρά πότε θα εγκαταλείψω τον κόσμο ─ και ελπίζω να μην επιστρέψω ποτέ. Φρίντα».
Εν ολίγοις, όποιος ανακαλύψει τη Φρίντα Κάλο μέσα από το βιογραφικό εγχείρημα της Ζάλμπερ όχι μόνο θα μαγευτεί από τα έργα της, αλλά αναμφίβολα και από τη δυναμική, γεμάτη αγάπη, φιλοσοφία, άξια σεβασμού και θαυμασμού γυναίκα που κρύβεται πίσω από αυτά…
* Η Βίκυ Βασιλάτου είναι δημοσιογράφος και μεταφράστρια.
Λίντε Ζάλμπερ
Μετάφραση: Σίσσυ Παπαδάκη
Εκδόσεις Μελάνι 2011
Σελ. 168
Τιμή: 16,72€