stin-kivoto360

Για το βιβλίο «Στην κιβωτό στις οχτώ» (μτφρ. Σώτη Τριανταφύλλου) του Ούρλιχ Ουμπ που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Της Σίσσυς Τσιφλίδου

Ένας θεατρικός τίτλος απόλυτα ταιριαστός σε αυτό το δικαίως πολυβραβευμένο θεατρικό έργο. Πρόκειται για μια επιτυχημένη επαναφήγηση του βιβλικού κατακλυσμού του Νώε, ένα ευφυέστατο κείμενο με απολαυστικούς χιουμοριστικούς διαλόγους. Διηληκιακό (crossover), ευφάνταστο, θέτει φιλοσοφικά ερωτήματα, δίνει την αφορμή σε μικρούς και μεγάλους να προβληματιστούν για την ύπαρξη του Θεού, τη θεία πρόνοια, τον παράδεισο, την ενοχή και την τιμωρία.

Η αλληγορική γραφή, το ανιμιστικό περιβάλλον, η μεταφορά του αφετηριακού κειμένου σε μια σύγχρονη πραγματικότητα συμβάλλουν τα μέγιστα στο αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας. Χωρίς κανένα διδακτισμό μέσα σε ένα κλίμα αυθορμητισμού και με κριτικό πνεύμα δίνονται και δεν δίνονται απαντήσεις. Ταυτόχρονα μιλά και για την πραγματική φιλία που δένει τρεις πιγκουίνους ενώ με έναν ευρηματικό τρόπο θίγει και τη συνύπαρξη του διαφορετικού. Οι θεατρικοί διάλογοι και το ανατρεπτικό στοιχείο κλιμακώνουν την περιέργεια του αναγνώστη ενώ το λεκτικό χιούμορ απογειώνει την απόλαυση της ανάγνωσης.

Η μεταμυθοπλαστική αφήγηση με τη γνωστή από πολύ παλιά τεχνική της «φθαρμένης φόρμας» χρησιμοποιεί τη γνωστή στο αναγνωστικό κοινό βιβλική διήγηση του κατακλυσμού του Νώε για να αναπτύξει τη δική της μυθοπλασία. Μέσα από ένα παιχνίδι κανόνων και παραβιάσεων καυτηριάζει με παρωδιακό τρόπο τη δογματικότητα της θείας απόφασης να καταστρέψει όλη την πλάση χάριν της παραβατικής συμπεριφοράς του ανθρώπινου γένους.

Ο διττός χαρακτήρας της σάτιρας αμφισβητεί αλλά και αποδέχεται βασικές θέσεις της αρχικής διήγησης, αφού η αμφισβήτηση της ύπαρξης του Θεού καταρρέει από το ίδιο το γεγονός του Κατακλυσμού, αυτός είναι η περίτρανη απόδειξη πως ο Θεός υπάρχει! «Αλλά για το λάθος των ανθρώπων πρέπει να θανατωθούν τόσα ζώα;» αναρωτιέται ο μικρός πιγκουίνος. Στο τέλος ο Νώε θα ευχαριστήσει το περιστέρι για την ακάματη προσφορά του ενώ δια στόματος του αφηγητή ο συγγραφέας θα παραδεχτεί πως ο Θεός δεν αποδεικνύεται, απλά περιγράφεται.

Υπαινικτικός λόγος και χιούμορ 

Την ιστορία αφηγείται ένας τριτοπρόσωπος παντογνώστης αφηγητής που καλεί τον αναγνώστη να παρακολουθήσουν μαζί την εξέλιξή της, κάνει διαπιστώσεις, γενικεύσεις, μπαίνει στο μυαλό των ηρώων και μας φανερώνει τις κρυφές τους σκέψεις και επιθυμίες: «Δύσκολο να μιλάς με πιγκουίνους. Άμα τους καρφωθεί μια ιδέα…». Οι ήρωες, σφαιρικά δοσμένοι, με τα ελαττώματα και τα προτερήματά τους, ζώα που αντιπροσωπεύουν ανθρώπινους χαρακτήρες, ζουν σε ένα κατάλευκο τοπίο: χιόνι και πάγος, πάγος και χιόνι παντού. Μέσα σ’ αυτό το θεατρικό σκηνικό θα ξετυλιχτεί το πρώτο μέρος της αφήγησης. Οι πιγκουίνοι έχουν την καθημερινή συνήθεια πρώτα να κοιτάζονται και μετά να ξεκινούν τον καβγά… Την πρώτη ημέρα του εσωκειμενικού χρόνου όλα γίνονται διαφορετικά. Πρώτα εμφανίζεται μια πεταλούδα που σπάει τη μονοτονία του σκηνικού και ξυπνά την επιθυμία στο μικρό πιγκουίνο να τη σκοτώσει δίνοντας έτσι την αφορμή να διατυπωθεί η πρώτη από τις δέκα εντολές: ου φονεύσεις.

stin-kivoto-photoΟι δογματικές τοποθετήσεις στοχεύουν στο να καταστείλουν κάθε διάθεση έλλειψης συμμόρφωσης, διότι ο Θεός είναι πανταχού παρών και τα πάντα πληρών, με μια μνήμη ελέφαντα. Αλλά μήπως όχι; Γιατί «ποιος τον είδε; Πώς μπορείς να ξέρεις αν κάτι υπάρχει αν δεν το βλέπεις;» Μήπως πρέπει να αμφισβητηθεί και το ότι τα πάντα εν σοφία εποίησε; Γιατί «πώς γίνεται να είμαστε πουλιά αλλά να μυρίζουμε σαν ψάρια;» αναρωτιέται ο μικρός πιγκουίνος, όχι τυχαία μικρός αφού το μικρό παιδί είναι εκείνο που διαθέτει την καθαρή ματιά, διατυπώνει απορίες κι ερωτήματα με αυθορμητισμό και ειλικρίνεια, εκφράζει με τη διάθεση της αμφισβήτησης ό,τι απασχολεί την εποχή της μεταφυσικής αναζήτησης.

Ο λόγος ενίοτε υπαινικτικός: «Ίσως δεν έχει πολλή φαντασία [ο Θεός], αλλά, όταν επινοεί τιμωρίες, η φαντασία του περισσεύει», προκαλεί το γέλιο και την έκπληξή μας με την ευρηματικότητα των σκέψεων και των συλλογισμών. Μέσα από την ιστορία της πεταλούδας περνά αλληγορικά το ενοχικό μας σύνδρομο και ο εφησυχασμός μας.

Το αναφορικό πλαίσιο γνωστό: ο Θεός, για να τιμωρήσει τον κόσμο που έχει περιπέσει σε ηθική κατάπτωση, αποφασίζει να τον αφανίσει με μια μεγάλη φυσική καταστροφή, τον Κατακλυσμό. Δίνει λοιπόν εντολή στο δίκαιο Νώε, το μόνο εκπρόσωπο του ανθρώπινου γένους που θα σωθεί με την οικογένειά του, να κατασκευάσει ένα μεγάλο πλοίο, την Κιβωτό. Εκεί θα στεγάσει από την επερχόμενη μυθική πλημμύρα μόνο ένα ζευγάρι από κάθε ζωικό είδος έτσι ώστε να μπορέσει μετά τον Κατακλυσμό να ξαναγεννηθεί ο κόσμος.

Στο δια ταύτα της αφήγησης το περιστέρι, που έχει επωμιστεί όλο το βάρος της επιχείρησης διάσωσης, κάτι σαν τη γραμματέα του Νώε, όπως αναφέρεται στο οπισθόφυλλο, πρέπει να παραδώσει εισιτήρια εισόδου στο πλοίο σε κάθε επιλεγμένο ζευγάρι. Στη βιασύνη του να τελειώνει με την παράδοση των εισιτηρίων, καλεί να εμφανιστεί στην Κιβωτό στις οκτώ το τελευταίο υποψήφιο ζευγάρι ζώων που δεν είναι άλλο από τους δύο πιγκουίνους της ιστορίας. Οι πιγκουίνοι, όμως, δενχρειάζονται διάσωση, ξέρουν τέλειο κολύμπι! Αλλά οι δυο φίλοι έχουν τσακωθεί με τον τρίτο για την ύπαρξη του Θεού και πάνω στη σύγχυση δεν αμφισβητούν την παράδοση του εισιτηρίου. Η μόνη τους έγνοια είναι να περάσουν τον μικρό κρυφά μέσα στην Κιβωτό, αφού πρώτα τον στριμώξουν αναίσθητο σε μια τεράστια βαλίτσα ενώ η επαναλαμβανόμενη ατάκα του περιστεριού πως «κάτι έχει ξεχάσει» κλιμακώνει τη αγωνία μας πως το μυστικό θα αποκαλυφθεί.

Όλα εκτυλίσσονται μέσα σε μια χιουμοριστική ατμόσφαιρα: η Κιβωτός έχει καντίνα, οι κροταλίες παίρνουν κρυφά τράπουλα μέσα στο πλοίο, οι πιγκουίνοι αναρωτιούνται πότε ανοίγει ο μπουφές κι αν απαιτείται επίσημο ένδυμα! Η δε σκηνή όπου η χοντροπεριστέρα συζητά με τον κρυμμένο μέσα στη βαλίτσα πιγκουίνο που παριστάνει το Θεό είναι ίσως η πιο απολαυστική κι αποτελεί έναν εξαιρετικά ευρηματικό θεατρικό διάλογο.

Η εικονογράφηση προεκτείνει το νόημα του κειμένου δίνοντάς μας πληροφορίες σχετικά με το τι γράφει το πίσω μέρος του εισιτηρίου (κάτι σαν το ουδέν λάθος αναγνωρίζεται μετά την απομάκρυνση από το ταμείο) ενώ μετασημασιοδοτεί την Κιβωτό σε ένα σύγχρονο κρουαζιερόπλοιο.

Πολυγλωσσία και κριτικός λόγος 

Οι φωνές εντός του κειμένου βρίσκονται σε μια διαλογική κατά M. Bakhtin θέση που αναδεικνύει την πολυγλωσσία του κειμένου, δεν έχουμε δηλαδή απλά μια διαλογική σύνθεση αλλά και έναν σχολιασμό της που περνά σε ένα επόμενο επίπεδο τον κειμενικό διάλογο: όχι μόνο ανάμεσα στις διαφορετικές «γλώσσες» αλλά και ανάμεσα στο δημιουργικό και τον κριτικό λόγο. Μέσα από την επαναφήγηση ενός παλαιού κειμένου του πολιτισμού και ειδικότερα της θρησκευτικής μας κουλτούρας, μέσα από το ξαναγράψιμο αυτής της παλιάς ιστορίας έχουμε την παρωδιακή δημιουργία μιας νέας μυθοπλασίας. Οι μεγάλοι πιγκουίνοι εκπροσωπούν την κυρίαρχη ιδεολογία, ο μικρός την πλευρά της αμφισβήτησης.

stin-kivoto-hub_ulrichΕίναι λοιπόν αξιοθαύμαστο το πώς μέσα σε σχετικά μικρή έκταση ο Ούρλιχ Ουμπ δίνει τόσα συμπυκνωμένα νοήματα για τη ζωή, τη μετά θάνατον ζωή και το δικαίωμα στην αμφισβήτηση ακόμα και του Θεού. Αξίζει να σημειωθεί πως το κείμενο έτυχε και εξαιρετικής μετάφρασης από τη Σώτη Τριανταφύλλου η οποία ομολογουμένως διέσωσε όλες τις αρετές του θεατρικού κειμένου, όπως τη δράση, την πλοκή και τις συγκρούσεις των χαρακτήρων.

Ένα ξεχωριστό βιβλίο για κάθε ηλικία που θα αποκτήσει σίγουρα μια θέση στην καρδιά του κάθε αναγνώστη.

* Η Σίσσυ Τσιφλίδου είναι εκπαιδευτικός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και υποψήφια διδάκτωρ ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

stin_kivotoΣτην κιβωτό στις οχτώ
Ούλριχ Ουμπ
Μτφρ: Σώτη Τριανταφύλλου
Εικονογράφηση: Γεργκ Μύλε
Εκδόσεις Πατάκη, 2012
Τιμή: € 9,50, σελ. 93
politeia-link

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Δημιουργική Γραφή – “Παίζουμε Λογοτεχνία”» του Ανδρέα Καρακίτσιου

«Δημιουργική Γραφή – “Παίζουμε Λογοτεχνία”» του Ανδρέα Καρακίτσιου

Για το βιβλίο «Δημιουργική Γραφή – “Παίζουμε Λογοτεχνία”» του Ανδρέα Καρακίτσιου (εκδ. Ζυγός, σελ. 668)

Του Γιάννη Σ. Παπαδάτου

Ο Ανδρέας Καρακίτσιος αποτελεί μια ξεχωριστή παρουσία στον χώρο της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης...

«Έρχεται ο γίγαντας» του Μάκη Τσίτα (κριτική)

«Έρχεται ο γίγαντας» του Μάκη Τσίτα (κριτική)

Για το βιβλίο του Μάκη Τσίτα «Έρχεται ο γίγαντας» (εικόνες: Νικόλας Χατζησταμούλος, εκδ. Μεταίχμιο), μια ιστορία για τις ψεύτικες ειδήσεις που τρομοκρατούν τον πληθυσμό. 

Του Μάνου Κοντολέων

Ο Μάκης Τσίτας σίγουρα είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση στη...

«Η χώρα των τεράτων» του Μωρίς Σέντακ – Εικονοβιβλίο μαγικού ρεαλισμού

«Η χώρα των τεράτων» του Μωρίς Σέντακ – Εικονοβιβλίο μαγικού ρεαλισμού

Για το εικονοβιβλίο μαγικού ρεαλισμού «H χώρα των τεράτων» του Maurice Sendak (μτφρ. Γιάννης Παλαβός) που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος. 

Του Γιάννη Σ. Παπαδάτου

Σε μια καλαίσθητη έκδοση μαζί με δυο αφίσες, σε μια χρηστική πάνινη τσάντα...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

Για το βιβλίο «Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ [Guadalupe Nettel] (μτφρ. Νάννα Παπανικολάου, εκδ. Ίκαρος). Kεντρική εικόνα: έργο της street artist Οla Volo © olavolo.com.

Γράφει η Φανή Χατζή

Όσο η άποψη ότι ο γενε...

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

Για το ντοκιμαντέρ «TACK» (παραγωγή Onassis Culture) της Βάνιας Τέρνερ με πρωταγωνίστριες τη Σοφία Μπεκατώρου, που πρώτη ξεκίνησε το ελληνικό #MeToo, και την Αμαλία Προβελεγγίου, της οποίας η καταγγελία για βιασμό από τον προπονητή της από τα έντεκά της οδήγησε στην πρώτη δίκη-ορόσημο όχι μόνο για τη δικαίωσή της αλ...

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος σκηνοθετεί το εμβληματικό κείμενο του Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό» (1948) στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης από τις 15 μέχρι και τις 19 Μαΐου. Η παράσταση είναι στα ιταλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Υπάρχει μια «μικρή» ή μια «σύντομη» ιστορία για το… οτιδήποτε. Οι τίτλοι βιβλίων που επιχειρούν (και καταφέρνουν) να συμπυκνώσουν μεγάλα θέματα σε, συνήθως, ολιγοσέλιδα βιβλία είναι πάρα πολλοί. Εντυπωσιακά πολλοί. Στην παρακάτω πολύ ενδεικτική επιλογή είκοσι ενός βιβλίων μπορεί καν...

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ