tremoulas_giagia360

Κάθε εβδομάδα η Book Press προτείνει ένα βιβλίο για παιδιά ή για εφήβους 

Αυτή την εβδομάδα: Ο καπετάν Τρεμούλας, του Ότφριντ Πρόισλερ, εκδόσεις Ψυχογιός, στη σειρά Λωτός για παιδιά 9-11 ετών.

Η υπόθεση του βιβλίου

Ο Φασουλάκης και ο Τιρόλας, δύο γενναία παιδιά, υπερασπίζονται τη γιαγιά τους τολμώντας να τα βάλλουν με τον διαβόητο ληστή καπετάν Τρεμούλα και τον μάγο Πετροσέλινο Κακοριζικάρη. Θα πάρουν πίσω τον κλεμμένο μύλο του καφέ της γιαγιάς, θα ελευθερώσουν τη νεράιδα, θα παραδώσουν το ληστή στον αφελή και φοβισμένο αρχιφύλακα Ντίμπφελμοζερ. Η περιπέτειά τους θα αποδείξει πως η γενναιότητα, η εφευρετικότητα και το χιούμορ είναι τα πιο αποτελεσματικά όπλα απέναντι στην μοχθηρία και την ηλιθιότητα.

Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 9 έως 11 ετών. Παιδιά έτοιμα να ζήσουν περιπέτειες και να τολμήσουν να αναμετρηθούν με τους κακούς, τους άδικους, τους χαζούς.

Αν και πρωτοκυκλοφόρησε το 1962, αφηγείται μια ιστορία φτιαγμένη από τα παραδοσιακά υλικά των παραμυθιών της Κεντρικής Ευρώπης που δεν θα πάψει ποτέ να δίνει ερεθίσματα στη φαντασία των παιδιών. Έχει μεταφραστεί σε 32 γλώσσες και έχει κυκλοφορήσει σε πάνω από 50 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλον τον κόσμο. Η εικονογράφηση του F.J.Tripp, στενού συνεργάτη του Πρόισλερ, συμπληρώνει την ιστορία και βοηθά τη φαντασία να ξεδιπλωθεί. Το αρχικό ασπρόμαυρο σκίτσο έχει χρωματιστεί από τον Mathias Weber, στερώντας ίσως μια πιο ατμοσφαιρική διάσταση, προσδίδοντας όμως έναν απογειωτικό χαρακτήρα. Η επέμβαση αυτή έγινε για την επετειακή έκδοση των 50 χρόνων από την πρώτη κυκλοφορία του καπετάν Τρεμούλα, το 2012.

Ποιος είναι ο συγγραφέας

preussler

Ο πολυδιαβασμένος και πολυμεταφρασμένος γερμανόφωνος Ότφριντ Πρόισλερ γεννήθηκε στη Βοημία το 1923 και πέθανε σε ηλικία 90 ετών, στη Γερμανία τον περασμένο μήνα. Ήταν γιος δασκάλων, δάσκαλος και ο ίδιος μέχρι το 1970, άρχισε να γράφει από πολύ μικρός ιστορίες για παιδιά. Τα υλικά του αντλούνται από τους θησαυρούς των σκοτεινών ιστοριών που έχουν σαν σκηνικό μαγεμένα δάση και λίμνες στα οποία ζουν μάγοι, νεραΐδες, ξωτικά, αλλά και γενναίοι που πολεμούν τις δυνάμεις του κακού, λύνουν μάγια και μυστήρια, ακυρώνουν κατάρες. Με αυτές τις παραδοσιακές ιστορίες μεγάλωσε ο Πρόισλερ ακούγοντας να τις αφηγείται η εμβληματική γιαγιά του, Ντόρα. Ο Πρόισλερ υπηρέτησε σε πολύ νεαρή ηλικία στον ναζιστικό στρατό και στη συνέχεια έζησε επί πέντε χρόνια σε στρατόπεδο καταναγκαστικών έργων στη Σοβιετική Ένωση, σαν αιχμάλωτος πολέμου.

Πρόσφατα κατηγορήθηκε στη Γερμανία για χρήση λέξεων στα βιβλία του οι οποίες θεωρούνται ρατσιστικές. Με τη συναίνεσή του, η λέξη «νέγρος» που είχε χρησιμοποιήσει στο βιβλίο του «Η μικρή μάγισσα» το 1957 αντικαταστάθηκε. Η «συμμόρφωσή» αυτή όμως προκάλεσε αντίλογο: πολλοί μίλησαν για λογοκρισία του έργου του.

Για ποιο λόγο θα το αγαπήσουν τα παιδιά

Τα παιδιά θα γελάσουν, θα ταυτιστούν με τα δύο γενναία αγόρια που ρίχνονται στην περιπέτεια και θα καθησυχαστούν βλέποντας πως το καλό μπορεί να υπερισχύσει του κακού.

Για ποιο λόγο να το προτιμήσουν οι γονείς

Για να προσφέρουν στα παιδιά ώρες διασκέδασης, ερεθίσματα στη φαντασία τους και τελικά παρηγοριά μια που η γενναιότητα νικάει τη δύναμη του κακού.

Ο σπουδαίος Γερμανός παραμυθάς Ότφριντ Πρόισλερ, απαντώντας στην ερώτηση για ποιο λόγο γράφει βιβλία για παιδιά έλεγε πως το κάνει επειδή είναι διασκεδαστικό και πως ακριβώς την ίδια χαρά που ένοιωθε ο ίδιος γράφοντας ευχόταν να νοιώσουν και οι αναγνώστες του. Έλεγε επίσης, πως γράφοντας για ερεθιζόταν η φαντασία του και πως το ίδιο επιθυμούσε για τη φαντασία των αναγνωστών του.

Η διασκέδαση μέσω του διαβάσματος είναι ένα από τα δικαιώματα των αναγνωστών. Είναι επίσης, ένας από τους πιο σίγουρους τρόπους για τη δημιουργία ενός φίλου του διαβάσματος.

Ελένη Κορόβηλα

kapetantremoulasΟ καπετάν Τρεμούλας
Ότφριντ Πρόισλερ
Εικονογράφηση: F.J.Tripp, χρωματισμός: Martin Weber
Μτφρ. Ρένα Καρθαίου
Εκδόσεις Ψυχογιός, 2013
Τιμή: € 7,68, σελ. 144
politeia-link

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Δημιουργική Γραφή – “Παίζουμε Λογοτεχνία”» του Ανδρέα Καρακίτσιου

«Δημιουργική Γραφή – “Παίζουμε Λογοτεχνία”» του Ανδρέα Καρακίτσιου

Για το βιβλίο «Δημιουργική Γραφή – “Παίζουμε Λογοτεχνία”» του Ανδρέα Καρακίτσιου (εκδ. Ζυγός, σελ. 668)

Του Γιάννη Σ. Παπαδάτου

Ο Ανδρέας Καρακίτσιος αποτελεί μια ξεχωριστή παρουσία στον χώρο της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης...

«Έρχεται ο γίγαντας» του Μάκη Τσίτα (κριτική)

«Έρχεται ο γίγαντας» του Μάκη Τσίτα (κριτική)

Για το βιβλίο του Μάκη Τσίτα «Έρχεται ο γίγαντας» (εικόνες: Νικόλας Χατζησταμούλος, εκδ. Μεταίχμιο), μια ιστορία για τις ψεύτικες ειδήσεις που τρομοκρατούν τον πληθυσμό. 

Του Μάνου Κοντολέων

Ο Μάκης Τσίτας σίγουρα είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση στη...

«Η χώρα των τεράτων» του Μωρίς Σέντακ – Εικονοβιβλίο μαγικού ρεαλισμού

«Η χώρα των τεράτων» του Μωρίς Σέντακ – Εικονοβιβλίο μαγικού ρεαλισμού

Για το εικονοβιβλίο μαγικού ρεαλισμού «H χώρα των τεράτων» του Maurice Sendak (μτφρ. Γιάννης Παλαβός) που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος. 

Του Γιάννη Σ. Παπαδάτου

Σε μια καλαίσθητη έκδοση μαζί με δυο αφίσες, σε μια χρηστική πάνινη τσάντα...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Διαβάζοντας με τον Γιάννη Αναστασάκη – «Σημειώνω με μολύβι στίχους ή φράσεις – πολύ συχνά… μιλάω και με τους συγγραφείς!»

Διαβάζοντας με τον Γιάννη Αναστασάκη – «Σημειώνω με μολύβι στίχους ή φράσεις – πολύ συχνά… μιλάω και με τους συγγραφείς!»

Πρόσωπα από τον χώρο των τεχνών, των ιδεών και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν τον δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση. Σήμερα, o ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιάννης Αναστασάκης.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ποιο βιβλ...

Γκεόργκι Γκοσποντίνοφ: Βραβείο της Ένωσης Κριτικών Λογοτεχνίας Ισπανίας για το βιβλίο του «Ο κηπουρός και ο θάνατος»

Γκεόργκι Γκοσποντίνοφ: Βραβείο της Ένωσης Κριτικών Λογοτεχνίας Ισπανίας για το βιβλίο του «Ο κηπουρός και ο θάνατος»

Ο Γκεόργκι Γκοσποντίνοφ (Georgi Gospodinov) τιμήθηκε με το σημαντικό βραβείο της Ένωσης Κριτικών Λογοτεχνίας της Ισπανίας για το βιβλίο «Ο κηπουρός και ο θάνατος» (μτφρ. Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, εκδ. Ίκαρος).

Επιμέλεια: Book Press

Ο Γκεόργκι Γκοσποντίνοφ τ...

«Μυστικά» του Αλέξη Κυριτσόπουλου – Σκέψεις γύρω από το διαγενεακό τραύμα

«Μυστικά» του Αλέξη Κυριτσόπουλου – Σκέψεις γύρω από το διαγενεακό τραύμα

Σκέψεις γύρω από το διαγενεακό τραύμα με αφορμή τον πίνακα του Αλέξη Κυριτσόπουλου «Μυστικά», 2024 (στην εικόνα, μέρος του πίνακα).

Γράφει η Ευδοκία Κατσουρού

«Αλλά ποιος μπορεί να πει ότι ένα συμβάν που έπεται ενός άλλ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η μελωδία των αγαλμάτων» του Παναγιώτη Γούτα (προδημοσίευση)

«Η μελωδία των αγαλμάτων» του Παναγιώτη Γούτα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Παναγιώτη Γούτα «Η μελωδία των αγαλμάτων», το οποίο θα κυκλοφορήσει στα μέσα του Απριλίου από τις εκδόσεις Βακχικόν. Φωτογραφία © Ανδρέας Σφυρίδης

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Νάσος Γρηγ...

«Είμαι αυτό που είμαι» της Φανής Κεχαγιά (προδημοσίευση)

«Είμαι αυτό που είμαι» της Φανής Κεχαγιά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση διηγήματος από τη συλλογή διηγημάτων της Φανής Κεχαγιά «Είμαι αυτό που είμαι», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Μετρονόμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΔΑ ...

«Νύχτες με την Κάλλη» του Γιώργου Συμπάρδη (προδημοσίευση)

«Νύχτες με την Κάλλη» του Γιώργου Συμπάρδη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το νέο βιβλίο του Γιώργου Συμπάρδη, τη νουβέλα «Νύχτες με την Κάλλη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 2 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΟ ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑ

Την αντιλήφθηκ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα: Αστυνομικά, θρίλερ, μυστήριο – 15 μυθιστορήματα, ελληνικά και μεταφρασμένα

Τι διαβάζουμε τώρα: Αστυνομικά, θρίλερ, μυστήριο – 15 μυθιστορήματα, ελληνικά και μεταφρασμένα

Ανατροπές, σκοτεινοί ήρωες, μυστήριο και κοινωνικός σχολιασμός: δεκατέσσερα πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα ελληνικής και μεταφρασμένης λογοτεχνίας που τραβούν την προσοχή μας και μία συλλογή ημερολογίων μιας μεγάλης συγγραφέα του είδους. Εικόνα: Από την ταινία «Έγκλημα στα παρασκήνια» του Ντίνου Κατσουρίδη.&...

Το ελληνικό Πάσχα στην ποίηση σήμερα: 66 + 1 ποιητές και ποιήτριες (Β' μέρος)

Το ελληνικό Πάσχα στην ποίηση σήμερα: 66 + 1 ποιητές και ποιήτριες (Β' μέρος)

Μεγάλο αφιέρωμα στο Πάσχα και τη σύγχρονη ελληνική ποίηση. 66+1 ποιήματα εν ζωή Ελλήνων ποιητών και Ελληνίδων ποιητριών, ανθολογούνται και παρουσιάζονται σε δύο μέρη. Εδώ, το β' μέρος με 33 ποιήματα. 

Επιμέλεια – συντονισμός αφιερώματος: Αλέξιος Μάινας

...
Ο Τόμας Μαν, κοινό κτήμα: Όλα τα βιβλία που διαβάζουμε επτά δεκαετίες μετά τον θάνατό του

Ο Τόμας Μαν, κοινό κτήμα: Όλα τα βιβλία που διαβάζουμε επτά δεκαετίες μετά τον θάνατό του

Λίγα λόγια για τον Τόμας Μαν (1875-1955) και τις νέες εκδόσεις των έργων του με αφορμή την «απελευθέρωση» των συγγραφικών του δικαιωμάτων, μετά τη συμπλήρωση 70 ετών από τον θάνατό του, το 1955. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ