angle_airplane-engine

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο των ψηφιακών αναγνωστών, συσκευών που προορίζονται για ανάγνωση βιβλίων και γενικότερα κειμένων, αλλά πολλές από τις οποίες συνδυάζουν και άλλες λειτουργίες, όπως το άκουσμα μουσικής και η οργάνωση αρχείων. Η βελτίωση της τεχνολογίας e-ink που κάνει την οθόνη να θυμίζει πλέον περισσότερο σελίδα χαρτιού –παρά οθόνη υπολογιστή που βασίζεται σε οπίσθιο φωτισμό–, σε συνδυασμό με την ύπαρξη ολοένα και περισσότερο διαθέσιμων τίτλων, δωρεάν ή επί πληρωμή, έχει ειδικά στις ΗΠΑ δώσει ώθηση στις πωλήσεις. 

Οι περισσότερες ζυγίζουν λιγότερο από μισό κιλό κι έχουν διάμετρο 6-9 ίντσες, ενώ οι τιμές τους κυμαίνονται από 200-550 ευρώ, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τη χωρητικότητά τους. Σε ορισμένες μπορεί να αποθηκευτούν μέχρι και 3.500 βιβλία συνηθισμένης έκτασης. Μια ισχυρή τάση είναι να μετεξελίσσονται σε πολυσυσκεύες. Το Κindle της Αmazon στις ΗΠΑ όχι μόνο δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να «κατεβάσει» επί πληρωμή ψηφιακά βιβλία από τα συνολικά 480.000 από τον ιστότοπο του μεγάλου βιβλιοπωλείου, αλλά επιπλέον το διάβασμα ηλεκτρονικών εκδόσεων εφημερίδων, την ασύρματη σύνδεση και πλοήγηση στο διαδίκτυο και το παίξιμο μουσικών αρχείων mp3. Σημαντικός περιορισμός είναι ότι τα βιβλία του Amazon διαβάζονται μόνο από το Kindle, σε αντίθεση με τη γενική τάση που είναι τα ψηφιακά βιβλία να διατίθενται σε φορμά, όπως το ePub και το PDF, συμβατά με τα περισσότερα e-readers και υπολογιστές.

Στην Ελλάδα, ξεχωρίζει το Bebook Μini με το οποίο μπορεί κανείς να διαβάσει ψηφιακά βιβλία των εκδόσεων Καστανιώτη, οκτώ από τα οποία είναι προεγκατεστημένα, μαζί με άλλα 300 βιβλία σε διάφορες γλώσσες. Κοστίζει 239 ευρώ. Στις προηγμένες συσκευές συγκαταλέγεται το Sony Reader. Η έκδοση «Daily Edition» διαθέτει οθόνη αφής και δίνει τη δυνατότητα για αποθήκευση και οργάνωση ιδιόχειρων σημειώσεων.

Το Que της Plastic Logic φαίνεται ότι προσφέρει πιο ξεκούραστη κι ευκρινή ανάγνωση απ΄ όλους τους ψηφιακούς αναγνώστες, με μεγάλη οθόνη αφής και ταυτόχρονα υψηλής ποιότητας δυνατότητες οργάνωσης προσωπικών εγγράφων. Είναι όμως και το πιο ακριβό. Άλλες δημοφιλείς συσκευές είναι το Νοοk της μεγάλης αλυσίδας βιβλιοπωλείων Barnes & Noble, το Cool-er eBook, το I-rex Illiad και το Βookeen Cybook. To Entourage eDGe έχει δύο οθόνες. Τέλος, από ελληνική εταιρία κυκλοφόρησε πρόσφατα το 6 ιντσών EB600.

* Υπηρεσίες print on demand παρέχει το διαδικτυακό βιβλιοπωλείο www.captainbook.gr. Oι επίδοξοι συγγραφείς μπορούν να παραγγείλουν τα βιβλία τους σε όσα ακριβώς αντίτυπα θέλουν με ψηφιακή τεχνολογία (χωρίς φιλμ και μηχανές εκτύπωσης offset που κάνουν ασύμφορη την εκτύπωση λιγότερων από 1.000 αντίτυπα).

* Το www.myebooks.gr είναι ένα καινούριο διαδικτυακό βιβλιοπωλείο που ειδικεύεται στην πώληση ψηφιακών βιβλίων. Διατίθενται σε αρχεία PDF και ePUB και «διαβάζονται» από το λογισμικό Adobe Digital Editions.

* Η www.pathospublishing.com παράγει και διαθέτει audio books βιβλίων ελλήνων και μεταφρασμένων συγγραφέων. Εκφωνούν ηθοποιοί και συγγραφείς.

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ο Γουτεμβέργιος περνάει στο παρελθόν»

«Ο Γουτεμβέργιος περνάει στο παρελθόν»

Ο Άρης Πετρόπουλος χαρτογραφεί τις δυνατότητες προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων για συγγραφείς κι εκδότες στην ψηφιακή εποχή. Της Ελπίδας Πασαμιχάλη

«Η σύγχυση για το ψηφιακό τοπίο δεν ε...

«Οι νέοι θα προτιμήσουν τα e-books»

«Οι νέοι θα προτιμήσουν τα e-books»

Οι Έλληνες εκδότες επενδύουν στο ψηφιακό μέλλον.

Της Ελπίδας Πασαμιχάλη

Ποιες είναι οι πολιτικές των Ελλήνων εκδοτών στο μείζον θέμα της ψηφιοποίησης των βιβλίων; Σε τι ποσοστό έχουν ψηφιοποιήσει τους ήδη υπάρχοντες τίτλους; Πώς βλέπο...

Το βιβλίο-φετίχ

Το βιβλίο-φετίχ

Το έντυπο βιβλίο θα επιβιώσει εφόσον γίνει ξανά καλαίσθητο, ποιοτικό, επιθυμητό αντικείμενο. Του Νίκου Βλαντή*

Πολλά ακούγονται για το ηλεκτρονικό βιβλίο και για...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Βιβλιοφαγίες #6: Γεύματα και συζητήσεις, εκθέσεις και επισκέψεις, λουκέτα και πολτοποιήσεις

Βιβλιοφαγίες #6: Γεύματα και συζητήσεις, εκθέσεις και επισκέψεις, λουκέτα και πολτοποιήσεις

Ειδήσεις και ειδησάρια από τον χώρο του βιβλίου, σχόλια, τάσεις και συρμοί και, πού και πού, κάποιες σκέψεις... βιβλιοφαγικές.

Γράφει ο Βιβλιοφάγος

Βικτόρια και Μανώλης

Το νέο βιβλίο της Βικτόρια Χί...

«Τόμας Μαν» του Γκέοργκ Λούκατς (δοκίμιο) – Αντιφάσεις μιας ιστορικής ανάγνωσης που δεν κρύβει το μεγαλείο του σπουδαίου Γερμανού συγγραφέα

«Τόμας Μαν» του Γκέοργκ Λούκατς (δοκίμιο) – Αντιφάσεις μιας ιστορικής ανάγνωσης που δεν κρύβει το μεγαλείο του σπουδαίου Γερμανού συγγραφέα

Για τον τόμο με δοκίμια του Γκέοργκ Λούκατς [György Lukács] «Τόμας Μαν» (μτφρ., σχόλια, επιμέλεια Μαρία Ηώς Δούκα, Νίκος Φούφας, εκδ. Ήτωρ). Κεντρική εικόνα: Ο Γκέοργκ Λούκατς και ο Τόμας Μαν όταν συναντήθηκαν για μια και μοναδική φορά στο Hotel Imperial της Βιέννης, πιθανότατα στις 17 Ιανουαρίου 1922». 

Γρά...

«Οι Δωσίλογοι» του Μενέλαου Χαραλαμπίδη από την ομάδα elephas tiliensis – Ωμός ρεαλισμός για να κλείσει το κενό της ιστορικής μνήμης

«Οι Δωσίλογοι» του Μενέλαου Χαραλαμπίδη από την ομάδα elephas tiliensis – Ωμός ρεαλισμός για να κλείσει το κενό της ιστορικής μνήμης

Για την παράσταση «Οι Δωσίλογοι» της θεατρικής ομάδας elephas tiliensis βασισμένης στο ομώνυμο βιβλίο του Μενέλαου Χαραλαμπίδη, που ανεβαίνει στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Είδα, στο Θέατρο «Χώρα», τη δραματοποίηση των e...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Δεν βλέπω όνειρα συνήθως» του Ηλία Μαγκλίνη (προδημοσίευση)

«Δεν βλέπω όνειρα συνήθως» του Ηλία Μαγκλίνη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Ηλία Μαγκλίνη «Δεν βλέπω όνειρα συνήθως – Γράμματα του Χάρρυ στη Ρετζίνα», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Παιδικές σκηνές ...

«Από τον πόλεμο βγαίνεις ζωντανός μόνο από τύχη» της Κωνσταντίνας Κατρακάζου (προδημοσίευση)

«Από τον πόλεμο βγαίνεις ζωντανός μόνο από τύχη» της Κωνσταντίνας Κατρακάζου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Κωνσταντίνας Κατρακάζου «Από τον πόλεμο βγαίνεις ζωντανός μόνο από τύχη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Βρέθηκε τεσσεράμισι χρόνια μα...

«Πατρότητα» του Μιχάλη Σπέγγου (προδημοσίευση)

«Πατρότητα» του Μιχάλη Σπέγγου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Μιχάλη Σπέγγου «Πατρότητα», το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Επίμετρο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Είμαι ο Αχιλλέας Χάριγκτον. Γεννήθηκα και ζω στην Κέρκυρα, αλλά έζησα ένα ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; Τρία καλά αστυνομικά, νέα και κλασικά μυστήρια

Τι διαβάζουμε τώρα; Τρία καλά αστυνομικά, νέα και κλασικά μυστήρια

Τρία καλά αστυνομικά μυθιστορήματα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα: Φώτης Δούσος, Γιάννης Μαρής, Αντόνιο Μαντσίνι. Αντισυμβατικοί αστυνομικοί, αδικία και δωσιλογισμός σε λιτή αφήγηση και μεσογειακό νουάρ για το δικαίωμα στην αυτοδικία. ©istock

Επιλογή-παρουσίαση: Χ...

Τι διαβάζουμε τώρα; Βιβλία φεμινιστικής και κουίρ θεωρίας

Τι διαβάζουμε τώρα; Βιβλία φεμινιστικής και κουίρ θεωρίας

Σημαντικά βιβλία που διευρύνουν τη συζήτηση για τον φεμινισμό, τη σχέση της γλώσσας με το φύλο και τη σεξουαλικότητα αλλά και το πόσο [δεν θα έπρεπε να] μας αλλάζει το γήρας.

Επιλογή-παρουσίαση: Φανή Χατζή

...

Από τον μπαμπούλα στον Μεσημερά, από τον Δράκουλα στους βουρκόλακες: Πέντε καλά βιβλία ελληνικού λαογραφικού τρόμου

Από τον μπαμπούλα στον Μεσημερά, από τον Δράκουλα στους βουρκόλακες: Πέντε καλά βιβλία ελληνικού λαογραφικού τρόμου

Φαντάσματα, μπαμπούλες και βρικόλακες της ελληνικής επαρχίας: Πέντε καλά λογοτεχνικά βιβλία λαογραφικού τρόμου που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Εικόνα: Από τη συλλογή «Η χτυπημένη και άλλες ιστορίες με φαντάσματα» (εκδ. Ροές), παραλλαγή της κεντρικής εικόνας.

Επιλογή-παρουσίαση: ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ