ekdotes_all

Οι Έλληνες εκδότες επενδύουν στο ψηφιακό μέλλον.

Της Ελπίδας Πασαμιχάλη

Ποιες είναι οι πολιτικές των Ελλήνων εκδοτών στο μείζον θέμα της ψηφιοποίησης των βιβλίων; Σε τι ποσοστό έχουν ψηφιοποιήσει τους ήδη υπάρχοντες τίτλους; Πώς βλέπουν τις κινήσεις της Google για αυτόματη ψηφιοποίηση των έργων λόγου; Ποια η ανταπόκριση του κοινού και ποιες οι δικές τους προβλέψεις για το ψηφιακό μέλλον του βιβλίου;  

Οι Αργύρης Καστανιώτης, Χάρης Ψυχογιός, Άννα Πατάκη και Νώντας Παπαγεωργίου, εκπρόσωποι τεσσάρων μεγάλων εκδοτικών οίκων, ανοίγουν τα χαρτιά τους στην Book Press.

patakiΆννα Πατάκη – Eδόσεις Πατάκη

«Ο ψηφιακός κατάλογος που ετοιμάζουμε θα περιλαμβάνει σε πρώτη φάση αντιπροσωπευτικά έργα Ελλήνων, κατ’ αρχάς, συγγραφέων και κλασικά κείμενα. Επίσης, ετοιμάζεται ένας ψηφιακός κατάλογος εκπαιδευτικών βιβλίων. Στόχος μας είναι τα e-books των Εκδόσεων Πατάκη να είναι συμβατά με όλες τις συσκευές ανάγνωσης (πλην του Amazon Kindle).

Στο θέμα των τιμών, η προσπάθεια θα είναι η λιανική τιμή του e-book να μην ξεπερνάει το 80% της λιανικής τιμής του αντίστοιχου έντυπου βιβλίου. Στην Ελλάδα, η αγορά του ψηφιακού βιβλίου είναι σε εμβρυακή μορφή. Στην πραγματικότητα, οι ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα που έχει απτά αποτελέσματα πωλήσεων στην κατηγορία των e-books.

Το τοπίο του ηλεκτρονικού βιβλίου τεχνολογικά αναβαθμίζεται συνέχεια. Πιστεύω ότι με το I-pad ενδέχεται να δούμε επιπλέον ως διαφορά τη δυνατότητα στο ηλεκτρονικό βιβλίο να πάρει θέση δίπλα σε άλλες συνήθειες του χρήστη, χωρίς να αλλάζει συσκευή. Αυτό μπορεί να κάνει τη διαφορά, πιστεύω.

Η άποψή μας για την ψηφιοποίηση έργων λόγου από την Google είναι αρνητική – και ως προς την αρχή της πρόσκλησης του τύπου ‘‘όποιος δεν δηλώσει έξω είναι μέσα’’ και ως προς τη χωρίς όρια δυνατότητα δημιουργίας παγκόσμιου μονοπωλίου».

papageorgiouΝώντας Παπαγεωργίου – Εκδόσεις Μεταίχμιο

«Οι νέες τεχνολογίες δίνουν μια νέα επιλογή για διάβασμα. Οι πωλήσεις θα επηρεαστούν σίγουρα, όχι όμως στο άμεσο μέλλον. Προς το παρόν, οι εξελίξεις αυτές αφορούν κυρίως λεξικά και άλλα εγχειρίδια τέτοιου είδους, που χρησιμοποιούνται για επιστημονικές έρευνες ή εργασίες κ.ά. Ωστόσο, δεν πιστεύουμε ότι το παραδοσιακό βιβλίο κινδυνεύει. Μας ανοίγεται μια νέα αγορά και οι αναγνώστες έχουν περισσότερες επιλογές. Το θέμα είναι να υπάρχουν αναγνώστες.

Πιστεύουμε ότι θα μεσολαβήσει μεγάλο χρονικό διάστημα –κι ακόμα μεγαλύτερο στην Ελλάδα– μέχρι να συμβιβαστεί ο κόσμος με αυτή την αλλαγή, η οποία είναι η μεγαλύτερη από την εποχή της τυπογραφίας.

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο προχωρούν στην ψηφιοποίηση των βιβλίων τους, ξεκινώντας από τα εκπαιδευτικά (σχολικά βοηθήματα) του Γυμνασίου. Θα ακολουθήσουν ψηφιακές εκδόσεις γι’ αυτά του Λυκείου και του Δημοτικού. Οι ψηφιακές μας εκδόσεις θα διατίθενται κυρίως μέσω των βιβλιοπωλείων. Είναι συμβατές με όλα τα PCs. Εξετάζουμε επίσης τη μετατροπή ορισμένων τίτλων που θα διαβάζονται από όλες τις συσκευές ανάγνωσης. Οι τιμές των ψηφιακών εκδόσεων έχουν οριστεί κατά 30% φθηνότερα από αυτές των αντίστοιχων έντυπων.

Η τεχνολογία των e-books δεν είναι ακόμη ευρέως διαδεδομένη στο ελληνικό κοινό. Τώρα γίνονται τα πρώτα βήματα και οι αναγνώστες είναι επιφυλακτικοί. Με μεγαλύτερη άνεση το αποδέχεται η νεότερη γενιά, καθώς έχει μεγαλύτερη εξοικείωση με την τεχνολογία».

KASTANIOTISΑργύρης Καστανιώτης – Εκδόσεις Καστανιώτη

«Η πλειοψηφία των νέων τίτλων μας θα διατίθεται σε ψηφιακή μορφή. Στόχος μας είναι να διαθέσουμε και τους περισσότερους από τους παλαιότερους τίτλους. Τα βιβλία μας θα προσφέρονται κυρίως σε μορφή ePub, το παγκόσμιο πρότυπο ψηφιακών βιβλίων, με το οποίο είναι συμβατές σχεδόν όλες οι συσκευές ανάγνωσης.

Οι πωλήσεις των ηλεκτρονικών συσκευών δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητες, αν αναλογιστεί κανείς ότι η αγορά δεν προσφέρει ακόμη πολλά e-books προς ανάγνωση. Είναι ένα δείγμα ότι υπάρχει αναγνωστικό κοινό που θα προτιμήσει την ψηφιακή έκδοση για τις ευκολίες που παρέχει.

Η τιμή του ψηφιακού βιβλίου θα είναι χαμηλότερη από την αντίστοιχη έκδοση του έντυπου. Δυστυχώς, στη βάση ενός παράλογου νόμου του 2003, το ψηφιακό βιβλίο θεωρείται υπηρεσία και επιβαρύνεται με 21% ΦΠΑ, ενώ το έντυπο βιβλίο, ως πολιτιστικό αγαθό, χρεώνεται με ΦΠΑ 5%. Έτσι, η διαφορά στην τιμή θα φαίνεται μικρότερη απ' ό,τι πραγματικά είναι.

Η Google νομιμοποιείται να ψηφιοποιήσει βιβλία που δεν έχουν copyright, και επομένως δεν χρειάζεται κάποια άδεια».

PsichogiosΧάρης Ψυχογιός – Εκδόσεις Ψυχογιός

«Το ηλεκτρονικό βιβλίο θα εισέρχεται όλο και πιο πολύ στη ζωή μας, και θεωρούμε ότι ειδικά η νέα γενιά θα ανταποκριθεί. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν και πότε θα αντικατασταθεί το παραδοσιακό βιβλίο από το ηλεκτρονικό. Οι δημιουργοί των e-readers ισχυρίζονται ότι σε μία δεκαετία το ψηφιακό θα υπερκεράσει σε ποσοστό το έντυπο, αλλά βέβαια έχουν λόγο να πλειοδοτούν υπέρ αυτού.

Στις εκδόσεις μας διαθέτουμε αρκετούς τίτλους σε ηλεκτρονική μορφή, τους οποίους συνεχώς αυξάνουμε. Σύντομα θα διαθέτουμε μεγάλο μέρος του καταλόγου μας μέσω του ανανεωμένου site μας www.psichogios.gr. Πρόκειται κυρίως για βιβλία Ελλήνων συγγραφέων. Είναι συμβατά με όλους τους e-readers που διαβάζουν αρχεία ePub και  pdf.

Είμαστε θετικοί στην ψηφιοποίηση των έργων λόγου, αν συνοδεύεται με την απόδοση δικαιωμάτων στους νόμιμους κατόχους.  Όμως, η συγκέντρωση αυτού του έργου σε έναν φορέα ενέχει τον κίνδυνο της μονοπωλιακής διαχείρισής του αργότερα. Για τον λόγο αυτό, πολλοί όχι μόνο αρνούνται τη συνεργασία, αλλά κι έχουν προσφύγει στις αμερικανικές δικαστικές αρχές, ώστε να μην επικυρωθεί η συμφωνία που έχει συνάψει η  Google με τα σωματεία των Αμερικανών εκδοτών και συγγραφέων.

Εμείς εξετάζουμε την πρόταση της Google για ψηφιοποίηση των βιβλίων μας –περίπου 700 τίτλους–, αλλά, επειδή η συμφωνία είναι πολύπλοκη και η Google σε περίπτωση διακοπής της συνεργασίας θα κρατήσει τα ψηφιοποιημένα μας βιβλία στο αρχείο της, δεν έχουμε προχωρήσει στην υπογραφή της».

Ελπίδα Πασαμιχάλη

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ε-readers

Ε-readers

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο των ψηφιακών αναγνωστών, συσκευών που προορίζονται για ανάγνωση βιβλίων και γενικότερα κειμένων, αλλά πολλές από τις οποίες συνδυάζουν και άλλες λειτουργίες, όπως το άκουσμα μουσικής και η οργάνωση αρχείων. Η βελτίωση της τεχνολογίας e-ink που κάνει την οθόνη να θυμίζει πλ...

«Ο Γουτεμβέργιος περνάει στο παρελθόν»

«Ο Γουτεμβέργιος περνάει στο παρελθόν»

Ο Άρης Πετρόπουλος χαρτογραφεί τις δυνατότητες προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων για συγγραφείς κι εκδότες στην ψηφιακή εποχή. Της Ελπίδας Πασαμιχάλη

«Η σύγχυση για το ψηφιακό τοπίο δεν ε...

Το βιβλίο-φετίχ

Το βιβλίο-φετίχ

Το έντυπο βιβλίο θα επιβιώσει εφόσον γίνει ξανά καλαίσθητο, ποιοτικό, επιθυμητό αντικείμενο. Του Νίκου Βλαντή*

Πολλά ακούγονται για το ηλεκτρονικό βιβλίο και για...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Ήλιος με ξιφολόγχες» του Γιώργου Σκαμπαρδώνη (κριτική) – Μεσοπόλεμος εντός, εκτός και επί ταυτά

«Ήλιος με ξιφολόγχες» του Γιώργου Σκαμπαρδώνη (κριτική) – Μεσοπόλεμος εντός, εκτός και επί ταυτά

Για το μυθιστόρημα του Γιώργου Σκαμπαρδώνη «Ήλιος με ξιφολόγχες» (εκδ. Πατάκη).

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Το τελευταίο μυθιστόρημα του Γιώργου Σκαμπαρδώνη ξεκινάει άκρως δελεαστικά. Εν έτει 1931 μια τυχαία φωτιά σε χαμοκέλα της Θεσσαλο...

«Στο σπίτι των ονείρων» της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο (κριτική) – Γιατί μια κουίρ γυναίκα παραμένει σε μια κακοποιητική σχέση;

«Στο σπίτι των ονείρων» της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο (κριτική) – Γιατί μια κουίρ γυναίκα παραμένει σε μια κακοποιητική σχέση;

Για το βιβλίο της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο «Στο σπίτι των ονείρων»  (μτφρ. Άγγελος Αγγελίδης, Μαρία Αγγελίδου, εκδ. Αντίποδες). Κεντρική εικόνα, πλάνο από την ταινία Ταρ, του Τοντ Φιλντ, όπου μεταξύ άλλων παρουσιάζεται μια κακοποιητική σχέση ανάμεσα σε δύο γυναίκες.

Γράφει η ...

Άνα Μαρία Σούα: «Η ζωή είναι τρελή, παράλογη, κωμική και τραγική – το ίδιο και οι ιστορίες μου!»

Άνα Μαρία Σούα: «Η ζωή είναι τρελή, παράλογη, κωμική και τραγική – το ίδιο και οι ιστορίες μου!»

Συνέντευξη με την Αργεντινή συγγραφέα Άνα Μαρία Σούα [Ana María Shua], με αφορμή την ανθολογία διηγημάτων της «Σκυλίσια ζωή και άλλες ακροβασίες» (μτφρ. Άννα Βερροιοπούλου, εκδ. Βακχικόν). Η συγγραφέας θα βρεθεί στην Αθήνα τις επόμενες μέρες, καλεσμένη του 15ου Φεστιβάλ ΛΕΑ.

Συνέ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Τα ρόδα δεν πεθαίνουν ποτέ» του Γκούναρ Στόλεσεν (προδημοσίευση)

«Τα ρόδα δεν πεθαίνουν ποτέ» του Γκούναρ Στόλεσεν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Γκούναρ Στόλεσεν [Gunnar Staalesen] «Τα ρόδα δεν πεθαίνουν ποτέ» (μτφρ. Βαγγέλης Γιαννίσης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 7 Ιουνίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Υπάρχουν κάποιε...

«Έρωτες, έρωτες, έρωτες» του Βαγγέλη Ραπτόπουλου (προδημοσίευση)

«Έρωτες, έρωτες, έρωτες» του Βαγγέλη Ραπτόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Βαγγέλη Ραπτόπουλου «Έρωτες, έρωτες, έρωτες» – δώδεκα ιστορίες με πρωταγωνιστές που επιμένουν να παλεύουν για την ικανοποίηση της ερωτικής τους επιθυμίας. Δώδεκα παραλλαγές πάνω στο ίδιο θέμα, με την τελευταία και μεγαλύτερη να αγκαλιάζει όλες τις προηγούμενες. Κυκλο...

«Αρκτικό καλοκαίρι» του Ντέιμον Γκάλγκατ (προδημοσίευση)

«Αρκτικό καλοκαίρι» του Ντέιμον Γκάλγκατ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ντέιμον Γκάλγκατ [Damon Galgut] «Αρκτικό καλοκαίρι» (μτφρ. Κλαίρη Παπαμιχαήλ), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 24 Μαΐου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Οι δύο άντρες κάθονταν στις πο...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Πατριαρχία, φεμινισμός και κουίρ λογοτεχνία – Μιχαλοπούλου, Αλεξάνδρα Κ* και Καλοβυρνάς δίνουν απαντήσεις

Πατριαρχία, φεμινισμός και κουίρ λογοτεχνία – Μιχαλοπούλου, Αλεξάνδρα Κ* και Καλοβυρνάς δίνουν απαντήσεις

Λογοτεχνία, έμφυλες ταυτότητες, πατριαρχία, φεμινιστικό κίνημα, γυναικεία γραφή. Αμάντα Μιχαλοπούλου, Αλεξάνδρα Κ*, Λύο Καλοβυρνάς φωτίζουν όψεις ενός ζητήματος που μας αφορά περισσότερο απ΄ όσο ίσως πιστεύουμε, ενώ ακολουθεί επιλογή βιβλίων ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας από τις πρόσφατες ...

Τα 25 καλύτερα λογοτεχνικά έργα γραμμένα από γυναίκες συγγραφείς – από τη Μέρι Σέλεϊ στην Έλενα Φερράντε

Τα 25 καλύτερα λογοτεχνικά έργα γραμμένα από γυναίκες συγγραφείς – από τη Μέρι Σέλεϊ στην Έλενα Φερράντε

Σε δημοσίευσή της στον Independent, η αρθρογράφος Clarisse Loughrey ξεχώρισε τα εικοσιπέντε σημαντικότερα λογοτεχνικά έργα που γράφτηκαν από γυναίκες συγγραφείς. Στη φωτογραφία, μία από αυτές, η Octavia E. Butler [1947 - 2006], συγγραφέας μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας με έντονο κοινωνικό και πολιτικό υ...

«Φάκελος αρχαιοκαπηλία»: Νικόλας Ζηργάνος, Ανδρέας Αποστολίδης και Γιάννης Μαρής

«Φάκελος αρχαιοκαπηλία»: Νικόλας Ζηργάνος, Ανδρέας Αποστολίδης και Γιάννης Μαρής

Φάκελος αρχαιοκαπηλία με προτάσεις τριών βιβλίων: «Επιχείρηση “Νόστος”: Ένα χρυσό στεφάνι και μια Κόρη για τον Αλέξη Καρρά» (εκδ. Τόπος), του Νικόλα Ζηργάνου, «Αρχαιοκαπηλία και εμπόριο αρχαιοτήτων – Μουσεία, έμποροι τέχνης, οίκοι δημοπρασιών, ιδιωτικές συλλογές» (εκδ. Άγρα), του Ανδρέα Αποστολίδη και  «Ίλ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ