daphnedumaurier 728

Tη Δάφνη ντι Μωριέ [Daphne du Maurier] τη γνωρίζουμε ήδη, αν όχι από τα βιβλία της, σίγουρα μέσα από κάποια από τις θαυμάσιες ταινίες που βασίστηκαν σε αυτά. Παράδειγμα, η «Ρεβέκκα» ή «Τα πουλιά», δυο από τις γνωστότερες ταινίες του Άλφρεντ Χίτσκοκ, ή το υποβλητικό «Μετά τα Μεσάνυχτα» του Νίκολας Ρεγκ, το οποίο βασίστηκε στη θαυμάσια νουβέλα της «Don't look now». Ακολουθούν δυο λόγια για τη σπουδαία Αγγλίδα συγγραφέα με αφορμή το διήγημά της «Η κούκλα» (εισαγ-μτφρ. Ευαγγελία Κουλιζάκη), που κυκλοφόρησε πρόσφατα στη χώρα μας από τις εκδόσεις Στερέωμα.

Γράφει ο Κ.Β. Κατσουλάρης

«Η κούκλα», είναι ένα ολιγοσέλιδο διήγημα, ένα από τα πρώτα που δημοσίευσε η Δάφνη ντι Μωριέ. Μαρτυρά τις επιρροές της συγγραφέα, όχι τόσο από τη μεγάλη της αγάπη, τη νεοζηλανδή Κάθριν Μάνσφιλντ, όσο από τον Αμερικανό προπάτορά της Έντκαρ Άλαν Πόε, ενώ κάπου στο βάθος διαφαίνεται και ο Γάλλος Γκυ ντε Μωπασάν. Το διήγημα είναι σημαντικό για πολλούς λόγους. Καταρχάς, είναι ιδανική εισαγωγή στο έργο της Δάφνης ντι Μωριέ, όχι μονάχα επειδή ήταν μόλις είκοσι χρονών όταν το έγραψε, αλλά κι επειδή διαθέτει, συμπυκνωμένες, πολλές από τις αρετές που χαρακτήρισαν το έργο της τις δεκαετίες που ακολούθησαν: Επίγνωση του τι συνιστά μια ωραία ιστορία, αίσθηση του τραγικού και του αλλόκοτου, βάθος και πολυσημία των εικόνων. Γνωρίζουμε επίσης εδώ μια πρώιμη εκδοχή της Ρεβέκκας (έτσι ονομάζεται η κεντρική γυναικεία φιγούρα), της μυστηριώδους γυναίκας που κυριαρχεί στο γνωστότερο μυθιστόρημά της. Στα ατού της ελληνικής έκδοσης η πληρέστατη εισαγωγή της μεταφράστριας, της Ευαγγελίας Κουλιζάκη, με την οποία τοποθετεί τη Δάφνη ντι Μωριέ στον κανόνα της αγγλικής λογοτεχνίας του 20ου αιώνα, αλλά φανερώνει και πρωτοπόρες πλευρές του έργου της, ειδικά στον τρόπο που χειρίζεται τους γυναικείους χαρακτήρες και την πολύτροπη σεξουαλικότητά τους.

stereoma daphne koukla

Οικογένεια καλλιτεχνών

Πάμε όμως ένα βήμα πίσω, να δούμε ορισμένα βιογραφικά στοιχεία της συγγραφέα, που έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον, και φωτίζουν εν μέρει και το έργο της. Η Δάφνη ντι Μωριέ γεννήθηκε το 1907 στο Λονδίνο, αλλά έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στην Κορνουάλη. Ήταν η μεσαία από τρεις κόρες ενός ζεύγους ηθοποιών, του σερ Τζέραλντ ντι Μωριέ και της Μίριελ Μπόμποντ, κι εγγονή του συγγραφέα και σκιτσογράφου Τζορτζ ντι Μωριέ, διάσημου στην εποχή του και στενού φίλου του Χένρι Τζέιμς. Η αδερφή της, Άντζελα, έγινε κι εκείνη συγγραφέας, ενώ η άλλη αδερφή της, η Ζαν, ηθοποιός. Ξαδέρφια τους ήταν τα αγόρια της οικογένειας Λουέλιν Ντέιβις, από τα οποία ο Τζέιμς Μάθιου Μπάρι εμπνεύστηκε τον Πίτερ Παν και την παρέα του, τα «χαμένα αγόρια». Ο πατέρας της Δάφνης, μάλιστα, υποδύθηκε τον Κάπτεν Χουκ στη θεατρική του μεταφορά.

Σε ολόκληρη τη ζωή της η Δάφνη βασανίστηκε από τη νοσηρή σχέση της με τον πατέρα της όσο και με την απόμακρη σχέση της με τη μητέρα της...

Μέσα σε αυτό το κλίμα καλλιτεχνικής ελευθερίας και δημιουργικότητας, η Δάφνη κατάφερε να αναπτύξει τη βαθύτερη κλίση της, που ήταν να ντύνεται και να συμπεριφέρεται σαν αγόρι. Επινόησε μάλιστα κι ένα alter ago, που βέβαια ήταν αγόρι, με το όνομα Έρικ Έιβον, που συχνά πυκνά κυριαρχούσε στη φαντασία της. Προς αυτήν την κατεύθυνση την εξωθούσε ιδιαίτερα ο πατέρας της, ο οποίος ανέπτυξε απέναντί της μια σχέση που, σύμφωνα με τις σημερινές αντιλήψεις, θα χαρακτηριζόταν ξεκάθαρα κακοποιητική. Ιδιαίτερα στην εφηβεία της, όταν άρχισε να αναπτύσσεται ο γυναικείος ερωτισμός της, ο πατέρας της αντέδρασε με σφοδρότητα, αναγκάζοντας τη Δάφνη σε αναδίπλωση. Σε ολόκληρη τη ζωή της η Δάφνη βασανίστηκε από τη νοσηρή σχέση της με τον πατέρα της όσο και με την απόμακρη σχέση της με τη μητέρα της (και βασάνισε, λέγεται, και τα τρία παιδιά της, ιδιαίτερα τις δύο κόρες της). Χαρακτηριστική της σύγχυσης που είχε δημιουργήσει στον ψυχισμό της αυτός ο εκτός ορίων πατέρας ήταν το γεγονός ότι, ενήλικας πια, η Δάφνη συνδέθηκε ερωτικά με την ηθοποιό Γερτρούδη Λόρενς, που υπήρξε στο παρελθόν ερωμένη του πατέρα της.

Η Κούκλα: Μια άκρως ρομαντική και αλλόκοτη ιστορία

Ας επιστρέψουμε όμως στην ολιγοσέλιδη Κούκλα και την άκρως ρομαντική και αλλόκοτη ιστορία της. Ένα σημειωματάριο, μισοκατεστραμμένο από το θαλασσινό νερό, ξεβράζεται σ’ έναν όρμο. Στις δυσανάγνωστες σελίδες του ξετυλίγεται η σκοτεινή ιστορία του φλογερού πάθους ενός άντρα για μια όμορφη και μυστηριώδη βιολονίστρια, τη Ρεβέκκα. Τόσο η γοητευτική εμφάνισή της, όσο και ο εξαίσιος και μοναδικός τρόπος με τον οποίο έπαιζε βιολί, καθηλώνουν τον ήρωα και τον βάζουν σε μια σχέση εξάρτησης και υποταγής. Η Ρεβέκκα μοιάζει να βασανίζεται από κάτι, αλλά η αφήγηση δεν μας αποκαλύπτει πολλά, παίζοντας με τις διακυμάνσεις του σασπένς, από ραντεβού σε ραντεβού, καθώς η ερωτική πολιορκία κλιμακώνεται. Έως ότου, ένα απόγευμα, η Ρεβέκκα θα αποφασίσει να δείξει στον ανύποπτο αφηγητή τι κρύβεται πίσω από τις διαρκείς παλινωδίες της…

Ας σταματήσουμε όμως εδώ. Η Κούκλα είναι ένα αφήγημα που, όπως όλα τα έργα της ντι Μωριέ, παίζει με την έκπληξη, εισάγοντας το αλλόκοτο και το ανοίκειο με απαράμιλλη τόλμη και μαεστρία. Κι εσύ θα κρίνεις, αναγνώστρια, αναγνώστη, πόσο η ταραγμένη προσωπική ζωή της καθρεφτίζεται ήδη, πολύ πειστικά, αλλά και ιδιαίτερα δημιουργικά, σε αυτό το πρελούδιο μιας σπουδαίας συγγραφικής πορείας.

Το διήγημα Η Κούκλα, σε θαυμάσια μετάφραση και εισαγωγή της Ευαγγελίας Κουλιζάκη, κυκλοφορεί σε μια όμορφη έκδοση μικρού σχήματος από τις εκδόσεις Στερέωμα, εγκαινιάζοντας τη νέα σειρά Αστερισμοί. Πρόκειται, όπως τονίσαμε και στην αρχή, για μια ιδανική εισαγωγή, στο πλούσιο κι εν μέρει παραγνωρισμένο έργο της σπουδαίας Δάφνης ντι Μωριέ.

Για το κλείσιμο, θα δανειστώ την ακριβοδίκαιη διαπίστωση της βιογράφου της Margaret Foster: «Κανένας άλλος δημοφιλής συγγραφέας δεν αψήφησε τόσο θριαμβευτικά την κατηγοριοποίηση. Η Δάφνη ντι Μωριέ ικανοποιούσε όλα τα αμφιλεγόμενα κριτήρια της δημοφιλούς μυθοπλασίας, κι ωστόσο πληρούσε επίσης τις αυστηρές προδιαγραφές της αληθινής λογοτεχνίας, κάτι που ελάχιστοι μυθιστοριογράφοι είναι σε θέση να κάνουν».

politeia deite to vivlio 250X102 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ο ήχος της σιωπής της» του Δημοσθένη Κούρτοβικ – Όταν το προσωπικό αίνιγμα συναντά το συλλογικό δράμα

«Ο ήχος της σιωπής της» του Δημοσθένη Κούρτοβικ – Όταν το προσωπικό αίνιγμα συναντά το συλλογικό δράμα

Για το μυθιστόρημα «Ο ήχος της σιωπής της» τους Δημοσθένη Κούρτοβικ (εκδ. Εστία), «ένα βιβλίο-επιστέγασμα, όπου όλες οι πλευρές του συγγραφέα, ο λογοτέχνης, ο δοκιμιογράφος, ο αθηναιογράφος, ο ανθρωπολόγος, αλλά και ο πληγωμένος γιος, συναιρούνται αρμονικά, σε έναν καμβά προσωπικό, ελληνικό και συνάμα πανανθρώπινο»....

«Deepfake» του Μάκη Μαλαφέκα – Νουάρ με ελληνικό χρώμα

«Deepfake» του Μάκη Μαλαφέκα – Νουάρ με ελληνικό χρώμα

Για το μυθιστόρημα του Μάκη Μαλαφέκα «Deepfake» (εκδ. Αντίποδες), ένα σπινταριστό νουάρ που μας μιλάει για σκοτεινές πλευρές της σύγχρονης Ελλάδας.

Γράφει ο Κ.Β. Κατσουλάρης

Ο Μάκης Μαλαφέκας γράφει πεζογραφήματα του είδους που αποκαλούμε νουάρ. Σ...

Γνωρίστε τους Νετανιάχου! – το αστείο και ιδιοφυές μυθιστόρημα του Τζόσουα Κοέν για τις ποικίλες εκδοχές της εβραϊκότητας

Γνωρίστε τους Νετανιάχου! – το αστείο και ιδιοφυές μυθιστόρημα του Τζόσουα Κοέν για τις ποικίλες εκδοχές της εβραϊκότητας

Για το βραβευμένο με Πούλιτζερ μυθιστόρημα του Τζόσουα Κοέν «Οι Νετανιάχου» (μτφρ. Παναγιώτης Κεχαγιάς, εκδ. Gutenberg), ένα μυθιστόρημα για τις ποικίλες εκδοχές της εβραϊκότητας, από τη Διασπορά μέχρι εκδοχές του Σιωνισμού. Στην κεντρική εικόνα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, νεότερος, μαζί με τον αγαπημένο του πατέρα, Μπ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία 2024: Όλες οι υποψηφιότητες σε όλες τις κατηγορίες

Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία 2024: Όλες οι υποψηφιότητες σε όλες τις κατηγορίες

Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώνει τις Βραχείες Λίστες των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων 2024 (για τις εκδόσεις 2023). Πρόκειται για τις Βραχείες Λίστες στις οποίες κατέληξαν οι αρμόδιες Επιτροπές: α) η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας, β) η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνικής Μετάφρασης. Οι Βραχείες Λίσ...

«Πέρα από το Τείχος» της Κάτια Χόγιερ (κριτική) – Μια άλλη ματιά στη ζωή των απλών ανθρώπων στην Ανατολική Γερμανία

«Πέρα από το Τείχος» της Κάτια Χόγιερ (κριτική) – Μια άλλη ματιά στη ζωή των απλών ανθρώπων στην Ανατολική Γερμανία

Για το βιβλίο-μαρτυρία της Κάτια Χόγιερ [Katja Hoyer] «Πέρα από το Τείχος – Ανατολική Γερμανία, 1949-1990» (μτφρ. Νίκος Ρούσσος, εκδ. Παπαδόπουλος). Κεντρική εικόνα από το εξώφυλλο της βρετανικής έκδοσης του βιβλίου.

Γράφει ο Γιώργος Σιακαντάρης

Ο...

«Γεννιέται ο κόσμος» της Βάσιας Τζανακάρη (κριτική) – ένα τρυφερό ερωτικό αφήγημα με έμφαση στον λόγο και την ποίηση

«Γεννιέται ο κόσμος» της Βάσιας Τζανακάρη (κριτική) – ένα τρυφερό ερωτικό αφήγημα με έμφαση στον λόγο και την ποίηση

Για το αφήγημα της Βάσιας Τζανακάρη «Γεννιέται ο κόσμος» (εκδ. Καστανιώτη). Κεντρική εικόνα: η Λόρα Ντερν και ο Νίκολας Κέιτζ στην «Ατίθαση καρδιά» του Ντέιβιντ Λιντς.

Γράφει ο Αντώνης Γουλιανός

Η ερωτική επιθυμία στο μεγαλύτερο μέρος της κλασικής λογο...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Νάρκισσος και Ιανός» του Γιώργου Αριστηνού (προδημοσίευση)

«Νάρκισσος και Ιανός» του Γιώργου Αριστηνού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από την Εισαγωγή της μελέτης του Γιώργου Αριστηνού «Νάρκισσος και Ιανός – Οι μεταμορφώσεις του Μοντερνισμού στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία», η οποία θα κυκλοφορήσει σύντομα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Από την Εισαγωγή

...
«Ο έρωτας στο σινεμά» του Θόδωρου Σούμα (προδημοσίευση)

«Ο έρωτας στο σινεμά» του Θόδωρου Σούμα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Θόδωρου Σούμα «Ο έρωτας στο σινεμά» το οποίο θα κυκλοφορήσει μέχρι το τέλος του μήνα από τις εκδόσεις Αιγόκερως.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Μίκαελ Χάνεκε, «Η Δασκάλα του Πιάνου»

Ο Μ...

«Γερτρούδη» του Χέρμαν Έσσε (προδημοσίευση)

«Γερτρούδη» του Χέρμαν Έσσε (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Χέρμαν Έσσε [Hermann Hesse] «Γερτρούδη» (μτφρ. Ειρήνη Γεούργα), το οποίο κυκλοφορεί στις 22 Ιανουαρίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Ίμτχορ ήταν χήρος, ζούσε σε ένα από τα παλι...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Κι αν είμαι κουίρ, μη με φοβάσαι» – Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2024

«Κι αν είμαι κουίρ, μη με φοβάσαι» – Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2024

Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2024 μέσα από 30+ τίτλους για ενήλικες: λογοτεχνία, θεωρία, σκέψη. Γιατί το κουίρ «δεν έχει να κάνει με ποιον κάνεις σεξ, αλλά με έναν εαυτό που βρίσκεται σε δυσαρμονία με οτιδήποτε υπάρχει γύρω του και πασχίζει να βρει και να εφεύρει έναν χώρο μέσα στον οποίο θα μιλά, θα ζει και θα ευημ...

«Η ποίηση ανάμεσά μας»: 60 ποιητικές συλλογές που ξεχωρίζουν

«Η ποίηση ανάμεσά μας»: 60 ποιητικές συλλογές που ξεχωρίζουν

Εξήντα ποιητικές συλλογές, δέκα από τις οποίες είναι ποίηση μεταφρασμένη στα ελληνικά: Μια επιλογή από τις εκδόσεις του 2024.

Επιλογή: Κώστας Αγοραστός, Διονύσης Μαρίνος

...

Ο Κώστας Σημίτης μέσα από τα βιβλία του: Εκσυγχρονιστής, οραματιστής, «διαχειριστής»

Ο Κώστας Σημίτης μέσα από τα βιβλία του: Εκσυγχρονιστής, οραματιστής, «διαχειριστής»

Ο θάνατος του πρώην πρωθυπουργού (1996-2004) και πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη, στις 5 Ιανουρίου 2025 σε ηλικία 88 ετών (1936-2025), μας οδηγεί και στα βιβλία του στα οποία διαφυλάσσεται η πολιτική του παρακαταθήκη αλλά και η προσωπική του διαδρομή. 

Επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ