siakantaris dimokratia 2050

Για το βιβλίο του Γιώργου Σιακαντάρη «Τι δημοκρατίες θα υπάρχουν το 2050; - Μεταδημοκρατία, μεταπολιτική, μετακόμματα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια, με εισαγωγή του Ξενοφώντα Κοντιάδη.

Γράφει ο Κ.Β. Κατσουλάρης

Με το νέο του βιβλίο ο Γιώργος Σιακαντάρης εμβαθύνει σε ένα ζήτημα που, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, μας έχει απασχολήσει όλους τα τελευταία χρόνια: Την κρίση ή και υποχώρηση της δημοκρατίας· την αίσθηση ότι όλο και λιγότεροι πολίτες νιώθουν ότι η δημοκρατία θα τους λύσει τα προβλήματα, ενώ την ίδια στιγμή η δημοκρατία υποσκάπτεται εκ των έσω, με τη διαρκή επέκταση των διαβρωτικών (αντι)κοινωνικών δικτύων και τον εκφυλισμό της αντιπροσώπευσης, καθώς όλο και περισσότεροι ηγέτες αναζητούν μια άμεση, δήθεν αδιαμεσολάβητη, σχέση με τους ψηφοφόρους τους.

alexandreia ti dhmokraties tha yparxoyn to 2050

Εκλογές ενόψει

Αυτές οι σκέψεις γράφτηκαν λίγες μέρες πριν από τις ευρωεκλογές, και μερικούς μήνες πριν από τις αμερικανικές εκλογές (βλ. podcast, στο τέλος του κειμένου). Όλες οι ενδείξεις που έχουμε μέχρι σήμερα δείχνουν ότι την Κυριακή το βράδυ θα βρεθούμε σε ένα τοπίο όπου η Ευρώπη θα έχει στρίψει ακόμη περισσότερο προς τα δεξιά, σε πολλές περιπτώσεις και στα άκρα δεξιά. Σε μια ήπειρο φοβισμένη, με τάσεις αναδίπλωσης στον εθνικισμό, με τον φόβο και την ανασφάλεια να είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα, καθώς ο πόλεμος μαίνεται στην Ουκρανία και σε φραστικό επίπεδο η εχθροπάθεια ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία θυμίζει τις χειρότερες στιγμές του ψυχρού πολέμου.

Στην άλλη άκρη του Aτλαντικού, η διαφαινόμενη επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, φέρνει με επιτακτικό τρόπο στο προσκήνιο όλους εκείνους τους προβληματισμούς για τον βαθύ διχασμό που χαρακτηρίζει τις σύγχρονες κοινωνίες, αλλά και την περιφρόνηση μεγάλης μερίδας των πολιτών στις δημοκρατικές αξίες. Ο Πρόεδρος που ποτέ δεν έπαψε να αμφισβητεί το αποτέλεσμα των εκλογών, ο Πρόεδρος ο οποίος προέτρεψε ανοιχτά τα οργισμένα πλήθη να εισβάλουν στο Καπιτώλιο, έχοντας ως αποτέλεσμα πολλούς τραυματίες και νεκρούς, δεν φαίνεται να πληρώνει κανένα σοβαρό τίμημα για την περιφρόνηση που έχει δείξει στη δημοκρατία και στους θεσμούς της.

Τέλος, στη χώρα μας, την παράσταση των τελευταίων εκλογών, σε επίπεδο εντυπώσεων και πολιτικού κουτσομπολιού, έκλεψε «το φαινόμενο Κασσελάκη», όπως εύστοχα χαρακτήρισε τον νέο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ ο συνταγματολόγος Ξενοφών Κοντιάδης, δείχνοντας με τον πλέον εμφαντικό τρόπο ότι έχει μπει και η χώρα μας, με τη βούλα πλέον, στη παράξενη και ρευστή εποχή του «Μετά»: Μετά-δημοκρατία, μετά-πολιτική, μετά κόμματα. Όπως ακριβώς δηλοί άλλωστε και ο υπότιτλος του τούτου εδώ του βιβλίου.

Μια σύνθεση ιδεών

Όποιος παρακολουθεί την αρθρογραφία του Γιώργου Σιακαντάρη εδώ και χρόνια, τόσο εδώ στην bookpress.gr όσο και σε μεγάλες εφημερίδες, θα νιώσει αμέσως στα νερά του μέσα σε αυτό το βιβλίο. Θα συναντήσει τίτλους βιβλίων και συγγραφείς με τους οποίους σταθερά συνδιαλέγεται ο Σιακαντάρης, θα ξαναβρεί τους βασικούς άξονες μιας σκέψης που προσπαθεί να αποφύγει την γήτευσή της από τα κελεύσματα της εποχής και κάποιες βολικές απλουστεύσεις. Παράδειγμα, η ιδέα ότι η διάκριση ανάμεσα σε αριστερά και δεξιά δεν έχει πια νόημα, ή πως η αντιπροσωπευτική δημοκρατία είναι ξεπερασμένη, ή ακόμη πως η μοναδική διαχωριστική γραμμή που έχει πολιτικό νόημα σήμερα είναι αυτή ανάμεσα στον λαϊκισμό και τους αντιπάλους του.

Αντίθετα, όλα τα παραπάνω, μαζί με ορισμένα άλλα στοιχεία του σύγχρονου πολιτικού τοπίου, όπως είναι για παράδειγμα η συγκέντρωση μεγάλης εξουσίας στα χέρια του πρωθυπουργού (η προεδροποίηση της εκτελεστικής εξουσίας, σύμφωνα με τη δική του διατύπωση), ή η όλο και αυξανόμενη τάση των πολιτικών αρχηγών να περιφρονούν την κομματική δημοκρατία και να προκρίνουν μια δήθεν αδιαμεσολάβητη σχέση με τον λαό, όλα αυτά, μας λέει ο Σιακαντάρης, είναι συμπτώματα απίσχανσης των θεμελίων της δημοκρατίας, στα οποία εν χορώ και με ενθουσιασμό έχουμε διαχρονικά ενδώσει.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα μετα-δημοκρατικής πρακτικής στην οποία δεν έχει ασκηθεί ουσιαστική κριτική είναι η εκλογή των αρχηγών των κομμάτων όχι από την κομματική βάση τους, όχι από τα μέλη του Κόμματος, αλλά από μια διευρυμένη εκλογική βάση, που στην πράξη συμπεριλαμβάνει τους πάντες, αρκεί να έχουν διάθεση να πάνε να ψηφίσουν και σε κάποιες περιπτώσεις να καταβάλουν λίγα ευρώ ως φίλοι ή οιονεί μέλη.

Η ευκολία με την οποία ο Στέφανος Κασσελάκης ουσιαστικά υπέκλεψε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάτω από τη μύτη των ανθρώπων που το είχαν φτιάξει και στηρίξει όλα αυτά τα χρόνια, είναι άμεσα συνυφασμένη με τη συγκεκριμένη διαδικασία εκλογής «κατευθείαν από τον λαό».

Ο Γιώργος Σιακαντάρης επιμένει πολύ σε αυτό το σημείο, και όχι δίχως λόγο: Η ευκολία με την οποία ο Στέφανος Κασσελάκης ουσιαστικά υπέκλεψε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάτω από τη μύτη των ανθρώπων που το είχαν φτιάξει και στηρίξει όλα αυτά τα χρόνια, είναι άμεσα συνυφασμένη με τη συγκεκριμένη διαδικασία εκλογής «κατευθείαν από τον λαό» – διαδικασία για την οποία βέβαια ευθύνες φέρουν όσες και όσοι την είχαν αποδεχτεί και προκρίνει όταν οι μέρες ήταν καλύτερες και οι πολιτικές αγελάδες παχύτερες. Με παρόμοιες διαδικασίες ήρθαν στην αρχηγία των κομμάτων τους άλλωστε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης, όιπως παλιότερα ο Γιώργος Παπανδρέου, που ήταν και ο εισηγητής αυτής της νέας αντίληψης.

Βέβαια, ο Γιώργος Σιακαντάρης σημειώνει εμφατικά ότι για να υπάρξουν ξανά ζωντανά κόμματα, με δημοκρατικές διαδικασίες και ειλικρινή συμμετοχή των μελών, πρέπει να αλλάξει εκ βάθρων και η ίδια η κουλτούρα των κομμάτων, καθώς και η νοοτροπία των αρχηγών τους. Δύσκολη ισορροπία, σε μια εποχή που αποζητά πρόσωπα και απλά μηνύματα, όχι διαδικασίες, ζυμώσεις, κατάθεση περίπλοκων ιδεών και σχεδίων για το μέλλον. Οι κομματικές εκλογές, τα όργανα, οι επιτροπές, στοιχεία της δημοκρατίας στο εσωτερικό των κομμάτων, αντιμετωπίζονται πλέον ως άχρηστα γραφειοκρατικά απολιθώματα, που θολώνουν τη μήνυμα και δυσχεραίνουν την επαφή του ηγέτη με τον λαό.

giorgos siakantaris

Ο Γιώργος Σιακαντάρης είναι διδάκτωρ κοινωνιολογίας, συγγραφέας, δοκιμιογράφος, βιβλιοκριτικός και αρθρογράφος στις εφημερίδες Το Βήμα και Τα Νέα. Είναι επίσης μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού The Books’ Journal και συνεργάτης της ηλεκτρονικής σελίδας για το βιβλίο Bookpress. Διετέλεσε επιστημονικός διευθυντής στο «ΙΣΤΑΜΕ Ανδρέας Παπανδρέου» και επιστημονικός υπεύθυνος του «Πολιτικού Εργαστηρίου για τη Σοσιαλδημοκρατία». Είναι στέλεχος της ΜΟΔ ΑΕ (Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων). Έχει διατελέσει καθηγητής κοινωνιολογίας στο ΤΕΙ Καλαμάτας, τη Σχολή Μηχανικών Ικάρων και τη Σχολή Αστυνομίας. Έργα του είναι: Οι μεγάλες απουσίες. Η ελληνική δημοκρατία σε άμυνα (Πόλις, 2011), Ζαν-Ζακ Ρουσσώ: Ο φιλόσοφος της πεφωτισμένης δημοκρατίας (Πόλις, 2012) και Το πρωτείο της Δημοκρατίας. Η σοσιαλδημοκρατία μετά τη σοσιαλδημοκρατία (Αλεξάνδρεια, 2019).

Όλες οι πτυχές του σύγχρονου κόσμου

Όπως υπαινίχτηκα και νωρίτερα, δύσκολα συνοψίζονται σε ένα τέτοιο σημείωμα όλα τα επιμέρους ζητήματα που διαπραγματεύεται ο Γιώργος Σιακαντάρης στο βιβλίο του. Πράγματι, δεν υπάρχει πτυχή του σύγχρονου κόσμου (πλην της επέλασης της Τεχνητής Νοημοσύνης), μια και όλα αγγίζουν αμέσως ή εμμέσως την πολιτική, που να μην μπαίνει στο μικροσκόπιο της ανάλυσης, πάντα με τη βοήθεια άλλων βιβλίων και άλλων στοχαστών, στους οποίους ο συγγραφέας παραπέμπει αδιάκοπα. Είναι αλήθεια ότι η διαρκής αναφορά σε άλλα βιβλία και σημαντικούς σημερινούς στοχαστές μπορεί να κουράσει αναγνώστες που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα πρόσωπα και τις προβληματικές τους, αλλά έτσι είναι ο κόσμος των ιδεών: δεν υπάρχει παρθενογένεση.

Επιπλέον, ο Σιακαντάρης εντάσσει στην παλέτα των ιδεών του και στοχαστές με τους οποίους διαφωνεί, αποσαφηνίζοντας έτσι το ιδεολογικό και πολιτικό τοπίο μέσα στο οποίο αναπτύσσει τις δικές του θέσεις. Ποιες είναι αυτές;

Θα καταγράψω ορισμένα στοιχεία της σκέψης του που μου φαίνονται κομβικά, χωρίς να είναι τα μοναδικά:

- Πίστη στους δημοκρατικούς θεσμούς, στη σημασία ύπαρξης των κομμάτων και δημοκρατικής λειτουργίας τους.

- Επανενεργοποίηση της διάκρισης δεξιάς και αριστεράς, με άξονα πρωτίστως τη διαφορετική τους αντίληψη για τις ανισότητες.

- Πίστη στην ενεργή ανάμειξη του κράτους στην αναδιανομή των εισοδημάτων μέσω της προοδευτικής φορολογίας αλλά και πίστη στην ύπαρξη ενός ισχυρού κράτους πρόνοιας που απλώνει δίκτυ ασφάλειας κάτω από την κοινωνία των πολιτών.

Ο Σιακαντάρης δεν αρνείται την πραγματικότητα της παγκοσμιοποίησης αλλά προκρίνει τη δημιουργία μηχανισμών ελέγχου της και ελέγχου των μεγάλων εταιρειών που χρησιμοποιούν την παγκοσμιοποίηση για να αποφεύγουν τη φορολόγηση και τη λογοδοσία.

- Ο Σιακαντάρης δεν αρνείται την πραγματικότητα της παγκοσμιοποίησης αλλά προκρίνει τη δημιουργία μηχανισμών ελέγχου της και ελέγχου των μεγάλων εταιρειών που χρησιμοποιούν την παγκοσμιοποίηση για να αποφεύγουν τη φορολόγηση και τη λογοδοσία.

- Πιστεύει, τέλος, ότι πρέπει να ακούσουμε προσεκτικότερα τα κοινωνικά στρώματα που αισθάνονται να απειλούνται από τις εξελίξεις ή να μένουν πίσω. Δεν πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε αφ’ υψηλού...

Αυτά ήταν τα δικά μου λόγια για τις δικές του σκέψεις. Θα κλείσω αυτήν την παρουσίαση, με ορισμένα λόγια του ίδιου του συγγραφέα, έτσι όπως τα καταθέτει, λίγες αράδες πριν την ολοκλήρωση του βιβλίου του:

«Σε μια εποχή που στο όνομα των ιδεολογιών της παρακμής αμφισβητείται η έννοια της προόδου, είναι υπερπολύτιμο να υπενθυμίζεται πως, παρά τις αντιφάσεις, τις οπισθοδρομήσεις και τις τραγωδίες που γεννήθηκαν μέσα από τον δογματικό ορθολογισμό και τον ιδιοτελή ατομικισμό, ο σημερινός κόσμος δεν θα είχε φτάσει στο σημείο που βρίσκεται αν δεν είχε πιστέψει στην ιδεολογία της προόδου αντί σε αυτήν της ενοχής, στο ελεύθερο και ίσο άτομο αντί στη θρησκευτική αυθεντία, στον ορθό λόγο αντί στο ένστικτο, και τέλος στην ανθρώπινη αυτονομία και αυτοτέλεια αντί στον ισοπεδωτικό κολεκτιβισμό». Τελικά, ο βαθμός κατάκτησης της ελευθερίας, της ισότητας και της ευημερίας του ατόμου είναι το κριτήριο για την αξιολόγηση του κάθε πολιτισμού.»

Το βιβλίο του Γιώργου Σιακαντάρη, «Τι δημοκρατίες θα υπάρχουν το 2050; – Μετά-δημοκρατία, μετά-πολιτική, μετά κόμματα», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια, με εισαγωγή του Ξενοφώντα Κοντιάδη.

Ο Κ.Β. ΚΑΤΣΟΥΛΑΡΗΣ είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας.

Ακούστε στο σχετικό PODCAST στο pod.gr

politeia deite to vivlio 250X102 ARISTERA

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καλοκαίρι 2024: Γκουρογιάννης, Βανς, Κουτσί – Τρία επίκαιρα μυθιστορήματα

Καλοκαίρι 2024: Γκουρογιάννης, Βανς, Κουτσί – Τρία επίκαιρα μυθιστορήματα

Τρία μυθιστορήματα που εφάπτονται με σημαντικές πλευρές της πραγματικότητας αυτού του δύσκολου καλοκαιριού. Κύπρος, αμερικανικές εκλογές, Παλαιστίνη. Τρία μυθιστορήματα που μας βοηθούν να εμβαθύνουμε σε μεγάλα γεγονότα, χωρίς να μας περιορίζουν σε αυτά.

Γράφει ο Κ.Β. Κατσ...

«Δικά μας παιδιά» της Σοφίας Νικολαΐδου – Σαλούγκα, Σολούν και πάσης Ελλάδος

«Δικά μας παιδιά» της Σοφίας Νικολαΐδου – Σαλούγκα, Σολούν και πάσης Ελλάδος

Σκέψεις με αφορμή το μυθιστόρημα της Σοφίας Νικολαΐδου «Δικά μας παιδιά» (εκδ. Μεταίχμιο), μια ιστορία για τα σημερινά παιδιά και τους γονείς τους, κι αντίστροφα. Στη Θεσσαλονίκη, και παντού.

Γράφει ο Κ.Β. Κατσουλάρης

Προϋπόθεση για να αρχίσεις να...

Όταν ο Στέφαν Τσβάιχ αποστρεφόταν τον χορό, το ραδιόφωνο, τον κινηματογράφο

Όταν ο Στέφαν Τσβάιχ αποστρεφόταν τον χορό, το ραδιόφωνο, τον κινηματογράφο

Σκέψεις με αφορμή το κείμενο του Στέφαν Τσβάιχ [Stefan Zweig] «Η ομογενοποίηση του κόσμου» (μτφρ. Μαρία Αγγελίδου, Άγγελος Αγγελίδης), το οποίο κυκλοφορεί στη σειρά «Βιβλίδια» των εκδόσεων Άγρα.

Γράφει ο Κ.Β. Κατσουλάρης

Θα σου μιλήσω για ένα...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Βίος και Πολιτεία»: Η Εύα Καραϊτίδη, εκδότρια της Εστίας, έρχεται στο Υπόγειο

«Βίος και Πολιτεία»: Η Εύα Καραϊτίδη, εκδότρια της Εστίας, έρχεται στο Υπόγειο

Στο 48ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και της σκέψης, o Κώστας Κατσουλάρης συνομιλεί με την εκδότρια της Εστίας, Εύα Καραϊτίδη. Η συζήτηση θα μεταδοθεί, την Πέμπτη, 25 Ιουλίου, στις 7.00μμ.

Επιμέλεια: Book Press

...
Επιστρέφει τον Νοέμβρη η 3η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού

Επιστρέφει τον Νοέμβρη η 3η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού

Αναβαθμισμένη, πλουσιότερη, υποσχόμενη και με πολλές εκπλήξεις θα είναι φέτος η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού, η οποία επιστρέφει για τρίτη χρονιά στους Χαρουπόμυλους Λαντίτη, από τις 22 μέχρι τις 24 Νοεμβρίου 2024.

Επιμέλεια: Book Press

Όπως δηλώνουν...

Καλοκαίρι 2024: Γκουρογιάννης, Βανς, Κουτσί – Τρία επίκαιρα μυθιστορήματα

Καλοκαίρι 2024: Γκουρογιάννης, Βανς, Κουτσί – Τρία επίκαιρα μυθιστορήματα

Τρία μυθιστορήματα που εφάπτονται με σημαντικές πλευρές της πραγματικότητας αυτού του δύσκολου καλοκαιριού. Κύπρος, αμερικανικές εκλογές, Παλαιστίνη. Τρία μυθιστορήματα που μας βοηθούν να εμβαθύνουμε σε μεγάλα γεγονότα, χωρίς να μας περιορίζουν σε αυτά.

Γράφει ο Κ.Β. Κατσ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ο λαγός έχει λεφτά» του Τζον Απντάικ (προδημοσίευση)

«Ο λαγός έχει λεφτά» του Τζον Απντάικ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση του επίμετρου του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη, από το μυθιστόρημα του Τζον Απντάικ [John Updike] «Ο λαγός έχει λεφτά» (μτφρ. Πάνος Τομαράς), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 12 Ιουλίου από τις εκδόσεις Οξύ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η Μεγάλη Αμερικανική βόλτα τε...

«Σκάβοντας εντός» του Χρήστου Β. Μασσαλά (προδημοσίευση)

«Σκάβοντας εντός» του Χρήστου Β. Μασσαλά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του ομότιμου καθηγητή πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 
Χρήστου Β. Μασσαλά «Σκάβοντας εντός», το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ξύπνησε μέσα μου η επιθ...

«Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» του Αλέξις Ραβέλο (προδημοσίευση)

«Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» του Αλέξις Ραβέλο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αστυνομικό μυθιστόρημα του Αλέξις Ραβέλο [Alexis Ravelo] «Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» (μτφρ. Κρίτων Ηλιόπουλος), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 25 Ιουνίου από τις εκδόσεις Τόπος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

2ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα σύμφωνα με τους Νιου Γιορκ Τάιμς – Μεθοδολογία, σχόλια, διακρίσεις, τα 20 πρώτα

Τα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα σύμφωνα με τους Νιου Γιορκ Τάιμς – Μεθοδολογία, σχόλια, διακρίσεις, τα 20 πρώτα

Τα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα, όπως ψηφίστηκαν από 503 μυθιστοριογράφους, συγγραφείς μη μυθοπλαστικών έργων, ποιητές, κριτικούς και άλλους βιβλιόφιλους – με την επιμέλεια των συντακτων του Book Review των Νew Υork Τimes. Έκπληξη; Οι γυναίκες συγγραφείς είναι, οριακά, περισσότερες από τους άντρες. 

...
50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο: 5 μυθιστορήματα που μιλούν για το ανεπούλωτο τραύμα

50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο: 5 μυθιστορήματα που μιλούν για το ανεπούλωτο τραύμα

Στις 20 Ιουλίου συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον Αττίλα Ι που αποτέλεσε την πρώτη πράξη της κυπριακής τραγωδίας. Επιλέγουμε πέντε μυθιστορήματα που εξετάζουν τα επίχειρα της Ιστορίας μέσα από το πρίσμα προσωπικών καταστροφών. Εικόνα στο κέντρο του άρθρου: © Doros Partasides. 

...
Θρίλερ στην καρδιά του καλοκαιριού: 13 μυθιστορήματα που ανεβάζουν την αδρεναλίνη

Θρίλερ στην καρδιά του καλοκαιριού: 13 μυθιστορήματα που ανεβάζουν την αδρεναλίνη

Σίριαλ κίλερς, πτώματα που ξεθάβονται τυχαία, ένοχα μυστικά που έρχονται από το παρελθόν, βία και αγωνία στο έπακρο. Επιλέγουμε 13 θρίλερ για τις καυτές ημέρες και νύχτες του καλοκαιριού. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ