istoria tis texnis

Ο ιχνηλάτης βιβλιοπωλείων και βιβλιοθηκών Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης έρχεται και πάλι με τον Σάκο Εκστρατείας του, μιλώντας μας για βιβλία σαν να αφηγείται ιστορίες. Σήμερα, o εξαιρετικός τόμος του –καθηγητή ιστορίας της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης στο Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών– Νίκου Δασκαλοθανάση «Ιστορία της τέχνης 1945-1975: Από τη μοντέρνα στη σύγχρονη τέχνη, Ζωγραφική – Γλυπτική – Αρχιτεκτονική» (εκδ. Futura).

Του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη

Οι ιστορίες της τέχνης, όπως και οι ιστορίες των επαναστάσεων, είναι συναρπαστικές. Ο συνεπαρμός είναι ακόμα πιο ισχυρός όταν οι δύο τους συμπίπτουν, συμπορεύονται, συνυπάρχουν. Και, ήδη από τις αρχές του περασμένου αιώνα έως τις μέρες μας, ο διάλογος της τέχνης με την επανάσταση είναι δυναμικά ενεργός. Σχεδόν όλα τα άξια λόγου καλλιτεχνικά εγχειρήματα συνδιαλέγονται, άλλοτε υπόρρητα και υπαινικτικά και άλλοτε ρητά και ανοιχτά, με τα αντίστοιχα επαναστατικά, μεταβάλλοντας τους τρόπους με τους οποίους δεξιωνόμαστε την τέχνη και αντιλαμβανόμαστε (ή/και κάνουμε) την επανάσταση. Ο «Σάκος Εκστρατείας του Επίμονου Αναγνώστη» βαραίνει αυτό τον καιρό από πονήματα που καταπιάνονται με την τέχνη, ιδίως αυτή των εικαστικών. Αρχίζουμε με τον επιβλητικό τόμο Ιστορία της Τέχνης, 1945-1975, που υπογράφει ο καθηγητής ιστορίας της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης στο Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και έμπειρος δουλευτής Νίκος Δασκαλοθανάσης (Αθήνα, 1961), και εκδίδει ο ειδικευμένος στα εικαστικά οίκος futura. Πρόκειται για το μυθιστόρημα τεκμηρίωσης του περάσματος από την μοντέρνα στη σύγχρονη τέχνη. Και ναι, είναι ένα συναρπαστικό αφήγημα!

Ο Τζάκσον Πόλλοκ [Jackson Pollock, 1912 – 1956], ξυπνάει μες στον ίλιγγο της τέχνης και της μέθης, κατεβάζει εωθινά ουίσκι, έχει δει έργα του Πικάσο και έχει αναστατωθεί ως τα τρίσβαθα της αγριεμένης του ψυχής, κραυγάζει έμπλεος δαιμονισμένου σεβασμού «I’m gonna fuck you, Pablo!!!», κατεβάζει τον καμβά από τον οκρίβαντα, πολλαπλασιάζει αχανώς το μέγεθός του, τον απλώνει στο δάπεδο, αρχίζει να χορεύει ινδιάνικα πάνω του, σταλάζοντας χρώμα, διαγράφει μια ιλιγγιώδη τροχιά στο σύμπαν των εικαστικών τεχνών, οδηγεί ιλιγγιωδώς την Oldsmobile του, στις 11 Αυγούστου του 1956, και στουκάρει προς τον θάνατο, παίρνοντας μαζί του την Ίντιθ Μέτζερ [Edith Metzger], ενώ η συνεπιβάτις, και ερωμένη του, η ζωγράφος Ρουθ Κλίγκμαν [Ruth Kligman, 1930 – 2010], τη γλιτώνει φτηνά και μένει στη ζωή, και στην τέχνη, άλλα πενήντα τέσσερα χρόνια.

[Ο Τζάκσον Πόλλοκ] κραυγάζει έμπλεος δαιμονισμένου σεβασμού «I’m gonna fuck you, Pablo!!!», κατεβάζει τον καμβά από τον οκρίβαντα, πολλαπλασιάζει αχανώς το μέγεθός του, τον απλώνει στο δάπεδο, αρχίζει να χορεύει ινδιάνικα πάνω του, σταλάζοντας χρώμα, διαγράφει μια ιλιγγιώδη τροχιά στο σύμπαν των εικαστικών τεχνών...

Ο Ρίτσαρντ Χάμιλτον [Richard Hamilton, 1922 – 2011], αποβάλλεται από τη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών το 1946, ως «ανεπίδεκτος μαθήσεως», και το 2014, το Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía της Μαδρίτης ασφαλίζει τα έργα τής εκεί αναδρομικής του έναντι 115.6 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ανάμεσα στα 1980 και 1981 θα φιλοτεχνήσει το συγκλονιστικό έργο Ο Πολίτης, αποτίοντας φόρο τιμής στους εκατοντάδες ιρλανδούς επαναστάτες που προέβησαν στη λεγόμενη ρυπαρή διαμαρτυρία, στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Μπέλφαστ και, αφού αφόδευαν στο κελί τους, άλειφαν με τα περιττώματα τους τοίχους.

merda d artista

Οι κονσέρβες του Πιέρο Μαντσόνι.

Ενώ ο Χάμιλτον ζωγραφίζει τα κόπρανα του μαχητή του IRA Χιου Ρούνεϊ [Hugh Rooney], o Πιέρο Μαντσόνι [Piero Manzoni, 1933 – 1963], θα κονσερβοποιήσει τα ίδια τα δικά του, το 1961, σε 99 πανομοιότυπα τεμάχια μεγέθους 4,8 x 6,5 x 6,5 και θα τιτλοφορήσει το πολλαπλό έργο Περιττώματα Καλλιτέχνη. Σε κάθε κονσέρβα σημειώνεται: «Περιττώματα Καλλιτέχνη. Καθαρό περιεχόμενο: 30 gr. Νωπά συντηρημένο. Παραγωγή και συσκευασία: Μάιος 1961». Πέρα από την ντανταϊστική νότα τούτης της χειρονομίας, μαθαίνουμε από τον Νίκο Δασκαλοθανάση και τα εξής:

1) Ο πατέρας του Μαντσόνι ήταν ιδιοκτήτης κονσερβοποιίας και θεωρούσε ότι η τέχνη του ατίθασου γιου του άξιζε όσο τα περιττώματα. Ο υιος ειρωνεύεται με το έργο την απόφανση του πατρός.
2) Ο Μαντσόνι, αναγνώστης του κρίσιμου έργου Η Δυσφορία μέσα στον πολιτισμό (1930) του Ζίγκμουντ Φρόυντ, «με τα Περιττώματα απομυστικοποιεί πλήρως την τέχνη, επανασυνδέοντάς την με τα προπολιτισμικά της κίνητρα και την αρχέγονη λιβιδινική οικονομία της απόλαυσης […] συντονίζεται με τη φροϋδική ερμηνεία των αιτιών ύπαρξης της τέχνης, τεκμηριώνοντας με ένα έργο του τη θεωρία του ιδρυτή της ψυχανάλυσης».
3) Ο Μαντσόνι κλείνει το μάτι, φωτογραφιζόμενος με ένα χαμόγελο ολόιδιο με αυτό της Τζοκόντα, τόσο στον Λεονάρντο ντα Βίντσι, όσο και στον Μαρσέλ Ντυσάν, θεωρώντας ότι η Τζοκόντα χαμογελά επειδή πέτυχε μιαν άψοχη κένωση, και σχολιάζοντας το σκανδαλώδες έργο του Ντυσάν L.H.O.O.Q., όπου η νεαρή γυναίκα αποκτά, διά χειρός Μαρσέλ, κομψόν μύστακα, ενώ ο κρυπτογραφημένος τίτλος, εάν διαβαστεί φωνητικά σημαίνει Elle a chaud au cul, ήτοι Την Καίνε τα Οπίσθιά της!
4) Ο Μαντσόνι σχολιάζει με τα Περιττώματα την αγορά της τέχνης και την οικονομία της: καθορίζει την τιμή κάθε κονσέρβας με βάση την ισοτιμία της με τον χρυσό. Το κάθε έργο ζυγίζει μια ουγκιά, κάτι παραπάνω από 30 γραμμάρια. Το 1961, μια ουγκιά χρυσού κοστίζει 35 δολάρια. Το 1991, 374 δολάρια, ενώ, την ίδια χρονιά, μια κονσέρβα του Μαντσόνι πωλείται σε δημοπρασία έναντι 67.000 δολαρίων. Το 2016, η τιμή ανέρχεται στα 332.224 δολάρια!

Ο Ουίλιαμ Σ. Μπάροουζ επινόησε, στη δεκαετία του 1980, τη Shotgun Art, στέλνοντας με την καραμπίνα του φυσίγγια σε ήδη υπάρχοντα έργα του, δημιουργώντας έτσι νέα.

Ο Μαντσόνι κονσερβοποιεί, ο Άντυ Γουώρχολ [Andy Warhol, 1928 – 1987] αποθεώνει τις κονσέρβες και τις συσκευασίες: αυτές της σούπας Campbell, το 1962 και των σφουγγαριών κουζίνας Brillo, το 1964. Στις 3 Ιουνίου του 1968, η διασαλευμένη από τον φθόνο φεμινίστρια καλλιτέχνις Βαλερί Σολάνας [Valerie Solanas, 1936 – 1988], μπουκάρει στο θρυλικό Factory, πυροβολεί τρεις φορές τον Άντυ και προκαλεί τρομερές βλάβες στους πνεύμονες, τη σπλήνα, το στομάχι, το συκώτι, και τον οισοφάγο του λεγόμενου Πάπα της Ποπ.

futura daskalothanasis istoria tis texnisΠυροβολεί και η Νίκι ντε Σεν Φαλ [Niki de Saint Phalle, 1930 – 2002], αλλά όχι από φθόνο και όχι εναντίον καλλιτεχνών. Φιλοτεχνεί, ανάμεσα στα 1961 και 1963, τη σειρά Πυροβολισμοί, πυροβολώντας στόχους-γλυπτά από γύψο, ξύλο, μέταλλο, και τοποθετημένα αντικείμενα, ανάμεσα στα οποία σακούλες με χρώματα, οι σφαίρες μπήγονται στο γύψο, διαρρηγνύουν τις σακούλες, τα χρώματα ρέουν, δημιουργείται έργο.

Μια δεκαετία μετά, στις 19 Νοεμβρίου του 1971, ο Κρις Μπάρντεν [Chris Burden, 1946 – 2015], στον χώρο F Space, βάζει έναν φίλο του να τον πυροβολήσει με τουφέκι στον αριστερό βραχίονα, καταγγέλοντας συμβολικά, και οδυνηρά (τραυματίστηκε όντως) τον μαινόμενο πόλεμο στο Βιετνάμ και τη νόμιμη και γενικευμένη οπλοκατοχή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σημειώνω ότι ο συγγραφέας και Παππούς Όλων Μας, ο Ουίλιαμ Σ. Μπάροουζ [William Seward Burroughs, 1914 – 1997], επινόησε, στη δεκαετία του 1980, τη Shotgun Art, στέλνοντας με την καραμπίνα του φυσίγγια σε ήδη υπάρχοντα έργα του, δημιουργώντας έτσι νέα. Όπως ξέρουμε, στις 6 Σεπτέμβρίου του 1951, παίζοντας «Γουλιέλμο Τέλλο» (με ποτήρι σαμπάνια αντί για μήλο, και με πιστόλι αντί για τόξο), υπό την επήρεια σφοδρής μέθης και ισχυρών ποσοτήτων αμφεταμίνης, ο Μπάροουζ πυροβόλησε και σκότωσε τη σύζυγό του Τζόαν Βόλμερ [Joan Vollmer, 1923 – 1951], γεγονός που, φυσικά, τον στοίχειωσε σε όλη του τη ζωή.

Αυτά, και εκατοντάδες άλλα, διαβάζουμε στις 814 σελίδες της Ιστορίας της Τέχνης, 1945-1975, του Νίκου Δασκαλοθανάση. Το (ας επαναληφθεί) συναρπαστικό υλικό είναι άρτια δομημένο έτσι ώστε να αποτελεί πολύτιμη αποθήκη πληροφοριών και, συνάμα, ρέον ανάγνωσμα, χάρη στο συνδυασμό εξαιρετικής οργάνωσης και έξοχης γραφής.


* Ο ΓΙΩΡΓΟΣ-ΙΚΑΡΟΣ ΜΠΑΜΠΑΣΑΚΗΣ είναι συγγραφέας και μεταφραστής. Τελευταίο του βιβλίο, το αφήγημα «Η Κοκό στην Κοπεγχάγη – Το μυθιστόρημα της μεταπολίευσης» (εκδ. Νήσος).

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με ποίηση, Αξελό, Μπάροουζ και Μαρξ, στη Μυσταγωγία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής: 8 βιβλία στη «στραφταλιστή αιθρία του Απριλίου»

Με ποίηση, Αξελό, Μπάροουζ και Μαρξ, στη Μυσταγωγία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής: 8 βιβλία στη «στραφταλιστή αιθρία του Απριλίου»

Ο ιχνηλάτης βιβλιοπωλείων και βιβλιοθηκών Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης έρχεται και πάλι με τον Σάκο Εκστρατείας του, μιλώντας μας για βιβλία σαν να αφηγείται ιστορίες. Σήμερα επιλέγει οκτώ βιβλία που μπορεί θεματικά να ποικίλουν, ωστόσο η λαμπρότητα της Άνοιξης τα κάνει απαραίτητα προς τέρψη και ανάγνωση. Kεντρική εικ...

Η αέναη επιστροφή του Καρλ Μαρξ [ΙΙ] – Τα μυστήρια του χρήματος, του εμπορεύματος και των... βιντεοπαιχνιδιών

Η αέναη επιστροφή του Καρλ Μαρξ [ΙΙ] – Τα μυστήρια του χρήματος, του εμπορεύματος και των... βιντεοπαιχνιδιών

Ο ιχνηλάτης βιβλιοπωλείων και βιβλιοθηκών Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης έρχεται και πάλι με τον Σάκο Εκστρατείας του, μιλώντας μας για βιβλία σαν να αφηγείται ιστορίες. Σήμερα, στο δεύτερο μέρος βιβλίων του ή για τον Καρλ Μαρξ, ο Σάκος του περιλαμβάνει το περιεκτικό πόνημα «Το Κεφάλαιο. Κριτική της πολιτικής οικονομίας...

Η αέναη επιστροφή του Καρλ Μαρξ [Ι] – από τον Μαρξ, με τον Μαρξ, για τον Μαρξ

Η αέναη επιστροφή του Καρλ Μαρξ [Ι] – από τον Μαρξ, με τον Μαρξ, για τον Μαρξ

Ο ιχνηλάτης βιβλιοπωλείων και βιβλιοθηκών Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης έρχεται και πάλι με τον Σάκο Εκστρατείας του, μιλώντας μας για βιβλία σαν να αφηγείται ιστορίες. Σήμερα, στο πρώτο μέρος, ο Σάκος του περιλαμβάνει το εμβληματικό κείμενο του Καρλ Μαρξ [Karl Marx] «Η 18η Μπυρμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη» (μτφρ. Γιά...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Γυναικείο Βραβείο Μυθοπλασίας»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα του Women's Prize for Fiction 2024

«Γυναικείο Βραβείο Μυθοπλασίας»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα του Women's Prize for Fiction 2024

Η νικήτρια του βραβείου Women's Prize for Fiction 2024 (όπως και της κατηγορίας Non fiction που θεσμοθετήθηκε από φέτος) θα ανακοινωθεί στις 13 Ιουνίου. Κεντρική εικόνα: Από αριστερά προς τα δεξιά οι Aube Rey Lescure, Claire Kilroy και V. V. Ganeshananthan.

Επιμέλεια: ...

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

Για το βιβλίο «Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ [Guadalupe Nettel] (μτφρ. Νάννα Παπανικολάου, εκδ. Ίκαρος). Kεντρική εικόνα: έργο της street artist Οla Volo © olavolo.com.

Γράφει η Φανή Χατζή

Όσο η άποψη ότι ο γενε...

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

Για το ντοκιμαντέρ «TACK» (παραγωγή Onassis Culture) της Βάνιας Τέρνερ με πρωταγωνίστριες τη Σοφία Μπεκατώρου, που πρώτη ξεκίνησε το ελληνικό #MeToo, και την Αμαλία Προβελεγγίου, της οποίας η καταγγελία για βιασμό από τον προπονητή της από τα έντεκά της οδήγησε στην πρώτη δίκη-ορόσημο όχι μόνο για τη δικαίωσή της αλ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Υπάρχει μια «μικρή» ή μια «σύντομη» ιστορία για το… οτιδήποτε. Οι τίτλοι βιβλίων που επιχειρούν (και καταφέρνουν) να συμπυκνώσουν μεγάλα θέματα σε, συνήθως, ολιγοσέλιδα βιβλία είναι πάρα πολλοί. Εντυπωσιακά πολλοί. Στην παρακάτω πολύ ενδεικτική επιλογή είκοσι ενός βιβλίων μπορεί καν...

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ