aids thetiki phoni

Η επιδημία του AIDS επηρεάζει με πολλούς τρόπους τη ζωή χιλιάδων οροθετικών στη χώρα μας ενώ οι νέες μολύνσεις κάθε χρόνο είναι εκατοντάδες. Το 1988 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καθιέρωσε την 1η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS. Προσεγγίζουμε το θέμα με οδηγούς δύο καλά βιβλία, πολύ διακριτά μεταξύ τους, που το καθένα καλύπτει διαφορετικές ανάγκες ενημέρωσης και συνειδητοποίησης. Φωτογραφία: Από παλιότερη εκδήλωση του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» και της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση στο πλαίσιο της καμπάνιας I’M POSITIVE. 

Του Κώστα Κατσουλάρη

Στα περίπου 40 χρόνια που γνωρίζουμε για την ύπαρξή του HIV, περισσότεροι από 77 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό και περισσότερα από 35 εκατομμύρια έχουν πεθάνει από ασθένεια που σχετίζεται με το AIDS. Επιπλέον, ένας στους τέσσερις ανθρώπους που ζουν με τον ιό HIV δεν γνωρίζουν καν ότι έχουν τον ιό – με ό,τι συνεπάγεται η άγνοια. Σήμερα όμως το AIDS, χάρη στις καινοτόμες αντιρετροϊκές θεραπείες, από καταληκτική ασθένεια είναι πια μια χρόνια νόσος, δηλαδή οι πάσχοντες που λαμβάνουν θεραπεία έχουν το ίδιο προσδόκιμο ζωής και την ίδια ποιότητα ζωής με τους μη νοσούντες.

Έλλειμα και παγίδες στην ελληνική βιβλιογραφία

Τα βιβλία για το AIDS στη χώρα μας δεν υπήρξαν διαχρονικά ούτε πολλά, ούτε και ήταν όλα στη σωστή κατεύθυνση. Κάποια μάλιστα από αυτά, γραμμένα από αρνητές των φαρμάκων, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και επικίνδυνα: πόσο μάλλον όταν οι συγγραφείς τους έχουν, δυστυχώς, καταλήξει, εν μέρει κι εξαιτίας της άρνησής τους να δεχτούν θεραπείες που έσωσαν και σώζουν εκατομμύρια ζωές.

Από την άλλη, ένα από τα καλύτερα βιβλία για το AIDS, είναι το δοκίμιο της Σούζαν Σόνταγκ Η νόσος ως μεταφορά (μτφρ. Γεράσιμος Λυκιαρδόπουλος, εκδ. Ύψιλον). Το βιβλίο της σπουδαίας Αμερικανίδας διανοήτριας, παρότι γράφτηκε στο μακρινό 1989, παραμένει μέχρι σήμερα επίκαιρο, αλλά η ελληνική μετάφραση είναι δυστυχώς εξαντλημένη.

SOKOLIS SAMPATAKAKISΈνα βιβλίο που έρχεται για να καλύψει το κενό

Πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα άλλο βιβλίο που συμβάλει ουσιαστκά στο να καλυφθεί το κενό. Πρόκειται για το βιβλίο HIV/AIDS, θέατρο και τραύμα στην Ελλάδα (εκδ. Σοκόλη) του θεατρολόγου Γιώργου Σαμπατακάκη. Και παρότι ο τίτλος εστιάζει στο θέατρο, στην πραγματικότητα το βιβλίο αυτό είναι μια πληρέστατη καταγραφή και ανάλυση όλων των λόγων και των αναπαραστάσεων στη λογοτεχνία και τις τέχνες, αλλά και γενικότερα στη δημόσια σφαίρα, στη δημοσιογραφία και στη διαφήμιση για το AIDS στην χώρα μας, από τη δεκαετία του ‘80 και στη συνέχεια. Είναι ένα πολυπλόκαμο και πλούσιο βιβλίο, που μας βοηθά να καταλάβουμε σε βάθος και χωρίς προκαταλήψεις το κοινωνικό και πολιτισμικό αποτύπωμα της νόσου.

Ο Γιώργος Σαμπατακάκης μας πηγαίνει με το βιβλίο του πολύ πίσω, σε νοοτροπίες και καταστάσεις της δημόσιας ζωής μας που ίσως, όσοι τα ζήσαμε, να προτιμούσαμε να τα ξεχάσουμε – αλλά δεν θα έπρεπε. Αυτός είναι κι εν μέρει ο διπλός λόγος ύπαρξης αυτού του βιβλίου. Από τη μία, ένας φόρος τιμής σε όλους τους ανθρώπους, κυρίως από τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, που έφεραν το στίγμα της νόσου και υπέφεραν στο σώμα τους από αυτήν, όσους πένθησαν φίλους και εραστές, αλλά κι όσους μίλησαν, έγραψαν, έκαναν παραστάσεις και έργα τέχνης με σκοπό να προβάλλουν ένα άλλο βλέμμα πάνω στην επιδημία, η οποία τη δεκαετία του '80, αλλά και στη συνέχεια, ήταν πρωτίστως μια κοινωνική ασθένεια.

Κι από την άλλη, να θυμίσει ξανά τις προκαταλήψεις, τα στερεότυπα, τις φοβικές αντιδράσεις που κινητοποίησε στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας το AIDS, πυροδοτώντας έναν παροξυσμό ομοφοβικών και σεξιστικών αντιδράσεων από μερίδα του τύπου. Πολύ σωστά ο Σαμπατακάκης μνημονεύει μια από τις χειρότερες στιγμές του ελληνικού τύπου, την επίθεση, το 1987, της εφημερίδας Αυριανή προς τον Μάνο Χατζιδάκι, με κλιμακούμενα και απολύτως εμετικά δημοσιεύματα.

Θα έλεγε κανείς ότι αυτές οι αντιδράσεις κι αυτό το ήθος στη δημόσια ζωή της χώρας χαρακτήριζαν μια παλιότερη εποχή, και δεν θα είχε εντελώς άδικο. Θα περίμενε επίσης κανείς ότι από τη δεκαετία του 2000 και μετά, οπότε το AIDS, με την κατάλληλη ιατρική φροντίδα, έγινε πλέον μια χρόνια ασθένεια, ότι φοβικές και ρατσιστικές συμπεριφορές δεν θα μπορούσαν να επαναληφθούν, τουλάχιστον σε μεγάλη κλίμακα.

Κι όμως, ένα επεισόδιο του 2012, που οργανώθηκε και προβλήθηκε από τον τότε Υπουργό Υγείας, ήρθε να μας θυμίσει ότι το πρόσωπο του τέρατος μπορεί ανά πάσα στιγμή να προβάλει ξανά, τούτη τη φορά με το προσωπείο της προστασίας των «οικογενειαρχών» και των «νοικοκυραίων» από ασυνείδητες μολυσμένες ιερόδουλες.

(...) ένα πολυπλόκαμο και πλούσιο βιβλίο, που μας βοηθά να καταλάβουμε σε βάθος και χωρίς προκαταλήψεις το κοινωνικό και πολιτισμικό αποτύπωμα της νόσου.

Σήμερα, αναπνέουμε ευτυχώς έναν πιο καθαρό αέρα, αλλά πρέπει να επαγρυπνούμε. Οι σεξιστικές και ομομοβικές συμπεριφορές αναζωπυρώνονται με την παραμικρή αφορμή. Αλλά, τα ελπιδοφόρα νέα μας έρχονται από τη φαρμακευτική αντιμετώπιση της ασθένειας, και ειδικότερα από τα λεγόμενα αντιρετροϊκά φάρμακα.

THETIKH FWNH MEGALWNONTAS ME TON HIV AIDSΝαι, οι οροθετικοί γερνούν - Ένα εγχειρίδιο γνώσης για καλά γεράματα

Η «εξίσωση U=U» συνοψίζει αυτό το σπουδαίο επίτευγμα της επιστήμης για την εξάλειψη της νόσου. To U=U προκύπτει από τα αρχικά των αγγλικών λέξεων Undetectable και Untransmittable. Σήμερα έχει πλέον τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι η αντιρετροϊκή αγωγή μπορεί να καταστήσει το ιικό φορτίο μη ανιχνεύσιμο στον οργανισμό των φορέων του HIV. Όταν το ιικό φορτίο είναι μη ανιχνεύσιμο ο HIV δε μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, ακόμα και στην περίπτωση της ερωτικής επαφής χωρίς προφύλαξη.

Κι επειδή ακριβώς οι οροθετικοί είναι πλέον πάσχοντες από μια χρόνια ασθένεια, μεγαλώνουν και γερνούν, όπως όλοι. Το βιβλίο Μεγαλώνοντας με τον HIV (μετάφραση: Λύο Καλοβυρνάς / επιμέλεια έκδοσης: Ανδρέας Μαζαράκης / Γιώργος Τσιακαλάκης) είναι ένας πρακτικός οδηγός για κάθε πτυχή της ζωής του οροθετικού. Προσφέρεται ολόκληρο και εντελώς δωρεάν στον ιστότοπο της Θετικής Φωνής, (positivevoice.gr), του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος, των ανθρώπων που ζουν με τον HIV/AIDS. 

Σε αυτόν τον οδηγό ο ενδιαφερόμενος θα βρει από συμβουλές για δίαιτα, μέχρι προτάσεις ευεξίας, συμβουλές για το κόψιμο του καπνίσματος και τι να κάνει με το αλκοόλ και τις ουσίες, αλλά και συμβουλές για πολλά ιατρικά θέματα, όπως για τον διαβήτη, τον προστάτη και το ήπαρ. Όλα γραμμένα απλά και κατανοητά, για ασθενείς, όχι για γιατρούς.

Η Θετική Φωνή ιδρύθηκε το 2009 με σκοπό την προάσπιση των δικαιωμάτων των οροθετικών, την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του AIDS, καθώς και τον περιορισμό των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεών του στην Ελλάδα.

Ανάμεσα σε πολλές άλλες δράσεις και πρωτοβουλίες, η Θετική Φωνή μετέφρασε και εξέδωσε στα ελληνικά το εν λόγω βιβλίο-εγχειρίδιο, για τους ανθρώπους που ζουν και πλέον γερνούν με το AIDS.

* Ο Κώστας Κατσουλάρης είναι συγγραφέας. Τελευταίο του βιβλίο η συλλογή διηγημάτων «Αφαίας και Τελαμώνος» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. 


Δυο βιβλία, παλιότερα μεν, που επανακυκλοφόρησαν πρόσφατα αποτελούν επίσης σημαντικές συνεισφορές στον διάλογο για την επιδημία του AIDS στη χώρα μας. 

sexuality 1 skia 1

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι διαβάζουμε τώρα; 12 βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα και ξεχωρίζουν

Τι διαβάζουμε τώρα; 12 βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα και ξεχωρίζουν

Εαρινά αναγνώσματα από όλο τον κόσμο. Νομπελίστες, αναγνωρισμένοι συγγραφείς, αλλά και νέα ταλέντα ξεχωρίζουν και τραβούν την προσοχή. Στην κεντρική εικόνα, οι Αμπντουλραζάκ Γκούρνα, Κάρα Χόφμαν, Ντέιβιντ Μίτσελ.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος 

Από την...

Από τον κβαντικό υπολογιστή στην παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη: 3 βιβλία για ένα μέλλον που είναι ήδη εδώ

Από τον κβαντικό υπολογιστή στην παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη: 3 βιβλία για ένα μέλλον που είναι ήδη εδώ

Η επιστήμη προχωράει με ραγδαίoυς ρυθμούς. Η 4η βιομηχανική επανάσταση θα στηριχθεί στην κβαντική υπεροχή και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Για να ξέρουμε πώς θα είναι το μέλλον μας επιλέγουμε τρία βιβλία που εξηγούν λεπτομέρως όλα όσα θα συμβούν. Kεντρική εικόνα: @ Wikipedia.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος ...

Από το Βυζάντιο έως το Brexit: 12 ιστορικά βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα

Από το Βυζάντιο έως το Brexit: 12 ιστορικά βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα

Από το Βυζάντιο έως τον Βενιζέλο κι από τη μάχη του Στάλιγκραντ έως τη σημερινή μορφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιλέγουμε δώδεκα ιστορικά βιβλία που ανοίγουν διάλογο ανάμεσα στο χθες και το σήμερα. Στην κεντρική εικόνα, φωτογραφία από το εξώφυλλο του βιβλίου του Μενέλαου Χαραλαμπίδη «Οι δωσίλογοι» (εκδ. Αλεξάνδρεια).&...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Βραβείο Dylan Thomas 2024: στον Κέιλεμπ Αζουμά Νέλσον το φετινό βραβείο

Βραβείο Dylan Thomas 2024: στον Κέιλεμπ Αζουμά Νέλσον το φετινό βραβείο

O Βρετανο-Γκανέζος συγγραφέας Caleb Azumah Nelson κέρδισε για δεύτερη συνεχόμενη φορά το Dylan Thomas Prize που είναι αφιερωμένο από το Πανεπιοστήμιο του Swansea στον Ντύλαν Τόμας. Credit: Caleb Azumah Nelson/Instagram

Επιμέλεια: Book Press

...
ΔΕΒΘ 2024: Η αυλαία πέφτει, νέα εποχή ξεκινά; – Ένας πρώτος απολογισμός

ΔΕΒΘ 2024: Η αυλαία πέφτει, νέα εποχή ξεκινά; – Ένας πρώτος απολογισμός

Τέσσερις μέρες γεμάτες βιβλία, εκδότες, συγγραφείς και αναγνώστες. Η 20ή Διεθνής Eκθεση Bιβλίου Θεσσαλονίκης ρίχνει σήμερα αυλαία και αυτός είναι ένας πρώτος απολογισμός. Σε κάθε περίπτωση, η φετινή Έκθεση είναι η τελευταία που διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, εν αναμονή του νέου φορέα για το βι...

ΔΕΒΘ 2024: Μέρα 2η − Συζητήσεις για τη μετάφραση

ΔΕΒΘ 2024: Μέρα 2η − Συζητήσεις για τη μετάφραση

Συζητήσεις για τη μετάφραση και τα μεταφραστικά προγράμματα ως μέσο προώθησης των εθνικών λογοτεχνιών, ταυτότητα και διαπολιτισμική γέφυρα μεταξύ των χωρών, πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή σε διοργάνωση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο πλαίσιο της 20ής ΔΕΒΘ.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μελέτη περίπτωσης» του Γκρέαμ Μακρέι Μπερνέτ (προδημοσίευση)

«Μελέτη περίπτωσης» του Γκρέαμ Μακρέι Μπερνέτ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Γκρέαμ Μακρέι Μπερνέτ [Graeme Macrae Burnet] «Μελέτη περίπτωσης» (μτφρ. Χίλντα Παπαδημητρίου), το οποίο κυκλοφορεί στις 28 Μαΐου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στην αρχή, καθώς ...

«Ο ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος 1946-1949 μέσα από τον τουρκικό Τύπο της εποχής» του Μουράτ Εσέρ (προδημοσίευση)

«Ο ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος 1946-1949 μέσα από τον τουρκικό Τύπο της εποχής» του Μουράτ Εσέρ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη μελέτη του Μουράτ Εσέρ [Murat Eser] «Ο ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος 1946-1949 μέσα από τον τουρκικό Τύπο της εποχής», η οποία κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εφημερίδα...

«Επικράτειες» του Κωνσταντίνου Βλαχογιάννη (προδημοσίευση)

«Επικράτειες» του Κωνσταντίνου Βλαχογιάννη (προδημοσίευση)

Απόσπασμα από το λογοτεχνικό έργο του Κωνσταντίνου Βλαχογιάννη «Επικράτειες» που κυκλοφορεί στις 23 Μαΐου από τις εκδόσεις Περικείμενο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

[Κάθε μεμονωμένη επικράτεια]

Εγώ σωπ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; 12 βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα και ξεχωρίζουν

Τι διαβάζουμε τώρα; 12 βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα και ξεχωρίζουν

Εαρινά αναγνώσματα από όλο τον κόσμο. Νομπελίστες, αναγνωρισμένοι συγγραφείς, αλλά και νέα ταλέντα ξεχωρίζουν και τραβούν την προσοχή. Στην κεντρική εικόνα, οι Αμπντουλραζάκ Γκούρνα, Κάρα Χόφμαν, Ντέιβιντ Μίτσελ.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος 

Από την...

Από τον κβαντικό υπολογιστή στην παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη: 3 βιβλία για ένα μέλλον που είναι ήδη εδώ

Από τον κβαντικό υπολογιστή στην παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη: 3 βιβλία για ένα μέλλον που είναι ήδη εδώ

Η επιστήμη προχωράει με ραγδαίoυς ρυθμούς. Η 4η βιομηχανική επανάσταση θα στηριχθεί στην κβαντική υπεροχή και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Για να ξέρουμε πώς θα είναι το μέλλον μας επιλέγουμε τρία βιβλία που εξηγούν λεπτομέρως όλα όσα θα συμβούν. Kεντρική εικόνα: @ Wikipedia.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος ...

Από το Βυζάντιο έως το Brexit: 12 ιστορικά βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα

Από το Βυζάντιο έως το Brexit: 12 ιστορικά βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα

Από το Βυζάντιο έως τον Βενιζέλο κι από τη μάχη του Στάλιγκραντ έως τη σημερινή μορφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιλέγουμε δώδεκα ιστορικά βιβλία που ανοίγουν διάλογο ανάμεσα στο χθες και το σήμερα. Στην κεντρική εικόνα, φωτογραφία από το εξώφυλλο του βιβλίου του Μενέλαου Χαραλαμπίδη «Οι δωσίλογοι» (εκδ. Αλεξάνδρεια).&...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ