Αυτά είναι τα είκοσι (20) καλύτερα μυθιστορήματα που γράφτηκαν και εκδόθηκαν στα αγγλικά την τελευταία δεκαετία (2010-2019), σύμφωνα με τη συντακτική ομάδα του έγκριτου αμερικανικού ιστότοπου για τα βιβλία και τον πολιτισμό Literary Hub.
Επιμέλεια: Book Press
Η σειρά εμφάνισης των μυθιστορημάτων είναι χρονολογική, ξεκινώντας από το 2010. Τα δώδεκα από αυτά που έχουν ήδη μεταφραστεί στη χώρα μας παρατίθενται με το ελληνικό εξώφυλλο και τον ελληνικό τίτλο.
2010
JENNIFER EGAN, A VISIT FROM THE GOON SQUAD
Το μυθιστόρημα της Jennifer Egan έχει τημηθεί με το Βραβείο Πούλιτζερ 2011 και με το Εθνικό Βραβείο του Κύκλου των Κριτικών στις ΗΠΑ.
Το θέμα του έχει να κάνει κυρίως με τη βιομηχανία του θεμάτος, μα και γενικότερα στην ρευστότητα των ταυτοτήτων και το φευγαλέο των σχέσεων στις μετακαπιταλιστικές κοινωνίες.
Συνταιριάζει 13 διαφορετικές ιστορίες και πολλά πρόσωπα, και θεωρείται ένα από τα πλέον διορατικά και πειραματικά από μορφικής άποψης μυθιστορήματα του 21ου αιώνα.
DAVID MITCHELL, ΤΑ ΧΙΛΙΑ ΦΘΙΝΟΠΩΡΑ ΤΟΥ ΓΙΑΚΟΜΠ ΝΤΕ ΖΟΥΤ (μτφρ. Μαρία Ξυλούρη, εκδ. Τόπος)
Το έθνος είναι η Ιαπωνία στη συμβολή δύο αιώνων (18ος-19ος), το λιμάνι το Ναγκασάκι, και το νησί η Ντετζίμα.
Εδώ αναπτύσσεται αυτό το πανοραμικό, πυκνό μυθιστόρημα του Ντέιβιντ Μίτσελ.
Κι εδώ, ένας νεόφερτος Ολλανδός υπάλληλος, ο Γιάκομπ ντε Ζουτ, εμπλέκεται σε μια σκοτεινή περιπέτεια διπροσωπίας, αγάπης, ενοχής, πίστης και φόνου...
2011
DENIS JOHNSON, TRAIN DREAMS
«Ο Τζόνσον μάς αποκάλυψε τα πιο σκοτεινά, τα πιο άγρια βάθη της αμερικανικής ζωής, όπως ο Μαρκ Τουέιν στον Χώκλμπερι Φιν και ο Φώκνερ στα μυθιστορήματά του... Δεν υπήρχε όμοιός του».
(Φίλιπ Ροθ)
«Χαρτογραφώντας την επικράτεια του εφιάλτη, ο Ντένις Τζόνσον δεξιώνεται τον πόνο και τον θάνατο αλλά και δεν ξεχνά να ορίσει την τέχνη και την κοινότητα των φίλων ως μοναδικά φυλαχτά και αντίδοτα ενάντια στη βάσκανη μοίρα που κατατρέχει τον άνθρωπο».
(Νίκη Κώτσιου, bookpress.gr - 17/01/2020)
JULIE OTSUKA, THE BUDDHA IN THE ATTIC
Στον Μεσοπόλεμο, μια ομάδα νεαρών, μη αγγλόφωνων γιαπωνέζων γυναικών, ταξίδεψαν με πλοίο προς την Αμερική.
Ήταν Νύφες, και στα χέρια τους κρατούσαν τις φωτογραφίες των αντρών που πήγαιναν να παντρευτούν.
Μια σπαραξικάρδια ιστορία για το πώς είναι να βρίσκεσαι μόνος και χωρίς κανένα στήριγμα σε ένα νέο τόπο.
ΤΕΑ ΟΜΠΡΕΧΤ, Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΤΙΓΡΗ (μτφρ. Ουρανία Παπακωνσταντοπούλου, εκδ. Πατάκη)
Βαλκάνια, 1941. Ενώ μαίνεται ο γερμανικός βομβαρδισμός, ένας τίγρης δραπετεύει από τον ζωολογικό κήπο, περιπλανιέται στα συντρίμμια και στους κατεστραμμένους δρόμους ώσπου φτάνει σ' ένα ύψωμα πάνω από το χωριό Γκαλίνα. Οι νυχτερινές του επισκέψεις γεμίζουν τρόμο τους χωρικούς. Όμως για ένα αγόρι ο τίγρης είναι κάτι το μαγικό - είναι η ενσάρκωση του Σιρ-Χαν που ζωντάνεψε από τις σελίδες του "Βιβλίου της ζούγκλας".
«Τόσο πλούσιο σε θέματα αγάπης, μύθων και ανθρώπινης μοίρας που τα υπόλοιπα βιβλία που κυκλοφόρησαν φέτος μοιάζουν να μην μπορούν ν' αντέξουν την, αναπόφευκτη, σύγκριση με την ασυνήθιστη ομορφιά του». (Time)
2012
JESMYN WARD, SALVAGE THE BONES
Ένας τυφώνας κατευθύνεται προς τον Κόλπο του Μεξικού, απειλώντας την παράκτια πολη Μπουά Σοβάζ, του Μισσισίπη. Ο πατέρας της Ές ανησυχεί πολύ. Είναι αλκοολικός, συνήθως απών, σπανίως ανησυχεί τόσο πολύ για την οικογένειά του.
Η Ες με τα αδέρφια της στοκάρουν τρόφιμα, αλλά δεν υπάρχουν και πολλά. Τελευταία, η όρεξη της 15χρονης κοπέλας δεν έχει τέλος, μια και έχει μείνει έγκυος.
Ακολουθούν δώδεκα μέρες κινδύνου, που αναγκάζουν την ιδιαίτερη αυτή οικογένεια να βρει νέες ισορροπίες.
Η 43χρονη Τζέσμιν Ουόρντ τιμήθηκε με το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου γι' αυτό το δεύτερο μυθιστόρημά της.
2013
RACHEL KUSHNER, ΤΑ ΦΛΟΓΟΒΟΛΑ
Το μυθιστόρημα Τα φλογοβόλα ήταν υποψήφιο για το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου και το Folio Prize, ενώ επιλέχθηκε ως το καλύτερο βιβλίο του 2013 από τους New York Times αλλά και τη Wall Street Journal, τους Los Angeles Times, το New York Yorker, το Time, το Flavorwire, το Salon, και το Slate.
«Σ’ αυτό το μεταμοντέρνο «ιστορικό» μυθιστόρημα όλα είναι τέχνη και πολιτική του βίου». (Αργυρώ Μαντόγλου - bookpress.gr)
2014
MIRIAM TOEWS, ALL MY PUNY SORROWS
Το μυθιστόρημα της Καναδής Miriam Toews βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα.
Εστιάζει στην Ελφριέντα και στη Γιολάντι, τα μοναδικά παιδιά μιας εκκεντρικής οικογένειας.
Κατάθλιψη, ψυχική νόσος, είναι τα ζητήματα με τα οποία καταγίνεται το ευαίσθητο αυτό μυθιστόρημα που ήταν υποψήφιο για πολλά βραβεία, τόσο στον Καναδά όσο και αλλού.
JENNY OFFILL, DEPT. OF SPECULATION
Η ιστορία ενός σύγχρονου γάμου, για το πώς οι μικρές, ανεπαίσθητες αλλαγές προκαλούν βαθιά ρήγματα μέσα στα χρόνια.
Μια ιστορία σκοτεινή κι αστεία, αναπάντεχη και γεμάτη σοφία.
Το μυθιστόρημα της 52χρονης Τζέννι Όφφιλ ήταν στη λίστα με τα καλύτερα μυθιστορήματα του 2014, των New York Times.
2015
PAUL BEATTY, Ο ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΣ
Ο Πουλημένος του Πωλ Μπέιτι σηματοδοτεί το δημιουργικό αποκορύφωμα ενός ιδιοφυούς συγγραφέα.
Το βιβλίο τιμήθηκε με το Βραβείο Μπούκερ 2016. Το 2015 απέσπασε το Εθνικό Βραβείο του Κύκλου των Κριτικών στις ΗΠΑ.
«Ο Μπέιτι εξηγεί μέσα σε τετρακόσιες σελίδες και με περίσσιο σαρκασμό αυτό που αδυνατούν να παραδεχτούν οι στρατιές των πολιτικών αναλυτών. Ότι η εξέγερση του συντηρητισμού μόλις ξεκίνησε και επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις». (Δημήτρης Αναστασόπουλος, bookpress.gr, 14/12/2016)
VIET THANH NGUYEN, Ο ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΟΣ (μτφρ. Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, εκδ. Utopia)
Σε διάλογο αλλά και διαμετρικά αντίθετο με τις αφηγήσεις του πολέμου του Βιετνάμ που προηγήθηκαν αυτού, το μυθιστόρημα αυτό προσφέρει μια σημαντική και νέα προοπτική για τον πόλεμο: αυτή του διχασμένου φιλο-κομμουνιστή.
Ο Συνοδοιπόρος έχει κερδίσει το Bραβείο Πούλιτζερ για το 2016 καθώς και δεκάδες άλλα σημαντικά βραβεία.
«Ένα έργο που θα ασκήσει μεγάλη επίδραση στην αμερικανική μυθιστοριογραφία του 21ου αιώνα...» (Bookreporter)
HANYA YANAGIHARA, ΛΙΓΗ ΖΩΗ (μτφρ. Μαρία Ξυλούρη, εκδ. Μεταίχμιο)
Με πρόζα πλούσια και λαμπρή, η Γιαναγκιχάρα γράφει έναν τραγικό, υπερβατικό ύμνο στην αγάπη, μια αριστοτεχνική απεικόνιση του σπαραγμού, της τυραννίας της μνήμης και των ορίων της ανθρώπινης αντοχής.
«Αυτό το βιβλίο καθιερώνει τη Γιαναγκιχάρα ως μια από τις σημαντικότερες σύγχρονες αμερικανίδες συγγραφείς». (Wall Street Journal)
N. K. JEMISIN, Η ΠΕΜΠΤΗ ΕΠΟΧΗ (μτφρ. Ηφαιστίων Χριστόπουλος, εκδ. Οξύ)
Το δυστοπικό μυθιστόρημα που κέρδισε το Βραβείο HUGO για το καλύτερο βιβλίο του 2016 είναι μια ιστορία για τη διαφορετικότητα σ' έναν κόσμο που η κίνηση της γης γεννά το μίσος και τον θάνατο.
«Αυτό να θυμάσαι: το τέλος μιας ιστορίας είναι απλώς η αρχή μιας άλλης - Άλλωστε έχει ξανασυμβεί - Κόσμος πεθαίνει - Η παλιά τάξη πραγμάτων αλλάζει - Νέες κοινωνίες γεννιούνται - Όταν λέμε «ο κόσμος τελείωσε» είναι συνήθως ψέμα, γιατί ο πλανήτης είναι μια χαρά».
RACHEL CUSK, ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ (μτφρ. Αθηνά Δημητριάδου, εκδ. Gutenberg)
«Η Κασκ μεταφέρει αισθήσεις απλές, κατανοητές, ανθρώπινες και το κάνει με τον πλέον συμβατό τρόπο, αλλά με αντισυμβατικά μέσα. Είναι εντός και εκτός του παιχνιδιού. Είναι στο κέντρο, αλλά και στη γωνία. Είναι ο θεατής, αλλά και το δρων πρόσωπο. Ο παρατηρητής και ο παρατηρούμενος.
Δεν έχει νόημα να μπούμε στη συζήτηση αν αυτού του είδους η λογοτεχνία θα κυριαρχήσει στον 21ο αιώνα, ούτε αν η Κασκ είναι στην πρωτοπορία της πρωτοπορίας. Αυτά είναι περισσότερο διαφημιστικά τρικ και λιγότερο τέχνη. Κι εδώ έχουμε να κάνουμε με ατόφια τέχνη». (Διονύσης Μαρίνος, bookpress.gr 06/05/2019)
2016
COLSON WHITEHEAD, Ο ΥΠΟΓΕΙΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ (μτφρ. Γιώργος Μπλάνας, εκδ. Ψυχογιός)
«Η κατανόηση του ιστορικού φαινομένου της εμπορίας ανθρώπων και η εμβάθυνση στο νομικό σύστημα που υποστήριξε κάτι τέτοιο στις Η.Π.Α. δίνει μια πλήρη, εναργέστατη εικόνα μιας επαχθούς πολιτιστικής κληρονομιάς, στα κιτάπια της οποίας έχουν καταγραφεί βασανιστήρια, σεξουαλική βία, ακρωτηριασμοί, λιντσαρίσματα, απίστευτη σκληρότητα και απανθρωπιά. [...]
Το κυριότερο που κανείς αποκομίζει από την ανάγνωση αυτού του υπέροχου βιβλίου είναι η αίσθηση πως μέσα στη λογοτεχνική αφήγηση δεν μεταμορφώνεται μόνο ο ήρωας σε κάποιον άλλον, αλλά και ο αναγνώστης». (Από κείμενο του Νίκου Ξένιου στο BookPress.gr, 12/7/2018)
ADAM HASLETT, ΚΙ ΑΝ ΕΓΩ ΧΑΘΩ (μτφρ. Αύγουστος Κορτώ, εκδ. Μεταίχμιο)
Όταν ο αρραβωνιαστικός της Μάργκαρετ νοσηλεύεται με κατάθλιψη, η νεαρή γυναίκα καλείται να κάνει μια επιλογή: ή να προχωρήσει με τα σχέδιά τους ή να απομακρυνθεί από τα ενδεχόμενα μελλοντικά προβλήματα. Αποφασίζει να τον παντρευτεί.
Ένα έξοχο αφήγημα, ένα σπάνιο μυθιστόρημα που ζωντανεύει με μοναδική ευαισθησία και διεισδυτικότητα τη διαδρομή μιας οικογένειας που έρχεται αντιμέτωπη με το απόλυτο ερώτημα: Ως πού θα φτάνατε για να σώσετε τους πιο αγαπημένους σας ανθρώπους;
2018
RICHARD POWERS, ΟΙ ΚΟΡΥΦΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ (μτφρ. Βασιλική Πολίτη, εκδ. Διάπλαση)
Ένας λοχίας στον πόλεμο του Βιετνάμ πέφτει από το φλεγόμενο μεταγωγικό του πάνω σ' ένα πελώριο σύδεντρο και σώζεται. Ένας καλλιτέχνης κληρονομεί ένα πάκο φωτογραφίες που απεικονίζουν την ίδια αμερικανική καστανιά σε διάστημα εκατό χρόνων. Μια ξεσαλωμένη φοιτήτρια παθαίνει ηλεκτροπληξία και πεθαίνει, την επαναφέρουν όμως στη ζωή πλάσματα από αέρα και φως.
Μια επιστήμονας με διαταραχές στην ακοή και την ομιλία ανακαλύπτει ότι τα δέντρα επικοινωνούν μεταξύ τους. Οι τέσσερίς τους, μαζί με άλλους πέντε αγνώστους ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια τελευταία και απελπισμένη προσπάθεια να σώσουν τα εναπομείναντα στρέμματα παρθένου δάσους της χώρας.
HERNAN DÍAZ, IN THE DISTANCE
Ένας νεαρός Σουηδός, ένας αγόρι, διασχίζει την αμερικανική Δύση του 19ου αιώνα, συναντώντας τα καραβάνια των ανθρώπων που μετακινούνται δυτικά.
Ένα εκπληκτικό μυθιστόρημα ενηλικίωσης που θέτει ερωτήματα για τα ζητήματα των συνόρων, εσωτερικών και εξωτερικών.
Ο Έρναν Ντίαζ, με αυτό το πρώτο του μυθιστόρημα, κέρδισε μια υποψηφιότητα για το Πούλιτζερ καλύτερου μυθιστορήματος.
2019
SUSAN CHOI, TRUST EXERCISE
Το μυθιστόρημα τιμήθηκε με το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου κι ήταν ένα από τα αγαπημένα αναγνώσματα του Μπάρακ Ομπάμα.
Πρόκειται για μια ιστορία συναισθηματικής καταπίεσης στο σχολείο, από τον καθηγητή στο μάθημα θεάτρου.
Μια ιστορία σοκαριστική μα και διδακτική, για το πώς η κατάχρηση εξουσίας δεν είναι ποτέ ανώδυνη και αφήνει βαθιά τα σημάδια της στην ψυχή των νέων ανθρώπων.
ANNA BURNS, Ο ΓΑΛΑΤΑΣ (μτφρ. Μαρία Αγγελίδου, εκδ. Gutenberg)
Με απαράμιλλη υφολογική δεξιοτεχνία, η Άννα Μπερνς αποτυπώνει την ανασφάλεια, την πίστη και την ελπίδα του ατόμου σε κοινωνίες που αρνούνται πεισματικά να κάνουν αυτοκριτική. Παραδίδει έτσι ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα, που δικαίως τιμήθηκε με το Βραβείο Μπούκερ.
«Τόπος: Η πόλη της Βόρειας Ιρλανδίας, όπου επικεντρώνεται η ομολογουμένως εμπύρετη αυτή γραφή, σκοπίμως δεν κατονομάζεται. Η καταιγιστική, αυστηρά πρωτοπρόσωπη αφήγηση, η οποία αρχικώς απέβλεπε να κατασταλάξει σε ένα σύντομο κείμενο, επείγεται να αποδώσει τοιχογραφία Πάθους». (Γιώργος Βέης, bookpress.gr)
Άλλα μυθιστορήματα που συζητήθηκαν αλλά τελικά δεν «χώρεσαν» στην 20άδα είναι τα κάτωθι:
TOM MCCARTHY, C (2010)
PATRICK DEWITT, THE SISTERS BROTHERS (2011)
CLAIRE MESSUD, THE WOMAN UPSTAIRS (2013)
KATHRYN DAVIS, DUPLEX (2013)
CHIMAMANDA NGOZI ADICHIE, AMERICANAH (2013)
BEN LERNER, 10:04 (2014)
RABIH ALAMEDDINE, AN UNNECESSARY WOMAN (2014)
LAUREN GROFF, FATES AND FURIES (2015)
PAULETTE JILES, NEWS OF THE WORLD (2016)
MIKE MCCORMACK, SOLAR BONES (2016)
SAMANTHA HUNT, MR. SPLITFOOT (2016)
YAA GYASI, HOMEGOING (2016
DANIELLE DUTTON, MARGARET THE FIRST (2016)
ELIF BATUMAN, THE IDIOT (2017
JESMYN WARD, SING, UNBURIED, SING (2017)
OTTESSA MOSHFEGH, MY YEAR OF REST AND RELAXATION (2018)
SALLY ROONEY, NORMAL PEOPLE (2018)
RICHARD WAGAMESE, INDIAN HORSE (2018)
TÉA OBREHT, INLAND (2019)
Ακόμη πολλά καλά μυθιστορήματα που συζητήθηκαν:
Emma Donoghue, Room (2010) · Jonathan Franzen, Freedom (2010) · Tana French, Faithful Place (2010) · Maaza Mengiste, Beneath the Lion’s Gaze (2010) · Aimee Bender, The Particular Sadness of Lemon Cake (2010) · Brady Udall, The Lonely Polygamist (2010) · Attica Locke, Black Water Rising (2010) · Jaimy Gordon, Lord of Misrule (2010) · Chang-rae Lee, The Surrendered (2010) · Paul Murray, Skippy Dies (2010) · Tom Rachman, The Imperfectionists (2010) · Nadifa Mohamed, Black Mamba Boy (2010) · Andrea Levy, The Long Song (2010) · Helen Oyeyemi, Mr. Fox (2011) · Nicholson Baker, House of Holes (2011) · Ann Patchett, State of Wonder (2011) · Alan Hollinghurst, The Stranger’s Child (2011) · Dana Spiotta, Stone Arabia (2011) · Justin Torres, We the Animals (2011) · Teju Cole, Open City (2011) · Donald Ray Pollock, The Devil All the Time (2011) · Eleanor Henderson, Ten Thousand Saints (2011) · Kevin Wilson, The Family Fang (2011) · Francisco Goldman, Say Her Name (2011) · Colson Whitehead, Zone One (2011) · Karen Russell, Swamplandia! (2011) · José Saramago, Cain (2011) · Julian Barnes, The Sense of an Ending (2011) · Ben Lerner, Leaving the Atocha Station (2011) · Adam Johnson, The Orphan Master’s Son (2012) · Edward St. Aubyn, At Last (2012) · Barbara Kingsolver, Flight Behavior (2012) · Sheila Heti, How Should a Person Be? (2012) · Karen Thompson Walker, The Age of Miracles (2012) · Louise Erdrich, The Round House (2012) · Kevin Powers, The Yellow Birds (2012) · Gillian Flynn, Gone Girl (2012) · G. Willow Wilson, Alif the Unseen (2012) · Amanda Coplin, The Orchardist (2012) · Hilary Mantel, Bring Up the Bodies (2012) · Zadie Smith, NW (2012) · Andrew Miller, Pure (2012) · Orhan Pamuk, Silent House (2012) · Jess Walter, Beautiful Ruins (2012) · Amelia Gray, Threats (2012) · Kevin Barry, City of Bohane (2012) · Jeet Thayil, Narcopolis (2012) · James Salter, All That Is (2013) · Edwidge Danticat, Claire of the Sea Light (2013) · James McBride, The Good Lord Bird (2013) · Mohsin Hamid, How to Get Filthy Rich in Rising Asia (2013) · Jhumpa Lahiri, The Lowland (2013) · Philipp Meyer, The Son (2013) · J. M. Ledgard, Submergence (2013) · Anthony Marra, A Constellation of Vital Phenomena (2013) · Alissa Nutting, Tampa (2013) · Margaret Atwood, MaddAddam (2013) · Ayana Mathis, The Twelve Tribes of Hattie (2013) · Donna Tartt, The Goldfinch (2013) · William H. Gass, Middle C (2013) · Kate Atkinson, Life After Life (2013) · Eleanor Catton, The Luminaries (2013) · Jim Harrison, Brown Dog (2013) · NoViolet Bulawayo, We Need New Names (2013) · Laila Lalami, The Moor’s Account (2014) · Atticus Lish, Preparation for the Next Life (2014) · Eimear McBride, A Girl is a Half-Formed Thing (2014) · Lily King, Euphoria (2014) · Akhil Sharma, Family Life (2014) · Emily St. John Mandel, Station Eleven (2014) · Dinaw Mengestu, All Our Names (2014) · Marilynne Robinson, Lila (2014) · Anthony Doerr, All the Light We Cannot See (2014) · Marlon James, A Brief History of Seven Killings (2014) · Nell Zink, The Wallcreeper (2014) · Catherine Lacey, Nobody is Ever Missing (2014) · Chang-Rae Lee, On Such a Full Sea (2014) · Jeffery Renard Allen, Song of the Shank (2014) · Nell Zink, The Wallcreeper (2014) · Celeste Ng, Everything I Never Told You (2014) · Merritt Tierce, Love Me Back (2014) · Siri Hustvedt, The Blazing World (2014) · Tom McCarthy, Satin Island (2015) · Angela Flournoy, The Turner House (2015) · Alexandra Kleeman, You Too Can Have a Body Like Mine (2015) · Ali Smith, How to Be Both (2015) · Sara Nović, Girl at War (2015) · Scarlett Thomas, The Seed Collectors (2015) · Nell Zink, Mislaid (2015) · James Hannaham, Delicious Foods (2015) · Claire-Louise Bennett, Pond (2016) · Jane Alison, Nine Island (2016) · Nicole Dennis-Benn, Here Comes the Sun (2016) · Max Porter, Grief is the Thing with Feathers (2016) · Imbolo Mbue, Behold the Dreamers (2016) · Tony Tulathimutte, Private Citizens (2016) · Emma Cline, The Girls (2016) · Deborah Levy, Hot Milk (2016) · Martin Seay, The Mirror Thief (2016) · Brit Bennett, The Mothers (2016) · Garth Greenwell, What Belongs to You (2016) · Jade Sharma, Problems (2016) · Adam Haslett, Imagine Me Gone (2016) · Esmé Weijun Wang, The Border of Paradise (2016) · Victor LaValle, The Changeling (2017) · Jon McGregor, Reservoir 13 (2017) · Andrew Sean Greer, Less (2017) · Katie Kitamura, A Separation (2017) · Scott McClanahan, The Sarah Book (2017) · Gabe Habash, Stephen Florida (2017) · George Saunders, Lincoln in the Bardo (2017) · Mohsin Hamid, Exit West (2017) · Hari Kunzru, White Tears (2017) · Omar El Akkad, American War (2017) · Jennifer Nansubuga Makumbi, Kintu (2017) · Min Jin Lee, Pachinko (2017) · Sally Rooney, Conversations With Friends (2017) · Fiona Mozley, Elmet (2017) · Amelia Gray, Isadora (2017) · Julie Buntin, Marlena (2017) · Tayari Jones, An American Marriage (2018) · Sigrid Nunez, The Friend (2018) · Madeline Miller, Circe (2018) · Nico Walker, Cherry (2018) · R. O. Kwon, The Incendiaries (2018) · Tommy Orange, There There (2018) · Gina Apostol, Insurrecto (2018) · Daisy Johnson, Everything Under (2018) · Dan Sheehan, Restless Souls (2018) · Tara Isabella Burton, Social Creature (2018) · Chandler Klang Smith, The Sky is Yours (2018) · Rebecca Makkai, The Great Believers (2018) · Jamie Quatro, Fire Sermon (2018) · Chloe Benjamin, The Immortalists (2018) · Akwaeke Emezi, Freshwater (2018) · Ling Ma, Severance (2018) · Lisa Halliday, Asymmetry (2018) · Wayétu Moore, She Would Be King (2018) · Ocean Vuong, On Earth We’re Briefly Gorgeous (2019) · Helen Phillips, The Need (2019) · Maurice Carlos Ruffin, We Cast a Shadow (2019) · Sarah Moss, Ghost Wall (2019) · Sophie Mackintosh, The Water Cure (2019) · Jeanette Winterson, Frankissstein (2019) · Lucy Ellman, Ducks, Newburyport (2019) · De’Shawn Charles Winslow, In West Mills (2019) · Sandra Newman, The Heavens (2019) · Colson Whitehead, The Nickel Boys (2019) · Elizabeth McCracken, Bowlaway (2019) · Kathleen Alcott, America Was Hard to Find (2019).
→ Η λίστα δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2019 εδώ.