desie250

Η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε το 1975 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως η «Διεθνής μέρα εορτασμού των επιτευγμάτων των γυναικών» άσχετα από φυλετικούς, οικονομικούς, πολιτιστικούς ή γλωσσικούς διαχωρισμούς. Σκοπός της θεσμοθέτησης ήταν να συμβάλει στην ισότητα μεταξύ των δύο φύλων.

Της Εύας Στάμου

Εξίσου σημαντική όμως είναι, κατά την άποψή μου, και η ισότητα ανάμεσα στις γυναίκες. Η απουσία λοιπόν οποιασδήποτε διάκρισης μεταξύ διαφορετικών ομάδων γυναικών μπορεί να κρύβει μια παγίδα που αντί να προάγει την ισότητα, αναδεικνύει συγκεκριμένες κοινωνικές και οικονομικές κατηγορίες, αγνοώντας την ίδια στιγμή τις πιο ευάλωτες ομάδες που έχουν πραγματική ανάγκη (κρατικής) προστασίας και (οικονομικής) υποστήριξης.

Για ποιες γυναίκες μιλάμε όταν αναφερόμαστε στις γυναίκες που είθισται να γιορτάζουν την 8η Μαρτίου; Ποιες κατηγορίες γυναικών αφορά στις μέρες μας η Γιορτή της Γυναίκας; Η ανάγκη διαφοροποίησης είναι επιτακτική.

p4w1Μιλώντας για τα δύο άκρα του κοινωνικού φάσματος, στο ένα έχουμε γυναίκες της μεσαίας και της ανώτερης τάξης που μοιράζονται -στις Δυτικές κοινωνίες- την πολιτική και οικονομική εξουσία με τους άνδρες, ενώ στο άλλο άκρο συναντάμε τις εκατομμύρια ανά τον κόσμο εργαζόμενες της βιομηχανίας του σεξ. Ανάμεσα σε αυτούς τους δύο πόλους τοποθετούνται οι μητέρες που μεγαλώνουν στο σπίτι τα παιδιά τους, οι υπάλληλοι, οι φοιτήτριες, οι εργάτριες του ελάχιστου ημερομισθίου, οι "αόρατες" μουσουλμάνες των αστικών κέντρων των οποίων κάθε επαφή με τον έξω κόσμο μεσολαβείται από τον σύζυγο ή τον κηδεμόνα, οι μετανάστριες από την ανατολική Ευρώπη που δουλεύουν ανασφάλιστες στα σπίτια ή τους αγρούς για ένα πιάτο φαΐ, οι τσιγγάνες που επαιτούν στα φανάρια.

Οι γυναίκες που διαφημίζουν το κορμί τους προς πώληση σε περιοδικά, εφημερίδες και τηλεοπτικά κανάλια -σαν οποιοδήποτε άλλο προϊόν- είναι ένα φαινόμενο που έχει πάψει να μας σοκάρει ή να μας προβληματίζει σαν κοινωνία, αφού θεωρούμε πλέον την κατάσταση αυτή φυσική. Συνέπεια αυτής της λογικής είναι η αποδυνάμωση του κινήματος κατά της σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Όσο ο ακτιβισμός ενάντια στη σεξουαλική εκμετάλλευση αποδυναμώνεται, τόσο η οικονομικά επικερδής και σε πολλές περιπτώσεις νομιμοποιημένη βιομηχανία του σεξ εδραιώνεται, με αποτέλεσμα σε ορισμένα κράτη, όπως στο κατά τα λοιπά «πολιτικά ορθό» σύστημα της Ολλανδίας, να συνεισφέρει αδρά στο εθνικό εισόδημα (5.2% του ΑΕΠ). Με τον τρόπο αυτό, οι πιο φτωχές και κοινωνικά παραγκωνισμένες γυναίκες στηρίζουν την εθνική οικονομία τής χώρας στην οποία ζουν.

Η δύναμη της εικόνας είναι μεγάλη. Πόσοι από μας μπορούν να ισχυριστούν ότι δεν έχουν δει ποτέ ταινίες πορνό ή δεν έχουν αγοράσει περιοδικά με σχετικό περιεχόμενο προάγοντας με τον τρόπο αυτό την εκμετάλλευση των γυναικών στη βιομηχανία του σεξ; Συχνά παραβλέπουμε ότι στις ποικίλες μορφές της –στριπ κλαμπς, διαδικτυακή πορνογραφία, πορνεία- είναι μία βιομηχανία ιδιαίτερα επικερδής, της οποίας τα κέρδη δεν πηγαίνουν στους βασικούς εργάτες της, αλλά στους κάθε είδους μεσάζοντες: προαγωγούς, παραγωγούς ταινιών, ιδιοκτήτες οίκων ανοχής, ξενοδόχους, traffickers. Οι «εξωτικές χορεύτριες», τα κορίτσια μπροστά στις "live cams" και η παραγγελία νύφης από το εξωτερικό (mail-order bride) είναι διαφορετικές εκφράσεις του ίδιου πράγματος, δηλαδή αγοραπωλησίες που στηρίζονται στο γνωστό σχήμα: λευκός, εύπορος άνδρας εκμεταλλεύεται νέα, φτωχή γυναίκα.

womenlikemenΣτην άλλη άκρη του φάσματος έχουμε τις γυναίκες που αποκτούν πανεπιστημιακά πτυχία, ασχολούνται με τα κοινά, καθιερώνονται σε επαγγέλματα που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν καθαρά ανδρικά και ζουν τη ζωή τους με τρόπους που σταδιακά καταργούν τους παγιωμένους ρόλους και τα παραδοσιακά πρότυπα που ακόμα επικρατούν στις Δυτικές κοινωνίες.

Αυτό βέβαια δεν αλλάζει το γεγονός ότι οι άνδρες ήταν και είναι οι διαχειριστές της κοινωνίας. Οι γυναίκες εντάσσονται σε ένα σύστημα δομημένο ως την τελευταία του λεπτομέρεια από χέρια και μυαλά ανδρικά. Βρίσκοντας ξαφνικά τον εαυτό τους σε ανδροκρατούμενους χώρους, οι επιλογές που τους ανοίγονται είναι δύο: είτε ν’ ακολουθήσουν πιστά τους (ραμμένους και κομμένους στα μέτρα τον ανδρών) κανόνες του συστήματος προσπαθώντας να επιβιώσουν (αλλά και να μην απογοητεύσουν τους άνδρες που τις εμπιστεύτηκαν) ή να εγκαταλείψουν το σύστημα δηλώνοντας την αδυναμία τους να το υπηρετήσουν, επιστρέφοντας σε ρόλους παραδοσιακά γυναικείους και γι αυτό περισσότερο οικείους. 

Σ' έναν κόσμο που οι γυναίκες αποτελούν ακόμη τη μειοψηφία (στην πολιτική, στις επιστήμες, στην οικονομία) είναι αφελές να πιστεύουμε ότι θα καταφέρουν, πριν παρέλθουν δεκαετίες, ν’ αλλάξουν το σύστημα και να του δώσουν «ένα πιο γυναικείο πρόσωπο» (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό). Είναι παράδοξο να κατηγορούμε συλλήβδην γυναίκες πολιτικούς, δημοσιογράφους, επιστήμονες, ακαδημαϊκούς, στελέχη επιχειρήσεων, ότι αντί να επιφέρουν θαυματουργές αλλαγές στο σύστημα μιμούνται τους άνδρες συναδέλφους, αφού ακριβώς αυτή τους η ικανότητα -να αντιγράφουν, δηλ. με επιτυχία τον τρόπο σκέψης και τις ανδρικές συμπεριφορές- τούς χάρισε μια θέση ανάμεσα στους διαχειριστές της κοινωνίας.

Μπορεί το εισιτήριο για την επαγγελματική καταξίωση να είναι η αντιγραφή των ανδρικών συμπεριφορών αλλά να μην παραβλέψουμε ότι στην πράξη οι γυναίκες επιστήμονες, πολιτικοί, διανοούμενες έχουν καταφέρει να υπονομεύσουν το φαλοκρατικό στερεότυπο που θέλει τις γυναίκες υποταγμένες στις ορμόνες τους ή στις κάθε λογής αδυναμίες που σχετίζονται με την «ευαίσθητη» γυναικεία φύση τους και έχουν αποδείξει ότι η πειθαρχημένη σκέψη, η οργάνωση, ο δυναμισμός και η σκληρή δουλειά είναι οι ιδιότητες που τους έχουν χαρίσει την αποδοχή και την εκτίμηση ανδρών και γυναικών. Η παρουσία γυναικών σε ανδροκρατούμενους χώρους βοηθά γενικότερα τον επαναπροσδιορισμό της θέσης της γυναίκας σήμερα - ακόμα κι αν αυτό δεν ήταν στις προθέσεις όλων των «επιτυχημένων» γυναικών.

Υπάρχει ωστόσο πάντα ο κίνδυνος οι γυναίκες με κοινωνική και οικονομική ισχύ να αντιγράψουν μεταξύ άλλων και ανδρικές συμπεριφορές που οδηγούν στην εκμετάλλευση αδύναμων ομάδων γυναικών: όπως είναι οι εργαζόμενες στη βιομηχανίας του σεξ. Ο κατ’ επίφαση φιλελευθερισμός που επικρατεί σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης, όπου διακινούνται τόσα χρήματα από την εκπόρνευση του γυναικείου σώματος, μας έχει κάνει να πιστεύουμε ότι η αποδοκιμασία της πορνογραφίας ισοδυναμεί με πολιτικό συντηρητισμό και με μία σειρά από συμπλέγματα για τη σεξουαλική πράξη και το γυμνό. Ίσως γι αυτό και το τελευταίο target group της βιομηχανίας του σεξ είναι νεαρές επαγγελματίες που αγοράζουν πορνοταινίες ειδικά φτιαγμένες για γυναίκες, συχνάζουν σε male-strip shows και πληρώνουν για σεξ. Ακόμα και το γεγονός ότι το pole dancing, οι προσθετικές στήθους, αλλά και πλήθος ενδυματολογικών στοιχείων «δανεισμένων» από τον χώρο της πορνογραφίας τείνουν να γίνουν συνήθειες πολλών νεαρών γυναικών που δεν έχουν καμία επαγγελματική σχέση με τον χώρο, πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις.

Η εργασιακή και σεξουαλική εκμετάλλευση ευάλωτων γυναικών όχι μόνο από τους οικονομικά ισχυρούς άνδρες αλλά και από γυναίκες της μεσαίας και ανώτερης τάξης, είτε γίνεται συνειδητά είτε όχι, είναι νομίζω ένα από τα φαινόμενα που αξίζει να φέρουμε στο νου μας όταν καλούμαστε να εορτάσουμε -γενικώς και αορίστως- την «ημέρα της γυναίκας».

* Η ΕΥΑ ΣΤΑΜΟΥ είναι συγγραφέας.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η αμφίδρομη σχέση Αλέξανδρου Σούτσου & Ιωάννη Καποδίστρια: Σκέψεις για το μυθιστόρημα «Ο εξόριστος του 1831»

Η αμφίδρομη σχέση Αλέξανδρου Σούτσου & Ιωάννη Καποδίστρια: Σκέψεις για το μυθιστόρημα «Ο εξόριστος του 1831»

Σκέψεις για το πρώιμο μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Σούτσου «Ο εξόριστος του 1831» (εκδ. Νεφέλη), εστιάζοντας στον τρόπο που απεικονίζει την προσωπικότητα και τη δράση του Ιωάννη Καποδίστρια. Εικόνα: Πίνακας του Χαράλαμπου Παχή.

Γράφει ο Σπύρος Μαυράκης

...
«Η Οδύσσεια» του Νόλαν: άνδρα μοι έννεπε, αλλά please: έννεπε!

«Η Οδύσσεια» του Νόλαν: άνδρα μοι έννεπε, αλλά please: έννεπε!

«Δεν μπορείς να βάζεις τα ύδατα της Ερυθράς Θάλασσας να ανοίγουν με ειδικά εφέ, γιατί ο Μωϋσής σου θα προκαλέσει τον γέλωτα! Δεν μπορείς να αναστήσεις τον Λάζαρο με άμπρα-κατάμπρα!». Μια κριτική θέαση της ταινίας του Κρίστοφερ Νόλαν.  

Γράφει ο Νίκος Ξένιος ...

Η αποτυχία της γραφής, συνθήκη της γραφής: Η κατοίκηση του έργου στο δομικό ράγισμα της γλώσσας

Η αποτυχία της γραφής, συνθήκη της γραφής: Η κατοίκηση του έργου στο δομικό ράγισμα της γλώσσας

Γιατί η δομική ατέλεια και η αδυναμία της γλώσσας αποτελούν σημαντικά στοιχεία στη λογοτεχνία; Ποιοι συγγραφείς κατοικούν στο χάσμα ανάμεσα στην πρόθεση και την πραγμάτωση και πώς η φιλοσοφία τους αντιμετωπίζεται στο σύγχρονο λογοτεχνικό πεδίο; Κάποιες σκέψεις. © Dmitri Kasterine Πηγή: National Portrait Gallery 

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Η Φήμη» του Κεντ Τζόουνς: Γλυκόπικρη σάτιρα για τη λογοτεχνική αναγνώριση που έρχεται αργά και για τους λάθος λόγους, στα θερινά σινεμά

«Η Φήμη» του Κεντ Τζόουνς: Γλυκόπικρη σάτιρα για τη λογοτεχνική αναγνώριση που έρχεται αργά και για τους λάθος λόγους, στα θερινά σινεμά

Με τη νέα ταινία του Κεντ Τζόουνς, «Η Φήμη», με πρωταγωνιστή τον Γουίλεμ Νταφόε που προβάλλεται από την Πέμπτη 13 Αυγούστου και στα θερινά σινεμά, ανακαλύπτουμε την ομότιτλη νουβέλα του Άρθουρ Σνίτσλερ. 

Επιμέλεια: Book Press

Ο Γουίλεμ Νταφόε, η Γκρέτα...

Άλβιν Πανγκ: «H ποίηση είναι για μένα μια μορφή προσευχής»

Άλβιν Πανγκ: «H ποίηση είναι για μένα μια μορφή προσευχής»

Ο διεθνώς καταξιωμένος ποιητής Άλβιν Πανγκ σε μια συζήτηση με τον μεταφραστή του βιβλίου του Ό,τι απέμεινε απ’ τη θάλασσα (εκδ. Θράκα, 2026) λίγο πριν από την έλευσή του στο 14ο Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης (24-28 Αυγούστου) αλλά και την παρουσίαση της ποιητικής του συλλογής στις 2 Σ...

«Πολιτική και δίκαιο στην κριτική θεωρία» του Γιάννη Φλυτζάνη (κριτική) – Για τη σκέψη της Σχολής της Φρανκφούρτης σήμερα

«Πολιτική και δίκαιο στην κριτική θεωρία» του Γιάννη Φλυτζάνη (κριτική) – Για τη σκέψη της Σχολής της Φρανκφούρτης σήμερα

Για τη μελέτη του Γιάννη Φλυτζάνη «Πολιτική και δίκαιο στην κριτική θεωρία – Πολιτική φιλοσοφία για την άρνηση και τους θεσμούς» (εκδ. Ευρασία). Εικόνα: Ο Γιούργκεν Χάμπερμας.

Γράφει η Ελένη Ρεθυμιωτάκη

Ποια εί...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σέρινταν Λε Φανού (Sheridan Le Fanu) «Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» (ανθολόγηση, μτφρ., εισαγωγικό σημείωμα: Γιώργος Θάνος, επιμέλεια: Γιάννης Μπαρτσώκας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Printa.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Δεκαπέντε βιβλία, από καταξιωμένους συγγραφείς, σημαντικούς κριτικούς και ειδικούς της δημιουργικής γραφής, που μας μαθαίνουν πώς να γράφουμε τις δικές μας ιστορίες καλύτερα αλλά και πώς να γίνουμε πιο προσεκτικοί αναγνώστες. 

Επιλογή-επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα ...

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Έξι βιβλία μυθοπλασίας που θίγουν ζητήματα που ερευνά η βιοηθική στη σύγχρονη εποχή. Η ευθύνη των επιστημόνων, τα όρια των παρεμβάσεων, ο άνθρωπος ως πειραματόζωο, η τεχνητή νοημοσύνη. Εικόνα: Από την ταινία «Poor things» του Γ. Λάνθιμου. 

Γράφει η Αγγελική Σπηλιοπούλου ...

Βιβλία που διαβάζονται μονορούφι: Οι επιλογές του Guardian για το καλοκαίρι

Βιβλία που διαβάζονται μονορούφι: Οι επιλογές του Guardian για το καλοκαίρι

Είκοσι βιβλία που ξεχώρισε η ομάδα του Guardian και διαβάζονται μονορούφι: λογοτεχνία, ψυχανάλυση, επιστήμη. Εικόνα: Πίνακας του Αμερικανού ζωγράφου Ντάρεν Τόμσον.

Επιμέλεια: Book Press

Με την ικανότητα συγκέντρωσης των περ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ