nefeli-ena-klouvi

Κάθε εβδομάδα η Book Press προτείνει ένα βιβλίο για παιδιά ή για εφήβους.

Της Ελένης Κορόβηλα

Αυτή την εβδομάδα το εικονογραφημένο παραμύθι Μια φορά κι ένα καιρό ένα κλουβί της Ροδούλας Παππά, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νεφέλη.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Επιλέγοντας την αντιστροφή των ρόλων ή των συμβόλων στα παραμύθια οι συγγραφείς δίνουν την ευκαιρία στον μικρό αναγνώστη να δει την ιστορία από την ανάποδη, να σκεφτεί εκτός πλαισίου και ενδεχομένως να ανακαλύψει μια διαφορετική εκδοχή που θα ανατρέψει κάποια (όχι ιδιαίτερα παραγωγική) βεβαιότητα.

Το κλουβί παίρνει ένα μάθημα ότι στη ζωή δεν πρέπει να εγκλωβιζόμαστε σε προκαταλήψεις, παγιωμένες απόψεις και προαποφασισμένους ρόλους.

Στο βιβλίο της Ροδούλας Παππά συμβαίνουν όλα τα παραπάνω. Ένα αντικείμενο με πολύ συγκεκριμένη σημασία και σημασιολογία, το κλουβί, προσωποποιείται και γίνεται κεντρικός χαρακτήρας της ιστορίας. Το κλουβί αναζητά, όπως θα έπρεπε να κάνει κάθε έλλογο ον, την ολοκλήρωση και την ευτυχία. Θεωρώντας πως είναι προορισμένο να την κατακτήσει «φυλακίζοντας» ένα πουλάκι εντός του, αναζητά εις μάτην το φτερωτό πλάσμα που θα το κατοικήσει. Η διαδρομή αναζήτησης θα μετατραπεί σε πορεία συνειδητοποίησης και μετάλλαξης για το κλουβί. Το κείμενο εμπλουτίζεται με έμμετρα στιχάκια. Οι διάλογοι του κλουβιού με τα πουλιά, στα οποία απευθύνεται για να βρει αυτό που πιστεύει ότι είναι το άλλο του μισό, δίνουν ρυθμό στην αφήγηση και βοηθούν τους μικρούς αναγνώστες να παρακολουθήσουν ευχάριστα την ιστορία. Το κλουβί μεταλλάσσεται από φυλακή σε φωλιά και εν τέλει σε ανοιχτό καταφύγιο και φιλόξενο στέκι. 

Η εικονογράφηση παρακολουθεί την ιστορία με τρυφερότητα: η εικόνα του κλουβιού παραδίδεται στα παιδιά απαλλαγμένη από τα στοιχεία που το κάνουν απωθητικό. Ο χρωματισμός με παλ αποχρώσεις δημιουργεί ένα ειρηνικό και αισιόδοξο περιβάλλον, ενώ τα κόκκινα στοιχεία υπογραμμίζουν την αθωότητα και τη σεμνότητα και το μπλε φόντο την ελπίδα.

Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά των πρώτων τάξεων του δημοτικού.

Ποια είναι η συγγραφέας 

papa-rodoula photoΗ Ροδούλα Παππά βραβεύτηκε με το Κρατικό βραβείο παιδικής λογοτεχνίας (2013) για το βιβλίο της Το παιδί που στο κεφάλι του φύτρωσε ένα δέντρο (Νεφέλη, 2012). Το βραβείο της απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία για την ιδιαίτερη προσέγγση της διαφορετικότητας. Συνεργάζεται με τις εκδόσεις Νεφέλη σε μια σειρά από εκδόσεις (μεταφράσεις, επιμέλειες σειρών). Έχει γράψει και άλλα βιβλία για παιδιά.

chauffrey-celiaΠοια είναι η εικονογράφος

Η Σέλια Σωφρέ είναι εικονογράφος. Γεννήθηκε το 1978 στο Παρίσι όπου σπούδασε γραφιστική ενώ συνέχισε τις σπουδές της στη φημισμένη σχολή Émile Cohl στη Λυόν. Γράφει και εικονογραφεί βιβλία για παιδιά.

Για ποιο λόγο θα το αγαπήσουν τα παιδιά

Τα παιδιά θα αγαπήσουν την ιστορία με τον απρόσμενο πρωταγωνιστή, θα διασκεδάσουν με τους διαλόγους κλουβιού - πουλιών και θα απολαύσουν τις όμορφες εικόνες. 

Για ποιο λόγο να το επιλέξουν οι γονείς

Η ιστορία του κλουβιού που αναζητά την τύχη και την ευτυχία του αλλά τελικά παίρνει ένα μάθημα ότι στη ζωή δεν πρέπει να εγκλωβιζόμαστε σε προκαταλήψεις, παγιωμένες απόψεις και προαποφασισμένους ρόλους, είναι ένα αισιόδοξο δώρο για τα παιδιά. Είναι επίσης, μια ιστορία που τα βοηθά να σκεφτούν μόνα τους και να εξοικειωθούν με την ιδέα της αλλαγής και της προσαρμογής.

Το βιβλίο Μια φορά κι έναν καιρό ένα κλουβί  καλλιεργεί επίσης στα παιδιά οικολογική συνείδηση και αγάπη για το καλό βιβλίο και ως αντικείμενο καθώς είναι τυπωμένο στην Ελλάδα σε βιοδιασπώμενο χαρτί με ασφαλή οικολογικά μελάνια, όπως όλα τα βιβλία της σειράς Τσαλαπετεινός των εκδόσεων Νεφέλη. 

 *Η Ελένη Κορόβηλα είναι δημοσιογράφος.

nefeli-papa-klouvi-exofylloΜια φορά κι έναν καιρό ένα κλουβί
Ροδούλα Παππά
Εικονογράφηση: Célia Chauffrey
Νεφέλη, 2014
Σελ. 32, τιμή εκδότη: € 13,90
politeia-link

 

 

 

 

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥΛΑΣ ΠΑΠΠΑ 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Το χαλασμένο τηλέφωνο» του Μόρτεν Ντερ

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Το χαλασμένο τηλέφωνο» του Μόρτεν Ντερ

Για το βιβλίο για παιδιά «Το χαλασμένο τηλέφωνο» (μτφρ. Γεωργία Τσάκωνα) του Μόρτεν Ντερ σε εικονογράφηση Σόφι Λουίζ Νταμ, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ηλίβατον.

Της Ελένης Κορόβηλα

Λίγα λόγια ...

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Οι δικοί μου άνθρωποι», της Μαρίζας Ντεκάστρο

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Οι δικοί μου άνθρωποι», της Μαρίζας Ντεκάστρο

Για το βιβλίο για παιδιά «Οι δικοί μου άνθρωποι» της Μαρίζας Ντεκάστρο σε εικονογράφηση Χαράς Μαραντίδου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο. 

Της Ελένης Κορόβηλα

Λίγα λόγια για το βιβλίο 

Ορμώμενη από μια ...

Ένα βιβλίο για εφήβους: «Αν έρθεις σαν τον άνεμο», της Τζάκλιν Γούντσον

Ένα βιβλίο για εφήβους: «Αν έρθεις σαν τον άνεμο», της Τζάκλιν Γούντσον

Για το μυθιστόρημα για εφήβους «Αν έρθεις σαν τον άνεμο» (μτφρ. Αργυρώ Πιπίνη) της Τζάκλιν Γούντσον που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Της Ελένης Κορόβηλα

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Συγγραφέας με σημαντική και μακρά πορεία σ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ο «Άγγελος στο σπίτι» & η «Τρελή στη σοφίτα»: Η κατασκευή της γυναικείας ταυτότητας στη βικτωριανή εποχή

Ο «Άγγελος στο σπίτι» & η «Τρελή στη σοφίτα»: Η κατασκευή της γυναικείας ταυτότητας στη βικτωριανή εποχή

Πώς ο «Άγγελος στο σπίτι» και η «Τρελή στη σοφίτα», δυο γυναικείες φιγούρες που απεικονίζονται στη λογοτεχνία, αποτέλεσαν τη βάση για να οικοδομηθεί η γυναικεία ταυτότητα στη βικτωριανή εποχή. Εικόνα: Από την ταινία «Τζέιν Έιρ» (2011) του Κάρι Φουκουνάγκα. 

Γράφει η ...

Εκδήλωση: Ο Λεοπάρντι στην Αθήνα – Τα «Ανάλεκτα» & τα «Μικρά Ηθικά Έργα» υπό νέα θεώρηση

Εκδήλωση: Ο Λεοπάρντι στην Αθήνα – Τα «Ανάλεκτα» & τα «Μικρά Ηθικά Έργα» υπό νέα θεώρηση

Εκδήλωση για το έργο του Τζάκομο Λεοπάρντι (1798-1837), μια από τις πιο σημαντικές και βαθιές φωνές της ιταλικής και ευρωπαϊκής λογοτεχνίας, στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών. 

Επιμέλεια: Book Press

Το ...

«Μίμησις» του Έριχ Άουερμπαχ (κριτική) – Πώς η πραγματικότητα γίνεται λογοτεχνία

«Μίμησις» του Έριχ Άουερμπαχ (κριτική) – Πώς η πραγματικότητα γίνεται λογοτεχνία

Για τη μελέτη του Έριχ Άουερμπαχ (Erich Auerbach, 1892-1957) «Μίμησις – Η εικόνα της πραγματικότητας στη δυτική λογοτεχνία» (μτφρ. Λευτέρης Αναγνώστου, εκδ. ΜΙΕΤ). Εικόνα: Ο Άουερμπαχ περίπου το 1930. ©Wikimedia

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης 

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η ζωή µε την Εντίθ Πιάφ» του Ρομπέρτο Γκόρο (προδημοσίευση)

«Η ζωή µε την Εντίθ Πιάφ» του Ρομπέρτο Γκόρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ρομπέρτο Γκόρο «Η ζωή µε την Εντίθ Πιάφ», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η πόρτα του ψυχιατρείου έτριξε καθώς έκλεινε πίσω του, λες και τ...

«Το τείχος του ονείδους» του Κλέαρχου Λιάτη (προδημοσίευση)

«Το τείχος του ονείδους» του Κλέαρχου Λιάτη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Κλέαρχου Λιάτη «Το τείχος του ονείδους», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Κυβερνήτης έριξε μια ψυχρή ματιά στο πρωινό που του είχε ετοιμά...

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (προδημοσίευση)

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Ντόρις Λέσινγκ [Doris Lessing] «Το πέμπτο παιδί» σε νέα μετάφραση της Έφης Τσιρώνη, το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Σεπτεμβρίου, από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εκείνο το πρωί, ξαπλωμένη στ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; Τρία καλά αστυνομικά, πρώτα φθινοπωρινά

Τι διαβάζουμε τώρα; Τρία καλά αστυνομικά, πρώτα φθινοπωρινά

Τρία καλά πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα: Χόρχε Ροντρίγκες Γκόμες, Κάιλ Ντέκερ, Γιώργος Κ. Θεοχάρης. Πολιτικό θρίλερ στην ταραγμένη Βενεζουέλα, hardboiled αστυνομικό με έναν νέο, αναπάντεχο ήρωα και μία νέα φωνή στο ελληνικό αστυνομικό που «τα λέει όλα σε 200 σελίδες». Εικόνα: Vonderauvisuals, CC BY-NC-ND 2.0

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 10 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας περιμένοντας το φθινόπωρο

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας περιμένοντας το φθινόπωρο

Αστυνομικές υποθέσεις με έντονο κοινωνικό προβληματισμό, δυστοπικές πραγματικότητες που όμως περιγράφουν την εποχή μας, σκοτεινές οντότητες που ξεπηδούν από τις λαϊκές αφηγήσεις: δέκα βιβλία ελληνικής πεζογραφίας που διαβάζουμε μετά το καλοκαίρι.

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλων...

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Ποιήματα που συνομιλούν με αναμνήσεις, βιώματα, μύθους, κινηματογραφικά πλάνα. Τέσσερις προτάσεις λίγο πριν από το τέλος του καλοκαιριού. Εικόνα: «Οι Λουόμενοι της Ανιέρ» (1884) του Ζορζ Σερά.

Επιλογή-παρο...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΦΑΚΕΛΟΙ