rodari-photo360

Κάθε εβδομάδα η Book Press προτείνει ένα βιβλίο για παιδιά ή για εφήβους

Της Ελένης Κορόβηλα

Αυτή την εβδομάδα το βιβλίο Παραμύθια για να σπάτε κέφι του Τζάνι Ροντάρι, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Κάθε ιστορία για είναι καλή και ολοκληρωμένη πρέπει να έχει τρία στοιχεία: αρχή, μέση, τέλος. Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα που είναι αδιαπραγμάτευτα και άλλα που χωρούν συζήτηση. Ο Τζάνι Ροντάρι πηγαίνει ακόμη πιο πέρα από αυτό. Το βιβλίο περιλαμβάνει είκοσι ιστορίες. Για κάθε μια από αυτές ο Ροντάρι προτείνει τρεις διαφορετικούς επιλόγους, τρία διαφορετικές εκδοχές τέλους, όπου το κεντρικό πρόσωπο παίρνει κάθε φορά άλλο δρόμο. Στο τέλος του βιβλίου ο συγγραφέας μπαίνει στη θέση του αναγνώστη και με ισότιμο τρόπο λέει τη δική του γνώμη για κάθε μία διαφορετική πρόταση τέλους που έχει κάνει. Σχολιάζοντας τις δικές του προτάσεις τεμαχίζει το έργο του, φανερώνοντας τα στοιχεία που το αποτελούν και δείχνοντας πως είναι στο χέρι των παιδιών να κάνουν τη δική τους ανάγνωση.

Ένας τυμπανιστής με μαγικές ικανότητες, ένας «άλλος» Πινόκιο, μαγικά σπίτια, τεράστια καρότα, φανταστικά πλάσματα που κατοικούν στη χώρα της φαντασίας: εκεί όπου όλο μπορούν να συμβούν, να εξηγηθούν και τελικά να διορθωθούν. Ο συγγραφέας των αξεπέραστων Παραμυθιών από το τηλέφωνο, βιβλίο το οποίο γράφτηκε το 1960, έκανε το 1971 με τα Παραμύθια για να σπάτε κέφι ένα είδος άσκησης. Συνδιαλέχθηκε με τους μικρούς αναγνώστες του και τους πρόσφερε την ευκαιρία να διασκεδάσουν με το τέλος που τους ταιριάζει, να ικανοποιηθούν που μπορούν να απορρίψουν το τέλος που δεν τους αρέσει, να προβληματιστούν για το τέλος που θα επέλεγαν οι ίδιοι. 

Στα ελληνικά το βιβλίο μόλις επανακυκλοφόρησε, 32 χρόνια μετά την πρώτη έκδοση σε μετάφραση, τότε, της Άλκης Ζέη και εικονογράφηση της Σοφίας Ζαραμπούκα.

Ο Ροντάρι, σχολιάζοντας τις δικές του προτάσεις τεμαχίζει το έργο του, φανερώνοντας τα στοιχεία που το αποτελούν και δείχνοντας πως είναι στο χέρι των παιδιών να κάνουν τη δική τους ανάγνωση.

Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται

Το βιβλίο απευθύνεται σε μικρά παιδιά, 7 ετών και πάνω, τα οποία ωστόσο πρέπει να είναι επαρκείς αναγνώστες. Επαρκείς υπό την έννοια ότι πρέπει να είναι σε θέση να διαβάσουν, να κρίνουν, να επιλέξουν, να συμφωνήσουν ή να διαφωνήσουν και τελικά εμπλεκόμενα στην διαδικασία που προτείνει ο συγγραφέας να διασκεδάσουν.

Ποιος είναι ο συγγραφέας

Ο Τζάνι Ροντάρι γεννήθηκε στην μικρή πόλη Ομένια κοντά στη Νοβάρα της βόρειας Ιταλίας το 1920 και πέθανε πρόωρα στη Ρώμη το 1980. Δάσκαλος από πολύ νέος, δημοσιογράφος και συγγραφέας βιβλίων για παιδιά, ο Ροντάρι έχει διαβαστεί από εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο. Εντάχθηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας το 1944 και από το 1948 άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα του κόμματος L'unita, ενώ σύντομα ανέλαβε υπεύθυνος ενός περιοδικού για παιδιά. Αφιερώθηκε στη συγγραφή βιβλίων για παιδιά, γνώρισε μεγάλη αναγνώριση. Το 1970 του απονεμήθηκε το βραβείο Άντερσεν, η μεγαλύτερη τιμητική διάκριση για συγγραφέα βιβλίων για παιδιά.

Ποια είναι η εικονογράφος

rodari-annalaura cantoneΣτην πρώτη του έκδοση το βιβλίο Παραμύθια για να σπάτε κέφι είχε εικονογραφηθεί από την Πάολα Ροντάρι, κόρη του συγγραφέα. Πλέον σε όλον τον κόσμο κυκλοφορεί με τη νέα εικονογράφηση της Άννα Λάουρα Καντόνε, η οποία έχει εικονογραφήσει και άλλα βιβλία του Ροντάρι. Στην εικονογράφησή της χαρακτηριστικές είναι οι ψηλές μορφές με μεγάλα εξωπραγματικά σώματα και αστεία πρόσωπα. Είναι Ιταλίδα, ζει και εργάζεται στο Μιλάνο και έχει σπουδάσει στο European Institute of Design, όπου διδάσκει εικονογράφηση. Έχει τιμηθεί με διάφορα βραβεία. Περισσότερα για την εικονογράφο μπορείτε να δείτε στο: www.annalauracantone.com

Για ποιο λόγο θα το αγαπήσουν τα παιδιά

Τα παιδιά θα αγαπήσουν το βιβλίο επειδή τους απευθύνεται με τρόπο ισότιμο και επειδή τα προσκαλεί να εμπλακούν στη διαδικασία αφήγησης των ιστοριών. Οι ιστορίες είναι σύντομες, απλές και αστείες και χωράνε συζήτηση, κάτι που πάντα αρέσει στα παιδιά.

Για ποιο λόγο να το προτιμήσουν οι γονείς

Αν υπάρχει ένας λόγος, πέραν του προφανούς ότι δηλαδή πρόκειται για το βιβλίο ενός μεγάλου συγγραφέα, είναι επειδή ο πρωτοπόρος και πολύ μοντέρνος Τζάνι Ροντάρι προτείνοντας τρεις διαφορετικούς επιλόγους σε κάθε ιστορία του και στη συνέχεια σχολιάζοντάς τους δίνει ένα σπουδαίο μάθημα: στις ιστορίες, όπως και στη ζωή, το παν είναι να υπάρχουν επιλογές· και όταν δεν υπάρχουν, τουλάχιστον να γνωρίζουμε ποια είναι τα εργαλεία για να τις δημιουργήσουμε.

Ελένη Κορόβηλα είναι δημοσιογράφος. 

rodari exofylloΠαραμύθια για να σπάτε κέφι
Τζάνι Ροντάρι
μετάφραση: Δήμητρα Δότση
εικονογράφηση: Άννα Λάουρα Καντόνε
Εκδόσεις Κέδρος, 2013
Τιμή € 11,00, σελ. 200
 politeia-link

 

 

 

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ GIANNI RODARI  

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Το χαλασμένο τηλέφωνο» του Μόρτεν Ντερ

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Το χαλασμένο τηλέφωνο» του Μόρτεν Ντερ

Για το βιβλίο για παιδιά «Το χαλασμένο τηλέφωνο» (μτφρ. Γεωργία Τσάκωνα) του Μόρτεν Ντερ σε εικονογράφηση Σόφι Λουίζ Νταμ, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ηλίβατον.

Της Ελένης Κορόβηλα

Λίγα λόγια ...

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Οι δικοί μου άνθρωποι», της Μαρίζας Ντεκάστρο

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Οι δικοί μου άνθρωποι», της Μαρίζας Ντεκάστρο

Για το βιβλίο για παιδιά «Οι δικοί μου άνθρωποι» της Μαρίζας Ντεκάστρο σε εικονογράφηση Χαράς Μαραντίδου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο. 

Της Ελένης Κορόβηλα

Λίγα λόγια για το βιβλίο 

Ορμώμενη από μια ...

Ένα βιβλίο για εφήβους: «Αν έρθεις σαν τον άνεμο», της Τζάκλιν Γούντσον

Ένα βιβλίο για εφήβους: «Αν έρθεις σαν τον άνεμο», της Τζάκλιν Γούντσον

Για το μυθιστόρημα για εφήβους «Αν έρθεις σαν τον άνεμο» (μτφρ. Αργυρώ Πιπίνη) της Τζάκλιν Γούντσον που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Της Ελένης Κορόβηλα

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Συγγραφέας με σημαντική και μακρά πορεία σ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Ανορθογραφίες επιμελητών» – Μια επιστολή του Διονύση Χαριτόπουλου

«Ανορθογραφίες επιμελητών» – Μια επιστολή του Διονύση Χαριτόπουλου

Λάβαμε από τον Διονύση Χαριτόπουλο την παρακάτω επιστολή, σχετικά με την επιλογή κριτικών κειμένων του Κωστή Παπαγιώργη που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καστανιώτη με τον τίτλο «Κωστής Παπαγιώργης: Τα βιβλία των άλλων 1, Έλληνες συγγραφείς», το 2020. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Φεστιβάλ «WOW – Women of the World» στο ΚΠΙΣΝ: Μια σημαντική  διοργάνωση αφιερωμένη σε γυναίκες, θηλυκότητες και non-binary άτομα

Φεστιβάλ «WOW – Women of the World» στο ΚΠΙΣΝ: Μια σημαντική διοργάνωση αφιερωμένη σε γυναίκες, θηλυκότητες και non-binary άτομα

Το δεύτερο φεστιβάλ «WOW - Women of the World Αthens» (6-8 Απριλίου) στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) αποπειράται να θίξει τα πλέον επίκαιρα ζητήματα στον αγώνα της έμφυλης ισότητας, σε τοπικό αλλά και διεθνές επίπεδο. Στην κεντρική εικόνα, η Έλλη Ανδριοπούλου, διευθύνουσα δύμβουλος του ΚΠΙΣΝ και...

«Γυναικεία Βραβεία non fiction 2024»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα

«Γυναικεία Βραβεία non fiction 2024»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα

Η νικήτρια του βραβείου Women's Prize για non-fiction βιβλία θα ανακοινωθεί στις 13 Ιουνίου. Κεντρική εικόνα, μια από τις υποψήφιες για το βραβείο: η συγγραφέας και αρθρογράφος Ναόμι Κλάιν © The University of British Columbia.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μακγκάφιν» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

«Μακγκάφιν» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Βαγγέλη Γιαννίση «Μακγκάφιν», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 21 Μαρτίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ
37.947408, 23.641584

 «Αφού σου ...


«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Κυριακού «Το μποστάνι του Μποστ – Μια σύνθεση / συμπλήρωση / διασκευή κειμένων του Μποστ», το οποίο κυκλοφορεί σε λίγες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Δήμητρας Παπαδήμα «Όλα μαύρα», το οποίο θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Τι είμαστε εμείς μπροστά σε αυτά τα κτήνη, ρε; Τι είμαστε; Άγιοι. Και φόνο να...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Για τα μυθιστορήματα «Strangers in the Night» (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά) της Χέδερ Γουέμπ [Heather Webb], «Τα Μυστήρια της Μις Μόρτον Μόρτον» (μτφρ. Χρήστος Μπαρουξής) της Κάθριν Λόιντ [Catherine Lloyd] και «Κωδικός Coco» (μτφρ. Γιάννης Σπανδωνής) της Τζιόια Ντιλιμπέρτο [Gioia Diliberto]. Τρία μυθιστορήματα που μας μεταφ...

Τι διαβάζουμε τώρα; 21 καλά βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα

Τι διαβάζουμε τώρα; 21 καλά βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα

Επιλέξαμε 21 βιβλία ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας που κυκλοφόρησαν πρόσφατα.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστός

Οι πρώτοι μήνες του 2024 έχουν φέρει πολλά και καλά βιβλία πεζογραφίας. Κι αν ο μέσος αναγνώστης βρίσκεται στην καλύτερη περίπτωση σε σύγχυση, στη χειρότερη σε άγχ...

Επανάσταση 1821: 11 βιβλία για τον Αγώνα των Ελλήνων

Επανάσταση 1821: 11 βιβλία για τον Αγώνα των Ελλήνων

Ενόψει της 25ης Μαρτίου, επιλέγουμε έντεκα βιβλία που μας βοηθούν να κατανοήσουμε τα περίπλοκλη όσο και μοναδική διαδοχή γεγονότων που ήταν η Ελληνική Επανάσταση. Kεντρική εικόνα: έργο του Λουντοβίκο Λιπαρίνι «Ο όρκος του λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι» (περίπου 1850), μουσείο Μπενάκη.

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

02 Απριλίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα μεγαλύτερα μυθιστορήματα όλων των εποχών: 20 έργα-ποταμοί από την παγκόσμια λογοτεχνία

Πολύτομα λογοτεχνικά έργα, μυθιστορήματα-ποταμοί, βιβλία που η ανάγνωσή τους μοιάζει με άθλο. Έργα-ορόσημα της παγκόσμιας πεζογραφίας, επικές αφηγήσεις από την Άπω Ανατ

ΦΑΚΕΛΟΙ