Της Εύας Στάμου
H Βοστόνη είναι μια από τις πλέον προοδευτικές πόλεις της Αμερικής. Ακόμη και όταν τη διοικούσε ο Μιτ Ρόμνευ, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκράτες ομονόησαν για να εδραιώσουν στη Μασαχουσέτη ένα από τα δικαιότερα φορολογικά συστήματα της Αμερικής, κι ένα ευρύ σύστημα παροχών στους τομείς της υγείας και της παιδείας για όλους τους πολίτες.
Η πρόοδος αντικατοπτρίζεται όχι μόνο στα νούμερα, αλλά και στην αίσθηση κοσμοπολιτισμού και ασφάλειας που χαρακτήριζε το καταπράσινο κέντρο της μεγαλούπολης, ως χθες το μεσημέρι, όπου στις 2.50μμ τοπική ώρα μια σειρά εκρήξεων θέρισε ανθρώπινες ζωές κι έθεσε σε απειλή την φιλελεύθερη στάση ζωής των κατοίκων.
Μια στάση ζωής που ευνοεί τον έντονο πολιτικό διάλογο (που οδηγεί συχνά τους Βοστονέζους στην διεξαγωγή δημοψηφισμάτων), την απροκατάληπτη επιστημονική έρευνα (που έδωσε στη Μασαχουσέτη δύο τουλάχιστον από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου), και την συνύπαρξη πολλών διαφορετικών πολιτισμικών κοινοτήτων (όπως της ελληνόφωνης κοινότητας, η οποία περιλαμβάνει σπουδαίους δωρητές των μουσείων τέχνης της Βοστόνης) κι αποτελεί την καλύτερη αντίσταση στη θρησκευτική και φυλετική μισαλλοδοξία.
H Μασαχουσέτη ήταν από τις πρώτες πολιτείες που, πριν από λίγα χρόνια, κατοχύρωσε νομικά με δημοψήφισμα το δικαίωμα των γκέι να παντρεύονται μεταξύ τους. Στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου το ενδιαφέρον είχε ήδη μετατοπιστεί σε άλλα σημαντικά ζητήματα. Με τη διαδικασία του δημοψηφίσματος οι πολίτες της Μασαχουσέτης πέρασαν καινοτομίες στη νομοθεσία περί της χρήσης μαριχουάνας για θεραπευτικούς λόγους, που υπερψηφίστηκε με 63%. Το δικαίωμα του τερματισμού της ζωής με αξιοπρέπεια ατόμων που πάσχουν από ανίατες, μη αναστρέψιμες ασθένειες καταψηφίστηκε οριακά με 51% - ήταν ωστόσο από τις λίγες πολιτείες που το έθεσαν προς δημόσια διαβούλευση.
Αναρωτιέμαι τι ήθελαν να εξαφανίσουν αυτοί που σχεδίασαν τις αποτρόπαιες επιθέσεις, είτε ο εχθρός είναι εσωτερικός είτε εξωτερικός, εκτός από τους εμφανείς στόχους τους: τους επισκέπτες της Δημόσιας Βιβλιοθήκης –ένα υπέροχο κτίριο στην καρδιά της πόλης που στους τοίχους του είναι χαραγμένα ονόματα Ελλήνων στοχαστών–, και τους δρομείς που κατέφτασαν από όλα τα μέρη της γης για να λάβουν μέρος στον διεθνή ετήσιο μαραθώνιο της Βοστόνης, που εδραιώθηκε το 1897.
Δυστυχώς εκτός από τα αθώα θύματα, η χθεσινή επίθεση, απ’ όπου κι αν προέρχεται, έπληξε καίρια και τη μοναδική αίσθηση ελευθερίας κι ασφάλειας που απέπνεε αυτή η πόλη.