alt

Της Σώτης Τριανταφύλλου

Πέρασε σχεδόν ένας χρόνος από την κυκλοφορία του More Light των Primal Scream. Πολλά έχουν αλλάξει από τότε που αγόραζα τους δίσκους μόλις έβγαιναν και έτρεχα στο σπίτι για να τους ακούσω· πολλά έχουν αλλάξει κι από το πρώτο άλμπουμ Sonic Flower Groove των Primal Scream που δεν μου είχε κάνει ιδιαίτερη εντύπωση.

Στην πραγματικότητα οι Primal Scream με κέρδισαν,  εν μέρει, τo 1991 με το Screamadelica  - κι αυτό παρότι δεν ακούω indie και alternative rock, ούτε house όπως μπορεί να υποθέσει κανείς. Μετά το Screamadelica τους ξέχασα αν και το 2002 τους είδα στο φεστιβάλ των Inrockuptibles στο Παρίσι. Τέλος, το 2006, τους ξαναείδα, στο Cigale αυτή τη φορά, όπου πήγα επειδή η αίθουσα βρισκόταν κοντά στο σπίτι μου: μόλις είχε κυκλοφορήσει το Riot City Blues με το οποίο το συγκρότημα επέστρεφε στο παραδοσιακό ροκ εντ ρολ αφήνοντας πίσω του τον ηλεκτρονικό ήχο – εκείνη τη βραδιά νόμιζα ότι οι Primal Scream έπαιζαν για μένα. Η κριτική του Pitchfork για το Riot City Blues μού φάνηκε άδικη· έτσι κι αλλιώς, σπανίως συμφωνώ με τις επιλογές του Pitchfork, το οποίο, υπερβολικά συχνά, συγχέει τη ροκ επαναστατικότητα με τον θόρυβο. Όλα τα κομμάτια που έγιναν επιτυχίες από το Riot City Blues ήταν γεμάτα ενέργεια και χιούμορ· το «Country Girl” και το “99th Floor” είχαν, επιπλέον, ενδιαφέρουσες, νεανικές συνθέσεις, ενώ στο “Dolls” o Bobby Gillespie ακουγόταν σαν ένας ανθυπο-Μick Jagger. Για ανθρώπους σαν εμένα ακόμα κι ένας ανθυπο-Mick Jagger είναι μεγάλη υπόθεση.

Οι Primal Scream είναι μια garage μπάντα που επιδίδεται σε φτηνή συνθηματολογία περί σκλάβων του 21ου αιώνα και περί τηλεοπτικής προπαγάνδας

Το Μοre Light, δέκατο studio album των Primal Scream, κυκλοφόρησε λοιπόν τον Μάιο του 2013 και το συγκρότημα  παρουσίασε τον δίσκο στο φεστιβάλ του Glastonbury όπου έπαιξε, προσφυώς, support στους Rolling Stones. Το More Light περιέχει δεκατρία κομμάτια, τρία ή τέσσερα από τα οποία δεν ακούγονται (π.χ. τo «Hit Void”)· τα υπόλοιπα όμως διαθέτουν έναν επικό, ποιητικό τόνο καθώς και τον γνώριμο εκλεκτικισμό των Primal Scream - ποικίλους τόνους ροκ, ποπ και funky ατμόσφαιρας: βρίσκω το “River of Pain” και το “Tenement Kid” υπέροχα old-fashioned, ενώ το “Walking with the Beast” ακούγεται ψυχεδελικό και το “It’s Alright, It’s OK” για μια ακόμα φορά θυμίζει τους Stones (ιδιαίτερα το Βeggar’s Banquet). Στο Μοre Light συναντά κανείς δάνεια, ίσως ανεπίγνωστα, από τους Stooges, τους Beach Boys  και τον Robert Plant – από desert blues μέχρι industrial pop.

altΈχω μάθει να μην περιμένω πια πολλά από το σημερινό ροκ: εξάλλου, το παλιό ροκ παραμένει ανεξάντλητο· μπορώ να περάσω την υπόλοιπη ζωή μου ερευνώντας το. Όσο για το νεότερο ροκ, απομακρύνομαι όλο και περισσότερο από τις ευρωπαϊκές σκηνές, όπως εκείνη της Γλασκόβης από την οποίαν προέρχονται οι Primal Scream, και προσεγγίζω «δραματικές» μπάντες από την Καλιφόρνια και το Τεννεσσή που συνδυάζουν το κλασικό ροκ εντ ρολ με το RB. Η καταθλιπτική ατμόσφαιρα των κάποτε βιομηχανικών βρετανικών πόλεων δεν με ενδιαφέρει – κι αν υπάρχει κάτι που διαφοροποιεί τους Primal Scream από τη βόρεια ιδιοσυγκρασία είναι ακριβώς αυτό το περισσότερο φως, ο καθαρός ήχος της κιθάρας, η μελωδία του Hammond organ, τα φωνητικά που ταιριάζουν σε αυτιά ανθρώπων μεγαλωμένων με το ραδιόφωνο.

Για όσους αρέσκονται να ταξινομούν –δεν είμαι από αυτούς– οι Primal Scream είναι μια garage μπάντα που επιδίδεται σε φτηνή συνθηματολογία περί σκλάβων του 21ου αιώνα και περί τηλεοπτικής προπαγάνδας. Δεν ακούω τους στίχους· ή τους αγνοώ: αυτό που δονείται, αιφνιδιαστικό και επινοητικό, δεν είναι η πολιτική των Primal Scream· είναι η μουσική τους.

ΣΩΤΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η καταγωγή της οικογένειας

Η καταγωγή της οικογένειας

Για την πραγματεία του Φρίντριχ 'Ενγκελς «Η καταγωγή της οικογένειας, της ατομικής ιδιοκτησίας και του κράτους» (Στο φως των ερευνών του Λ. Χ. Μόργκαν) (εκδ.  Σύγχρονη Εποχή)

Της Σώτης Τρια...

Με τον Σπινόζα, σε αναζήτηση της ευτυχίας

Με τον Σπινόζα, σε αναζήτηση της ευτυχίας

Της Σώτης Τριανταφύλλου

Σ' αυτό το βιβλίο, ο Βalthasar Thomass αναλύει τη σκέψη του Σπινόζα γύρω από τα ζητήματα της καλής ζωής, τους όρους της γνώσης, τον προσδιορισμό της αλήθειας, της ηθικής, καθώς και της πολιτικής και αισ...

Η συνωμοσιολογία ως τρόπος σκέψης

Η συνωμοσιολογία ως τρόπος σκέψης

Σκέψεις με αφορμή το βιβλίο του Pierre-André Taguieff «Θεωρίες συνωμοσίας» (μτφρ. Αναστασία Καραστάθη, εκδ. Πόλις).

Της Σώτης Τριανταφύλλου

Ο Pierre-André Taguieff είναι από εκείνους τους ιστορικούς που έχουν αναλάβει τη mission impossible να...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Η κατά Νόλαν «Οδύσσεια» (κριτική) – Ταξίδι ανάκτησης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της πίστης σε θεούς και θνητούς

Η κατά Νόλαν «Οδύσσεια» (κριτική) – Ταξίδι ανάκτησης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της πίστης σε θεούς και θνητούς

Για την ταινία «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν, που προβάλλεται αυτό το διάστημα στους κινηματογράφους. Ένα «ταξίδι όχι μόνο σωματικών και εγκεφαλικών δοκιμασιών για τον πρωταγωνιστή αλλά και ψυχολογικών, βάζοντας τον σε έναν δρόμο για να ανακτήσει την αξιοπρέπειά του και την πίστη του, τόσο στους θεούς ...

«Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» του Γιάννη Καρκανέβατου (κριτική) – Εσωτερικές περιπλανήσεις, ανθρώπινες συναντήσεις

«Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» του Γιάννη Καρκανέβατου (κριτική) – Εσωτερικές περιπλανήσεις, ανθρώπινες συναντήσεις

Για τη συλλογή διηγημάτων του Γιάννη Καρκανέβατου «Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» (εκδ. Εστία). Εικόνα: Από την ταινία  «Πάτερσον» (2016) του Τζιμ Τζάρμους. 

Γράφει η Ιωάννα Φωτοπούλου

Μια φωτιά στο Καλαμίτσι γίνεται ο κα...

Γιάννης Κυριακίδης: Το φωτογραφικό αρχείο του σπουδαίου φωτορεπόρτερ στον Δήμο Καλαμαριάς

Γιάννης Κυριακίδης: Το φωτογραφικό αρχείο του σπουδαίου φωτορεπόρτερ στον Δήμο Καλαμαριάς

Το φωτογραφικό αρχείο του Γιάννη Κυριακίδη μεταφέρθηκε στον Δήμο Καλαμαριάς με τη δέουσα φροντίδα και επιστημονική μέριμνα.

Επιμέλεια: Book Press

Ένα ακόμη καθοριστικό βήμα για την ανάδειξη ενός από τα σημα...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σέρινταν Λε Φανού (Sheridan Le Fanu) «Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» (ανθολόγηση, μτφρ., εισαγωγικό σημείωμα: Γιώργος Θάνος, επιμέλεια: Γιάννης Μπαρτσώκας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Printa.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Δεκαπέντε βιβλία, από καταξιωμένους συγγραφείς, σημαντικούς κριτικούς και ειδικούς της δημιουργικής γραφής, που μας μαθαίνουν πώς να γράφουμε τις δικές μας ιστορίες καλύτερα αλλά και πώς να γίνουμε πιο προσεκτικοί αναγνώστες. 

Επιλογή-επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα ...

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Έξι βιβλία μυθοπλασίας που θίγουν ζητήματα που ερευνά η βιοηθική στη σύγχρονη εποχή. Η ευθύνη των επιστημόνων, τα όρια των παρεμβάσεων, ο άνθρωπος ως πειραματόζωο, η τεχνητή νοημοσύνη. Εικόνα: Από την ταινία «Poor things» του Γ. Λάνθιμου. 

Γράφει η Αγγελική Σπηλιοπούλου ...

Βιβλία που διαβάζονται μονορούφι: Οι επιλογές του Guardian για το καλοκαίρι

Βιβλία που διαβάζονται μονορούφι: Οι επιλογές του Guardian για το καλοκαίρι

Είκοσι βιβλία που ξεχώρισε η ομάδα του Guardian και διαβάζονται μονορούφι: λογοτεχνία, ψυχανάλυση, επιστήμη. Εικόνα: Πίνακας του Αμερικανού ζωγράφου Ντάρεν Τόμσον.

Επιμέλεια: Book Press

Με την ικανότητα συγκέντρωσης των περ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ