darma 728

Η Τίνα Ντάρμα μας συστήθηκε πρόσφατα με μια συλλογή με σαράντα διηγήματα σύγχρονης και ποπ θεματικής, με τίτλο «Δε Μπουκ», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Floral Books. Credits φωτογραφίας: Λαμπρίνα Σικοτακοπούλου

Επιμέλεια: Λεωνίδας Καλούσης

Με ποια λόγια θα συστήνατε το βιβλίο σας σε κάποιον που δεν γνωρίζει τίποτε για σας;

Θα σύστηνα το βιβλίο μου Δε Μπουκ καθαρά για ψυχαγωγικούς λόγους! Το γέλιο λείπει το τελευταίο καιρό από τη καθημερινότητά μας και επάνω σε αυτή τη βάση ξεκίνησα να γράφω τις σαράντα αυτοτελείς ιστορίες του βιβλίου μου… που έχει σαν θέμα όλα τα άλλα βιβλία αλλά και φυσικά και το ίδιο.

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη ένας συγγραφέας. Τι το καινούριο φέρνει;

Οι νέοι συγγραφείς είναι ελάχιστοι στη χώρα αυτή και οι ευκαιρίες τους για έκδοση ακόμα πιο λίγες. Δεν ξέρω τι θα του απαντούσα γιατί ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και ξεχωριστός και όλοι μας έχουμε τη δυνατότητα να φέρουμε κάτι καινούργιο σε αυτό τον κόσμο, όταν θα ασχοληθούμε με αυτό που πραγματικά αγαπάμε.

Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και ξεχωριστός και όλοι μας έχουμε τη δυνατότητα να φέρουμε κάτι καινούργιο σε αυτό τον κόσμο.

Α, και ένα μεγάλο ευχαριστώ για το «συγγραφέας» (αυτό θα του το έλεγα σίγουρα) και θα διόρθωνα το ένας με τη λέξη μία!

Έχουν επηρεάσει άλλες τέχνες -κινηματογράφος, εικαστικά, κόμικς, μουσική κ.ά.- τη συγγραφική σας δουλειά; Αν ναι, με ποιους τρόπους.

Και βέβαια! Με όλους τους πιθανούς τρόπους. Στο βιβλίο μου έχω αμέτρητες αναφορές σε συγγραφείς και καλλιτέχνες που αγαπάω και έχουν επηρεάσει την οπτική και την αισθητική μου. Μία ζωή χωρίς τέχνη γύρω μας, θα ήταν μια βαρετή ζωή, χωρίς νόημα.

darma exofΟ δρόμος προς την έκδοση για τους νέους συγγραφείς συνήθως δεν είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα. Ποια είναι η δική σας ιστορία;

Αρθρογραφώ σε site και περιοδικά πολλά χρόνια, σχεδόν μια δεκαετία. Τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα για κάποιον που θέλει να γράψει ένα βιβλίο στην Ελλάδα του 2022 πόσο μάλλον όταν δεν υπάρχουν χρήματα από πίσω... Και ειλικρινά λυπάμαι για αυτό, γιατί στο πέρασμα των χρόνων θα χαθούν και χάνονται διαμάντια… καθαρά από αναξιοκρατία. Το βιβλίο μου, το έγραψα ένα χρόνο πριν την πρώτη καραντίνα και στη συνέχεια, το ξαναέγραψα περίπου 20 φορές. Μου πήρε δύο χρόνια για το πρώτο μου «επίσημο» ραντεβού με εκδοτικό οίκο μετά από 200 mails σε όλους τους εκδοτικούς οίκους της χώρας (όλα διπλά), δύο αρνητικές απαντήσεις (οι υπόλοιποι 197 δεν μου απαντούσαν καν στα e-mails) και ένας εκδοτικός οίκος μου ζήτησε 3.000 ευρώ (με αυτό το ποσό μπορείς να τυπώσεις και μόνος σου κάποια αντίτυπα).

Όταν το είδα τυπωμένο για πρώτη φορά τα έχασα και όταν γύρισα στο σπίτι μου παραδέχομαι δημόσια ότι έκλαψα για καμία ωρίτσα περίπου. Ήταν σα να μου πήρε μαγικά κάποιος όλη την ένταση και το ίδιο βράδυ κοιμήθηκα πιο γαλήνια από ποτέ!

politeia link more

 

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ηλίας Σωτήρχος: «Ήταν πρόκληση να μπει ένας μεγαλύτερος άνδρας στη θέση μιας νέας κοπέλας και να αφηγηθεί την ιστορία πειστικά»

Ηλίας Σωτήρχος: «Ήταν πρόκληση να μπει ένας μεγαλύτερος άνδρας στη θέση μιας νέας κοπέλας και να αφηγηθεί την ιστορία πειστικά»

Ο Ηλίας Σωτήρχος μας συστήθηκε πρόσφατα με το βιβλίο του «[Αντι]κοινωνικά Δίκτυα» (εκδ. Γραφή). 

Επιμέλεια: Book Press

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη ένας συγγραφέας; Τι το καινούργιο φέρνει;

Μ...

Ιγνάτιος Συμεωνίδης: «Μια ιστορία πρέπει να έχει στιβαρό σκελετό, διαδρόμους και δωμάτια»

Ιγνάτιος Συμεωνίδης: «Μια ιστορία πρέπει να έχει στιβαρό σκελετό, διαδρόμους και δωμάτια»

Ο Ιγνάτιος Συμεωνίδης μας συστήθηκε πρόσφατα με το μυθιστόρημά του «Τα γυμνοβράγχια το κάνουν καλύτερα» (εκδ. Βακχικόν). 

Επιμέλεια: Book Press

Με ποια λόγια θα συστήνατε το βιβλίο σας σε κάποιον που δεν γνωρίζει τί...

Σταυρούλα Δεμένεγα: «Κάθε συγγραφέας αποτυπώνει με τον τρόπο του την κοινή μας πραγματικότητα»

Σταυρούλα Δεμένεγα: «Κάθε συγγραφέας αποτυπώνει με τον τρόπο του την κοινή μας πραγματικότητα»

Η Σταυρούλα Δεμένεγα μας συστήθηκε πρόσφατα με τη συλλογή διηγημάτων της «Στιγμές αταξίας» (εκδ. Ιωλκός). 

Επιμέλεια: Book Press

Με ποια λόγια θα συστήνατε το βιβλίο σας σε κάποιον που δε γνωρίζει τίποτε για εσάς; ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Η κατά Νόλαν «Οδύσσεια» (κριτική) – Ταξίδι ανάκτησης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της πίστης σε θεούς και θνητούς

Η κατά Νόλαν «Οδύσσεια» (κριτική) – Ταξίδι ανάκτησης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της πίστης σε θεούς και θνητούς

Για την ταινία «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν, που προβάλλεται αυτό το διάστημα στους κινηματογράφους. Ένα «ταξίδι όχι μόνο σωματικών και εγκεφαλικών δοκιμασιών για τον πρωταγωνιστή αλλά και ψυχολογικών, βάζοντας τον σε έναν δρόμο για να ανακτήσει την αξιοπρέπειά του και την πίστη του, τόσο στους θεούς ...

«Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» του Γιάννη Καρκανέβατου (κριτική) – Εσωτερικές περιπλανήσεις, ανθρώπινες συναντήσεις

«Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» του Γιάννη Καρκανέβατου (κριτική) – Εσωτερικές περιπλανήσεις, ανθρώπινες συναντήσεις

Για τη συλλογή διηγημάτων του Γιάννη Καρκανέβατου «Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» (εκδ. Εστία). Εικόνα: Από την ταινία  «Πάτερσον» (2016) του Τζιμ Τζάρμους. 

Γράφει η Ιωάννα Φωτοπούλου

Μια φωτιά στο Καλαμίτσι γίνεται ο κα...

Γιάννης Κυριακίδης: Το φωτογραφικό αρχείο του σπουδαίου φωτορεπόρτερ στον Δήμο Καλαμαριάς

Γιάννης Κυριακίδης: Το φωτογραφικό αρχείο του σπουδαίου φωτορεπόρτερ στον Δήμο Καλαμαριάς

Το φωτογραφικό αρχείο του Γιάννη Κυριακίδη μεταφέρθηκε στον Δήμο Καλαμαριάς με τη δέουσα φροντίδα και επιστημονική μέριμνα.

Επιμέλεια: Book Press

Ένα ακόμη καθοριστικό βήμα για την ανάδειξη ενός από τα σημα...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σέρινταν Λε Φανού (Sheridan Le Fanu) «Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» (ανθολόγηση, μτφρ., εισαγωγικό σημείωμα: Γιώργος Θάνος, επιμέλεια: Γιάννης Μπαρτσώκας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Printa.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Δεκαπέντε βιβλία, από καταξιωμένους συγγραφείς, σημαντικούς κριτικούς και ειδικούς της δημιουργικής γραφής, που μας μαθαίνουν πώς να γράφουμε τις δικές μας ιστορίες καλύτερα αλλά και πώς να γίνουμε πιο προσεκτικοί αναγνώστες. 

Επιλογή-επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα ...

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Έξι βιβλία μυθοπλασίας που θίγουν ζητήματα που ερευνά η βιοηθική στη σύγχρονη εποχή. Η ευθύνη των επιστημόνων, τα όρια των παρεμβάσεων, ο άνθρωπος ως πειραματόζωο, η τεχνητή νοημοσύνη. Εικόνα: Από την ταινία «Poor things» του Γ. Λάνθιμου. 

Γράφει η Αγγελική Σπηλιοπούλου ...

Βιβλία που διαβάζονται μονορούφι: Οι επιλογές του Guardian για το καλοκαίρι

Βιβλία που διαβάζονται μονορούφι: Οι επιλογές του Guardian για το καλοκαίρι

Είκοσι βιβλία που ξεχώρισε η ομάδα του Guardian και διαβάζονται μονορούφι: λογοτεχνία, ψυχανάλυση, επιστήμη. Εικόνα: Πίνακας του Αμερικανού ζωγράφου Ντάρεν Τόμσον.

Επιμέλεια: Book Press

Με την ικανότητα συγκέντρωσης των περ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ