alt

Του Κώστα Αγοραστού

Μια θεατρική πρεμιέρα, σε λίγες μέρες στην Αθήνα κι άλλη μία τον Δεκέμβριο στη Ζυρίχη θα έχει ο Γιάννης Σκαραγκάς. Το καινούργιο του βιβλίο με το κείμενο του θεατρικού του Η Κυρά της Ρω αναμένεται κι αυτό πολύ σύντομα από τις εκδόσεις Κριτική. Με βήματα ήσυχα, σταθερά και ανοδικά ο Γιάννης Σκαραγκάς καταθέτει το προσωπικό του στίγμα σε θέατρο και πεζογραφία.

Τι ήταν αυτό που σας γοήτευσε στην προσωπικότητα της Δέσποινας Αχλαδιώτη (Κυρά της Ρω) και αποφασίσατε να τη μετατρέψετε σε θεατρική ηρωίδα;

Η έννοια της ανεκδιήγητης μοναξιάς. Το μέγεθος της μοναξιάς που παραβλέπουμε μετατρέποντας έναν άνθρωπο σε σύμβολο. Αυτόν τον κόσμο της απομόνωσης ήθελα να αφηγηθώ, και η Αχλαδιώτη ήταν η ιδανική ηρωίδα. Ήθελα μια ιστορία για τις ζωές της Δέσποινας πριν γίνει η Κυρά της Ρω. Αυτό μας εξοικείωσε αμέσως και με την Κατερίνα Μπερδέκα που το σκηνοθετεί, την οποία θεωρώ πλεονέκτημα για τη θεατρική μεταφορά αυτών των ζωών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που αντλείτε το υλικό σας από υπαρκτά πρόσωπα. Ρούπερτ Μπρουκ, Σταματία Ρεβίθη και Πηνελόπη Δέλτα πρωταγωνιστούσαν στα προηγούμενα θεατρικά σας. Ποιες άγνωστες πτυχές τους σας ενδιαφέρει να αναδείξετε κάθε φορά;

Πρόκειται για μία από τις αγαπημένες μου συγγραφικές συνήθειες. Να αναδεικνύω στο ιστορικό, πραγματικό πρόσωπο την μυθιστορηματική του διάσταση. Είναι θέμα ανάγνωσης, όχι πραγματικότητας και υπέρβασης. Μιλάω για την επινόηση των μικροσκοπικών βιογραφιών του ίδιου ανθρώπου, που παίρνουν σάρκα και οστά επειδή κάποιος καταπιάστηκε μαζί τους με μια μεγαλύτερη περιέργεια. Το αγαπώ αυτό το κίνητρο — είναι η ασυγκράτητη αδιακρισία του εραστή ή του αρχαιολόγου. Το βρίσκω δίκαιο: Όπως οι πράξεις των ζωντανών αξίζουν αμέτρητες προσεγγίσεις, το ίδιο αξίζει και η μνήμη τους.

Κάποια στιγμή η ίδια η θλίψη θα σε κάνει κατά λάθος να κοιτάξεις τον εαυτό σου, και ο μόνος τρόπος να αντέξεις τη θέα του, είναι να τον σαρκάσεις. Όχι για να τον κακοποιήσεις, αλλά για να τον αποσπάσεις.

Τα έργα σας συχνά πραγματεύονται θέματα «βαριά» (όπως η κατάθλιψη στην Εποχή του Κυνηγιού), όμως το χιούμορ και η θετική αντιμετώπιση των καταστάσεων είναι κάτι παραπάνω από εμφανή. Πέρα από τη θεατρική συνθήκη, πόσο πιστεύετε στη δύναμη του χιούμορ και του αυτοσαρκασμού;

Έχω περάσει περιόδους στη ζωή μου που δεν μου ήταν εύκολο να δω τη θετική πλευρά της ζωής — ό,τι και αν σημαίνει αυτή η έκφραση. Ξέρω πώς γίνεται να σε συνθλίβουν οι πιο ασήμαντες μάχες, και η λύση δεν είναι ακριβώς το χιούμορ. Κάποια στιγμή η ίδια η θλίψη θα σε κάνει κατά λάθος να κοιτάξεις τον εαυτό σου, και ο μόνος τρόπος να αντέξεις τη θέα του, είναι να τον σαρκάσεις. Όχι για να τον κακοποιήσεις, αλλά για να τον αποσπάσεις. Όπως το παιδί που πέφτει και προσπαθείς επίτηδες να βάλεις τα γέλια για να μη συνδέσει τον πόνο του με τις δραματικές αντιδράσεις των τρίτων. Πιστεύω στον αυτοσαρκασμό. Δεν ξέρω αν μπορεί να σε μεταμορφώσει. Λέω μόνο ότι η δική μου κυκλοθυμία με έκανε να καταλάβω ότι δεν θα πήγαινα μακριά αν δεν επινοούσα μέσα μου έναν γελωτοποιό.

Η Κυρά της Ρω γράφτηκε έχοντας στο μυαλό σας τη Φωτεινή Μπαξεβάνη; Γενικότερα, σκέφτεστε τους ηθοποιούς την ώρα που γράφετε ένα έργο;

Το κάνω ορισμένες φορές, ιδίως αν επενδύω σε κάποιο κομμάτι της προσωπικότητάς τους που δεν γνωρίζουν όλοι, όπως στο παράδειγμα της Μπαξεβάνη. Στη δεύτερη πρεμιέρα που έχω φέτος τον Δεκέμβριο, στη Ζυρίχη, το κείμενο δεν γράφτηκε έχοντας κατά νου μου την Ρουτ Σβέγκλερ που θα το ερμηνεύσει, αν και είναι και μία ηθοποιός που θαυμάζω και από το θέατρο και από τον κινηματογράφο. Γράφοντας επαγγελματικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες σχεδόν, έχω καταλήξει σε ένα προσωπικό κριτήριο. Υπάρχει μια στιγμή που έχοντας διαβάσει και διαμορφώσει αμέτρητες φορές το ίδιο κείμενο, αυτό αρχίζει να αποκτά μια ακλόνητη σύσταση. Δεν αναφέρομαι στην προφορικότητα, αλλά στην ενηλικίωση του προσωπικού λόγου: στη στιγμή που καταλαβαίνεις ότι όλα είναι στη θέση που τους πρέπει. Ότι με την ίδια δύναμη με την οποία συνδέονται οι συγκεκριμένες προτάσεις μπορούν και να ερμηνευθούν από κάθε ικανό ηθοποιό — και ακόμα καλύτερα από ανθρώπους που θαυμάζεις.

Το να γράφεις σε μια άλλη γλώσσα χωρίς τη διαδικασία της μετάφρασης [...] φέρει τα χαρακτηριστικά της διαταραχής.

Τα τελευταία χρόνια έχετε μια αθόρυβη μεν, σημαντική δε, παρουσία με διηγήματά σας σε πολλά αγγλόφωνα περιοδικά (Copper Nickel, World Literature Today,  Tower Journal,  Crannog,  Midnight Circus,  Spilled Milk,  American Chordata  κ.ά.). Θέλετε να μας μιλήσετε γι' αυτό;

Αυτή η αθόρυβη παρουσία που αναφέρετε στην αμερικανική διηγηματογραφία την τελευταία δεκαετία με έκανε να δοκιμαστώ σε έναν χάρτη λογοτεχνικών παραδόσεων και δυνάμεων που μου άλλαξε τη ζωή. Θα σταθώ όμως σε ένα πιο προσωπικό στοιχείο που συζητάμε κατα καιρούς σε διάφορα πάνελ στο εξωτερικό με ορισμένους συγγραφείς που έχουν την ίδια εμπειρία. Το να γράφεις σε μια άλλη γλώσσα χωρίς τη διαδικασία της μετάφρασης, προϋποθέτει μια άλλη δομή σκέψης, μια τοποθέτηση εργαλείων και διεργασιών που δεν γίνεται ξανά, αλλά από το τίποτα. Φέρει τα χαρακτηριστικά της διαταραχής, με την έννοια ότι το ίδιο νόημα στη νέα του διατύπωση σε βάζει απέναντι σε κάποιον απαρατήρητο εαυτό. Αυτό το χάσμα δεν γεφυρώνεται, αλλά οξύνεται. Οφείλει να είναι σαφές, συγκρίσιμο. Δεν συμπληρώνει τις δύο πλευρές, αλλά τις απομακρύνει, ενισχύει δύο διαφορετικές εκφραστικές διαδρομές. Φυσικά αυτό που μετράει πάντα είναι η ποιότητα του αποτελέσματος. Δεν κρίνεσαι για μία δεύτερη μητρική γλώσσα αλλά για μια παράλληλη συγγραφική δεινότητα.

* Η παράσταση Η Κυρά της Ρω, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Μπερδέκα, με τη Φωτεινή Μπαξεβάνη ανεβαίνει από 5 μέχρι 22 Οκτωβρίου, στο θέατρο Σφενδόνη. Η ομώνυμη νουβέλα του Γιάννη Σκαραγκά θα κυκλοφορήσει στα βιβλιοπωλεία επίσης στις 5 Οκτωβρίου.

* Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ είναι δημοσιογράφος.

altΗ Κυρά της Ρω
Γιάννης Σκαραγκάς
Κριτική 2017
Σελ. 84

alt

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΚΑΡΑΓΚΑ

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

5 λεπτά με την Νάγια Δαλακούρα

5 λεπτά με την Νάγια Δαλακούρα

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, με την Νάγια Δαλακούρα με αφορμή το νέο της μυθιστόρημα «Ο χορός του ανέμου» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος. Κεντρική εικόνα: © Αντώνης Κεκιδάκης. 

Επιμέλεια: Book Press

Κάποιοι λέν...

Στέφανος Δάνδολος: «Τα αηδόνια της σιωπής είναι ένα μυθιστόρημα για τη νίκη του συναισθήματος ενάντια στον ζόφο»

Στέφανος Δάνδολος: «Τα αηδόνια της σιωπής είναι ένα μυθιστόρημα για τη νίκη του συναισθήματος ενάντια στον ζόφο»

Με αφορμή το νέο του μυθιστόρημα «Τα αηδόνια της σιωπής» (εκδ. Ψυχογιός) συζητάμε με τον συγγραφέα Στέφανο Δάνδολο για τις δύσκολες μέρες των Δεκεμβριανών και πώς μέσα σε ταραγμένους καιρούς μπορεί να ανθίσει η ελπίδα και να ανάψει ένα φως. 

Συνέντευξη στον Διονύση Μ...

Κώστας Καλτσάς: «Η αναμέτρηση με το παρελθόν δεν τελειώνει ποτέ»

Κώστας Καλτσάς: «Η αναμέτρηση με το παρελθόν δεν τελειώνει ποτέ»

Με αφορμή το πρώτο του μυθιστόρημα «Νικήτρια σκόνη» (εκδ. Ψυχογιός) που κυκλοφόρησε πρόσφατα, συνομιλούμε με τον μεταφραστή και συγγραφέα Κώστα Καλτσά για τα Δεκεμβριανά, το πρόσφατο Δημοψήφισμα, αλλά και τον Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας. Κεντρική εικόνα: © Μαρίνα Δογάνου. 

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

Για το βιβλίο «Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ [Guadalupe Nettel] (μτφρ. Νάννα Παπανικολάου, εκδ. Ίκαρος). Kεντρική εικόνα: έργο της street artist Οla Volo © olavolo.com.

Γράφει η Φανή Χατζή

Όσο η άποψη ότι ο γενε...

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

Για το ντοκιμαντέρ «TACK» (παραγωγή Onassis Culture) της Βάνιας Τέρνερ με πρωταγωνίστριες τη Σοφία Μπεκατώρου, που πρώτη ξεκίνησε το ελληνικό #MeToo, και την Αμαλία Προβελεγγίου, της οποίας η καταγγελία για βιασμό από τον προπονητή της από τα έντεκά της οδήγησε στην πρώτη δίκη-ορόσημο όχι μόνο για τη δικαίωσή της αλ...

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος σκηνοθετεί το εμβληματικό κείμενο του Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό» (1948) στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης από τις 15 μέχρι και τις 19 Μαΐου. Η παράσταση είναι στα ιταλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Υπάρχει μια «μικρή» ή μια «σύντομη» ιστορία για το… οτιδήποτε. Οι τίτλοι βιβλίων που επιχειρούν (και καταφέρνουν) να συμπυκνώσουν μεγάλα θέματα σε, συνήθως, ολιγοσέλιδα βιβλία είναι πάρα πολλοί. Εντυπωσιακά πολλοί. Στην παρακάτω πολύ ενδεικτική επιλογή είκοσι ενός βιβλίων μπορεί καν...

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ