gogas 700

Συζήτηση με τον Περικλή Γκόγκα, αναπληρωτή καθηγητή Οικ. Ανάλυσης και Διεθνών Οικονομικών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, με αφορμή το βιβλίο του Οικονομικά για μη ειδικούς - Απλά, κατανοητά, πρακτικά (εκδ. Κριτική) 

Της Ελένης Κορόβηλα

Όταν στις τηλεοράσεις μας παρακολουθούσαμε τους εργαζόμενους της Λήμαν Μπράδερς να αποχωρούν από το κτίριο της εταιρείας με τα υπάρχοντά τους σε χαρτόκουτα, στην Ελλάδα ακούγαμε πως η ελληνική οικονομία δεν κινδυνεύει επειδή «δεν είναι εκτεθειμένη σε τοξικά προϊόντα». Σχεδόν μια δεκαετία αργότερα ακόμα προσπαθούμε να καταλάβουμε από πού μας ήρθε. Το βιβλίο σας θα μας βοηθήσει;

Στις ΗΠΑ το πρόβλημα ξεκίνησε από τον ιδιωτικό τομέα, μέσω των παραγώγων που βασίζονταν στην αγορά των στεγαστικών δανείων. Από την κατάρρευση αυτής της αγοράς το πρόβλημα επεκτάθηκε στον ιδιωτικό τομέα μέσω των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιριών. Το αμερικανικό δημόσιο ανέλαβε την διάσωση μέρους των ιδιωτικών επιχειρήσεων που ήταν συστημικά σημαντικές και φυσικά και την προάσπιση του δημοσίου τομέα από περαιτέρω διάχυση και επιδείνωση της κρίσης.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, ο ιδιωτικός τομέας, οι πολίτες και οι επιχειρήσεις προσπαθούν να διασώσουν τον δημόσιο.

Στην Ελλάδα το πρόβλημα ξεκίνησε από τον δημόσιο τομέα. Το ελληνικό δημόσιο δημιούργησε πολύ μεγάλα ελλείματα στο προϋπολογισμό και αδυνατώντας να δανειστεί από τις αγορές κατέφυγε στους μηχανισμούς στήριξης. Το αποτέλεσμα είναι ότι στην δική μας περίπτωση ο ιδιωτικός τομέας, οι πολίτες και οι επιχειρήσεις προσπαθούν να διασώσουν τον δημόσιο.

Το βιβλίο έχει γραφτεί ακριβώς με αφορμή την ελληνική κρίση. Όπου ο πολίτης ακούει έννοιες όπως οι παραπάνω, έλλειμμα, παράγωγα, προϋπολογισμός αλλά και bail-in, bail-out, CDS, χρεοκοπία, αυτάρκεια, ΑΕΠ, κλπ οι οποίες είτε είναι άγνωστες, είτε παρερμηνεύονται σημαντικά. Όλα αυτά και φυσικά πολλά περισσότερα εξηγούνται συνοπτικά αλλά και με ακρίβεια στο βιβλίο. Για να επιτευχθεί αυτό έχει γίνει ειδική μελέτη με ερωτηματολόγια στο αναγνωστικό κοινό για τα σημαντικότερα θέματα και έννοιες που απασχολούν και χρειάζονται εξήγηση στον πολίτη. Επίσης, το βιβλίο έχει διαβαστεί από test-groups πολιτών χωρίς οικονομικό background προκειμένου να αξιολογηθεί η ικανότητά του να εξηγεί ικανοποιητικά όλες τις σχετικές έννοιες με τρόπο απλό και κατανοητό.

Το περίφημο αμερικανικό σλόγκαν “Itthe economy stupid” δεν φαίνεται να έχει εμπεδωθεί από τους Έλληνες πολιτικούς. Μήπως ένα βιβλίο σαν το δικό σας θα βοηθούσε και πολλούς από τους βουλευτές;

Η Ελλάδα είναι μια αναπτυγμένη βιομηχανική χώρα με βασική της βιομηχανία τα χημικά: πετρελαιοειδή, λιπάσματα, φάρμακα, χρώματα, πλαστικά, κλπ.

Είμαι σίγουρος για αυτό! Το να μην γνωρίζει ο απλός πολίτης ακόμα και βασικές οικονομικές έννοιες είναι φυσικό. Όμως, το να συμβαίνει το ίδιο με τους εκλεγμένους αντιπροσώπους μας είναι το λιγότερο προβληματικό και επικίνδυνο για το μέλλον της χώρας μας. Για παράδειγμα, ακούμε πολλές φορές από πολιτικούς μας σε όλες τις παρατάξεις να δηλώνουν ότι «η Ελλάδα είναι μια αγροτική χώρα» και ότι πρέπει η χώρα μας να γίνει «αυτάρκης» χωρίς κανείς να τους διορθώνει. Ο αγροτικός τομέας είναι μόλις το 3% του ελληνικού ΑΕΠ. Η Ελλάδα είναι μια αναπτυγμένη βιομηχανική χώρα με βασική της βιομηχανία τα χημικά: πετρελαιοειδή, λιπάσματα, φάρμακα, χρώματα, πλαστικά, κλπ. Και φυσικά καμία μα καμία χώρα –όπως εξηγώ αναλυτικά στο βιβλίο­– δεν έχει ως στόχο της την αυτάρκεια γιατί αυτή οδηγεί σε χαμηλό βιοτικό επίπεδο και υπανάπτυξη. Στο βιβλίο ο αναγνώστης θα μπορέσει να καταλάβει γιατί συμβαίνει αυτό.

Κατανοώντας πώς δουλεύει η οικονομία, αποκτά κανείς και καλύτερη γνώση της πολιτικής και των γεωπολιτικών εξελίξεων. Εμάς όμως μας νοιάζει να βγει ο μήνας. Είμαστε υποχρεωμένοι να γίνουμε και λίγο λογιστές, έτσι δεν είναι;

Ναι, δυστυχώς ή ευτυχώς πρέπει να γίνουμε λογιστές για να βγαίνει πλέον ο μήνας. Βέβαια φτάσαμε σε αυτό το σημείο γιατί ακριβώς δεν κατανοούσαμε πώς λειτουργεί η οικονομία. Έτσι, πολλές επιλογές που στηρίξαμε κατά το παρελθόν ήταν είτε λάθος είτε παραπλανητικές και βασίστηκαν στην άγνοια του πολίτη για την οικονομία. Έτσι ήταν εύκολη η μετάθεση των προβλημάτων για το μέλλον. Τελικά αυτό το μέλλον ήρθε και μας έκανε όλους λογιστές, οικονομολόγους και κυρίως προβληματισμένους για το μέλλον μας…

Αγαπάτε το ποδόσφαιρο. Αν δεν κάνω λάθος η ομάδα σας είναι ο ΠΑΟΚ. Υπάρχουν αναλογίες μεταξύ ποδοσφαίρου και πραγματικής οικονομίας;

Ακόμα και το κυλικείο στην Τούμπα χρησιμοποιείται στο βιβλίο για να εξηγήσει τα παράγωγα και τα δομημένα ομόλογα... 

 

Ναι, φυσικά είμαι γνωστός ΠΑΟΚτσής στους φοιτητές μου και παρακολουθώ στενά την ομάδα μου. Οι αναλογίες είναι πάρα πολλές και γι αυτό χρησιμοποιώ και στο βιβλίο αλλά και στο αμφιθέατρο πολλά παραδείγματα από το ποδόσφαιρο για να γίνουν κατανοητές πολύπλοκες έννοιες. Τα έσοδα από τα εισιτήρια και οι δαπάνες για ποδοσφαιριστές σε μια ομάδα αντιστοιχούν με τον κρατικό προϋπολογισμό και εξηγούν απλά τι είναι το έλλειμα, γιατί οι κυβερνήσεις δανείζονται και τι συμβαίνει με τον υπερδανεισμό. Ακόμα και το κυλικείο στην Τούμπα χρησιμοποιείται στο βιβλίο για να εξηγήσει τα παράγωγα και τα δομημένα ομόλογα και πώς αυτά βοηθούν στην μείωση του κινδύνου.

Τις οικονομικές έννοιες, όπως και την στατιστική, τις χρησιμοποιεί, λένε, ο καθένας για να υποστηρίξει ιδέες που έχει ήδη υιοθετήσει. Πώς στέκεστε εσείς απέναντι σε μια τέτοια κριτική;

Στην επιστήμη της Λογικής αυτό ονομάζεται «Confirmation bias» και είναι μια από τις πιο συνηθισμένες «λογικές πλάνες». Είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που κάνουμε οι επιστήμονες. Οδηγούμαστε στις απόψεις μας από τα δεδομένα και την έρευνά μας. Γι’ αυτό και αλλάζουμε απόψεις και το να δούμε ότι έχουμε κάνει λάθος μας χαροποιεί γιατί δείχνει ότι πήγαμε ένα βήμα πιο κοντά στην αλήθεια που είναι και το ζητούμενο.

Έχετε σπουδάσει σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και διδάσκετε στην Ελλάδα. Τι λείπει πρωτίστως από τα ελληνικά πανεπιστήμια;  

Με πολλές θυσίες και πολλή δουλειά κατορθώνουμε να είμαστε μέσα στις δεκαπέντε χώρες με την σημαντικότερη έρευνα και να παράγουμε φοιτητές που βρίσκουν θέσεις και διαπρέπουν στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.

Έχω σπουδάσει σε Ελλάδα, Καναδά και Αμερική. Το μοναδικό πράγμα που λείπει είναι η χρηματοδότηση. Πανεπιστήμιο χωρίς χρήματα δεν γίνεται γιατί η πανεπιστημιακή εκπαίδευση είναι ένα πολύ ακριβό αγαθό. Στην Ελλάδα πλέον τα πανεπιστήμια δεν έχουν χρήματα για τα βασικά: θέρμανση, καθαριότητα, υλικά και, το πιο βασικό, έρευνα. Χωρίς έρευνα δεν υπάρχει πανεπιστήμιο καθώς αυτό είναι ένα εργοστάσιο γνώσης με αποδέκτες την εγχώρια αλλά και την διεθνή οικονομία. Παρ’ όλα αυτά, με πολλές θυσίες και πολλή δουλειά κατορθώνουμε να είμαστε μέσα στις δεκαπέντε χώρες με την σημαντικότερη έρευνα στον κόσμο και να παράγουμε φοιτητές που βρίσκουν θέσεις και διαπρέπουν στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Λέγοντας αυτά, όμως, συνειδητοποιώ ότι κάτι ακόμα πολύ σημαντικό που λείπει είναι η στήριξη της ελληνικής κοινωνίας στα ελληνικά πανεπιστήμια αλλά και στους απόφοιτούς τους σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στις χώρες που έκανα τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές μου σπουδές. Εκεί, εκτιμούν, τιμούν και στηρίζουν τα πανεπιστήμιά τους και είναι περήφανοι για αυτά ακόμα και για εκείνα που είναι πολύ κάτω από τα ελληνικά στις σχετικές κατατάξεις.

Θεωρείτε πως θα ήταν χρήσιμο για την Ελλάδα το μάθημα των οικονομικών στο λύκειο να ενισχυθεί;

Αυτό για μένα είναι απαραίτητο. Όχι μόνο να ενισχυθεί στο λύκειο αλλά να ξεκινήσει με τις απλές έννοιες από το γυμνάσιο ακόμα. Τα παιδιά μπορούν και κατανοούν πάρα πολύ σύνθετες έννοιες στα μαθηματικά, την φυσική, την φιλοσοφία, κλπ. Είναι σίγουρο ότι δεν θα έχουν πρόβλημα στις βασικές έννοιες των οικονομικών οι οποίες θα επηρεάσουν και την υπόλοιπη ζωή τους ακόμα και αν γίνουν μαθηματικοί, μηχανικοί, φιλόλογοι, έμποροι, κλπ.

Gogas exofΜε τις συμφωνίες διατλαντικού εμπορίου ΕΕ – ΗΠΑ και Καναδά πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή τους (η CETA με τον Καναδά έχει σχεδόν «κλείσει», ενώ και οι διαπραγματεύσεις για την TTIP προχωράνε παρά τις αντιδράσεις και σε επίπεδο κυβερνήσεων) τι αλλαγές θα έρθουν ενδεχομένως στην τριτοβάθμια εκπαίδευση;

Όλες αυτές οι αλλαγές επιτείνουν την παγκοσμιοποίηση. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι εξ ορισμού παγκοσμιοποιημένη καθώς η ελεύθερη διάδοση και διάχυση ιδεών, οι ανταλλαγές και επισκέψεις καθηγητών και φοιτητών αποτελούν βασική προϋπόθεση της επιστήμης και της έρευνας.

Υπάρχει μία οικονομική συμβουλή που πιστεύετε ότι είναι εξίσου χρήσιμη σε όλους;

Θα σας πω αυτό που λέω πάντα στους φοιτητές μου και συνάδει και με τον σκοπό του βιβλίου: «Η γνώση είναι η απάντηση σε όλα τα ερωτήματα. Δεν πτωχεύει, δεν κουρεύεται, δεν στην κλέβουν, δεν την χάνεις».

* Η ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΟΒΗΛΑ είναι δημοσιογράφος.

* Οι Εκδόσεις Κριτική σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Περικλή Γκόγκα την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου, ώρα 18.30, στο Public Συντάγματος (Αίθουσα εκδηλώσεων, 5ος όροφος). Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο συγγραφέας Περικλής Γκόγκας, ο Χάρης Βλάδος, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και ο Σπύρος Ρουκανάς, Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κώστας Καλτσάς: «Η αναμέτρηση με το παρελθόν δεν τελειώνει ποτέ»

Κώστας Καλτσάς: «Η αναμέτρηση με το παρελθόν δεν τελειώνει ποτέ»

Με αφορμή το πρώτο του μυθιστόρημα «Νικήτρια σκόνη» (εκδ. Ψυχογιός) που κυκλοφόρησε πρόσφατα, συνομιλούμε με τον μεταφραστή και συγγραφέα Κώστα Καλτσά για τα Δεκεμβριανά, το πρόσφατο Δημοψήφισμα, αλλά και τον Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας. Κεντρική εικόνα: © Μαρίνα Δογάνου. 

...

Μαριάννα Σκυλακάκη – Στέλλα Κάσδαγλη: «Τα σημερινά κορίτσια είναι πιο ''δουλεμένα'', εξερευνούν την ταυτότητα και τις επιθυμίες τους»

Μαριάννα Σκυλακάκη – Στέλλα Κάσδαγλη: «Τα σημερινά κορίτσια είναι πιο ''δουλεμένα'', εξερευνούν την ταυτότητα και τις επιθυμίες τους»

Τι ζητούν τα σημερινά κορίτσια; Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι φόβοι τους και πώς τοποθετούνται απέναντι στα αιτήματα του φεμινισμού, αλλά και την έμφυλη βία; Με αφορμή το βιβλίο «Μικρές επικίνδυνες - 100 ιστορίες από 100 γενναία κορίτσια» (εκδ. Key Books) συνομιλήσαμε με τις Μαριάννα Σκυλακάκη και Στέλλα Κάσδαγλη που μ...

Κώστας Νασίκας: «Οι απεργίες πείνας είναι μια μορφή πάλης, μέχρι θανάτου, του απεργού με τον αντίπαλό του»

Κώστας Νασίκας: «Οι απεργίες πείνας είναι μια μορφή πάλης, μέχρι θανάτου, του απεργού με τον αντίπαλό του»

Mε αφορμή το βιβλίο του «Βία και καταναλωτισμός» (εκδ. Αρμός) συζητάμε με τον ψυχαναλυτή και συγγραφέα Κώστα Νασίκα για την ψευδεπίγραφη ευμάρεια των σύγχρονων κοινωνιών, αλλά και πώς η τροφή μπορεί να γίνει «όπλο» στους απεργούς πείνας και σε εκείνους που νηστεύουν. 

Συνέντ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Η πλατφόρμα έδωσε στη δημοσιότητα το teaser trailer του σίριαλ 16 επεισοδίων που προσπαθεί να οπτικοποιήσει το εμβληματικό μυθιστόρημα «100 χρόνια μοναξιά» του νομπελίστα Κολομβιανού συγγραφέα. Κεντρική εικόνα: © Netflix. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Την Κυριακή 28 Απριλίου στις 20:00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ανάγνωση της επιτυχημένης σειράς «Παραβάσεις / Αναγνώσεις», του θεατρικού αναλόγιου που επιμελείται η σκηνοθέτης Σύλβια Λιούλιου. Αυτή τη φορά, η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» τ...

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Καλεσμένοι στη βραδιά μιλούν για το έργο του κορυφαίου στιχουργού, ενώ θα ακουστούν και τραγούδια σε ποίηση Νίκου Γκάτσου με τη Μαρία Κρασοπούλου και τον Νικόλα Παλαιολόγο.

Επιμέλεια: Book Press

Ο Δήμος Καλαμάτας και ο Τομέας Λόγου και Γραμμάτων της Κ.Ε. «ΦΑΡΙΣ», διοργανώνουν...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ