alt

Του Κώστα Αγοραστού

Πόσο δυνατή ιστορία και συναρπαστικούς χαρακτήρες χρειάζεται ένα βιβλίο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα για να καταφέρει να πείσει έναν μεγάλο αμερικανό εκδότη να του το εκδώσει; Την απάντηση την έχει ο Ioannis Pappos, μιας και το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο Hotel Living μόλις κυκλοφόρησε από τον Harper Collins, έναν από τους πέντε μεγαλύτερους αγγλόφωνους εκδοτικούς οίκους.

Ο πρωταγωνιστής του βιβλίου Στάθης Ρακής βρίσκεται στον κυκεώνα και την έξαψη της δεκαετίας του 2000. Πετυχημένος σύμβουλος επιχειρήσεων ζει για χρόνια σε ξενοδοχεία ανάμεσα σε Λος Άντζελες, Νέα Υόρκη και Παρίσι. Ένας μεγάλος έρωτας και η απόρριψη θα του αλλάξουν τη ζωή.  Η επιτυχία, τα χρήματα, η κοινωνική καταξίωση σύντομα θα αποδειχθούν εφήμερα. Τα ναρκωτικά, το σεξ και η επιτυχία δεν αρκούν στο να τον βάλουν σε έναν κοσμο, τον οποίο έχει ζηλέψει πολύ. Ο Στάθης θα ζήσει την πίσω όψη του αμερικανικού ονείρου. Πολύ διαφορετικός για να τον δεχτούν, πολύ πεισματάρης για να τα παρατήσει.

Το βιβλίο ήδη έχει πάρει εξαιρετικές κριτικές με προεξέχουσα αυτή του Micheal Cunningham, συγγραφέα του βιβλίου Οι Ώρες: «Το Hotel Living, του Ioannis Pappos, θα μπορούσε να αποτελεί μετενσάρκωση του Great Gatsby σε μια σύγχρονη κόλαση, που ούτε ο F. Scott Fitzgerald θα μπορούσε να φανταστεί. Είναι ανατριχιαστικό. Είναι ένα βιβλίο έξυπνο και σέξι, αστείο και τραγικό. Είναι, με λίγα λόγια, ένα σπουδαίο και ενοχλητικής ομορφιάς βιβλίο». [1] 

Ο Ioannis μένει στη Νέα Υόρκη τα τελευταία 15 χρόνια. Γενναιόδωρος κι ευγενικός, μαχητικός στις απόψεις του και χαμηλών τόνων άνθρωπος, έρχεται συχνά στην Ελλάδα, βλέπει τους φίλους του στην Αθήνα, επισκέπτεται το πατρικό του στο Πήλιο. Κρατάει στενή και ουσιαστική επαφή με την ελληνική γλώσσα. Με αφορμή όλα τα παραπάνω, και μέχρι το βιβλίο να μεταφραστεί και στα ελληνικά, κάναμε μια κουβέντα μαζί του.

Θα ήθελα να μου πεις πόσα χρόνια μένεις στη Νέα Υόρκη, με τι ασχολείσαι εκεί και πώς μπήκε το γράψιμο στη ζωή σου;

Στη Νέα Υόρκη μετακόμισα το 1999, από το Σαν Φρανσίσκο. Τα τελευταία 20 χρόνια δουλεύω στο χώρο του Management Consulting για βιο-φαρμακευτικές εταιρίες. Άρχισα να γράφω κατά τη διάρκεια της τελευταίας οικονομικής κρίσης γιατί δεν είχα δουλειά. Εκείνη την περίοδο, οι περισσότεροι από εμάς, δεν μπορούσαμε να δούμε φως σε μακροοικονομικό επίπεδο. Επιπλέον, περνούσα κάτι παραπάνω από αυτό που λέμε κρίση μέσης ηλικίας. Περνούσα υπαρξιακή κρίση μιας και όλη μου τη ζωή είτε σπούδαζα είτε δούλευα. Ξαφνικά βρέθηκα χωρίς δουλειά και φίλους. Οι δουλειές και οι φιλίες είναι πάρα πολύ συνδεδεμένες στον εργασιακό χώρο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έτσι άρχισα να γράφω θυμωμένος. Αλλά κανένα συναίσθημα δεν κρατάει για πάντα. Σύντομα ένιωσα ντροπή και νοσταλγία. Κι έπειτα μπόρεσα να πάρω μια απόσταση. Κατάφερα να δω τους χαρακτήρες για τους οποίους έγραφα χωρίς να τους κρίνω και μέσω αυτών ξαναδέχτηκα τον εαυτό μου με τα καλά του και τα ελαττώματά του. Το γράψιμο ήταν και είναι πηγή ζωής για μένα.

Περνούσα κάτι παραπάνω από αυτό που λέμε κρίση μέσης ηλικίας. Περνούσα υπαρξιακή κρίση. Ξαφνικά βρέθηκα χωρίς δουλειά και φίλους. Κι έπειτα μπόρεσα να πάρω μια απόσταση. Κατάφερα να δω τους χαρακτήρες για τους οποίους έγραφα χωρίς να τους κρίνω και μέσω αυτών ξαναδέχτηκα τον εαυτό μου με τα καλά του και τα ελαττώματά του. Το γράψιμο ήταν και είναι πηγή ζωής για μένα.

Μόλις κυκλοφόρησε το πρώτο σου μυθιστόρημα, με τίτλο Hotel Living, από τον Harper Collins. Πες μου, με δύο λόγια, για τι μιλάει;

Το Hotel Living είναι μια ιστορία αγάπης και φιλίας στα mid ‘00s, την εποχή όπου όλα επιτρέπονταν. Όλοι κυνηγούσαμε, τρέχαμε, χορεύαμε μέχρι που –αναγκαστικά– κάποια στιγμή η μουσική σταμάτησε. Η ιστορία έχει να κάνει στην κυριολεξία με το να ζεις σε ξενοδοχεία, μιας και ο ήρωας ζει για χρόνια σε ξενοδοχεία λόγω της δουλειάς του, κάτι που τότε γίνονταν συχνά. Ο τίτλος όμως του βιβλίου περιέχει και μια μεταφορά. Το να ζεις σε ξενοδοχεία δε σου δίνει ρίζες, δεν έχει σταθερότητα. Είναι ένα μεταβατικό στάδιο που δεν σου επιτρέπει να ωριμάσεις. Σε αιχμαλωτίζει σε μια διαδικασία ενός διαρκούς «μετά», όπου αναζητάς την επόμενη ευκαιρία ή την επόμενη τάση. Η ειρωνία στο βιβλίο –και όλης εκείνης της εποχής– είναι πως όταν όλα φαινομενικά πήγαιναν καλά, οι χαρακτήρες δεν ήταν ευτυχισμένοι. Δημιουργούσαν οι ίδιοι τα πρόβλήματά τους. Το αίσθημα του ανικανοποίητου μπορεί να είναι ένδειξη παρακμής αλλά είναι και κάτι ανθρώπινο.

alt
    Photos by Brian Reeder and Patrick Skeley

Ο ήρωάς σου όμως ζει το Αμερικανικό Όνειρο από την ανάποδη. Συναισθηματική κατάρρευση και περιδίνηση σε έναν κόσμο εφήμερων σχέσεων, απολαύσεων και ανθρώπων. Τι μένει στο τέλος;

altΟ ήρωας ακολουθεί μια τοξωτή πορεία με αρχή, μέση και τέλος. Μέσα σε αυτή την πορεία υπάρχουν στοιχεία δυστοπίας -περιφρόνηση, εθισμός, διαφθορά- αλλά όπως ανέφερα και πριν, όλα αυτά είναι μέρος του DNA μας. Ειλικρινά δεν ξέρω αν είχαμε μεγαλύτερη σήψη τον καιρό της ευμάρειας, που κατέληξε σε φούσκα, ή τον καιρό της κρίσης που ακολούθησε. Όπως και να έχει ήθελα το βιβλίο που έγραφα να περιγράφει αυτή τη σήψη σε βαθμό που να πονάει. Ήθελα το κείμενο να είναι σκληρό, σαν τον χαρακτήρα του ήρωα. Να κοιτά ηδονοβλεπτικά τη ζωή του, σαν να βρίσκεται ο αναγνώστης στην αίθουσα συσκέψεων στη Wall Street, στο δωμάτιο του ξενοδοχείου, στην τουαλέτα του αεροπλάνου. Χρησιμοποίησα εκφράσεις από επαγγελματικά μηνύματα και μέιλ, χωρίς editing. Δεν ήθελα να γράψω ένα επεξηγηματικό ή απολογητικό βιβλίο, αλλά ένα βιβλίο ειλικρινές, παρόλο που μιλάμε για ένα μυθιστόρημα. Και αυτή η αμεσότητα είναι ίσως κάτι που μπορεί να μείνει στο τέλος.

Το βιβλίο έχει ήδη πάρει πολύ καλές κριτικές. Πώς αισθάνεσαι και ποιές είναι οι προσδοκίες σου από αυτό; Θα ήθελες να το δεις να γίνεται ταινία στον κινηματογράφο;

Σαν πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας έχεις δυσκολίες αλλά και πλεονεκτήματα. Οι μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πραγματικά επιλεκτικοί αλλά ρισκάρουν να επενδύσουν στους νέους συγγραφείς. Αυτοί αποτελούν την ελπίδα τους. Ήμουν πάρα πολύ τυχερός που βραβευμένοι συγγραφείς διάβασαν το Hotel Living και μου έδωσαν συμβουλές και επίσης είμαι ευγνώμων για τα επαινετικά σχόλια που απέσπασε ήδη το βιβλίο από τη συγγραφική ελίτ της Νέας Υόρκης. Τώρα, φυσικά, με ρωτάς για ταινία. Το Hotel Living θα ήθελα να μείνει βιβλίο. Το βρίσκω πολύ όμορφο ένα βιβλίο να παραμένει βιβλίο. Ένας από τους λόγους που το λέω αυτό είναι γιατί έχω μια σχεδόν αρρωστημένη σχέση με τις εικόνες που με κατακλύζουν, τα τελευταία χρόνια, μέσα από όλα τα social media. Παρόλα αυτά με έχουν πλησιάσει κάποιοι παραγωγοί κινηματογραφικών ταινιών. Έχουμε ξεκινήσει κάποιες συζητήσεις. Ίσως. Προς το παρόν είμαι χαρούμενος με το βιβλίο, όπως το έβγαλε ο Harper Collins.

Οι μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πραγματικά επιλεκτικοί αλλά ρισκάρουν να επενδύσουν στους νέους συγγραφείς. Ήμουν πάρα πολύ τυχερός που βραβευμένοι συγγραφείς διάβασαν το Hotel Living και μου έδωσαν συμβουλές και επίσης είμαι ευγνώμων για τα επαινετικά σχόλια που απέσπασε ήδη το βιβλίο από τη συγγραφική ελίτ της Νέας Υόρκης.

Τα τελευταία χρόνια στη λογοτεχνία των Ηνωμένων Πολιτειών συμπεριλαμβάνονται σημαντικές «φωνές» συγγραφέων, οι οποίοι ζουν εκεί ως μετανάστες πρώτης γενιάς. Για να φέρω δύο παραδείγματα συγγραφέων, οι οποίοι έχουν μεταφραστεί προσφάτως στην Ελλάδα, θα έλεγα τον Junot Diaz (από τον Άγιο Δομίνικο) και τον Justin Torres (από το Πουέρτο Ρίκο). Πόσο πιστεύεις ότι η ιδιαιτερότητα της καταγωγής αλλά και ο τρόπος της χρήσης της γλώσσας βοηθάει σε αυτό που γράφεις για να ξεχωρίσει στην πληθώρα βιβλίων που εκδίδονται στις Η.Π.Α.;

Μου αρέσουν ο Diaz και ο Torres. Η γλώσσα και η σκέψη είναι αλληλοεξαρτώμενες. Αυτό φαίνεται πιο πολύ στους Γάλλους. Ο τρόπος που μιλάνε και ο τρόπος που σκέφτονται είναι σχεδόν ταυτόσημοι. Χρησιμοποιούν μεγάλες προτάσεις και εκφράσεις αλλά έχουν πιο περιορισμένο λεξιλόγιο από τους Άγγλους. Άρα συγκεκριμένοι ορισμοί χτίζονται με λέξεις σαν lego. Σκέψου τη γλώσσα της διπλωματίας. Κατά τον ίδιο τρόπο, όπως πολύ σωστά λες, το ότι είμαι Έλληνας δεν με βοηθάει τόσο στη λογοτεχνία όσο στη διαφορετικότητα.

alt
    Photos by Sabrina Tricarico, Atalanti Martinou and Patrick Skeley

Ποια είναι τα διαβάσματά σου όσον αφορά την ελληνική λογοτεχνία; Ποιους συγγραφείς αγαπάς και σε ποιους επιστρέφεις όταν θέλεις να συνδεθείς ξανά με την ελληνική γλώσσα;

Διαβάζω, μάλλον ξαναδιαβάζω, κλασικούς: Σαμαράκη, που αγόρασα πρόσφατα, Σεφέρη και Καζαντζάκη, που πήρα από το σπίτι του πατέρα μου στο Πήλιο. Από συγχρονους διαβάζω Κορτώ και Τερζίδη. Είναι συγγραφείς που εκτιμώ γιατί δεν έχουν κολλήματα. Θα πάνε εκεί που πρέπει κι ας χάσουν τον αναγνώστη.

Γράφεις κάτι αυτόν τον καιρό;

Γράφω ένα μυθιστόρημα που εκτυλίσσεται στην Ελλάδα και λέγεται Drowning Zeus. Οι χαρακτήρες του είναι της γενιάς των ‘80s, ‘90s και ‘00s. Μπλέκει την ομορφιά με την ασυδοσία, την Εθνική Οδό με τους μετανάστες και τα βόρεια προάστια με τον Θεσσαλικό κάμπο. Είναι σκληρό μυθιστόρημα. Διαβάζω τις σελίδες και με χτυπάνε στο στομάχι. Θα δούμε.

* Η φωτογραφία του συγγραφέα είναι της Σωτηρίας Κρυστάλλη.

[1] “Ioannis Pappos’ Hotel Living could be The Great Gatsby, reincarnated in a contemporary hell beyond even F. Scott Fitzgerald’s imagination. It’s harrowing. It’s smart and sexy; it’s funny and tragic. It is, in short, a great and terrible beauty of a book.” - Michael Cunningham, Pulitzer Prize-winner and New York Times bestselling author of The Snow Queen and The Hours.

* Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ είναι δημοσιογράφος.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κώστας Καλτσάς: «Η αναμέτρηση με το παρελθόν δεν τελειώνει ποτέ»

Κώστας Καλτσάς: «Η αναμέτρηση με το παρελθόν δεν τελειώνει ποτέ»

Με αφορμή το πρώτο του μυθιστόρημα «Νικήτρια σκόνη» (εκδ. Ψυχογιός) που κυκλοφόρησε πρόσφατα, συνομιλούμε με τον μεταφραστή και συγγραφέα Κώστα Καλτσά για τα Δεκεμβριανά, το πρόσφατο Δημοψήφισμα, αλλά και τον Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας. Κεντρική εικόνα: © Μαρίνα Δογάνου. 

...

Μαριάννα Σκυλακάκη – Στέλλα Κάσδαγλη: «Τα σημερινά κορίτσια είναι πιο ''δουλεμένα'', εξερευνούν την ταυτότητα και τις επιθυμίες τους»

Μαριάννα Σκυλακάκη – Στέλλα Κάσδαγλη: «Τα σημερινά κορίτσια είναι πιο ''δουλεμένα'', εξερευνούν την ταυτότητα και τις επιθυμίες τους»

Τι ζητούν τα σημερινά κορίτσια; Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι φόβοι τους και πώς τοποθετούνται απέναντι στα αιτήματα του φεμινισμού, αλλά και την έμφυλη βία; Με αφορμή το βιβλίο «Μικρές επικίνδυνες - 100 ιστορίες από 100 γενναία κορίτσια» (εκδ. Key Books) συνομιλήσαμε με τις Μαριάννα Σκυλακάκη και Στέλλα Κάσδαγλη που μ...

Κατερίνα Μάρκου: «Ο χώρος των εκδόσεων παραδοσιακά είχε δυναμικές γυναικείες παρουσίες»

Κατερίνα Μάρκου: «Ο χώρος των εκδόσεων παραδοσιακά είχε δυναμικές γυναικείες παρουσίες»

Οι εκδόσεις Παπαζήση συμπληρώνουν φέτος 95 συναπτά χρόνια παρουσίας στο χώρο του βιβλίου. Συνομιλήσαμε με τη διευθύντρια των εκδόσεων Κατερίνα Μάρκου για την κληρονομιά του παρελθόντος, αλλά και τα μελλοντικά σχέδια της εκδοτικής επιχείρησης. 

Συνέντευξη στον Κώστα Α...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Την Κυριακή 28 Απριλίου στις 20:00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ανάγνωση της επιτυχημένης σειράς «Παραβάσεις / Αναγνώσεις», του θεατρικού αναλόγιου που επιμελείται η σκηνοθέτης Σύλβια Λιούλιου. Αυτή τη φορά, η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» τ...

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Καλεσμένοι στη βραδιά μιλούν για το έργο του κορυφαίου στιχουργού, ενώ θα ακουστούν και τραγούδια σε ποίηση Νίκου Γκάτσου με τη Μαρία Κρασοπούλου και τον Νικόλα Παλαιολόγο.

Επιμέλεια: Book Press

Ο Δήμος Καλαμάτας και ο Τομέας Λόγου και Γραμμάτων της Κ.Ε. «ΦΑΡΙΣ», διοργανώνουν...

Κώστας Καλτσάς: «Η αναμέτρηση με το παρελθόν δεν τελειώνει ποτέ»

Κώστας Καλτσάς: «Η αναμέτρηση με το παρελθόν δεν τελειώνει ποτέ»

Με αφορμή το πρώτο του μυθιστόρημα «Νικήτρια σκόνη» (εκδ. Ψυχογιός) που κυκλοφόρησε πρόσφατα, συνομιλούμε με τον μεταφραστή και συγγραφέα Κώστα Καλτσά για τα Δεκεμβριανά, το πρόσφατο Δημοψήφισμα, αλλά και τον Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας. Κεντρική εικόνα: © Μαρίνα Δογάνου. 

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

«Κάτι σαν αγάπη» του Πολυχρόνη Κουτσάκη (προδημοσίευση)

«Κάτι σαν αγάπη» του Πολυχρόνη Κουτσάκη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του Πολυχρόνη Κουτσάκη «Κάτι σαν αγάπη – Μια υπόθεση για τον Γιώργο Δάντη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 22 Απριλίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ιφιγένει...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ