alt

Στον Κώστα Αγοραστό

Με προσεκτικά και μελετημένα βήματα η Μαρία Φακίνου, τα τελευταία χρόνια, χτίζει το συγγραφικό της σύμπαν. Η νουβέλα της, "Η αρχή του κακού" (εκδ. Καστανιώτη), που μόλις κυκλοφόρησε, είναι μια εμπνευσμένη αλληγορία. Μεστός λόγος, υποδειγματική κλιμάκωση και αρχετυπικοί χαρακτήρες είναι αυτά που θα συναντήσει ο αναγνώστης. Με αυτό ως αφορμή κουβεντιάσαμε μαζί της.

Μόλις κυκλοφόρησε η καινούργια σας νουβέλα «Η αρχή του κακού». Πείτε μας, με δυο λόγια, τι συμβαίνει στο βιβλίο;

Με δύο λόγια, μια γυναίκα φτάνει στην παραθαλάσσια κωμόπολη Χ. τον Φεβρουάριο του 2000. Κατά την παραμονή της –σε αυτόν τον τόπο όπου κυριαρχούν η βία, ο φόβος για το διαφορετικό και μια στρεβλή αντίληψη της έννοιας του ηθικού– συμβαίνουν μια σειρά ανεξήγητα γεγονότα με αποκορύφωμα ένα φόνο με άγνωστους θύτες. Η σύγκρουση μεταξύ των κατοίκων μοιάζει αναπόφευκτη. Τι θα επιφυλάξει η μικρή κοινωνία σε αυτή τη μυστηριώδη ξένη, και γιατί τους φοβίζει η παρουσία της;

Η ιστορία της νουβέλας σας αποτελεί μια αλληγορία της «ανθρωποφαγικής» κοινωνίας του σήμερα;

Αποτελεί πρωτίστως προϊόν μυθοπλασίας. Το γεγονός ότι το βασικό του θέμα –η μη αποδοχή του διαφορετικού, του ξένου, του ανοίκειου από ένα κοινωνικό σύνολο, μια μάζα- βρίσκει σήμερα πιο πρόσφορο έδαφος απ’ ό,τι πριν για να εκδηλωθεί, αποτελεί σίγουρα σημείο των καιρών. Είμαι λίγο επιφυλακτική με τη λέξη αλληγορία. Θα έλεγα ότι υπάρχουν αντιστοιχίες με το σήμερα.

Η επικαιρότητα είναι πηγή έμπνευσης για εσάς;

Κάποια παράδοξη ή εξωφρενική επικαιρότητα –της οποίας γινόμαστε όλο και πιο συχνά μάρτυρες- αποτελεί σίγουρα μια αφορμή ώστε συγκαλυμμένη και τροποποιημένη να εισχωρήσει σε ένα κείμενο.

Έχετε συμμετάσχει σε τέσσερις συλλογικούς τόμους διηγημάτων. Πόσο δελεαστικό είναι να σας θέτουν το θέμα και να σας ζητούν μια ιστορία;

Είναι μια πρόκληση περισσότερο. Σαν ένα προσωπικό στοίχημα ότι θα αντεπεξέλθεις στους όρους και τους κανόνες που κάποιος άλλος έχει θέσει. Επίσης, μου αρέσει η έννοια μιας άτυπης  «συλλογικότητας» ή συγγραφικής συγγένειας που ενδεχομένως να υπονοείται με την επιλογή των υπόλοιπων συγγραφέων.

Δημοσιεύσατε το πρώτο σας βιβλίο πριν από πέντε χρόνια. Γράφετε δύσκολα, κ. Φακίνου;

Γράφω δύσκολα. Και αργά. Και έπειτα από πολλή σκέψη. Αυτά στην αρχή με άγχωναν, μετά όμως κατάλαβα ότι αυτός είναι ο τρόπος μου.

alt

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, που όλοι έχουμε διαβάσει από τον ημερήσιο τύπο, οι συγγραφείς, μεταφραστές και επιμελητές θα χρειάζεται πλέον να κάνουν έναρξη επαγγέλματος και να διατηρούν μπλοκάκι. Όλες αυτές οι πρακτικές δυσκολίες σάς αποθαρρύνουν ή σας πεισμώνουν για το επόμενό σας βιβλίο;

Στην Ελλάδα, είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις συγγραφέων, μεταφραστών και επιμελητών που ζουν από το επάγγελμά τους. Η πλειονότητα ασκεί παράλληλα και κάποιο άλλο με σταθερότερο εισόδημα. Το ζήτημα της ασφάλισής τους είναι σαφώς σημαντικό, έχει όμως ιδιαιτερότητες τις οποίες θα έπρεπε η κυβέρνηση να λάβει υπόψη της προτού τους εντάξει σωρηδόν σε ένα ταμείο με εισφορές συχνά απαγορευτικές και αναντίστοιχες με τις πραγματικές τους απολαβές. Αυτή η νομοθετική πρόταση δείχνει ακόμα μια φορά την πολιτική απαξίωσης που ακολουθείται απέναντι στο χώρο του βιβλίου με ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται. Προσωπικά δεν με αποθαρρύνει ούτε με πεισμώνει. Με θυμώνει. Και σίγουρα δυσκολεύει ακόμα περισσότερο μια ήδη δύσκολη κατάσταση.

Βρίσκεται το μέλλον του βιβλίου στο «ηλεκτρονικό βιβλίο»;

Αυτήν την ερώτηση την ακούω τα τελευταία είκοσι χρόνια, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι το ηλεκτρονικό βιβλίο δεν κατάφερε να εκτοπίσει το βιβλίο τόσο με την έννοια του αντικειμένου όσο και με αισθητικά κριτήρια. Δεν κατάφερε να γίνει «το μέλλον» της ανάγνωσης. Το μόνο πλεονέκτημα που βρίσκω στο ψηφιακό βιβλίο είναι η άμεση απόκτησή του ακόμα κι από την άλλη άκρη του κόσμου. Οι υπόλοιπες ευκολίες και λειτουργίες του μου φαίνονται αδιάφορες και μάλλον άσχετες με την αναγνωστική απόλαυση.

Ποιους συγγραφείς αγαπάτε κι έχουν επηρεάσει τα γραπτά σας;

Τους  Ε. Χ. Γονατά, Φραντς Κάφκα και Ρέιμοντ Κάρβερ.

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Τζανακάρης: «Ήμουν λάτρης της Ιστορίας αλλά με κούραζαν τα βιβλία της»

Βασίλης Τζανακάρης: «Ήμουν λάτρης της Ιστορίας αλλά με κούραζαν τα βιβλία της»

Συνέντευξη με τον Βασίλη Τζανακάρη, με αφορμή το τριακοστό βιβλίο του, το αφήγημα «Αμαλία – Μια πόρνη στα αζήτητα», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική.

Συνέντευξη στον Λεωνίδα Καλούση

Η μ...

Νίκος Παναγιωτόπουλος: «Η ραπ αποτελεί αντικειμενικό σύμμαχο του κοινωνιολόγου»

Νίκος Παναγιωτόπουλος: «Η ραπ αποτελεί αντικειμενικό σύμμαχο του κοινωνιολόγου»

«Έχω την αίσθηση πως ένα μεγάλο μέρος του κοινού της ραπ (…) αποτελείται από νέους που δηλώνουν την πρόθεσή τους να ζήσουν σε έναν κόσμο με αξίες αλληλεγγύης και μεγαλοψυχίας», μας είπε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος με αφορμή το βιβλίο «Η κοινωνιολογία συναντά τη ραπ» (εκδ. Κλειδάριθμος). Στην εικόνα, ο καθηγητής Κοινωνιο...

5 λεπτά με τον Δημήτρη Γρυπαίο: «Η οπτική στα βιβλία μου είναι ανθρωποκεντρική»

5 λεπτά με τον Δημήτρη Γρυπαίο: «Η οπτική στα βιβλία μου είναι ανθρωποκεντρική»

5 λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, ο Δημήτρης Γρυπαίος, για το μυθιστόρημά του «Οδόντα αντί οδόντος» (εκδ. Βακχικόν). 

Επιμέλεια: Book Press

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε το βιβλίο σας; Θυμάστε το αρχικό ερέθισμα; ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Διεθνές Βραβείο Médicis στην Καταλανή Εύα Μπαλταζάρ

Διεθνές Βραβείο Médicis στην Καταλανή Εύα Μπαλταζάρ

Εγκαινιάζοντας τη σεζόν των γαλλικών λογοτεχνικών βραβείων, η κριτική επιτροπή του βραβείου Médicis ανακοίνωσε τους βραβευθέντες στις τρεις κατηγορίες: πεζογραφίας, μεταφρασμένης πεζογραφίας και δοκιμίου, καθώς και το μεγάλο βραβείο. 

Επιμέλεια: Book Press

...
«Το φευγιό»: Εκδήλωση για το μυθιστόρημα της Μαρίας Θεοδοσάκη στη Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος

«Το φευγιό»: Εκδήλωση για το μυθιστόρημα της Μαρίας Θεοδοσάκη στη Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος

Εκδήλωση για το μυθιστόρημα της Μαρίας Θεοδοσάκη «Το φευγιό» (εκδ. Αρμός) στη Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος στη Σητεία.

Επιμέλεια: Book Press

Την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2026, στις 20:30, οι εκδόσεις Αρμός διοργανώνουν εκδήλωση γ...

Η Λατινική Αμερική, το ποδόσφαιρο, οι γυναίκες: Μεγάλη εκδήλωση για το έργο του Εδουάρδο Γκαλεάνο στον Πολυχώρο Μεταίχμιο

Η Λατινική Αμερική, το ποδόσφαιρο, οι γυναίκες: Μεγάλη εκδήλωση για το έργο του Εδουάρδο Γκαλεάνο στον Πολυχώρο Μεταίχμιο

Την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2026, στις 7 μ.μ., οι εκδόσεις Μεταίχμιο και η διαδικτυακή πύλη για το βιβλίο Book Press διοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στον σπουδαίο συγγραφέα Εδουάρδο Γκαλεάνο στον Πολυχώρο Μεταίχμιο. © Mariela De Marchi Moyano / Flickr

Επιμέλεια: Book Press ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Πατρότητα» του Μιχάλη Σπέγγου (προδημοσίευση)

«Πατρότητα» του Μιχάλη Σπέγγου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Μιχάλη Σπέγγου «Πατρότητα», το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Επίμετρο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Είμαι ο Αχιλλέας Χάριγκτον. Γεννήθηκα και ζω στην Κέρκυρα, αλλά έζησα ένα ...

«Η Ευρώπη γεννήθηκε τον Μεσαίωνα;» του Ζακ Λε Γκοφ (προδημοσίευση)

«Η Ευρώπη γεννήθηκε τον Μεσαίωνα;» του Ζακ Λε Γκοφ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Ζακ Λε Γκοφ [Jacques Le Goff] «Η Ευρώπη γεννήθηκε τον Μεσαίωνα;» (μτφρ. Ελευθερία Ζέη), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 4 Νοεμβρίου, από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Πόλη και δημοκρατία;

...
«αλλά|ΖΩ» του Κωνσταντίνου Χαραντινιώτη (προδημοσίευση)

«αλλά|ΖΩ» του Κωνσταντίνου Χαραντινιώτη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Χαραντινιώτη «αλλά|ΖΩ – από την λέξη στην πράξη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 29 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Key Books.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Πόσες φορές έχεις πει στον εαυτό σου ότι θέλε...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; Βιβλία φεμινιστικής και κουίρ θεωρίας

Τι διαβάζουμε τώρα; Βιβλία φεμινιστικής και κουίρ θεωρίας

Σημαντικά βιβλία που διευρύνουν τη συζήτηση για τον φεμινισμό, τη σχέση της γλώσσας με το φύλο και τη σεξουαλικότητα αλλά και το πόσο [δεν θα έπρεπε να] μας αλλάζει το γήρας.

Επιλογή-παρουσίαση: Φανή Χατζή

...

Από τον μπαμπούλα στον Μεσημερά, από τον Δράκουλα στους βουρκόλακες: Πέντε καλά βιβλία ελληνικού λαογραφικού τρόμου

Από τον μπαμπούλα στον Μεσημερά, από τον Δράκουλα στους βουρκόλακες: Πέντε καλά βιβλία ελληνικού λαογραφικού τρόμου

Φαντάσματα, μπαμπούλες και βρικόλακες της ελληνικής επαρχίας: Πέντε καλά λογοτεχνικά βιβλία λαογραφικού τρόμου που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Εικόνα: Από τη συλλογή «Η χτυπημένη και άλλες ιστορίες με φαντάσματα» (εκδ. Ροές), παραλλαγή της κεντρικής εικόνας.

Επιλογή-παρουσίαση: ...

Η διαρκής γοητεία του Έντγκαρ Άλαν Πόε: Γιατί τον διαβάζουμε σήμερα, ποιους συγγραφείς επηρέασε – 3 πρόσφατες εκδόσεις

Η διαρκής γοητεία του Έντγκαρ Άλαν Πόε: Γιατί τον διαβάζουμε σήμερα, ποιους συγγραφείς επηρέασε – 3 πρόσφατες εκδόσεις

Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 7 Οκτωβρίου 1849, πέθανε στη Βαλτιμόρη ο Έντγκαρ Άλαν Πόε (Edgar Allan Poe). Γιατί, περισσότερα από εκατόν εβδομήντα χρόνια μετά, συνεχίζουμε να διαβάζουμε το έργο του και τρία καλά βιβλία του που κυκλοφόρησαν πρόσφατα.

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωρ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΦΑΚΕΛΟΙ