alt

«Η συνύπαρξη των αντιθέτων»

Στον Νίκο Κουρμουλή

Ο τόμος των διηγημάτων του Γιάννη Παλαβού αγκαλιάζει την καθημερινή συμπεριφορά στις διαφεύγουσες πλευρές της. Αποτελεί κατά κάποιο τρόπο ένα συνειρμό του νατουραλισμού, που αποθέτει το ειδικό του βάρος στον σουρρεαλισμό. Με όπλο το μαύρο χιούμορ και την ενδοφλέβια παρατηρητικότητα, ο συγγραφέας σχηματίζει την κάτοψη ενός κόσμου απτού και συνάμα ονειρικού. Το «Αστείο» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νεφέλη.

Πέρα από τη συγκομιδή των ιστοριών, ποια ήταν η σκέψη πίσω από την έκδοση του «Αστείου»;

Το βιβλίο δεν γράφτηκε με κάποιο σκεπτικό κατά νου. Τα διηγήματα γράφτηκαν από το καλοκαίρι του 2007 ως τις αρχές του 2011 (με εξαίρεση μια ιστορία που γράφτηκε το περασμένο φθινόπωρο). Από διήγημα σε διήγημα ορισμένα μοτίβα επέμεναν: ο διάλογος με το Βελβεντό και την οικογένεια, η σχέση με την εργασία, το αίσθημα αδυναμίας αυτοπραγμάτωσης, κάποιοι γοητευτικά ιδιάζοντες άνθρωποι... Παράλληλα, από άποψη φόρμας, άλλα διηγήματα αντλούσαν από το μαγικό ρεαλισμό ενώ άλλα ακολουθούσαν έναν πιο στρωτό αφηγηματικά δρόμο. Τι τα συνδέει όλ’ αυτά; Δεν ξέρω. Ίσως το βλέμμα, που υποθέτω ότι είναι κοινό.

Ποιες οι παγίδες και τα πλεονεκτήματα του διηγήματος ως φόρμα λόγου;

Το διήγημα απαιτεί συμπύκνωση, οικονομία, ακρίβεια, υπαινιγμό, φροντίδα για την κάθε λέξη, επιμελημένο ρυθμό, ικανότητα στον αιφνιδιασμό. Ανήκω σ’ εκείνους που πιστεύουν ότι το διήγημα βρίσκεται πιο κοντά στην ποίηση παρά στην πεζογραφία μεγάλης έκτασης, δηλαδή το μυθιστόρημα. Άλλωστε αρκετοί απ’ τους καλύτερους διηγηματογράφους διαθέτουν και ποιητικό έργο ή –κι αυτό το διαπιστώνει κανείς αν παρακολουθήσει τυχόν μεταφράσεις τους ή δοκιμιακό έργο– έχουν μεγάλη επαφή με την ποίηση (η περίπτωση, π.χ., του Ε.Χ. Γονατά, ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της μικρής φόρμας στην Ελλάδα). Το να συγκεντρώσει κανείς αυτές τις αρετές σ’ ένα κείμενο είναι κάτι σπάνιο. Οπότε η παγίδα είναι ότι ο διηγηματογράφος είναι εύκολο να καταλήξει σ΄ ένα άνοστο αποτέλεσμα. Το βασικό πλεονέκτημα είναι ότι, αν η προσπάθεια πετύχει, με λίγα λόγια λέει κανείς πάρα πολλά.

Οι χαρακτήρες είναι βγαλμένοι από την καθημερινή παρατήρηση κι όμως έχουν φυγόκεντρες συμπεριφορές.

Κινδυνεύοντας να γίνω ελαφρώς μελό, θα έλεγα πως πολλοί άνθρωποι βιώνουν αυτόν το διχασμό: είναι κάπου, ζουν κάπως, έχουν κάτι λίγο-πολύ στρωμένο και φαίνονται να επιβιώνουν με επαρκή ησυχία· ωστόσο την ίδια στιγμή, λίγο αν τους γνωρίσει κανείς καλύτερα, αποκαλύπτεται η «φυγόκεντρη συμπεριφορά». Αυτή υπαγορεύεται από ανικανοποίητες περιοχές του εαυτού κάτω απ’ την επιφάνεια. Αυτό συμβαίνει και στους χαρακτήρες των ιστοριών της συλλογής.

altΑρκετές ιστορίες, επίσης, αγκαλιάζουν πρόσωπα της υπαίθρου και της μισθωτής εργασίας.

Πρόκειται για πρόσωπα με τα οποία μεγάλωσα. Το Βελβεντό είναι μια αγροτική κοινωνία, όπου οι περισσότεροι ζουν απ’ τα χωράφια τους ή –ακόμη κι αν το βασικό τους εισόδημα δεν προέρχεται από αγροτικές εργασίες– έχουν χωράφια και ως δεύτερη απασχόληση τα καλλιεργούν. Κι αν τυχαίνει και δεν έχουν, πιθανότατα θα έχει κάποιος στο σόι. Οπότε δε θα μπορούσαν να λείπουν τέτοιοι χαρακτήρες απ’ το βιβλίο, μιας και το «Αστείο» είναι εν πολλοίς μια συλλογή διηγημάτων στην οποία η ζωή στο Βελβεντό είναι βασικό μοτίβο. Για τη δε μισθωτή εργασία, επίσης είναι λογικό να εμφανίζονται υπάλληλοι, διότι τα τελευταία χρόνια έτσι βιοπορίζομαι κι εγώ.

Πολλές ιστορίες σου έχουν μια μουσικότητα, βγάζουν μια λυρικότητα κι ένα μαράζι.

Η μουσικότητα και η λυρικότητα μάλλον σχετίζονται με το ότι, όπως έλεγα πιο πριν, το διήγημα είναι κατά τη γνώμη μου συγγενής της ποίησης. Για το δε μαράζι, δεν ξέρω τι να πω. Είναι μάλλον ψυχολογικής φύσης η απάντηση που θα έδινα. Ελπίζω μόνο να μην ξεπέφτει σε μεμψιμοιρία.

Πώς βλέπεις την καλλιτεχνική δημιουργία (και δη της λογοτεχνίας) στη βαθιά πνευματική κρίση που περνάμε;

Όπως θα την έβλεπα αν όλα ήταν ανθηρά: το, ας πούμε, «δημιουργικό υποκείμενο» έχω την αίσθηση πως ζει έτσι κι αλλιώς μια ζωή σε κάποιου είδους ψυχολογικό, και συχνά και οικονομικό «μνημόνιο». Δε θεωρώ πως ο «καλλιτέχνης» έχει κάποιο ιδιαίτερο «χρέος» ή ρόλο. Ούτε ότι η εποχή μας είναι εποχή όντως βαθύτερης πνευματικής κρίσης απ’ ό,τι άλλες ούτε ότι οι «εποχές κρίσης» (άλλωστε, έχω την αίσθηση πως κάθε εποχή διεκδικεί για τον εαυτό της το, τρόπον τινά, πνευματικό προνόμιο να αποκαλείται εποχή κρίσης ή μετάβασης) παράγουν αξιωματικά «ανώτερη» τέχνη: τέτοιες τοποθετήσεις είναι κατά τη γνώμη μου αόριστες και μάλλον συσκοτίζουν παρά φωτίζουν τις ρίζες του προβλήματος.

Ποιες ή ποιοι είναι οι εστίες της έμπνευσής σου;

Νομίζω πως ό,τι αποκαλούμε έμπνευση έχει να κάνει περισσότερο με το υποκείμενο παρά με το αντικείμενο: δηλαδή μια «πηγή έμπνευσης» –ας πούμε μια εικόνα, μια φράση, ένα τοπίο κλπ– για έναν συγγραφέα σε μια δεδομένη στιγμή θα περνούσε, ίσως, απαρατήρητη από τον ίδιο σε μιαν άλλη. Είναι μάλλον η ιδιαίτερη συναισθηματική θερμοκρασία, η ιδιαίτερη ψυχική συνθήκη του συγγραφέα που θα αποζητήσει κάτι από τον εξωτερικό κόσμο για να αντακλαστεί όταν υπάρξει ανάγκη. Τουλάχιστον σε μένα έτσι λειτουργεί. Οπότε η απάντηση είναι σαν το ανέκδοτο με τον ψυχολόγο και τη λάμπα: «Πόσοι ψυχολόγοι χρειάζονται για ν’ αλλάξει μια λάμπα;» «Ένας, αλλά θα πρέπει και η λάμπα να θέλει ν’ αλλάξει».

Πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι να πυκνώνεις το χρόνο σ’ ένα ολιγοσέλιδο διήγημα;

Υποθέτω πως είναι πολύ δύσκολο, γι’ αυτό και το διήγημα, αντίθετα απ’ ό,τι ευρέως πιστεύεται από αρκετούς ευκαιριακούς αναγνώστες και πεζογράφους, είναι απαιτητικό είδος. Το διήγημα δεν είναι ο προθάλαμος του μυθιστορήματος. Είναι μια προνομιακή περιοχή μεταξύ πεζογραφίας και ποίησης, ένα είδος έντεχνου λόγου που εγείρει μεγάλες αντιστάσεις. Γι’ αυτό τα καλά διηγήματα σπανίζουν.

Το «Αστείο» πόσο αστείο είναι εν τέλει;

Όχι πολύ. Ο τίτλος «Αστείο» επιλέχθηκε όχι μόνο γιατί το ομώνυμο διήγημα της συλλογής είναι αντιπροσωπευτικό (ως ύφος και κυρίως ως αίσθημα) των υπολοίπων κειμένων, αλλά και γιατί είναι κάπως παραπλανητικός: δημιουργεί μιαν αντίθεση ανάμεσα σε ό,τι ίσως υπόσχεται και ό,τι εν τέλει υπάρχει στο εσωτερικό του βιβλίου. Αν το «Αστείο» παρουσιάζει κάποιο ενδιαφέρον, νομίζω ότι πηγάζει από την αντίθεση αυτή, από την όσμωση (συγγνώμη για τη στομφώδη λέξη) μεταξύ των αντιθέτων. Κοινοτοπία μεν, αλήθεια δε: στις περιοχές όπου συναντώνται τα αντίθετα προκύπτουν συνήθως τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα.

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

5 λεπτά με την Νάγια Δαλακούρα

5 λεπτά με την Νάγια Δαλακούρα

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, με την Νάγια Δαλακούρα με αφορμή το νέο της μυθιστόρημα «Ο χορός του ανέμου» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος. Κεντρική εικόνα: © Αντώνης Κεκιδάκης. 

Επιμέλεια: Book Press

Κάποιοι λέν...

Στέφανος Δάνδολος: «Τα αηδόνια της σιωπής είναι ένα μυθιστόρημα για τη νίκη του συναισθήματος ενάντια στον ζόφο»

Στέφανος Δάνδολος: «Τα αηδόνια της σιωπής είναι ένα μυθιστόρημα για τη νίκη του συναισθήματος ενάντια στον ζόφο»

Με αφορμή το νέο του μυθιστόρημα «Τα αηδόνια της σιωπής» (εκδ. Ψυχογιός) συζητάμε με τον συγγραφέα Στέφανο Δάνδολο για τις δύσκολες μέρες των Δεκεμβριανών και πώς μέσα σε ταραγμένους καιρούς μπορεί να ανθίσει η ελπίδα και να ανάψει ένα φως. 

Συνέντευξη στον Διονύση Μ...

Κώστας Καλτσάς: «Η αναμέτρηση με το παρελθόν δεν τελειώνει ποτέ»

Κώστας Καλτσάς: «Η αναμέτρηση με το παρελθόν δεν τελειώνει ποτέ»

Με αφορμή το πρώτο του μυθιστόρημα «Νικήτρια σκόνη» (εκδ. Ψυχογιός) που κυκλοφόρησε πρόσφατα, συνομιλούμε με τον μεταφραστή και συγγραφέα Κώστα Καλτσά για τα Δεκεμβριανά, το πρόσφατο Δημοψήφισμα, αλλά και τον Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας. Κεντρική εικόνα: © Μαρίνα Δογάνου. 

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Γυναικείο Βραβείο Μυθοπλασίας»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα του Women's Prize for Fiction 2024

«Γυναικείο Βραβείο Μυθοπλασίας»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα του Women's Prize for Fiction 2024

Η νικήτρια του βραβείου Women's Prize for Fiction 2024 (όπως και της κατηγορίας Non fiction που θεσμοθετήθηκε από φέτος) θα ανακοινωθεί στις 13 Ιουνίου. Κεντρική εικόνα: Από αριστερά προς τα δεξιά οι Aube Rey Lescure, Claire Kilroy και V. V. Ganeshananthan.

Επιμέλεια: ...

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

Για το βιβλίο «Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ [Guadalupe Nettel] (μτφρ. Νάννα Παπανικολάου, εκδ. Ίκαρος). Kεντρική εικόνα: έργο της street artist Οla Volo © olavolo.com.

Γράφει η Φανή Χατζή

Όσο η άποψη ότι ο γενε...

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

Για το ντοκιμαντέρ «TACK» (παραγωγή Onassis Culture) της Βάνιας Τέρνερ με πρωταγωνίστριες τη Σοφία Μπεκατώρου, που πρώτη ξεκίνησε το ελληνικό #MeToo, και την Αμαλία Προβελεγγίου, της οποίας η καταγγελία για βιασμό από τον προπονητή της από τα έντεκά της οδήγησε στην πρώτη δίκη-ορόσημο όχι μόνο για τη δικαίωσή της αλ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Υπάρχει μια «μικρή» ή μια «σύντομη» ιστορία για το… οτιδήποτε. Οι τίτλοι βιβλίων που επιχειρούν (και καταφέρνουν) να συμπυκνώσουν μεγάλα θέματα σε, συνήθως, ολιγοσέλιδα βιβλία είναι πάρα πολλοί. Εντυπωσιακά πολλοί. Στην παρακάτω πολύ ενδεικτική επιλογή είκοσι ενός βιβλίων μπορεί καν...

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ