georgakopoulos

Συνέντευξη στην Αναστασία Καμβύση

15 χιλιάδες αναγνώστες-σέρφερ του ίντερνετ διάβασαν το μήνα Φεβρουάριο τον Φεβρουάριο, ένα μυθιστόρημα που γραφόταν και δημοσιευόταν, κεφάλαιο-κεφάλαιο, καθημερινά από την 1η έως την 29η του μήνα που μας πέρασε. Το «πείραμα» πήγε καλά και βρήκε αμέσως το δρόμο του για την ηλεκτρονική και τη χάρτινη έκδοσή του, το καλοκαίρι, από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Το υπογράφει ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος, δημοσιογράφος, ενθουσιώδης οπαδός της τεχνολογίας που σχετίζεται με την επικοινωνία, υπεύθυνος για πολλά blogs και sites και… πρωταθλητής των social media. Άλλα βιβλία του ίδιου: Πέρα από την Καταιγίδα (εκδ. Οξύ), Αληθινές Ιστορίες (εκδ. Intro Books). Δείτε επίσης τους δυο "κόμβους" του: http://www.februarios.com/ και http://www.georgakopoulos.org/

Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσατε κατά τη διάρκεια της συγγραφής του Φεβρουάριου; 

Όλο αυτό το πράγμα ήταν μία πρόκληση, ψυχική και βεβαίως σωματική. Το να μη χάσω καμία μέρα, το να φτιάχνω ένα κείμενο αξιοπρεπές με τετραψήφιο αριθμό λέξεων που ταυτόχρονα να εντάσσεται και στο ευρύτερο πλαίσιο ενός βιβλίου, και την ίδια στιγμή το να φροντίζω τα του site, ώστε να εμφανίζονται όλα όπως πρέπει, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τους αναγνώστες, ήταν ένα έργο πολύ δύσκολο. Υπήρξαν ημέρες που έφτανε απόγευμα και δεν ήξερα πού θα πάω την ιστορία. Υπήρξαν νύχτες που τις πέρασα γράφοντας, προσπαθώντας να τελειώσω το κεφάλαιο πριν ανατείλει ο ήλιος και ξυπνήσουν οι αναγνώστες –και ξέροντας ότι η μέρα που ξημέρωνε θα απαιτούσε από εμένα ακριβώς τα ίδια, ξανά.

Δεδομένης της ιδιαιτερότητας του βιβλίου, θα λέγατε ότι σας επηρέασαν οι αναγνώστες του καθώς το γράφατε; Με ποιον τρόπο;

Η επιρροή τους ήταν εξ’ ορισμού μεγάλη καθώς μου επέβαλαν την καθημερινή τριβή με το κείμενο και την τήρηση του προγράμματος χωρίς καμία παρέκκλιση. Τα σχόλιά τους ήταν ενίοτε πολύ πρακτικά και χρήσιμα (από τη διόρθωση ορθογραφικών λαθών μέχρι την επισήμανση σημαντικών σφαλμάτων ασυνέχειας στην πλοκή) και βέβαια μου έδιναν κουράγιο και μου ανανέωναν την όρεξη. Αλλά οι σημαντικότερες επιρροές τους στο ίδιο το κείμενο ήταν δύο: 
- Με ανάγκαζαν να «ανεβάζω» καθημερινά ένα κείμενο πολύ πιο έτοιμο και προσεγμένο από ό,τι θα ήταν αν έγραφα ένα βιαστικό πρώτο δοκίμιο μόνος.
- Με ανάγκασαν εμμέσως να συμπεριλάβω στην πλοκή στοιχεία της καθημερινότητας που δεν ήταν οργανικά απαραίτητα στο βιβλίο (αν το δει κανείς ώς κάτι ολοκληρωμένο, στο τέλος), αλλά που μόνο σκοπό είχαν να τους προσφέρουν μια καλύτερη, πιο ζωντανή εμπειρία την ημέρα που διάβαζαν κάθε νέο κεφάλαιο. Τα περισσότερα από αυτά στην επιμέλεια θα αφαιρεθούν.

TEDxAthens02

Έχετε πει χαριτολογώντας, ή μάλλον κυριολεκτώντας, ότι πριν από κάποια σημαντική εμφάνιση μπροστά στο κοινό, για να απαλλαγείτε από το τρακ, φαντάζεστε το ακροατήριό σας γυμνό. Και τους αναγνώστες των βιβλίων σας;

Όχι. Μέχρι τώρα. Από τούδε και στο εξής, ναι. Για πάντα.

Τι σας οδήγησε να γράψετε ένα βιβλίο με θέμα την απώλεια; Ανακαλύψατε κάτι καινούργιο σε σχέση με την αντιμετώπισή της;

Ο φόβος της απώλειας είναι κάτι που υπάρχει στο φόντο της ζωής όλων, αλλά τα τελευταία χρόνια για τους περισσότερους από εμάς έχει έρθει με διάφορους τρόπους στο προσκήνιο. Αναφέρομαι στην οικονομική κρίση, βεβαίως. Κι αυτό είναι κάτι που το ζούμε μαζί, ταυτόχρονα. Βρίσκω το θέμα συναρπαστικό, μοναδικής σημασίας για τη γενιά μας. Ήθελα οπωσδήποτε να γράψω γι’ αυτό, αλλά είναι δύσκολο να προσεγγιστεί λογοτεχνικά όταν ακόμα είμαστε μέσα, στο επίκεντρο, δεν έχουμε απόσταση και προοπτική. Γι’ αυτό νομίζω δεν βλέπουμε ακόμα πολλά πράγματα να γράφονται πάνω στο θέμα της ελληνικής κατάρρευσης. Θα δούμε στα επόμενα χρόνια, είμαι σίγουρος. Εγώ βιαζόμουν λίγο.

Έχουν τα ονόματα των ηρώων σας κάποια ιδιαίτερη σημασία, είτε για εσάς προσωπικά, είτε για τον τρόπο που κανείς θα αντιληφθεί την ιστορία σας;

Σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει ένας συμβολισμός αρκετά προφανής (στο όνομα της συζύγου του ήρωα, ας πούμε, ή του καλύτερου φίλου του), σε άλλες λιγότερο. Όταν έβαλα το όνομα «Ανδρέας Πέρκιζας» στο Google, ας πούμε, μου βγήκε πρώτο αποτέλεσμα ένα άρθρο με τίτλο «Η μεγάλη ληστεία της Ελλάδας». Πράγμα που όπως καταλαβαίνει όποιος διάβασε το βιβλίο, είναι απόλυτα ταιριαστό. Αλλά τα ονόματα σε πολλές περιπτώσεις είναι και εμπόδιο. Γι’ αυτό ο ήρωας δεν έχει.

Οι ομοιότητες με πρόσωπα και πράγματα της ελληνικής επικαιρότητας σε ένα βιβλίο που γράφεται λουσμένο σε ρεαλιστικό φως, ήταν αναμενόμενες. Με τι πρόθεση τις χρησιμοποιήσατε;

Κάποιες, όπως τα επεισόδια της 12ης Φεβρουαρίου, έγιναν οργανικό κομμάτι της πλοκής. Άλλα, όπως επέτειοι, ιστορικά στοιχεία και ειδήσεις, ταίριαζαν με τις ιδέες που πηγάζουν από την πλοκή ή από το μυαλό του ήρωα, και χρησιμοποιήθηκαν για να τις υποστηρίξουν και να τις υπογραμμίσουν. Και υπήρχαν και κάποια στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν μόνο και μόνο για να κάνουν την εμπειρία των αναγνωστών που διάβαζαν το κάθε κεφάλαιο τη μέρα που γράφτηκε –και τη μέρα που είχαν μόλις ζήσει-, λίγο πιο ζωντανή. Για να τους ξεκλέψω αυτό το μικρό χαμόγελο της αναγνώρισης.

Κατά τη γνώμη μου, υποβόσκει ένας μισογυνισμός στον Φεβρουάριο. Ο κεντρικός του ήρωας αυτοχαρακτηρίζεται ως μισάνθρωπος. Είναι όμως και μισογύνης;

Κάθε μισάνθρωπος βλέπει φανταχτερά και ανάγλυφα τα τρωτά της ανθρώπινης φύσης παντού. Εξ’ ορισμού θα βλέπει φανταχτερά και ανάγλυφα τα τρωτά της θηλυκής φύσης. Πέρα από αυτό, όμως, δεν πιστεύω ότι είναι ιδιαίτερα μισυγύνης. Η συμπεριφορά του πηγάζει περισσότερο από έναν εγωιστικό κυνισμό που προβάλλεται σε όποιον έχει απέναντί του με τον αντίστοιχο τρόπο.

Από τα κομμάτια της επικαιρότητας που γλίστρησαν στις σελίδες του βιβλίου, ποιο ήταν το αγαπημένο σας;

Η καταρρακτώδης βροχή που έπεσε την 6η Φεβρουαρίου ήταν αφορμή να γράψω μια από τις αγαπημένες μου σκηνές στο δεύτερο μισό του συγκεκριμένου κεφαλαίου. Το μεγαλύτερο μέρος του το έγραψα στο αυτοκίνητό μου, με το λάπτοπ, καθώς έπεφτε χαλάζι και ο δρόμος δίπλα μου είχε γίνει ποτάμι. Μια ομιλία που έτυχε να δώσω στις 8 Φεβρουαρίου σε ένα συνέδριο για τα social media, δε, μου έδωσε την αφορμή (και την έμπνευση) για να γράψω ένα κεφάλαιο για την επαγγελματική ταυτότητα του πρωταγωνιστή, που ήταν ό,τι χρειαζόταν η ιστορία εκείνη τη στιγμή.

Έχουν προηγηθεί δύο βιβλία, Το παραμύθι για εφήβους Πέρα από την Καταιγίδα και η συλλογή άρθρων Αληθινές Ιστορίες. Με την κυκλοφορία του Φεβρουάριου αισθάνεστε ότι ολοκληρώνετε το συγγραφικό σας αποτύπωμα; Επόμενο βήμα;

Υποθέτω ότι θα πρέπει να φτιάξω ένα φωτογραφικό λεύκωμα, ένα κόμικ, μια ποιητική συλλογή, μια αυτοβιογραφία και ένα pop-up book για βρέφη. Έχουμε δουλειά ακόμα.

Είστε ο πιο αυστηρός κριτής του εαυτού σας; Ποιος είναι;

Υποθέτω ότι ο πιο αυστηρός κριτής μου είναι ένας μουρτζούφλης τύπος (σχεδόν σίγουρα άντρας) που κάποτε διάβασε αυτά που γράφω και δεν του άρεσαν καθόλου και δεν με ξαναδιάβασε και δεν θα τον γνωρίσω ποτέ. Εγώ είμαι πολύ ήπιος κριτής του εαυτού μου. Δε με βοηθάω καθόλου.

«Όταν γράφετε, παίρνετε ναρκωτικά, καπνίζετε ή πίνετε για να κεντρίσετε τη φαντασία σας;»

Δεν παίρνω ναρκωτικά και όταν πίνω αλκοόλ νυστάζω. Η δε φαντασία μου δε χρειάζεται επ’ ουδενί κέντρισμα. Συνήθως καταστολή χρειάζεται. Μ’ αυτά τα υπνωτικά βελάκια που πυροβολάν τους ιπποπόταμους, τα πολύ δυνατά.

Την προηγούμενη ερώτηση την «έκλεψα» από εδώ http://www.guardian.co.uk/books/2010/may/29/writers-hay-questions-never-asked (ένα πολύ ωραίο κομμάτι στον Guardian όπου σημαντικοί αγγλόφωνοι συγγραφείς κάνουν οι ίδιοι ερωτήσεις στον εαυτό τους: ρωτούν πράγματα που δεν τους έχει ρωτήσει ποτέ κανείς και μάλλον βγάζουν το άχτι τους σε σχέση με πράγματα που οι ίδιοι θα ήθελαν πολύ να σχολιάσουν). Αν παίρνατε συνέντευξη από τον εαυτό σας ποιο είναι το πρώτο (ή το τελευταίο) πράγμα που θα τον ρωτούσατε; 

Αν έπαιρνα συνέντευξη από τον εαυτό μου θα τον ρωτούσα ποιο πράγμα θα ρωτούσε τον εαυτό του αν του έπαιρνε συνέντευξη. Και θα μου απαντούσα: «Ναι». Θα καταλάβαινα τι εννοώ. 

* Ξεκίνησε αυτές τις μέρες η προπαραγγελία του βιβλίου από το site των εκδόσεων Καστανιώτη (http://www.kastaniotis.com/book/978-960-03-5446-1). Οι αναγνώστες θα παίρνουν το βιβλίο υπογεγραμμένο από τον συγγραφέα και μαζί το αρχείο ePub για να το διαβάσουν με τον αγαπημένο eBook reader τους. 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φώτης Καγγελάρης: «Η τέχνη είναι ένα σύμπτωμα που… μιλά»

Φώτης Καγγελάρης: «Η τέχνη είναι ένα σύμπτωμα που… μιλά»

Συνέντευξη με τον Φώτη Καγγελάρη με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου «Τέχνη και ψυχανάλυση – Η διαχείριση του αόρατου» (εκδ. Παπαζήση). 

Στον Κ.Β. Κατσουλάρη

...

Κώστας Ακρίβος: «Ο Παναΐτ Ιστράτι άνοιξε τον δρόμο για τη μετέπειτα επιτυχία του Καζαντζάκη»

Κώστας Ακρίβος: «Ο Παναΐτ Ιστράτι άνοιξε τον δρόμο για τη μετέπειτα επιτυχία του Καζαντζάκη»

Συνέντευξη με τον Κώστα Ακρίβο με αφορμή την κυκλοφορία του μυθιστορήματός του «Όνομα πατρός: Δούναβης» (εκδ. Μεταίχμιο).

Στον Σόλωνα Παπαγεωργίου

Ο ...

Άγγελος Λεβέντης: «Δεν πρόκειται για  βιβλίο που απλώς διαβάζεται· είναι ένα βιβλίο που δουλεύεται, όπως μια σπουδή»

Άγγελος Λεβέντης: «Δεν πρόκειται για βιβλίο που απλώς διαβάζεται· είναι ένα βιβλίο που δουλεύεται, όπως μια σπουδή»

Συνέντευξη με τον Άγγελο Λεβέντη για το βιβλίο του «Η επτασφράγιστη βιβλιοθήκη», που συνδυάζει τη μυθοπλασία με στοιχεία οδηγού αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. 

Στον Σόλωνα Παπαγεωργίου

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Βίος και Πολιτεία»: Η ηθοποιός, ακτιβίστρια και συγγραφέας Ερωφίλη Κόκκαλη έρχεται στο Υπόγειο

«Βίος και Πολιτεία»: Η ηθοποιός, ακτιβίστρια και συγγραφέας Ερωφίλη Κόκκαλη έρχεται στο Υπόγειο

Στο 75ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και των ιδεών, o Κώστας Κατσουλάρης συζητά με την ηθοποιό, ακτιβίστρια και συγγραφέα Ερωφίλη Κόκκαλη. Αφορμή, μεταξύ άλλων, το σπονδυλωτό μυθιστόρημα «Λόλα Καραμπόλα» (εκδ. Έρμα, 2022). Η συζήτηση θα μεταδοθεί...

Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου γιορτάζει φέτος τα 70 χρόνια διεξαγωγής του με πλούσιο πρόγραμμα δράσεων και παραστάσεων

Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου γιορτάζει φέτος τα 70 χρόνια διεξαγωγής του με πλούσιο πρόγραμμα δράσεων και παραστάσεων

Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου μάς υποδέχεται φέτος με πλούσιο πρόγραμμα, γιορτάζοντας τα εβδομήντα χρόνια διεξαγωγής του. Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου.

Επιμέλεια: Book Press

Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου μάς υποδέχεται φέτος, γι...

«My Fierce Ignorant Step» του Χρήστου Παπαδόπουλου στη Στέγη – Ένα τραγούδι μέσα στο οποίο πάλλονται τα σώματα των χορευτών

«My Fierce Ignorant Step» του Χρήστου Παπαδόπουλου στη Στέγη – Ένα τραγούδι μέσα στο οποίο πάλλονται τα σώματα των χορευτών

Έρχεται στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση η παράσταση του Χρήστου Παπαδόπουλου «My Fierce Ignorant Step», από τις 8 έως τις 18 Μαΐου 2025. Δέκα χορευτές και χορεύτριες κινούνται σαν ένα. Κάθε βήμα, η αρχή και το τώρα μας. © για την εικόνα: Πάνος Κέφαλος

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η χλωμή κυρία» του Αλέξανδρου Δουμά (προδημοσίευση)

«Η χλωμή κυρία» του Αλέξανδρου Δουμά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από την νουβέλα του Αλέξανδρου Δουμά [Alexandre Dumas], «Η χλωμή κυρία» (εισαγωγή – μτφρ. – επίμετρο: Γιώργος Θάνος), η οποία θα κυκλοφορήσει στις 28 Απριλίου στη σειρά «microMEGA/Λογοτεχνία», των εκδόσεων Ροές.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«Αυτό έκανες πάντα» του Νίκου Ιατρού (προδημοσίευση)

«Αυτό έκανες πάντα» του Νίκου Ιατρού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Νίκου Ιατρού «Αυτό έκανες πάντα», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 28 Απριλίου από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Περπατώ κάτω από τον δυνατό ήλιο. Το δέρμα μου αντιστέκεται, τα πνευμόνια...

«Η λάθος πλευρά» του Νταβίντε Κόπο (προδημοσίευση)

«Η λάθος πλευρά» του Νταβίντε Κόπο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Νταβίντε Κόπο [Davide Coppo] «Η λάθος πλευρά» (μτφρ. Μαρία Οικονομίδου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 24 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στην αρχή του ντοκιμαντ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Τι θέλει να μας πει;» – Δύο οδηγοί συνύπαρξης μας μαθαίνουν τη γλώσσα του σώματος του σκύλου και της γάτας

«Τι θέλει να μας πει;» – Δύο οδηγοί συνύπαρξης μας μαθαίνουν τη γλώσσα του σώματος του σκύλου και της γάτας

Δύο οδηγοί συνύπαρξης με τα αγαπημένα μας κατοικίδια, τη γάτα και τον σκύλο, απαντούν στο ερώτημα «Τι θέλει να μας πει;» το ζωάκι μας. «Γάτα - Τι θέλει να μας πει;» και «Σκύλος - Τι θέλει να μας πει;» της Lili Chin σε μετάφραση Κωνσταντίνας Τσιάγκα από τις εκδόσεις Πεδίο.

Επιμέλεια: Book Press ...

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 καλά ιστορικά βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 καλά ιστορικά βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα

Οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες, η πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η βασιλεία στην Ελλάδα, η ιστορία της αμερικανικής πολιτικής αλλά και η πρόσφατη περίοδος της άγριας ελληνικής οικονομικής κρίσης είναι μερικά από τα θέματα που εξετάζονται. Δέκα πρόσφατα ιστορικά βιβλία που μας βοηθούν να πλοηγηθούμε στα σκοτεινά νερά τ...

Ο Πάπας Φραγκίσκος (1936 - 2025) μέσα από τα βιβλία που έγραψε και γράφτηκαν για αυτόν

Ο Πάπας Φραγκίσκος (1936 - 2025) μέσα από τα βιβλία που έγραψε και γράφτηκαν για αυτόν

Ο πάπας των φτωχών, ο μεταρρυθμιστής και προοδευτικός πάπας που άσκησε τα παπικά του καθήκοντα επί 12 χρόνια από το 2013, πέθανε σε ηλικία 88 ετών. Στα πέντε βιβλία που παρουσιάζουμε συγκαταλέγεται η μοναδική αυτοβιογραφία του («Ελπίδα» εκδ. Gutenberg) αλλά και συνομιλίες που είχε κάνει και είχαν αποτυπωθεί στο χαρτ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

12 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογρα

ΦΑΚΕΛΟΙ