alt

Συνέντευξη στον Κώστα Αγοραστό

Πετυχημένος στιχουργός, καταξιωμένος σκηνοθέτης και ανήσυχος Καλλιτεχνικός Διευθυντής σε αρκετά ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Με αφορμή την κυκλοφορία του καινούργιου βιβλίου του Θοδωρή Γκόνη "Ο ύπνος της Ανδριανουπόλεως" (εκδ. Άγρα) κουβεντιάσαμε μαζί του. 

Κύριε Γκόνη, τα κείμενα του βιβλίου αυτού γράφτηκαν ενώ βρισκόσασταν στη Βόρεια Ελλάδα και διατελούσατε καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Αγρινίου και έπειτα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών. Μιλήστε μου για τις αφορμές από τις οποιες γεννήθηκαν αυτά τα κείμενα.

Θα μπορούσε να πει κανείς πως τα κείμενα αυτά είναι ένα ημερολόγιο εργασίας. Ένα ημερολόγιο αϋπνίας. Εμένα, όμως, μου αρέσει να πιστεύω πως είναι οι μουσικές ενός dj που, όταν κουρασμένος από τη δουλειά του στο τέλος της μέρας γυρίζει στο δωμάτιό του, γράφει-παίζει για τη δική του ευχαρίστηση.

Ορισμένα από αυτά εξυμνούν το φυσικό περιβάλλον, τους ανθρώπους της επαρχίας, τις συνήθειές τους, ενώ άλλα κοιτάζουν προς το παρελθόν σας, τους ανθρώπους που αφήσατε πίσω, το σπίτι σας και την Αθήνα. Αυτά τα κείμενα θα μπορούσαν να γραφτούν αν δεν είχατε αναχωρήσει για την επαρχία;

Τα ίδια πιθανόν όχι. Όμως, και σε μια μεγάλη πόλη να ήμουν, πάλι θα εργαζόμουν, πάλι «θα έπαιζα μουσικές» για κάποιους άλλους και θα είχα την ανάγκη κάποια στιγμή να αποσυρθώ, να ξεκουραστώ και να παίξω-γράψω για την ψυχή μου. Το γράψιμο με ξεκουράζει. Αυτό και το περπάτημα. Κι όσο περνάει ο καιρός, δεν ξεχωρίζω το ένα από το άλλο.

Λέτε κάπου:

Σαν το ψωμί έρχεται η στιγμή.
Το νιώθεις στο χέρι σου, στη γροθιά σου.
Δε θέλει άλλο ζύμωμα. Ζητάει την πυρά.
Εκεί θέλει να πάει.

Είναι αυτή η πιο σημαντική στιγμή της δημιουργίας σε αντιδιαστολή με τη στιγμή της έμπνευσης;

Ναι, έτσι είναι. Το δύσκολο είναι να ολοκληρώσεις κάτι, όχι να το σκεφτείς. Η έμπνευση από μόνη της, αν υπάρχει, δεν αρκεί. Κι όσο κι αν φαίνεται περίεργο, στέκεται πάντα στο κεφαλόσκαλο, στο τέλος. Θέλει κόπο, θέλει εργασία για να ανέβεις, να φτάσεις, κι αν.

Έχετε γράψει επιτυχημένους στίχους και τα τελευταία δεκαέξι χρόνια ασχολείστε και με τη σκηνοθεσία στο θέατρο. Ο στίχος είναι ένα μέρος του τραγουδιού σε αντίθεση με τη σκηνοθεσία που φέρει υπό τη σκέπη της όλο το έργο. Προτιμάτε να έχετε μια όσο το δυνατόν γενικότερη εποπτεία επάνω στο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα γι’ αυτό και στραφήκατε στο ρόλο του σκηνοθέτη;

Δεν το σκέφτηκα έτσι. Μάλλον δεν το σκέφτηκα και πάρα πολύ. Υπήρξα λίγο απερίσκεπτος! Δυσκολεύτηκα, βεβαίως, γι’ αυτό, αλλά τώρα νομίζω πως με βοήθησε πάρα πολύ αυτή η αποκοτιά. Είδα λίγο τον εαυτό μου από κάτω, τον είδα στη σκηνή και απέφυγα «τον ηθοποιό».

Έχετε σκηνοθετήσει, εκτός των άλλων, και πολλά κείμενα Ελλήνων συγγραφέων (Μισιτζή, Χουρμούζη, Βιζυηνού, Τερτσέτη, Χορν, Ξενόπουλου, Παλαμά, Κεχαΐδη, Φάις, Γρηγοριάδη, Αναγνωστάκη, Γονατά, Παπαδιαμάντη). Μιλήστε μου για την αγάπη σας για την ελληνική γλώσσα διαμέσου αυτών των κειμένων.

Νομίζω ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχει ένας συγγραφέας, αλλά κι ένας σκηνοθέτης κατ’ επέκταση, είναι η πίστη στη γλώσσα του. Πρέπει να  ακούει τον ήχο, την αναπνοή, τη συμβουλή, την προτροπή, τον ορισμό, τον μηχανισμό, να βλέπει τη γραμμή, τον ορίζοντα, τον τεχνίτη, τον εργάτη, τον καλλιεργητή, τον ανασκαφέα, τον ιερέα. Τη λέξη. Τη γλώσσα του. Έτσι μπορεί να προχωρήσει κανείς, να ξανοιχτεί, να καταστραφεί με νόημα.

Τα κείμενά σας, τις σημειώσεις σας, τους στίχους σας, τους γράφετε στο laptop ή σε κόλλες χαρτιού;

Σε laptop πια! Είναι πιο εύκολο, είναι μια σοφή γραφομηχανή. Βέβαια, κάθε μέρα έχω τα παράπονα, τις διαμαρτυρίες και τις διαδηλώσεις από τα στυλό, τα χιλιοδαγκωμένα μολύβια, τις γόμες, τις ξύστρες, τα ροκανίδια, τα μπλοκάκια…

altΓράφετε κάπου:

Δεν είναι δικές τους οι πόλεις. Είναι αυτωνών που περπατούν με βήμα καθαρό, χαρούμενο, πεταχτό. Με το ipod, με το αυριανό τραγούδι. [...] Αυτός που δεν μπορεί ας παραμερίσει.

Η Τέχνη σήμερα ακολουθεί αυτό το καθαρό, χαρούμενο και πεταχτό βήμα του σύγχρονου ανθρώπου;

Φυσικά. Η ουσιαστική, η πραγματική τέχνη είναι πάντα παρούσα. Δεν είναι παλιά, δεν είναι καινούρια, είναι ζωή. Δεν είναι νερά στάσιμα, είναι σήμερα, δεν είναι χίμαιρα,  κυλάει, τρέχει, δροσίζει, πρασινίζει, κοκκινίζει, φυτρώνει, εγκαρδιώνει, πληγώνει, δυναμώνει, είναι σφυρί, είναι αμόνι.

Κύριε Γκόνη, παρακολουθείτε τους νέους ανθρώπους που γράφουν στίχους σήμερα; Έχετε ξεχωρίσει κάποιους από αυτούς;

Φυσικά και παρακολουθώ. Είναι αρκετοί που γράφουν καλά, και συμβαίνει και το εξής ωραίο: είναι αυτάρκεις, είναι μουσικοί, είναι τραγουδοποιοί. Ο Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης είναι ένα τέτοιο παιδί, αλλά και πολλοί άλλοι. Και είναι θέμα χρόνου, νομίζω, να φτιάξουν το δικό τους σημαντικό έργο.

Λέτε, επίσης, κάπου:

Εκ των προτέρων θέλουμε κάποιον. Εκ των υστέρων είναι όλοι εκεί. Παρόντες. [...] Αυτός ο εκ των υστέρων. Θα έρθει με την ανθοδέσμη, θα σου την προσφέρει όταν δεν τη χρειάζεσαι. Θα έρθει με την ανάλυση, με τις απόψεις. Θα χαμογελάσεις. Θα τον κεράσεις. Θα πληρώσεις για ακόμη μια φορά. Έχεις. Έχεις-δεν έχεις.

Θα έχετε συναντήσει αρκετές φορές τέτοιους «φίλους», οι οποιοι σας αποθάρρυναν σε ό,τι αφορά τόσο τον στίχο, όσο και στην ενασχόλησή σας με το θέατρο. Σας πείσμωνει μια τέτοια αντιμετώπιση;

Μου αρέσουν οι άνθρωποι που έχουν πείσμα, υπομονή και αντοχή. Μου αρέσουν οι άνθρωποι που πραγματικά θελουν να κάνουν κάτι, κι όχι αυτοί που νομίζουν ότι θέλουν. Είναι αλήθεια πως δίπλα μας, αλλά και μέσα μας καμιά φορά, δίνουμε πολλή χώρο στους φοβισμένους και στο φόβο. Αν ήμασταν λίγο πιο έξυπνοι, πιο ψύχραιμοι, πιο ανοιχτοί θα βλέπαμε ότι αδικούμε τον εαυτό μας και μόνο. Τώρα, αν ένας μας εμποδίζει με τον τρόπο του, ίσως να τον έχει στείλει κάποιος για να μας δυναμώσει. Ας το δούμε κι έτσι.

Τα κείμενά σας είναι συνήθως μικρής έκτασης. Να υποθέσω ότι αγαπάτε ιδιαίτερα τα διηγήματα; Θέλετε να μου αναφέρετε ορισμένους από τους αγαπημένους σας συγγραφείς;

Ναι. Μ’ αρέσουν τα διηγήματα, είτε είναι του Παπαδιαμάντη, είτε του Παπαδημητρακόπουλου, του Γονατά, του Βουτυρά, του Βιζυηνού, του Δημητρίου, του Μπόρχες, του Τσέχωφ.

Γράφετε κάτι αυτόν τον καιρό;

Γράφω πάλι μικρά κείμενα για να κρατάω το χέρι μου ζεστό. Αργότερα -να δούμε πότε-, ίσως μπορέσω κι εγώ να ξανοιχτώ.

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Πολυμενάκος: «Ήθελα να γράψω μια ιστορία προσαρμογής και επιβίωσης»

Γιώργος Πολυμενάκος: «Ήθελα να γράψω μια ιστορία προσαρμογής και επιβίωσης»

«Επέλεξα τη σπονδυλωτή δομή γιατί πιστεύω πως έτσι λειτουργεί η μνήμη μας, αλλά και η ίδια η ζωή όταν την κοιτάμε προς τα πίσω» μας είπε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Πολυμενάκος για το μυθιστόρημά του «Ιστορίες από μια αθέατη θάλασσα» (εκδ. Γραφή).

Συνέντευξη στον Σόλωνα Π...

5 λεπτά με τον Γιώργο Πισσάνη: «Το βιβλίο μου είναι μια απόπειρα να αποκτήσουν φωνή όσοι δεν ακούγονται»

5 λεπτά με τον Γιώργο Πισσάνη: «Το βιβλίο μου είναι μια απόπειρα να αποκτήσουν φωνή όσοι δεν ακούγονται»

5 λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, ο Γιώργος Πισσάνης, για τη νουβέλα του «Οι ανώνυμοι» (εκδ. Ιωλκός).

Επιμέλεια: Book Press

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε το βιβλίο σας; Θυμάστε το αρχικό ερέθισμα; ...

Νίκος Αμανίτης: «Περισσότερο και από βιογραφία του Νίκου Μπαλόγιαννη, το βιβλίο είναι βιογραφία μιας εποχής»

Νίκος Αμανίτης: «Περισσότερο και από βιογραφία του Νίκου Μπαλόγιαννη, το βιβλίο είναι βιογραφία μιας εποχής»

«Με ενδιέφερε η εποχή, ίσως περισσότερο και από τον βίο των ηρώων μου» μας λέει μεταξύ άλλων ο Νίκος Αμανίτης, με αφορμή το βιβλίο του «Ο αγνοούμενος του Ματαρόα» (εκδ. Μεταίχμιο).

Συνέντευξη στον Σόλωνα Παπαγεωργίου

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Λογοτεχνικές επανεκδόσεις 2025, ένας απολογισμός: Γιατί και πώς ξαναδιαβάζουμε παλιότερα βιβλία

Λογοτεχνικές επανεκδόσεις 2025, ένας απολογισμός: Γιατί και πώς ξαναδιαβάζουμε παλιότερα βιβλία

Προσεγμένες επανεκδόσεις σημαίνουν διαρκείς αναγνώσεις. Ακολουθεί ένας απολογισμός των επανεκδόσεων παλαιότερων βιβλίων που κυκλοφόρησαν το 2025. Κεντρική εικόνα: Άποψη από το Βιβλιοπωλείο Πολιτεία που στα 45 χρόνια (συμπληρώνονται το 2026) λειτουργίας του έχει φιλοξενήσει στα ράφια του τις περισσότερες από τις...

Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2025: Νέες φωνές, σημαντικές επανεκδόσεις, δοκίμια, γκράφικ νόβελ, ιστορίες για νέους

Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2025: Νέες φωνές, σημαντικές επανεκδόσεις, δοκίμια, γκράφικ νόβελ, ιστορίες για νέους

Τριάντα βιβλία κουίρ θεματολογίας που εκδόθηκαν το 2025 και συμβάλλουν στην ορατότητα και ακουστικότητα βιωμάτων που συστηματικά και διαχρονικά αποσιωπήθηκαν.

Γράφει η Φανή Χατζή

Καθώς είναι η τρίτη χρονιά που συγκεντρώνουμε τους καλύτερους τίτλους ...

«Ο κήπος με τις φράουλες» του Φίλιππου Φιλίππου (κριτική) – Νουάρ μυθιστόρημα με υπαρξιακά ερωτήματα και διάχυτο ερωτισμό

«Ο κήπος με τις φράουλες» του Φίλιππου Φιλίππου (κριτική) – Νουάρ μυθιστόρημα με υπαρξιακά ερωτήματα και διάχυτο ερωτισμό

Για το μυθιστόρημα του Φίλιππου Φιλίππου «Ο κήπος με τις φράουλες» (εκδ. Πατάκη). Εικόνα: Από το «Body heat» (1981) του Λόρενς Κάσνταν.

Γράφει ο Θόδωρος Σούμας 

Διαβάσαμε τον ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μάλινα» της Ίνγκεμποργκ Μπάχμαν (προδημοσίευση)

«Μάλινα» της Ίνγκεμποργκ Μπάχμαν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ίνγκεμποργκ Μπάχμαν [Ingeborg Bachmann] «Μάλινα» (Εισαγωγή – Μτφρ – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 22 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις πότλατς.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«2052, Το μυθιστόρημα των τριών» των Μάνου Στεφανίδη, Γιώργου Αριστηνού & Joe (a.k.a. A.I.) (προδημοσίευση)

«2052, Το μυθιστόρημα των τριών» των Μάνου Στεφανίδη, Γιώργου Αριστηνού & Joe (a.k.a. A.I.) (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο των Μάνου Στεφανίδη, Γιώργου Αριστηνού & Joe (a.k.a. A.I.) «2052, Το μυθιστόρημα των τριών», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν καν...

«Συναίνεση» της Βανεσά Σπρινγκορά (προδημοσίευση)

«Συναίνεση» της Βανεσά Σπρινγκορά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αυτοβιογραφικό βιβλίο της Βανεσά Σπρινγκορά [Vanessa Springora] «Συναίνεση» (μτφρ. Γιώργος Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης, επιμέλεια μτφρ. Μιρέλα Διαλέτη), το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Μετρονόμος.

Επιμέλεια: Κώστας ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Λογοτεχνικές επανεκδόσεις 2025, ένας απολογισμός: Γιατί και πώς ξαναδιαβάζουμε παλιότερα βιβλία

Λογοτεχνικές επανεκδόσεις 2025, ένας απολογισμός: Γιατί και πώς ξαναδιαβάζουμε παλιότερα βιβλία

Προσεγμένες επανεκδόσεις σημαίνουν διαρκείς αναγνώσεις. Ακολουθεί ένας απολογισμός των επανεκδόσεων παλαιότερων βιβλίων που κυκλοφόρησαν το 2025. Κεντρική εικόνα: Άποψη από το Βιβλιοπωλείο Πολιτεία που στα 45 χρόνια (συμπληρώνονται το 2026) λειτουργίας του έχει φιλοξενήσει στα ράφια του τις περισσότερες από τις...

Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2025: Νέες φωνές, σημαντικές επανεκδόσεις, δοκίμια, γκράφικ νόβελ, ιστορίες για νέους

Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2025: Νέες φωνές, σημαντικές επανεκδόσεις, δοκίμια, γκράφικ νόβελ, ιστορίες για νέους

Τριάντα βιβλία κουίρ θεματολογίας που εκδόθηκαν το 2025 και συμβάλλουν στην ορατότητα και ακουστικότητα βιωμάτων που συστηματικά και διαχρονικά αποσιωπήθηκαν.

Γράφει η Φανή Χατζή

Καθώς είναι η τρίτη χρονιά που συγκεντρώνουμε τους καλύτερους τίτλους ...

Τέσσερα ποιητικά έργα από τις εκδόσεις Βακχικόν – Τρεις συλλογές και ένα υβριδικό κείμενο

Τέσσερα ποιητικά έργα από τις εκδόσεις Βακχικόν – Τρεις συλλογές και ένα υβριδικό κείμενο

Τρία ποιητικά έργα και ένα υβριδικό, πεζό και ποίηση μαζί, κυκλοφόρησαν πρόσφατα από τις εκδόσεις Βακχικόν. Εικόνα: Πίνακας του Maurice Denis.

Επιμέλεια: Book Press

Τρία νέα ποιητικά έργα και ένα ακόμη, υβριδικό, νουβέ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΦΑΚΕΛΟΙ