xenofon fytros

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, με τον Ξενοφώντα Φύτρο με αφορμή το μυθιστόρημά του «Τα σύμπαντα του κόσμου» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μωβ.

Επιμέλεια: Book Press

Ήδη από τον τίτλο, διαφαίνεται η παιγνιώδης διάθεσή σας απέναντι στην παραδοσιακή αφήγηση. Ποια ήταν η πρόθεσή σας; Η κωμωδία, η σάτιρα ή η παρωδία;

Έγραψα Τα σύμπαντα του κόσμου έχοντας κάθε καλή πρόθεση· να σατιρίσω, να αναδείξω, να προβληματίσω, να ψυχαγωγήσω, να μελαγχολήσω. Απέτρεψα τον συγγραφικό εαυτό μου από το να ακολουθήσει το εύκολο μονοπάτι, όπως άλλωστε και ο δρόμος των ηρώων μου μέχρι την παραλία και την αυτογνωσία είναι στρωμένος με αγκάθια. Τώρα που το σκέφτομαι, ίσως οι προθέσεις μου να μην ήταν αγαθές εντέλει, ίσως υπήρχε ευκολότερος δρόμος για να φτάσουν οι αναγνώστες στον προορισμό. Αλλά όπως λέει και το κλισέ, το ταξίδι έχει σημασία κι ας γεμίσουν οι πατούσες σου αγκάθια.

mov fytros sympanta tou kosmou

Ο τόπος δράσης είναι ένα κυκλαδίτικο νησί, το καλοκαίρι. Είναι μια μικρογραφία της Ελλάδας αυτήν που είχατε στο μυαλό σας ή μια εντελώς ιδιαίτερη συνθήκη συνύπαρξης;

Τόσο ο τίτλος του μυθιστορήματος, όσο και το εξώφυλλο, προϊδεάζουν τους αναγνώστες για ένα νησί-πλανήτη, ένα μικρό σύμπαν σε μια γωνιά του απέραντου κόσμου που μας περιβάλλει. Αλλά μήπως και μια παρέα φίλων δεν είναι ένα ξεχωριστό σύμπαν, μήπως δύο ερωτευμένοι που φιλιούνται δεν βρίσκονται σε μια άλλη, δική τους διάσταση, μήπως ο σοφός λαός δεν είχε δίκιο όταν έλεγε, «ο καθένας είναι στον κόσμο του»;

Ο αφηγητής κάνει εμφανή την παρουσία του κάθε λίγο, ρίχνοντας όπως λέμε στο σινεμά «τον τέταρτο τοίχο», έτσι που διαρκώς υπενθυμίζεται στον αναγνώστη ότι έχουμε να κάνουμε με μια αφήγηση. Γιατί αυτή η επιλογή;

«Χτύπα να σου ανοίξει να περάσεις ο τοίχος που δεν έχει πόρτα», έγραψε ο Λιαντίνης στην Γκέμμα. Ο αφηγητής προ(σ)καλεί τους αναγνώστες, να διασχίσουν μαζί τις πυκνογραμμένες σελίδες, να συμπάσχουν με τους ήρωες, να βιώσουν τους έρωτες και τις αγωνίες τους, να γιορτάσουν για αυτούς που γεννήθηκαν, να θρηνήσουν για αυτούς που χάθηκαν, να νιώσουν το αεράκι στο πρόσωπό τους και την αλμύρα στο δέρμα τους· να πάρουν θέση στον Χορό, όχι στην κερκίδα, στην παράσταση που λέγεται «ζωή» και όπου όλοι πρωταγωνιστούμε.

Έχω ανάγκη να σας πω κάτι· είναι κάτι που με προβληματίζει, που τριβελίζει το μυαλό μου, που δυναμώνει τους παλμούς μου, σκέψεις και λέξεις που πρέπει να βγουν από μέσα μου, που πρέπει να βρουν τη θέση τους στο σύμπαν, όπως τα αστέρια στον σκοτεινό ουρανό.

Γενικότερα, πρώτα σκέφτεστε μια πλοκή ή έναν χαρακτήρα; Ή μήπως πρώτα βρίσκετε έναν «τρόπο». Ποιος είναι ο οδηγός σας όταν γράφετε;

Έχω ανάγκη να σας πω κάτι· είναι κάτι που με προβληματίζει, που τριβελίζει το μυαλό μου, που δυναμώνει τους παλμούς μου, σκέψεις και λέξεις που πρέπει να βγουν από μέσα μου, που πρέπει να βρουν τη θέση τους στο σύμπαν, όπως τα αστέρια στον σκοτεινό ουρανό. Η ανάγκη αυτή με καθοδηγεί στο να ξεκινήσω το γράψιμο, οι χαρακτήρες πλάθονται στην πορεία, παίρνουν ζωή και υπόσταση, στέκονται στα πόδια τους και ξεκινούν το ταξίδι τους, ακολουθώντας τα ίδια πάθη και κάνοντας τα ίδια λάθη με τον δημιουργό τους· αυτό, πια, λέγεται πλοκή και αν ο αφηγητής και οι ήρωές του τα πάνε καλά μεταξύ τους, ίσως στο τέλος οι αναγνώστες να έχουν στα χέρια τους ένα μυθιστόρημα.

xenofon fytros gata

Πολλοί λένε ότι ένα καλό μυθιστόρημα χρειάζεται ένα μεγάλο θέμα. Ποια είναι η γνώμη σας; Ποιο είναι το πραγματικό θέμα του μυθιστορήματός σας;

Ένας σαραντάχρονος δημόσιος υπάλληλος είναι κλεισμένος σε ένα υπόγειο, μονολογεί και αυτοαναλύεται· πόσο κοινότοπο, πόσο πληκτικό, πόσο αδιάφορο. Περνώντας από το μυαλό και την πένα του Νοστογιέφσκι, όμως, μια βαρετή ιστορία μετατρέπεται σε μια διαχρονική σπουδή στον σύγχρονο άνθρωπο, ένα ξεγύμνωμα της ψυχής και της σκέψης του.

Στα Σύμπαντα του Κόσμου, αντικείμενο της διερεύνησης μου είναι ο Άνθρωπος· ο ανώνυμος, ασήμαντος, αδιάφορος γείτονας της διπλανής πόρτας, αυτός που από τη μία στιγμή στην άλλη μετατρέπεται σε αιμοσταγή θύτη, αυτή που γίνεται πανελλήνια γνωστή ως τραγικό θύμα, αυτοί που οδηγούνται με το εισιτήριο στο χέρι ως πρόβατα στη σφαγή. Τι μας οδηγεί, τι μας κινητοποιεί, τι μας φοβίζει, τι μας οπλίζει; Τι ξεχειλίζει από την ψυχή του αφηγητή, που θέλει με τόση λαχτάρα να μοιραστεί με τους αναγνώστες του; Ναι, είναι πάντα εδώ ο αφηγητής, σιγά μην άφηνε την ευκαιρία να πει την τελευταία λέξη· και να τη γράψει επίσης.


Δυο λόγια για τον συγγραφέα

Ο Ξενοφών Φύτρος γεννήθηκε στη Σαντορίνη τον Νοέμβριο του 1979. Σπούδασε αθλητική δημοσιογραφία στην Αθήνα και ζει και εργάζεται στη Σαντορίνη. Το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο Ο Θεός του Πολέμου εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2018 από τις Εκδόσεις BELL. Από τις ίδιες εκδόσεις κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα Αγαπημένο μου ημερολόγιο. Τα σύμπαντα του κόσμου είναι το τρίτο του βιβλίο. 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

5 λεπτά με τη Νίκη Κωνσταντοπούλου: «Η ποίησή μου γεννιέται από μια προσωπική, εσωτερική ανάγκη»

5 λεπτά με τη Νίκη Κωνσταντοπούλου: «Η ποίησή μου γεννιέται από μια προσωπική, εσωτερική ανάγκη»

5 λεπτά με μία ποιήτρια. Σήμερα, η Νίκη Κωνσταντοπούλου, για τη συλλογή της «Νέος τόπος» (εκδ. Βακχικόν).

Επιμέλεια: Book Press

Υπάρχει μια στιγμή στον χρόνο που θεωρείτε την αρχή της συγγραφής της νέας σας συλλογής...

Άκης Παπαντώνης: «Η επιστημονική μου σκευή συνομιλεί με την ανάγκη μου να γράψω λογοτεχνία»

Άκης Παπαντώνης: «Η επιστημονική μου σκευή συνομιλεί με την ανάγκη μου να γράψω λογοτεχνία»

«Όσο μεγαλώνω, γίνομαι ολοένα και πιο ευαίσθητος στην συναισθηματική πλευρά των ηρώων μου» μας είπε ο Άκης Παπαντώνης με αφορμή τη συλλογή διηγημάτων του «Στα θερμοκήπια του Αυγούστου» (εκδ. Κίχλη).

Συνέντευξη στην Αγγελική Σπηλιοπούλου 

...
5 λεπτά με την Ασημίνα Ξηρογιάννη: «Η ποίηση ολοκληρώνεται όταν βρει τους αποδέκτες της»

5 λεπτά με την Ασημίνα Ξηρογιάννη: «Η ποίηση ολοκληρώνεται όταν βρει τους αποδέκτες της»

5 λεπτά με μία ποιήτρια. Σήμερα, η Ασημίνα Ξηρογιάννη, για τη συλλογή της «Η καρδιά της γινόταν ποτάμι» (εκδ. Βακχικόν). 

Επιμέλεια: Book Press

Υπάρχει μια στιγμή στον χρόνο που θεωρείτε την αρχή της συγγραφής της ν...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Άνοιξη όλο το χρόνο»: Ξεκινά η νέα καλλιτεχνική περίοδος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών – Τι θα παρακολουθήσουμε

«Άνοιξη όλο το χρόνο»: Ξεκινά η νέα καλλιτεχνική περίοδος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών – Τι θα παρακολουθήσουμε

Με μότο το μήνυμα «Άνοιξη όλο το χρόνο» η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υποδέχεται την καλλιτεχνική περίοδο 2026-2027. Τι θα παρακολουθήσουμε. Εικόνα: Ο Λουκάς Καρυτινός, Διευθυντής της ΚΟΑ. 

Γράφει η Έλενα Χουζούρη 

Με ιδιαίτερο...

«Λογοτεχνικές διαδρομές» της Αγάθης Γεωργιάδου (κριτική) – Πώς διαβάζεται, ερμηνεύεται και διδάσκεται η λογοτεχνία

«Λογοτεχνικές διαδρομές» της Αγάθης Γεωργιάδου (κριτική) – Πώς διαβάζεται, ερμηνεύεται και διδάσκεται η λογοτεχνία

Για το βιβλίο της Αγάθης Γεωργιάδου «Λογοτεχνικές διαδρομές – Μελέτες για τη θεωρία, την ερμηνεία και τη διδακτική της Λογοτεχνίας» (εκδ. Μεταίχμιο). Εικόνα: Ο πίνακας «Κωπηλατώντας» του Θανάση Παναγιώτου από το εξώφυλλο του βιβλίου.

...

Ο «Άγγελος στο σπίτι» & η «Τρελή στη σοφίτα»: Η κατασκευή της γυναικείας ταυτότητας στη βικτωριανή εποχή

Ο «Άγγελος στο σπίτι» & η «Τρελή στη σοφίτα»: Η κατασκευή της γυναικείας ταυτότητας στη βικτωριανή εποχή

Πώς ο «Άγγελος στο σπίτι» και η «Τρελή στη σοφίτα», δυο γυναικείες φιγούρες που απεικονίζονται στη λογοτεχνία, αποτέλεσαν τη βάση για να οικοδομηθεί η γυναικεία ταυτότητα στη βικτωριανή εποχή. Εικόνα: Από την ταινία «Τζέιν Έιρ» (2011) του Κάρι Φουκουνάγκα. 

Γράφει η ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η ζωή µε την Εντίθ Πιάφ» του Ρομπέρτο Γκόρο (προδημοσίευση)

«Η ζωή µε την Εντίθ Πιάφ» του Ρομπέρτο Γκόρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ρομπέρτο Γκόρο «Η ζωή µε την Εντίθ Πιάφ», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η πόρτα του ψυχιατρείου έτριξε καθώς έκλεινε πίσω του, λες και τ...

«Το τείχος του ονείδους» του Κλέαρχου Λιάτη (προδημοσίευση)

«Το τείχος του ονείδους» του Κλέαρχου Λιάτη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Κλέαρχου Λιάτη «Το τείχος του ονείδους», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Κυβερνήτης έριξε μια ψυχρή ματιά στο πρωινό που του είχε ετοιμά...

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (προδημοσίευση)

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Ντόρις Λέσινγκ [Doris Lessing] «Το πέμπτο παιδί» σε νέα μετάφραση της Έφης Τσιρώνη, το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Σεπτεμβρίου, από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εκείνο το πρωί, ξαπλωμένη στ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; Τρία καλά αστυνομικά, πρώτα φθινοπωρινά

Τι διαβάζουμε τώρα; Τρία καλά αστυνομικά, πρώτα φθινοπωρινά

Τρία καλά πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα: Χόρχε Ροντρίγκες Γκόμες, Κάιλ Ντέκερ, Γιώργος Κ. Θεοχάρης. Πολιτικό θρίλερ στην ταραγμένη Βενεζουέλα, hardboiled αστυνομικό με έναν νέο, αναπάντεχο ήρωα και μία νέα φωνή στο ελληνικό αστυνομικό που «τα λέει όλα σε 200 σελίδες». Εικόνα: Vonderauvisuals, CC BY-NC-ND 2.0

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 10 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας περιμένοντας το φθινόπωρο

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας περιμένοντας το φθινόπωρο

Αστυνομικές υποθέσεις με έντονο κοινωνικό προβληματισμό, δυστοπικές πραγματικότητες που όμως περιγράφουν την εποχή μας, σκοτεινές οντότητες που ξεπηδούν από τις λαϊκές αφηγήσεις: δέκα βιβλία ελληνικής πεζογραφίας που διαβάζουμε μετά το καλοκαίρι.

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλων...

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Ποιήματα που συνομιλούν με αναμνήσεις, βιώματα, μύθους, κινηματογραφικά πλάνα. Τέσσερις προτάσεις λίγο πριν από το τέλος του καλοκαιριού. Εικόνα: «Οι Λουόμενοι της Ανιέρ» (1884) του Ζορζ Σερά.

Επιλογή-παρο...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΦΑΚΕΛΟΙ