stefanos aleksiadis kentriki

Μια συνομιλία με τον Στέφανο Αλεξιάδη, με αφορμή το θρίλερ «Οιμωγή», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας.

Συνέντευξη στον Διονύση Μαρίνο

Το πρώτο σου βιβλίο ήταν στο χώρο της εφηβικής λογοτεχνίας. Είναι αποτέλεσμα συγγραφικής μετατόπισης ή διάθεσης να διαφοροποιηθείς, ότι η «Οιμωγή» είναι ένα κλασικό crime μυθιστόρημα;

Γράφοντας το πρώτο μου βιβλίο, την εφηβική νουβέλα με τίτλο Τα φτερωτά σανδάλια, δεν είχα ποτέ κατά νου να το εκδώσω. Προέκυψε μετά από παρότρυνση φίλων και χωρίς να το πολυσκεφτώ, το έκανα. Όσον αφορά την Οιμωγή είναι μια συνειδητή επιλογή και μια ακόμη πιο συνειδητή πρόκληση. Ως αναγνώστης αγαπάω τα crime μυθιστορήματα είτε αυτά είναι αστυνομικά είτε ψυχολογικά θρίλερ και θέλησα να δοκιμαστώ σε αυτό το πεδίο, να δω μέχρι πού μπορώ να απλώσω την πένα μου. Νομίζω ότι μου ταιριάζει περισσότερο και σε αυτή την κατηγορία θα ήθελα να συνεχίσω να κινούμαι.

Διαβάζεις αστυνομικά και θρίλερ; Είσαι στο «στοιχείο» σου γράφοντας αυτό το βιβλίο;

Ναι, τα αγαπώ πολύ. Με ιντριγκάρει αυτή η ένταση που μου προκαλεί ο συγγραφέας τους. Αν και υπάρχουν στιγμές που θέλω να διαβάσω κάτι πιο χαλαρό, κάτι για το οποίο δεν θα αγωνιώ αλλά θα παρακολουθώ την εξέλιξη των ηρώων, ως επί το πλείστον προτιμώ τα αγωνιώδη βιβλία, αυτά που δεν μπορώ να αφήσω από τα χέρια μου. Θέλω να πιστεύω πως κάτι τέτοιο είναι και η Οιμωγή, ένα ψυχολογικό θρίλερ με κοινωνικές προεκτάσεις.

Αν έπρεπε να βρούμε κάποια σχέση σου (άμεσα ή υπόγεια) με κάποιους συγγραφείς ποιοι θα ήταν;

Οι επιρροές είναι ποικίλες και θα ήμουν άδικος αν επέλεγα συγκεκριμένα ονόματα. Διαβάζω και ξένους και Έλληνες συγγραφείς. Έχουμε τρομερά αξιόλογους ανθρώπους που γράφουν αστυνομικά ή ψυχολογικά θρίλερ. Καθένας τους έχει να δώσει και κάτι διαφορετικό, μα πάντα θα νιώθω διαφορετικά δεμένος με τους Έλληνες συγγραφείς διότι ξέρω τον κόπο που καταβάλλουν στη χώρα μας από πρώτο χέρι. Θα ήθελα πολύ να ονοματίσω συγκεκριμένους λογοτέχνες αλλά για να είμαι ειλικρινής ίσως ούτε εγώ ο ίδιος ξέρω με ποιους έχω συνδεθεί υπογείως.

Νιώθω διαφορετικά δεμένος με τους Έλληνες συγγραφείς διότι ξέρω τον κόπο που καταβάλλουν στη χώρα μας από πρώτο χέρι...

Γιατί επέλεξες τον τίτλο «Οιμωγή»; Πολύ ωραία λέξη, δεν χωράει αμφιβολία, αλλά δεν φοβήθηκες ότι μπορεί να μην είναι γνωστή;

Το φοβήθηκα αλλά η επιθυμία μου ήταν δυνατότερη και ευτυχώς η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο πολύ που με μια απλή αναζήτηση, καθένας μπορεί να μάθει τη σημασία της. Ήθελα έναν τίτλο μονολεκτικό που να μπορεί να μείνει στο μυαλό, να μην περάσει απαρατήρητος όπως τόσοι και τόσοι από τους οποίους βομβαρδιζόμαστε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ήθελα η Οιμωγή να ακουστεί παντού άμα τη εμφανίσει.

Πιστεύεις ότι η βία των ημερών μας μπορεί να αποτυπωθεί στη λογοτεχνία ή μήπως η πραγματικότητα νικάει τη μυθοπλασία;

Η βία είναι από μόνη της τόσο σκληρή που όχι μόνο η γλώσσα δεν μπορεί να την αποδώσει αλλά ούτε καν η εικόνα που ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις. Ωστόσο θεωρώ πως η λογοτεχνία οφείλει να αναδεικνύει κάθε σκληρή πλευρά της ζωής, για να μπορεί να την ξορκίζει, για να μπορεί να δείχνει στους ανθρώπους πως δεν είναι μόνοι ούτε οι μόνοι που υφίστανται παρόμοιες καταστάσεις. Τώρα θα μου πεις, η λύση στη βία είναι η λογοτεχνία; Επ’ ουδενί! Είναι σημαντικό όμως μέσα από τα βιώματα των χάρτινων ηρώων να αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα. Όταν αναγνωρίζεις το κακό, μπορείς και να το νικήσεις.

Στο βιβλίο σου μια μάνα με αυτισμό κατηγορείται ότι σκότωσε τον γιο της. Εξαρχής έχουμε ένοχο κάτι που σημαίνει ότι το βάρος πέφτει σε άλλα σημεία. Ποια είναι αυτά;

Πράγματι, το βιβλίο ξεκινά με την ένοχη μητέρα να συλλαμβάνεται. Ωστόσο πέρα από την κλασική διερεύνηση του εγκλήματος, που περιμένει κάθε αναγνώστης και αναγνώστρια, υπάρχουν αναδρομές στο παρελθόν. Φωτίζονται σημεία που βοηθούν τη διείσδυση στα μύχια των ηρώων. Όλων, όχι μόνο της Πετρίας, της κεντρικής ηρωίδας. Για μένα παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο και όσοι πλαισιώνουν τον ήρωα σε ένα λογοτεχνικό έργο και οι συγκεκριμένοι άνθρωποι εν προκειμένω, πιστέψτε με, έχουν να πουν πολλά.

Ήθελα να φέρω στην επιφάνεια μια κοινωνική ομάδα που συχνά παραγκωνίζεται από την κοινωνία.

Το ότι ασχολείσαι επαγγελματικά με την ειδική αγωγή επέδρασε καταλυτικά στο να φτιάξεις το προφίλ της μάνας;

Ναι, σίγουρα οι σπουδές μου με βοήθησαν στη δημιουργία του προφίλ ενός ανθρώπου με αυτισμό. Βέβαια αυτό δε με καθησύχασε γιατί χρειάστηκε να κάνω αρκετή έρευνα, προκειμένου να είμαι όσο το δυνατόν ακριβέστερος και πιο προσεκτικός στην προσέγγιση της ηρωίδας. Ήθελα να φέρω στην επιφάνεια μια κοινωνική ομάδα που συχνά παραγκωνίζεται από την κοινωνία. Κι όταν αναφέρομαι στην κοινωνία, αναφέρομαι σαφέστατα σε εμάς τους ίδιους. Οφείλουμε να τους δώσουμε χώρο παντού. Στη λογοτεχνία, στην κοινωνία, σε κάθε μέρος που έχουμε πρόσβαση κι εμείς.

Το βιβλίο δομείται σε μικρά κεφάλαια, ενώ αλλάζει συνεχώς η γωνία εστίασης και αφήγησης της ιστορίας. Τι ήθελες να πετύχεις μ’ αυτές τις τεχνικές;

minoas aleksiadis oimogiΕπιδίωξα να γράψω ένα βιβλίο με μικρά κεφάλαια που να μην κουράζει τον μέσο αναγνώστη. Η καθημερινότητά μας είναι τόσο γεμάτη από δεκάδες ασχολίες που θα ήταν λυπηρό να ταλαιπωρούμαστε ακόμα και με την ανάγνωση ενός λογοτεχνικού βιβλίου. Όσον αφορά το κομμάτι της αφήγησης, το περισσότερο έχει τριτοπρόσωπη αφήγηση εκτός από τα κομμάτια της κεντρικής ηρωίδας, τα οποία βρίσκονται σε πρώτο πρόσωπο. Νομίζω πως ήταν η ιδανική επιλογή για να καταλάβουμε με σαφήνεια τι είναι αυτά που θέλει να μας επικοινωνήσει η ηρωίδα.

Είσαι ένας άνθρωπος πολύ ενεργός στα social media με χιλιάδες ακόλουθους. Πιστεύεις πως τα κοινωνικά δίκτυα έδωσαν την ευκαιρία σε κάποιους ανθρώπους να αναδείξουν το ταλέντο τους;

Σαφώς. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν μπει στη ζωή μας για τα καλά και είναι καλό να αναγνωρίσουμε τη δύναμή τους. Προσωπικά είμαι ευγνώμων που σε μια εποχή που παράγει πληθώρα συγγραφέων, Ελλήνων και μη, μπόρεσα να αξιοποιήσω τα μέσα με τέτοιον τρόπο ώστε να ακουστεί η φωνή μου. Είναι πολύ δύσκολο για έναν συγγραφέα να μπει στη βιβλιοθήκη ενός κατοίκου της Καρπάθου φερ’ ειπείν, όσο ταλαντούχος κι αν είναι, γιατί δεν πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα να του δώσει καμία μα καμία απολύτως σημασία. Εν ολίγοις, τα μέσα είναι ο νέος τρόπος διαφήμισης, όχι μόνο στον εκδοτικό χώρο αλλά σε κάθε τομέα.

Από την άλλη, δεν υπάρχει και μια άκριτη προβολή κάποιων προσώπων με αποτέλεσμα να γίνονται διαδικτυακοί «μύθοι», δίχως να έχουν να προσφέρουν –στην ουσία– κάτι σημαντικό;

Φυσικά και υπάρχει. Αυτό που έχει όμως σημασία είναι η διάρκεια ενός ανθρώπου σε έναν χώρο. Αν συλλογιστούμε ποιοι ξεχώρισαν και συνέχισαν και μετέπειτα να ξεχωρίζουν και να ανήκουν στον εκάστοτε χώρο, θα δούμε πως οι άνθρωποι αυτοί είναι ελάχιστοι και μάλλον άξιοι. Αν ο κόσμος σε κρατήσει σε έναν χώρο για καιρό, σημαίνει πως κάτι κάνεις καλά. Αν σύντομα εξαφανιστείς όμως, σημαίνει πως ο κόσμος κάνει κάτι καλά.


Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Το νέο του μυθιστόρημα «Σαν Nορμάλ» θα κυκλοφορήσει στις 12 Μαρτίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

5 λεπτά με την Νάγια Δαλακούρα

5 λεπτά με την Νάγια Δαλακούρα

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, με την Νάγια Δαλακούρα με αφορμή το νέο της μυθιστόρημα «Ο χορός του ανέμου» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος. Κεντρική εικόνα: © Αντώνης Κεκιδάκης. 

Επιμέλεια: Book Press

Κάποιοι λέν...

Στέφανος Δάνδολος: «Τα αηδόνια της σιωπής είναι ένα μυθιστόρημα για τη νίκη του συναισθήματος ενάντια στον ζόφο»

Στέφανος Δάνδολος: «Τα αηδόνια της σιωπής είναι ένα μυθιστόρημα για τη νίκη του συναισθήματος ενάντια στον ζόφο»

Με αφορμή το νέο του μυθιστόρημα «Τα αηδόνια της σιωπής» (εκδ. Ψυχογιός) συζητάμε με τον συγγραφέα Στέφανο Δάνδολο για τις δύσκολες μέρες των Δεκεμβριανών και πώς μέσα σε ταραγμένους καιρούς μπορεί να ανθίσει η ελπίδα και να ανάψει ένα φως. 

Συνέντευξη στον Διονύση Μ...

Κώστας Καλτσάς: «Η αναμέτρηση με το παρελθόν δεν τελειώνει ποτέ»

Κώστας Καλτσάς: «Η αναμέτρηση με το παρελθόν δεν τελειώνει ποτέ»

Με αφορμή το πρώτο του μυθιστόρημα «Νικήτρια σκόνη» (εκδ. Ψυχογιός) που κυκλοφόρησε πρόσφατα, συνομιλούμε με τον μεταφραστή και συγγραφέα Κώστα Καλτσά για τα Δεκεμβριανά, το πρόσφατο Δημοψήφισμα, αλλά και τον Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας. Κεντρική εικόνα: © Μαρίνα Δογάνου. 

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Παρουσίαση βιβλίου: H Αμερικανίδα Kάρα Χόφμαν και «Οι κράχτες» της απόψε στο Πατάρι του Gutenberg

Παρουσίαση βιβλίου: H Αμερικανίδα Kάρα Χόφμαν και «Οι κράχτες» της απόψε στο Πατάρι του Gutenberg

H Αμερικανίδα συγγραφέας Cara Hoffman θα βρεθεί σήμερα (7.30 μ.μ.) στο Πατάρι του βιβλιοπωλείου των εκδόσεων Gutenberg (Διδότου 37) και θα συνομιλήσει με τον μεταφραστή του βιβλίου της «Οι Κράχτες» (εκδ. Gutenberg), Παναγιώτη Κεχαγιά, με αφορμή την πρόσφατη έκδοσή του. 

Επιμέλεια: Book Press ...

5 λεπτά με την Νάγια Δαλακούρα

5 λεπτά με την Νάγια Δαλακούρα

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, με την Νάγια Δαλακούρα με αφορμή το νέο της μυθιστόρημα «Ο χορός του ανέμου» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος. Κεντρική εικόνα: © Αντώνης Κεκιδάκης. 

Επιμέλεια: Book Press

Κάποιοι λέν...

20η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Φιλόδοξο και φέτος το Επαγγελματικό Διεθνές Πρόγραμμα

20η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Φιλόδοξο και φέτος το Επαγγελματικό Διεθνές Πρόγραμμα

Το επαγγελματικό πρόγραμμα της 20ή Δ.Ε.Β.Θ. περιλαμβάνει διεθνείς αγορές βιβλίου, audio books, τεχνητή νοημοσύνη και λογοτεχνικούς πράκτορες από 30 χώρες στο «Κέντρο Δικαιωμάτων Διάλογος / Dialogue Rights Centre».

Επιμέλεια: Book Press

Το επαγγε...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ