annita250

Συνέντευξη στον Κώστα Κατσουλάρη

Η Αννίτα Π. Παναρέτου γεννήθηκε στην Αθήνα όπου σπούδασε αγγλική και ελληνική φιλολογία. Έχει δημοσιεύσει μελέτες για πρόσωπα και θέματα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, ενώ αφιέρωσε πολλά χρόνια στη μελέτη της ελληνικής ταξιδιωτικής λογοτεχνίας. Έχει δημοσιεύσει επίσης το παιδικό αφήγημα «Μια ιστορία καλοκαιρινή» (Καστανιώτης) καθώς και το βιβλίο «Η παρηγορία των επιστολών σου» (Ωκεανίδα). Το μυθιστόρημά της "Τα πορτραίτα της" μόλις κυκλοφόρησε από την Εστία. 

Είναι το πρώτο σας μυθιστόρημα και είναι ιστορικό. Πολλοί συγγραφείς τελευταία ασχολούνται με τη μικρασιατική καταστροφή, εσείς καταπιάνεστε με την περίοδο αμέσως μετά. Γιατί αυτή η επιλογή;

Πριν απαντήσω, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι Τα πορτραίτα της, είναι το δεύτερο λογοτεχνικό βιβλίο μου (προηγήθηκαν οκτώ μη λογοτεχνικά), αλλά δεν ξέρω κατά πόσον είναι το πρώτο μυθιστόρημά μου: το 2007 εκδόθηκε "Η παρηγορία των επιστολών σου", που φέρεται μεν ως μυθιστόρημα, χωρίς όμως να είναι, τουλάχιστον όχι αμιγώς. Πραγματεύεται μια υποθετική αλληλογραφία ανάμεσα στις δύο πρώτες νεοελληνίδες λόγιες, την Ευανθία Καΐρη και την Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, μένοντας μέχρι κεραίας πιστό στην ιστορική πραγματικότητα, καθώς όλα τα πρόσωπα και τα περιστατικά της ελληνικής ιστορίας γενικότερα και της τοπικής ιστορίας ειδικότερα είναι απολύτως αυθεντικά.

Και περνώ στην ερώτησή σας. Ήθελα να ξεκινήσω την πλοκή των Πορτραίτων της προς το τέλος της δεκαετίας του 1920, γιατί εκεί συνέκλιναν διάφορες παράμετροι, ιστορικές και καλλιτεχνικές, που με ενδιέφεραν. Εκ των πραγμάτων λοιπόν δεν καταπιάστηκα με τη μικρασιατική καταστροφή, αλλά με τις συνέπειές της, που στα 1927 εξακολουθούσαν όχι απλώς να είναι αισθητές, αλλά να καθορίζουν δραματικά την πορεία της Ελλάδας.

Ένα από τα «ζεύγη» στο βιβλίο σας αφορά τη σχέση ενός Αθηναίου με μια μικρασιάτισσα. Πού βασιστήκατε για την ανάπτυξη αυτής της σχέσης;

Αναζητώντας υλικό μέσα στο ευρύτατο φάσμα γεγονότων που συνέθεσαν τη φυσιογνωμία της συγκεκριμένης δεκαετίας, δεν ήταν δυνατό να μη σταθώ στην τρομαχτική εθνική τραγωδία, που όμως μεταλλάχθηκε ύστερα σε μια μεγάλη εθνική πρόκληση. Ταξίδεψα πολύ, μέσα στην ατέλειωτη σχετική βιβλιογραφία· έμαθα πολλά, για τα οποία ήμουν ανυποψίαστη· και κατέληξα ότι δε γινόταν να μην αγγίξω στο βιβλίο αυτό το θέμα, η συναισθηματική διάσταση του οποίου είναι συγκλονιστική.

Το κεντρικό ζεύγος, ωστόσο, αφορά τη σχέση ενός ζωγράφου με μια νεαρή. Φαίνεται να διερευνάτε τη σχέση καλλιτέχνη και μοντέλου, μια σχέση σχεδόν αρχετυπική. Μέσα από ποιο πρίσμα την βλέπετε;

Ξέρετε, τελικά είναι το υλικό μας που μας οδηγεί. Και αν αγαπάμε το υλικό μας, θα σταθούμε απέναντί του έντιμα, απροκατάληπτα και χωρίς εκπτώσεις, κι αυτό θα μας ανταμείψει πλουσιοπάροχα. Εγώ είχα από έφηβη μια γλυκιά σχέση με τη ζωγραφική – γι΄ αυτό το λόγο εξάλλου την επέλεξα ως θεμέλιο για Τα Πορτραίτα της. Το δικό μου υλικό, σε ό,τι αφορά το εικαστικό στοιχείο του βιβλίου, ήταν κυρίως η περιδιάβαση σε έργα της ελληνικής τέχνης και σε βιβλία σχετικά με την ιστορία της ελληνικής τέχνης – τονίζω το «ελληνικής».

Μέσα από αυτή την περιδιάβαση, δηλαδή μέσα από αυτό το υλικό, ζήτησα να συμμετάσχω στη ζωγραφική ματιά, γιατί η δυναμική και η ποιητικότητά της αποδεικνύονται πανίσχυρες και γιατί μιλά εξίσου στις αισθήσεις και στην ψυχή – γι΄αυτό εξάλλου είναι τόσο ποικιλόμορφα ερωτική. Αυτό ήταν το πρίσμα μου. Μετά, όλα τα υπόλοιπα, ανάμεσά τους και η σχέση καλλιτέχνη και μοντέλου την οποία θίγετε, ήρθαν μόνα τους, το ένα έφερε το άλλο.

Ποιοι συγγραφείς, Έλληνες ή ξένοι, υπήρξαν πρότυπά σας όταν δουλεύατε το βιβλίο σας; Υπάρχει κάποιο μυθιστόρημα με το οποίο το δικό σας θα θέλατε να μοιάζει;

Εδώ και καιρό δεν διαβάζω συστηματικά λογοτεχνία – κακώς, γιατί καταλαβαίνω ότι χάνω αφενός την τέρψη άξιων αναγνωσμάτων και αφετέρου την επαφή μου με τα λογοτεχνικά τεκταινόμενα. Αντιθέτως, βρίσκω ακαταμάχητη την τέρψη της Ιστορίας, στην οποία και υπέκυψα άνευ όρων. Έτσι, δεν είχα συγκεκριμένα λογοτεχνικά πρότυπα, τουλάχιστον όχι συνειδητά και σίγουρα όχι πρόσφατα.

Έχω «ζηλέψει» το γράψιμο ουκ ολίγων συν-συγγραφέων. Πιστεύω όμως ότι όλοι μας επιδιώκουμε να αποκτήσουμε και να διατηρήσουμε το προσωπικό μας ύφος, ασχέτως τελικών αποτιμήσεων.

 

panaretou-exofΤα πορτρέτα της
Αννίτα Π. Παναρέτου
Εκδόσεις της Εστίας

 

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

5 λεπτά με την Ασημίνα Ξηρογιάννη: «Η ποίηση ολοκληρώνεται όταν βρει τους αποδέκτες της»

5 λεπτά με την Ασημίνα Ξηρογιάννη: «Η ποίηση ολοκληρώνεται όταν βρει τους αποδέκτες της»

5 λεπτά με μία ποιήτρια. Σήμερα, η Ασημίνα Ξηρογιάννη, για τη συλλογή της «Η καρδιά της γινόταν ποτάμι» (εκδ. Βακχικόν). 

Επιμέλεια: Book Press

Υπάρχει μια στιγμή στον χρόνο που θεωρείτε την αρχή της συγγραφής της ν...

Αντώνης Μαυρόπουλος: «Τα απόβλητα είναι το πιο ειλικρινές τεκμήριο ενός πολιτισμού»

Αντώνης Μαυρόπουλος: «Τα απόβλητα είναι το πιο ειλικρινές τεκμήριο ενός πολιτισμού»

«Το λογικό άλμα προκύπτει γιατί έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε τα απόβλητα "φυσικά" και τους απόβλητους ανθρώπους "ατυχία". Το βιβλίο υποστηρίζει το αντίστροφο: και τα δύο παράγονται από την ίδια μήτρα» μας είπε ο Αντώνης Μαυρόπουλος με αφορμή το βιβλίο του «Waste side stories» (εκδ. Τόπος). 

...
Χάρης Καραθύμιος: «Το αστυνομικό μυθιστόρημα είναι ένα είδος που αφουγκράζεται την κοινωνία»

Χάρης Καραθύμιος: «Το αστυνομικό μυθιστόρημα είναι ένα είδος που αφουγκράζεται την κοινωνία»

«Την κυρίως πλοκή του αστυνομικού μυθιστορήματος την αντιμετωπίζω ως ένα μέσον για να αφηγηθώ το δράμα των πρωταγωνιστών» μας είπε ο Χάρης Καραθύμιος, με αφορμή το μυθιστόρημά του «Ο Μεσσίας» (εκδ. Μίνωας).

Συνέντευξη στον Σόλωνα Παπαγεωργίου

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Η κατά Νόλαν «Οδύσσεια» (κριτική) – Ταξίδι ανάκτησης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της πίστης σε θεούς και θνητούς

Η κατά Νόλαν «Οδύσσεια» (κριτική) – Ταξίδι ανάκτησης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της πίστης σε θεούς και θνητούς

Για την ταινία «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν, που προβάλλεται αυτό το διάστημα στους κινηματογράφους. Ένα «ταξίδι όχι μόνο σωματικών και εγκεφαλικών δοκιμασιών για τον πρωταγωνιστή αλλά και ψυχολογικών, βάζοντας τον σε έναν δρόμο για να ανακτήσει την αξιοπρέπειά του και την πίστη του, τόσο στους θεούς ...

«Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» του Γιάννη Καρκανέβατου (κριτική) – Εσωτερικές περιπλανήσεις, ανθρώπινες συναντήσεις

«Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» του Γιάννη Καρκανέβατου (κριτική) – Εσωτερικές περιπλανήσεις, ανθρώπινες συναντήσεις

Για τη συλλογή διηγημάτων του Γιάννη Καρκανέβατου «Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» (εκδ. Εστία). Εικόνα: Από την ταινία  «Πάτερσον» (2016) του Τζιμ Τζάρμους. 

Γράφει η Ιωάννα Φωτοπούλου

Μια φωτιά στο Καλαμίτσι γίνεται ο κα...

Γιάννης Κυριακίδης: Το φωτογραφικό αρχείο του σπουδαίου φωτορεπόρτερ στον Δήμο Καλαμαριάς

Γιάννης Κυριακίδης: Το φωτογραφικό αρχείο του σπουδαίου φωτορεπόρτερ στον Δήμο Καλαμαριάς

Το φωτογραφικό αρχείο του Γιάννη Κυριακίδη μεταφέρθηκε στον Δήμο Καλαμαριάς με τη δέουσα φροντίδα και επιστημονική μέριμνα.

Επιμέλεια: Book Press

Ένα ακόμη καθοριστικό βήμα για την ανάδειξη ενός από τα σημα...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σέρινταν Λε Φανού (Sheridan Le Fanu) «Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» (ανθολόγηση, μτφρ., εισαγωγικό σημείωμα: Γιώργος Θάνος, επιμέλεια: Γιάννης Μπαρτσώκας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Printa.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Δεκαπέντε βιβλία, από καταξιωμένους συγγραφείς, σημαντικούς κριτικούς και ειδικούς της δημιουργικής γραφής, που μας μαθαίνουν πώς να γράφουμε τις δικές μας ιστορίες καλύτερα αλλά και πώς να γίνουμε πιο προσεκτικοί αναγνώστες. 

Επιλογή-επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα ...

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Έξι βιβλία μυθοπλασίας που θίγουν ζητήματα που ερευνά η βιοηθική στη σύγχρονη εποχή. Η ευθύνη των επιστημόνων, τα όρια των παρεμβάσεων, ο άνθρωπος ως πειραματόζωο, η τεχνητή νοημοσύνη. Εικόνα: Από την ταινία «Poor things» του Γ. Λάνθιμου. 

Γράφει η Αγγελική Σπηλιοπούλου ...

Βιβλία που διαβάζονται μονορούφι: Οι επιλογές του Guardian για το καλοκαίρι

Βιβλία που διαβάζονται μονορούφι: Οι επιλογές του Guardian για το καλοκαίρι

Είκοσι βιβλία που ξεχώρισε η ομάδα του Guardian και διαβάζονται μονορούφι: λογοτεχνία, ψυχανάλυση, επιστήμη. Εικόνα: Πίνακας του Αμερικανού ζωγράφου Ντάρεν Τόμσον.

Επιμέλεια: Book Press

Με την ικανότητα συγκέντρωσης των περ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ