alt

Του Κώστα Αγοραστού

Η σειρά Hotel Ένοικοι Γραφής, από το 2006 μέχρι σήμερα, έχει καταφέρει να συσπειρώσει το ενδιαφέρον νέων πεζογράφων, καταξιωμένων διηγηματογράφων και του αναγνωστικού κοινού. Ο εμπνευστής της σειράς Μισέλ Φάις, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου τόμου με θέμα τον Οιδίποδα και τίτλο Περί τυφλότητας και άλλων δεινών (εκδ. Πατάκη), μας μιλά για τη διαδικασία επιλογής των διηγημάτων αλλά και για το θέμα του επόμενου τόμου του Hotel.

Πότε και με ποια αφορμή ξεκίνησε η ιδέα της σειράς Hotel Ένοικοι Γραφής;

Το 2006, με τον συλλογικό τόμο «Με τον Γ.Μ. Βιζυηνό, αλλά και χωρίς αυτόν», αυτό ήταν το εναρκτήριο λάκτισμα στον πανελλήνιο θεματικό διαγωνισμό που επιμελούμαι σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Πατάκη. Η αφορμή προέκυψε από την εμπειρία μου στα Σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής στο ΕΚΕΒΙ. Τότε διαπίστωσα ότι οι μαθητευόμενοι συγγραφείς ένιωθαν πιο συγκεντρωμένοι και απερίσπαστοι όταν είχαν ένα καθορισμένο πλαίσιο γραφής, που όριζε όχι μόνο τον θεματικό άξονα αλλά και τον υφολογικό προσανατολισμό του κειμένου τους.

Επειδή το «Hotel - Ένοικοι γραφής» απευθύνεται σε συγγραφείς που δεν έχουν εκδώσει βιβλίο, σε πρωτοεμφανιζόμενους πεζογράφους, έκρινα και αποφάσισα να τους δίνω κάθε χρόνο ένα θέμα ως έναυσμα λογοτεχνικής αναζήτησης και παιγνίου. Εξάλλου στην γραφή το θέμα είναι πάντα ο σπινθήρας, η αφορμή· το κρίσιμο στοίχημα είναι πάντα το βλέμμα του αφηγητή, ο τρόπος της αισθητικής πραγμάτευσης που είναι ταυτόχρονα και η ηθική της αφήγησης· ανέκαθεν το πως λες την ιστορία αναδεικνύει ή βουλιάζει το τι λέει η ιστορία.

Με ποια λογική διαλέγετε κάθε φορά το θέμα του κάθε τόμου;

Αρχίσαμε μ΄ έναν εκ των θεμελιωτών της νεοελληνικής διηγηματογραφίας: τον σαλό Θρακιώτη. Κατόπιν κάναμε τρεις στάσεις, σε τρια κρίσιμα θέματα της επικαιρότητας: Μετανάστευση (Είμαστε όλοι μετανάστες, 2007), Διαδίκτυο (Χαμένοι στο Διαδίκτυο, 2008) και Οικολογία (Ζωολογία του πάνω και του κάτω κόσμου, 2009). Πέρσι ανοιχτήκαμε σ’ έναν κομβικό μύθο του δυτικού κόσμου: τον Οιδίποδα (Περί τυφλότητας και άλλων δεινών).

Πηγαίνουμε βήμα βήμα: αφουγκραζόμενοι τον καιρό μας αλλά και το βάθος του πνευματικού χρόνου.

Στα μέχρι τώρα θέματα του Hotel, με μια πρώτη ματιά, δεν υπάρχει ένας κοινός τόπος που να τα συνδέει. Ισχύει αυτό ή απλώς δεν είναι ευδιάκριτος;

Υπάρχουν τόποι, όχι τόπος. Το νήμα είναι τα θέματα να κάνουν κάθε φορά γκελ με την συγκυρία αλλά και την μνήμη ζωτικών προσώπων, μύθων ή καταστάσεων.

Κάθε χρόνο υπάρχουν όλο και περισσότερες συμμετοχές στο διαγωνισμό. Το επίπεδο των κειμένων που λαμβάνετε ποιο είναι;

Είναι αλήθεια ότι υπάρχει μια κλιμακούμενη αύξηση. Αν και πάντα υπάρχουν πιο προσφιλή θέματα (Hotel Μετανάστευση, Hotel Zoo). Το επίπεδο των κειμένων είναι ποικίλο και άναρχο. Υπάρχουν κείμενα που υποφέρουν από την ασθένεια της εποχής μας (την γραφομανία: κείμενα που συγχέουν τη δημοσιογραφία με τη λογοτεχνία, που διακατέχονται από το άγχος του «μηνύματος», που πλήττονται από την τυρρανία της «βιωμένης» κι όχι της λογοτεχνικής αλήθειας) και κείμενα που λογοδοτούν στην ιστορία της γραφής και στους δαίμονες του γράφοντος, που θέλουν να ταράξουν τον αναγνώστη.

Η μάχη δίνεται με την δεύτερη κατηγορία. Αυτά τα κείμενα κρίνονται και διακρίνονται. Εξού και πολλοί διακριθέντες στα Hotels διακρίνονται σε άλλους διαγωνισμούς, όπως Living Together (Βρεττανικό Συμβούλειο/Ιανός) και Ιστορίες Μπονζάι (περιοδικό Πλανόδιον) ή δημοσιεύουν συχνάκις στο «Εντευκτήριο», στα «Δέκατα», κ.ά.

Διαβάζοντας τους τέσσερις μέχρι τώρα τόμους της σειράς, προσωπικά εύκολα ξεχώρισα το διήγημα που κατέλαβε την πρώτη θέση κάθε φορά. Συναντάτε δυσκολίες στο να καταλήξετε στα 12 διηγήματα της short list;

Δεν με βρίσκετε σύμφωνο. Και τα έξι κείμενα, σε κάθε διαγωνισμό, κονταροκτυπιούνται. Στόχος της εναλλασόμενης κριτικής επιτροπής είναι να λειτουργεί αδέσμευτα και συνθετικά. Στόχος είναι τα αυθεντικά κείμενα ανεξαρτήτως κώδικα γραφής (παραδοσιακή, μοντέρνα, μεταμοντέρνα τάση). Προσώρας υπάρχει ένα απαιτητικό υλικό πενήντα με εξήντα κειμένων, από τα 170 με 200 που παραλαμβάνουμε κάθε φορά. Εκεί γίνονται οι ιεραρχήσεις του καθενός, οι ζυμώσεις και καταλήγουμε στην τελική δωδεκάδα.

Από τους 4 νέους συγγραφείς, που πήραν την πρώτη θέση στον κάθε τόμο, μόνο η Λουίζα Σπηλιοτοπούλου εξέδωσε μια, πολύ ενδιαφέρουσα κατά τη γνώμη μου συλλογή διηγημάτων (Άσπρο Σκοτάδι, εκδ. Πατάκη). Ένα πολύ καλό διήγημα μπορεί να έρχεται από έναν συγγραφέα με πλήθος ισάξιων ιδεών και κειμένων ή μπορεί και να εξαντλείται εκεί; Τι λέει η εμπειρία σας σε σχέση με τους συγγραφείς που υποβάλουν τα κείμενά τους στο διαγωνισμό;

Λίγη υπομονή να έχετε. Ήδη υπάρχουν δυο, τρεις διακριθέντες ―όχι κατ’ ανάγκην πρωτεύσαντες― που χτυπούν με σοβαρές αξιώσεις την πόρτα εκδοτικών οίκων. Όποιος νομίζει ότι με μια διάκριση στα «Φιλοξενεία γραφής» ανοίγουν οι θύρες των εκδοτών αυταπατάται. Η πρόζα θέλει νεφρά μαραθωνοδρόμου και βλέμμα στυλίτη ― το επισημαίνω συχνά στους διακριθέντες.

altΜιλήστε μου για τα κείμενα του νέου τόμου του Hotel Οιδίπους.

Ο τόμος Περί τυφλότητας και άλλων δεινών συγκεντρώνει έξι αξιοσύστατα κείμενα (εκτός από τα ενδιαφέροντα κείμενα των δόκιμων συγγραφέων) μιας ανοιχτής υφολογικής βεντάλιας: πιο ερμητικά και πιο εξωστρεφή, πιο ρεαλιστικά και πιο υπερβατικά, πιο παραδοσιακά και πιο πειραματατικά. Όλα όμως κείμενα που στοχάζονται γύρω από το θέμα και τη γραφή. Και δυο Οιδίποδες απασχόλησαν τους συγγραφείς του τόμου, αλλά και οι ποικίλες ερμηνείες τους (μυθολογικές, ψυχαναλυτικές, πολιτικές, αισθητικές), εμπλέκονται στις ιστορίες τους, εννοείται μέσα από την εκφραστική ψυχοστασία του καθενός.

Μετά τον πρώτο τόμο άλλαξε η διαδικασία επιλογής. Επίκειται κάτι αντίστοιχο στο μέλλον;

Από το 2011 το Hotel αλλάζει κάποια γνωρίσματα στο σχήμα της «φιλοξενίας» και αξιολόγησης των κειμένων. Θέλωντας να δώσουμε μεγαλύτερο χώρο σε πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς, εφεξής θα δημοσιεύονται δέκα (κι όχι έξη κείμενα) στον τόμο, ενώ η βραχεία λίστα (που δημοσιεύεται στο οπισθόφυλλο) θα προεκταθεί στα 15 ονόματα (από τα 12). Μ’ άλλα λόγια, τώρα που εδραιώθηκε η φυσιογνωμία του πανελλήνιου θεματικού διαγωνισμού, θέλουμε να δώσουμε ευρύτερο πεδίο σε αξιόλογους νέους συγγραφείς που δεν βρίσκουν βήμα έκφρασης.

Αλλαγές θα έχουμε επίσης και στην κριτική διαδικασία. Η επιτροπή θα απαρτίζεται πλεον από τον κριτικό λογοτεχνίας, που θα φωτίζει θεωρητικά το όλον εγχείρημα, από τους νικητές των δύο προηγούμενων ετών καθώς και από την εκδότρια Άννα Πατάκη και τον συνομιλητή σας.

Τέλος ο τόμος θα κυκλοφορεί 15 Μαρτίου καθ’ έτος, ενώ η καταληκτική ημερομηνία παράδοσης των κειμένων θα είναι η 15 Σεπτεμβρίου του προηγούμενου χρόνου.

Το επόμενο θέμα του Hotel Ένοικοι Γραφής ποιο θα είναι;

Τα εκατά χρόνια από το θάνατο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη είναι απλώς η αφορμή για το «Hotel - Ένοικοι γραφής» να τιμήσει και να θυμηθεί, εν τοις πράγμασι, τον έτερο θεμελιωτή της διηγηματογραφίας μας. Μετά τον σαλό Θρακιώτη ήρθε η σειρά του αποτραβηγμένου Σκιαθίτη. Η στιγμή, δηλαδή, να διαβάσουμε τον δημιουργό της Φόνισσας πέραν των αγιογραφικών ή αντιαγιογραφικών προσλήψεων του. Κι αυτό το πλαίσιο σκοπεύουμε να προτείνουμε σε όσους συμμετάσχουν στον επικείμενο διαγωνισμό. Να γράψουν δηλαδή, για τον Παπαδιαμάντη της ζωής τους και της μυθοπλασίας τους, πέραν των ετοιμοπαράδοτων ιδεολογικών ή ερμηνευτικών σχημάτων.

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κώστας Καλτσάς: «Η αναμέτρηση με το παρελθόν δεν τελειώνει ποτέ»

Κώστας Καλτσάς: «Η αναμέτρηση με το παρελθόν δεν τελειώνει ποτέ»

Με αφορμή το πρώτο του μυθιστόρημα «Νικήτρια σκόνη» (εκδ. Ψυχογιός) που κυκλοφόρησε πρόσφατα, συνομιλούμε με τον μεταφραστή και συγγραφέα Κώστα Καλτσά για τα Δεκεμβριανά, το πρόσφατο Δημοψήφισμα, αλλά και τον Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας. Κεντρική εικόνα: © Μαρίνα Δογάνου. 

...

Μαριάννα Σκυλακάκη – Στέλλα Κάσδαγλη: «Τα σημερινά κορίτσια είναι πιο ''δουλεμένα'', εξερευνούν την ταυτότητα και τις επιθυμίες τους»

Μαριάννα Σκυλακάκη – Στέλλα Κάσδαγλη: «Τα σημερινά κορίτσια είναι πιο ''δουλεμένα'', εξερευνούν την ταυτότητα και τις επιθυμίες τους»

Τι ζητούν τα σημερινά κορίτσια; Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι φόβοι τους και πώς τοποθετούνται απέναντι στα αιτήματα του φεμινισμού, αλλά και την έμφυλη βία; Με αφορμή το βιβλίο «Μικρές επικίνδυνες - 100 ιστορίες από 100 γενναία κορίτσια» (εκδ. Key Books) συνομιλήσαμε με τις Μαριάννα Σκυλακάκη και Στέλλα Κάσδαγλη που μ...

Κώστας Νασίκας: «Οι απεργίες πείνας είναι μια μορφή πάλης, μέχρι θανάτου, του απεργού με τον αντίπαλό του»

Κώστας Νασίκας: «Οι απεργίες πείνας είναι μια μορφή πάλης, μέχρι θανάτου, του απεργού με τον αντίπαλό του»

Mε αφορμή το βιβλίο του «Βία και καταναλωτισμός» (εκδ. Αρμός) συζητάμε με τον ψυχαναλυτή και συγγραφέα Κώστα Νασίκα για την ψευδεπίγραφη ευμάρεια των σύγχρονων κοινωνιών, αλλά και πώς η τροφή μπορεί να γίνει «όπλο» στους απεργούς πείνας και σε εκείνους που νηστεύουν. 

Συνέντ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Η πλατφόρμα έδωσε στη δημοσιότητα το teaser trailer του σίριαλ 16 επεισοδίων που προσπαθεί να οπτικοποιήσει το εμβληματικό μυθιστόρημα «100 χρόνια μοναξιά» του νομπελίστα Κολομβιανού συγγραφέα. Κεντρική εικόνα: © Netflix. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Την Κυριακή 28 Απριλίου στις 20:00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ανάγνωση της επιτυχημένης σειράς «Παραβάσεις / Αναγνώσεις», του θεατρικού αναλόγιου που επιμελείται η σκηνοθέτης Σύλβια Λιούλιου. Αυτή τη φορά, η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» τ...

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Καλεσμένοι στη βραδιά μιλούν για το έργο του κορυφαίου στιχουργού, ενώ θα ακουστούν και τραγούδια σε ποίηση Νίκου Γκάτσου με τη Μαρία Κρασοπούλου και τον Νικόλα Παλαιολόγο.

Επιμέλεια: Book Press

Ο Δήμος Καλαμάτας και ο Τομέας Λόγου και Γραμμάτων της Κ.Ε. «ΦΑΡΙΣ», διοργανώνουν...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ