alt

Του Κώστα Αγοραστού

Η σειρά Hotel Ένοικοι Γραφής, από το 2006 μέχρι σήμερα, έχει καταφέρει να συσπειρώσει το ενδιαφέρον νέων πεζογράφων, καταξιωμένων διηγηματογράφων και του αναγνωστικού κοινού. Ο εμπνευστής της σειράς Μισέλ Φάις, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου τόμου με θέμα τον Οιδίποδα και τίτλο Περί τυφλότητας και άλλων δεινών (εκδ. Πατάκη), μας μιλά για τη διαδικασία επιλογής των διηγημάτων αλλά και για το θέμα του επόμενου τόμου του Hotel.

Πότε και με ποια αφορμή ξεκίνησε η ιδέα της σειράς Hotel Ένοικοι Γραφής;

Το 2006, με τον συλλογικό τόμο «Με τον Γ.Μ. Βιζυηνό, αλλά και χωρίς αυτόν», αυτό ήταν το εναρκτήριο λάκτισμα στον πανελλήνιο θεματικό διαγωνισμό που επιμελούμαι σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Πατάκη. Η αφορμή προέκυψε από την εμπειρία μου στα Σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής στο ΕΚΕΒΙ. Τότε διαπίστωσα ότι οι μαθητευόμενοι συγγραφείς ένιωθαν πιο συγκεντρωμένοι και απερίσπαστοι όταν είχαν ένα καθορισμένο πλαίσιο γραφής, που όριζε όχι μόνο τον θεματικό άξονα αλλά και τον υφολογικό προσανατολισμό του κειμένου τους.

Επειδή το «Hotel - Ένοικοι γραφής» απευθύνεται σε συγγραφείς που δεν έχουν εκδώσει βιβλίο, σε πρωτοεμφανιζόμενους πεζογράφους, έκρινα και αποφάσισα να τους δίνω κάθε χρόνο ένα θέμα ως έναυσμα λογοτεχνικής αναζήτησης και παιγνίου. Εξάλλου στην γραφή το θέμα είναι πάντα ο σπινθήρας, η αφορμή· το κρίσιμο στοίχημα είναι πάντα το βλέμμα του αφηγητή, ο τρόπος της αισθητικής πραγμάτευσης που είναι ταυτόχρονα και η ηθική της αφήγησης· ανέκαθεν το πως λες την ιστορία αναδεικνύει ή βουλιάζει το τι λέει η ιστορία.

Με ποια λογική διαλέγετε κάθε φορά το θέμα του κάθε τόμου;

Αρχίσαμε μ΄ έναν εκ των θεμελιωτών της νεοελληνικής διηγηματογραφίας: τον σαλό Θρακιώτη. Κατόπιν κάναμε τρεις στάσεις, σε τρια κρίσιμα θέματα της επικαιρότητας: Μετανάστευση (Είμαστε όλοι μετανάστες, 2007), Διαδίκτυο (Χαμένοι στο Διαδίκτυο, 2008) και Οικολογία (Ζωολογία του πάνω και του κάτω κόσμου, 2009). Πέρσι ανοιχτήκαμε σ’ έναν κομβικό μύθο του δυτικού κόσμου: τον Οιδίποδα (Περί τυφλότητας και άλλων δεινών).

Πηγαίνουμε βήμα βήμα: αφουγκραζόμενοι τον καιρό μας αλλά και το βάθος του πνευματικού χρόνου.

Στα μέχρι τώρα θέματα του Hotel, με μια πρώτη ματιά, δεν υπάρχει ένας κοινός τόπος που να τα συνδέει. Ισχύει αυτό ή απλώς δεν είναι ευδιάκριτος;

Υπάρχουν τόποι, όχι τόπος. Το νήμα είναι τα θέματα να κάνουν κάθε φορά γκελ με την συγκυρία αλλά και την μνήμη ζωτικών προσώπων, μύθων ή καταστάσεων.

Κάθε χρόνο υπάρχουν όλο και περισσότερες συμμετοχές στο διαγωνισμό. Το επίπεδο των κειμένων που λαμβάνετε ποιο είναι;

Είναι αλήθεια ότι υπάρχει μια κλιμακούμενη αύξηση. Αν και πάντα υπάρχουν πιο προσφιλή θέματα (Hotel Μετανάστευση, Hotel Zoo). Το επίπεδο των κειμένων είναι ποικίλο και άναρχο. Υπάρχουν κείμενα που υποφέρουν από την ασθένεια της εποχής μας (την γραφομανία: κείμενα που συγχέουν τη δημοσιογραφία με τη λογοτεχνία, που διακατέχονται από το άγχος του «μηνύματος», που πλήττονται από την τυρρανία της «βιωμένης» κι όχι της λογοτεχνικής αλήθειας) και κείμενα που λογοδοτούν στην ιστορία της γραφής και στους δαίμονες του γράφοντος, που θέλουν να ταράξουν τον αναγνώστη.

Η μάχη δίνεται με την δεύτερη κατηγορία. Αυτά τα κείμενα κρίνονται και διακρίνονται. Εξού και πολλοί διακριθέντες στα Hotels διακρίνονται σε άλλους διαγωνισμούς, όπως Living Together (Βρεττανικό Συμβούλειο/Ιανός) και Ιστορίες Μπονζάι (περιοδικό Πλανόδιον) ή δημοσιεύουν συχνάκις στο «Εντευκτήριο», στα «Δέκατα», κ.ά.

Διαβάζοντας τους τέσσερις μέχρι τώρα τόμους της σειράς, προσωπικά εύκολα ξεχώρισα το διήγημα που κατέλαβε την πρώτη θέση κάθε φορά. Συναντάτε δυσκολίες στο να καταλήξετε στα 12 διηγήματα της short list;

Δεν με βρίσκετε σύμφωνο. Και τα έξι κείμενα, σε κάθε διαγωνισμό, κονταροκτυπιούνται. Στόχος της εναλλασόμενης κριτικής επιτροπής είναι να λειτουργεί αδέσμευτα και συνθετικά. Στόχος είναι τα αυθεντικά κείμενα ανεξαρτήτως κώδικα γραφής (παραδοσιακή, μοντέρνα, μεταμοντέρνα τάση). Προσώρας υπάρχει ένα απαιτητικό υλικό πενήντα με εξήντα κειμένων, από τα 170 με 200 που παραλαμβάνουμε κάθε φορά. Εκεί γίνονται οι ιεραρχήσεις του καθενός, οι ζυμώσεις και καταλήγουμε στην τελική δωδεκάδα.

Από τους 4 νέους συγγραφείς, που πήραν την πρώτη θέση στον κάθε τόμο, μόνο η Λουίζα Σπηλιοτοπούλου εξέδωσε μια, πολύ ενδιαφέρουσα κατά τη γνώμη μου συλλογή διηγημάτων (Άσπρο Σκοτάδι, εκδ. Πατάκη). Ένα πολύ καλό διήγημα μπορεί να έρχεται από έναν συγγραφέα με πλήθος ισάξιων ιδεών και κειμένων ή μπορεί και να εξαντλείται εκεί; Τι λέει η εμπειρία σας σε σχέση με τους συγγραφείς που υποβάλουν τα κείμενά τους στο διαγωνισμό;

Λίγη υπομονή να έχετε. Ήδη υπάρχουν δυο, τρεις διακριθέντες ―όχι κατ’ ανάγκην πρωτεύσαντες― που χτυπούν με σοβαρές αξιώσεις την πόρτα εκδοτικών οίκων. Όποιος νομίζει ότι με μια διάκριση στα «Φιλοξενεία γραφής» ανοίγουν οι θύρες των εκδοτών αυταπατάται. Η πρόζα θέλει νεφρά μαραθωνοδρόμου και βλέμμα στυλίτη ― το επισημαίνω συχνά στους διακριθέντες.

altΜιλήστε μου για τα κείμενα του νέου τόμου του Hotel Οιδίπους.

Ο τόμος Περί τυφλότητας και άλλων δεινών συγκεντρώνει έξι αξιοσύστατα κείμενα (εκτός από τα ενδιαφέροντα κείμενα των δόκιμων συγγραφέων) μιας ανοιχτής υφολογικής βεντάλιας: πιο ερμητικά και πιο εξωστρεφή, πιο ρεαλιστικά και πιο υπερβατικά, πιο παραδοσιακά και πιο πειραματατικά. Όλα όμως κείμενα που στοχάζονται γύρω από το θέμα και τη γραφή. Και δυο Οιδίποδες απασχόλησαν τους συγγραφείς του τόμου, αλλά και οι ποικίλες ερμηνείες τους (μυθολογικές, ψυχαναλυτικές, πολιτικές, αισθητικές), εμπλέκονται στις ιστορίες τους, εννοείται μέσα από την εκφραστική ψυχοστασία του καθενός.

Μετά τον πρώτο τόμο άλλαξε η διαδικασία επιλογής. Επίκειται κάτι αντίστοιχο στο μέλλον;

Από το 2011 το Hotel αλλάζει κάποια γνωρίσματα στο σχήμα της «φιλοξενίας» και αξιολόγησης των κειμένων. Θέλωντας να δώσουμε μεγαλύτερο χώρο σε πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς, εφεξής θα δημοσιεύονται δέκα (κι όχι έξη κείμενα) στον τόμο, ενώ η βραχεία λίστα (που δημοσιεύεται στο οπισθόφυλλο) θα προεκταθεί στα 15 ονόματα (από τα 12). Μ’ άλλα λόγια, τώρα που εδραιώθηκε η φυσιογνωμία του πανελλήνιου θεματικού διαγωνισμού, θέλουμε να δώσουμε ευρύτερο πεδίο σε αξιόλογους νέους συγγραφείς που δεν βρίσκουν βήμα έκφρασης.

Αλλαγές θα έχουμε επίσης και στην κριτική διαδικασία. Η επιτροπή θα απαρτίζεται πλεον από τον κριτικό λογοτεχνίας, που θα φωτίζει θεωρητικά το όλον εγχείρημα, από τους νικητές των δύο προηγούμενων ετών καθώς και από την εκδότρια Άννα Πατάκη και τον συνομιλητή σας.

Τέλος ο τόμος θα κυκλοφορεί 15 Μαρτίου καθ’ έτος, ενώ η καταληκτική ημερομηνία παράδοσης των κειμένων θα είναι η 15 Σεπτεμβρίου του προηγούμενου χρόνου.

Το επόμενο θέμα του Hotel Ένοικοι Γραφής ποιο θα είναι;

Τα εκατά χρόνια από το θάνατο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη είναι απλώς η αφορμή για το «Hotel - Ένοικοι γραφής» να τιμήσει και να θυμηθεί, εν τοις πράγμασι, τον έτερο θεμελιωτή της διηγηματογραφίας μας. Μετά τον σαλό Θρακιώτη ήρθε η σειρά του αποτραβηγμένου Σκιαθίτη. Η στιγμή, δηλαδή, να διαβάσουμε τον δημιουργό της Φόνισσας πέραν των αγιογραφικών ή αντιαγιογραφικών προσλήψεων του. Κι αυτό το πλαίσιο σκοπεύουμε να προτείνουμε σε όσους συμμετάσχουν στον επικείμενο διαγωνισμό. Να γράψουν δηλαδή, για τον Παπαδιαμάντη της ζωής τους και της μυθοπλασίας τους, πέραν των ετοιμοπαράδοτων ιδεολογικών ή ερμηνευτικών σχημάτων.

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άρης Μαραγκόπουλος: «Η λογοτεχνία οφείλει με τον τρόπο της να διαφυλάσσει την ιστορική μνήμη»

Άρης Μαραγκόπουλος: «Η λογοτεχνία οφείλει με τον τρόπο της να διαφυλάσσει την ιστορική μνήμη»

Συνέντευξη με τον Άρη Μαραγκόπουλο με αφορμή την κυκλοφορία του μυθιστορήματός του «Απάρνηση» (εκδ. Τόπος).

Στον Σόλωνα Παπαγεωργίου

Το πρόσφατο μυθιστόρημά σας ...

Γιώργος Κοντογιώργης: «Η κοραϊκή και η καποδιστριακή προσέγγιση του ελληνισμού είναι διαμετρικά αντίθετες»

Γιώργος Κοντογιώργης: «Η κοραϊκή και η καποδιστριακή προσέγγιση του ελληνισμού είναι διαμετρικά αντίθετες»

Ο ομότιμος καθηγητής και πρώην πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Γιώργος Κοντογιώργης μιλά με αφορμή το βιβλίο «Ιστορία της Νεότερης Ελλάδας» των Ιακωβάκη Ρίζου Νερουλού και Ιωάννη Καποδίστρια, από τις εκδόσεις Αρμός. Ο Γ. Κοντογιώργης έχει την επιστημονική επιμέλεια της έκδοσης.

...
Βασίλης Καραποστόλης: «Είναι ανάγκη να πιστέψουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται πιο πάνω από το κράτος»

Βασίλης Καραποστόλης: «Είναι ανάγκη να πιστέψουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται πιο πάνω από το κράτος»

Συνέντευξη με τον Βασίλη Καραποστόλη με αφορμή το βιβλίο του με συλλογή άρθρων «Όταν η γνώση είναι ζωή», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Μεταξύ άλλων, σημειώνει: «Είναι ανάγκη να πιστέψουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται πιο πάνω από το κράτος και το κράτος πιο πάνω από τους εκάστοτε κρατούντες».

Στον ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Νέα σειρά για την Τεχνητή Νοημοσύνη από τις εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία

Νέα σειρά για την Τεχνητή Νοημοσύνη από τις εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία

Μόλις κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία τα δύο πρώτα βιβλία της νέας σειράς για την Τεχνητή Νοημοσύνη και αναμένεται η έκδοση ακόμα δύο έργων. 

Επιμέλεια: Book Press

Μόλις κυκλοφόρησαν από τις εκδόσε...

«Κική Δημουλά – Η ποιήτρια»: 9ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας στο Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης

«Κική Δημουλά – Η ποιήτρια»: 9ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας στο Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης

Μαθητές από πολλά σχολεία και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών συμμετέχουν στο 9ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας με θέμα: «Κική Δημουλά – Η ποιήτρια», που θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη, στο Ζωγράφειο Λύκειο, από τις 19 έως τις 23 Μαρτίου 2...

«Η δύναμη της Τέχνης στη μάθηση» του Αλέξη Κόκκου (κριτική) – Παιδεία και αισθητική εμπειρία

«Η δύναμη της Τέχνης στη μάθηση» του Αλέξη Κόκκου (κριτική) – Παιδεία και αισθητική εμπειρία

Για τη μελέτη του Αλέξη Κόκκου «Η δύναμη της τέχνης στη μάθηση – Διδακτική μεθοδολογία για την εκπαίδευση ενηλίκων και το σχολείο» (εκδ. Επιστημονική ένωση εκπαίδευσης ενηλίκων). 

Γράφει η Αντιγόνη Βλαβιανού 

Επιλ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«...άμμος» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«...άμμος» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αφήγημα του Μιχάλη Μακρόπουλου «...άμμος», το οποίο κυκλοφορεί στις 24 Μαρτίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Φυσοῦσε καὶ φυσοῦσε ἔπειτα ὁ βοριάς. Ἦταν λὲς καὶ ὁ κόσμος ἄφηνε ἐπιτέλους νὰ βγεῖ...

«Η Εξοµολόγηση» του Μαξίµ Γκόρκι (εκδ. Νίκας) – Προδημοσίευση αποσπάσματος από το επίμετρο του Μάνου Στεφανίδη

«Η Εξοµολόγηση» του Μαξίµ Γκόρκι (εκδ. Νίκας) – Προδημοσίευση αποσπάσματος από το επίμετρο του Μάνου Στεφανίδη

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το επίμετρο του Μάνου Στεφανίδη 
στην αναθεωρημένη επανέκδοση του Μαξίμ Γκόρκι [Maxim Gorky] 
«Η εξομολόγηση» (μτφρ. Σ.Ι. Ζήζηλας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«γάμπαρη Αμβρακικού» της Γεωργίας Τάτση (προδημοσίευση)

«γάμπαρη Αμβρακικού» της Γεωργίας Τάτση (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος της νουβέλας της Γεωργίας Τάτση «γάμπαρη Αμβρακικού», με αφορμή την επανέκδοσή της από τις εκδόσεις Βακχικόν, την ερχόμενη εβδομάδα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η Αλεξάνδρα έξι χρονών. Πικραλίδα. Φορούσε το κίτρινο ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Στην καρδιά του Τρόμου: 12 βιβλία που αλλάζουν την αντίληψή μας για το είδος

Στην καρδιά του Τρόμου: 12 βιβλία που αλλάζουν την αντίληψή μας για το είδος

Φαντάσματα, εκκλησίες όπου δοξάζεται το κακό, βρικόλακες της ελληνικής επαρχίας, αλλόκοτα και περίεργα συναντάμε σε μυθιστορήματα, νουβέλες και συλλογές ιστοριών που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Παντού κυριαρχεί το στοιχείο του τρόμου. Κεντρική εικόνα, στιγμιότυπο από την ταινία «The Witch» (2015) του Ρόμπερτ Έγκερς.

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 5 σημαντικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που μόλις κυκλοφόρησαν

Τι διαβάζουμε τώρα; 5 σημαντικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που μόλις κυκλοφόρησαν

Πέντε σύγχρονα-κλασικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που κυκλοφόρησαν προσφάτως στη γλώσσα μας σε προσεγμένες μεταφράσεις. Τρία μυθιστορήματα, μία συλλογή από νουβέλες και ένα εξέχον έργο της «φυσιογραφικής γραμματείας» κοσμούν εδώ και λίγες μέρες τις προθήκες των βιβλιοπωλείων.

...
«Μαύρος φεμινισμός» – Σημαντικά βιβλία, σπουδαίες γυναίκες, χθες και σήμερα

«Μαύρος φεμινισμός» – Σημαντικά βιβλία, σπουδαίες γυναίκες, χθες και σήμερα

Μαύρος φεμινισμός χθες και σήμερα: Οι σημαντικότερες μαύρες φεμινίστριες και το έργο τους. Καθώς πλέον μπορούμε να διαβάσουμε στα ελληνικά τις τρεις σημαντικότερες θεωρητικές μορφές του μαύρου φεμινισμού, ένα σημαντικό κομμάτι του άρθρου αφιερώνεται στις Audre Lorde, bell hooks και Angela Davis. 

Γ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

12 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογρα

ΦΑΚΕΛΟΙ