alt

Συνέντευξη στον Κώστα Αγοραστό

Πολυπράγμων και πάντα εύστοχος με ό,τι κι αν καταπιάνεται: Ποίηση, πεζά, χρονογραφήματα, δοκίμια, γαστρονομικά κείμενα και κείμενα για παιδιά, βρίσκονται στη φαρέτρα του κυρίου Γιάννη Ευσταθιάδη. 

Στο τελευταίο σας βιβλίο έχετε ως κεντρικό θέμα τον Καθρέφτη και αναπτύσσετε μικρές ιστορίες γύρω από αυτόν. Μιλήστε μου για το πώς συγκεντρώσατε όλες αυτές τις εικόνες;

Δεν πρόκειται για έργο εκ προμελέτης. Εννοώ ότι στην Πορσελάνη, φέρ’ ειπείν, πρώτα σκέφθηκα τη γενική ιδέα, τον άξονα, και μετά άρχισα να γράφω τα κείμενα. Στην περίπτωση του Καθρέφτη έγραψα ένα διήγημα, το «Εσπερινοί αντικατοπτρισμοί», και πολύ αργότερα αποφάσισα να πολλαπλασιάσω τα κάτοπτρα εν σειρά, όπως κάνει και ο ήρωάς μου σ’ αυτό το διήγημα.

Άρχισα να πολλαπλασιάζω τους καθρέφτες μου, με πρόθεση να έχω μεν ενιαία ατμόσφαιρα και ύφος, αλλά μεγάλη ποικιλία δομής και μορφής.

Όπως οι καθρέφτες έχουν ποικιλία σχήματος (μικροί, μεγάλοι, ολόσωμοι, στρογγυλοί, λιτοί, βενετσιάνικοι κ.λπ.), έτσι θέλησα να είναι και τα κείμενά μου, γι’ αυτό και στα αμιγώς μυθοπλαστικά διηγήματα έχω ενσωματώσει ιντερμέδια, μονολόγους, παράξενα ενσταντανέ ή σκηνές χωρίς δράση.

Πάντως, πρέπει να σημειώσω πως ο Καθρέφτης ανέκαθεν ασκούσε πάνω μου μαγική επιρροή (όπως σε όλους μας, υποθέτω) και εμφανίζεται συχνά και στην ποίησή μου. Μάλιστα, ένα από τα τελευταία ποιήματα που έγραψα στα μέσα της δεκαετίας του ’90 (γιατί έκτοτε δεν γράφω ποίηση), ονομάζεται Αυτοπροσωπογραφία και αρχίζει έτσι:

Σε κοιτώ στον καθρέφτη / συγκάτοικος της σκιάς σου / σ’ έμαθα καλά / παρατηρώ τις ρυτίδες σου / θυμίζουν τις δικές μου / γιατί χαμηλώνεις το βλέμμα; / ποια χαρά σε βαραίνει / και μ’ αποστρέφεσαι; / αξύριστος έτσι / σχεδόν μου μοιάζεις / χαμογελάς όπως εγώ / πριν χρόνια / που δεν ήρθαν / γιατί δε μου μιλάς; / δεν έμαθες παρά διαλόγους / της σιωπής / εξ αγχιστείας μόνος.

Τα κείμενά σας, είναι μικρές ιστορίες που αποτυπώνουν συνήθως ένα στιγμιότυπο από τη ζωή ενός ανθρώπου. Τι είναι αυτό που σας κάνει να διαλέγετε αυτή τη φόρμα γραφής;

Συνήθως ένας συγγραφέας θυμάται ή επινοεί. Πιστεύω πως τα καταφέρνω καλύτερα στο πρώτο. Οι ασκήσεις μνήμης –αλλά όχι νοσταλγίας, τονίζω– ανασύρουν πρόσωπα και περιστατικά, πολλές φορές ασήμαντα, και προσπαθούν να τα φωτίσουν.

Λέτε: «Από τη ζωή ενός ανθρώπου». Δεν ξέρω ακριβώς πότε ο άνθρωπος αυτός είναι τρίτος και πότε ο εαυτός μου. Συχνά επιλέγω τριτοπρόσωπη αφήγηση για να μιλήσω για μένα, και άλλοτε πρωτοπρόσωπη για κάποιον άλλο (ίσως γιατί θα θελα να είμαι κάποιος άλλος). 

Γενικώς οι ήρωές μου, ακόμα κι όταν είναι επινοημένοι, είναι φορείς δικών μου συναισθημάτων.

Συνήθως, ποια είναι η αφορμή για να αποσπάσετε ένα στιγμιότυπο από την καθημερινότητά σας και να το εντάξετε σε κάποιο σας βιβλίο;

Εδώ μου θυμίζετε μιαν άλλη ικανότητα που πρέπει να διαθέτει ο συγγραφέας: την ικανότητα να παρατηρεί, να συλλαμβάνει και να αποκωδικοποιεί περιστατικά που στον απλό άνθρωπο περνούν απαρατήρητα.

Πολλά διηγήματά μου –στο Δωμάτιο παντού, κυρίως– εκκινούν από συστηματική παρατήρηση της ζωής.

alt

Γράφετε επίσης ποίηση, πεζά, χρονογραφήματα, δοκίμια, γαστρονομικά κείμενα και κείμενα για παιδιά, εκτός των άλλων. Τι είναι αυτό που συνδέει όλα τα γραπτά σας;

Ακόμα κι αν δεν φαίνεται σε πρώτο επίπεδο, όλα τα βιβλία μου είναι προσχηματικά ως προς την επιγραφή τους.

Έγραψα για τη γαστρονομία, όχι για να μιλήσω για το φαγητό, αλλά για την πνευματικότητα και την κοινωνικότητα της τροφής, και, βέβαια, τη μνήμη που κινητοποιεί.

Η πνευματικότητα, η αισθητική απόλαυση και η μνήμη, πάλι, εμφιλοχωρούν και στα μουσικά μου δοκίμια (αλλά και στις ραδιοφωνικές μου εκπομπές).

Όσο για τα παιδικά μου ποιήματα, είναι επίσης προσχηματικά. Πρόθεσή μου ήταν να παίξω με τους ρυθμούς και, κυρίως, τη ρίμα – και, βέβαια, καμία «ενήλικη» ποίηση δεν θα μπορούσε να στεγάσει την αυθάδεια των στιχουργημάτων μου.

Εκτός από καταξιωμένος συγγραφέας είστε και συστηματικός αναγνώστης ποίησης. Πώς αξιολογείτε το επίπεδο των ποιητικών συλλογών που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια;

Η αλήθεια είναι πως, αρχίζοντας από την εφηβεία μου, η ποίηση αποτελεί την πιο συστηματική αναγνωστική μου συνήθεια. Αλλά, τα τελευταία χρόνια, χάρη στην ωραία ιδέα και την ανάθεση του Ντίνου Σιώτη και της Κοινωνίας των δεκάτων, αναλάβαμε ο Κώστας Παπαγεωργίου κι εγώ να ανθολογήσουμε τα Ποιήματα του 2006 και του 2007.

Μια γοητευτική πράγματι περιπέτεια: διαβάσαμε όλες τις ποιητικές συλλογές που είχαν κυκλοφορήσει τότε, καθώς και όλα τα ποιήματα που είχαν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες στην Ελλάδα και την Κύπρο. Αυτό μου έδωσε μια πλήρη εικόνα για την ποίηση και τους ποιητές σήμερα στην Ελλάδα.

Πιστεύω πως, με τη νέα χιλιετία, ζούμε σε μια πολύ δημιουργική και πληθωρική φάση για την ποίησή μας. Το δηλώνουν, άλλωστε, και τα τέσσερα εξειδικευμένα περιοδικά για την ποίηση, φαινόμενο άξιον επισημάνσεως. Το επιβεβαιώνει, επίσης, η αειθαλής δημιουργικότητα της γενιάς του ’70 (πολλοί σημαντικοί εκπρόσωποι έδωσαν λαμπρά δείγματα τα τελευταία χρόνια), η κατακτημένη ωριμότητα της γενιάς του ’80 και της γενιάς του ’90, με εξαιρετικές παρουσίες και, βεβαίως, η νέα ποιητική γενιά που διαμορφώνει ταχύτατα το δικό της πρόσωπο. Υπάρχουν πολλές και αξιόλογες νέες φωνές – ανάμεσα σ’ αυτές, και αρκετές σημαντικές γυναικείες.

Δεν είναι τυχαίο πως την ίδια ακριβώς μέρα έλαβα τη μαγική συλλογή Τέσσερις εποχές του Κώστα Μαυρουδή και την πολύ αξιόλογη Μαύρη Μωραλίνα της Ευτυχίας Παναγιώτου.

Το ταχυδρομείο έπαιξε εν προκειμένω συμβολικό ρόλο, μια και πέτυχε την αρμονική σύζευξη των ποιητικών γενεών για την οποία έκανα λόγο.

Πάντως, θα ήθελα να προσθέσω πως ο ποιητής που με έχει ιδιαιτέρως εντυπωσιάσει από τη νέα γενιά, είναι ο Γιάννης Στίγκας.

Για να επιστρέψουμε στα κείμενα του Καθρέφτη. Αν σας ζητούσα να μου ξεχωρίζατε ένα, το πιο αντιπροσωπευτικό, για να το δείξετε σε κάποιον που δεν έχει διαβάσει τίποτα δικό σας, ποιο θα ήταν αυτό;

Ως πιο αντιπροσωπευτικό θα επέλεγα την «Επάνοδο», μια αυθαίρετη, συναισθηματική και, βέβαια, αντιεπιστημονική εκδοχή του Εμφυλίου. Αν, όμως, με ρωτούσατε ποιο αγαπώ περισσότερο, θα ανέφερα τους «Εσπερινούς αντικατοπτρισμούς» και το τελευταίο, πολυσέλιδο διήγημα «Creator spiritus».

Κείμενα, μικρά σε έκταση τα περισσότερα. Πόση δουλειά και επεξεργασία κρύβεται πίσω από το καθένα;

Δεν ξέρω αν υπάρχει πολλή δουλειά πίσω απ’ το κείμενο· σίγουρα, όμως, υπάρχει πριν απ’ το κείμενο. Συνήθως η αναλυτική δομή, ακόμα και αυτούσιες φράσεις του κειμένου, υπάρχουν «προκατασκευασμένες» στο μυαλό μου όταν κάθομαι να γράψω. Όσο δε κι αν φαίνεται παράξενο, δεν ξαναδουλεύω πολύ τα κείμενά μου. Κι αν συχνά παιδεύομαι, δεν με βασανίζει η σελίδα, αλλά μία λέξη.

Γράφετε εύκολα κ. Ευσταθιάδη;

Δεν ξέρω. Κάποτε κάτι ζόρικο βγαίνει πολύ εύκολα και άλλοτε κάτι φαινομενικά απλό με παιδεύει πολύ. Για να θυμηθώ κάποιους μεγάλους σεφ, τα πιο δύσκολα πιάτα είναι τα απλά, γιατί εκεί δεν υπάρχουν τεχνάσματα που ψιμυθιώνουν. Έτσι κάπως φαίνεται πως γίνεται και με τη γραφή.

Τι είναι αυτό που σας κινεί κάθε πρωί να γράψετε;

Το πρωί, το μόνο που με κινεί είναι άφθονος και καυτός καφές, αλλά απλώς για να ξυπνήσω. Δεν γράφω ποτέ πρωί. Γράφω μόνο βράδυ, ίσως γιατί έχω ανάγκη από τη λάμπα του ψυχαναλυτή εαυτού μου.

Και ασφαλώς δεν γράφω κάθε βράδυ – θα ήταν πόζα να το ισχυριστώ. Αλλά κάθε φορά που κάθομαι και πιάνω το στυλό –ακόμα κι αν ήξερα τον υπολογιστή, δεν θα το χρησιμοποιούσα για γράψιμο–, παραλλάσσω γόνιμα τη φράση των Ρωμαίων και εμπνέομαι από το carpe noctem!

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κώστας Ακρίβος: «Ο Παναΐτ Ιστράτι άνοιξε τον δρόμο για τη μετέπειτα επιτυχία του Καζαντζάκη»

Κώστας Ακρίβος: «Ο Παναΐτ Ιστράτι άνοιξε τον δρόμο για τη μετέπειτα επιτυχία του Καζαντζάκη»

Συνέντευξη με τον Κώστα Ακρίβο με αφορμή την κυκλοφορία του μυθιστορήματός του «Όνομα πατρός: Δούναβης» (εκδ. Μεταίχμιο).

Στον Σόλωνα Παπαγεωργίου

Ο ...

Άγγελος Λεβέντης: «Δεν πρόκειται για  βιβλίο που απλώς διαβάζεται· είναι ένα βιβλίο που δουλεύεται, όπως μια σπουδή»

Άγγελος Λεβέντης: «Δεν πρόκειται για βιβλίο που απλώς διαβάζεται· είναι ένα βιβλίο που δουλεύεται, όπως μια σπουδή»

Συνέντευξη με τον Άγγελο Λεβέντη για το βιβλίο του «Η επτασφράγιστη βιβλιοθήκη», που συνδυάζει τη μυθοπλασία με στοιχεία οδηγού αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. 

Στον Σόλωνα Παπαγεωργίου

...
5 λεπτά με τη Μαργαρίτα Στ. Κοντού

5 λεπτά με τη Μαργαρίτα Στ. Κοντού

Πέντε λεπτά με μια συγγραφέα. Σήμερα, η Μαργαρίτα Στ. Κοντού, για τη νουβέλα της «Το Μαριουλάκι» (εκδ. Βακχικόν).

Επιμέλεια: Book Press

Το ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Η χλωμή κυρία» του Αλέξανδρου Δουμά (προδημοσίευση)

«Η χλωμή κυρία» του Αλέξανδρου Δουμά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από την νουβέλα του Αλέξανδρου Δουμά [Alexandre Dumas], «Η χλωμή κυρία» (εισαγωγή – μτφρ. – επίμετρο: Γιώργος Θάνος), η οποία θα κυκλοφορήσει στις 28 Απριλίου στη σειρά «microMEGA/Λογοτεχνία», των εκδόσεων Ροές.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
Νίκος Δαββέτας: «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται με έκανε να θέλω να γίνω συγγραφέας»

Νίκος Δαββέτας: «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται με έκανε να θέλω να γίνω συγγραφέας»

Από το «Μαραμπού» και τους «Προσανατολισμούς», την «Πατρική κληρονομιά» και την «Κάθοδο των εννιά» στο «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται». Αυτά είναι κάποια από τα βιβλία-της-ζωής του Νίκου Δαββέτα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Το πρώτ...

Η Εταιρεία Συγγραφέων στην 21η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Η Εταιρεία Συγγραφέων στην 21η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Η Εταιρεία Συγγραφέων συμμετέχει στη 21η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης με τέσσερις ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις με θέμα τις λογοτεχνικές ανθολογίες, την ποίηση του Μανόλη Αναγνωστάκη, την Τεχνητή Νοημοσύνη και την πεζογραφία του Γιώργου Ιωάννου. 

Επιμέλεια: Boo...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η χλωμή κυρία» του Αλέξανδρου Δουμά (προδημοσίευση)

«Η χλωμή κυρία» του Αλέξανδρου Δουμά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από την νουβέλα του Αλέξανδρου Δουμά [Alexandre Dumas], «Η χλωμή κυρία» (εισαγωγή – μτφρ. – επίμετρο: Γιώργος Θάνος), η οποία θα κυκλοφορήσει στις 28 Απριλίου στη σειρά «microMEGA/Λογοτεχνία», των εκδόσεων Ροές.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«Αυτό έκανες πάντα» του Νίκου Ιατρού (προδημοσίευση)

«Αυτό έκανες πάντα» του Νίκου Ιατρού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Νίκου Ιατρού «Αυτό έκανες πάντα», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 28 Απριλίου από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Περπατώ κάτω από τον δυνατό ήλιο. Το δέρμα μου αντιστέκεται, τα πνευμόνια...

«Η λάθος πλευρά» του Νταβίντε Κόπο (προδημοσίευση)

«Η λάθος πλευρά» του Νταβίντε Κόπο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Νταβίντε Κόπο [Davide Coppo] «Η λάθος πλευρά» (μτφρ. Μαρία Οικονομίδου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 24 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στην αρχή του ντοκιμαντ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Πέντε αξιοπρόσεκτες συλλογές από γυναίκες συγγραφείς – Διηγήματα μεταξύ υπογείωσης και απογείωσης

Πέντε αξιοπρόσεκτες συλλογές από γυναίκες συγγραφείς – Διηγήματα μεταξύ υπογείωσης και απογείωσης

Πέντε αξιοπρόσεκτες συλλογές διηγημάτων από γυναίκες συγγραφείς, που κυκλοφόρησαν μέσα στο 2024 και ενδεχομένως πέρασαν κάτω από το ραντάρ μας. 

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Το διήγημα μένει συνήθως χαμηλόφωνο...

«Εις οσμήν ευωδίας πνευματικής» – Τρεις εκδόσεις με θεολογική αφετηρία και ανοιχτούς ορίζοντες

«Εις οσμήν ευωδίας πνευματικής» – Τρεις εκδόσεις με θεολογική αφετηρία και ανοιχτούς ορίζοντες

Για τα βιβλία «Ο παράδεισος και η κόλαση στη γη. Προσωπικές εμπειρίες του Βασιλείου Καισαρείας, του Γρηγορίου Νύσσης και του Ιωάννου Κωνσταντινουπόλεως» (εκδ. ΠΕΚ), «Αυγούστας Ευδοκίας, Βίος Κυπριανού» (εκδ. Αρμός) και για το λεύκωμα «Εις οσμήν ευωδίας πνευματικής. Φώτη Κόντογλου, διαχρονικές δημιουργίες» (εκδ....

Τι διαβάζουμε τώρα; 12 επιλεγμένα βιβλία ψυχολογίας, αυτοβοήθειας και αυτογνωσίας

Τι διαβάζουμε τώρα; 12 επιλεγμένα βιβλία ψυχολογίας, αυτοβοήθειας και αυτογνωσίας

Δώδεκα βιβλία ψυχολογίας, αυτοβοήθειας και αυτογνωσίας διαλεγμένα από τις πρόσφατες εκδόσεις στους πάγκους των βιβλιοπωλείων.  

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου

Αρκετοί θεωρούν πως οι οδηγοί αυτοβοήθειας κι αυτογνωσίας είναι μόδα που θα περ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

12 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογρα

ΦΑΚΕΛΟΙ