john killian

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, ο Τζον Κίλιαν με αφορμή το τρίτο του μυθιστόρημα «Μοτέλ Μιζούρι», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Bell.

Είστε γνωστός Έλληνας συγγραφέας. Ποια ανάγκη γέννησε τον John Killian;

Δυο-τρία από τα πολύ αγαπημένα μου είδη πεζογραφίας (τα περιπετειώδη θρίλερ, ο Τρόμος, η Επιστημονική Φαντασία) είτε είναι εντελώς «ξένα» με την Ελλάδα σαν χώρο δράσης, είτε θα τα βρεις, αν τα βρεις, σε μικρές, περιφερειακές, ως επί το πλείστον πληρωμένες εκδόσεις, σχεδόν σε φανζίν. Εξαιρέσεις ασφαλώς και υπάρχουν, αλλά είναι πολύ-πολύ λίγες. Καθώς δεν πίστευα ότι θα πετύχαινα κι εγώ σαν εξαίρεση, και επειδή ήθελα μεγάλο, ευρύ, μέινστριμ πεδίο για να έχω όλη την άνεση να γράψω τα βιβλία που ήθελα τόσο πολύ να γράψω, επινόησα τον John Killian. Και μερικούς ακόμη συγγραφείς. Τα Bell Best Seller είναι βέβαια το ιδανικό σπίτι για τον Killian.

Τα μυθιστορήματα αυτά διαδραματίζονται όλα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ποια ήταν τα προτερήματα αυτής της επιλογής και ποιες οι ενδεχόμενες δυσκολίες;

Τα προτερήματα είναι πολλά. Κυρίως όμως το προφανές γεγονός ότι τα διαδραματιζόμενα δεν μπορούν να συμβούν στην Ελλάδα, ή στην Ευρώπη γενικότερα. Δεν έχουμε πολλά τέτοια παραδείγματα, και το αποτέλεσμα θα ήταν κιτς — και φανερά τραβηγμένο από τα μαλλιά. Ενώ στην Αμερική βρίσκονται σε ένα απολύτως φυσικό περιβάλλον. Και η πιο άγρια και ενδεχομένως μη αληθοφανής κατάσταση έχει παρασταθεί τόσο πολλές φορές στα βιβλία και στον κινηματογράφο που πλέον κυλά εντελώς φυσιολογικά. Δυσκολίες δεν υπάρχουν, όλα τα λύνουν τα Google Maps.

Τι συνδέει τα τρία αυτά μυθιστορήματα; Κοινός ήρωας; Κοινός τόπος δράσης; Κάποιο μοτίβο;

Όχι, είναι εντελώς ανεξάρτητα μυθιστορήματα. Απλώς οι ήρωές τους ζουν «στα άκρα», όπως λέμε και τη σειρά. Είναι άνθρωποι που βρίσκονται στριμωγμένοι στη γωνία και πρέπει να πολεμήσουν για να σωθούν. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα σωθούν έτσι κι αλλιώς. Καθώς ζουν σε ένα εν πολλοίς νουάρ περιβάλλον, το τέλος τους συνήθως δεν είναι και το καλύτερο δυνατό.

BELL 1151 lowΤο τελευταίο μυθιστόρημα της σειράς έχει τίτλο Μοτέλ Μιζούρι. Τι να περιμένει ο αναγνώστης;

Εδώ έχουμε το μοτίβο του νεαρού, μάλλον απλοϊκού άντρα των Ειδικών Δυνάμεων που επιστρέφει από το Αφγανιστάν μετά από χρόνια πολέμου εκεί. Θέλει να βρει μια γωνιά για να ηρεμήσει, και να ξεχάσει. Θα προσληφθεί στην έπαυλη ενός μεγαλοκαρχαρία του Κάνσας Σίτι, που έχει πολύ μεγάλες, πολύ επεκτατικές βλέψεις, μία αινιγματική σύζυγο και μερικούς σαδιστές δολοφόνους στη δούλεψή του. Όλα αυτά θα οδηγήσουν κάποια στιγμή τον ήρωά μας να βρεθεί αντιμέτωπος με το αφεντικό του, με τους συμμάχους του αφεντικού του στο έγκλημα, και βέβαια με τον «στρατό» τους. Ο βετεράνος στρατιώτης μας έχει εξαιρετική εκπαίδευση και είναι και ο ίδιος αδίστακτος, οπότε η σύγκρουση θα είναι μεγάλων διαστάσεων. Μιλάμε για ένα περιπετειώδες θρίλερ με πολλά στοιχεία τρόμου δηλαδή. Και για ένα μυθιστόρημα φυγής, ταυτόχρονα.

Πόσο νωρίς γνωρίζετε το τέλος της ιστορίας σας;

Από την αρχή. Δεν μου είναι δυνατόν να γράφω διαφορετικά, θέλω να έχω απόλυτο έλεγχο στην ιστορία. Άλλωστε, κάτι που επίσης με ενδιαφέρει είναι οι ανατροπές. Οι ανατροπές δεν προκύπτουν από μόνες τους. Η «αυτονόμηση» των ηρώων ενός βιβλίου δεν είναι κάτι που θα συνιστούσα σε κανέναν, αν ήθελε να με ακούσει.

Πολλοί πιστεύουν ότι αυτά τα βιβλία (θρίλερ, horror κ.ά.) γράφονται ακολουθώντας τυποποιημένες συνταγές. Υπάρχει αλήθεια σε αυτό το στερεότυπο;

Ναι, ασφαλώς και υπάρχει. Δεν μπορώ, π.χ., να εντάξω ένα φιλοσοφικό ιντερλούδιο σε ένα παλπ μυθιστόρημα δράσης και εγκλήματος. Και ασφαλώς επιβάλλεται να τρομάξω με ένα βιβλίο Τρόμου. Αγοράζουμε και διαβάζουμε genre βιβλία για να βυθιστούμε σε οικείους χώρους: οικείους, κι ας τους βλέπουμε για πρώτη φορά. Εκεί βρίσκεται η μαγεία τους. Το θέμα είναι να πετύχουμε κατά το δυνατόν καλά τη συνταγή. Εκεί, θέλει μαστοριά. Κι εκεί αναμετριόμαστε όλοι, και μαζί και ο John Killian.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

5 λεπτά με την Ισμήνη Ζαγοραίου

5 λεπτά με την Ισμήνη Ζαγοραίου

Πέντε λεπτά με μία συγγραφέα. Σήμερα, η Ισμήνη Ζαγοραίου με αφορμή τη δεύτερη συλλογή της με διηγήματα, «Μισοτιμής», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν. 

Επιμέλεια: Book Press

Το δεύτερο βήμα, στη λογοτεχ...

5 λεπτά με τη Μαρία Γερογιάννη

5 λεπτά με τη Μαρία Γερογιάννη

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, η Μαρία Γερογιάννη με αφορμή την ποιητική της συλλογή «Οι κούκλες σου δεν είχαν ψυχή», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Περισπωμένη.

Επιμέλεια: Book Press 

Υπάρχει μια σ...

5 λεπτά με τη Μαρία Κούλη

5 λεπτά με τη Μαρία Κούλη

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, η Μαρία Κούλη με αφορμή το βιβλίο της «Βρε, άντε και σιχτίρ!» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρμός. 

Επιμέλεια: Book Press 

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε το βιβλίο σας; Θυμάστε το αρχικό ερέθισμα; ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ένα σκοτεινό δωμάτιο 1967-1974, το νέο βιβλίο του Αλέξη Παπαχελά

Ένα σκοτεινό δωμάτιο 1967-1974, το νέο βιβλίο του Αλέξη Παπαχελά

Είκοσι πέντε χρόνια έρευνας χρειάστηκε ο δημοσιογράφος και διευθυντής της εφημερίδας «Η Καθημερινή» Αλέξης Παπαχελάς για να καταλήξει στο αδημοσίευτο και σπάνιο υλικό που περιλαμβάνεται στο βιβλίο του «Ένα σκοτεινό δωμάτιο 1967-1974», το οποίο αφορά την επταετία που καθόρισε την ιστορική πορεία της χώρας μας και ανα...

Πέντε παραστάσεις που ξεχώρισαν

Πέντε παραστάσεις που ξεχώρισαν

Τάσεις, στάσεις και το γυμνό μετέωρο σώμα του χορευτή. Πέντε παραστάσεις που ξεχώρισαν.

Του Νίκου Ξένιου

Η σύγχρονη περφόρμανς αρνείται τον παραδοσιακό δυϊσμό σώματος και μυαλού και αναζητά τη συνείδηση που εδράζει στο γυμνό σώμα. Η εκτός πλαισίου χρήσ...

Οδοντόκρεμα με χλωροφύλλη, του Η.Χ. Παπαδημητρακόπουλου: Η λεπτουργία της αφήγησης

Οδοντόκρεμα με χλωροφύλλη, του Η.Χ. Παπαδημητρακόπουλου: Η λεπτουργία της αφήγησης

Για την επανέκδοση της πρώτης συλλογής διηγημάτων του Η.Χ. Παπαδημητρακόπουλου «Οδοντόκρεμα με χλωροφύλλη» (εκδ. Κίχλη).

Της Διώνης Δημητριάδου

Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που πρωτοεμφανίστηκαν (Τραμ, 1973) τα έντεκα μικρά διηγήματα (γραμμ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Μπλε ήλιος, του Διονύση Μαρίνου (προδημοσίευση)

Μπλε ήλιος, του Διονύση Μαρίνου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Διονύση Μαρίνου «Μπλε ήλιος», το οποίο κυκλοφορεί στις 14 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

[Μαριάννα]

Μία φλοίδα φως, σαν κάτι ζωντανό που ανασα...

Γιοζεφίνε η αοιδός, του Φραντς Κάφκα (προδημοσίευση)

Γιοζεφίνε η αοιδός, του Φραντς Κάφκα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση ενός διηγήματος από την ανθολογία του Franz Kafka «Γιοζεφίνε η αοιδός και άλλα διηγήματα» (μτφρ. Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, επίμετρο: Κατερίνα Καρακάση) που κυκλοφορεί στις 6 Αυγούστου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στὴ συναγωγή μας... ...

Σάγκι Μπέιν, του Ντάγκλας Στιούαρτ (προδημοσίευση)

Σάγκι Μπέιν, του Ντάγκλας Στιούαρτ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βραβευμένο με Booker 2020 μυθιστόρημα του Douglas Stuart «Σάγκι Μπέιν» (μτφρ. Σταυρούλα Αργυροπούλου), που κυκλοφορεί στις 30 Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η Άγκνες αναδύθηκε έγκαιρα α...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

11η Σεπτεμβρίου, 20 χρόνια μετά: 20 βιβλία που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε

11η Σεπτεμβρίου, 20 χρόνια μετά: 20 βιβλία που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τα γεγονότα που μας εισήγαγαν στον 21ο αιώνα. Ήταν η μεγαλύτερη και πιο σοκαριστική αλληλουχία τρομοκρατικών ενεργειών που έγινε ποτέ, με μερικά λεπτά διαφορά: οι επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη, και στο Πεντάγωνο στην Ουάσιγκτον, την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Α...

Τα ώριμα βιβλία του Αυγούστου: 26 πρόσφατες εκδόσεις

Τα ώριμα βιβλία του Αυγούστου: 26 πρόσφατες εκδόσεις

Οι περισσότεροι από τα τίτλους που παρουσιάζονται εδώ έφτασαν στα χέρια μας πολύ πρόσφατα. Πρόκειται για ενδιαφέροντα βιβλία που στην πλειονότητά τους πέρασαν «κάτω από τα ραντάρ» των βιβλιοπροτάσεων για το καλοκαίρι. Ιδού μερικά από τα καλύτερα. 

Ε...

Έντεκα καλά βιβλία, πρόσκληση για σκέψη

Έντεκα καλά βιβλία, πρόσκληση για σκέψη

Έντεκα βιβλία ιστορίας, εθνολογίας, σύγχρονων οικονομικών και κοινωνικών ζητημάτων για τους εναπομείναντες στην πόλη αλλά και για όσους ακόμη αναζητούν βιβλία για τις διακοπές τους που να αξίζουν το βάρος τους.

Του Γιώργου Σιακαντάρη

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

14 Σεπτεμβρίου 2021 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα βιβλία του χειμώνα: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται (ανανεωμένο)

Επιλογές βιβλίων από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών και δοκιμίων από 34 εκδοτικούς οίκους. Επιμέλεια: Κώστας Αγορα

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

11 Δεκεμβρίου 2020 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2020

Να επιλέξεις τα «καλύτερα» λογοτεχνικά βιβλία από μια χρονιά τόσο πλούσια σε καλούς τίτλους όπως η χρονιά που κλείνει δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το αποτολμήσαμε, όπως άλ

ΦΑΚΕΛΟΙ

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ

ΝΑ ΑΛΛΟ ΕΝΑ