maria yayannou

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, η Μαρία Γιαγιάννου, με αφορμή το μυθιστόρημά της «Το μέλος φάντασμα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μελάνι.

Επιμέλεια: Book Press

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε το βιβλίο σας; Θυμάστε το αρχικό ερέθισμα;

Ξεκίνησα να γράφω Το μέλος φάντασμα πολύ πριν ξεκινήσω. Διαβάζοντας την Ποιητική του Χώρου του Γκαστόν Μπασλάρ στο πανεπιστήμιο, μαγεύτηκα χωρίς επιστροφή. Ήξερα πως έμελλε κάποτε να φτιάξω ένα οίκημα από λέξεις και να αναθέσω σε κάποιον ήρωα να ανακαλύψει σοφίτες, υπόγεια και άλλες περιοχές του ασυνειδήτου. Οι πρώτες σελίδες του βιβλίου ωστόσο γράφτηκαν με αφορμή την ανάγκη μου να απαντήσω στην ερώτηση: για ποιον λόγο οι γονείς αφηγούνται πάντα, με ανανεωμένο ενθουσιασμό, τις ίδιες και τις ίδιες ιστορίες;

Ποια είναι η αναλογία βιώματος και μυθοπλασίας στο βιβλίο σας; Προς τα πού θα λέγατε ότι «γέρνει η πλάστιγγα»;

100% και από τα δύο! Μιλώ για τον εαυτό μου χωρίς να λέω τίποτα γι’ αυτόν. Ο ήρωάς μου, Γιάννος Μ., είναι μια απόμακρη, αρνητική εκδοχή μου. Ένας ανάποδος Μ. Γιαγιάννου – εξ’ ου και κληρονόμησε, μισό και αντίστροφο, το δικό μου όνομα. Έχει κάποια δικά μου στοιχεία (σπουδές, ενδιαφέρον για τις τέχνες, μερική σύγκλιση της επαγγελματικής μας εμπειρίας) αλλά κυρίως είναι ένας ήρωας-ξόρκι, μια ευχή να νικήσω την απορροφητική επιφανειακότητα της εποχής και τα πιθανά λάθη μιας επίμονης παιδικότητας.

Οι πρώτες σελίδες του βιβλίου ωστόσο γράφτηκαν με αφορμή την ανάγκη μου να απαντήσω στην ερώτηση: για ποιον λόγο οι γονείς αφηγούνται πάντα, με ανανεωμένο ενθουσιασμό, τις ίδιες και τις ίδιες ιστορίες;

Πόσο νωρίς ή πόσο αργά γνωρίζατε το τέλος της ιστορίας σας;

Ήξερα από την αρχή τις εκπλήξεις που θα συναντούσε ο ήρωάς μου προς το τέλος. Είχα καθαρό «σχέδιο» σε σχέση με την πλοκή. Η έκπληξη για μένα ήταν ότι η λύση που έδωσα είναι παρόμοια με τη λύση του πρώτου μου πεζού (Μελανίππη, Σμίλη 2012), αν και φαινομενικά δεν μοιάζουν καθόλου. Υποθέτω ότι είναι δύσκολο να ξεπεράσει κανείς τον εαυτό του.

Κάποιοι λένε, «ένα μεγάλο μυθιστόρημα, χρειάζεται ένα μεγάλο θέμα». Το πιστεύετε;

Δείτε τον μεγάλο Προυστ: αποκτώντας βαθιά σχέση με καθετί μικρό οδηγεί το έργο του στο μεγαλείο. Πιστεύω στο βάθος και το εύρος του επίμονου στοχαστή και μυθοπλάστη, που μπορεί να αναδείξει τις διαστάσεις του ελάχιστου όσο και του μέγιστου. Τα μικρά μοτίβα δίνουν ενδιαφέρουσα, λοξή πρόσβαση στα μεγάλα θέματα. Μια ενδοσκοπική, πολύπλευρη ματιά σε μια βελόνα μπορεί να μιλήσει για τα δεινά του πολέμου. Ο πόλεμος δεν θα ασχοληθεί ποτέ με τη ζωή μιας βελόνας.

Ποιο θα λέγατε ότι είναι το κεντρικό θέμα στο δικό σας μυθιστόρημα;

Ο άνθρωπος κατασκευάζει τη μνήμη του. Έτσι γλιτώνει από τις ενοχές, την ευθύνη, τις αμετάκλητες αποφάσεις του. Η αμείλικτη ροή της ψηφιακής επικοινωνίας ρηχαίνει την εμπειρία και καταπίνει το βάθος. Όταν η εμπειρία είναι ρηχή, τότε τι θα απαρτίσει τη μνήμη μας; Η μνήμη ακρωτηριάζεται, είναι «το μέλος φάντασμα», που όσο κι αν του λέμε να μην μας ενοχλεί, αυτό θα μας θυμίζει πάντα ότι είναι, όχι απλώς ένας όροφος αλλά ο ίδιος ο αρχιτέκτονας του εαυτού μας.

Αν και ήρθα αργά σε επαφή με το έργο του Ίταλο Καλβίνο, που θεωρείται «συγγενής» με τον εν λόγω γαλλικό πυρήνα, από εδώ και πέρα θα ζητήσω από το πνεύμα του να μου δίνει συμβουλές.

Έχετε συγγραφέα-πρότυπο, κάποιον που να θεωρείτε δάσκαλό σας;

Είναι πολύ δύσκολη η απάντηση. Ίσως το Εκατό χρόνια μοναξιά του Μάρκες να υπήρξε μια αγάπη-κίνητρο. Κατά καιρούς ανακαλύπτω συγγραφείς που θα ήθελα να είναι δάσκαλοί μου. Μια φίλη ποιήτρια εντόπισε ανάμεσα στους πιθανούς προγόνους του συγκεκριμένου μου βιβλίου (το χαρακτήρισε μάλιστα «εργαστήριο δυνητικής λογοτεχνίας») την ομάδα OuLiPo (Ouvroir de littérature potentielle). Αν και ήρθα αργά σε επαφή με το έργο του Ίταλο Καλβίνο, που θεωρείται «συγγενής» με τον εν λόγω γαλλικό πυρήνα, από εδώ και πέρα θα ζητήσω από το πνεύμα του να μου δίνει συμβουλές.

Πώς θα περιγράφατε τον ιδανικό αναγνώστη του βιβλίου σας;

Προσεκτικό κυνηγό του κρυμμένου θησαυρού και οιωνοσκόπο.

Ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτές τις μέρες;

Μου κάνει καλή παρέα το τελευταίο μυθιστόρημα του Νίκου Δαββέτα Άντρες χωρίς άντρες, που κοιτάζει την ακανθώδη σχέση πατέρα-γιου, με αγεφύρωτες διαφορές που σχετίζονται με το μετεμφυλιακό σκηνικό και με τη σεξουαλική ταυτότητα.


giagiannou exΤο μέλος φάντασμα
ΓΙΑΓΙΑΝΝΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΜΕΛΑΝΙ 2020
Σελ. 190, τιμή εκδότη €15.00

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΓΙΑΓΙΑΝΝΟΥ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

5 λεπτά με την Ελένη Ντούξη

5 λεπτά με την Ελένη Ντούξη

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, η Ελένη Ντούξη με αφορμή την ποιητική της συλλογή «Αντιδραστήρας», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ενύπνιο.

Επιμέλεια: Book Press

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε τα πρώτα ποιήματα της συλλογής σας; Θυμάστε το αρ...

5 λεπτά με τον Γιώργη Ξηρογιάννη

5 λεπτά με τον Γιώργη Ξηρογιάννη

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, o Γιώργης Ξηρογιάννης με αφορμή το μυθιστόρημά του «Το κισσόσπιτο», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Book Press

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε το Κισσόσπιτο; Θυμάστε το αρχικό ερέθι...

5 λεπτά με την Αργυρώ Μαντόγλου

5 λεπτά με την Αργυρώ Μαντόγλου

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, η μεταφράστρια και συγγραφέας Αργυρώ Μαντόγλου με αφορμή το μυθιστόρημά της «Τρικυμίες παθών – Τα νεανικά χρόνια του Κοραή στο Άμστερνταμ», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτά είναι τα έξι βιβλία που διεκδικούν το International Booker Prize 2021

Αυτά είναι τα έξι βιβλία που διεκδικούν το International Booker Prize 2021

Ανακοινώθηκαν σήμερα τα έξι βιβλία μεταφρασμένης πεζογραφίας στα αγγλικά, τα οποία διεκδικούν το International Booker Prize 2021.

Επιμέλεια: Book Press

ΜΙΚΡΗ ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ (2021) ...

Ντροπολιτσά  (διήγημα «1821»)

Ντροπολιτσά (διήγημα «1821»)

Διήγημα που διακρίθηκε στον διαγωνισμό «200 χρόνια τώρα...», με θέμα «200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση», που συνδιοργάνωσαν η Book Press με τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Τα διηγήματα που ξεχώρισαν θα κυκλοφορήσουν σε e-book στο τέλος Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Κεντρική εικόνα: Η μάχη του Βαλτετσίου.

...
Μικρές και βραβευμένες στο ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση

Μικρές και βραβευμένες στο ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση

Μια συνεργασία του Ιδρύματος Ωνάση με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας & το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας για την προβολή όλων των βραβευμένων στα δύο φεστιβάλ ελληνικών ταινιών μικρού μήκους του 2020.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Καλό σημάδι, της Ελευθερίας Κυρίμη (προδημοσίευση)

Καλό σημάδι, της Ελευθερίας Κυρίμη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ελευθερίας Κυρίμη «Καλό σημάδι», το οποίο κυκλοφορεί στις 22 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Σήμερα δεν θα συναντιόταν με τον Πότη. Είχε κανονίσει ο δάσκαλος να βρεθεί μ...

Φτερά στο τσιμέντο, της Ευσταθίας Ματζαρίδου (προδημοσίευση)

Φτερά στο τσιμέντο, της Ευσταθίας Ματζαρίδου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ευσταθίας Ματζαρίδου «Φτερά στο τσιμέντο», το οποίο κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Περισπωμένη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

[…] Τις ώρες που αυτοί κοιμούνται, αν εξαιρέσω, το ροχαλητό το...

Συγχώρεση – Μια ψυχαναλυτική προσέγγιση, Συλλογικός τόμος (προδημοσίευση)

Συγχώρεση – Μια ψυχαναλυτική προσέγγιση, Συλλογικός τόμος (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τον συλλογικό τόμο «Συγχώρεση – Μια ψυχαναλυτική προσέγγιση», σε επιμέλεια του Ιωάννη Βαρτζόπουλου, που κυκλοφορεί στις 16 Απριλίου από τις εκδόσεις Αρμός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Είναι στη φύση του ανθρώπου η δυνατότ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Κακοποίηση: Βιβλία για παιδιά κι εφήβους που μιλούν ανοιχτά

Κακοποίηση: Βιβλία για παιδιά κι εφήβους που μιλούν ανοιχτά

Πώς μιλάμε στα παιδιά για τη σεξουαλική κακοποίηση; Για τη βία που βιώνουν συνομίλικοί τους, για τα τραύματα, την οδυνηρή και μοναχική πορεία των θυμάτων μέχρι που ορισμένα, λίγα, παιδιά καταφέρνουν να βρουν το κουράγιο και τα λόγια για να μιλήσουν; Πώς αποτυπώνουν οι συγγραφείς βιβλίων για παιδιά και για εφήβους τη...

Βιβλία για το Ολοκαύτωμα: Μαρτυρίες, στρατοπεδική λογοτεχνία, ιστορικές μελέτες

Βιβλία για το Ολοκαύτωμα: Μαρτυρίες, στρατοπεδική λογοτεχνία, ιστορικές μελέτες

Επιλογή από τα δεκάδες σημαντικά βιβλία για το Ολοκαύτωμα που έχουν κυκλοφορήσει τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας. Μαρτυρίες, στρατοπεδική λογοτεχνία, ιστορικές μελέτες. Για να κρατηθεί η μνήμη ζωντανή, για να μην ξεχαστεί ποτέ η φρίκη των γκέτο και των στρατοπέδων. Στην εικόνα, φωτογραφία από τ...

Βιβλίο, το καλύτερο δώρο κι αυτές τις Γιορτές

Βιβλίο, το καλύτερο δώρο κι αυτές τις Γιορτές

Η πιο απροσδόκητη χρονιά φτάνει στο τέλος της. Για τους περισσότερους από εμάς δύσκολα φαντάζεται κανείς άλλη χρονιά που να έκρυβε μια τόσο μεγάλη έκπληξη για όλη την ανθρωπότητα. Δοκιμαστήκαμε και δοκιμαζόμαστε ψυχολογικά, συναισθηματικά, ηθικά, μετράμε απώλειες ανθρώπων δικών μας και αγνώστων που τους νιώθουμε όμω...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

11 Δεκεμβρίου 2020 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2020

Να επιλέξεις τα «καλύτερα» λογοτεχνικά βιβλία από μια χρονιά τόσο πλούσια σε καλούς τίτλους όπως η χρονιά που κλείνει δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το αποτολμήσαμε, όπως άλ

ΦΑΚΕΛΟΙ

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ

ΝΑ ΑΛΛΟ ΕΝΑ