maria yayannou

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, η Μαρία Γιαγιάννου, με αφορμή το μυθιστόρημά της «Το μέλος φάντασμα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μελάνι.

Επιμέλεια: Book Press

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε το βιβλίο σας; Θυμάστε το αρχικό ερέθισμα;

Ξεκίνησα να γράφω Το μέλος φάντασμα πολύ πριν ξεκινήσω. Διαβάζοντας την Ποιητική του Χώρου του Γκαστόν Μπασλάρ στο πανεπιστήμιο, μαγεύτηκα χωρίς επιστροφή. Ήξερα πως έμελλε κάποτε να φτιάξω ένα οίκημα από λέξεις και να αναθέσω σε κάποιον ήρωα να ανακαλύψει σοφίτες, υπόγεια και άλλες περιοχές του ασυνειδήτου. Οι πρώτες σελίδες του βιβλίου ωστόσο γράφτηκαν με αφορμή την ανάγκη μου να απαντήσω στην ερώτηση: για ποιον λόγο οι γονείς αφηγούνται πάντα, με ανανεωμένο ενθουσιασμό, τις ίδιες και τις ίδιες ιστορίες;

Ποια είναι η αναλογία βιώματος και μυθοπλασίας στο βιβλίο σας; Προς τα πού θα λέγατε ότι «γέρνει η πλάστιγγα»;

100% και από τα δύο! Μιλώ για τον εαυτό μου χωρίς να λέω τίποτα γι’ αυτόν. Ο ήρωάς μου, Γιάννος Μ., είναι μια απόμακρη, αρνητική εκδοχή μου. Ένας ανάποδος Μ. Γιαγιάννου – εξ’ ου και κληρονόμησε, μισό και αντίστροφο, το δικό μου όνομα. Έχει κάποια δικά μου στοιχεία (σπουδές, ενδιαφέρον για τις τέχνες, μερική σύγκλιση της επαγγελματικής μας εμπειρίας) αλλά κυρίως είναι ένας ήρωας-ξόρκι, μια ευχή να νικήσω την απορροφητική επιφανειακότητα της εποχής και τα πιθανά λάθη μιας επίμονης παιδικότητας.

Οι πρώτες σελίδες του βιβλίου ωστόσο γράφτηκαν με αφορμή την ανάγκη μου να απαντήσω στην ερώτηση: για ποιον λόγο οι γονείς αφηγούνται πάντα, με ανανεωμένο ενθουσιασμό, τις ίδιες και τις ίδιες ιστορίες;

Πόσο νωρίς ή πόσο αργά γνωρίζατε το τέλος της ιστορίας σας;

Ήξερα από την αρχή τις εκπλήξεις που θα συναντούσε ο ήρωάς μου προς το τέλος. Είχα καθαρό «σχέδιο» σε σχέση με την πλοκή. Η έκπληξη για μένα ήταν ότι η λύση που έδωσα είναι παρόμοια με τη λύση του πρώτου μου πεζού (Μελανίππη, Σμίλη 2012), αν και φαινομενικά δεν μοιάζουν καθόλου. Υποθέτω ότι είναι δύσκολο να ξεπεράσει κανείς τον εαυτό του.

Κάποιοι λένε, «ένα μεγάλο μυθιστόρημα, χρειάζεται ένα μεγάλο θέμα». Το πιστεύετε;

Δείτε τον μεγάλο Προυστ: αποκτώντας βαθιά σχέση με καθετί μικρό οδηγεί το έργο του στο μεγαλείο. Πιστεύω στο βάθος και το εύρος του επίμονου στοχαστή και μυθοπλάστη, που μπορεί να αναδείξει τις διαστάσεις του ελάχιστου όσο και του μέγιστου. Τα μικρά μοτίβα δίνουν ενδιαφέρουσα, λοξή πρόσβαση στα μεγάλα θέματα. Μια ενδοσκοπική, πολύπλευρη ματιά σε μια βελόνα μπορεί να μιλήσει για τα δεινά του πολέμου. Ο πόλεμος δεν θα ασχοληθεί ποτέ με τη ζωή μιας βελόνας.

Ποιο θα λέγατε ότι είναι το κεντρικό θέμα στο δικό σας μυθιστόρημα;

Ο άνθρωπος κατασκευάζει τη μνήμη του. Έτσι γλιτώνει από τις ενοχές, την ευθύνη, τις αμετάκλητες αποφάσεις του. Η αμείλικτη ροή της ψηφιακής επικοινωνίας ρηχαίνει την εμπειρία και καταπίνει το βάθος. Όταν η εμπειρία είναι ρηχή, τότε τι θα απαρτίσει τη μνήμη μας; Η μνήμη ακρωτηριάζεται, είναι «το μέλος φάντασμα», που όσο κι αν του λέμε να μην μας ενοχλεί, αυτό θα μας θυμίζει πάντα ότι είναι, όχι απλώς ένας όροφος αλλά ο ίδιος ο αρχιτέκτονας του εαυτού μας.

Αν και ήρθα αργά σε επαφή με το έργο του Ίταλο Καλβίνο, που θεωρείται «συγγενής» με τον εν λόγω γαλλικό πυρήνα, από εδώ και πέρα θα ζητήσω από το πνεύμα του να μου δίνει συμβουλές.

Έχετε συγγραφέα-πρότυπο, κάποιον που να θεωρείτε δάσκαλό σας;

Είναι πολύ δύσκολη η απάντηση. Ίσως το Εκατό χρόνια μοναξιά του Μάρκες να υπήρξε μια αγάπη-κίνητρο. Κατά καιρούς ανακαλύπτω συγγραφείς που θα ήθελα να είναι δάσκαλοί μου. Μια φίλη ποιήτρια εντόπισε ανάμεσα στους πιθανούς προγόνους του συγκεκριμένου μου βιβλίου (το χαρακτήρισε μάλιστα «εργαστήριο δυνητικής λογοτεχνίας») την ομάδα OuLiPo (Ouvroir de littérature potentielle). Αν και ήρθα αργά σε επαφή με το έργο του Ίταλο Καλβίνο, που θεωρείται «συγγενής» με τον εν λόγω γαλλικό πυρήνα, από εδώ και πέρα θα ζητήσω από το πνεύμα του να μου δίνει συμβουλές.

Πώς θα περιγράφατε τον ιδανικό αναγνώστη του βιβλίου σας;

Προσεκτικό κυνηγό του κρυμμένου θησαυρού και οιωνοσκόπο.

Ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτές τις μέρες;

Μου κάνει καλή παρέα το τελευταίο μυθιστόρημα του Νίκου Δαββέτα Άντρες χωρίς άντρες, που κοιτάζει την ακανθώδη σχέση πατέρα-γιου, με αγεφύρωτες διαφορές που σχετίζονται με το μετεμφυλιακό σκηνικό και με τη σεξουαλική ταυτότητα.


giagiannou exΤο μέλος φάντασμα
ΓΙΑΓΙΑΝΝΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΜΕΛΑΝΙ 2020
Σελ. 190, τιμή εκδότη €15.00

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΓΙΑΓΙΑΝΝΟΥ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άρτεμις Σκουμπουρδή: «Στην Αθήνα δοξάζεται η διαχρονία»

Άρτεμις Σκουμπουρδή: «Στην Αθήνα δοξάζεται η διαχρονία»

Συνέντευξη με την αθηναιογράφο Άρτεμη Σκουμπουρδή με αφορμή τα βιβλία της «Μοναστηράκι - Πλάκα: Οι γειτονιές των θεών» και «Ψυρρή: η γειτονιά των ηρώων – Οι Αθηναίοι στην εξέγερση του ΄21» (εκδ. Πατάκη).

Της Μαρίας Καλιόρη

Μια συνομιλία με την –ιστορικ...

5 λεπτά με τον Ντίνο Οικονόμου

5 λεπτά με τον Ντίνο Οικονόμου

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, ο Ντίνος Οικονόμου, με αφορμή το μυθιστόρημα «Τα στειρωμένα νερά», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρμός.

Επιμέλεια: Book Press

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε το βιβλίο σας;

...
5 λεπτά με την Τασούλα Τσιλιμένη

5 λεπτά με την Τασούλα Τσιλιμένη

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, η Τασούλα Τσιλιμένη, με αφορμή τον τόμο «Παραβατικότητα στο παιδικό λογοτεχνικό βιβλίο – Στερεότυπα, ανατροπές και προτάσεις για την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης των αναγνωστών», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ροπή.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τζορτζ Όργουελ: επτά δεκαετίες από τον θάνατό του – πιο επίκαιρος από ποτέ

Τζορτζ Όργουελ: επτά δεκαετίες από τον θάνατό του – πιο επίκαιρος από ποτέ

Πέθανε, σαν σήμερα, στις 21 Ιανουαρίου 1950 ο Τζορτζ Όργουελ. Ο Βρετανός συγγραφέας, κριτικός και δημοσιογράφος Έρικ Άρθουρ Μπλερ γεννήθηκε το 1903. Έμεινε στην ιστορία για την αιχμηρή κριτική που άσκησε σε κάθε είδους ολοκληρωτισμό με τα έργα του «Η φάρμα των ζώων» και «1984».

Επιμέλεια: Book P...

Συζητώντας με τον Στρατή Μπουρνάζο, του Σταύρου Ζουμπουλάκη

Συζητώντας με τον Στρατή Μπουρνάζο, του Σταύρου Ζουμπουλάκη

Για το βιβλίο του Σταύρου Ζουμπουλάκη «Έντεκα συναντήσεις – Συζητώντας με τον Στρατή Μπουρνάζο» (εκδ. Πόλις).

Του Γιώργου Ν. Περαντωνάκη

Ένα υβριδικό βιβλίο, που δεν είναι δοκίμιο, δεν είναι αυτοβιογραφία, δεν είναι συλλογή συνεντεύξεων, δεν ...

Ο εξαίσιος ίλιγγος (διήγημα)

Ο εξαίσιος ίλιγγος (διήγημα)

Έφτασε στο Παρίσι στις δώδεκα το μεσημέρι. Ο καιρός ήταν καλός, ο ήλιος έλαμπε αλλά το κρύο ήταν τσουχτερό. Με το που κατέβηκε στην αποβάθρα του σταθμού έβγαλε τον χάρτη από τον σάκο της για να προσανατολιστεί.

Της Νατάσας Χολιβάτου

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Όψεις τουρισμού, του Αλέξη Χατζηδάκη (προδημοσίευση)

Όψεις τουρισμού, του Αλέξη Χατζηδάκη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Αλέξη Χατζηδάκη «Όψεις τουρισμού – Δεκαοχτώ δοκίμια για την τουριστική ανάπτυξη, τον σχεδιασμό του χώρου και την αρχιτεκτονική», που κυκλοφορεί από τις Cube Art Editions.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

Τα φώτα του νότου, της Νίνα Γκεόργκε (προδημοσίευση)

Τα φώτα του νότου, της Νίνα Γκεόργκε (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Nina George «Τα φώτα του νότου» (μτφρ. Όλγα Γκαρτζονίκα), που κυκλοφορεί στις 7 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

Ανήσυχα άκρα, του Νίκου Παναγιωτόπουλου (προδημοσίευση)

Ανήσυχα άκρα, του Νίκου Παναγιωτόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος ενός διηγήματος, από τη συλλογή διηγημάτων του Νίκου Παναγιωτόπουλου «Ανήσυχα άκρα», που κυκλοφορεί στις 26 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΝΗΣΥΧΩΝ ΑΚΡΩΝ

Έν...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Βιβλίο, το καλύτερο δώρο κι αυτές τις Γιορτές

Βιβλίο, το καλύτερο δώρο κι αυτές τις Γιορτές

Η πιο απροσδόκητη χρονιά φτάνει στο τέλος της. Για τους περισσότερους από εμάς δύσκολα φαντάζεται κανείς άλλη χρονιά που να έκρυβε μια τόσο μεγάλη έκπληξη για όλη την ανθρωπότητα. Δοκιμαστήκαμε και δοκιμαζόμαστε ψυχολογικά, συναισθηματικά, ηθικά, μετράμε απώλειες ανθρώπων δικών μας και αγνώστων που τους νιώθουμε όμω...

10+1 βιβλία για μαγικά Χριστούγεννα

10+1 βιβλία για μαγικά Χριστούγεννα

Μια επιλογή δέκα χριστουγεννιάτικων βιβλίων για πολύ μικρά και λίγο μεγαλύτερα παιδιά από τη βιβλιοπαραγωγή του 2020. Πρόκειται για όμορφα βιβλία που μεταφέρουν το πνεύμα των Γιορτών στους μικρούς αναγνώστες με τρυφερές καλογραμμένες ιστορίες. Στις παρακάτω επιλογές, η εικονογράφηση παρουσιάζει ποικιλία και μεγάλο ε...

Τα καλύτερα αστυνομικά του 2020

Τα καλύτερα αστυνομικά του 2020

Επιλογή 21 τίτλων από τα καλύτερα ελληνικά και μεταφρασμένα αστυνομικά μυθιστορήματα που κυκλοφόρησαν μέσα στο 2020.

Της Χίλντας Παπαδημητρίου

ΕΛΛΗΝΙΚΑ

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

11 Ιανουαρίου 2021 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πέθανε ο αγαπητός σε Ελλάδα και Γαλλία συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης

Σε ηλικία 77 ετών και έπειτα από μακροχρόνια ασθένεια, πέθανε ο συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης, όπως έγινε γνωστό από τον εκδοτικό του οίκο, τις εκδόσεις Μεταίχμιο. 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

11 Δεκεμβρίου 2020 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2020

Να επιλέξεις τα «καλύτερα» λογοτεχνικά βιβλία από μια χρονιά τόσο πλούσια σε καλούς τίτλους όπως η χρονιά που κλείνει δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το αποτολμήσαμε, όπως άλ

ΦΑΚΕΛΟΙ

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ

ΝΑ ΑΛΛΟ ΕΝΑ