bekas

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, ο Βαγγέλης Μπέκας, με αφορμή το μυθιστόρημά του «Ο γιος μας» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Επιμέλεια: Book Press

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε το μυθιστόρημά σας; Θυμάστε το αρχικό ερέθισμα;

Το αρχικό ερέθισμα προέκυψε ταξιδεύοντας στις γειτονικές βαλκανικές χώρες και σε τόπους οι οποίοι βρίσκονται στα όρια. Η φύση και οι ματιές των ανθρώπων με ηλέκτρισαν και προέκυψε Ο γιος μας, αφού τον μπόλιασα, βέβαια, και με ιδέες που είχαν τελείως διαφορετική αφετηρία. Καλύτερα να μην επεκταθώ.

Ποια είναι η σχέση σας με την περιοχή στην οποία διαδραματίζεται το βιβλίο σας; Έχετε εντάξει σε αυτό βιωματικά στοιχεία;

Αν δεν ανακατέψεις το ψέμα με αλήθεια, τότε το ψέμα σου δεν θα είναι πειστικό. Όταν έγραφα το Γιο μας, φρόντισα να χρησιμοποιήσω τόπους με τους οποίους έχω συσχετιστεί κι έχουν αφήσει μέσα μου δυνατό αποτύπωμα. Πήρα, λοιπόν, αυτούς τους αληθινούς τόπους που μέσα μου κοχλάζουν, τους ανακάτεψα με τα μονοπάτια της φαντασίας, και κάπως έτσι προέκυψε το ντεκόρ του βιβλίου. Το ίδιο ακριβώς κάνω και με τους ήρωες. Χρησιμοποιώ την αλήθεια και τη φαντασία ως φλεγόμενα κράματα που βρίσκουν διέξοδο στο χαρτί.

Πόσο νωρίς ή πόσο αργά γνωρίζατε το τέλος της ιστορίας σας;

Στο Γιο μας γνώριζα το τέλος από το προσχέδιο. Στάθηκα πολύ στον σχεδιασμό της πλοκής και των χαρακτήρων πριν ξεκινήσω να γράφω το βιβλίο. Όσο όμως και να σχεδιάσεις στην αρχή, αυτό δεν σημαίνει ότι γράφοντας το μυθιστόρημα η αλλαγή της ρότας απαγορεύεται. Ίσα ίσα. Κρατάς τον χάρτη και προχωράς, μα ξέρεις ότι μόνο αν δεν ακολουθήσεις πιστά το πλάνο θα προκύψουν οι μεγάλες εκπλήξεις. Είναι όπως στα ταξίδια.

Στάθηκα πολύ στον σχεδιασμό της πλοκής και των χαρακτήρων πριν ξεκινήσω να γράφω το βιβλίο. Όσο όμως και να σχεδιάσεις στην αρχή, αυτό δεν σημαίνει ότι γράφοντας το μυθιστόρημα, η αλλαγή της ρότας απαγορεύεται. Ίσα ίσα.

Κάποιοι λένε, «ένα μεγάλο βιβλίο, χρειάζεται ένα μεγάλο θέμα». Το πιστεύετε;

Νομίζω δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία τι πιστεύω εγώ. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι με γοητεύει να διαβάζω βιβλία που καταπιάνονται με μεγάλα θέματα.

Ποιο θα λέγατε ότι είναι το βασικό θέμα στο δικό σας βιβλίο;

Οι σχέσεις των ανθρώπων στον μικρόκοσμο της αγίας οικογένειας, οι σχέσεις των ανθρώπων στα όρια, στα σύνορα με τον Άλλο, οι σχέσεις χριστιανών και μουσουλμάνων στα Βαλκάνια.

Έχετε συγγραφέα-πρότυπο, κάποιον που να θεωρείτε δάσκαλό σας;

Τον Ντοστογιέφσκι στο ψυχογράφημα, τον Σαμαράκη στην κοινωνικοπολιτική ματιά, τον Μάτεσι και τον Ταχτσή στη γλώσσα, τον Σαίξπηρ και τους αρχαίους τραγικούς στη δραματουργία, τα σύγχρονα αστυνομικά μυθιστορήματα στην πλοκή.

Ιδανικός αναγνώστης του βιβλίου μου είναι εκείνος που αναζητά βιβλία με μυστήριο, αγωνία και ατμόσφαιρα, βιβλία που τρέχουν σαν κινηματογραφικές εικόνες με θερμή γλώσσα που ρέει, βιβλία που νοιάζονται για τις ανθρώπινες σχέσεις και έχουν κοινωνικοπολιτικό προβληματισμό.

Πώς θα περιγράφατε τον ιδανικό αναγνώστη του βιβλίου σας;

Ιδανικός αναγνώστης του βιβλίου μου είναι εκείνος που αναζητά βιβλία με μυστήριο, αγωνία και ατμόσφαιρα, βιβλία που τρέχουν σαν κινηματογραφικές εικόνες με θερμή γλώσσα που ρέει, βιβλία που νοιάζονται για τις ανθρώπινες σχέσεις και έχουν κοινωνικοπολιτικό προβληματισμό. Μάλλον ζητάω πολλά, αλλά δεν συμβιβάζομαι εύκολα στη γραφή και την ανάγνωση.

Ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτές τις μέρες;

Διαβάζω την Άλλη Γκρέις της Μάργκαρετ Άτγουντ, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Βιβλίο που έκανε πάταγο στο εξωτερικό κι όχι φυσικά μόνο γιατί έγινε σειρά στο Netflix.


Ο γιος μας
Βαγγέλης Μπέκας
Ψυχογιός 2020
Σελ. 432, τιμή εκδότη €17,70

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΠΕΚΑ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

5 λεπτά με τον Γρηγόρη Καλαϊτζή

5 λεπτά με τον Γρηγόρη Καλαϊτζή

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, ο Γρηγόρης Καλαϊτζής με αφορμή το δίτομο βιβλίο του «fiction black - 3 Iστορίες».

Επιμέλεια: Book Press

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε το βιβλίο σας; Θυμάστε το αρχικό ερέθισμα; ...

Το Φανταστικό στην Ελλάδα: Ο λόγος στους εκδότες του

Το Φανταστικό στην Ελλάδα: Ο λόγος στους εκδότες του

«Η Άγνωστη Καντάθ», «Αίολος», «Οξύ», «Φανταστικός Κόσμος», «Anubis», «Sελίνι»: Έξι εκδοτικοί οίκοι που αγαπούν την Επιστημονική Φαντασία, το Fantasy και τον Τρόμο τοποθετούνται στο εκδοτικό παρόν με την έως σήμερα πορεία τους και προτείνουν βιβλία από τον κατάλογό τους αλλά και από τις προσεχείς εκδόσεις τους. Στην ...

Γιάννης Διαμαντόγλου: «Ο εγκέφαλος είναι το πιο εγωπαθές όργανο»

Γιάννης Διαμαντόγλου: «Ο εγκέφαλος είναι το πιο εγωπαθές όργανο»

Συνέντευξη με τον διατροφολόγο Γιάννη Διαμαντόγλου με αφορμή το βιβλίο του «Διατροφή και συναισθήματα - Πώς αυτό που νιώθουμε επηρεάζει και επηρεάζεται από τη διατροφή», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρμός. 

Της Ελένης Κορόβηλα

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Βραβεία της Εταιρείας Συγγραφέων 2020: Οι βραχείες λίστες

Βραβεία της Εταιρείας Συγγραφέων 2020: Οι βραχείες λίστες

Ανακοινώθηκαν οι βραχείες λίστες για τα βραβεία της Εταιρείας Συγγραφέων. Η τελετή απονομής θα γίνει την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου. 

Επιμέλεια: Book Press

Η Εταιρεία Συγγραφέων έχει θεσπίσει τα Βραβεία «Γιάννης Βαρβέρης» και «Μένης Κουμανταρέας...

Το μαύρο βιβλίο, το αριστούργημα του Ορχάν Παμούκ

Το μαύρο βιβλίο, το αριστούργημα του Ορχάν Παμούκ

Για το μυθιστόρημα του Orhan Pamuk «Το μαύρο βιβλίο» (μτφρ. Στέλλα Βρετού, εκδ. Πατάκη).

Της Νίκης Κώτσιου

Ένα από τα πιο συζητημένα και πολυδιαβασμένα βιβλία της σύγχρονης τουρκικής λογοτεχνίας, το Μαύρο βιβλίο (1990) του νομπελίστα Ορχάν Παμ...

Οι επόμενοι εμείς, του Αλέκου Λούντζη (κριτική)

Οι επόμενοι εμείς, του Αλέκου Λούντζη (κριτική)

Για την ποιητική συλλογή του Αλέκου Λούντζη «Οι επόμενοι εμείς» (εκδ. Στιγμός).

Του Βασίλη Λαμπρόπουλου

Συζητώντας την ελληνική ποίηση του 21ου αιώνα προσπαθώ πάντα να μην την προσεγγίσω καθ’ εαυτή αλλά να την τοποθετήσω σε ένα διεθνές πλαίσιο κι ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Πώς η Σιμόν έγινε η Μποβουάρ: Μια ολόκληρη ζωή, της Κέιτ Κερκπάτρικ (προδημοσίευση)

Πώς η Σιμόν έγινε η Μποβουάρ: Μια ολόκληρη ζωή, της Κέιτ Κερκπάτρικ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη βιογραφία της Simone de Beauvoir «Πώς η Σιμόν έγινε η Μποβουάρ: Μια ολόκληρη ζωή» (μτφρ. Στέλλα Κάσδαγλη), της Kate Kirkpatrick που θα κυκλοφορήσει στις 27 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Για τη...

Χωρίς πυξίδα, της Χριστίνας Πουλίδου (προδημοσίευση)

Χωρίς πυξίδα, της Χριστίνας Πουλίδου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Χριστίνας Πουλίδου «Χωρίς πυξίδα», που θα κυκλοφορήσει στις 27 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2025

«Βρομοκατάσταση» συνόψισε ο Μορ...

Λενάκι: Δυο φωτιές και δυο κατάρες, του Δημήτρη Ινδαρέ (προδημοσίευση)

Λενάκι: Δυο φωτιές και δυο κατάρες, του Δημήτρη Ινδαρέ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Δημήτρη Ινδαρέ «Λενάκι: Δυο φωτιές και δυο κατάρες. Με αφορμή ένα δημοτικό τραγούδι του Μοριά», το οποίο κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Εστία.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ι. ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΡΙΖΕΣ

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

11η Σεπτεμβρίου, 20 χρόνια μετά: 20 βιβλία που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε

11η Σεπτεμβρίου, 20 χρόνια μετά: 20 βιβλία που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τα γεγονότα που μας εισήγαγαν στον 21ο αιώνα. Ήταν η μεγαλύτερη και πιο σοκαριστική αλληλουχία τρομοκρατικών ενεργειών που έγινε ποτέ, με μερικά λεπτά διαφορά: οι επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη, και στο Πεντάγωνο στην Ουάσιγκτον, την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Α...

Τα ώριμα βιβλία του Αυγούστου: 26 πρόσφατες εκδόσεις

Τα ώριμα βιβλία του Αυγούστου: 26 πρόσφατες εκδόσεις

Οι περισσότεροι από τα τίτλους που παρουσιάζονται εδώ έφτασαν στα χέρια μας πολύ πρόσφατα. Πρόκειται για ενδιαφέροντα βιβλία που στην πλειονότητά τους πέρασαν «κάτω από τα ραντάρ» των βιβλιοπροτάσεων για το καλοκαίρι. Ιδού μερικά από τα καλύτερα. 

Ε...

Έντεκα καλά βιβλία, πρόσκληση για σκέψη

Έντεκα καλά βιβλία, πρόσκληση για σκέψη

Έντεκα βιβλία ιστορίας, εθνολογίας, σύγχρονων οικονομικών και κοινωνικών ζητημάτων για τους εναπομείναντες στην πόλη αλλά και για όσους ακόμη αναζητούν βιβλία για τις διακοπές τους που να αξίζουν το βάρος τους.

Του Γιώργου Σιακαντάρη

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

20 Οκτωβρίου 2021 ΕΛΛΗΝΕΣ

Το Φανταστικό στην Ελλάδα: Ο λόγος στους εκδότες του

«Η Άγνωστη Καντάθ», «Αίολος», «Οξύ», «Φανταστικός Κόσμος», «Anubis», «Sελίνι»: Έξι εκδοτικοί οίκοι που αγαπούν την Επιστημονική Φαντασία, το Fantasy και τον Τρόμο τοποθ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

11 Δεκεμβρίου 2020 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2020

Να επιλέξεις τα «καλύτερα» λογοτεχνικά βιβλία από μια χρονιά τόσο πλούσια σε καλούς τίτλους όπως η χρονιά που κλείνει δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το αποτολμήσαμε, όπως άλ

ΦΑΚΕΛΟΙ