maria_mikro

του Δημήτρη Αργασταρά 

Στην αρχή, στο ξεκίνημα, είναι πάντα σκοτεινά. Μετά έρχεται το φως, σιγά σιγά. Αυτή θα μπορούσε να είναι η φράση-μότο του πρώτου λογοτεχνικού βιβλίου της Μαρίας Βλαντή "Μετά έρχεται το φως, σιγά σιγά" που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Μαγικό Κουτί.

Η νεαρή ηρωίδα της, η Μέλια, σπουδάζει Καλές Τέχνες στο Παρίσι και παράλληλα εργάζεται ως ταξιθέτρια σε ένα σινεφίλ κινηματογράφο, νιώθει όμως έντονο άγχος και υπαρξιακή αγωνία για το μέλλον της σε ένα κόσμο άγνωστο κι απειλητικό. Κάτι, κρυφό και σοφότερο, θα είναι εκεί για να την βοηθήσει, θα την οδηγήσει σε ένα μυστικό ταξίδι μέσα από πύλες-κόσμους, χρησιμοποιώντας τις ταινίες που βλέπει κάθε φορά, για να μπορέσει να βρει τις απαντήσεις της για την ζωή και μία νέα θέση μέσα στον κόσμο. Θα τα καταφέρει; Κάποιοι βγαίνουν μέσα από τις ταινίες, άλλοι μπαίνουν μέσα σε αυτές… 

Σπουδές για την Τέχνη, στην Γαλλία, αγάπη για την ζωγραφική και τον κινηματογράφο... Μοιάζει να μοιράζεστε αρκετά κοινά στοιχεία με την ηρωίδα σας. Σε ποιό βαθμό το βιβλίο είναι αυτοβιογραφικό ; Ποια είναι η δική σας εμπειρία από τις σπουδές σας και την επιστροφή στην Ελλάδα;

Η αλήθεια είναι πως με την Μέλια έχω κατ’ αρχήν κάποια κοινά στοιχεία όπως σωστά επισημάνατε. Η δική μου εμπειρία όμως της επιστροφής στην Ελλάδα είναι περισσότερο ρεαλιστική, λιγότερο φανταστική. Μετά από έξι χρόνια σπουδών και ζωής στο Παρίσι γύρισα στην Ελλάδα και ένιωσα να μην ανήκω πουθενά. Για τους Γάλλους ήμουν η ξένη αλλά και στους Έλληνες έμοιαζα το ίδιο ξένη. Κάτι είχε αλλάξει μέσα μου. Κάπως έτσι νιώθουν μάλλον όσοι μεταναστεύουν και μετά από κάποια χρόνια γυρίζουν πίσω στη χώρα τους.

Γιατί ταινίες; Γιατί διαλέξατε αυτόν τον τρόπο για να δοθούν απαντήσεις στην Μέλια; Στο βιβλίο λέτε: «Οι οθόνες είναι απλά ένα μέσο, δεν είναι το μόνο για να μπεις σ’ έναν κόσμο, πόρτες υπάρχουν κι αλλού, όπως… στην φύση».

Οι ταινίες ήταν (και λειτούργησαν) για μένα σαν τα παλαιά παραμύθια, φανταζόμουν την ηρωίδα να μπαίνει μέσα σε αυτές σαν σε σύγχρονους αστικούς μύθους-κόσμους. Η ιστορία διαδραματίζεται στη σύγχρονη εποχή κάπως έτσι προτίμησα τα «σημερινά» παραμύθια, αν η ηρωίδα ζούσε στον Μεσαίωνα θα μπορούσε φαντάζομαι αντίστοιχα να έρχεται σε επαφή με ξωτικά, νάνους, ζώα και άλλα όντα, μέσα σε πυκνά, επικίνδυνα, γεμάτα ήχους, ζωή και μυρωδιές, δάση.

Στο δεύτερο κεφάλαιο, όπου αναφέρεστε στην ταινία Underground του Κουστουρίτσα, η Μέλια σκέφτεται: «Υπάρχει άραγε ζωή, όταν βρίσκεσαι θαμμένος κάτω από την γη; Είναι μια υπόγεια ζωή; Μια ζωή πλασμάτων που περιφέρουν την ύπαρξή τους.. χωρίς το φως του ήλιου ή του φεγγαριού». Είναι αυτό ένα σχόλιο για το πώς ζούμε σήμερα στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις;

Έχω την εντύπωση πως στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις οι άνθρωποι ζούμε χωρίς συνείδηση των πράξεών μας, των επιλογών μας, των επιθυμιών μας, του εαυτού μας εν γένει. Σαν να έχουμε χάσει από καιρό τις ανθρώπινες ποιότητές μας. Σαν να μη μας αγγίζει πια τίποτα. Παγωμένοι άνθρωποι με παγωμένη συνείδηση. Τέτοιες σκέψεις μάλλον κυριαρχούσαν στο μυαλό μου κατά τη συγγραφή αυτού του κεφαλαίου.

exof_mikroΜου άρεσε πολύ ο τρόπος που συνδυάζετε το ρεαλιστικό με το παραμυθιακό στοιχείο στο βιβλίο σας, το πώς η ηρωίδα μοιράζεται μεταξύ πραγματικότητας και του σύγχρονου φαντασιακού της δυτικής κουλτούρας. Πιστεύετε πως ο σημερινός άνθρωπος καλείτε να ζήσει μεταξύ δύο ή πολλών κόσμων ;

Πιστεύω πως υπάρχουν όπως και υπήρχαν πολλοί περισσότερα γύρω μας από αυτά που αντιλαμβανόμαστε με το μυαλό, τη λογική και τις περιορισμένες μας αισθήσεις.

«Πολλά πράγματα, Οράτιε,

ο Ουρανός έχει και η Γη, ’πού καν δεν είδε

’ς τ’ όνειρό της αυτή σας η φιλοσοφία.»

(Σαίξπηρ, Άμλετ, Μετάφραση Ιάκωβου Πολυλά, Αθήνα 1889, στίχοι 165-167.) 

Τελικά η Μέλια βρίσκει την απάντηση στην ανάκτηση της χαμένης Αθωότητας και στην Αγάπη…

Ναι. Πιστεύω στην αθωότητα και στην αγάπη. Και πως η ζωή μας θα ήταν ομορφότερη, λιγότερο δύσκολη, μπερδεμένη, χαοτική, πιο υποφερτή, πιο ουσιαστική και αληθινή αν είχαμε αυτές τις ποιότητες.

Μπορεί δηλαδή κανείς να γλιτώσει από τους Λανγκολίερς ;

Κατ’ αρχάς, να εξηγήσουμε στους αναγνώστες πως «Λανγκολίερς» είναι τέρατα με σώμα στρογγυλό, σαν μπάλα, και τεράστιο στόμα με κοφτερά δόντια, περισσότερα στην ομώνυμη νουβέλα του Στήβεν Κινγκ (Νυχτερινή πτήση 29). Τους αντιμετωπίζω ως παραλλαγή του μύθου της Σφίγγας. Είναι οι φόβοι που κουβαλάει μέσα του ο κάθε ένας, οι προσωπικοί του δαίμονες. Δεν έχει παρά να τους εντοπίσει και να τους ξορκίσει. Αυτό έκανα και εγώ με το βιβλίο αυτό, έφτιαξα το δικό μου ξόρκι απομακρύνοντας τους φόβους και την σκοτεινιά.

Σας ευχαριστώ πολύ. Εύχομαι καλή συνέχεια στην πορεία της ηρωίδας σας…


Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

5 λεπτά με την Κλεονίκη Δρούγκα

5 λεπτά με την Κλεονίκη Δρούγκα

Πέντε λεπτά με μια συγγραφέα. Σήμερα, η Κλεονίκη Δρούγκα, για τη συλλογή διηγημάτων της «Η αλήθεια είναι πολλές» (εκδ. Νίκας).

Επιμέλεια: Book Press

Εντός της συλλογής διηγημάτων σας εμφανίζονται διάφορα π...

Φώτης Τερζάκης: «Ως συμπεριληπτικό όνομα, η

Φώτης Τερζάκης: «Ως συμπεριληπτικό όνομα, η "Ανατολή" είναι ήδη μια ρατσιστική και αποικιοκρατική κατηγορία, ένας τόπος της φαντασίας μας»

Μιλήσαμε με τον Φώτη Τερζάκη με αφορμή την πρόσφατη επανακυκλοφορία της μετάφρασής του της περίφημης μελέτης του Έντουαρντ Σαΐντ (Edward Said) «Οριενταλισμός», στη σειρά «Κάλλιστος» των εκδόσεων Σάλτο.

Στον Κ.Β. Κατσουλάρη 

...
5 λεπτά με τη Μαρία Λουκά

5 λεπτά με τη Μαρία Λουκά

Πέντε λεπτά με μία συγγραφέα. Σήμερα, η Μαρία Λουκά, για το μυθιστόρημά της «Δεκαέξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα» (εκδ. Βακχικόν).

Επιμέλεια: Book Press

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε το βιβλίο σας; Θυμάστε το αρχικό ερέθισμα; ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Tempo perso» της Κούλας Αδαλόγλου (κριτική) – Σε πορεία κάθαρσης

«Tempo perso» της Κούλας Αδαλόγλου (κριτική) – Σε πορεία κάθαρσης

Για την ποιητική συλλογή της Κούλας Αδαλόγλου «Tempo perso» (εκδ. Σαιξπηρικόν).

Γράφει ο Δημήτρης Μπαλτάς

...

Τι είναι ένα «βιβλίο»; Έλληνες συγγραφείς και εκδότες ζητούν να εξαιρούνται από τον όρο «βιβλίο» τα έργα Τεχνητής Νοημοσύνης

Τι είναι ένα «βιβλίο»; Έλληνες συγγραφείς και εκδότες ζητούν να εξαιρούνται από τον όρο «βιβλίο» τα έργα Τεχνητής Νοημοσύνης

Οι Έλληνες συγγραφείς και εκδότες με επιστολή τους ζητούν την υιοθέτηση ενός ακριβούς ορισμού για τη λέξη «βιβλίο», εξαιρώντας ρητά από αυτόν οποιοδήποτε κείμενο έχει δημιουργηθεί ή μεταφραστεί εξ ολοκλήρου από Τεχνητή Νοημοσύνη.

Επιμέλεια: Book Press ...

Γωγώ Φώτου: «Η τέλεια γυναίκα είναι ένα ψέμα»

Γωγώ Φώτου: «Η τέλεια γυναίκα είναι ένα ψέμα»

Η Γωγώ Φώτου μας συστήθηκε πρόσφατα με το μυθιστόρημά της «Babython – Μια ασύλληπτη ιστορία» (εκδ. Key Books).

Επιμέλεια: Book Press

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη μία συγγραφέας; Τι το καινούργιο φέρνει; ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Κοίτα τα φώτα, αγάπη μου» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

«Κοίτα τα φώτα, αγάπη μου» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Ανί Ερνό [Annie Ernaux], «Κοίτα τα φώτα, αγάπη μου» (μτφρ. Ρίτα Κολαΐτη), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 24 Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Τα σουπερμάρκετ και ο...

«Η απόδραση της τελείας» του Γιάννη Ζευγώλη (προδημοσίευση)

«Η απόδραση της τελείας» του Γιάννη Ζευγώλη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Γιάννη Ζευγώλη «Η απόδραση της τελείας», η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Σας μάζεψα, αγαπημένα μου σημεία, όλα εδώ για να σας ανακοινώσω την ...

«Μου πέθανες» του Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο (προδημοσίευση)

«Μου πέθανες» του Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αφήγημα του Πορτογάλου συγγραφέα Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο [José Luís Peixoto], «Μου πέθανες» (μτφρ. Ζωή Καραμπέκιου), το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Μπήκα σ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 πρόσφατα κουίρ βιβλία για τον «μήνα υπερηφάνειας»

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 πρόσφατα κουίρ βιβλία για τον «μήνα υπερηφάνειας»

Ιούνιος, μήνας υπερηφάνειας και διεκδικήσεων για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Επιλέξαμε 10 βιβλία του 2025 με κουίρ χαρακτήρες που απομακρύνονται από τη στερεοτυπική αναπαράσταση και αποκτούν ρεαλιστικές διαστάσεις. Στην κεντρική εικόνα, έργο της κουίρ καλλιτέχνιδας των αρχών του 20ου αιώνα Gluck. 

Γράφει η ...

Τραύμα σε ψυχή και σώμα: Πέντε πρόσφατα δοκίμια ψυχανάλυσης που ξεχωρίζουν

Τραύμα σε ψυχή και σώμα: Πέντε πρόσφατα δοκίμια ψυχανάλυσης που ξεχωρίζουν

Πέντε μελέτες που κυκλοφόρησαν προσφάτα πραγματεύονται τη σχέση του νου με το σώμα, την έννοια του «τραύματος», αλλά και τη θέση της ψυχανάλυσης στον σύγχρονο κόσμο. Κεντρική εικόνα: Ο Σίγκμουντ Φρόιντ.

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου

...
Καρδιά, εγκέφαλος, τραύμα, αυτισμός: Τέσσερα βιβλία για την κατανόηση του ανθρώπινου οργανισμού από τις εκδόσεις Gutenberg

Καρδιά, εγκέφαλος, τραύμα, αυτισμός: Τέσσερα βιβλία για την κατανόηση του ανθρώπινου οργανισμού από τις εκδόσεις Gutenberg

Ποιος είναι ο ακριβής ρόλος της καρδιάς και ποιος του εγκεφάλου; Ποιοι μύθοι σχετικά με αυτά τα δύο όργανα καλλιεργούνται από τη σύγχρονη κουλτούρα; Τι αποτελεί «τραυματική εμπειρία» και πώς μπορούμε να αλληλεπιδράσουμε αποτελεσματικά με τα νεαρά αυτιστικά άτομα; Τέσσερα νέα βιβλία από τις εκδόσεις Gutenberg καταπιά...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

12 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογρα

ΦΑΚΕΛΟΙ