petroulakis kentriki

Συνέντευξη με τον Σπύρο Πετρουλάκη με αφορμή το μυθιστόρημά του «Η νύχτα της αλήθειας» (εκδ. Μίνωας).

Της Στεφανίας Τζακώστα

Ο Σπύρος Πετρουλάκης γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα, έχοντας ζήσει επίσης στο Ρέθυμνο και στα Χανιά από όπου και κατάγεται. Είναι συνθέτης και στιχουργός και έχει συμμετάσχει σε μουσικές παραστάσεις και συναυλίες σε όλη την Ελλάδα. Τραγούδια του περιλαμβάνονται σε CD πολλών γνωστών καλλιτεχνών, ενώ έχει γράψει μουσική και τραγούδια για ντοκιμαντέρ και θεα­τρικές παραστάσεις. Ασχολείται με τη φωτογραφία (φωτογραφίες του έχουν βραβευτεί και δημοσιευτεί σε ευρωπαϊκά περιοδικά), είναι αφηγητής παραμυθιών, προπονητής και Πανελληνιονίκης στο άθλημα του Taekwondo και έχει ως χόμπι την αναρρίχηση και τις καταδύσεις.

Από τις εκδόσεις Μίνωας κυκλοφορούν τα ιδιαίτερα επιτυχημένα μυθιστορήματά του Το παράθυρο της Νεφέλης (2014), Η εξομολόγηση (2015), H Παναγιά της φωτιάς (2016), Το τελευταίο δαχτυλίδι (2017), Αμαλία (2018), καθώς και τα βιβλία του για παιδιά Στα χνάρια του κουρσάρου Μπαρμπαρόσα (2014), Ο θησαυρός του Κυβερνήτη (2015), Ο δράκος Μπουρμπουλήθρας (2016) και Η συνταγή της ευτυχίας (2016).

Η συζήτησή μας περιορίστηκε στο τελευταίο του μυθιστόρημα, Η νύχτα της αλήθειας.

Σε κάποια σημεία του μυθιστορήματός σας η νύχτα φαίνεται να είναι καταλυτική είτε για συνειδητοποίηση των πραγμάτων είτε για λήψη αποφάσεων είτε για ουσιαστικές συζητήσεις. Τι θελήσατε να σηματοδοτήσετε με αυτόν τον τίτλο;

Ουσιαστικά ο τίτλος αποσκοπεί να τονίσει ορισμένες στιγμές κρίσιμων αποφάσεων και αποκαλύψεων. Παίζω με τις προθέσεις των ηρώων και προτιμώ κάποια ειδυλλιακά βράδια να χτίζω την ιστορία μου, προσπαθώντας να αποφύγω αυτό που λέει ο θυμόσοφος λαός για της νύχτας τα καμώματα.

Υπάρχει ένας ηλικιωμένος πρωταγωνιστής, ο Διονύσης, μια γυναίκα φαινομενικά αδύναμη, η Ναταλία, ένας σκληρός άντρας, ο Πάτροκλος, ο «από μηχανής θεός», η Ελευθερία και ο Στράτος. Όλους τους ήρωες του μυθιστορήματός σας τους αντιμετωπίζεται με σεβασμό, αφήνετε τον αναγνώστη να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. Από την άλλη, μπαίνετε στην ψυχή τους. Γνωρίζετε την ψυχοσύνθεση, τις σκέψεις, τις κινήσεις της γυναίκας που χάνει τη γη κάτω από τα πόδια της. Πώς δουλεύετε με τους χαρακτήρες για να επιτύχετε την απαιτούμενη φυσικότητα; Είναι συνειδητή η ουδέτερη στάση σας απέναντι στους ήρωες; Και πόσο εύκολο είναι αυτό για εσάς;

Σε γενικές γραμμές στις ιστορίες που πλάθω προσπαθώ να αποφύγω τα στερεότυπα που έχουμε συναντήσει στο παρελθόν. Ο κακός δεν είναι κακός, γιατί έτσι του έχει καπνίσει, ούτε υπάρχει ο «από μηχανής θεός». Οι χαρακτήρες μου είναι αρχετυπικά χτισμένοι και οι βάσεις που στηρίζομαι για να τους δώσω βουλή είναι συγκεκριμένες και ρεαλιστικές. Στα βιβλία μου, όπως και στο μυαλό μου δεν υπάρχουν σούπερ ήρωες, ούτε υπερβολικά αδύναμοι. Ακόμα και τα παιδιά που πρωταγωνιστούν στις ιστορίες μου έχουν κάτι να δώσουν, έχουν κάτι να πουν. Όπως και στην πραγματική ζωή.

Οι χαρακτήρες μου είναι αρχετυπικά χτισμένοι και οι βάσεις που στηρίζομαι για να τους δώσω βουλή είναι συγκεκριμένες και ρεαλιστικές. Στα βιβλία μου, όπως και στο μυαλό μου δεν υπάρχουν σούπερ ήρωες, ούτε υπερβολικά αδύναμοι.

Βλέπουμε στο μυθιστόρημά σας να «ανταγωνίζεται» ο δεσμός αίματος με τον δεσμό της αγάπης. Ποιος τελικά πιστεύετε πως είναι ο πιο ισχυρός;

Εξαιρώντας τον δεσμό που υπάρχει μεταξύ γονέα και παιδιού θεωρώ ότι ο δεσμός της αγάπης των ανθρώπων είναι σαφώς πιο ισχυρός από εκείνον του αίματος. Το πιστεύω απόλυτα. Ο δεσμός αίματος (και μιλώ για τους συγγενείς) είναι κάτι που δεν έχουμε την δυνατότητα της επιλογής όπως την έχουμε με την αγάπη.

petroylakis exΔίνετε με εξαιρετική ακρίβεια τη μοναξιά την οποία βιώνουν τα ζευγάρια μέσα στις πραγματικά δύσκολες στιγμές τους αλλά και τη σκληρότητα με την οποία συμπεριφέρονται ο ένας στον άλλον, καλυμμένη με το πέπλο της αγάπης. Είναι εφικτή η πολυπόθητη ισορροπία μέσα στη σχέση; Ούτε να «πνίγεσαι» ούτε και να αισθάνεσαι «μόνος»;

Οι κλωστούλες της ισορροπίας μέσα στην οικογένεια ή μεταξύ των ζευγαριών είναι πολύ λεπτές. Αόρατα νήματα που άλλοτε αντέχουν να σηκώσουν βουνά κι άλλοτε αρκεί ένα φύσημα, μια ανάσα για να κοπούν. Έχω την πεποίθηση πια ότι εκτός από τις προσπάθειες που χρειάζονται να κάνουν και οι δύο πλευρές, έχει και ο χρόνος τη δική του μερίδα στην επιτυχία μιας σχέσης.

Φαντάσου τη σχέση αυτή σαν ένα σχοινί ισορροπίας με δύο σχοινοβάτες επάνω του. Χρειάζεται προπόνηση, πολλές τούμπες στο παρελθόν και πίστη, για να περάσουν και οι δύο αλώβητοι στην επόμενη πλευρά. Αν δεν υπάρξει συνεργασία και συνεννόηση μεταξύ των σχοινοβατών, στο πρώτο, δεύτερο βήμα θα τσακιστούν, αφού ο ένας θα παρασύρει, μέσω της ταλάντωσης, και τον άλλον. Έτσι, για κάποιους είναι εφικτό και για άλλους όχι.

Οι περιγραφές των τόπων και των τοπίων στο βιβλίο σας δείχνει πως έχετε καλή γνώση της ελληνικής επαρχίας. Για τους χώρους της δράσης, όπως και για τα κοινωνικά περιβάλλοντα, βασίζεστε στις εμπειρίες σας μόνο ή κάνετε και έρευνα;

Λειτουργώ και με τις δύο περιπτώσεις ταυτόχρονα. Ακόμα και να γνωρίζω απόλυτα το περιβάλλον, τους ανθρώπους και τις καταστάσεις που συντελούν το σύνολο του κάθε τόπου, η έρευνα θα είναι αυτή που θα βάλει τη σφραγίδα της σε κάθε περίπτωση. Ωστόσο πρωταγωνιστικούς ρόλους δίνω σε τόπους που γνωρίζω καλά και έχω αγαπήσει λίγο παραπάνω.

Δεν θα μπορούσα να μην περιγράφω την πίστη και την ανάγκη των ανθρώπων στην επίκληση και στην προσευχή, αφού είναι συστατικά της ελληνικής κοινωνίας, των ανθρώπων που κάνουν ετούτο τον τόπο.

Αγαπώ την πατρίδα μου και έχω αδυναμία στις αδυναμίες των ανθρώπων που περιβάλλουν τον κάθε τόπο. Λατρεύω τις μυρωδιές, τις γεύσεις και τα χρώματα που αλλάζουν με τις εποχές, με τις καθημερινές ή με τις σχόλες. Άλλη γεύση έχει η Κυριακή, άλλη η Δευτέρα. Αυτό επιζητώ και σκαλίζω κάθε τόσο για να μπω στην ουσία χρησιμοποιώντας κάθε τρόπο. Πότε άρμεγμα, πότε θηλασμό. Το ένα το κάνεις με τη βουλή σου, μα το άλλο χρειάζεται συναίνεση.

Μιλάτε για την «αγκαλιά του Πλάστη», την «απεραντοσύνη του Θεού», περιγράφετε το κρυμμένο εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου και τη «βοήθεια» που πρόσφερε στην μικρή Φένια. Τι ρόλο παίζει η θρησκεία στα μυθιστορήματά σας;

Η θρησκεία είναι ένα βαρύ κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Είναι στη συνείδηση, στην παιδεία του Έλληνα και καταγραμμένη στο υποσυνείδητό μας ως ανάγκη. Μια στάμπα με ανεξίτηλο μελάνι στην ψυχή μας. Δεν θα μπορούσα να μην περιγράφω την πίστη και την ανάγκη των ανθρώπων στην επίκληση και στην προσευχή, αφού είναι συστατικά της ελληνικής κοινωνίας, των ανθρώπων που κάνουν ετούτο τον τόπο.

* Η ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΤΖΑΚΩΣΤΑ είναι δημοσιογράφος.


ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

5 λεπτά με την Ελένη Ντούξη

5 λεπτά με την Ελένη Ντούξη

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, η Ελένη Ντούξη με αφορμή την ποιητική της συλλογή «Αντιδραστήρας», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ενύπνιο.

Επιμέλεια: Book Press

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε τα πρώτα ποιήματα της συλλογής σας; Θυμάστε το αρ...

5 λεπτά με τον Γιώργη Ξηρογιάννη

5 λεπτά με τον Γιώργη Ξηρογιάννη

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, o Γιώργης Ξηρογιάννης με αφορμή το μυθιστόρημά του «Το κισσόσπιτο», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Book Press

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε το Κισσόσπιτο; Θυμάστε το αρχικό ερέθι...

5 λεπτά με την Αργυρώ Μαντόγλου

5 λεπτά με την Αργυρώ Μαντόγλου

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, η μεταφράστρια και συγγραφέας Αργυρώ Μαντόγλου με αφορμή το μυθιστόρημά της «Τρικυμίες παθών – Τα νεανικά χρόνια του Κοραή στο Άμστερνταμ», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ανατόλ Φρανς: «Να ζεις χωρίς ψευδαισθήσεις είναι το μυστικό της ευτυχίας»

Ανατόλ Φρανς: «Να ζεις χωρίς ψευδαισθήσεις είναι το μυστικό της ευτυχίας»

Μια μέρα σαν σήμερα, 16 Απριλίου 1844, γεννήθηκε στο Παρίσι ο Γάλλος συγγραφέας και κριτικός, βραβευμένος με Νόμπελ το 1921, Ανατόλ Φρανς. 

Του Λεωνίδα Καλούση 

Ο Ζακ Φρανσουά Ανατόλ-Τιμπώ γεννήθηκε σε μια οικογένεια από γονείς μέτριας μόρφωσ...

Καλό σημάδι, της Ελευθερίας Κυρίμη (προδημοσίευση)

Καλό σημάδι, της Ελευθερίας Κυρίμη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ελευθερίας Κυρίμη «Καλό σημάδι», το οποίο κυκλοφορεί στις 22 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Σήμερα δεν θα συναντιόταν με τον Πότη. Είχε κανονίσει ο δάσκαλος να βρεθεί μ...

45 τόνοι καφέ (διήγημα «1821»)

45 τόνοι καφέ (διήγημα «1821»)

Διήγημα που διακρίθηκε στον διαγωνισμό «200 χρόνια τώρα...», με θέμα «200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση», που συνδιοργάνωσαν η Book Press με τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Τα διηγήματα που ξεχώρισαν θα κυκλοφορήσουν σε e-book στο τέλος Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Της Μανώλιας Κίτσου ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Καλό σημάδι, της Ελευθερίας Κυρίμη (προδημοσίευση)

Καλό σημάδι, της Ελευθερίας Κυρίμη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ελευθερίας Κυρίμη «Καλό σημάδι», το οποίο κυκλοφορεί στις 22 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Σήμερα δεν θα συναντιόταν με τον Πότη. Είχε κανονίσει ο δάσκαλος να βρεθεί μ...

Φτερά στο τσιμέντο, της Ευσταθίας Ματζαρίδου (προδημοσίευση)

Φτερά στο τσιμέντο, της Ευσταθίας Ματζαρίδου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ευσταθίας Ματζαρίδου «Φτερά στο τσιμέντο», το οποίο κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Περισπωμένη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

[…] Τις ώρες που αυτοί κοιμούνται, αν εξαιρέσω, το ροχαλητό το...

Συγχώρεση – Μια ψυχαναλυτική προσέγγιση, Συλλογικός τόμος (προδημοσίευση)

Συγχώρεση – Μια ψυχαναλυτική προσέγγιση, Συλλογικός τόμος (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τον συλλογικό τόμο «Συγχώρεση – Μια ψυχαναλυτική προσέγγιση», σε επιμέλεια του Ιωάννη Βαρτζόπουλου, που κυκλοφορεί στις 16 Απριλίου από τις εκδόσεις Αρμός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Είναι στη φύση του ανθρώπου η δυνατότ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Κακοποίηση: Βιβλία για παιδιά κι εφήβους που μιλούν ανοιχτά

Κακοποίηση: Βιβλία για παιδιά κι εφήβους που μιλούν ανοιχτά

Πώς μιλάμε στα παιδιά για τη σεξουαλική κακοποίηση; Για τη βία που βιώνουν συνομίλικοί τους, για τα τραύματα, την οδυνηρή και μοναχική πορεία των θυμάτων μέχρι που ορισμένα, λίγα, παιδιά καταφέρνουν να βρουν το κουράγιο και τα λόγια για να μιλήσουν; Πώς αποτυπώνουν οι συγγραφείς βιβλίων για παιδιά και για εφήβους τη...

Βιβλία για το Ολοκαύτωμα: Μαρτυρίες, στρατοπεδική λογοτεχνία, ιστορικές μελέτες

Βιβλία για το Ολοκαύτωμα: Μαρτυρίες, στρατοπεδική λογοτεχνία, ιστορικές μελέτες

Επιλογή από τα δεκάδες σημαντικά βιβλία για το Ολοκαύτωμα που έχουν κυκλοφορήσει τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας. Μαρτυρίες, στρατοπεδική λογοτεχνία, ιστορικές μελέτες. Για να κρατηθεί η μνήμη ζωντανή, για να μην ξεχαστεί ποτέ η φρίκη των γκέτο και των στρατοπέδων. Στην εικόνα, φωτογραφία από τ...

Βιβλίο, το καλύτερο δώρο κι αυτές τις Γιορτές

Βιβλίο, το καλύτερο δώρο κι αυτές τις Γιορτές

Η πιο απροσδόκητη χρονιά φτάνει στο τέλος της. Για τους περισσότερους από εμάς δύσκολα φαντάζεται κανείς άλλη χρονιά που να έκρυβε μια τόσο μεγάλη έκπληξη για όλη την ανθρωπότητα. Δοκιμαστήκαμε και δοκιμαζόμαστε ψυχολογικά, συναισθηματικά, ηθικά, μετράμε απώλειες ανθρώπων δικών μας και αγνώστων που τους νιώθουμε όμω...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

11 Δεκεμβρίου 2020 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2020

Να επιλέξεις τα «καλύτερα» λογοτεχνικά βιβλία από μια χρονιά τόσο πλούσια σε καλούς τίτλους όπως η χρονιά που κλείνει δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το αποτολμήσαμε, όπως άλ

ΦΑΚΕΛΟΙ