mexis

«Η λέξη κομπίνα πρέπει να πάρει πιστοποίηση Π.Ο.Π. και να είναι πλέον μόνο ελληνική»

Της Δανάης Χριστοπούλου

Ο Λουκάς Μέξης, 26 ετών, εκδίδει ένα εβδομαδιαίο online comic, τον Χάρτινο Κόσμο (www.xartinos.gr). Το πρώτο του μυθιστόρημα, "Shoebox(εκδ. Τετράγωνο), μας παρασύρει

με τους ροκ ρυθμούς του (αν και δεν είμαι σίγουρη ότι ο ίδιος θα συμφωνούσε με την αυθαίρετη επιλογή ενός μόνο μουσικού είδους) σε ένα καλοκαιρινό κυνήγι θησαυρού. Στις σελίδες του, η Αμοργός, ένα κουτί παπουτσιών, μια ληστεία αργόσχολων, ένα μαγικό κλαρίνο, ουζάκια, ψημένες ρακές κι ένας μεθυσμένος Ισλανδός, αναμειγνύονται σε ένα πολύχρωμο, χιουμοριστικό καλειδοσκόπιο που αφήνει τον αναγνώστη ζαλισμένο, αλλά σαφώς χαμογελαστό. «Έχει πλάκα να βλέπεις κάτι ολοκληρωμένο, και να είναι πιο πλήρες από ότι φανταζόσουν στην αρχή», λέει ο Λουκάς για το πρώτο του βιβλίο – που αρχικά ήταν να ονομαστεί Το Κουτί Των Παπουτσιών. «Μου ακούστηκε σαν κάποιο χαζό κομμάτι ξεχασμένης έντεχνης μπάντας, οπότε έγινε Shoebox. Μέσα σε ένα κουτί παπουτσιών κρύβεις πάντα θησαυρούς, πράγματα και αναμνήσεις που όποτε και αν ανοίξεις, θα είναι εξίσου έντονες με την ημέρα που τις έκρυψες».

Πως ήταν το πέρασμα από την αρθρογραφία στη συγγραφή;

Η αλήθεια είναι ακριβώς ανάποδη: η συγγραφή ξεκίνησε πρώτη και η αρθρογραφία ακολούθησε. Το shoebox γεννήθηκε από μια σελίδα που γράφτηκε βιαστικά για ένα fanzine 7 χρόνια πριν, ενώ η ιστορία στο μεγαλύτερο μέρος της είχε ολοκληρωθεί αρκετά χρόνια πριν ξεκινήσω ουσιαστικά να δουλεύω ως δημοσιογράφος. Παρόλα αυτά, η αρθρογραφία με βοήθησε στη διόρθωση του (αλλά για πιο σίγουρη απάντηση ρώτα με ξανά σε ένα χρόνο, που θα έχω ολοκληρώσει κάτι που γεννήθηκε 100% παράλληλα με την δουλειά μου).

exof_mexisΓράφουμε καλύτερα για πράγματα που γνωρίζουμε και έχουμε ζήσει ή για πράγματα που αγαπάμε (και θα θέλαμε ενδεχομένως να ζήσουμε); Και σε ποια από τις δύο κατηγορίες κινείσαι εσύ;

Στην πρώτη: είναι βιώματα μου, «δεμένα» ίσως με φανταστικό τρόπο. Δε ξέρω ακόμα αν θα έγραφα κάτι που δεν έζησα ποτέ- ίσως αν κάποτε μελετήσω αρκετά κάποιον χαρακτήρα ή μια εποχή που μου αρέσει. Πάντως η αλήθεια είναι καλύτερη, γιατί περνάει δυνατότερα στο χαρτί.

Ο αφηγητής ξεκινάει ως ένα καλό, ελαφρώς άβουλο παιδί και στην πορεία καταλήγει… κομπιναδόρος. Είναι απαραίτητη η εξερεύνηση των άκρων για να βρούμε τη μέση μας;

Ο αφηγητής είναι ένας 20άρης - όλοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο βρεθήκαμε στα παπούτσια του. Και αυτή η ηλικία ενδείκνυται ακριβώς για αυτό: μια πιο ακραία ζωή. Σίγουρα όλοι πρέπει κάπως να ζήσουν πράγματα που φοβούνται, μόνο και μόνο για να καταλάβουν ποιοι είναι πραγματικά. Στην Ελλάδα δυστυχώς είμαστε αρκετά περισσότερο «μαμούχαλοι» από ότι θα θέλαμε να δείχνουμε παραέξω. Το ταξίδι του άβουλου 20άρη μου είναι στην Ελλάδα - ένας Γερμανός στα 19 του θα είχε ήδη κάνει το περίφημο World Round Trip. Φαντάσου ιστορίες.

Η συγκεκριμένη κομπίνα είναι σουρρεάλ, άνευ εναλλακτικού σχεδίου – και άρα καταδικασμένη στην αποτυχία. Χαρακτηριστικά που αποτελούν άραγε το αρχέτυπο της ελληνικής κομπίνας;

Πιστεύω πως η λέξη κομπίνα πρέπει να πάρει μια πιστοποίηση Π.Ο.Π. και να είναι πλέον μόνο ελληνική (και ας μην είναι). Μαζευόμαστε ένα βράδυ, πίνουμε λίγο παραπάνω, λέμε μια βλαμμένη ιδέα που για κάποιο περίεργο λόγο νιώθουμε ότι είναι η μεγαλύτερη σύλληψη του αιώνα… και όποιον πάρει ο Χάρος. Εναλλακτικό σχέδιο; Πολυτέλειες! Ο Έλληνας δεν αποτυγχάνει ποτέ - και όταν αποτύχει απλά το φορτώνει στον διπλανό του.

Πόσο  ρόλο έπαιξε η επιλογή των συγκεκριμένων περιοχών (Αμοργός, Γιάννενα) στην πλοκή του βιβλίου;

Είναι μέρη που, ιδίως παλιότερα, ένιωθα δεύτερα μου σπίτια. Η Αμοργός ήταν το μέρος που πέρασα αρκετά καλοκαίρια μόλις τελείωσα το σχολείο και άρχισα αυτή την «μετά-άναρχο-ό,τι-να’ναι/πανκ-ροκ-τρέχα-γύρευε» περίοδο της ζωής μου, ενώ τα Γιάννενα μια πραγματικά πανέμορφη πόλη που πολλοί φίλοι μου έκαναν το καλό και με έπεισαν να επισκεφτώ νωρίς. Άσε που έχουν και τα δύο μια απίστευτη ενέργεια - δε νομίζεις;

Διαβάζοντας κανείς προσεκτικά το Shoebox, παρατηρεί πως υπάρχουν κάποιες εκφράσεις που αγαπάς να χρησιμοποιείς. Τελικά είναι σημαντικό για ένα συγγραφέα να έχει τη δική του αναγνωρίσιμη γλώσσα;  Ή αυτό πρέπει να αλλάζει κάθε φορά, ανάλογα με την ιστορία;

Αλλάζει ανάλογα με την ηλικία. Γράφτηκε όταν ήμουν είκοσι και κάτι, όταν η συνοχή των σκέψεων είναι χαοτική και τοιουτοτρόπως αποτυπώθηκε στο χαρτί.  Σήμερα, ο αφηγητής του Shoebox δε θα έλεγε ποτέ «τοιουτοτρόπως». Κοίτα λέξη. Περίπλοκη. Όσο μεγαλώνεις και όσο γράφεις, είναι σαν γυμναστική: όσο το κάνεις τόσο βελτιώνεσαι. Όσο για την αναγνωρίσιμη γλώσσα, είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν τόσοι τρόποι γραφής, όσοι και οι συγγραφείς εκεί έξω - για να μη πω όσοι και οι άνθρωποι γενικά.

Γιατί shoebox; Τι αντιπροσωπεύει το κουτί των παπουτσιών; Το δικό σου τι έχει μέσα;

Ένα κουτί μπορεί να είναι απλά ένα κουτί, μπορεί όμως να είναι και θησαυρός. Το δικό μου κάποτε είχε το χειρόγραφο του Shoebox. Σήμερα, δεν έχω πραγματικά ιδέα- αλλά σίγουρα κάθε κουτί είναι γεμάτο απωθημένα.

Ένα από τα σημεία-κλειδιά του βιβλίου, είναι η ανάγκη του ήρωα να «στρίψει στις 30ο». Πως δημιουργήθηκε η ιδέα γι’ αυτό; Και πως επιτυγχάνεις τη δική σου  στροφή;

Ειλικρινά βγήκε μόνο του, την στιγμή που καθόμουν και έγραφα αυτό το κεφάλαιο. Το θεωρώ το πιο σημαντικό, γιατί συμπυκνώνει όλες τις ανησυχίες που είχα εκείνη τη περίοδο (και θέλω να πιστεύω κι άλλος κόσμος, ανεξαρτήτου ηλικίας). Είναι απίστευτο το πόσο ζωντανή είναι η στιγμή που γράφεις και κάποια πράγματα βγαίνουν στην οθόνη μόνα τους, χωρίς καν να τα έχεις σκεφτεί. Άλλο τρανό παράδειγμα, είναι ότι τα κενά στο τέλος μπορούν να ενωθούν με μαγικό τρόπο - και να δέσουν ξαφνικά την ιστορία με έναν τρόπο που ποτέ δε θα φανταζόσουν. Η δική μου στροφή δεν ξέρω πως έχει επιτευχθεί - συνεχώς γκρινιάζω. Όλοι μας μπορούμε να κοιτάξουμε στις 30 μοίρες που δεν έχει τίποτα και όλα είναι ελεύθερα - αλλά δυστυχώς καταλαβαίνω ότι όλοι «κωλώνουν» αφάνταστα να πάνε προς τα εκεί.

Ποιο είναι το βιβλίο που θα ήθελες να είχες γράψει; Και ποια βιβλία τριγυρνούν μέσα σου, ελπίζοντας να γεννηθούν κάποτε στο μέλλον;

Καταλαβαίνω τι εννοείς με την ερώτηση, αλλά θα μου πετάξουν πέτρες αν πω ότι θα ήθελα το On The Road του Κερουάκ να ήταν δικό μου! Πάντως ομολογώ ότι ίσως να το σκέφτηκα αυτό όταν διάβασα την υπέροχη ιστοριούλα του Patrick Süskind, Το Περιστέρι. Μακάρι μια μέρα να μπορώ να συμπυκνώνω τόσα πολλά μέσα σε τόσες λίγες –αλλά ουσιαστικές- σελίδες. Μέσα μου έχω 3 ή 4 ακόμα βιβλία που πλακώνονται μεταξύ τους για το ποιο θα βγει πρώτο. Ευτυχώς είμαι ήδη στα μισά του επόμενου, και από του χρόνου το καλοκαίρι έχω πει να ασχοληθώ με το τρίτο που θα είναι πιο θεατρικό. Μετά έχω μια ιδέα για ένα 4o, ξανά καλοκαιρινό: μαζί με αυτό που έρχεται, θα αποτελέσουν την θερινή μου τριλογία. Take that Star Wars!

Εν τέλει, γράφεις γιατί…

…Δεν μπορώ να κάνω τίποτα άλλο τόσο αβίαστα.

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Η επιρροή της Κίνας σε Αφρική και Ασία είναι ήδη μεγάλη και δεν μπορεί να ανασχεθεί»

«Η επιρροή της Κίνας σε Αφρική και Ασία είναι ήδη μεγάλη και δεν μπορεί να ανασχεθεί»

Συνέντευξη της Ελένης Σαββάκη με αφορμή την κυκλοφορία του δοκιμίου της «Η δύση της Δύσης και η ανατολή της Ανατολής» (εκδ. Παπαζήση). 

Στον Κ.Β. Κατσουλάρη 

Στο βιβλίο φαίνεται να θεωρείτε πως η Ρωσία δικ...

Φώτης Καγγελάρης: «Η τέχνη είναι ένα σύμπτωμα που… μιλά»

Φώτης Καγγελάρης: «Η τέχνη είναι ένα σύμπτωμα που… μιλά»

Συνέντευξη με τον Φώτη Καγγελάρη με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου «Τέχνη και ψυχανάλυση – Η διαχείριση του αόρατου» (εκδ. Παπαζήση), σε συνεργασία με τη Νεφέλη Κυρκίτσου και τον Κωνσταντίνο Μωραΐτη.

Στον Κ.Β. Κατσουλάρη

...
Κώστας Ακρίβος: «Ο Παναΐτ Ιστράτι άνοιξε τον δρόμο για τη μετέπειτα επιτυχία του Καζαντζάκη»

Κώστας Ακρίβος: «Ο Παναΐτ Ιστράτι άνοιξε τον δρόμο για τη μετέπειτα επιτυχία του Καζαντζάκη»

Συνέντευξη με τον Κώστα Ακρίβο με αφορμή την κυκλοφορία του μυθιστορήματός του «Όνομα πατρός: Δούναβης» (εκδ. Μεταίχμιο).

Στον Σόλωνα Παπαγεωργίου

Ο ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Κ.Π. Καβάφης: 162 χρόνια από τη γέννησή του – 7 ταινίες και ένα ντοκιμαντέρ από το Ίδρυμα Ωνάση

Κ.Π. Καβάφης: 162 χρόνια από τη γέννησή του – 7 ταινίες και ένα ντοκιμαντέρ από το Ίδρυμα Ωνάση

Με αφορμή την επέτειο γέννησης και θανάτου του Κ.Π. Καβάφη, επτά ταινίες μικρού μήκους και ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του κάνουν πρεμιέρα στο Onassis Channel στο YouTube και στο onassis.org. Στην κεντρική εικόνα, στιγμιότυπο από την ταινία της Εύης Καλογηροπούλου, «Αλεξάνδρεια».  ...

«Η επιρροή της Κίνας σε Αφρική και Ασία είναι ήδη μεγάλη και δεν μπορεί να ανασχεθεί»

«Η επιρροή της Κίνας σε Αφρική και Ασία είναι ήδη μεγάλη και δεν μπορεί να ανασχεθεί»

Συνέντευξη της Ελένης Σαββάκη με αφορμή την κυκλοφορία του δοκιμίου της «Η δύση της Δύσης και η ανατολή της Ανατολής» (εκδ. Παπαζήση). 

Στον Κ.Β. Κατσουλάρη 

Στο βιβλίο φαίνεται να θεωρείτε πως η Ρωσία δικ...

«Τροχιές» της Σαμάνθα Χάρβεϊ (κριτική) – Η Γη μας μέσα από «το μάτι του θεού»

«Τροχιές» της Σαμάνθα Χάρβεϊ (κριτική) – Η Γη μας μέσα από «το μάτι του θεού»

Για το μυθιστόρημα της Σαμάνθα Χάρβεϊ (Samantha Harvey) «Τροχιές», που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Gutenberg, σε μετάφραση Γιώργου Κυριαζή. Στην κεντρική εικόνα, στιγμιότυπο από την ταινία «Gravity» (2013) του σκηνοθέτη Αλφόνσο Κουαρόν.

Γράφει ο Σόλωνας ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Όταν συμβαίνουν κακά πράγματα σε καλούς ανθρώπους» του Χάρολντ Κούσνερ (προδημοσίευση)

«Όταν συμβαίνουν κακά πράγματα σε καλούς ανθρώπους» του Χάρολντ Κούσνερ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Χάρολντ Κούσνερ [Harold Kushner] «Όταν συμβαίνουν κακά πράγματα σε καλούς ανθρώπους» (μτφρ. Βασίλης Πουλάκος), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 2 Μαΐου από τις εκδόσεις KeyBooks.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Αμνοί και Λέοντες» του Γιάννη Μόσχου (προδημοσίευση)

«Αμνοί και Λέοντες» του Γιάννη Μόσχου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Γιάννη Μόσχου «Αμνοί και Λέοντες», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 29 Απριλίου από τις εκδόσεις Τόπος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Καλώς τα παλικάρια! Τι κάνετε, ωρέ λεβέντες;» έτριξε το μοναστήρι η...

«Θα πέσει η νύχτα» του Κωνσταντίνου Τζαμιώτη (προδημοσίευση)

«Θα πέσει η νύχτα» του Κωνσταντίνου Τζαμιώτη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Κωσταντίνου Τζαμιώτη «Θα πέσει η νύχτα», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 30 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ποδηλατούσε πάνω από ώρα, όταν έφτασαν επιτέλους στο ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 φεμινιστικά βιβλία ξένης πεζογραφίας

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 φεμινιστικά βιβλία ξένης πεζογραφίας

Δέκα πρόσφατα βιβλία πεζογραφίας από όλον τον κόσμο, γραμμένα από γυναίκες, με πρωταγωνίστριες θηλυκότητες, που απευθύνονται σε όλους. Ιστορίες για τις ηχηρές ή σιωπηρές επαναστάσεις των γυναικών εντός και εκτός των έμφυλων ρόλων τους, τις εκφάνσεις της αυτενέργειας και χειραφέτησής τους. Μυθιστορήματα και διηγήματα...

«Τι θέλει να μας πει;» – Δύο οδηγοί συνύπαρξης μας μαθαίνουν τη γλώσσα του σώματος του σκύλου και της γάτας

«Τι θέλει να μας πει;» – Δύο οδηγοί συνύπαρξης μας μαθαίνουν τη γλώσσα του σώματος του σκύλου και της γάτας

Δύο οδηγοί συνύπαρξης με τα αγαπημένα μας κατοικίδια, τη γάτα και τον σκύλο, απαντούν στο ερώτημα «Τι θέλει να μας πει;» το ζωάκι μας. «Γάτα - Τι θέλει να μας πει;» και «Σκύλος - Τι θέλει να μας πει;» της Lili Chin σε μετάφραση Κωνσταντίνας Τσιάγκα από τις εκδόσεις Πεδίο.

Επιμέλεια: Book Press ...

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 καλά ιστορικά βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 καλά ιστορικά βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα

Οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες, η πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η βασιλεία στην Ελλάδα, η ιστορία της αμερικανικής πολιτικής αλλά και η πρόσφατη περίοδος της άγριας ελληνικής οικονομικής κρίσης είναι μερικά από τα θέματα που εξετάζονται. Δέκα πρόσφατα ιστορικά βιβλία που μας βοηθούν να πλοηγηθούμε στα σκοτεινά νερά τ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

12 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογρα

ΦΑΚΕΛΟΙ