alt

Προδημοσίευση από το βιβλίο Διάλογος με τη σκιά μου του Pedro Juan Gutierrez, που κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Πρόλογος

Συζώ με τον Πέδρο Χουάν από τον Σεπτέμβριο του 1994, όταν αρχίσαμε να γράφουμε μαζί τη Βρόμικη τριλογία της Αβάνας. Σχεδόν είκοσι χρόνια δηλαδή. Πολύς καιρός. Ειδικά για τη δική μου ζωή, η οποία εξελίσσεται ανά σχετικά τακτά χρονικά στάδια που διαρκούν επτά με δέκα χρόνια το καθένα. Δεν ξέρω γιατί. Αλλά έτσι συμβαίνει.

Ενώ γράφαμε εκείνο το πρώτο βιβλίο, γνωριστήκαμε πολύ καλά. Έκτοτε, χωρίς μυστικά πια κι έχοντας μάθει τα πάντα ο ένας για τον άλλον, συνεχίσαμε μαζί. Δεν είμαστε φίλοι, ούτε αδέρφια, ούτε εραστές, ούτε συνοδοιπόροι, ούτε συνάδελφοι στη σχιζοφρένεια. Όχι. Εγώ είμαι εγώ. Κι εκείνος είναι η σκιά μου. Παρόλο που ο κύριος έχει ένα παραφουσκωμένο εγώ, κι αν τον ρωτήσει κανείς, θα ισχυριστεί ακριβώς το αντίθετο: «Εγώ είμαι εγώ και ο κύριος Γκουτιέρες είναι η σκιά μου».

Πιστεύω ότι έχουμε μπλέξει σε μια ανεξάντλητη και αιώνια σχέση μίσους και αγάπης και δεν ξέρουμε πια ποιος είναι ποιος.

Όλη μου τη ζωή συνομιλώ ψιθυριστά με τη σκιά μου. Την ώρα που περπατάω στην παραλία ή στην εξοχή, ενώ περιμένω σε αεροδρόμια, μέσα στο τρένο. Όπου κι αν βρίσκομαι. Δεν με εγκαταλείπει. Συζητάμε. Τσακωνόμαστε. Είναι σαν ένα ηλεκτροφόρο διαβολάκι, μονίμως στην πρίζα, που με συνθλίβει και με τσαντίζει με τα επιχειρήματά του. Μια ζωή αντιρρησίας. Μια ζωή κόντρα στο σύστημα. Όταν είμαστε στην Αβάνα, αντιτίθεται στον τροπικό σοσιαλισμό. Όταν είμαστε στην Ευρώπη είναι αγανακτισμένος αντικαπιταλιστής. Ως οφείλει. Ένας τέλειος ανυπότακτος. Ένας νηφάλιος και παρανοϊκός μεθυσμένος. Ένας ξέφρενος, βασανισμένος ποιητής. Δεν φοβάται τη γελοιοποίηση. Δεν του καίγεται καρφί για τίποτα. Μερικές φορές πιστεύω ότι έχει αναγάγει τη γελοιότητα σε μέθοδο αποκάλυψης.

Κατά βάθος τον θαυμάζω. Μέχρι που τον φθονώ κιόλας. Θα ήθελα να είμαι σαν κι εκείνον. Αλλά όχι. Εγώ είμαι λιγάκι πιο υπομονετικός, πιο συνετός και πιο λογικός. Ή ίσως απλώς προσπαθώ να λειτουργώ με βάση την κοινή λογική.

altΕκείνος είναι το ακριβώς αντίθετο. Πέφτει με τα μούτρα χωρίς να το σκεφτεί δεύτερη φορά. Εγώ πάντα σταματάω στο χείλος του γκρεμού και ελέγχω με σύνεση κάθε λουρί και κάθε αγκράφα του παραπέντε. Μετά, στον αέρα πια, ένα κύμα αδρεναλίνης και τρόμου μπλοκάρει τον εγκέφαλό μου και πρέπει να καταβάλω μεγάλη προσπάθεια για να συνέλθω. Ο Πέδρο Χουάν πάλι, όχι. Ο παλιοκερατάς. Τη βρίσκει με την αδρεναλίνη. Τη βρίσκει με τον κίνδυνο, με τον θάνατο. Με την πιθανότητα να σκάσει στο έδαφος.

Και επιπλέον έχει βρει κι εκείνος τη δική του σκιά: τον Τζον Σνέικ. Έναν διαβολάκο με τα όλα του. Μέχρι τώρα έχει εμφανιστεί μόνο στην ποίηση και σε ορισμένα κείμενα τόσο άγρια, που δεν βρίσκουν εκδότη. Τρομάζουν μόλις ακούνε τον Τζόνι.

Επομένως, τα πράγματα είναι –νομίζω– ξεκάθαρα: ο Πέδρο Χουάν Γκουτιέρες έχει τη σκιά του, τον Πέδρο Χουάν, κι εκείνος με τη σειρά του γέννησε τη δική του σκιά, τον Τζον Σνέικ. Σαν μια ματριόσκα.

Όπως και να ’χει, ο Τζον Σνέικ είναι τόσο τρελός, που κάνει ελάχιστες εμφανίσεις. Το εκτιμώ πολύ αυτό, γιατί, όταν συναντιούνται ο Πέδρο Χουάν και ο Τζόνι, όλα γίνονται άνω κάτω. Τα νεύρα μου γίνονται κουρέλι. Και φοβάμαι.

Τέλος πάντων, από τη στιγμή που εκδόθηκε Η βρόμικη τριλογία της Αβάνας το 1998 μέχρι σήμερα έχω δώσει εκατοντάδες συνεντεύξεις. Δεν ξέρω πόσες ακριβώς. Έχω χάσει τον λογαριασμό. Λέω πάντα ναι. Δεν έχει σημασία εάν θα εκδοθεί σε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό ή νεοϋορκέζικο περιοδικό, σε ένα ταπεινό μπλογκ στην Παραγουάη ή σε ένα φανζίν που εκδίδεται σε ένα χωριουδάκι στη μέση του πουθενά. Νιώθω κάτι σαν εγγενή αλληλεγγύη προς τους δημοσιογράφους. Ίσως επειδή εργάστηκα ως δημοσιογράφος επί είκοσι έξι χρόνια και αισθάνομαι μια ιδιαίτερη αγάπη και ευγνωμοσύνη γι’ αυτό το επάγγελμα. Κι έτσι δεν μου πάει να τους δώσω αρνητική απάντηση. Τη μια με διαβάζουν στη Χιλή, λίγες μέρες αργότερα στο Μαϊάμι, έπειτα στη Βραζιλία και πάει λέγοντας.

Άλλη λεπτομέρεια: αλλάζω σταδιακά. Δεν έδινα τις ίδιες απαντήσεις το 1988 με εκείνες που έδινα πέντε χρόνια αργότερα ή με αυτές που δίνω τώρα, το 2013. Είχα τον χρόνο να συλλογιστώ για το επάγγελμα του συγγραφέα. Όλα αυτά τα χρόνια έχω γράψει και έχω δημοσιεύσει πολλά βιβλία, πρόζα και ποίηση. Έχει αλλάξει ο χαρακτήρας μου, ο τρόπος με τον οποίο βλέπω τον κόσμο, οι αναλύσεις μου για το κοινωνικό, πολιτικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι γύρω μου. Έτσι, ο Πέδρο Χουάν κι εγώ σκεφτήκαμε ότι αυτός ο διάλογος μπορεί να φανεί χρήσιμος ή τουλάχιστον ενδιαφέρων για όσους θέλουν να γίνουν συγγραφείς. Αλλά και για άλλους, απλώς περίεργους, που θέλουν να μάθουν κάποια πράγματα για την τέχνη της συγγραφής. Τουλάχιστον θα μπορέσουν να μάθουν πώς λειτουργώ εγώ μέσα σ’ αυτήν τη δουλειά.

Αυτά είναι όλα όσα μπορώ να γράψω για την ώρα. Παρέλειψα κάποια πράγματα γιατί δεν έχει έρθει ακόμη η κατάλληλη στιγμή για να αποκαλυφθούν τα πάντα. Αν ζήσω αρκετά κι αν θεωρήσω ότι αξίζει τον κόπο, σε μερικά χρόνια θα γράψω λίγο ακόμα για ορισμένα τραχιά θέματα. Κι αν δεν το κάνω ποτέ, δεν πειράζει. Το ουσιαστικό είναι ότι Η βρόμικη τριλογία της Αβάνας και τα υπόλοιπα βιβλία υπάρχουν. Κυκλοφορούν σε είκοσι δύο γλώσσες, αν όχι περισσότερες, και συνεχίζουν την πορεία τους. Το βιβλίο αυτό έκανε πολλούς να με αγαπήσουν και άλλους να με μισήσουν. Έτσι πρέπει. Και από τη στιγμή που άρχισα να γράφω αυτό το βιβλίο, εμφανίστηκε πλάι μου ο Πέδρο Χουάν κι έγινε η σκιά μου. Με κατέλαβε σαν Άλιεν.

Εισβάλλει μέσα μου και με σέρνει. Εγχέει οξύ στη σφαγίτιδα φλέβα μου. Είναι ένας δαίμονας που μου ρουφά το αίμα και ένας άγγελος που αγγίζει την καρδιά μου με το φως του και με βγάζει από τα σκοτάδια.

Πέδρο Χουάν Γκουτιέρες

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (προδημοσίευση)

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Ντόρις Λέσινγκ [Doris Lessing] «Το πέμπτο παιδί» σε νέα μετάφραση της Έφης Τσιρώνη, το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Σεπτεμβρίου, από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εκείνο το πρωί, ξαπλωμένη στ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σέρινταν Λε Φανού (Sheridan Le Fanu) «Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» (ανθολόγηση, μτφρ., εισαγωγικό σημείωμα: Γιώργος Θάνος, επιμέλεια: Γιάννης Μπαρτσώκας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Printa.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ο «Άγγελος στο σπίτι» & η «Τρελή στη σοφίτα»: Η κατασκευή της γυναικείας ταυτότητας στη βικτωριανή εποχή

Ο «Άγγελος στο σπίτι» & η «Τρελή στη σοφίτα»: Η κατασκευή της γυναικείας ταυτότητας στη βικτωριανή εποχή

Πώς ο «Άγγελος στο σπίτι» και η «Τρελή στη σοφίτα», δυο γυναικείες φιγούρες που απεικονίζονται στη λογοτεχνία, αποτέλεσαν τη βάση για να οικοδομηθεί η γυναικεία ταυτότητα στη βικτωριανή εποχή. Εικόνα: Από την ταινία «Τζέιν Έιρ» (2011) του Κάρι Φουκουνάγκα. 

Γράφει η ...

Εκδήλωση: Ο Λεοπάρντι στην Αθήνα – Τα «Ανάλεκτα» & τα «Μικρά Ηθικά Έργα» υπό νέα θεώρηση

Εκδήλωση: Ο Λεοπάρντι στην Αθήνα – Τα «Ανάλεκτα» & τα «Μικρά Ηθικά Έργα» υπό νέα θεώρηση

Εκδήλωση για το έργο του Τζάκομο Λεοπάρντι (1798-1837), μια από τις πιο σημαντικές και βαθιές φωνές της ιταλικής και ευρωπαϊκής λογοτεχνίας, στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών. 

Επιμέλεια: Book Press

Το ...

«Μίμησις» του Έριχ Άουερμπαχ (κριτική) – Πώς η πραγματικότητα γίνεται λογοτεχνία

«Μίμησις» του Έριχ Άουερμπαχ (κριτική) – Πώς η πραγματικότητα γίνεται λογοτεχνία

Για τη μελέτη του Έριχ Άουερμπαχ (Erich Auerbach, 1892-1957) «Μίμησις – Η εικόνα της πραγματικότητας στη δυτική λογοτεχνία» (μτφρ. Λευτέρης Αναγνώστου, εκδ. ΜΙΕΤ). Εικόνα: Ο Άουερμπαχ περίπου το 1930. ©Wikimedia

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης 

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η ζωή µε την Εντίθ Πιάφ» του Ρομπέρτο Γκόρο (προδημοσίευση)

«Η ζωή µε την Εντίθ Πιάφ» του Ρομπέρτο Γκόρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ρομπέρτο Γκόρο «Η ζωή µε την Εντίθ Πιάφ», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η πόρτα του ψυχιατρείου έτριξε καθώς έκλεινε πίσω του, λες και τ...

«Το τείχος του ονείδους» του Κλέαρχου Λιάτη (προδημοσίευση)

«Το τείχος του ονείδους» του Κλέαρχου Λιάτη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Κλέαρχου Λιάτη «Το τείχος του ονείδους», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Κυβερνήτης έριξε μια ψυχρή ματιά στο πρωινό που του είχε ετοιμά...

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (προδημοσίευση)

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Ντόρις Λέσινγκ [Doris Lessing] «Το πέμπτο παιδί» σε νέα μετάφραση της Έφης Τσιρώνη, το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Σεπτεμβρίου, από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εκείνο το πρωί, ξαπλωμένη στ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; Τρία καλά αστυνομικά, πρώτα φθινοπωρινά

Τι διαβάζουμε τώρα; Τρία καλά αστυνομικά, πρώτα φθινοπωρινά

Τρία καλά πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα: Χόρχε Ροντρίγκες Γκόμες, Κάιλ Ντέκερ, Γιώργος Κ. Θεοχάρης. Πολιτικό θρίλερ στην ταραγμένη Βενεζουέλα, hardboiled αστυνομικό με έναν νέο, αναπάντεχο ήρωα και μία νέα φωνή στο ελληνικό αστυνομικό που «τα λέει όλα σε 200 σελίδες». Εικόνα: Vonderauvisuals, CC BY-NC-ND 2.0

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 10 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας περιμένοντας το φθινόπωρο

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας περιμένοντας το φθινόπωρο

Αστυνομικές υποθέσεις με έντονο κοινωνικό προβληματισμό, δυστοπικές πραγματικότητες που όμως περιγράφουν την εποχή μας, σκοτεινές οντότητες που ξεπηδούν από τις λαϊκές αφηγήσεις: δέκα βιβλία ελληνικής πεζογραφίας που διαβάζουμε μετά το καλοκαίρι.

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλων...

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Ποιήματα που συνομιλούν με αναμνήσεις, βιώματα, μύθους, κινηματογραφικά πλάνα. Τέσσερις προτάσεις λίγο πριν από το τέλος του καλοκαιριού. Εικόνα: «Οι Λουόμενοι της Ανιέρ» (1884) του Ζορζ Σερά.

Επιλογή-παρο...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΦΑΚΕΛΟΙ